فهرست مطالب

Iranian Journal of Pediatrics
Volume:12 Issue: 1, 2002

  • 70 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • منابع خطا در آزمایش فرمول و شمارش گلبولی خون
    حقی آشتیانی، طیبه بستان صفحه 4
    آزمایش فرمول و شمارش گلبولی خون محیطی یکی از بیشترین و مهمترین آزمایش هایی است که توسط پزشکان درخواست می شود زیرا با این آزمایش ساده می توان اطلاعات زیادی از وضعیت هموگلبولین، هماتوکریت و سلول های مختلف خونی (گلبول های سفید، گلبول های سرخ، پلاکت ها)، تعداد، انواع و شکل آنها به دست آورد. اگر ادعا کنیم که علت و ماهیت همه کم خونی ها را می توان با مشاهده یک گسترش خون محیطی مشخص کرد سخن گزافه ای نگفته ایم. در صورتی که این بررسی توسط فرد مجرب، مسوول، هدفدار و آگاه از شرح حال بیمار و با دقت و صحت کامل و بدور از هر گونه خطا و اشتباه و با اطلاع از عوامل و منابع ایجاد خطا انجام شود می توان اطلاعات با ارزشی به خصوص در دسته بندی علت و مکانیسم کم خونی ها و بیماری ها به دست آورد که در بسیاری از موارد صد درصد تشخیصی، در مواردی مطرح کننده و راه گشا و در مواردی هم رد کننده بیماری است. برعکس در صورتی که بدون اطلاع از عوامل و منابع خطا انجام شود می تواند کاملا گمراه کننده باشد.
    کلیدواژگان: فرمول و شمارش گلبولی خون، آزمایش خون، منابع خطا
  • جواد خشابی صفحه 17
    ریسه رفتن شیرخواران از مواردی است که شدیدا باعث وحشت و نگرانی والدین می شود. در چند سال گذشته ضمن معلوم شدن نقش آهن در فیزیوپاتولوژی این پدیده مطالعات متعددی نیز در درمان ریسه رفتن با تجویز آهن انجام گرفته است.
    در این مطالعه بالینی نتیجه تجویز خوراکی آهن با دوز 6 میلی گرم به ازا هر کیلو گرم به مدت 3 ماه در 28 شیرخوار مبتلا به حملات ریسه رفتن با سن متوسط 5/19 ماه بررسی گردید.
    در پایان سه ماه درمان با آهن در 75% بیماران مورد مطالعه حملات ریسه رفتن کاملا برطرف شده بود. در 14% بیماران بهبودی با کاهش حملات ریسه رفتن به میزان بیش از 50% و در 11% موارد بهبودی با کاهش حملات به میزان کمتراز 50% توسط والدین گزارش گردید. عدم پاسخ درمانی در هیچ کدام از کودکان مورد مطالعه وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ریسه رفتن، آهن درمانی، قطع تنفس
  • فرزانه معتمد، بهرام معنوی صفحه 22
    مطالعه پرونده 42 بیماری که با تشخیص بیماری کاوازاکی در بیمارستان های مرکز طبی کودکان، تختی و بخش کودکان امام خمینی تهران بین سال های 1364 تا آخر 1373 بستری شده بودند به شکل توصیفی گذشته نگر نشان داد که بیشترین تعداد بیماران بین 2 تا 3 سالگی به این بیماری مبتلا شده اند در حالی که در مطالعات جهانی سن 18 ماهگی ذکر می شود. احتمال دارد این اختلاف ناشی از عدم تشخیص به موقع آن بوده باشد. نسبت جنسی در مطالعه ما 8/1 پسر در برابر 1 دختر بود. آمار جهانی با 5/1 پسر در برابر 1 دختر ابتلای کمتری را در پسرها نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کاوازاکی، واسکولیت، تب طولانی
  • غلامحسین فلاحی صفحه 25
    از سال 1367 تا 1377 در مرکز طبی کودکان تهران 11 بیمار بین سنین 0 تا 15 سالگی با سنگ کیسه صفرا بستری بودند. بیماران را 7 (67%) دختر و 4 (37%) پسر تشکیل می دادند. میانگین سنی بیماران 9 سال بود. شایع ترین علت شناخته شده (3 مورد) تالاسمی ماژور بود. 5 مورد دیگر بیماری ویلسون، چاقی مفرط، عفونت مزمن التهابی روده، هپاتیت مزمن و پسودولیتیاز ناشی از سفتریاکسین داشتند. در 3 مورد علت عارضه، ایدیوپاتیک شناخته شد. شایع ترین علامت بالینی درد قسمت فوقانی راست شکم (72%) و بعد از آن استفراغ (54%) بود.
    کلیدواژگان: سنگ صفرا، کله لیتیاز، ایکتر، درد شکم
  • جواد آخوندیان صفحه 28
    جهت بررسی تاثیر بکلوفن خوراکی در فلج مغزی اسپاستیک، 40 کودک مبتلا به انواع مختلف فلج مغزی ارزیابی شدند. نیمی از بیماران در گروه شاهد و نیم دیگر تحت درمان با بکلوفن خوراکی قرار گرفتند. تمامی بیماران به مدت 6 هفته از خدمات کاردرمانی بهره می بردند. جهت ارزیابی هر دو گروه از معیار Modified Ashworth و میزان دامنه حرکتی استفاده شد.
    پس از پایان دوره کاردرمانی ارزیابی ثانوی انجام شد و تفاوت واضحی بین دو گروه آزمایش و شاهد در میزان دامنه حرکتی و اسپاسم اعضای مبتلا وجود داشت. لذا به نظر می رسد روش توام دارو و تمرین درمانی در کاهش اسپاسم کودکان مبتلا به فلج مغزی موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: بکلوفن، فلج مغزی، اسپاسم، فلج اسپاتیک، کاردرمانی
  • سید مجتبی روحانی، پیمانه علیزاده طاهری صفحه 37
    در این مقاله هدف اصلی بحث درباره نحوه برخورد با کودکان مبتلا به کهیر و در نتیجه تشخیص صحیح علت و درمان مناسب آن می باشد. در ابتدا تعریف کهیر، انواع و پاتوژنز آن بحث شده و سپس به اصول تشخیص و درمان پرداخته می شود. در تشخیص کهیر همواره باید به کشف عامل ایجاد کننده دقت شود. به این منظور گرفتن شرح حال دقیق و معاینه تمام بدن و پوست بیمار کمک کننده است. شرح حال عمدتا شامل زمان شروع کهیر، طول مدت آن، سابقه تماس با مواد خاص یا ارتباط کهیر با یک عامل فیزیکی، وقوع زمان کهیر، مکان وقوع کهیر، سابقه بیماری زمینه ای اخیر، تهیه لیست از تمام وسایل خانه و عوامل محرک، داروهای مصرف شده و یا مواد شیمیایی که بطور اتفاقی مصرف می شوند، می باشند. در معاینه پوست دقت به مشخصات کهیر و اختلالات پوستی همراه کمک کننده است.
    کلیدواژگان: کهیر، کودکان
  • علی زمانی، علیرضا میر صفحه 39
    اصطلاح «بخش مراقبت های شدید یا ویژه نوزادان» عموما مترادف است با ارایه خدمات حمایتی پیشرفته به نوزادان بیماری که از اختلالات اعضای مختلف بدن رنج می برند و وزن کمتر از 1500 گرم یا سن حاملگی کمتر از 32 هفته دارند. تقریبا 3 تا 5% نوزادان نیازمند این گونه سرویس ها هستند. در این مقاله میزان مرگ و میر نوزادان در بخش مراقبت های شدید نوزادان در یک بیمارستان کودکان تهران و عوامل احتمالی دخیل در آن بررسی شده است. در این بیمارستان از 484 نوزاد بستری شده طی 32 ماه 180 مورد (4/38%) فوت شده اند. شایع ترین علت مرگ (6/41%) سپتیسمی بود.
    کلیدواژگان: مرگ و میر نوزادان، مرقابتهای شدید، سازماندهی، خدمات بهداشتی، مادر و نوزاد
  • محمدحسین برادران فرد، فریبا بینش، سیدمحسن فانی صفحه 46
    نوروفیبروم پلکسی فرم تومور بسیار نادری است که معمولا به صورت توده ای با زواید کرمی شکل می باشد. این نوع تومور معمولا از تنه های عصبی بزرگ مانند تنه واگ منشا می گیرد. وجود این نوع نوروفیبروم پلکسی فرم اساسا خود را در دوران کودکی نشان می دهد و اغلب قبل از نوروفیبروم های پوستی ایجاد می شود. نمونه ای که در این مقاله ارایه می شود پسر 5/4 ساله ای است که با توده های گردنی در قسمت خلفی فوقانی سطح لاترال گردن مراجعه و تحت رزکسیون توده های قرار گرفت اما...
    کلیدواژگان: تومور، نوروفیبروم پلکسی فرم، فضای پارافارنژیال
  • علی هنرپیشه صفحه 50
    در 500 نوزاد مبتلا به ایکتر طول کشیده که سن تقویمی بیش از 7 روز و بیلیروبین توتال بیش از 10 میلیگرم % داشتند فونکسیون تیروئید با تعیین T4 و TSH بررسی شد. 5 نوزاد (1%) (3 دختر، 2 پسر) مبتلا به کم کاری تیروئید بودند. 3 نوزاد هیپوتیروئیدی گذرا داشتند.
    کلیدواژگان: نوزاد، ایکتر، هیپوتیروئیدی، بیماریهای مادرزادی
  • حمیده شجری، هومان هاشمیان صفحه 54
    در این مطالعه 500 نوزاد زرد به مدت کمتراز 2 هفته و با وزن تولد 1500 گرم یا بیشتر که سابقه فتوتراپی یا تعویض خون نداشتند بررسی و شدت زردی پوست و غلظت بیلیروبین کل و مستقیم سرم آنان اندازه گیری شد. بین شدت زردی پوست و غلظت بیلیروبین سرم نوزادان بررسی شده همبستگی خطی وجود داشت که تحت تاثیر سن، جنس، وزن تولد (به جز وزن تولد کمتر از 1500 گرم که بررسی نشد) و سرعت افزایش غلظت بیلیروبین نبود. همچنین مدل مناسبی برای پیش بینی غلظت بیلیروبین سرم بر مبنای شدت زردی پوست ارایه شد.
    کلیدواژگان: نوزاد، زردی پوست، بیلی روبین سرم، همبستگی بیلی روبین و یرقان
  • ضوابط متحدالشکل برای مقالات ارسالی به مجلات زیست پزشکی «ضوابط وانکوور»
    صفحه 60
    برای یک نواخت شدن مقالات علمی پزشکی و تسهیل در ویرایش آنها کمیته بین المللی از سردبیران مجلات پزشکی ضوابطی را برای تدوین و ویراستاری مقالات ارسالی به مجلات پزشکی تهیه کرده اند. اگرچه ضوابط پیشنهادی در این طرح بیشتر جنبه پیشنهادی دارد و هر مجله ای می تواند مطابقه سلیقه و سیاست خود موادی از آن را تغییر دهد ترجیح دادیم تمام آن را ترجمه و در اختیار همکارانی که مایل به نوشتن مقالات پزشکی می باشند قرار دهیم تا در صورت نیاز مورد استفاده آنان واقع شود....