فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 50 (بهمن و اسفند 1384)
- 180 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
- تاریخ انتشار: 1384/11/20
- تعداد عناوین: 23
-
-
صفحات 1-6سابقه و هدفجنس بومادران (Achillea) از خانواده کاسنی (Asteraceae) جایگاه قابل توجهی در طب سنتی ایران دارد. آشیلا تالاگونیکا و آشیلا تینویی فولیا دو نمونه از 19 گونه یافت شده از این جنس می باشد که به طور وسیعی در مناطق شمالی ایران می روید. در این تحقیق اثر سمیت سلولی این دو گونه برای اولین بار به روش ارزیابی کشندگی میگو آب شور(Lethality Assay Brine Shrimp) بررسی شد.مواد وروش هااین بررسی یک کارآزمایی بالینی است که در آن گیاهان پس از جمع آوری خشک و خرد شده و توسط حلالهای اتیل استات، متانول و متانول: آب (1:1) و به روش تراوشی (Percolation) مورد عصاره گیری قرار گرفتند. اثر کشندگی عصاره های تام بر لاروهای آرتمیا سالینا (Artemia Salina) در غلظت های اولیه 100،10 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره مورد بررسی قرار گرفت. پس از دستیابی به نتایج اولیه، آزمایش در غلظت های 250، 500 و 750 میکروگرم بر میلی لیتر به روش مشابه تکرار شد. نتایج حاصله تحت مطالعات آماری به روش تحلیل بر اساس حداقل انحراف از میزان متوسط (Probit analysis) قرار گرفت.یافته هااز میان عصاره های مورد بررسی، عصاره اتیل استاتی و متانولی از هر دو گیاه با LC50 کوچکتر از 1000 qM واجد اثرات سمیت سلولی و عصاره های هیدروالکلی با LC50 بزرگتر از 1000 qM فاقد اثر شناخته شدند. عصاره اتیل استاتی گیاه آشیلا تالاگونیکا (Achillea talagonica) با LC50 معادل 413 qM موثرترین عصاره شناخته شد.استنتاجهر دو گونه از جنس بومادران دارای اثرات سمیت سلولی می باشند و اثرات مذکور با افزایش قطبیت عصاره ها کاهش می یابد. می توان نتیجه گرفت که ترکیبات سمی موجود در این جنس، دارای ساختمانهای غیر قطبی می باشند. از دیگر سوی به یقین گلیکوزیدهای فنلی و آلکالوییدهای بتایینی که قطبیت بالایی داشته و در عصاره آبی - متانولی استخراج می شوند، نقشی در بروز اثرات ندارند.
کلیدواژگان: آشیلاتالاگونیکا، (Achillea talagonica)، آشیلاتینوئی فولیا (Achillea tenufolia)، سمیت سلولی، آرتمیا سالینا (Artemia salina) -
صفحات 7-14سابقه و هدفعلی رغم کشف داروهای جدید و متعدد ضد روان پریشی در چند سال گذشته، هنوز درصد قابل توجهی از بیماران اسکیزوفرنیا به هیچکدام از داروهای موجود پاسخ نداده و مقاوم محسوب می شوند. در این موارد اکثرا از کلوزاپین و گاهی نیز از الکتروشوک (ECT) یا برخی ترکیب های دارویی استفاده می شود که البته اثربخشی هیچ یک مطلوب نبوده است. در چند سال گذشته، ایده استفاده از ترکیب کلوزاپین و ECT را برای بیماران اسکیزوفرنیا مقاوم به درمان مطرح کرده اند و در مطالعات اولیه صورت گرفته، نتایج امیدوار کننده بوده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان اثربخشی تلفیق ECT و کلوزاپین در بیماران اسکیزوفرنیا مقاوم و مقایسه آن با کاربرد هر یک به تنهایی می باشد.مواد و روش هادر این مطالعه 18 بیمار اسکیزوفرنیا مقاوم به درمان در سه گروه 6 نفره قرار گرفتند. گروه اول با کلوزاپین، گروه دوم با ECT و گروه سوم با ترکیب این دو، درمان شدند. پاسخ درمان با معیار PANSS ارزیابی شد و یافته ها توسط روش آماری تحلیل واریانس (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج حاصل، سودمندی درمان ترکیبی و برتری آن بر هر کدام از درمان ها به تنهایی را نشان داد. میزان کاهش امتیاز PANSS در سه گروه کلوزاپین، ECTو درمان ترکیبی به ترتیب 40،46 و 71 درصد بوده که این اختلاف از نظر آماری معنی دار است (P<0.05) درمان ترکیبی علاوه بر اثربخشی بیشتر بر روی علایم مثبت؛ منفی و عملکرد کلی بیمار، پاسخ درمانی سریع تر بیماران را نیز به دنبال داشت.استنتاجاز آنجا که این مطالعه ترکیب کلوزاپین و ECT را در بیماران اسکیزوفرنیا مقاوم به درمان موثر و بی خطر نشان داده است، می توان از آن به عنوان یک درمان جایگزین مناسب برای این گروه از بیماران استفاده کرد.
کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا مقاوم به درمان، کلوزاپین، ECT، ترکیب ECT + کلوزاپپن -
صفحات 15-21سابقه و هدفقاعدگی دردناک یا دیسمنوره یکی از بیماری های شایع زنان و علت اصلی مراجعه به کلینیک های زنان است که سبب اتلاف وقت و مشکلات متعدد برای دختران و زنان می شود. این مطالعه تاثیر قطره ویتاگنوس و مقایسه آن با دارونما را در درمان دیسمنوره اولیه بررسی می کند.مواد و روش هادر این مطالعه تجربی دوسوکور، 60 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مبتلا به قاعده گی دردناک اولیه، به طور تصادفی در دو گروه 30 نفره دارو و دارونما قرار گرفتند. به هر گروه روزانه 40 قطره ویتاگنوس و یا دارونما به مدت 3 ماه داده شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده استفاده شد و در پایان ماه اول، دوم و سوم پس از درمان شدت درد و علائم همراه ثبت گردید.یافته هانتایج پژوهش نشان داد که شدت درد در گروه تجربی به میزان 70 درصد کاهش یافت.استنتاجقطره ویتاگنوس می تواند به عنوان یک داروی موثر با کم ترین عوارض جانبی برای درمان دیسمنوره اولیه مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: دیسمنوره، ویتاگنوس، داروی گیاهی -
صفحات 22-26سابقه و هدفاستئوآرتریت شایع ترین بیماری مفاصل متحرک و محوری بدن است. علل بروز آن بدرستی شناخته شده نیست، تئوری های بیومکانیکی و بیولوژیکی برای علت آن مطرح شده است. ارتباط آناتومیک انتهای پروگزیمال فمور با استئوآرتریت هیپ مورد بحث می باشد.مواد و روش هااین تحقیق بر روی 73 کشاورز که 34 نفر مبتلا به استئوآرتریت و 39 نفر سالم بودند انجام شد. نمونه ها، مراجعه کنندگان به کلینیک های ارتوپدی و رادیولوژی شهر ساری بودند. هر دو گروه از لحاظ وزن، سن و شغل همسان سازی شده و سپس زاویه گردن فمور در هر دو گروه بررسی گردید.یافته هامیانگین زاویه گردن استخوان ران در هر دو گروه 133 درجه بوده و تفاوت معنی دار بین دو گروه وجود نداشت.استنتاجنتایج نشان داد که مقدار زاویه گردن و تنه استخوان ران در محدوده طبیعی، تاثیری بر میزان بروز استئوآرتریت این مفصل ندارد.
کلیدواژگان: رابطه زاویه گردن و تنه استخوان ران با استئوآرتریت مفصل رانی لگنی (Hip) -
صفحات 27-34سابقه و هدفکیتین یک پلی ساکارید طبیعی بوده که به طور گسترده ای در پوست سخت پوستان مانند خرچنگ، میگو و قارچ ها یافت می شود. این ترکیب و مشتق دیگر آن کیتوسان، دارای کاربردهای پزشکی متعددی از جمله استفاده در صنعت داروسازی در تکنیک آزاد سازی دارویی و اثرات بهبود زخم ها، کاهش کلسترول خون، ضد انعقاد خون و ضد تومور می باشد. پیش بینی شده که کایتوسان به عنوان پرمصرف ترین ماده کلیدی سال 2005 میلادی بوده که 75 درصد این مصارف در زمینه زیست - پزشکی خواهد بود.مواد و روش هادر این مطالعه به تهیه کیتین و کیتوسان (مشتق داستیله کیتین) از پوست میگو که به میزان فراوانی در جنوب ایران و همچنین شمال کشور وجود دارد، پرداخته شده است. پوست میگو به طور متوالی با اسید و قلیا مخلوط و پس از صاف کردن، کیتین ناخالص تهیه شد. پس از شست و شو و خالص سازی آن را با سود مجاور نموده و کایتوسان حاصل گردید. عمل شست و شو و رسوب گیری چندین بار تکرار شده تا کیتوسان خالص تهیه گردد. کیتوسان به دست آمده با بازده قابل قبولی تهیه گردید.یافته هاالگوی الکتروفورز و IR (طیف مادون قرمز) آن با استاندارد مطابقت داشت. همچنین تهیه فیلم کیتوسان و بررسی طیف IR آن نشان داد که کیتوسان به دست آمده دارای درجه داستیلاسیون 76 درصد می باشد. بررسی طیف NMR (رزونانس مغناطیسی هسته ای) نیز تایید کننده بوده است.استنتاجنظر به تولید میگو در بخش های شمالی کشور، امکان راه اندازی خط تولید این ماده بسیار پربها امکان پذیر می باشد.
کلیدواژگان: کیتین، کیتوسان، پوست میگو، درجه داستیلاسیون -
صفحات 35-40سابقه و هدفکمبود ید از مسایل مهم بهداشتی در جهان است و علاوه بر اختلالات مهم از جمله اختلال ذهنی، اختلال در شنوایی و یادگیری، اثر منفی نیز بر روی رشد دارد. تجویز ید تکمیلی در مناطق دچار کمبود ید به مادران باردار بویژه قبل از اتمام نیمه دوم بارداری از کرتینیسم (cretinism) و اختلالات نوروموتور در فرزندان آنها جلوگیری می کند. در رابطه با اثر ید تکمیلی در زمان کودکی و نوجوانی به ویژه بر روی رشد فیزیکی، مطالعات محدود بوده و نتایج متفاوتی داشته است. این مطالعه در روستای امره ساری با هدف بررسی اثر ید تزریقی بر روی رشد فیزیکی کودکان دبستانی در سال 1377، 2.5 سال پس از تزریق ید انجام شد.مواد و روش هامطالعه به روش مقطعی در دو بخش توصیفی و تحلیلی انجام شد کلیه متولدین سال 67 تا 69 که ساکن روستای امره ساری بوده، در سال 74 لیپیدول تزریقی دریافت کرده و قد و وزن آنها در دفاتر خانه بهداشت ثبت شده بود، مورد مطالعه قرار گرفتند. در سال 77 قد و وزن افراد مجدد اندازه گیری شد و نمره انحراف استاندارد (SDS) قد و وزن مربوط به قبل و بعد از تزریق ید برای هر فرد محاسبه گردید. جهت آنالیز داده ها از آزمون زوج استفاده شد و P<0.05 معنی دار تلقی گردید.یافته ها105 کودک دبستانی 8-6 ساله (55 پسر، 50 دختر) در این مطالعه بررسی شدند. اثر لیپیدول بر روی قد معنی دار بود. SD قد افراد از -0.59±0.8 به -0.31±0.8 افزایش یافت (P<0.0001). ید تزریقی موجب افزایش وزن شد اما تغییر SD وزن از نظر آماری معنی دار نبود (P<0.3).استنتاجنتایج نشان می داد در مناطق دچار کمبود ید، تزریق ید روغنی تکمیلی در زمان کودکی می تواند موجب بهبود رشد قدی گردد.
کلیدواژگان: ید روغنی، لیپیدول، قد، وزن -
صفحات 41-48سابقه و هدفهیپرهموسیستیینمی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی شایع است و خطر بیماری های قلبی - عروقی و مغزی - عروقی با هیپرهموسیستئینمی افزایش می یابد. هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای اثرات کمتر از 5 میلی گرم روزانه با 15 میلی گرم یک روز در میان اسیدفولیک در کاهش غلظت هموسیستیین پلاسمان بیماران همودیالیزی میباشد.مواد و روش هادر یک کارآزمایی بالینی، 14 نفر از بیماران همودیالیزی با هیپرهموسیستیینمی بیمارستان امام خمینی در تیرماه 1382 و با توجه به این که تمام بیماران، حداقل به مدت 2 ماه تحت درمان با اسیدفولیک به میزان 5-1 میلی گرم روزانه بوده اند، مقدار اسیدفولیک به 15 میلی گرم یک روز در میان به مدت 2 ماه افزایش یافت (با توجه به مراجعه یک روز در میان بیماران به مرکز دیالیز). خون گیری جهت اندازه گیری غلظت هموسیستئین، HDL، LDL و هموگلوبین و آلبومین، یک و دو ماه پس از دوره درمان انجام شد. همچنین بروز عوارض به ویژه تهوع و سرگیجه مورد بررسی قرار می گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون Wilcoxon signed Ranks استفاده شد.یافته هامیانگین سن و مدت همودیالیز بیماران به ترتیب 50.92±18.6 سال (حداقل 25 و حداکثر 77 سال) و 5.28±4.25 سال بود. کاهش میانگین غلظت هموسیستئین در دوره درمان با دوز بالا به میزان معنی داری از غلظت آن در دوره درمان با مقدار پایین، بیشتر بود 23.98±6.87) در مقابل (P=0.008، 33.89±16.28 μmol/l. همچنین میانگین غلظت آلبومین نیز طی درمان با مقادیر بالا به میزان معنی داری از غلظت آن در طی درمان با دوز پایین، بالاتر بود 4.75±0.94) در مقابل (P=0.004، 14.32±0.30 mg/dl اما اختلاف معنی داری بین غلظت هموگلوبین، HDL و LDL پلاسما و مقدار دو درمان مشاهده نشد. در هیچ یک از دوره های درمانی عارضه ای در بیماران دیده نشد.استنتاجنتایج این مطالعه نشان داد که تجویز معادل 15 میلی گرم یک روز در میان اسیدفولیک، به عنوان دارویی ارزان که بار مالی سنگینی بر دوش اقتصاد خانواده و سیستم بهداشتی تحمیل نمی کند، بدون ایجاد عوارض، موجب کاهش معنی داری در غلظت هموسیسییین پلاسما در بیماران همودیالیزی می شود. از آنجا که کاهش اندک میزان هموسیستئن نیز با اهمیت است، تجویز آن به این شکل برای بیماران همودیالیزی توصیه می شود. اما بررسی اثرات دراز مدت آن در کاهش میزان عوارض قلبی - عروقی، به مطالعات بیشتری نیاز دارد.
کلیدواژگان: اسید فولیک، نارسایی کلیه، هیپرهموسیستئینمی، همودیالیز -
صفحات 49-62سابقه و هدفبیماری شریان کرونر (CHD) یک اختلال چند عاملی است. جنس مذکر، افزایش سن، فشار خون بالا، دیابت قندی، مصرف دخانیات و اختلال چربی خون، عوامل خطرساز کلاسیک و مستقل CHD می باشند. رابطه CHD با عوامل خطرساز آن تا حدودی وابسته به نژاد و منطقه جغرافیایی است، از این رو بررسی عوامل خطر CHD در جمعیت های مناطق مختلف ایران ضروری است. در این مطالعه نقش و رابطه عوامل خطرساز کلاسیک با شدت بیماری کرونر قلب بررسی می گردد. علاوه بر آن، خطر نسبی و مطلق CHD از روی هفت عامل خطر ساز اصلی با استفاده از نقاط فرامینگهام محاسبه می گردد.مواد و روش هااین تحقیق یک مطالعه مقطعی است که در آن هفت عامل خطرساز اصلی CHD در 260 نمونه (زن و مرد) در سنین 40 تا 70 سالگی که در بیمارستان دانشگاه مورد آنژیوگرافی قرار گرفته اند، مورد مطالعه قرار می گیرد. پارامترهای دموگرافی توسط پرسشنامه جمع آوری و داده های بیوشیمیایی بر روی سرم ناشتا سنجش شده اند. کلسترول توسط روش آنزیمی CHOD-PAP، تری گلیسرید توسط GPO-PAP و HDLc توسط متد رسوبی PTA-MgCl2 و LDLc از معادله فریدوالد محاسبه گردید. افرادی که دارای انسداد بیش از 70 درصد در حداقل یکی از شعب کرونر بودند، به عنوان مورد و افرادی که دارای هیچگونه انسداد نبودند (کمتر از 10 درصد) و از نظر سن و جنس با گروه نمونه منطبق بودند، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. شدت انسداد کرونر بر اساس تعداد رگ و میزان ضایعه در چهار گروه طبیعی، خفیف، متوسط و شدید درجه بندی گردید. برای بررسی ارتباط متغیرهای پیوسته با CHD و با یکدیگر از آزمون بستگی پیرسون و برای محاسبه شانس بیماری کرونر یا نسبت شانس (odds ratios) از رگرسیون لوژیستیک استفاده گردید.یافته هااز نظر متغیر های سن (P?0.000)، جنس (P?0.000)، عدم فعالیت فیزیکی (P @ 0.06) فشارخون بالا (P @ 0.06)، مصرف سیگار (P?0.003)، دیابت (P?0.000) و اختلال چربی خون بین دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار وجود داشت. تواتر وقوع افزایش تریگلیسیرید، افزایش کلسترول و افزایش بتالیپوپروتئین خون (افزایش (LDLc در بیماران کرونر بیش از گروه شاهد می باشد. نتایج آنالیز رگرسیون لوژیستیک نشان می دهد که بیماری کرونر با سن (r=0.28)، جنس مذکر (r=0.28) و دیابت (r=0.30) دارای بیشترین ارتباط می باشد. به علاوه، نسبت های شانس برای متغیرهای جنس مذکر برابر (P?0.000) 3.5، مصرف سیگار 3.8 (P?0.02)، عدم فعالیت فیزیکی 1.2 (P?0.06)، و دیابت 5.1 (P?0.000) بود. از نظر متغیرهای شاخص توده بدنی (BMI)، سطح تحصیلات، متوسط فشار خون سیستولی و دیاستولی، سابقه فامیلی (دیابت، اختلال چربی خون، فشار خون بالا، کم کاری تیروئید و بیماری کرونر زودرس) و سابقه پیشین اختلال چربی خون، فشار خون بالا، کم کاری تیروئید و بیماری کرونر بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت. ولی سابقه پیشین دیابت و مصرف داروهای پایین آورنده چربی خون (استاتین ها) و ضد فشار خون به طور معنی دار در گروه بیمار بیشتر از گروه کنترل بود. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که نمره های فرامینگهام 8.7±4.4) در مقابل (P?0.000، 5.7±4.8 و خطر نسبی 2.5±1.3) در مقابل (P?0.000، 1.6±0.7 و مطلق 14.8±8.6) در مقابل (P?0.000، 8.0±6.7 برای CHD در بیماران کرونر بیش از افراد شاهد است. به علاوه بین نمره های فرامینگهام و خطر نسبی و مطلق برای CHD و شدت انسداد یک رابطه ممتد و رتبه ای وجود دارد.استنتاجداده های این تحقیق نشان می دهد که بین شدت بیماری کرونر قلب و متغیرهای اصلی قلبی - عروقی، نمره های فرامینگهام و خطر نسبی و مطلق CHD یک رابطه پیوسته و رتبه ای وجود دارد.
کلیدواژگان: بیماری کرونر قلب، فرامینگهام، متغیرهای آنتروپومتری، عوامل خطرساز و خطر جمعی -
صفحات 63-69سابقه و هدفبخش مراقبتهای ویژه از بخشهای تخصصی بوده که به بیماران بحرانی سرویس می دهد و سیستم های درجه بندی در این بخش جهت پیش بینی بهبودی بیماران و دسته بندی آنها و در نتیجه تعیین میزان مرگ و میر به کار می رود و سبب انتخاب صحیح بیماران نیازمند می شود. هدف از این تحقیق تعیین درجه نارسایی ارگان ها و ارتباط آن با بهبودی و مرگ و میر بیماران بحرانی در ICU می باشد.مواد و روش هااین مطالعه به روش توصیفی بر روی 100 بیمار که در بخش مراقبت های ویژه ICU بیمارستان امام خمینی ساری (1383) بستری و تحت تنفس مکانیکی بوده اند انجام شد. هر قسمت درجه بندی MODS به طور کمی عملکرد فیزولوژیک را در 24 ساعت ارزیابی کرده و برای عملکرد نرمال امتیاز صفر و برای افزایش عملکرد امتیاز 1، 2، 3، 4 در نظر گرفته شد. متغیرهای پژوهش از طریق فرم اطلاعاتی جمع آوری و با استفاده از آزمون کای دو و تی تست و کاکس رگراسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هامیانگین سنی بیماران، افراد ترخیص شده و فوت شده به ترتیب با 48.63±14 سال 41.66±16 سال و 55.6±17 سال بود پیش بینی نمره MODS روز اول بیماران پذیرش شده در ICU جهت تعیین مرگ و میر معنی دار نبوده ولی در روزهای 4 و 8 و 12 میانگین نمره بیماران ترخیصی کمتر از بیماران فوت شده بودند و ارتباط آن معنی دار بود. همچنین سطح کراتینین خون و سیستم عصبی مرکزی بیش ترین نقش را در پیش بینی مرگ و میر داشتند.استنتاجبا توجه به ارتباط معنی دار بین افزایش نمره اختلال عملکرد ارگان ها با مرگ ومیر، این سیستم نقش مهمی در تعیین پیش آگهی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه داشته و می تواند معیار خوبی جهت پیش بینی مدت بستری بیمار در ICU و میزان مرگ و میر آنان باشد و در انتخاب روش درمانی مناسب کمک کننده می باشد.
کلیدواژگان: درجه بندی، اختلال چند ارگان، مراقبتهای ویژه، مرگ و میر -
صفحات 70-74سابقه و هدفتعدادی از دردهای حاد شکمی، مبهم (Atypic) بوده و علایم و یافته های کلینیکی و پاراکلینیکی موجود نیز، مشخص کننده بیماری خاصی نیستند و از طرفی، ضرورت انجام جراحی را هم نمی توان اثبات کرد. در این گونه موارد که تشخیص مبهم و روش های تشخیصی موجود کمک کننده نیستند، احتمالا لاپارروسکوپی تشخیصی می تواند روش موثری برای یافتن پاتولوژی های داخل شکم، باشد. این مطالعه به منظور بررسی قدرت تشخیصی لاپاراسوکوپی در بیماران مراجعه کننده با دردهای حاد مبهم شکم، به بیمارستان امام خمینی (ره) ساری انجام شده است.مواد و روش هانمونه های مورد پژوهش 28 بیمار بودند که (اردیبهشت تا اسفند 1380) به علت دردهای مبهم شکمی به اورژانس جراحی بیمارستان امام مراجعه کردند و بعد از گرفتن شرح حال کامل و انجام معاینات بالینی و اقدامات پاراکلینیکی لازم به تشخیص قطعی نرسیده و به مدت 18-24 ساعت تحت نظر قرار گرفتند، بعد از این مدت، در صورتی که به نتیجه و یا اندیکاسیون لازم برای عمل جراحی نرسیدند، لاپاروسکوپی تشخیصی انجام گردید. مشاهدات و اقدامات انجام شده در حین لاپاروسکوپی ثبت و کلیه نمونه های پاتولوژی برداشته شده جهت بررسی و تایید تشخیص به آزمایشگاه فرستاده شد، نتایج حاصله، با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و حساسیت، ویژگی و قدرت پیش گویی کنندگی مثبت و منفی آزمون محاسبه شد.یافته هااز 28 بیمار مورد مطالعه 55.5 درصد زن و میانگین سنی نمونه ها 15.16±31.23 سال بود. حساسیت لاپاراروسکوپی در تشخیص ضایعات داخل شکمی 84.6 درصد، ویژگی آن 85.7 درصد، قدرت پیش گویی مثبت آن 91.6 درصد و قدرت پیش گویی کنندگی منفی آن 75 درصد بود. همچنین حساسیت لاپاروسکوپی در تشخیص آپاندیسیت حاد 75 درصد و ویژگی آن 85.7 درصد، قدرت پیش گویی مثبت 85.7 درصد و قدرت پیش گویی منفی 75 درصد بود.استنتاجلاپاروسکوپی می تواند در تشخیص دردهای مبهم شکمی به ویژه در مواردی که اقدامات کلینیک و آزمایشات غیر تهاجمی، تشخیص قطعی را مشخص نکرده اند، کمک کننده بوده و از اتلاف وقت و هزینه و انجام لاپاروتومی های بی مورد و عوارض آن، همچنین از تاخیر در تشخیص بیماری های خطرناک بکاهد.
کلیدواژگان: لاپاروسکوپی، شکم حاد، درد -
صفحات 75-82سابقه و هدفعفونت با ویروس هپاتیت (HEV) E سبب ایجاد هپاتیت حاد و خوش خیم ولی با مرگ و میر بالا در دوران بارداری می گردد. اطلاعات کمی راجع به همه گیری شناسی عفونت HEV در ایران وجود دارد، لذا شناخت جمعیتی آن لازم می باشد. هدف مطالعه فوق، تعیین فراوانی سرولوژیکی عفونت HEV در جمعیت 25-2 ساله و تعیین رابطه بین موارد آلودگی و مشخصات فردی – اجتماعی - بهداشتی می باشد.مواد و روش هادر این بررسی توصیفی 1080 نمونه سرم مورد مطالعه قرار گرفت. جمعیت مورد مطالعه از میان افراد 25-2 ساله به ظاهر سالم مقیم مناطق مختلف شهرستان ساری (شهر و روستا) انتخاب شد. وجود آنتی بادی IgG ضد ویروس هپاتیت (anti-HEV IgG) E با روش ELISA مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات مربوط به سن، جنس، سطح سواد، تعداد خانوار و سابقه بیماری در فرد مبتلا و اطرافیان آنها مورد پرسش قرار گرفته و ثبت شدند. نتایج مطالعه با روش آماری درصد و تعیین نسبت خطر با فاصله اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هاآنتی بادی ضد (anti-HEV IgG) HEV در 25 نفر (2.3 درصد) کل افراد مورد مطالعه وجود داشت. موارد مثبت با بالا رفتن سن، افزایش می یافت. به طوری که از 1.17 درصد در کودکان کمتر از 10 سال به 7.27 درصد در جمعیت 25-20 ساله می رسید(P=0.009). در مقایسه بین جمعیت شهری و روستایی، سن مواجهه با عفونت، در روستا پایین تر از شهر (عدم آلودگی تا سن 10 سالگی در شهر، 2.56 درصد موارد آلودگی در جمعیت 9-5 ساله روستایی) و شیوع آن در مناطق روستایی بیش از مناطق شهری (P=0.009) بوده است. عوامل خطر مربوط به کسب عفونت شامل اقامت در روستا، سواد کمتر، تعداد بیشتر افراد خانوار و دفع غیر بهداشتی زباله بوده است.استنتاجعفونت HEV در منطقه آندمیک می باشد. سن، نوع جامعه، کم سوادی و دفع غیر بهداشتی زباله به عنوان عوامل خطرساز کسب عفونت شناخته شدند.
کلیدواژگان: ویروس هپاتیت، هپاتیت E، کودکان -
صفحات 83-89سابقه و هدفهمسر آزاری به عنوان یک معضل بهداشت عمومی و روانی انواع گوناگونی از آزارهای صورت گرفته نسبت به همسر را در برمی گیرد. هدف از این تحقیق بررسی میزان فراوانی آن در دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی است.مواد و روش هااین پژوهشی توصیفی میزان فراوانی همسرآزاری را در 327 دانشجوی متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن (1382) مورد بررسی قرار می دهد. ابزار پژوهش پرسشنامه حاوی مشخصات فردی و سوالات مربوط به همسرآزاری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری مجذور کا، آزمون t و ضریب همبستگی، انجام شد.یافته هانتایج نشان داد که 306 دانشجو (93.6 درصد) تجربه بدرفتاری داشتند که 91 درصد بدرفتاری عاطفی، 55 درصد بدرفتاری جسمانی و 42 درصد بدرفتاری و آزار جنسی از طرف همسر را ذکر کردند. از 93.6 درصد نمونه ای که بدرفتاری را گزارش کردند، 83.3 درصد زن و 16.7 درصد مرد بودند. مقایسه میانگین نمرات همسرآزاری زنان و مردان نشان داد که مردان بیشتر به همسرآزاری اقدام می کنند. بین همسرآزاری و مدت زمان ازدواج و بارداری زنان ارتباط معناداری وجود داشت بدرفتاری نسبت به همسر در زوج های جوان و معتاد به الکل و مواد بیشتر و نیز با افزایش سطح تحصیلات همسرآزاری کمتر گزارش شد.استنتاجنتایج نشان می دهد که میزان فراوانی همسرآزاری در دانشجویان شایع می باشد. بنابراین اتخاذ راهبردهایی در راستای پیشگیری اولیه و ثانویه در این جهت از چند محور به ارتقای سلامت روانی جامعه کمک می کند.
کلیدواژگان: همسرآزاری، دانشجویان -
صفحات 90-96سابقه و هدفتوانایی زبانی در یک فرد از طریق پنج شاخص کیفیت گفتار؛ روانی گفتار، دقت گفتار، پیچیدگی گفتار، سرعت گفتار و میزان واژگان در دسترس بررسی می شود. این مطالعه چهار شاخص (به استثنای دقت گفتار) را در کودکان طبیعی فارسی زبان 5-4 ساله شهرهای سمنان، تنکابن و بیرجند بررسی می کند.مواد و روش هامطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد. تعداد 30 نمونه در هر شهر و جمعا 90 کودک از میان کودکان مهدهای کودک، پس از گرفتن آزمون انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از جمع آوری نمونه های گفتاری، داده ها تحلیل و مشخصه های فرعی محاسبه شد و در نهایت نتایج حاصله در سه شهر با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس مقایسه گردید.یافته هامیانگین طول پنج گفته طولانی و میانگین تعداد فعل در جمله در گفتار آزاد کودکان سمنانی به طور معنی داری از کودکان بیرجندی بیشتر بوده اما میانگین تعداد بندهای وابسته در جمله در گفتار توصیفی کودکان تنکابنی و بیرجندی بیشتر از کودکان سمنانی بود. همچنین غنای واژگانی در گفتار آزاد و سرعت گفتار آزاد و توصیفی کودکان بیرجندی از کودکان سمنانی و تنکابنی بیشتر و نهایتا میانگین طول گفته و در گفتار توصیفی کودکان سمنانی از کودکان تنکابنی بیشتر بود.استنتاجگویش بر شاخص های کیفیت گفتار فرد تاثیر می گذارد. بنابراین بایستی در ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات زبانی کودکان دارای گویش های مختلف، تفاوت های مربوط به کیفیت گفتار آنها را در نظر گرفت.
کلیدواژگان: کودکان، گویش، کیفیت گفتار، میانگین طول گفته، غنای واژگانی -
صفحات 97-104سابقه و هدفسیستم ملی گزارش دهی عوارض جانبی داروها به منظور شناخت هر چه بیشتر و کنترل عوارض جانبی داروها طراحی شد اما به نظر می رسد که کم گزارش دهی قابل ملاحظه ای وجود دارد. این تحقیق بر آن شده تا علاوه بر بررسی دانش، نگرش و عملکرد پزشکان در مورد عوارض جانبی داروها، میزان شناخت آنها از سیستم ملی گزارش دهی (کارت زرد) نیز سنجیده شود.مواد و روش هااین مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد انجمن دارو و غذای اروپا که توسط 350 پزشک عمومی و متخصص شاغل شهر ساری (1383) تکمیل گردید، جمع آوری شد. پرسشنامه شامل چهار قسمت، مشخصه های دموگرافیک، سوالات مربوط به دانش، نگرش و عملکرد پزشکان بوده است. پس از جمع آوری اطلاعات، عملیات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.یافته ها25 درصد از پزشکان از سیستم ملی گزارش دهی (کارت زرد) آگاه بوده که از این تعداد 78 درصد پزشک عمومی و 22 درصد متخصص بودند. همچنین 87.4 درصد از پزشکان عوارض جانبی داورها را در بیماران تحت مراقبت خود تشخیص داده اما فقط 25 درصد آنها این موارد را گزارش کرده بودند.
مهم ترین دلایل عدم گزارش دهی به ترتیب شامل: عدم آگاهی از برنامه ملی گزارش دهی (63.5 درصد)، بی اهمیت در نظر گرفتن عارضه دارویی (42.2 درصد)، مطمئن نبودن از اینکه عارضه حتما با دارو ارتباط داشته باشد (36.1 درصد)، بود. هم چنین 51.3 درصد از پزشکان دانش مناسبی از عوارض داروها داشتند.استنتاجنتایج مطالعه نشان میدهد که در اکثر موارد علت گزارش دهی در درجه اول عدم آگاهی مناسب پزشکان از وجود چنین سیستم ملی گزارش دهی بوده است و در درجه بعدی عدم تمایل آنها به گزارش به علت نداشتن وقت کافی و یا عدم اعتماد به عملکرد سیستم گزارش دهی ملی بوده است. نکته قابل توجه دیگر هم اطلاعات ناکافی پزشکان از عوارض دارویی بوده است. در گروه متخصصین جراحان اطلاعات کمتری از عوارض جانبی داروها داشته اند.
کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، عوارض جانبی، داروها -
صفحات 105-112سابقه و هدفسلامت روانی از موضوعات مهم اجتماعی و علمی بوده که بیماران مبتلا به بیماری های جسمی در معرض خطر جدی آن قرار دارند و در این میان بیماران پوستی به دلیل ارتباط مستقیم پوست با محیط خارج بیش از سایر بیماران در معرض اختلالات روانی هستند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات روانی بیماران پوستی مراجعه کننده به درمانگاه های پوست شهر ساری انجام گرفته است.مواد و روش هادر این پژوهش توصیفی تعداد 404 بیمار پوست شهر ساری با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی؛ GHQ-28 و مشخصه دموگرافیک – پزشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی و با کمک آزمون مربعات و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هامیانگین سنی افراد مراجعه کننده به درمانگاه 28.72 سال بود که 39.4 درصد آنها مشکوک به اختلال روانی بودند. شیوع اختلالات روانی در گروه سنی 55-46 سال (52.6 درصد)، زنان (41.2 درصد)، مجردین (40.8 درصد)، ساکنین روستا (46.2 درصد)، نمونه های بی سواد و کم سواد (62.5 درصد)، بیکار (58.7 درصد)، نمونه های با سابقه مثبت بیماری اعصاب و روان (65.8 درصد) و با ضایعات منتشر پوستی (63.6 درصد) بیش از سایر گروه ها بود. از بین بیماری های پوستی آکنه (28.2 درصد)، اختلالات رنگدانه پوست (20 درصد)، آلوپسی آندروژنیک (7.4 درصد) و درماتیت ها (6.7 درصد) بیشترین شیوع را داشتند. مبتلایان به درماتیت (44.4 درصد) بیشترین اختلال روانی را شامل شدند، آکنه (43 درصد) و اختلالات رنگدانه پوست (42 درصد) در رتبه های بعدی قرار گرفتند. بین اختلال روانی با شغل، سطح تحصیلات، سابقه مثبت بیماری روانی ارتباط معنی داری وجود داشت. طول مدت بیماری پوستی، نوع بیماری پوستی، و محل ضایعات با اختلال روانی ارتباط نداشت.استنتاجموارد مشکوک به اختلال روانی در مقایسه با مطالعات انجام شده بر روی بیماران پوست در خارج از ایران و همچنین در مقایسه با بررسی های انجام شده پیرامون شیوع اختلال های روانپزشکی و وضعیت سلامت روان در افراد 15 ساله و بالاتر در ایران نیز از شیوع بالاتری برخوردار بود. نتایج این تحقیق ارتباط اختلالات روانی با بیماری های پوستی را بیش از پیش روشن می سازد و در نظر گرفتن عوامل روانی را در درمان موثر بیماری های پوستی برای متخصصین پوست متذکر می شود.
کلیدواژگان: بیماریهای پوستی، آسیب شناسی روانی، GHQ -
صفحات 113-117سابقه و هدفسرطان مری سومین سرطان شایع گوارش و ششمین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان می باشد. بالا بودن میزان بروز این بیماری در بعضی از مناطق جهان احتمال ارتباط بین سرطان مری و عوامل ژنتیکی را مطرح کرده است. شمال ایران یکی از این مناطق می باشد و در تمام آمارهای گزارش شده از آن بروز سرطان مری در قوم ترکمن بالاتر بوده است. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین قومیت ترکمن با بروز سرطان مری در استان گلستان طراحی شده است.مواد و روش هامطالعه توصیفی - مقطعی حاضر طی سالهای 82-1380 در شرق استان گلستان انجام شد. تمامی افراد ترکمن که طی مدت زمان مذکور در درمانگاه تخصصی اترک گنبد (وابسته به مرکز تحقیقات گوارش و کبد تهران و دانشگاه علوم پزشکی گلستان) پروند داشته و سرطان مری در آنها به وسیله آندوسکوپی و نمونه برداری به اثبات رسیده بود، وارد مطالعه شدند. اطلاعات فردی بیماران، نوع بافت شناسی سرطان مری، محل تومور به همراه آدرس و تلفن بیماران استخراج شد. با تمامی افراد تماس تلفنی گرفته شده و از خود شخص یا نزدیکان وی (در صورت فوت فرد مبتلا)، طایفه بیمار پرسیده شد. با کمک یکی از جامعه شناسان ترکمن، طایفه افراد با توجه به اسامی و محل سکونت آنها مورد بررسی مجدد قرار گرفت. آنالیز داده ها بین طوایف مختلف از نظر عوامل دموگرافیک (فردی) و کلینیکوپاتولوژیکی توسط آزمون آماری کراسکال والیس برای متغیرهای پیوسته و کای دو برای متغیرهای رتبه ای با سطح معنی داری p-valu<0.05 انجام گرفت. میزان بروز بر مبنای تعداد بیماران و جمعیت هر طایفه تخمین زده شد.یافته هادر مجموع 106 بیمار ترکمن با متوسط سنی 64.22±12.12 (±SD) سال شامل 61 مرد و 45 زن وارد مطالعه شدند. توزیع فراوانی هر کدام از طوایف مختلف قوم ترکمن به صورت زیر بود: آتابای 29.2 درصد موارد، گوگلان 28.3 درصد، جعفربای 25.5 درصد، سایر طوایف 6.6 درصد و نامشخص 10.4 درصد. میانگین سنی و نسبت جنسی افراد مبتلا در بین طوایف مختلف تفاوت آماری معنی داری نداشت (p-value>0.05). ناهمگونی در بین طوایف مختلف ترکمن از نظر بروز سرطان مری دیده شد، طایفه آتابای کمترین و گوگلان بالاترین میزان بروز سرطان مری را داشت.استنتاجاز آن جایی که سرطان مری در جمعیت ترکمن بسیار شایع است و با توجه به بروز بالای آن در جمعیت گوگلان، باید توجه خاصی به برنامه های غربالگری سرطان مری در این طایفه مبذول داشت. با انجام مطالعات بیشتری بر پایه جمعیت، می توان عوامل خطر احتمالی را در گروه های مختلف ترکمن بهتر توضیح داد.
کلیدواژگان: سرطان مری، ترکمن، طایفه -
صفحات 118-124سابقه و هدفکمردرد یکی از شایع ترین و پرهزینه ترین صدمات شغلی محسوب می شود و پرستاری از جمله مشاغلی است که به علت ماهیت کاری با شیوع بالای کمردرد همراه است. اکثر تحقیقات انجام شده، شیوع کمردرد در این گروه شغلی را بیش از 50 درصد گزارش کرده اند که هزینه های مستقیم و غیر مستقیم ناشی از آن قابل توجه است. تحقیق حاضر با هدف شناخت عوامل خطر کمردرد و در نتیجه کاهش هزینه های آن در پرستاران انجام گرفت.مواد و روش هااین مطالعه توصیفی – تحلیلی - مقطعی بر روی 1226 نمونه تصادفی از پرستاران شاغل در بیمارستانهای وابسته، به دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های مختلف شامل اطلاعات فردی، شغلی، سوابق پزشکی، مشخصات کمردرد، اضطراب اسپیلبرگر و افسردگی بک استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، کای دو و میزان خطر (Odds Ratio) انجام گرفت.یافته هادر نمونه مورد بررسی شیوع نقطه ای، یک ماهه، شش ماهه، یک ساله و در طول زندگی کمردرد به ترتیب 51.5، 56.3، 58.9، 59.6 و 62 درصد گزارش شد. سن، نمایه توده بدنی (Body Mass Index) BMI، تعداد حاملگی و زایمان، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، اضطراب و افسراگی با P<0.05 از عوامل خطر کمردرد محسوب شدند. کمردرد با عوامل مختلف شغلی از جمله سابقه کار، سمت در شغل، بخش محل خدمت و میزان رضایت شغلی ارتباط معنی داری داشت (P<0.05). بیشترین علت شیوع درد، بلند کردن بار سنگین (30.4 درصد) و شایع ترین عامل تشدید کننده و تسکین دهنده درد ایستادن طولانی و استراحت (57.6 درصد و 59.2 درصد به ترتیب) ذکر شد. از بین نمونه ها 33.7 درصد به علت کمردرد، مرخصی با میانگین 79 روز گرفته بودند.استنتاجیافته های این تحقیق تاییدی بر این مطلب است که پرستاران در معرض خطر بیشتری برای آسیب های کمری هستند. همچنین رابطه عوامل شغلی با کمردرد معنی دار بوده و به نظر می رسد که با کوشش جهت تصحیح یا تعدیل این عوامل خطر بتوان به ارتقا سلامت و بازده کاری در این گروه افزوده و به کاهش پی آمدها و هزینه های حاصل از آن کمک نمود.
کلیدواژگان: کمردرد، پرستاری، عوامل خطر -
صفحات 125-132سابقه و هدفبیماری مالاریا از بیماری های عفونی مهلکی است که سالیانه موجب مرگ قریب به 2 میلیون از ساکنین کره زمین می گردد. این بیماری انگلی که میزان بروز آن در سال بین 500-300 میلیون نفر می باشد هنوزهم علی رغم ارائه خدمات پیشگیری و درمانی مناسب از مشکلات و معضلات مهم بهداشتی - درمانی کشور ایران است. وضعیت اقلیمی استان مازندران موجب شده است که این بیماری به صورت آندمیک و تک گیر در مناطق مختلف آن مشاهده شود. این نکته محققین را بر آن داشت که با بررسی میزان شیوع مالاریا از سالهای 1382-1378 وضعیت همه گیری شناسی آن را در استان مازندران تعیین کنند.مواد و روش هامطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی old data (مرور پرونده ها) بوده که بر روی 184805 پرونده موجود در مراکز بهداشتی - درمانی 14 شهرستان استان مازندران به مدت 5 سال از سال 1382-1378 انجام شده است.اطلاعات حاصل از تحقیق از طریق پرسشنامه ای حاوی 11 سوال شامل وضعیت دموگرافیک بیماران و نیز خصوصیات بیماری جمع آوری شده است و از طریق نرم افزار آماری SPSS و با آزمون های T و کای دو تجزیه و تحلیل گردیده است.یافته هابا توجه به هدف کلی تحقیق از بین 184805 پرونده، 518 بیمار مبتلا به انواع گونه های مالاریا شناسایی شده اند که 80.3 درصد مبتلایان، مهاجر (افغانی) و 13.7 درصد انتقال، به صورت محلی و 5 درصد از موارد ابتلا از طریق مسافرت بوده است. اوج آلودگی در گروه سنی 30-20 سال، در جنس مذکر و شایعترین انگل از دسته پلاسمودیوم ویواکس (96.9 درصد) بوده است. ضمنا میزان بروز سالانه انگلی از سال 1378 تا 1382، 150 درصد افزایش داشته است.استنتاجبا توجه به میزان شیوع عارضه در استان مازندران و با عنایت به میزان بالای مهاجرت از کشورهای آلوده همجوار به کشور ایران و نیز وضعیت اقلیمی استان مازندران و با توجه به افزایش بروز بیماری از سال 78 تا82 که از 0.02 به 0.05 در هزار افزایش یافته است، برنامه مبارزه با مالاریا در استان باید کماکان ادامه یابد و علاوه بر بیماریابی و درمان بیماران، بهبود وضعیت بهداشت محیط و مبارزه به پشه آنوفل مدنظر قرار گیرد.
کلیدواژگان: همه گیری شناسی، بیماریهای انگلی، مالاریا -
صفحات 133-138سابقه و هدفتخمین سونوگرافیک وزن جنین، به طور وسیعی در تصمیم گیری های بالینی مورد استفاده قرار می گیرد. فرمولهای ریاضی زیادی برای تخمین وزن مورد استفاده قرار می گیرد و از پارامترهای متنوعی جهت این کار استفاده می کنند. یکی از رایج ترین فرمول هایی که استفاده می شود فرمول هدلاک (Hadlock) است که گفته می شود اواخر سه ماهه سوم بارداری دارای دقت زیادی است. ولی در پژوهش های مختلف دقت آن بسیار متفاوت گزارش شده است. حتی گفته شده برای تخمین وزن غیر طبیعی جنین از دقت کمی برخوردار است. این پژوهش به منظور تعیین دقت سونوگرافی جهت تخمین وزن هنگام تولد جنین های کوچک و بزرگ برای سن بارداری انجام شده است.مواد و روش هااین پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که از سال 1379 لغایت 1383 بر روی 174 زن باردار با حاملگی تک قلو و کیسه آب سالم که در بخش زایشگاه بیمارستان امام خمینی ساری بستری شده بودند، انجام شد. نمونه ها پس از بستری به بخش سونوگرافی اعزام و تخمین وزن جنین متوسط یک سونولوژیست صورت می گرفت. سپس مادر به زایشگاه انتقال یافت و تا انجام زایمان مراقبت های لازم صورت می گرفت. بلافاصله پس از زایمان همه نوزادان به وسیله یک ترازوی دقیق وزن می شدند. سپس با وسیله تعیین شدت همبستگی و آزمون تی زوج (Pairred t Test)، ضریب توافقی کن دال تاو (Kendal-Tau) و رگرسیون چندگانه دقت سونوگرافی جهت تخمین وزن هنگام تولد تعیین گردید.یافته هاتغییرات وزن تخمینی به وسیله سونوگرافی با وزن واقعی هنگام تولد (در کل نمونه ها) توافق داشت (P<0.001). آزمون تی زوج نیز نشان داد وزن تخمینی به وسیله سونوگرافی با وزن واقعی تفاوت معنی داری ندارد. ولی پس از مطابقت دادن وزن هنگام تولد برای سن حاملگی، مشخص گردید که در گروه (Small for Gestational age) SGA و (Large for gestational age) LGA وزن تخمینی به وسیله سونوگرافی، تفاوت معنی داری با وزن واقعی هنگام تولد دارد (به ترتیب P<0.01، P<0.001) در گروه (appropriate for gestinal age) AGA سونوگرافی، وزن را بدون اختلاف معنی داری با وزن واقعی هنگام تولد تخمین زده بود.استنتاجیافته ها نشان داد که دقت سونوگرافی برای تخمین نوزادان با وزن طبیعی زیاد است، ولی برای تخمین نوزادان با وزن غیر طبیعی، کمتر است. لذا بدین وسیله توجه سونولوژیست های محترم را جهت پی گیری وزن واقعی نوزاد و مقایسه تخمین خود با وزن واقعی و افزایش مهارت جلب نموده، ضمنا به متخصصین محترم نیز تاکید می شود که در تصمیم گیری های حساس مامایی صرفا بر اساس سونوگرافی اقدام ننمایند و انجام پژوهش های بییشتر در این راستا توصیه می شود.
کلیدواژگان: وزن هنگام تولد، اولتراسوند -
صفحات 139-151اکسیدازها که P450 microsomal monooxygenases یا Mixed function oxidases و یا به اختصار MFO نامیده می شوند یک خانواده از آنزیم های گوناگون هستند که در بافت های همه موجودات هوازی از جمله حشرات یافت می شوند. این آنزیم ها به طور کلی در متابولیسم مواد خارجی نظیر داروها، حشره کشها و سموم گیاهی و نیز ترکیبات ساخته شد در درون بدن حشرات نظیر اکدی استروییدها و هورمون های جوانی نقش موثری دارند. این دسته از آنزیم ها در فعال سازی بیولوژیکی ترکیبات فسفوروتیوآت مثل حشره کش های فسفره دخالت دارند. آنها دارای فعالیت های بسیار متنوعی نظیر هیدروکسیلاسیون، اپوکسیداسیون، سولفوکسیداسیون، دآلکیلاسیون، دسولفوراسیون و دهالوژناسیون اکسایشی می باشند که این تنوع در فعالیت ها ناشی از تنوع در ساختمان این آنزیم ها است. تاکنون بیش از 100 ژن اکسیداز در ژنوم دروزوفیلا شناسایی شده اند که معمولا به صورت خوشه ایمرتب شده اند. متابولیسم حشره کشها بوسیله این دسته از آنزیم ها یکی از مکانیسم های عمومی است که حشرات بدین طریق به حشره کشها مقاوم می شوند. این مقاله مروری نقش اکسیدازها در مقاومت به حشره کشها به خصوص انواع پیرترویید را بررسی می کند.
کلیدواژگان: اکسیدازها، مقاومت، حشره کش ها، ناقلین -
صفحات 152-154بیماری فار، کلسیفیکاسیون ایدیوپاتیک و پیش رونده عقده های قاعده ای همراه با متابولیزم طبیعی کلسیم و فسفر است که با علایم حرکتی و روانی تظاهر می کند. دمانس، کره آتتوز، روان پریشی و افسردگی در این بیماری نسبتا شایع گزارش شده ولی فار با تابلوی اختلال خلقی دوقطبی نادر است به طوری که در مروری بر متون تنها سه مورد گزارش شده بود.
بیماری که در این گزارش معرفی می شود خانم 21 ساله ای است که به دلیل پرخاشگری، بی قراری و کم خوابی در مرکز روان پزشکی زارع ساری بستری شد و پس از معاینه وضعیت روانی و اقدامات پاراکلینیکی، تشخیص اختلال خلقی دوقطبی ناشی از بیماری فار تایید گردید. توجه به این نکته مهم است که بیمار مبتلا به فار نسبت به سندرم نورولپتیک بدخیم هنگام مصرف نورولپتیک ها (که در درمان اختلال خلقی دوقطبی در کنار داروهای تثبیت کننده خلقی به کار می روند) بسیار آسیب پذیر است.
کلیدواژگان: بیماری فار، کلسیفیکاسیون عقده های قاعده ای، اختلال خلقی دو قطبی -
صفحه 1
-
Pages 1-6Background andPurposeÂchillea (Âsteraceae) comprises 115 species, which are mainly distributed in Ëurope, Âsia, and North Âfrica and as introduced plant in the New World. The genus Âchillea, generally named Bumadaran in Persian, is well known for medicinal properties such as anthelmintic, anti-inflammatory and anti-microbial effects. Âchillea has long been used in traditional medicine for treatment of neuralgia and rheumatic pain. Âchillea talagonica and Âchillea tenuifolia are two of nineteen herbaceous species growing in north of Ïran. Ïn previous studies Â. talagonica showed a strong in vivo immunosuppressive activity and Â. tenuifolia had an antimicronial effect.Materials And MethodsÏn this study, we examined the cytotoxic activity of the ethyl acetate, methanol and aqueous methanol extracts of the aerial parts of these two species using Brine Shrimp Çytotoxicity Âssay, which is a well known screening method in order to find the active natural products using Ârtemia Salina eggs. Berberine hydrochloride used as a positive control (LÇ50=26µM).ResultsThe results showed that ethyl acetate and methanol extracts of both plants have a good cytotoxic effect against the larvae of Â.salina. The minimum lethal concentrations of aqueous methanol extracts of them are more than 1000µM. ËtÔÂc. extract of Â. talagonica is the most effective extract (LÇ50=413µM). Çonclusion: ËtÔÂc and MeÔH extracts of Âchillea talagonica and Â. tenuifolia show cytotoxic activity on the active larvae of Â. salina. High polarity extracts of both species showed low cytotoxic activity.Keywords: Achillea talagonica, achillea tenuifolia, artemia Salina, cytotoxic activity
-
Pages 7-14Background andPurposeIn spite of discovering new antipsychotics in the past years, many patients of schizophrenia don’t response to none of them and are resistance to treatment. In this case, clozapine, ECT or some combination of drug mostly be used, but there are many patients of schizophrenia who are resistance to them. In recent years, of combination of ECT and clozapine has been suggested for these patients with promising results in primary studies. The purpose of this study was to evaluate the effects of a combination of ECT clozapine in treatment of resistance schizophrenia in comparison with clozapine and ECT administered reparately and double blind.Materials And MethodsEighteen resistance schizophrenia patients were selected and divided into three groups. The first group took clozapine, the second group took ECT, and third group took a combination of ECT and clozapine. The responses to treatment evaluated with PANSS and analysed with ANOVA and t-test.ResultsThe rate of decrease of PANSS scale in three groups of clozapine, ECT and combination both of them were 46%, 40%, 71% respectively, with significant difference (p<0.05). Combination of ECT and clozapine showed faster response than ECT and clozapine alone.ConclusionCombination of ECT and clozapine was effective and safe in treatment of resistance schizophrenia.Keywords: Resistance schizophrenia, clozapine, ECT, combination therapy
-
Pages 15-21Background andPurposeÏn this Dysmenorrhea is one of the main causes of girls and women visiting the gynecology clinics. Ëxperimental and double blind study the effect of vitagnus in treatment of primary dysmenorrhea was determined in students of Mazandaran Üniversity of Medical Sciences.Materials And MethodsDuring this investigation 60 students suffering from primary dysmenorrhea, were randomly divided in two grups as case and control.ResultsËach group was given 40 drops of vitagnus or placebo for three months. Three questionairs were used for collection of data. Çonclusion: The results showed that the severity of pain reduced to 70% in the case group, so we are recommended to case vitagnus as an effective drug for the treatment of primary dysmenorrhea.Keywords: Primary, dysmenorrhea, vitagnus
-
Pages 22-26Background andPurposeÔsteoarthrisis is the most common disease of mobile and axial joints, its etiology is not clearly known yet. Biomechanical and biological theories are suggested for its etiology. The relationship between proximal femoral anatomy and osteoarthrisis of the hip is under controversy.Materials And Methods73 individuals, 34 with osteoarthrisis and 39 control cases were included in the study. Both groups were matched for age, occupation and weight. Then neck-shaft angle in both groups was measured.ResultsMean neck-shaft angle was 133o, which did not show statistically significant difference from that of the control. Çonclusion: Âa a results of expensive joint exchange in osteoarthrisis patients and its side effects, measurement of Neck-shaft angle in Ïranian race is a necessity.Keywords: Hip, osteoarthrisis neck, shaft angle
-
Pages 27-34Background andPurposeÇhitin, a natural polysaccharide, which is widely existed in the Ârthropod shell such as crab, clobster, shrimp and fungi. Çhitin and its derivative chitosan, a mucopolysaccharide like glycoaminoglycan have been reported to be useful for biomedical applications like wound healing and dressings, drug delivery agents, anti- cholesterolemic agents, blood anticoagulants, anti- tumor agents and immunoadjuvants. Ït is predicted that chitosan will be one of the most demanding material in 2005. Âbout 75% of this key material will be used in biomedical areas.Materials And MethodsÏn this study chitin and chitosan (deacetylated derivative) were prepared from shrimp shells of Ïran. Shrimp shell powder was treated by an appropriate acid in a proper condition. Âfter filtration the precipitated impure chitin was washed and purified. The precipitate was treated with NaÔH and chitosan was obtained in this stage. The product was mixed with hot KÔH. Çhitosan was purified after filtering and washing with acid and alkaline treatment.ResultsÇhitosan was prepared in a good yield from shrimp shells and it was confirmed by analytical methods such as ÏR, NMR and electrophoresis. Deacetylation value of the solvable chitosan was calculated by using of ÏR and NMR. Çonclusion: Massive production of chitosan in pharmaceutical grades is possible with these techniques.Keywords: Çhitosan, Çhitin, Shrimp shell, Deacetylation value
-
Pages 35-40Background andPurposeÏnjection of supplemental iodine to pregnant women has been shown to prevent cretinism and neuromotor disorders in the offspring. many researches were done regarding the administration of supplemental iodine to toddlers. This study was done to evaluate the effect of parenteral iodine in primary school children of Âmreh village (vicinity of Sari) 2.5 years after supplemental iodineinjection namely in 1999.Materials And MethodsThis study was performed in two descriptive and analytic sections. Âll children born in Âmreh village between 1989 and 1991, who have received the lipidoil injection in 1996 were earolled for the study. Weight and height were measured and SD score (SDS) of weight and height was Their calculated. Based on these data BMÏ was also calculatted. For the statistical testing paired t-test was used and p<0.05 was reported as significant.Results105 children (55 male, 50 female) 6-8 years old at the time of injection were included. The effect of lipidoil on height was significant, mean SDS of cases increased from 0.59 ± 0.8 to 0.31±0.8 (P<0.0001). the effect was also seen on weight, but it was not statistically significant (p<0.3). Çonclusion: These results show that injection of supplemental iodine in childhood in iodine deficiency regions can at least result in improvement of height development.Keywords: Oiodinized oil, lipidoil, weight, height, BMI
-
Pages 41-48Background andPurposeHyperhomocysteinemia is common among patients with renal failure and the risk of cardiovascular diseases increases with hyperhomocysteinemia. The aim of this study was to compare the efficacy of two doses of folic acid (2 and 7.5 mg/day) in decreasing plasma concentration of homocysteine in ËSRD patients receiving regular hemodialysis therapy.Materials And MethodsÏn this randomized trial, 14 hemodialysis patients were enrolled according to prestudy homocysteine level in Ïmam Khomeini hospital in July 2003. They had been treated with 1-5 mg/day folic acid with pyridoxine and then received 15 mg every other day folic acid with duration of at least two months. Âfter the first and second month of treatment, blood samples were assessed for homocysteine and hemoglobin concentration, albumin, HDL and LDL. Patients were assessed for folic acid complications especially nausea and dizziness.ResultsThe mean age and hemodialysis were 50.92±18.6 and5.28±4.25 years respectively. The homocysteine level with higher dose of folic acid were significantly lower than with lower dose (23.98±6.87 vs. 33.89±16.28 μmol/L respectively, P=0.008). There was also a significant increase in plasma albumin concentration in high dose period compared to low dose period (4.75±0.94 vs. 4.32±0.30 gr/dL respectively, P=0.004). There were no significant differences between hemoglobin concentration, HDL and LDL with different doses. No side effect was noted among patients during treatment periods. Çonclusion: This study showed 15 mg every other day folic acid in hemodialysis patients was associated with greater dent of homocysteine level than doses less than 5mg/d. Âccording to the relationship between cardiovascular events, cerebral vein thrombosis and high plasma levels of homocysteine, better correction of it is necessary. Ïn conclusion we recommend that this dose may be more beneficial to hemodialysis patients.Keywords: folic acid, hemodialysis, hyperhomocysteinemia, renal failure
-
Pages 49-62Background andPurposeÇoronary heart disease (ÇHD) is a multifactorial disorder with over 250 different known risk factors. Âdvancing age, male gender, dyslipidemia, hypertension, diabetes mellitus and cigarette smoking are the major and independent risk factors for ÇHD. The aim of the present study was to assess the association between anthropometric and clinically observed variables relative to the severity of ÇHD in 260 angiographic defined patients. Methods and Materials: Subjects with one or more lesion that narrowed the lumen of any coronary artery more than 70% were considered to be ÇHD cases, whereas those without any significant narrowing (£10%) were taken as controls. The severity of coronary occlusion was scored on the bases of the number and the extent of lesions. Fasting serum concentrations of glucose, triglycerides, total and HDL cholesterol were determined. Ânthropometrics parameters were collected by questionnaires. The Framingham scores, relative and absolute risks for ÇHD were calculated on the basis of the Framingham's points for the major risk factors.ResultsThe group with ÇHD was older than the group without ÇHD (57.0 ± 10.2 vs. 51.1 ± 10.3, P£0.000). ÇHD was more prevalent in men than women (78.2% vs. 51.6%, P£0.000). There was no statistically significant difference between two groups in body mass index, education and systolic and diastolic blood pressures. The prevalence of hypertension, physical inactivity, cigarette smoking, and diabetes mellitus was more in ÇHD+ cases than controls. Patients with ÇHD compared with the controls had increased serum levels of triglycerides (231.7 ± 180.1 vs. 176.3 ± 101.9, P£ 0.003), total cholesterol (205.2 ± 60.8 vs. 193.9 ± 41.0, P£ 0.08), LDL cholesterol (128.8 ± 59.2 vs. 119.8 ± 33.6, P£ 0.2) and decreased serum levels of HDL cholesterol (42.3 ± 13.3 vs. 39.7 ± 11.3, P£ 0.1). The higher prevalence of major cardiovasular risk factors were found in the subgroup of patients with more extensive ÇHD. The Framingham scores (8.7 ± 4.4 vs. 5.7 ± 4.8, P£0.000), relative risk (2.5 ± 1.3 vs. 1.6 ± 0.7, P£0.000) and absolute risk (14.8 ± 8.6 vs. 8.1 ± 6.7, P£0.000) were higher in ÇHD patients than controls. Ôn multiple logistic regression analysis, the best markers for discriminating between ÇHD and control subjects were age (ÔR=1.06, P£0.001), male gender (ÔR=4.51, P£0.000), smoking (ÔR=3.56, P£0.05), diabetes mellitus (ÔR=7.76, P£0.000) and cholesterol (ÔR=1.009, P£0.02). Çonclusion: The results suggest that the major cardiovascular risk factors and Framingham's risk scores are associated to the severity of ÇHD continuously and graded.Keywords: Anthropometrics, coronary heart disease, global risk assessment, risk Framingham\'s scores
-
Pages 63-69Background andPurposeÏntensive care unit is a subspecialty ward that manage critically ill patients. Scoring systems have been developed in intensive care medicine to predict the outcomes of patients admitted with severe illnesses resulting in significant mortality rates as well as to improve resource allocation and to assist in clinical decision-making. This study was conducted to determine how multiple organ dysfunction score (MÔDS) would predict outcome and mortality of critically ill patients.Materials And MethodsThis was a prospective, observational and cohort study. Ône hundred patients who underwent mechanical ventilation in 2004 in the general ÏÇÜ of Ïmam Khomeini hospital center were induded in the study. Ëach component score provides a quantitative measure of physiologic function over 24 hours, such that zero represents normal function, and 1,2,3, and 4 represent increasing physiologic derangement. Data were collected prospectively using forms and analyzed.ResultsThe mean age of the patients was 48.63 years. The mean age of patients were 41.66±16 in discharge patients and 55.6 ± 17 in dead patients. Mean discharge scores have been less than mean dead scors. Mean change scores have been reduced in comparison with baseline score (P<0.05). Çonclusion: Ôur study showed that MÔDS have significant correlation with prediction of mortality. Â significant correlation between age and mortality was also noted. Ït means that the mortality increases with age as mean change scores have been reduced in comparison with baseline (P<0.05). The results indicate that therapeutic measurement was effective in correlation with indicidual score.Keywords: Score, multiple organ dysfunction, outcome mortality, intensive care unit
-
Pages 70-74Background andPurposePatients with acute vague abdominal pain or acute atypical abdominal pain may undergo operation without definite diagnosis and may be treated or discharged after some hours or days of observation without definite results. Laparoscopy, a new diagnostic and therapeutic method, can help in diagnosing the definite cause, as a minimal invasive technique.Materials And Methods28 patients with acute vague or atypical pain with no definite diagnosis after 18-24 hours under went diagnostic laparoscopy.ResultsThe abdominal disorder was diagnosed and treated in nearly 70 percent of these patients after laparoscopy. Çonclusion: Âbdominal disorder was diagnosed in 40% of the patients by laparoscopy method in the first 24 hours of being admitted (sensitivity 89.3%- specificity 85/7%), hence it is recommended to use diagnostic laparoscopy instead of observation in these patients.Keywords: Acute abdomen, laparoscopy, digatic
-
Pages 75-82Background andPurposeHepatitis Ë Virus (HËV) infection causes an acute self-limited hepatitis associated with high mortality in pregnant women. Study and information on HËV infection especially in children and young adults is laking in Ïran. The aim of this study was to determine the seroprevalence of HËV in children and young adults in Sari-Ïran, using a community-based survey.Materials And MethodsRandomized serum Samples from 1080 subjects were studied: The population apparently healthy 2 to 25 years old individuals from all regions of Sari district (urban and rural) representing all socioeconomic levels were enrolled and their anti-HËV ÏgG was determined using un ËLÏSÂ method.ResultsÂnti-HËV antibodies were found in 25 (2.3%) individuals. Serporevalence increased with age from 1.17% in children younger than 10 years to 7.3% in persons 20-25 years of age (P=0.009). Ïn comparison between urban and rural areas, earlier exposure to infection, and more infection rate were noticed in population residing rural area. Risk factors for infection included living in runal community, low educational levels and family size. Çonclusion: HËV infection is endemic in Sari-Ïran. Âge, type of community, education levels and sewage disposal systems were identified risk factors for HËV infection.Keywords: Hepatities Ëvirus, seroprevalence, sari, children
-
The prevalence of Spouse Abuse Among Maried Students of Islamic Azad University of Tonekabon in 1383Pages 83-89The purpose of this study was to assess the frequency of spouse abuse among students in the Ïslamic Âzad Üniversity of Tonekabon. Âll married students in different departments completed the spouse Âbuse Questionnaire (n=327). The results showed that 306 students (255 female and 51 male) reported having experienced of some types of abuses. 299 (91%) of the cases reported emotional abuse, 180 (55%) physical abuse and 138 (42%) of the students reported sexual abuse. The results showed that 16.6% of male reported emotional and physical abuse, 16.8% sexual and emotional abuse and 19.5% physical and sexual abuse. Âlso, 253 (83.4%) of female reported physical and emotional abuse, 251 (83.2%) physical and emotional and 173 (80.5%) sexual and physical abuse. The results also showed that males commited more spouse abuse than females (P<0.05). in addition, there was a relation between addiction and spouse abuse (P<0.001) and spouse abuse was more frequent among young couples (P<0.01). Ït was found that spouse abuse was more frequent in early years of marrieage (P<0.05) and decreased with higher education. There was no significant relationship betweeb spouse abuse and the number of children, illness, income, and employment status.Keywords: Spouse abuse, married, students, Ïslamic Âzad Üniversity of Tonekabon, physical, emotional, sexual abuse
-
Pages 90-96Background andPurposeWe can examine the language abilities of a person through five parameters of speech quality including speech fluency, speech complexity, speech exactness, speech rate and lexical accessibility. These parameters are examined by the secondary parameters including mean length of utterance (MLÜ), mean length of five long utterances, mean number of verb in sentence, mean number of bound clause in sentence and richness of vocabulary. We have examined four parameters except the speech exactness in normal Persian children of 4-5 years old in Semnan, Birjand and Tonekabon cities. These parameters were then compared between children.Materials And Methods90 children were selected nurseries through testing and they were divided into three groups including 30 subjects from. Âfter examining the children’s speech, they were analyzed and secondary parameters were determined. Finally we compared the results through statistical tests.ResultsSemnani children’s MLÜ of descriptive speech exceeds tonekaboni children. Semnani children’s mean length of five long utterances of free speech exceeds Birjandi children. Semnani children’s mean number of verb in sentence of free speech exceeds Birjandi children, Birjandi and Toneckaboni children’s mean number of bound clause in sentence of descriptive speech exceeds Semnani children. Birjandi children’ richness of vocabulary of free speech exceeds Semnani and Toneckaboni children. Birjandi children’s speech rate of free and descriptive speech exceeds Semnani and Toneckaboni children. Çonclusion: Dialect contributes to speech quality parameters therefore we must consider them in assessment, diagnosis and treatment of language disorders in children with different dialects.Keywords: Çhildren, dialect, speech quality, MLÜ, richness of vocabulary
-
Pages 97-104Background andPurposeThe national report system on the Âdverse Drug Reaction (ÂDR) in order to have better understanding and control has been designed and used in many countries including ours, but it is poorly exculed because of lack of reporting and feedback. Ïn this study we have tried to analyse the knowledge, attitude and performance of the Medical Doctors (MDs) on the ÂDR to Finf out the familiarity and ability of MDs was performed to smoothly work with the national report system (The Yellow Çard).Materials And MethodsThis cross sectional study using a classical questionnaire designed by the Ëuropean Food and Drug Âdministration. The questionnaire was completed by 350 MD'S (General & specialist) in city of Sari.ResultsThe recognition level of MDs from the yellow card system was about 24.9% from which 88% were general practitioners and 12% were specialists. 87.4% of all MDs have diagnosed some adverse drug reaction in patients under their supervision but only 25% of them did report on it. The major reasons for not reporting are as follows: 63.5% for the lack of recognition and understanding of the national report system, 42.2% for having casual attitude toward ÂDR, 36.1% for the uncertainty that ÂDR had a relation with the medication used. 51.3% of all MDs had an acceptable knowledge in the recognition of ÂDR. Çonclusion: The result of this study shows that in most of the cases the reason for not reporting ÂDR in the first place was due to the lack of information and understanding of such system and secondly the lack of desire to report due to lack of time and confidence in the system. Ânother interesting point in this study was the lack of knowledge of MDs about the ÂDR. Ït was worse specifically among specialists and specially the surgeons.Keywords: Knowledge, attitude, performance, ÂDR, medical doctor
-
Pages 105-112Background andPurposePsychological health is one of the most important social and scientific subjects in the world. Patients with somatic and particularly dermatological diseases are at risk of psychological disorder. This study was performed to evaluate psychological health problems of patients with skin disorder attending the dermatological clinics in Sari in 2004.Materials And MethodsThis is a descriptive study performed on patients with dermatological diseases in Sari using GHQ-28 and demographic questionares. The data were analysed by chi-square test using SPSS program.Results404 subjects (325, 80.4% female) were enrolled in this study. The mean age of the subjects was 28.72 years (range 15-65). Ïncidence of psychoccognitive disorders was 52/6% in patients aged 46-55 yr, 41.2% in womens, 40.8% in single patients, 46.2/% in rural subjects, 62.5% in illiterate or lessliterate people, 57.8% in jobless individual, 65/8% in subjects with positive past history of psychological disorders and 63.6% in patients with diffuse skin lesions. The most common diagnosis in the sample population was acne (28.2%), pigmentation disorder (20%), androgenetic alopecia (7.4%) and dermatitis (6.7%). The incidence of psychocongective disorders was 44.4% in patients with dermatitis, 43% in acne and 42% in pigmentation disorders. Statistically significant differences were observed between the psychic disorder and job & literacy level and positive past history of psychological diseases (p<0.05). However, there was no significant relation between psychic disorder and duration & type of skin diseases. Çonclusion: Ïn this study, 39.4 % of patients with skin disorders affected by psychological problems, this is higher than that reported from other countries. This result reveals a close relation between dermatological and psychological factors which should be considered by dermatologists in effective treatment of skin disorders.Keywords: Skin disorder, psychological disorder, GHQ, 28
-
Pages 113-117Background &PurposeËsophageal cancer is the 3rd common cause of GÏ cancer and the 6th common cause of cancer related deaths in the world. Northeastern of Ïran (Çaspian Littoral) has been recognized as the highest incidence rate region for esophageal cancer in the country. Âlthough, different incidence rates have been reported from this region, Turkmens had the highest rate in these studies, but there is no report regarding the ethnicity within Turkmen groups. The present study is to explore the association between ethnic diversity in Turkmen population with esophageal cancer incidence in Ïranian Turkmens (Golestan province). Methods and materials: This is a cross sectional study in Turkmen patients with confirmed diagnosis of esophageal cancer between 2002 through 2003 at a referral clinic in Gonbad. 106 Turkmen patients, diagnosed with esophageal cancer by endoscopy and biopsy, were included. Demographic factors (sex and age), cancer histology (SÇÇ and adenocarcinoma), tumor origin (upper 3rd,middle 3rd, and lower 3rd of esophagus), and patients’ contact numbers were retrieved and the patients were categorized into five different groups based on their ethnicity: Âhtahbai, Jafarbai, Googlan, others and unidentified ethnic group. Ïncidence rate was estimated based on the number of patients and population of each ethnic group. Descriptive statistics was performed and data were analyzed by Kruskal-Wallis Test for continuous variables and Çhi-square Test for categorical variables.Results total of 106 Turkmen patients with mean age of 64.22 ± 12.12 (61 male and 45 female) were included in this study. Frequency of each ethnic group was identified as: Âhtahbai(n=31, 29.2%), Googlan(n=30, 28.3%), Jafarbai (n=27,25.5%), others(n=7, 6.6%), and unidentified ethnic group (n=11,10.4%). The mean age and gender were not significantly different between these ethnic groups. Heterogeneity was found within Turkmen population, Âhthabai having the least and googlan the highest esophageal cancer incidence rate. Çonclusions: Âs esophageal cancer is very common in Turkmen population and with the high incidence rate in Googlan people, this ethnic group needs to be more targeted for the esophageal cancer-screening programme. Further population-based studies can better explore possible factors in different Turkmen ethnic groups.Keywords: Ësophageal cancer, turkmen population, ahtahbai, jafarbai, googlan, ethnicity
-
Pages 118-124Background andPurposeLow back pain (LBP) is one of the most common and costly work-related conditions and nursing profession has one of the highest rates of back injuries (more than 50%) among all occupations. The purpose of the present study was to determine the prevalence and risk factors for back injuries in nursing personnel.Materials And MethodsFollowing ethical approval, 1226 nurses were randomly recruited from 13 hospitals in North of Ïran. Different questionnaires were designed to cover a) personal and professional data b) the prevalence of back pain and c) possible causes and their effects on nursing activities.ResultsLBP was reported by 51.5%, 56.3%, 58.9%, 59.6% and 62% of nurses indicating point, last month, 6 month, last year and lifetime prevalence of LBP respectively. There was a correlation between LBP and age, BMÏ, number of pregnancy and delivery, socio-economical class, anxiety and depression (p<0.01). There was also a significant correlation between duration of work, nursing post, ward and job satisfaction (p<0.01). Lifting was the most common mechanism for back injury (30.4%). Prolonged standing and rest were found to be the significant aggravating and relieving factors (57.6% and 59.2% respectively). Âbsenteesm due to LBP in the last month was reported by 33.7% of the sample with an average of 79 days/year. Çonclusion: The results demonstrate that the magnitude of LBP amongst nursing personnel appears to be high and therefore more resources should be allocated to prevent such an injury in nursing profession. However, further research is certainly needed to evaluate the effects of different prevention strategies.Keywords: Low Back Pain, nursing Profession, risk Factors
-
Pages 125-132Background andPurposeMalaria is one of the most fatal infectious diseases which annually kills more than 2 million people world wide. This parasitic infectious disease with global incidence rate of 300-500 million is one the most important complaints of our health system despite of strict preventive and treatment programs in ÏRÂN. Because of special condition of Mazandaran climate we have both the sporadic and the endemic forms of this disease in different parts of our province. The Purpose of the present study was to define the epidemiologic condition of the disease through an incidence survey between 1999-2003 in Mazandaran province.Materials And MethodsPresent study is a descriptive study (old data) of 184805 files during a five years period between 1999-2003 in all of the 14 health centers of Mazandaran province. Demographic and other data were collected through a questionnaire consisting eleven questions. The data were then analyzed using descriptive statistical methods by SPSS software.Results518 patients were found infected with different kinds of malaria parasites, of whom 80.3% were the Âfghan refugee, 13.7% were locally infected and 5% of them were passengers who came to Mazandaran from other Malaria endemic areas. Most of the cases (57.1%) belong to the age group (21-30 years) and 88.4% of them were male. Plasmodium Vivax was the most common parasite (96.9%). We noticed %150 increase in annuall parasite Ïncidence (ÂPÏ) during 1999-2003. Çonclusion: Çonsidering the high, Ïncidence rate of the disease in Mazandaran Province as well as high immigration rate from infected neighbour counties and special condition of Mazandaran climate, compaign against Malaria must continue. The incidence rate of malaria from 0.02% to 0.05% during these five years period. There for we need to enforce malaria control programs increased and improve the health system.Keywords: Ëpidemiology, malaria, mazandaran
-
Pages 133-138Background andPurposeÂccurate estimation of fetal weight is of paramount importance in the management of labor and delivery and may be related to critical points of decision making and proper management. This study was done in order to compare the accuracy of clinical and ultrasonic estimation of fetal weight in Ïmam Khomeini hospital of Sari, Ïran.Materials And MethodsDuring this study(March 2000- December 2004) 174 pregnant women met the inclusion criteria. Written consent was obtaind from the patients and fetal weight was estimated by clinical examination and johnson’s formula at their admission by one physicians. Then they were transfered to the ultrasound ward and ËFW was estimated by one sonologist. Finally, all newborns, weight was measured by one scale. Statistical analysis was done by frequency, Diagram, paired sample T Test.ResultsThe mean of the age of subjects was 24.95± 4.59 years and their mean weight was 72.07+1104 kg and the mean of their gestational age was 38 weeks± 5days. paired T test showed that there is no significant differences between estimated fetal weight by ultrasound and actual birth weight Ïn SGÂ and LGÂ group ËFW by this method had a significant difference with actual birth weight (P<0.001). Ïn ÂGÂ group birth weight had no any significant difference with actual Birth weight. Çonclusion: Âccuracy of weight estimation using the clinical examination and ultrasound was found to be low in SGÂ and LGÂ groups. Ïn LGÂ groups Johnson’s formula was more accurate than others. However, a systematic review with methaanalysis was recommended.Keywords: Birth weight, ultrasound, estimation
-
Pages 139-151MFÔs are a large diverse superfamily of enzymes found in all insect tissues. They are involved in the metabolism of xenobiotics (e.g. drugs, pesticides and plant toxins) and endogenous compounds (e.g. ecdysteroids and juvenile hormones). They are also involved in bioactivation of phosphorothioate compounds such as organophosphorus insecticides. They have very diverse activities like hydroxylation, epoxidation, N-, Ô-or S-dealkylation, deamination, sulfoxidation, desulfuration and oxidative dehalogenation. Their diverse functions are achieved through diversity in structure. There are over 100 P450 genes in the Drosophila genome, usually arranged in family clusters. MFÔ-mediated insecticide metabolism is a common mechanism by which insects become resistant to insecticides. Ïn this mini review article the role of oxidases in insecticide resistance is briefly discussed.Keywords: oxidases, insecticides, resistance, vectors
-
Pages 152-154Fahr’s disease is a progressive and idiopathic basal ganglia calcification with normal metabolism of calcium and phosphore with motor and psychiatric sings and symptoms. Dementi, chorea attetosise, psychosis and depression due to Fahr’s disease are frequently reported, but Fahr’s disease with bipolar mood disorder manifestation is very rare and we found only 3 cases in review of literature from 1995 to 2005. Ïn this case report, a 21-years old girl is presented who was admitted to Sari-Zare psychiatric hospital for aggression, retlessness and insomnia. Âfter mental status examination and paraclinical investigation, bipolar mood disorder due to Fahr’s disease was detected. To date no specific treatment was found for this disease. This point is importante that the patients with Fahr’s disease are sensitive to neuroleptic malignant syndrome.Keywords: Fahr's disease, Basal ganglia calcification, Bipolar mood disorder