فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 45 (پاییز 1385)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 45 (پاییز 1385)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • عوامل پیدایش بحث تجربه دینی
    عین الله خادمی صفحه 4
    در عرصه دین پژوهشی، بسان سایر عرصه ها، پیدایش هر پدیده ای مرهون علت یا علل مختلفی است. کنکاش های علمی درباره مساله تجربه دینی، که پدیده بالنسبه نوینی است، از این قاعده مستثنی نیست و عوامل مختلفی در پیدایش آن دخیل بوده اند که عبارتند از: حملات شدید به الهیات طبیعی، دیدگاه پروتستان ها و درگیری آنها با کاتولیک ها، نقادی کتاب مقدس آنها، تاثیر لرد هربرت و همفکران وی، تاثیر فلسفه روشنگری، تاثیر مکتب ایدئالیسم، تاثیر مکتب رمانتیک و مکتب پیتیسم و نظریات کانت.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، کتاب مقدس، ایدئالیسم، الهیات طبیعی، روشنگری، مکتب رمانتیک
  • بررسی و تحلیل مفهوم حقیقت در اندیشه ملاصدرا و هیدگر
    محمد بیدهندی صفحه 15
    تلقی رایج و سنتی از حقیقت اینست که حقیقت را توافق (=مطابقت) میان معنای ذهنی و امر واقع در عالم خارج دانسته اند؛ بگونه ای که معنای ذهنی (تصور یا تصدیق) از آن امر واقع حکایت می کند.
    این معنای حقیقت از ارسطو آغاز شده و در فلسفه اسلامی نیز راه یافته و مورد قبول بسیاری از فیلسوفان قرار گرفته است.
    علاوه بر تلقی رایج از «حقیقت» نظرگاه های دیگری نیز از جمله نظریه سازگاری و تلقی پراگماتیستی نیز بعدها مطرح گردید که در تمام این موارد «حقیقت» وصف قضیه قلمداد شده است.
    نگارنده در این مقاله، ضمن تبیین نظرگاه ملاصدرا و هیدگر درباره مفهوم «حقیقت» توضیح می دهد که چگونه این دو فیلسوف معنای ارسطویی «حقیقت» را ناکافی تلقی نموده و به معنای مورد نظر یونانیان قبل از ارسطو توجه نموده اند؛ چه حقیقت در نظر آن متفکران در ساحت علم حضوری و بمعنای کشف وجود و مراتب آن تعریف شده است.
    در هستی شناسی مورد نظر ملاصدرا وهیدگر، حقیقت بدان معنا که وصف قضیه یا حکم باشد، مورد نقد و انتقاد قرار گرفته و در عین حال مورد نفی نیز قرار نگرفته است. بتعبیر دیگر در این نگاه «حقیقت» بمعنای رایج، مرتبه ای از «حقیقت» و نه همه آن، قلمداد گردیده که از آن به «صدق» یا «حقیقت منطقی» نیز یاد شده است.
    کلیدواژگان: حقیقه الحقائق، نا حقیقت، قضیه، حقیقت، صدق
  • برهان حرکت در فلسفه ارسطو و حکمت متعالیه
    عباس شیخ شعاعی صفحه 32
    همواره یکی از محورهای مورد بحث فیلسوفان خداشناسی بوده است. یکی از استدلال هایی که برای اثبات وجود خداوند مطرح بوده برهان حرکت است. در این مقاله کوشیده شده تا تلقی ارسطو و ملاصدرا بعنوان دو فیلسوف برجسته یونان و اسلام از محرک نخستین و نحوه اثبات آن مورد مقایسه قرار گیرد و تفاوت احتمالی میان آن دو بیان شود.
    کلیدواژگان: حرکت، محرک، متحرک، محرک نخستین
  • بررسی تطبیقی آراء حکما و اندیشمندان ایرانی - اسلامی درباره انسان کامل
    احمد ایزدی یزدان آبادی صفحه 41
    یکی از مهمترین اهداف تعلیم و تربیت، پرورش «شخصیت کامل» می باشد. با این حال، مفهوم کمال و ماهیت انسان کامل از جمله موضوعاتی است که از دوران قدیم مورد مناقشه فلاسفه، حکما و عرفا و امروزه مورد توجه روانشناسان بوده است. اگرچه، آیینهای باستانی ایرانی با مفاهیمی چون «انسان قدیم» یا «انسان نخستین» بنحوی به نظریه انسان کامل توجه داشته اند، اما خاستگاه اصلی این مفهوم را عرفان ایرانی - اسلامی دانسته اند. حلاج، ابن عربی، عبدالکریم گیلانی، عزیزالدین نسفی، شمس تبریزی و مولوی از جمله برجسته ترین اندیشمندانی هستند که بدلیل علایقشان با رویکرد عرفانی مبتنی بر عشق و کشف و شهود، سیمای انسان کامل را به تصویر کشیده اند...
    کلیدواژگان: کمال، انسان کامل، عرفان، رویکرد عرفانی، رویکرد فلسفی و خردگرایانه، کمال روحانی، کمال عقلی (نظری)، کمال عملی (اخلاقی)
  • تناسخ از دیدگاه شیخ اشراق
    سیدحمیدرضا حسنی صفحه 61
    بحث مرگ و جاودانگی از اساسی ترین دغدغه های بشری محسوب می شود و مباحث مربوط به چگونگی جاودانگی پس از مرگ همواره از تازگی برخوردار بوده، نظریه ها و دیدگاه های متفاوتی درباره آن ابراز شده است. در این میان نظریه تناسخ را باید از کهن ترین معتقدات انسانی برشمرد. سهروردی نیز همچون دیگر فلاسفه گذشته، بطور مبسوط در آثار مختلف خود به این امر پرداخته است. شیخ اشراق عمدتا در غیر از کتاب حکمه الاشراق از محال بودن و امتناع تناسخ و سخافت این دیدگاه سخن به میان آورده و بر محور تفکر مشائی سیر کرده است. اما انکار تناسخ نزد سهروردی بطور عمده در کتاب حکمه الاشراق، کمرنگ می شود و نشان می دهد که سر آن ندارد نظریه تناسخ را به کناری وانهد. این تحقیق در مقام بررسی این دیدگاه سهروردی و کشف نظر نهایی وی است.
    حاصل این تحقیق آن است که علی القاعده سهروردی طبق مبانی خود در نهایت می بایست منکر تناسخ باشد، اما عبارات نهایی وی در حکمه الاشراق که بنوعی فصل الخطاب و دیدگاه نهای وی محسوب می شود، حکایت از تردید وی در این باب دارد. از اینرو، نمی توان این نظر را که سهروردی نهایتا قایل به بطلان تناسخ گردیده و نیز این دیدگاه که وی معتقد به تناسخ شده است را پذیرفت. شاید عدم تمایزگذاری مساله حشر و تناسخ در کلمات اهل شهود، شهودات خودش و همینطور رازآلود بودن کلام حکیمان یونان و ایران باستان در تردید سهروردی بی تاثیر نبوده باشد.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، حکمه الاشراق، تناسخ
  • سیرتکاملی انسان در عوالم سه گانه
    مرضیه صادقی صفحه 77
    مقاله حاضر در صدد بیان چگونگی هبوط و صعود انسان در قوس صعود و نزول بوده و بیان می شود که انسان چگونه بر اساس مبانی فلسفی در عالم دنیا سیر تکاملی خود را طی می کند. از آنجا که این سیر حد یقف نداشته و ذاتی انسان است، تکامل وی در عالم برزخ و آخرت نیز امتداد پیدا می کند. اما نظر به نامتناهی بودن ذات و اسما و صفات الهی، انسان نیز اگر بخواهد به خدا گونگی برسد در این تکامل در هیچ نقطه ای متوقف نشده و تا بینهایت به سیر تکاملی خود ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: نفس، تکامل، برزخ، آخرت، سعادت، حرکت
  • ندای لوگوس در معبد آرتیمس، تفسیری بر لوگوس هراکلیتس
    سهراب گنجی مراد صفحه 87
    لوگوس، کلید شناخت هراکلیتس است که برای فهم آن باید مقدمات متعددی را فرا گرفت:1- توجه به بار معنایی که در پشت آن نهفته است، بجای پرداختن به ترجمه لفظی که به هیچ زبان دیگری برگرداننده نمی شود؛2- بررسی سیر تحول مفهوم لوگوس و کوشش برای نزدیک شدن به درک معنای اصیل آن نزد یونانیان با عدم تحمیل مبانی معرفتی امروزی بر استنباط آنان؛3- آشنایی با فرهنگ یونان باستان و نحوه نگرش آنها به عالم، برای بررسی روابط پیچیده و تو در توی لوگوس با سایر مفاهیم پایه (ظهور، حقیقت و طبیعت) و برعکس.
    4- شناخت رسوخ ژرف هراکلیتس (اصالت او) در این فرهنگ و نوآوری های اعجاب آورش (عظمت او) در غنی کردن این مفهوم؛5- درک جهان بینی اصیل، عظیم و هماهنگی ای که پدیده آورده و سه حوزه تفکر، اخلاق و سخن گفتن را به هم پیوند داده است.
    پس از طی مراحل فوق به این پرسش می توان پاسخ داد: که آیا او فیلسوفی است که در هاله ابهام سخن می گوید یا متفکری چند بعدی که یکی از بزرگترین چهره های درخشان اندیشه بشری، که برای فهم رموز و اشارات جمله ای از جمله های قصارش باید طول و عرض فرهنگ یونان را مطالعه و بررسی کرد؟
    کلیدواژگان: لوگوس، ظهور، حقیقت، طبیعت، اندیشیدن، اخلاق، سخن گفتن
  • معرفی کتاب
    صفحه 98
|
  • Factors Underlying the Development of the issue of Religious Experience
    Aynollah Khsdemi Page 4
    In the field of religious studies, like any other field, the development of each phenomenon is due to one or some causes. Scientific inquiries into the issue of religious experience, a relatively new phenomenon, are not exceptions in this regard, and various factors have played a role in their development. They include harsh attacks against natural theology, Protestants’ views and their conflicts with Catholics, their critique of the Scripture, the influence of Lord Herbert and those who were of the same mind with him, and the impacts of Enlightenment philosophy, idealism, Romantism and Pietism, and Kant’s ideas.
    Keywords: religious experience, natural theology, the Scripture Enlightenment, idealism, Romantism
  • A Critical Study of the Concept of " Truth" in Mulla Sadra and Heidegger
    Muhammed Bidhendi Page 15
    Traditionally, truth has been defined as the correspondence between the mental concept and a fact, so that the former (concept or judgment) signifies a fact.The above definition was first given by Aristotle. It gradually found its way into Islamic philosophy and was accepted by a great number of philosophers.In addition to the common definition of truth, some other definitions were later provided by those following the theory of coherence and pragmatism, for example. In all these definitions, truth is considered as the description of the proposition.In this paper, the writer, in addition to clarifying the viewpoints of Mulla Sadra and Heidegger concerning the concept of truth, explains why these two philosophers find the Aristotelian definition of truth to be insufficient and pay attention to the one provided by pre-Aristotelian Greeks. According to them, truth must be defined in the realm of the presential knowledge and in the sense of unveiling existence and its levels.In the ontology intended by Mulla Sadra and Heidegger, truth in the sense of the description of the proposition or judgment is criticized. However, it is not denied. In other words, in this view truth in its common meaning is only one of the levels of truth rather than all of it. Here, it has also been called “sidq” (truth) or “logical truth”.
    Keywords: the truth of all truths, truth, non, truth (sidq) truth, proposition
  • Argument of Motion in Aristotle's Philosophy and the Transcendent Philosophy
    Abbas Shaykh Shuai Page 32
    Proving the existence of God has always been at the core of philosophical discussions. One of the arguments employed in order to demonstrate the existence of God is the argument of motion. In this paper, the writer has tried to compare the notion of the First Mover from the viewpoints of Aristotle and Mulla Sadra, as two prominent Greek and Islamic philosophers. He has also explained the possible differences between the ways they have tried to demonstrate the existence of the First Mover.
    Keywords: motion, mover, moved, first Mover
  • A Comparative Study of Iranian-Islamic Philosophers Concerning the Perfect Man
    Ahmad Izadi Yazdani Abadi Page 41
    One of the most important purposes of education is to train a “perfect man”. However, the concept of the perfect man is one of the topics that have been discussed by philosophers, sages, and gnostics since long ago. It is also of interest to psychologists nowadays. The Iranian ancient schools of thought showed their attention to the idea of the perfect man by referring to certain concepts such as the “eternal man” or the “primary man”. Nevertheless, the origin of this idea is considered to be the Islamic-Iranian gnosis. Hallaj, Ibn ‘Arabi, ‘Abdulkarim Gilani, ‘Aziz al-Din Nasafi, Shams Tabrizi, and Rumi are among the most prominent gnostics who, due to their interests, have portrayed the picture of the perfect man following a gnostic approach based on love, unveiling, and intuition. Iranian philosophers and sages such as Farabi, Ibn Sina, Miskawayah, and Khwajah Nasir al-Din Tusi followed a philosophical and rationalist approach towards the perfect man. However, Mulla Sadra described perfection based on both approaches. In this paper, which is the result of a comparative study, the writer has initially tried to discuss the significant theories of the above-mentioned philosophers and thinkers in this regard briefly. Then he has compared them with each other in order to determine their commonalities and differences.
    Keywords: perfection, perfect man, gnosis, gnostic approach, philosophical, rational approach, spiritual perfection, rational (theoretical) perfection, practical (moral) perfection
  • Metempsychosis in Shaykh al-Ishraq
    Sayyid Hamidreza Hassani Page 61
    Death and immortality have always been among the most fundamental topics occupying man’s mind. In fact, the issues related to the quality of immortality after death have always enjoyed newness, and various theories and ideas have been presented in this regard. The theory of metempsychosis introduces one of the oldest human beliefs. Like other early philosophers, Suhrawardi also dealt with this issue in detail in his various works except for Hikmat al-ishraq. He mainly talked about the impossibility of metempsychosis and its absurdity and followed the theories of Peripatetic philosophy in this regard. However, his denial of this issue, specifically in the above-mentioned book, lost color, and it seems that he did not intend to give up this theory. The purpose of this paper is to study and discover his final view in this regard.The paper concludes that, considering his own principles, Suhrawardi must have been against metempsychosis; however, his final words in Hikmat al-ishraq, which, in a way, represent his ultimate view of this theory, show his doubts in this regard. Thus we can neither accept that he finally refuted metempsychosis nor agree that he believed in it. Perhaps his doubts and hesitations in this respect were inspired by lack of a distinction between resurrection and metempsychosis in the words of the people of intuition, his own intuitions, as well as the secretive nature of the words of ancient Iranian and Greek philosophers.
    Keywords: Shaykh al Ishraq, Hikmat al ishraq, metempsychosis
  • Man's Evolution in the Three Worlds
    Marziah Sadiqi Page 77
    The present paper deals with man’s descent and ascent in the arcs of descent and ascent. It explains man's evolution in the world on the basis of certain philosophical principles. Since this process has no end and is rooted in man’s essence, his development will continue in the intermediate world (barzakh) and the Hereafter. However, considering the infinity of the Divine Essence, Names, and Attributes, if man wishes to become theosis, he cannot stop at any point of this process of development and must go on until eternity.
    Keywords: the soul, development, the intermediate world, Hereafter, happiness, motion
  • Call of Logos in Artemis Temple:An Interpretation of Heraclite's Logos
    Suhrab Ganjimorad Page 87
    Logos is the key to knowing Heraclites. In order to perceive his ideas in this regard, it is first necessary to take some preliminary steps, as follows:1. Paying attention to the hidden meaning of Logos rather than focusing on its literal translation. None of the equivalents of this word in other languages truly represents its meaning.2. Analyzing the process of the development of the concept of Logos and trying to obtain a more thorough and unbiased perception of the original meaning of Logos, as intended by the Greek and without imposing the modern principles of knowledge on it.3. Gaining familiarity with the culture of ancient Greece and the views of ancient Greeks concerning the world in order to explore the complicated and intricate relations between Logos and other basic concepts such as manifestation, truth, and nature.4. Learning about Heraclite's profound views regarding Logos in Greek culture and his contributions to the enrichment of this concept.5. Perceiving the principial, sublime, and harmonious worldview that Logos has created in order to unite the three fields of thought, ethics, and language with each other.After going through the above stages, one can provide a convincing answer to the following question: Is Heraclites a philosopher who speaks ambiguously or a multi-dimensional thinker and one of the most prominent of all brilliant figures of the field of human thought whose figurative language requires a thorough study of Greek culture in order to be understood perfectly?
    Keywords: Logos, manifestation, truth, nature, thinking, ethics, speaking