فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:6 Issue: 3, 2006

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:6 Issue: 3, 2006

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/07/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • طاهره اسکندریان، محمد جواد جوشن صفحه 1
    بیان مساله: برای رویارویی با کمبود آهن در کودکان، مصرف انواع فراورده ی آهن پیشنهاد می شود. یکی از این روش ها مصرف قطره یا شربت های دارای آهن بوده، که برای کودکان از شش ماهگی تا دو سالگی تجویز می گردد. با توجه به ایجاد رنگیزه ی سیاه بر روی دندان های کودکان در اثر مصرف این فرآورده ها، بسیاری از پدران و مادران می پندارند، که پوسیدگی دندان های کودکشان درپی خوراندن قطره ی آهن به آنها ایجاد شده است و گروهی بر همین پایه، مصرف این دارو را متوقف می کنند. در هر صورت، رفع ابهامات بالا، به بررسی های بیشتر نیاز دارد، که بررسی کنونی در همین راستاست.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان dmft و چگونگی مصرف فرآورده های آهن در کودکان و میزان ارتباط آن با پوسیدگی دندانی است. در این راستا، عوامل مرتبط نیز، بررسی شده است.
    مواد و
    روش
    این بررسی، به صورت مقطعی بر روی ساختار دندان های شیری 280 کودک دختر و پسر دو تا پنج ساله انجام گرفته است و با مقایسه ی گروه های گوناگون در حال درمان با آهن، رابطه ی آن با پوسیدگی دندان های شیری بررسی شده و اطلاعات مورد نیاز، از جمله dmft کودکان، استفاده از آهن کمکی و شیوه ی استفاده و گونه ی آهن مصرفی و... با معاینه ی دندان های کودکان و تکمیل پرسشنامه به وسیله ی پدران و مادران به دست آمده است. پردازش داده ها با استفاده از آزمون های آماری، مانند آزمون مجذور کای و اسپیرمن و اسمیرنو انجام شده است.
    یافته ها
    از 280 کودک مورد بررسی، 33 نفر (8/11 درصد)، مصرف آهن کمکی نداشته و 247 نفر (2/88 درصد)، یکی از فراورده های آهن کمکی را مصرف کرده اند. شمار 142 نفر (7/50 درصد) از کودکان، آهن کمکی را به صورت قطره مصرف نموده و بقیه از انواع دیگر آهن استفاده کرده اند. میزان dmft کل کودکان، 26/3±87/2 به دست آمده است و نیز، میزان dmft در کودکان گروه شاهد، که از آهن کمکی استفاده نکرده اند، 95/2±03/3 و در گروه کودکانی، که آهن مصرف کرده اند، 57/3±71/2 به دست آمده، که تفاوت معنی دار آماری در هیچ گروهی مشاهده نگردیده است. درباره ی تغذیه ی زمان شیرخوارگی، بهداشت دهان یا مسواک کردن، جنسیت کودکان، شیوه ی مصرف آهن، طول مدت مصرف آهن و تحصیلات پدر، ارتباطی با میزان پوسیدگی دیده نشده است، ولی با تحصیلات مادر و سن کودکان، رابطه ی مثبت آماری مشاهده گردیده است.
    نتیجه گیری
    از نظر میانگین dmft در میان گروه های مصرف کننده ی آهن کمکی و گروه شاهد، تفاوت معنادار آماری مشاهده نشده و به سخنی دیگر با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت، که مصرف آهن کمکی به گونه های مختلف، بر شیوع پوسیدگی دندان های کودکان اثری نداشته است.
    کلیدواژگان: dmft، آهن خوراکی کمکی، رنگیزه ی سیاه
  • شهین بناکار، خسرو کشاورز صفحه 10
    بیان مساله: کودکان برای رشد و تکامل، به تغذیه ی مناسب نیازی مبرم دارند. به پیوند میان وضعیت تغذیه (کم وزنی) و میزان پوسیدگی در کودکان در پاره ای بررسی ها توجه شده است.
    هدف
    هدف از این بررسی، ارزیابی درصد پوسیدگی دندان ها و رابطه ی آن با کم وزنی (وضعیت تغذیه) کودکان دبستانی شهرستان گچساران است.
    مواد و
    روش
    این یک بررسی مقطعی است. با این منظور، وزن 250 دانش آموز (125 دختر و 125 پسر) 6 تا 10 ساله اندازه گیری و شیوع کم وزنی با بررسی وضعیت تغذیه ای کودکان بر پایه ی شاخص وزن نسبت به سن محاسبه شد، که نشان دهنده ی کم وزنی است. پس از ارزیابی وضعیت تغذیه (کم وزنی)، دندان های کودکان معاینه و میزان درصد پوسیدگی دندان ها در کودکان با معاینه ی دهان و دندان اندازه گیری شد. سپس، پیوند میان درصد پوسیدگی و کم وزنی با آزمون مجذور کای بررسی گردید.
    یافته ها
    کم وزنی در میان دختران بیشتر و در بیشتر موارد، از گونه ی خفیف بود و گونه ی شدید، شیوع کمتر داشت. میان کم وزنی و شغل پدر و شمار افراد خانواده رابطه ای معنادار موجود بود (01/0=p). میان سطح تحصیلات پدر و مادر و شغل مادر با کم وزنی رابطه ای معنادار نبود. درصد پوسیدگی در دختران 8/84 و در پسران 6/93 بود. میان درصد پوسیدگی و کم وزنی در دختران رابطه ای معنادار به دست نیامد، ولی در پسران، این رابطه با 05/0p= معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با این که، شیوع پوسیدگی در کودکان دبستانی در این شهرستان بالاست و کم وزنی در دختران بیشتر از پسران است، اما رابطه ی میان کم وزنی و پوسیدگی، تنها در پسران معنادار است. به نظر می رسد، که آموزش مراقبت های بهداشتی و آگاهی نسبت به موضوع هایی، که نقشی موثر در پیشگیری از پوسیدگی دارند و عادات غذایی درست اهمیت بیشتر در پیشگیری از پوسیدگی دندانی و کم وزنی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، کم وزنی، شیوع
  • محمود سریر، فرانک زندی نژاد صفحه 17
    بیان مساله: استفاده از استانداردهای مهار عفونت، یکی از اساسی ترین اصول ارزیابی ارایه دهندگان مراقبت سلامت است و تجدید پیوسته ی این پیشنهادها برپایه ی اطلاعات نوین علمی است. نداشتن آگاهی درباره ی بیماری ها، بر شیوه ی برخورد با افراد آلوده اثر گذاشته و رعایت استانداردها را کاهش می دهد. بنابراین، آموزش پیوسته ی استانداردها و نظارت، مهم و ضروری می باشد.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثر آموزش در رعایت استانداردها و تعیین وضعیت رعایت آنها در مطب های دندانپزشکی شیراز انجام گرفته است.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش، 280 مطب دندانپزشک عمومی و متخصص در شیراز بر پایه ی روش چهار گروهی سولومون ((Solomon Four Groups Design به طور تصادفی به چهار گروه 70 مطبی بخش شده اند. این بررسی در دو مرحله انجام گرفت در مرحله ی نخست، در گروه یک، همزمان پرسشنامه تکمیل گردیده و آموزش نیز، انجام شد. گروه دو آموزش نداشته و گروه سه نیز، تنها آموزش داشته اند و برای آنها پرسشنامه تکمیل نگردیده؛ گروه چهار مرحله ی نخست را نداشته اند و تنها در مرحله ی دوم وارد پژوهش شدند. در مرحله دوم، به فاصله ی یک ماه، همان پرسشنامه برای همه ی گروه ها تکمیل گردید.
    یافته ها
    سی و هفت درصد مطب ها دارای اتوکلاو بود. میزان 5/96 درصد دندانپزشکان، از دستکش یکبار مصرف، 91 درصد از عینک محافظ و 3/99 درصد از ماسک استفاده می کنند. میزان 2/97 درصد دندانپزشکان و 9/70 درصد دستیاران، تزریق واکسن هپاتیت را انجام داده اند. گردآوری سرسوزن های مصرف شده به شیوه ی درست در 8/60 درصد وگندزدائی سطوح پس از درمان در 4/67 درصد مطب ها انجام می گیرد، 28 درصد از مطب ها از هندپیس های سترون و 9/57 درصد از سرقلم کاویترون سترون برای هر بیمار استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    به کارگیری استانداردهای مهار عفونت در مطب ها با آموزش افزایش یافته و آموزش بیشتر و پیوسته نیز، لازم است.
    کلیدواژگان: مطب های دندانپزشکی، استانداردهای مهار عفونت، آموزش، رعایت استانداردها
  • شعله شهیدی، مریم ناز فلامکی، لیلا خجسته پور، عبدالعزیز حق نگهدار صفحه 26
    بیان مساله: امروزه، دقیق ترین روش تصویربرداری از بافت نرم مفصل گیجگاهی روش تصویر برداری با تشدید (روزنانس) مغناطیسی یا همان ام.آر.آی است. اما به دلیل بالا بودن هزینه ها و طولانی بودن زمان تصویر سازی در این روش، کاربرد آن در مورد همه ی بیماران منطقی و مقدور نیست. بنابراین اغلب، پزشکان ناچار هستند بدون داشتن آگاهی فراگیر درباره ی این بخش از مفصل گیجگاهی و تنها برپایه ی یافته های بررسی های بالینی و پرتونگاری های فراهم شده از بافت سخت این ناحیه، به درمان بیماران اقدام کنند.
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی و تعیین دقت سونوگرافی در تشخیص جلوافتادگی دیسک مفصل گیجگاهی با بررسی موارد مثبت کاذب جابه جایی دیسک در سونوگرافی، با استفاده از روش ام.آر.آی است.
    مواد و
    روش
    بررسی کنونی به صورت آینده نگر- مقطعی بوده است. تصویربرداری (MRI) از شانزده مفصل گیجگاهی- فکی (در ده بیمار)، انجام گردید که بر پایه ی معاینه های بالینی، دچار جلوافتادگی دیسک مفصل تشخیص داده شدند و این تشخیص در سونوگرافی با پروب MHZ12 هم تایید شده بود. نتایج به دست آمده از سونوگرافی با گزارش های ام.آر.آی مقایسه و در جدولی ثبت شده و نتایج کلی، به صورت توصیفی ارایه گردید.
    یافته ها
    در این بررسی، همه ی موارد جلو افتادگی دیسک مفصل تشخیص داده شده با سونوگرافی، به وسیله ی ام.آر.آی تایید گردید.
    نتیجه گیری
    سونوگرافی می تواند به عنوان یک روش قابل اعتماد تصویربرداری از دیسک مفصل گیجگاهی در معاینه ها و طرح ریزی درمان های این مفصل مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ام، آر، آی، سونوگرافی، مفصل گیجگاهی، دیسک، جلوافتادگی
  • پریسا صالحی، شهلا مومنی صفحه 34
    بیان مساله: هدف نخستین هر ارتودنتیست، توصیف و تشخیص ناهنجاری دندانی فکی است، که وی خواستار درمان است. زیرا، که تشخیص می‎تواند اهداف درمان و در پایان، روش درمانی را برای هر بیمار آشکار سازد.
    هدف
    هدف از انجام این بررسی، تشریح و واکاوی ویژگی های دندانی- استخوانی افراد 8 تا 13 ساله با مال‎اکلوژن کلاس دو زیر گروه یک در استان فارس در گروه های سنی خاص بوده است. افزون بر این، از ویژگی های این افراد می‎توان در بررسی های دیگر، که به بررسی روش‎های گوناگون درمانی این بیماران می‎پردازد، به عنوان گروه شاهد بهره جست.
    مواد و
    روش
    تصویرهای پرتونگاری سفالومتری جانبی 693 فرد از استان فارس (213 نفر با اکلوژن طبیعی به عنوان گروه شاهد، 480 نفر با اکلوژن کلاس دو زیرگروه یک به عنوان گروه آزمون) مراجعه کننده به بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز (1381 تا 1383)، که با روش نمونه‎گیری ساده غیر تصادفی برگزیده شده بودند، فراهم گردید. این افراد، در دو گروه جنسی (پسر و دختر) و سه گروه سنی(8 تا 9 سال، 10تا 11 سال و 12 تا 13 سال) قرار گرفتند. پس از تعیین 35 شاخص سفالومتری و انتقال تصویرها به دستگاه کارتزین در رایانه به وسیله ی یک نرم افزار رایانه ای، 36 مقیاس طولی و 15 مقیاس زاوی های اندازه‎گیری شد. اندازه‎گیری ها به ارزیابی نواحی قاعده ی جمجمه، رابطه ی جلویی- پشتی و عمودی ماگزیلا و مندیبل نسبت به قاعده ی جمجمه، رابطه ی ماگزیلا و مندیبل و نیز، روابط دندانی اختصاص داشت. واکاوی آماری تی- تست مستقل (Independent t-test) برای دو گروه انجام شد و اندازه های به دست آمده مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    از مقایسه‎ی داده ها، یافته های زیر به دست آمد: قاعده ی جلویی جمجمه در افراد کلاس دو زیر گروه یک نسبت به گروه طبیعی بزرگ تر بوده و جلوزدگی بیشتر نشان داد. مندیبل در این افراد، از نظر اندازه، کوچک تر و از لحاظ موقعیت، عقب‎تر از افراد گروه شاهد قرار داشت. فک بالا (در ناحیه‎ی کام و استخوان آلوئول) و دندان‎های آن (ثنایا و مولر) در گروه بیمار جلوتر واقع شده و این افزایش اندازه ی کام از بعد جلویی- پشتی بیشتر در نیمه‎ی جلویی آن (ANS-Max) مشاهده گردید. همچنین، چرخش به سمت بالا در نیمه‎ی جلویی کام دیده شد. الگوی رشد عمودی و افزایش تحدب چهره در بیشتر افراد گروه بیمار، از یافته های آشکار این بررسی بود.
    نتیجه گیری
    مال اکلوژن کلاس دو زیرگروه یک در افراد مورد بررسی در نتیجه ی مجموعه ای از ناهنجاری های موجود در موقعیت و یا ابعاد قاعده ی جمجمه، ماگزیلا، مندیبل و تغییرات دندان ها به دست آمده است
    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاس دو زیر گروه یک، ویژگیهای دندانی، استخوانی، کودکان 8 تا 13 سال، استان فارس
  • لعیا صفی، سهیل پردیس، فروغ خلیلی صفحه 47
    بیان مساله: کالبد شناسی درونی دندان ها، به ویژه در ناحیه ی اپیکال پیچیده بوده و دارای گوناگونی زیاد، مانند کانال های جانبی و ramification است. به این دلیل، که جای فورامن اپیکال به درستی مشخص نبوده و در نژادهای گوناگون متفاوت است. همچنین، در میان پژوهشگران درباره ی جای پایان پرکردگی اختلاف دیدگاه است و در جمعیت ایران، بررسی هایی کم شمار درباره ی جای دقیق فورامن اپیکال و تنگه ی اپیکال انجام پذیرفته است.
    هدف
    هدف از پژوهش، بررسی کالبد شناسی ناحیه ی اپیکال ریشه دندان های پرمولر فک پایین انسان می باشد.
    مواد و
    روش
    در این بررسی آزمایشگاهی، شمار 50 دندان پری مولر نخست و 50 دندان پری مولر دوم از درمانگاه های سطح شهر شیراز گردآوری گردید. از سن، جنس افراد و علت کشیدن دندان ها آگاهی در دست نیست. برای تشخیص بهتر کالبدشناسی سطح بیرونی در ناحیه ی اپیکال، از جمله فورامن اپیکال و فورامن فرعی، قطر و جای فورامن اپیکال و فاصله ی فورامن از اپکس، دندان ها برای مدت دو ساعت در متیلن بلو غوطه ور گردید و در زیر استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 25 بررسی شدند (لنز درجه بندی با کالیبراسیون 1/0میلی متر). همچنین، پس از فراهم کردن برش و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین، قطر تنگه ی اپیکال و فاصله ی آن تا فورامن اپیکال، میانگین و انحراف معیار اندازه گیری و درباره ی جای کانال فرعی، انحراف ریشه و جای خروج فورامن آپیکال درصد گرفته و ثبت گردید. همچنین، کالبدشناسی ریشه ی دندان بررسی گردید. ارزیابی و اندازه گیری به وسیله ی دو نفر، به طور همزمان، انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، که میانگین قطر فورامن اپیکال بیشتر از میانگین قطر تنگه ی اپیکال بوده و فورامن اپیکال از قله ی اپیکال و نیز، تنگه ی اپیکال از فورامن اپیکال فاصله داشته است. جای خروج فورامن اپیکال در 80 تا 90 درصد موارد در دندان های پری مولر پایین، در مرکز قرار نداشت. فورامن فرعی در 28 درصد از دندان های پری مولر نخست و 34 درصد از دندان های پری مولر دوم دیده شد. درباره ی کالبدشناسی درونی کانال ها، در 90 درصد، دندان پری مولر نخست و 88 درصد، دندان های پری مولر دوم، تک کاناله و تیپ یک و در 10 درصد، دندان های پری مولر نخست و 12 درصد از دندان های پری مولر دوم، دو کاناله بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به میانگین فاصله ی تنگه ی اپیکال از قله ی اپکس، باید به هنگام انجام درمان ریشه و فراهم کردن طول کارکرد، از طولی که با پرتونگاری خوانده می شود، در دندان پری مولر نخست به طور میانگین 65/0 میلی متر و در دندان پری مولر دوم، 68/0 میلی متر کم کرد تا به ناحیه ی تنگه ی اپیکال رسید.
    کلیدواژگان: کالبدشناسی ریشه، فورامن اپیکال، تنگه ی اپیکال
  • علی اصغر علوی، پریناز مجیری صفحه 57
    بیان مساله: هدف از کاربرد ادهزیوها در دندانپزشکی ترمیمی، ایجاد سیل کامل رزین- دنتین است. ولی با وجود پیشرفت های اخیر مشخص شده است، که مولکول های کوچک و یون ها می توانند از لایه ی هیبرید نفوذ کنند، حتی زمانی، که فاصله ای قابل تشخیص در اینترفاز نباشد. این پدیده، نانولیکیج نام دارد.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی میزان نانولیکیج سه سیستم سلف اچ ادهزیو بر روی عاج خشک و مرطوب بود.
    مواد و
    روش
    تعداد 77 دندان پرمولر سالم انسانی، که به دلایل ارتودنسی کشیده شده بودند، انتخاب شده و در آنها سطح صاف عاج اکلوزالی فراهم گردید. سپس، این سطح با کاغذ سیلیکون کارباید 180 گریت صیقل داده شد تا لایه ی اسمیر استاندارد ایجاد شود. دندان ها به 7 گروه 11 تایی بخش شدند: در گروه 1 و 2 از سیستم clearfil SE Bond (CSEB)، به ترتیب در شرایط خشک و مرطوب، در گروه 3 و 4 از سیستم I Bond، در شرایط خشک و مرطوب، در گروه 5 و 6 از سیستم Prompt L-Pop در شرایط خشک و مرطوب و در گروه 7، به عنوان گروه شاهد، از اسکاچ باند چند منظوره (Scotch Bond Multi purpose) استفاده شد. عاج خشک با پوار هوا و به مدت 10 ثانیه فراهم گردید، در شرایط مرطوب، آب اضافی سطح دندان ها به وسیله ی گلوله ی پنبه برداشته شد. پس از استفاده از باندینگ ها، سطح دندان با کامپوزیت بازسازی شد. پس از 24 ساعت نگهداری در آب در دمای اتاق، نمونه ها 24 ساعت در محلول نیترات نقره ی 50 درصد وزنی در تاریکی قرار گرفتند. پس از شست و شوی نمونه ها با آب، آنها به مدت 8 ساعت در محلول ظهور (photo developer) زیر نور فلورسنت قرار گرفتند. بعد از شستشو، نمونه ها، به طور کامل در اپوکسی رزین غوطه ور شدند. پس از 24 ساعت، از هر دندان برش یک میلی متری فراهم شد و میزان نانولیکیج در نمونه ها با SEM بررسی شده، نتایج با آزمون آماری Kruskal Wallis و One way ANOVA بررسی گردیدند.
    یافته ها
    1- میانگین نانولیکیج همه ی سلف اچ ها در حالت خشک، به گونه ای معنادار از حالت مرطوب کمتر بود. 2- میانگین نانولیکیج سلف اچ ها در حالت مرطوب، با هم تفاوتی معنادار نداشت، ولی از گروه شاهد بیشتر بود. 3- میانگین نانولیکیج PLP در حالت خشک، با گروه شاهد، تفاوتی معنادار نداشت. 4- در حالت خشک، میانگین نانولیکیج PLP از دو گروه IB و CSEB به گونه ای معنادار کمتر، ولی CSEB و IB، با هم تفاوتی معنادار را نشان ندادند و از گروه شاهد، نانولیکیج بیشتر داشتند.
    نتیجه گیری
    پیش از کاربرد سلف اچ بر روی سطح عاج، لازم است دقت شود، که سطح عاج خشک بوده و آب اضافی آن به طور کامل برداشته شود. گفتنی است، که بودن کمی آب برای فعال شدن مونومر اسیدی این سلف اچ ها و آزاد سازی H+ لازم است، ولی بودن آب اضافی، می تواند اثری نامطلوب در اتصال به عاج ایجاد کند. به نظر می رسد، که آب موجود در این باندینگ ها، برای دستیابی به این هدف کافی باشد.
    کلیدواژگان: نانولیکیج، سلف اچ ادهزیو، باندینگ
  • حمیدرضا فتاحی، حمیدرضا پاکشیر صفحه 65
    بیان مساله: با وجود شیوع به نسبت پایین نهفتگی دندان های کانین در فک بالا (یک تا سه درصد افراد)، رخداد این مشکل در بیماران در حال درمان ارتودنسی، 5/23 درصد گزارش گردیده، که به نسبت بالاست. تعیین موقعیت دندان کانین نهفته در بیماران برای امکان دسترسی و اعمال نیروی مناسب، از اهمیتی ویژه در درمان برخوردار است.
    هدف
    امکان تعیین موقعیت دندان های کانین نهفته به کمک پرتونگاری پانورامیک با استفاده از روش چاوشو و مقایسه ی آن با موقعیت حقیقی دندان ها از راه اکسپوژر جراحی و دید مستقیم، هدف اصلی این بررسی است.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش، که به روش انتخاب نمونه های در دسترس انجام گردید، نگاره های پانورامیک 68 بیمار با میانگین سنی 17 سال، شامل 14 مورد بیمار مرد و 54 مورد بیمار زن بررسی گردید. بیماران یاد شده، به دلیل نهفتگی یک یا هر دو دندان فک بالا، در حال درمان بودند و از نظر بالینی، موقعیت باکالی یا پالاتالی دندان های کانین در نگاره های مورد بررسی، 82 مورد کانین نهفته وجود داشت، که بزرگ ترین پهنای مزیودیستالی این دندان ها و نیز، پهنای دندان های انسیزور جانبی و کانین های رویش یافته اندازه گیری شد. نسبت پهنای کانین نهفته به انسیزور (CII) و نسبت کانین نهفته به کانین رویش یافته ی سمت دیگر (CCI)، بر پایه ی روش چاوشو برای تعیین نهفتگی باکالی یا پالاتالی تعیین گردید. همچنین، این نسبت ها در موقعیت های متفاوت افقی و عمودی دندان های کانین نهفته بر روی پرتونگاری پانورامیک مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نسبت کانین- انسیزور (CII) برای دندان های کانین نهفته ی پالاتالی، 17/1 و برای کانین های نهفته ی باکالی، 07/1 به دست آمد، که این اختلاف با 0001/0p=، معنی دار بوده است. با در نظرگیری موقعیت عمودی کانین های نهفته، دیده شد، که جز در موقعیت کرونالی، تعیین موقعیت کانین های نهفته به کمک شاخص کانین- انسیزور «CII» مورد شک و تردید می باشد. نسبت کانین- کانین «CCI» در موارد یک طرفه بودن نهفتگی، اختلاف بارزی را در نهفتگی باکالی و پالاتالی نشان نداد (05/0p>). در بررسی موقعیت افقی تاج دندان های کانین نهفته نسبت به ریشه ی دندان های مجاور، دیده شد، که کانین های نهفته ی پالاتالی بیشتر در ناحیه ی مزیالی تری نسبت به کانین های نهفته ی باکالی قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    هر چند پرتونگاری پانورامیک در موقعیت کرونالی کانین های نهفته می تواند موقعیت باکالی یا پالاتالی بودن این دندان ها را نشان دهد، اما با توجه به اثر موقعیت عمودی این دندان ها و نیز، شکل قاعده ی فک بالا بر روی بزرگنمایی به دست آمده در این نگاره ها، استفاده از پرتونگاری های مکمل، کمک کننده و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نهفتگی کانین، پرتونگاری پانورامیک، تعیین موقعیت
  • محمود قاسمی، ترانه رضوی صفحه 73
    بیان مساله: پژوهش های گذشته نتایجی گوناگون درباره ی اثر بیماری پریودنتال بر زمان زایمان و وزن نوزادان به هنگام تولد گزارش نموده اند.
    هدف
    هدف از این بررسی پایه، تعیین ارتباط میان وضعیت پریودنتال با زمان زایمان و وزن نوزادان در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های هدایت و مهدیه تهران در سال های 1382 تا 1383 بود.
    مواد و روش ها
    شمار150 نفر زن باردار 18 تا 35 ساله در هفته های 21 تا 24 بارداری در این بررسی شرکت کردند. پس از توجیه طرح و دریافت رضایت از داوطلبان، در آغاز پرسشنامه ی مربوط به داده های مردم شناختی آنان، شامل سن، قد، وزن، شمار بارداری، مصرف دخانیات، بیماری قند، فشار خون، مصرف هرگونه دارو و وجود عفونت تکمیل شد. وضعیت پریودنتال افراد داوطلب با معاینه و ارزیابی شاخص پلاک، خونریزی به هنگام پروبینگ، عمق پاکت و میزان از دست رفتن چسبندگی ارزیابی گردید. در پایان، وزن نوزاد و هفته ی زایمان، بر پایه ی مدارک موجود در بیمارستان به ثبت رسید. میزان زایمان زودرس و نوزادان کم وزن در نمونه ی مورد بررسی ارزیابی و در کل جامعه با احتمال 95 درصد برآورد گردید. همچنین، معنایی پارامترهای پریودنتال مورد بررسی با زایمان زودرس و نوزادان کم وزن با آزمون مجذور کای ارزیابی آماری شد.
    یافته ها
    میزان بروز زایمان زودرس و وزن کم نوزادان 1/12 درصد مشاهده گردید، ولی با این وجود هیچ رابطه معنی داری بین وضعیت پریودنتال مادران و زایمان زودرس یا نوزاد کم وزن مشاهده نگردید (9/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده پژوهشی با حجم نمونه ی گسترده تر به صورت هم گروهی با شدت های گوناگون بیماری پریودنتال برای تایید و یا رد مشاهدات به دست آمده از این پژوهش در جامعه ی ایرانی لازم است
    کلیدواژگان: پریودنتیت، بارداری، نوزاد کم وزن، نوزاد نارس
  • مرجانه قوام نصیری، سیدعلی اکبر حسینی، مجید اکبری صفحه 82
    بیان مساله: درجه تبدیل مونومر به پلی مر(DC)، یکی از ویژگی های مهم در مواد پلی مری است. درجه تبدیل در مواد چسبنده ی عاجی بر روی خواص فیزیکی مکانیکی و سمیت سلولی این مواد موثر است.
    هدف
    هدف از این پژوهش آزمایشگاهی بررسی درجه تبدیل دو ماده ی چسبنده ی عاجی توتال اچ به هنگام استفاده از شمار لایه های متفاوت و نوردهی از فاصله های گوناگون بود.
    مواد و
    روش
    برای این بررسی، از یک ماده ی چسبنده عاجی فیلردار(Optibond Solo plus) و یک ماده ی چسبنده ی عاجی بی فیلر (Single bond) استفاده شد. هر یک از این مواد، در دو گروه با کاربرد یک لایه و چهار لایه، برروی ورقه های پلی اتیلن به ابعاد (55 سانتی متر) قرار گرفتند و هر گروه، به سه دسته ی پنج نمونه ای بخش شده و از فاصله های 1، 3 و 6 میلی متری، به مدت 20 ثانیه نوردهی شد. با کمک دستگاه طیف سنجی FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy)، میزان پیوندهای دوگانه ی C=C نسبت به پیوند C=O، پیش و پس از نوردهی تعیین شد و درجه تبدیل (DC) به دست آمد. داده ها، به وسیله ی آزمون ANOVA سه عاملی و واکاوی مقایسه ی جفتی (Pair wise comparison) با یکدیگر مقایسه شدند (05/0= α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد، که میانگین درجه تبدیل ماده ی چسبنده ی عاجی فیلردار (Optibond Solo plus) (4/1%±6/71%) بالاتر از بی فیلر (Single bond) (5/1% ±56%) بود و شمار لایه های به کار رفته، اثری بر DC نداشت. همچنین، تغییر فاصله از یک میلی متر تا سه میلی متر، اثری در درجه تبدیل نداشت، گرچه فاصله ی شش میلی متر نوردهی با هر دو فاصله ی یک و سه میلی متر، تفاوتی معنادار در درجه تبدیل ایجاد کرد.
    نتیجه گیری
    این بررسی آزمایشگاهی نشان داد، که درجه تبدیل مونومر به پلی مر در مواد چسبنده ی عاجی به ترکیب آنها وابسته است. یک فاصله ی شش میلی متری منبع نور از ماده ی چسبنده ی عاجی درجه تبدیل را کاهش می دهد، در حالی، که درجه تبدیل در لایه های چهار لایه همانند یک لایه است.
    کلیدواژگان: در تبدیل، ادهزیو، نوردهی
  • نسرین کیانی منش، مریم عباس زاده صفحه 91
    بیان مساله: استفاده از پست در ترمیم دندان های اندو شده یکی از مهم ترین مراحل ترمیم این گونه دندان ها به شمار می آید و در طی سده ی گذشته، پست و کراون، رایج ترین شیوه ی ترمیم دندان های درمان ریشه شده بود، که هنوز هم، به عنوان یک روش پذیرفتنی برای افزایش گیر ترمیم در دندان هایی، مطرح است که ساختاری زیاد از دست داده اند. هنگامی، که حجم کافی از ساختار دندان موجود باشد، ترمیم دندان بدون پست و با استفاده از ترمیم های باند شونده، بهترین گزینش است. بنابراین، ابهامی که وجود دارد، در موارد کاربرد آن است. هنوز از نظر بالینی کاملا شناخته نیست، که چه اندازه از بافت باقیمانده ی دندان لزوم استفاده از پست را از میان می برد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ای خارج دهانی، بررسی اثر استفاده از پست تقویت شده با فیبر (FRC) در مقاومت به شکست دندان های سنترال اندو شده ی فک بالا با حفره های پروگزیمالی ترمیم شده با کامپوزیت است.
    مواد و
    روش
    شمار 30 دندان سنترال کشیده شده ی فک بالا برگزیده شده و به سه گروه ده تایی بخش گردیدند. یک گروه از دندان ها، به عنوان گروه شاهد مثبت، سالم نگه داشته شد. دو گروه دیگر، در آغاز درمان ریشه بر روی آنها انجام گرفته و سپس، دو حفره ی پروگزیمالی در یک سوم اینسایزوجینجیوالی ایجاد کرده، به گونه ای که به حفره دسترسی متصل شود. یک گروه از دندان ها با کامپوزیت و گروه دیگر با استفاده از پست FRC و کامپوزیت ترمیم شدند. سپس، هر سه گروه با دستگاه Pull test در زیر نیرو با زاویه ی 135 درجه نسبت به محور طولی دندان قرار داده شده و در لحظه ی شکست، میزان نیرو ثبت و مورد بررسی آماری قرار گرفت. همچنین، گونه ی شکست نمونه ها با استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 10 بررسی شد.
    یافته ها
    آزمون آماری ANOVA نشان داد، که میانگین استحکام شکست در میان همه ی گروه ها دارای تفاوت معنادار است. میانگین استحکام شکست در گروه شاهد، 67/68، در گروه بدون پست، 44/41 و در گروه با پست، 45/21 کیلوگرم نیرو به دست آمد، که تفاوت میان هر سه گروه، معنادار بود (000/0=p).
    نتیجه گیری
    استحکام شکست در گروه ترمیم شده با پست، کمتر از گروه بدون پست بود، بنابراین، ترمیم دندان های سانترال اندو شده با میزان تخریب، همانند نمونه های این بررسی به همراه پست پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: پست تقویت شده با فیبر، ترمیم کامپوزیت، مقاومت به شکست، سانترال ماگزیلاری
  • مریم مصباحی، شهره چوبینی صفحه 101
    بیان مساله: بیشتر از 60 سال است، که از فرموکرزول، به عنوان رایج ترین ماده در درمان پالپوتومی زنده ی دندان های شیری استفاده شده است، اما در طی سالیان اخیر، نگرانی هایی درباره ی احتمال مسمومیت و اثرات موتاژنیک، به دنبال استفاده از این ماده ایجاد شده است. بنابراین، بررسی هایی گسترده برای یافتن مواد و روش های جایگزین در حال انجام است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان موفقیت بالینی و پرتونگاری ماده ی سولفات فریک در درمان پالپوتومی زنده ی دندان های مولر شیری است.
    مواد و
    روش
    در این بررسی، از ترکیب سولفات فریک 5/15 درصد برای انجام درمان پالپوتومی زنده در 40 دندان مولر شیری استفاده شد. درمان در همه ی دندان ها به صورت یک جلسه ای انجام گردید. شش تا 12 ماه پس از پایان درمان، بر روی همه ی دندان های درمان شده بررسی بالینی و پرتونگاری انجام گردید و هر گونه نشانه ای از درد، فیستول، تورم، لقی پاتولوژیک، رادیولوسنسی در ناحیه ی فورکا و تحلیل های پاتولوژیک ریشه، به عنوان شکست درمان انگاشته شدند.
    یافته ها
    پس از یک دوره پی گیری شش تا 12 ماهه، میزان موفقیت بالینی، 8/94 درصد و میزان موفقیت پرتونگاری این روش درمانی، 9/76 درصد بود. میزان موفقیت کلی (بالینی+ پرتونگاری) نیز، برابر 9/76 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این، که سولفات فریک، ماده ای غیر سمی و بی خطر است و کاربرد آن نیز، آسان می باشد، شاید در آینده بتوان با تغییرات جزیی در روش درمان، این ماده را به عنوان یک جایگزین مناسب برای فرموکرزول معرفی کرد.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، دندانهای مولر شیری، سولفات فریک
  • سیدمصطفی معظمی، محبت کاویان صفحه 109
    بیان مساله: روش هایی بسیار برای چیرگی بر مشکلات ناشی از کاربرد کامپازیت های نوری، مانند عمق، سرعت و الگوی انقباضی پلی مریزیشن وجود دارد. از آن میان، می توان به استفاده از ماتریکس شفاف یا بازتاب کننده نور، وج های پروگزیمالی انتقال دهنده ی نور، قرار دادن لایه لایه ای کامپازیت، کاربرد قطعات گلاس- سرامیک و استفاده از مخروط های شفاف و بهره گیری از الگوی های متفاوت تابشی اشاره کرد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه ی میزان توانایی و بسندگی هدایت نور اینله ی از پیش ساخته شده ی سرانا با اینله های ساخته شده از جنس چینی و سه فرمول تازه ی بایوگلاس- سرامیک و اثر آنها در افزایش سختی پایانی کامپازیت در ترمیم های خلفی است.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی آزمایشگاهی، شمار 90 عدد دندان مولر، که به نه گروه ده تایی بخش شدند، استفاده شد و حفره هایی در سطح اکلوزال همه ی دندان ها به شکل و اندازه ی به دست آمده از فرز اندازه ی متوسط در کیت سرانا (CERANA) فراهم شدند. شمار 40 عدد اینله های هادی نور از جنس های چینی Vita 230 VMK و بایوگلاس- سرامیک با فرمول های متفاوت تازه و با کدهای MOAZ4، MOAZ5 و MOAZ6 به شکل اینله های از پیش ساخته شده ی سرانا به اندازه ی متوسط ساخته شد. چهار گروه شاهد، شامل گروه های One bulk و لایه لایه ای با دو وضعیت نور دهی متفاوت با فاصله های صفر میلی متر نسبت به دندان و چهار میلی متر از سطح کامپازیت در نظر گرفته شد. همه ی حفره ها در گروه های شاهد، با کامپازیت Colten® به رنگ A3 و اعمال 80 ثانیه نور برای گروه های شاهد منفی One bulk و آزمایشی و 2×40 ثانیه برای گروه های شاهد مثبت Incremental، به وسیله ی دستگاهColtolux 2.5® ترمیم شدند و پس از قرار دادن نمونه ها در اپوکسی رزین و برش آنها با دیسک الماسی همراه خنک کننده ی آب و پرداخت با کاغذ سمباده سیلیکون کارباید با زبری 1200، نمونه ها تحت ریزسختی سنجی در اعماق صفر تا چهار میلی متری با فاصله های یک میلی متری از هم و 50 مایکرون با فاصله و در طول اینله ها و نیز، نقاط متناظر در گروه های شاهد قرار گرفته و اعداد به دست آمده از سنجش ریزسختی، با آزمون های آماری ANOVA و Duncan واکاوی شدند. در کنار این بررسی، برای همه ی گروه ها آزمون نفوذ رنگ برای تایید یافته های آماری، انجام پذیرفت.
    یافته ها
    آزمون های آماری نشان داد، که گروه های آزمایش دارای اینله های چینی Vita 230 VMK،MOAZ6 و MOAZ4 از نظر تغییرات سختی در عمق چهار میلی متری به ترتیب 20، 19، 4 درصد افزایش و گروه سرانا، یک درصد کاهش را نسبت به سطح داشته اند. این در حالی بود، که اینله های از جنس MOAZ5، دارای بالاترین میزان هدایت نور در میان گروه های آزمایشی بودند، به گونه ای، که افزایش 41 درصد سختی در عمیق ترین نقاط (عمق چهار میلی متری) را از خود نشان دادند. همچنین، برای گروه های شاهد، شامل: (C+4) Incremental 4.0mm) و C-4) One-bulk 4.0mm) و C+0) Incremental 0.0mm و (C-0) One bulk 0.0mm به ترتیب، مقادیر 2، 22، 50 و 21 درصد کاهش سختی در عمق چهار میلی متری نسبت به سطح به دست آمد. در پایان، آزمون نفوذ رنگ در گروه های شاهد و آزمایشی نتایج حاصل از ریز سختی سنجی را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    قرار دادن اینله های از جنس MOAZ5 در ترمیم های کامپازیت،باعث رسانش بیشتر نور و افزایش سختی در اعماق ترمیم شده و ضمن ایجاد یکنواختی و همزمانی بیشتر کیورینگ در اعماق گوناگون ترمیم و ایجاد سختی و پلی مریزیشن بیشتر در کف حفره، امکان حذف یا کاهش مایکرولیکیج را بیشتر فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: سختی، اینله های از پیش ساخته شده، سرانا، بایوگلاس
  • مینو مهشید، رضا دارابی، حسن سازگارا، کاوه سیدان، مسعود ورشو ساز، مسعود اجلالی، مرتضی نیکو بذل، بهنام اسلامی صفحه 122
    بیان مساله: تخلخل درونی به وفور در ریختگی های تیتانیوم دیده می شود. طرح اسپرو گذاری در شکل گیری وتوزیع تخلخل درونی در تایتانیوم موثر است.
    هدف
    این بررسی اثر انواع گوناگون طراحی اسپرو را بر روی میزان تخلخل درونی روکش های ساخته شده با تیتانیوم بررسی می کند.
    مواد و
    روش
    در این بررسی آزمایشگاهی که به صورت تجربی وبا توزیع تصادفی انجام گرفت شمار 60 روکش کامل تاجی بر روی یک دای فلزی با خط خاتمه ی تراش (150o)- sloping shoulder با موم شکل داده شد، هر یک از الگوهای مومی در توزیعی تصادفی با یکی از سه شکل متفاوت طراحی اسپرو (Rousseau، Runner bar، Reservoir) اسپروگذاری شدند و با مواد اینوستمنت (alumina-magnesia) سیلندرگذاری گردیدند و سپس، با دستگاه ریخته گری ویژه ی تیتانیوم برطبق دستورالعمل کارخانه ی سازنده، با تیتانیوم خالص تجارتی ریخته شدند. سپس روکش های ریخته شده به دقت تمیز گردیدند و به وسیله ی دستگاه برش، به دو نیمه بخش شدند. سپس با فراهم کردن پرتونگاری و اسکن شدن انها مساحت تخلخل های درونی و شمار آنها با نرم افزارWixwin2000))و با عمل کننده ی دیگر به صورت کور (blind) اندازه گیری گردید. داده ها ابتدا با آزمون آماری ANOVA با ضریب اطمینان 95 درصد واکاوی شدند.برای مقایسه چندگانه تخلخلهای درونی از آماره (LSD))و برای بررسی تفاوت مساحت تخلخل های درونی از ازمون ناپارامتری کروسکال والیس و برای مقایسه های چندگانه از روش ناپارامتری من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    شمارو مساحت تخلخل درونی در این سه طرح اسپرو گذاری دارای اختلاف معنادار آماری بود (05/0p<)و کمترین میزان تخلخل درونی در طراحی رزروار (Reservoir) دیده شد.
    نتیجه گیری
    با طراحی رزروار همراه با ونت (vent) در ریخته گری تیتانیوم، از نظر میزان تخلخل درونی بهبود به دست آمد. دستیابی به شواهد بهتر و افزایش تعمیم پذیری کلینیکی در مورد تاثیر طرح های مختلف اسپروگذاری بر تخلخل درونی و همچنین تاثیر هم زمان این طرح ها بر دقت کلینیکی وانطباق مارجین در روکش های ریخته شده با تایتانیوم نیازمند بررسی های بیشتر است.
    کلیدواژگان: تایتانیوم، تخلخل درونی، طراحی اسپرو
  • علی نوذری، علی دهقان، قهرمان جعفری صفحه 135
    بیان مساله: متاسفانه، تعدادی از کودکان کشورمان به دلایلی گوناگون، مانند بیماری های ارثی، روانی، حوادث دوران بارداری، سن پدر و مادر و ازدواج های خانوادگی به عقب ماندگی ذهنی و جسمی دچار بوده؛ که انجام خدمات دندانپزشکی برای آنان به صورت معمول کاری دشوار است.
    هدف
    هدف از ساخت دستگاه نگهدارنده ی جسمانی، که در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز طراحی شده است، امکان پذیر کردن انجام خدمات دندانپزشکی برای این گونه کودکان بوده و آسانی و کارایی درمان از نظر دندانپزشکان و پدر و مادر کودک ارزیابی می گردد.
    شرح مقاله: در این نوشتار انواع گوناگون دستگاه نگهدارنده ی جسمانی از گونه ی ابتدایی آنها تا انواع تکامل یافته ی امروزی بررسی و ارزیابی شده و برتری ها و معایب هر یک سنجیده می شود. پس از طراحی و ساخت دستگاه نگهدارنده جسمانی، که در حقیقت، آمیزه ای از دستگاه های ارایه شده پیشین به وسیله ی کارخانه های معتبر جهان است، میزان کارایی و آسانی کار دندانپزشکی، از دید دو گروه دندانپزشکان و پدر و مادر بیمار به وسیله ی پرسشنامه ارزیابی می شود. بیماران، از نظر میزان ناتوانی رده بندی شده و مواردی، چون امکان دسترسی بهتر به محیط دهان، پایین آوردن زمان لازم برای درمان، آسانی بیشتر انجام خدمات دندانپزشکی، کاهش احتمال ایجاد آسیب به بیمار و سرانجام، بهبود کیفیت خدمات دندانپزشکی در 20 کودک ناتوان با سرپرستی موسسه خیریه ی نرجس شیراز، که با وسیله ی یاد شده، درمان دندانپزشکی برای آنان انجام شده، ارزیابی گردیده و با 20 کودک ناتوان مقایسه گردید، که به صورت عادی درمان شده بودند.
    نتیجه گیری
    در کل، می توان گفت، که استفاده از ابزار محدود کننده ی جسمانی با پیشرفتی، که در طراحی و ساخت آنان انجام گرفته، امری بسیار موثر و کمک کننده در درمان دندانپزشکی کودکان ناتوان به شمار آمده و به این ترتیب، راحتی و رضایت بیشتر کودک، پدر و مادر و سرانجام خود دندانپزشک، با مهار بهتر بیمار بر روی صندلی دندانپزشکی فراهم آورده می شود. با ساخت این وسیله در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، که آمیزه ای از ابزارهای ساخته شده ی پیشین بوده، تلاش گردیده است تا با از میان بردن نارسایی ها و کمبودهای موجود در ابزارهای پیشین، کارایی، راحتی و آسانی بیشتر در مهار جسمانی بیمار فراهم گردد. این هدف ها، در ارزیابی کلی به عمل آمده از این وسیله، به خوبی برآورده گردیده است
    کلیدواژگان: محدود کننده ی جسمانی، ناتوان ذهنی، جسمی، پدر و مادر، دندانپزشکان
  • زهره هدایتی، شعله شهیدی، ماندانا گلابی نژاد صفحه 151
    بیان مساله: بررسی رشد استخوانی، که برای انجام درمان های ارتودنسی و جراحی وابسته به رشد الزامی است، معمولا با ارزیابی شاخص های تکامل استخوانی در پرتونگاری دست و مچ انجام می شود. برای جلوگیری از تابش پرتو اضافی به بیمار، به تازگی استفاده ازمراحل رشدی مهره های گردن، که در پرتونگاری سفالومتری جانبی دیده می شود، به عنوان یک راه حل پیشنهاد شده است.
    هدف
    هدف از انجام پژوهش کنونی، بررسی میزان همسازی میان مراحل تکامل استخوان های دست و مچ و مراحل رشد مهره های گردنی است.
    مواد و
    روش
    این بررسی مقطعی بر روی 58 دختر و 61 پسر، 8 تا 17 ساله، در 10 گروه سنی انجام گرفته است. شمار 119 پرتونگاری سفالومتری جانبی و دست ومچ از این افراد فراهم شده و واکاوی گردیدند. پرتونگاری های دست و مچ بر پایه ی نظام فیشمن (Fishman) و مراحل رشد مهره های گردنی در پرتونگاری های سفالومتری جانبی، برپایه ی روش هاسل و فارمن (Hassel and Farman) تعیین و ارزیابی گردید.
    یافته ها
    دختران در همه ی گروه های سنی، مراحل پیشرفته ای از تکامل استخوان های دست و مچ و رشد مهره های گردنی را نسبت به پسران نشان دادند. واکاوی آماری کاپا (Kappa)، میزان همسازی بالایی میان شاخص تکامل استخوانی استخوان های دست و مچ و رشد مهره های گردنی در کل نمونه (001/0p< و 846/0)، گروه دختران (0001/0p< و 791/0) و پسران (0001/0p< و 892/0) نشان داد. میزان همخوانی زمانی میان دو روش ارزیابی، میزان همسازی بالا را در همه گروه های سنی، بجز گروه سنی هشت و 17 سال نشان داد. میزان همسازی در گروه سنی هشت سال ضعیف و در گروه سنی 17 سال، در اندازه ی متوسط بود.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این پژوهش، واکاوی رشد مهره های گردنی در ارزیابی مرحله ی تکاملی فرد، می‎تواند به راحتی به جای پرتونگاری دست و مچ مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: پرتونگاری دست و مچ، سن استخوانی، رشد مهره های گردن
|
  • Eskandarian T., Joshan Mj Page 1
    Statement of Problem: Ferrous sulphate derivatives in the form of syrup or drop are administered in children 6 to 24 months old to prevent iron deficiency. Many parents consider dental caries to be caused by consumption of iron and they stop its use. There is need to further studies for better clearance of this subject and the present study aimed in this direction.
    Purpose
    The objective of this research was to evaluate the dmft and the route of using the iron derivatives and its relationship with dental caries. Other related factors were also surveyed.
    Materials And Method
    This cross sectional research was conducted on 280 children (2-5 year old boys and girls). Data collection such as dmft, iron consumption,… was achieved by examination of the children’s primary teeth as well as giving a questionnaire form to their parents. Chi-Square, Spearman and Smirnov tests were used for statistical analysis of the collected data.
    Results
    Among 280 children under study, 247 (88.2%) children had taken iron supplement, 142 took drop and 54 took the syrup and 51 received both forms and 33 (11.8%) had not taken any kind of iron supplement. The latter group was used as the control group. The mean dmft for all the groups was 2.71±3.26 and for the control group was 3.03±2.95, which showed no significant difference between the groups. No statistically significant difference was noticed in relation to the type of infancy nutrition, oral hygiene, children's sex and age, parent's education and length of iron consumption, but a significant relationship was visible with the child’s age and the mother’s educational level.
    Conclusion
    There was no significant difference for the mean of dmft between the two control and iron consumer groups. As a result, prescription of iron derivatives was not effective in prevalence of dental caries in children but only could cause black stains on their teeth surfaces.
  • Banakar Sh, Keshavarz Kh Page 10
    Statement of Problem: Children need good nutrition for growth and development as they are at high risk of being underweight. This is even more important in areas with low socioeconomic status and health care. Previous studies have shown relationship between caries and nutrition.
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate nutrition status among school children of Gachsaran and compare the result to prevalence of dental cares.
    Materials And Method
    This is a cross-sectional study. The weight of 250 students aged 6-10 years (125 boys and 125 girls) were measured. Nutritional status of selected children was determined by criteria of weight for age. Then the percentage of dental caries measured by dental examination and the relationship between rate of caries and antirational status were analyzed by Chi-squire test.
    Results
    Being underweight was more common among girls. There was significant association between underweight and father’s employment and higher number of family members (p=0.01). There was not significant relationship between underweight and educational level of parent and mother’s occupation. The percentages of caries were 84.8% in girls and 93.6% in boys. There was not a significant relationship between prevalence of cares and underweight in girls but it was significant in boys (p<0.05).
    Conclusion
    There was not significant relationship between underweight and prevalence of caries among girls but it was significant in boys. It seems that sufficient oral hygiene instruction (OHI), correct nutritional habit and preventive information in this area can play an effective role in prevention of dental caries and underweight prevalence.
  • Sarir M., Zandinezhad Page 17
    Statement of Problem: One of the main components of health care evaluation is undertaking of infection control standards in accordance to the newest scientific findings. Lack of information about diseases affects the behavior toward infected people and reduces using of standards. So continous education to use standards and their supervision are necessary and important.
    Purpose
    The objective of the present research was to determine the effect of education on using the standards and attitudes toward infection control standards in dental offices in Shiraz.
    Materials And Method
    To conduct the study, 280 offices (general and specialist) were divided into four groups according to Solomon four groups design. The research had two stages. At the first stage, the first group received education with questionnaire simultaneously. The second group received no education while the third group received only education without questionnaire. The fourth group did not have the first stage. At the second stage with a monthly interval, all the groups received the same questionnaire to determine the differences.
    Results
    Among the offices, 37% had autoclaves. The use of gloves (96.5%) protective eye wear (91%) and masks (%99.3) were reported by the dentists. 97.2% of dentists and 70.9% of nurses were immunized against hepatitis B. 60.8% of offices discarded the used dental needles correctly. 97.4% of offices disinfected the surfaces after treatment of each patient, 57.9% of dentists used sterile ultrasonic scalar and 28% used sterile hand pieces for each patient.
    Conclusion
    Dentists compliance with recommended infection control standards were increased by education, therefore further and continous education is needed.
  • Shahidi Sh, Falamaki M., Khojastehpour L., Haghnegahdar A Page 26
    Statement of Problem: Today, the most precise method for TMJ soft tissue imaging is MRI. But, due to high cost and complexities of this procedure, its application to all patients is neither possible, nor logical. So, many physicians are forced to treat their involved patients in TMJ dysfunction, without complete information about disc situation, based only on the results of clinical exams and evidences of conventional radiography of TMJ hard tissues.
    Purpose
    The aim of this study is to evaluate the accuracy of the high resolution-Ultra sonography (HR-US) in TMJ disc displacement detection. This is done via the evaluation of the “false positive internal joint derangement” in sonography by using MRI.
    Materials And Method
    MRI imaging of 16 TMJs of 10 patients, which in clinical exams were diagnosed as ADD (Anterior Disc Displacement) cases, was confirmed by sonography. The results of sonography compared with those of MRI were tabulated (table 1). The final results presented descriptively.
    Results
    In this study, all cases of ADD diagnosed in sonography, were confirmed by MRI too.
    Conclusion
    HR-US can be used in TMJ diagnosis and treatment planning as a reliable technique for imaging of disc in this joint.
  • Salehi P., Momeni Danaei Sh Page 34
    Statement of Problem: The dentoskeletal characteristics of the Class II Division 1 patients dictate their treatment plan and mechanotherapy.
    Purpose
    This study was undertaken to describe the dentofacial characteristics of this type of malocclusion in 8-13 year-old children in Fars Province.
    Materials And Method
    The materials examined included 693 lateral head radiographs comprising two series of 213 films of normal occlusion children and 480 films of Class II Division 1 patients reffered to Orthodontic Department of Shiraz Dental School, taken during the years 2002 to 2004. The controls and the Class II Division 1 subjects were each divided into three groups according to age including 10-11, 12-13 and 14-15 and then divided into two subgroups according to gender. The radiographs were converted into computer-readable X and Y coordinate data and 36 linear and 15 angular measurements in the cranial base, maxilla, mandible and dentition, were provided (based on 35 points) and compared.
    Results
    The statistical analysis showed that the anterior cranial base was larger and more protrusive, with an increase in cranial base angle compared with controls. The mandible was smaller and its form and position was different from controls whereas, the maxilla (at the level of palate and alveolus) and the dentition were protrusive. The palate was inclined superiorly at its anterior half. The vertical maxillary exess and the increase of mid-facial convexity were visible.
    Conclusion
    Various factors ranging from mandibular deficiency to maxillary protrusion with different dental configurations were responsible for the presence of Class II Division 1 malocclusion in our patients.
  • Safi L., Pardis S., Khalili F Page 47
    Statement of Problem: Complete knowledge of the morphologic and microscopic anatomy of the dental root apex has been recognized. Internal root canal anatomy especially root apex is variable in human teeth for example lateral canal and ramification may exist.
    Purpose
    The objective of this study was to determine the internal anatomy of root apex.
    Materials And Method
    For this investigation, 50 mandibular first premolar and 50 mandibular second premolar were obtained. The age and sex of the patients and reasons for extraction were not recorded. For better recognition of apical foramen and lateral foramen of the teeth, they were placed in methylen blue for 2 hours and then teeth were studied under the stereomicroscope with ×25 magnification lens (the calibration of lens was 0.1mm) and percentage of lateral canal, root deviator and apical foramen exit were detected. Then, to study the internal anatomy, the teeth were grinded and stained with hematoxylin. The mean, standard deviation and standard error for the diameter of constriction and distance from apical foramen were measured. Also, the internal anatomy of the root canal was studied by two observers.
    Results
    The results showed that apical constrictions were always smaller than apical foramen and a distance existed between apical constrictions, apical foramen and vertex. Apical foramen did not exist in center in 80 to 90% of cases. Lateral canals were observed in 28% of mandibular first premolar and in 34% of mandibular second premolar. Also, 90% of first premolar teeth and 88% of second premolar teeth had one canal and 10% of first premolar and 12% of second premolar had two canals.
    Conclusion
    As the mean distance between apical constriction and apical vertex in mandibular first premolars was 0.65mm and in mandibular second premolars was 0.68mm, therefore during root canal treatment and working length determination, this distances should be decreased from tooth length.
  • Alavi Aa, Mojiri P Page 57
    Statements of Problem: The goal of adhesive dentistry is creation of perfect seal along resin-dentin interface. However, small ions and molecules can permeate the hybrid layer even in the absence of detectable interfacial gap formation. This phenomen is called "Nanoleakage".
    Purpose
    The aim of this in vitro study was to compare the nanoleakage of 3 selfetch adhesive systems in dry and wet conditions on human dentin.
    Materials And Method
    Seventy-seven intact human premolars were selected and flat occlusal surfaces were prepared. Teeth were divided into 7 groups of 11 teeth and each group was treated according to the following protocol: group 1: clearfil SE Bond in dry condition, group 2: clearfil SE Bond in wet condition, group 3: I Bond SE Bond in dry condition, group 4: I Bond SE Bond in wet condition, group 5: prompt L-pop in dry condition, group 6: propmpt L-pop in wet condition and group 7: scoth Bond Multipurpose (control). In dry condition, the dentin surfaces were air-dried for 10 seconds and in wet condition, dentin surfaces were blot dried. Adhesives and composite resins were bonded to dentin surfaces. After 24 hours, all teeth were stored in 50% AgNo3 solution in darkness for 24 hours. Then the teeth were rinsed and stored in photodeveloper solution under flouresceut for 8 hours. The prepared teeth were embedded in epoxy resin and sectioned as 1 mm diameter. All slabs were polished, gold coated and analyzed by SEM.
    Results
    The mean nanoleakage of the 3 self etch adhesives in dry condition was significantly higher than the wet condition. The mean nanoleakage of 3 self etch adhesives had no significant difference in wet condition. In dry condition, PLP was better than CSEB and IB.
    Conclusion
    Based on this study, it is recommended to dry the dentin, before application of self etch adhesives. The water content of these bonding systems is enough for the release of H+ which is necessary for the activation of acidic monomer.
  • Fattahi Hr, Pakshir Hr Page 65
    Statement of Problem: In spite of low prevalence of maxillary canine impaction in population (1%-3%), its occurrence in orthodontic patients is nearly high sometimes reaching 23.5%. The exact determination of impacted canine location is of high importance for better access as well as correct force application.
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the impacted maxillary canines location by orthopantomograph using Chaushu’s method in comparison with their real location which were determined by surgical exposure of the teeth.
    Materials And Method
    Sixty eight panoramic radiographs of patients with either unilateral or bilateral maxillary canine impaction were evaluated using Chaushu’s method. The available selected patients (14 males, 54 females) were treated orthodontically by force eruption of canines after surgical exposure. The mean age of the patients was 17 years. The largest mesiodistal width of 82 impacted canines as well as central incisors of the same side and also the contralateral side erupted canines were measured and evaluated using Chanchu’s technique for determining canine-incisor and canine-canine indexes (CII, CCI). Also these ratios were evaluated and compared for different horizontal and vertical positions of impacted canines.
    Results
    The mean of CII for palatally and bucally impacted canines were found to be 1.17 and 1.07 respectively which was statistically significant. Considering their vertical positions, it was revealed that CII was valid only in coronally positioned situation. In case of unilateral impaction, the CCI did not show to be statistically significant for buccal or palatal side. Evaluating the relation of impacted canine crown to the lateral incisor’s root, it was found that the palatally impacted canines were located more mesially than bucally impacted ones.
    Conclusion
    Although panoramic radiography could show the buccal or palatal position of the impacted canines in coronally impaction situations, but due to the effect of their vertical position and also maxillary apical form on the radiographic magnification, use of other complementary radiographs for exact determination of impacted canine location seems to be necessary.
  • Ghasemi M., Razavi T Page 73
    Statement of Problem: The previous studies in various populations demonstrated different results for the relationship between periodontal disease and adverse pregnancy outcomes.
    Purpose
    The aim of this preliminary study was to evaluate the periodontal condition and pregnancy outcome of pregnant women in two hospitals in Tehran.
    Materials And Method
    150 pregnant, 18-35 years old women in their 21-24 weeks of gestation participated in this study. Informed consent obtained and general information including age, weight, smoking, educational level, systemic disease, medications and number of previous pregnancies were collected. Periodontal examinations, including plaque index, bleeding on probing, pocket depth and attachment level were recorded. Finally the pregnancy outcome including gestational age and birth weight at delivery time collected and recorded. The rate of premature delivery and low birth weight infants in this study was determined and was considered 95% in the whole population. Chi-Square test was used to determine the correlation between periodontal parameters and premature delivers and low birth weight infants.
    Results
    The incidence of preterm low birth weight was 12.1%, but no significant relationship between the presences or severity of periodontal disease and pregnancy outcome were noticed in this population.
    Conclusion
    Well-designed case-control studies are needed to evaluate the relationship between the periodontal disease and the pregnancy outcome in Iranian population.
  • Ghavamnasiri M., Hosseini Aa, Akbari M Page 82
    Statement of Problem: Degree of conversion (DC) is one of the most considerable factors in polymerization of composite resin. Cytotoxicity and physico mechanical properties of dentin bonding agents (DBA) are greatly depend on the DC.
    Purpose
    The aim of this in vitro study was to evaluate the DC of two totals etch dentin adhesives in different layers and different distances of light tip during curing.
    Materials And Method
    Two kinds of dentin adhesive systems were selected including optibond solo plus, filled and single bond, unfilled. The dentin adhesives were applied on polyethylene sheets (55 cm). Each group of dentin adhesives was divided into two groups (n=15) based on the number of coating layer (one and four layers). Each group was divided into three groups based on the distance of light tip during curing. (1, 3 and 6 mm) (n=5). Each specimen underwent light curing for 20 seconds. The samples were analyzed with FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) for the amount of double bonds (C=C) and (C=O) before and after curing. The DC was calculated and the data were analyzed by three way ANOVA pair wise comparison (α=0.05).
    Results
    Mean amount of DC for optibond solo plus (71.6%±1.4%) was higher than single bond (56%±1.5%). There was no significant difference in DC using one layer and four layers and also 1 mm and 3 mm distances of light tip and adhesives but 6 mm distant showed a significantly lower mean amount of DC than 1 mm and 3 mm distances.
    Conclusion
    This in vitro study showed that the degree of conversion in dentin adhesives was related to the composition of these materials. Six mm distance of light lip could decrease the DC while 4 layers of DBA were similar to that one of 1 mm.
  • Kianimanesh N., Abbaszadeh M Page 91
    Statement of problem: Using the post is one of the most important sequences in restoring endodontically treated teeth. It dates back more than 200 years as the most popular method of root canal treated teeth restoration; and still is an acceptable method of increasing retention and resistance in such teeth. When there is enough sound tooth structure, restoring the tooth with adhesive restoration is the best choice. New tooth-colored adhesive posts are compatible with conservative and esthetic technique. But the question still remained: how much of remaining tooth structure is enough to resist the forces, without using the post?
    Purpose
    The purpose of this comparative in vitro study was to determine compressive fracture resistance of crown in endodontically treated maxillary incisor teeth restored with or without adhesive tooth colored post and also in intact teeth.
    Materials And Method
    Thirty extracted maxillary central incisors were selected and allocated to three groups each of ten teeth. Group 1 teeth were kept intact as control. Group 2 were endodontically treated teeth with two approximal class III cavities in the middle one third of incisogingivally that were connected to access cavity, then restored with composite. Group 3 were endodontically treated and prepared teeth, similar to group 2 and received light post DT (RTDTM) and restored with composite. Then, the samples were loaded until fracture was happened in pull test machine. Mean values of forces required for fracture and mode of fracture were recorded.
    Results
    Mean fracture strength in group 1 was 68.67, in group 2, 41.44 and in group 3, 21.45 Kgf. Comparison of fracture resistance with one way ANOVA was statistically significant. Failure mode of group 3 was more repairable than group 2.
    Conclusion
    Fracture strength in teeth resorted with post was less than the other groups. While considering more time and cost in using posts, this study does not recommend it in similar situations.
  • Mesbahi M., Choobini Sh Page 101
    Statement of problem: Formocresol had been a popular pulpotomy medicament in the primary dentition for the past 60 years. However, concerns had been raised about its potential toxicity and mutagenicity during recent years. So, many alternatives were recommended over the years for formocresol as pulpotomy agents in primary teeth.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the clinical and radiographic success rates of ferric sulfate as a pulpotomy agent in pulpotomized primary molars.
    Materials And Method
    40 primary molar teeth were randomly selected and treated using ferric sulfate (15.5% solution) as the pulpotomy agent. All were treated in one treatment session. Patients were placed on a recall program and were examined clinically and radiographically after 6-12 months follow up period. Any evidences of pain, fistula, swelling, abnormal mobility, furcation radiolucency or pathologic root resorption were considered as criteria for failure of treatment.
    Results
    After 6-12 months observation period, the clinical success rate was 94.8% and the radiographic success rate was 76.9%. The overall success rate for this type of treatment was 76.9%.
    Conclusion
    Since ferric sulfate is a non toxic and easy to manipulate material, after some modifications in treatment technique, it may be recommended as a suitable alternative for formocresol.
  • Moazami M., Kavian M Page 109
    Statement of Problem: There are many techniques to overcome the light cured composite related problems including the depth, speed or rate and shrinkage patterns of polymerization. Among them, light transmitting and reflecting matrix, light conducting proximal wedges, incremental placement, use of glass-ceramic inserts and transparent cone, and application of different light exposure patterns could be referred.
    Purpose
    The goal of this study is evaluation and comparison of the light conducting ability and efficacy of prefabricated CERANA inlay with those made by dental porcelain and three new formulas of bioglass-ceramic and their effects in increasing the bottom hardness of posterior composite resin restorations.
    Materials And Method
    In this in vitro study, 90 molars were divided into nine groups of ten samples. Cavities similar to the medium size bur of CERANA kit were prepared in all samples. Forty inlays in the medium size and shape of CERANA with Vita 230 VMK dental porcelain and bioglass-ceramic with three new formulas with MOAZ4, MOAZ5, MOAZ6 codes were made. Four control groups including one bulk and incremental with two different light exposure distances ('0.0 mm to the tooth and 4.0 mm to the composite surface) were considered. All cavities in the control group were restored with A3 Colten® composite and 80 seconds light exposure time for one-bulk negative control and testing groups and 2x40 seconds for incremental positive control groups with Coltolux 2.5®. After epoxy resin embedding and diamond disk cutting, cooled with water and polishing with 1200 grit Sic paper, samples were tested with micro hardness tester from the top to the depth of four, one millimeter far from each other and 50 microns far from and along the inlays and also counterpart points in control groups. The data were tested with ANOVA and Duncan statistical tests. Along this study, dye penetration was done for all groups for statistical results confirmation.
    Results
    Statistical tests showed that tested groups with Vita 230 VMK, MOAZ6 and MOAZ4 inlays had 20%, 19% and 4% increase in a 4.0 mm depth. The group with CERANA inlays had 1% decrease in respect to the surface. The inlays made by MOAZ5 had the highest light conduction rate because they could cause a 41% increase at the deepest points (4.0mm depth). In relation to control groups including (C-0) one bulk 0.0 mm, (C+0) incremental 0.0 mm, (C-4) one-bulk 4.0 mm, (C+4) incremental 4.0 mm, a 2%, 22%, 50% and 21% reduction in hardness at 4.0 mm depth in respect to the surface were noticed respectively. Finally, the dye penetration in control and testing groups could support the microhardness testing.
    Conclusion
    Placement of inlays made by MOAZ5 in composite restorations causes a better light conduction and a higher hardness in deeper points of restoration and with monotone and simultaneous curing in different depths of restoration and a higher polymerization and hardness at the flour of restoration causing higher possibility for elimination or reduction of microleakage.
  • Mahshid M., Darabi R., Sazegara H., Seyyedan K., Varshosaz M., Ejlali M Page 122
    Statement of Problem: Porosity is a frequently observed casting defect in titanium dental casting.
    Purpose
    This study measured the effects of different sprue design on the internal porosity of cast titanium crowns.
    Materials And Method
    Sixty complete veneer crowns were fabricated on a stainless steel die with a 150- degree sloping shoulder using customized wax patterns. All wax patterns were sprued with 3 different sprue design (Reservoir, Runner bar and Rousseau) and were invested with an alumina- magnesia investment. Castings were made with commercially pure titanium (CP Ti (grade II)) according to the manufacturer's instructions. The castings were carefully cleaned. Internal porosities were quantified with photographs and radiographs by computerized image analyses. Data were analyzed with an ANOVA with a confidence level of 95%.
    Results
    There were statistically significant differences in the values of porosity between 3 types of sprue design. The reservoir sprue design had the least internal porosity comparing to the other designs.
    Conclusions
    Improvements in the porosity of titanium crowns was the result of the Reservoir sprue design with vent. Effects of Different sprue designs on internal porosity and their effects on casting accuracy and marginal adaptation of cast titanium crown and bridges must be evaluated to achieve better evidence and clinical relevance.
  • Nozari A Page 135
    Statement of Problem: Unfortunately, a proportion of children in our country have signs and symptoms of mental or physical retardation caused by different factors such as congenital diseases, psychiatric problems, pregnancy accidents, parents age and intra familial marriages. So, providing dentistry services for this group is usually difficult.
    Purpose
    The aim of this type of physical restraint which is a combination of the previous known devices fabricated in Shiraz Dental School was to control and improve dental treatment for the handicapped children.Description: The different types of physical restraint devices from the simple primitive to the last advanced one were evaluated here and the advantages and disadvantages of each type were reviewed. After fabrication of the physical restraint device which can control the head, body and extremities separately, dental treatment was done for two equal groups of 20 handicapped children by 20 dentists. The first group was treated using the physical restraint and the second group without the device. The result was then compared from the point of view of the parents and the dentists.
    Conclusion
    It can be stated that using physical restraint devices specially the last advanced types can be considered as an effective method in dental treatment of handicapped children. Comfort and positive attitudes of children, parents and finally the dentists are provided as a result of a better control of the children on dental unit chair with fabrication of the new type of the device in Shiraz Dental School. The physical control of the patients would be achieved more effectively and comfortably by this device which was shown clearly in its evaluation too.
  • Hedayati Z., Shahidi Sh, Golabinejad M Page 151
    Statement of Problem: Evaluation of skeletal growth which is necessary in growth modification and orthognathic surgery is usually done by using skeletal maturity indicators of hand and wrist radiographs. The use of growth stages of cervical vertebrae seen in lateral cephalometrics films currently has been suggested to avoid over exposure.
    Purpose
    The purpose of the present study was to investigate the degree of agreement between hand and wrist bones developmental stages and cervical vertebral maturation stages.
    Materials And Method
    The subjects of this cross-sectional study consisted 58 females and 61 males ranging from 8 to 17 years old divided into 10 groups. A total of 119 hand, wrist and lateral cephalometry radiographs were obtained and analyzed. The hand and wrist radiographs were evaluated according to the Fishman system, which uses four stages of bone maturation found at six sites located on thumb, third finger, fifth finger and radius. Cervical vertebral maturation was determined from lateral cephalometry radiographs based on a system developed by Hassel and Farman.
    Results
    In all age groups, the skeletal maturity stage in the hand and wrist bones and cervical vertebrae of female subjects were ahead of male subjects. The Kappa test revealed a high degree of agreement between skeletal maturation indicator in hand and wrist bones and cervical vertebrae in all of the samples (d. of a.=0.846, p<0.001), females (d. of a.=0.791, p<0.001) and male (d. of a.=0.892, p<0.0001). The chronological conformity between 2 methods showed a high degree of agreement in all age groups except in 8 and 17 years old ages. The highest chronological agreement was seen in 15 years old age group, although the degree of agreement in 8 years old age group was low and in 17 years old age group was moderate.
    Conclusion
    According to the results of this study, hand and wrist radiographs can be easily replaced by cervical vertebral maturation analysis for evaluation of skeletal developmental stage.