فهرست مطالب

پژوهش فیزیک ایران - سال ششم شماره 4 (زمستان 1385)

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال ششم شماره 4 (زمستان 1385)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد ابراهیم زمردیان، آزاده محمودآبادی صفحه 239
    بررسی نابودی الکترون- پوزیترون به هادرونها در گستره انرژی های بالاتر از 60GeV نشان می دهد که علاوه بر رویدادهای دو جتی، آثاری نیز از رویدادهای سه جتی مشاهده می شود که می توان آن را بر طبق نظریه QCD، به عنوان گلوئون تفسیر کرد که توسط یک کوارک تابش می شود. با این همه، نمودارهای مرتبه بالاتر به رویدادهای چهار جتی منجر می شوند. در این مقاله، ترکش کوارکها و گلوئونها به جتهای هادرونی را مورد بررسی قرار می دهیم. همصفحه بودن (A) یک پارامتر برای تحلیل ما از رویدادهای چهارجتی است. انتظار داریم برای رویدادهای چهارجتی مقدار A کمیتی مخالف صفر باشد، این نتیجه با نتایج به دست آمده توسط روش مونت کارلو در آزمایشات دیگر و همچنین در انرژی های پایینتر سازگاری دارد.
    کلیدواژگان: جتهای هادرونی، همصفحه بودن، QCD
  • مریم مرادی، محمد مهدی گلشن صفحه 245
    در این مقاله به بررسی تحلیلی پایداری حلهای منفرد معادلات جفت شده شرودینگر مرتبه پنجم حاکم بر انتشار تپهای الکترومغناطیسی در فیبرهای نوری غیر خطی پرداخته می شود. برای این منظور حلهای منفرد چنین معادلاتی را ارایه کرده، فرض می کنیم به هر یک اختلالی به صورت euz)(i=1،2) ui®ui+dui(dui=(ai(T)+ibi(T)) وارد می شود. با استفاده از نظریه عملگرها نشان می دهیم که حلهای منفرد معادلات مذکور تحت اختلالات وارد شده پایدار خواهند ماند. همچنین نشان خواهیم داد که تحت اختلالات ذکر شده اولین مرتبه وردش هامیلتونی دو میدان جفت شده صفر و دومین مرتبه وردش آن مثبت خواهد بود. از این دو نکته نتیجه می شود که، با وجود جفتیدگی میدانها، حلهای منفرد این معادلات تحت اثر اختلال وارده پایدارند.
    کلیدواژگان: اثرات غیرخطی، CQCNLSE، حلهای منفرد، پایداری
  • سیداحمد کتابی، ناصر شاه طهماسبی، راحله پیله ور صفحه 253
    خواص الکترونیکی پلیمرهای همیوغ در سالهای اخیر مورد توجه خاص و گسترده پژوهشگران قرار گرفته است. کارهای زیادی در مورد خواص الکترونی و رسانشی تک رشته های پلیمری انجام شده است. این سیستمها دارای ساختار شبه یک بعدی هستند. هدف این مقاله مطالعه حالتهای الکترونی و رسانندگی در پلیمرهای با ابعاد فراتر از یک بعد است. برای این منظور خواص الکترونی یک رشته پلی استیلن متصل شده به یک مولکول دیگر (به عنوان عامل خارجی) مورد بررسی قرار می گیرد تا تاثیر ساختار عامل خارجی و نحوه اتصال آن به سیم بر چگالی و رسانندگی الکترونی مشخص شود. محاسبات ما نشان می دهد که افزایش قدرت و تعداد پیوندهای عمودی بین عامل خارجی و سیم مولکولی منجر به کاهش گاف انرژی و افزایش رسانندگی می گردد. نتایج به دست آمده می تواند پشتیبان کاربردهای آینده در زمینه حسگرهای نانوسیم باشد.
    کلیدواژگان: سیم مولکولی، رسانندگی الکترونی، روش تابع گرین، پلی اسن، چگالی حالتها
  • حمدالله صالحی صفحه 261
    در این مقاله خواص اپتیکی و ساختار نوارهای انرژی سرامیک PbTiO3 در فاز تتراگونال، با استفاده از روش پتانسیل کامل و امواج تخت بهبود یافته خطی (FP-LAPW) به عنوان بردارهای پایه چارچوب نظریه تابعی چگالی (DFL)، با تقریب شیب تعمیم یافته (GGA) محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که در انرژی 4.8 eV بیشترین شدت انتقال بین نواری وجود دارد. با توجه به منحنی تابع اتلاف انرژی (EELS)، انرژی پلاسمون حدود 23 eV محاسبه شده است. ضریب شکست استاتیک PbTiO3 خالص در فاز تتراگونال 2.539 محاسبه شده است. همچنین نتایج، یک گاف نواری غیرمستقیم 2.2 eV را در نقطه G در منطقه بریلوئن نشان می دهد که سازگاری خوبی با نتایج تجربی و تئوری به دست آمده از روش های دیگر دارد.
    کلیدواژگان: PbTiO3، FP، LAPW، نظریه تابعی چگالی، فروالکتریک، GGA
  • محمدرضا علی نژاد، ناصر تجبر، بتول محمدزاده ده سرخ صفحه 267
    ابرسانای Bi1.7Pb0.3Sr2Ca2Cu3Oy به روش سل- ژل تهیه و اثر افزودن نانو ذرات MgO بر خواص آن بررسی شد. مطالعات ساختاری نشان می دهد که نمونه های نهایی به خوبی همگنند و تا حدود 95 درصد از فاز 2223 تشکیل می شود. علاوه بر این، افزودنی های MgO عمدتا به صورت ذارت نانومتری آزاد روی سطح دانه ها توزیع شده اند. اندازه گیری های الکتریکی نشان می دهند که نمونه محتوی 2.5 درصد MgO بالاترین دمای گذار ابررسانایی را دارد، در حالی که خاصیت ابررسانایی در حضور درصدهای بیشتر افزودنی تضعیف می شود. کاهش دمای گذار در حضور مقادیر زیاد افزودنی MgO ناشی از تشکیل فاز ناخالص 2212 است. نتایج به دست آمده از دو دیدگاه مورد بحث قرار می گیرند: اثر افزودنی ها بر تشکیل فاز ابررسانا و نقش نانوذرات MgO به عنوان مراکز گیراندازی شار مغناطیسی.
    کلیدواژگان: ابررسانایی، سل- ژل، MgO، Bi(Pb)SrCaCuO
  • مهدی بارزی، حمید مصدق، بهروز میرزا صفحه 275
    امروزه مطالعه آشوب در بیلیاردهای کوانتومی به علت ارتباط با تکنولوژی نانو مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در این مقاله توزیع نقاط برخورد صفرهای تابع موج با مرز برای دو بیلیارد به شکل دایره واستادیوم مورد بررسی قرار می گیرد. سپس با محاسبه شعاع گردش برای این نقاط به صورت کمی حالات آشوبی وغیرآشوبی بر حسب ترازهای انرژی متمایز می شوند.
    کلیدواژگان: آشوب، شعاع گردش
  • ارژنگ ناجی صفحه 283
    در این مقاله با بررسی طیف نتهای موسیقی ایرانی برای اولین بار و با نوعی میانگین گیری بین بسامدهای تقریبا هماهنگ تشکیل دهنده هر نت، بسامد متناظر با ارتفاع را که یک کمیت ذهنی (Subjective) است محاسبه کرده ایم که نتیجه آن با آزمایش تطبیق می کند. سپس فاصله درجات اصلی موسیقی ایرانی را از روی نغمات نواخته شده توسط اساتید بنام به دست آورده ایم که نتایج آن نشان می دهد ریشه های گام موسیقی ایرانی منسوب به فیثاغورث می باشد.
    کلیدواژگان: تن مرکب، بسامدهای فرعی، طیف، گام موسیقی ایرانی، ارتفاع، گام فیثاغورث
  • حمیدرضا فلاح، ابوالحسن مبشری، حسین ثقفی فر صفحه 289
    در این مقاله چگونگی طراحی و ساخت آینه هایی با بازتابندگی متغیر توضیح داده می شود. برای ساختن چنین آینه هایی از یک ماسک ثابت با سوراخ دایره ای استفاده شده است. برای توصیف فرآیند لایه نشانی، روزنه ماسک لایه نشانی به صورت یک چشمه گسترده در نظر گرفته شده است. تابع توزیع ذرات از این روزنه به صورت cosx(q) توصیف می شود که x پارامتر تابع توزیع ذرات است. پس از مشخص شدن پارامتر x توسط آزمایش، نمودارهایی را می توان رسم کرد که این نمودارها پارامترهای ماسک لایه نشانی را به پارامترهای نمایه لایه نشانده شده روی بستره مربوط می کنند. با استفاده از این نمودارها انواع مختلفی از آینه ها با نمایه ضخامت دلخواه را می توان تولید کرد. در قسمت پایانی این مقاله اثرات خطای اندازه گیری ضخامت لایه ها بر فاز بازتابش و تراگسیل آینه ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آینه با بازتابندگی متغیر، لایه نشانی اپتیکی، فاز تراگسیل، مد ابر گوسی
  • خواص ترابری الکترون در سستم CNT / trans - PA / CNT
    حسین میلانی مقدم، سیداحمد کتابی، ناصر شاه طهماسبی صفحه 298
    در این مقاله خواص اپتیکی و ساختار نوارهای انرژی سرامیک PbTiO3 در فاز تتراگونال، با استفاده از روش پتانسیل کامل و امواج تخت بهبود یافته خطی (FP-LAPW) به عنوان بردارهای پایه چارچوب نظریه تابعی چگالی (DFL)، با تقریب شیب تعمیم یافته (GGA) محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که در انرژی 4.8 eV بیشترین شدت انتقال بین نواری وجود دارد. با توجه به منحنی تابع اتلاف انرژی (EELS)، انرژی پلاسمون حدود 23 eV محاسبه شده است. ضریب شکست استاتیک PbTiO3 خالص در فاز تتراگونال 2.539 محاسبه شده است. همچنین نتایج، یک گاف نواری غیرمستقیم 2.2 eV را در نقطه G در منطقه بریلوئن نشان می دهد که سازگاری خوبی با نتایج تجربی و تئوری به دست آمده از روش های دیگر دارد.
    کلیدواژگان: PbTiO3، FP، LAPW، نظریه تابعی چگالی، فروالکتریک، GGA
  • فهرست مطالب جلد ششم
    صفحه 299
  • فهرست نویسندگان جلد ششم
    صفحه 303
|
  • M. E. Zomorrodian, A. Mahmoodabadi Page 239
    Analysis of electron – positron annihilation into hadrons in the range of energies above 60 GeV shows that apart from two jet events, there are evidence for three jet events that according to the QCD theory interpreted as a gluon radiation by a quark. However, the higher order diagrams lead to four jet events. In this paper, we study the fragmentation of quarks and gluons into hadronic jets. Acoplanarity(AC), is a parameter for our analysis of four jet events.We expect that four jet events have AC values opposite to zero. This result is consistent with results obtained from the Monte Carlo studies as well as the results obtained at lower energies. Possible explanation for all these features will be explained in this paper.
  • M. Moradi, M. M. Golshan Page 245
    In this article we report the results of an investigation on the stability of solitary solutions to the Cubic-Quintic Coupled Nonlinear Schr ö dinger Equations.Using the theory of linear operators (here,2×2 matrics), we show that under a perturbation ui→ui + δui(δui= (αi(T) + ibi(T))eµδ)(i=1,2) the solitary solutions are stable. Moreover,we include the perturbation into the corresponding Hamiltonian and calculate the first and second order variations. Stability of the solitary solutions to the Coupled equations is then verified by the fact that the first- order variation vanishes and the second- order one is positive.
  • S. A. Ketabi, N. Shahtahmasebi, R. Pilevar Page 253
    There is a great interest in the electronic properties of conjugated polymers. Numerous works on the electronic and conduction properties of single-chain conjugated polymers have been published. From an electronic conduction point of view, these systems are quasi-one dimensional. The aim of this paper is to try to investigate corresponding properties in conducting polymers in higher of one-dimension. We study the electronic properties of a polyacetylene chain connected to other molecules. The effect of the size of the molecule and the strength of the coupling to the molecular wire is investigated. The results show that with the increase of the strength of the molecular wire/molecule coupling, the band gap of the system decreases and causes high electronic conduction.
  • H. Salehi Page 261
    The electronic structure and optical properties in tetragonal ceramics PbTiO3 are studied by using full-potential linearized augmented plane wave (FP-LAPW) method in density functional theory (DFT) with the generalized gradient approximation (GGA) by WIEN2K package. The theoretical calculated optical properties and energy loss (EEL) spectrum yield a static refractive index of 2.59 and a plasmon energy of 22.7eV for the tetragonal phase. The effective electron number at low energy saturates near 22-23eV with the value of 50 for the effective electron number. The results show a indirect band gap of 2.2eV at the Γ point in the Brillouin zone. The calculated band structure and density of states of PbTiO3 agree with previous experimental and theoretical results.
  • M. Barezi, H. Mosadegh, B. Mirza Page 275
    Nowadays study of chaotic quantum billiards because of their relation to Nano technology. In this paper distribution of zeros of wave function on the boundary of two circular and stadium billiards are investigated. By calculating gyration radius for these points chaotic and non-chaotic states are distinguished.
  • A. Nadji Page 283
    In this paper we have extracted the notes of Iranian scale from the traditional music played by the great musician Shahnazi on the TAR. Then, by analyzing the spectrum of the notes and by using our special averaging we have found the pitch attributed to the components’ frequency and found the interval between the notes. The results are in comple agreement with Pythagorean scale. Pitch is a subjective quantity that attribute auditory sensation in terms of which sounds maybe ordered on a scale extending from low to high. For a pure tone pitch depends mainly on the frequency of the sound stimulus, but for complex tones or musical sounds pitch depends on partials of the complex tone and when the partials of a complex tone are not harmonic however the determination of pitch is more subtle. Indeed the vibrations of string instruments give rise to overtones which are not exactly multiples of fundamental, so the pitch of musical sound that we perceive is a subjective quantity related to frequencies of the overtones. In this paper we study the effect of partials in pitch of musical notes and by averaging between partials we introduce a subjective quantity which represents the pitch of musical note which is in quite agreement with experiments. As we know there are two famous scales for music, Aristoxenuss and Pythagoraean scale. The intervals in Aristoxenuss scale are and in Pythagorean scale are Farabi, the well-known philosopher, based Iranian traditional music on Pythagorean scale and our measurements of pitch and intervals of the notes show this scale has remained unchanged for a thousand years.
  • Hamid R. Fallah, A. Mobasheri, H. Saghafifar Page 289
    The design method and fabrication of mirrors with variable reflectivity are presented. To fabricate such a mirror a fixed mask with a circular aperture is used. The circular aperture is considered as an extended source with cosx(θ)as its diffusion distribution function and is the parameter for the distribution function of the particles through the aperture. The thickness profile of deposited layer is a function of this distribution. In this work, the coating system is calibrated for the materials which are used and then the parameter of the diffusion distribution function of the particles through the circular aperture is defined by experiments. Using these results, a graph is presented which connects the parameter of the circular aperture to the parameters of the thickness profile. It is then possible to deposit any type of variable reflectivity mirror using this graph. Finally, the effect of the uncertainty in measuring layer thicknesses on the phase of reflected wave and transmitted wave is investigated.