فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 14 (زمستان 1384)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 14 (زمستان 1384)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/11/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
  • سیدابوالقاسم مهری نژاد، حسن پاشا شریفی صفحه 9
    پرورش دانش آموختگان واجد توانمندی های شناختی و گرایش های عاطفی برای پژوهش و نوآوری، آرمان همه نظام های آموزشی دنیاست. در کشور ما نیز ایجاد تحول و جنبش در این زمینه یک ضرورت و عزم ملی تلقی شده است. بی تردید این هدف باید به دست اساسی ترین عنصر آموزش یعنی معلم تحقق یابد.
    هدف این تحقیق بررسی اثر بخشی تدریس به شیوه حل مساله و ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه در پرورش روحیه پژوهشگری دانش آموزان است. این هدف با استفاده از طرح شبه آزمایشی واجد دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه مورد آزمون قرار گرفت. در مجموع 68 دانش آموز سه کلاس پایه چهارم ابتدایی از دو مدرسه انتخاب شدند. در آن کلاس ها سه متغیر مستقل، یعنی تدریس به شیوه حل مساله همراه با ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه، تدریس به شیوه حل مساله بدون ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه و تدریس به شیوه سنتی در طول ترم دوم سال تحصیلی 84-83 برای دروس علوم و جغرافیا اجرا شد. متغیر وابسته یعنی روحیه پژوهشگری بر اساس سه شاخص نگرش نسبت به پژوهش، عملکرد دانش آموزان در امتحان واجد سوالات پژوهشگرانه و فعالیت های کلاسی پژوهشگرانه سنجیده شد. نتایج نشان داد که تدریس به شیوه حل مساله گذشته از همراه شدن با ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه یا بدون آن، نسبت به شیوه تدریس سنتی در پرورش روحیه پژوهشگری با احتمال 0.99 کارآمدتر است. اما تدریس به شیوه حل مساله همراه با ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه نسبت به تدریس به شیوه حل مساله بدون ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه، در پرورش روحیه پژوهشگری اثر بخشی بیشتر نداشت.
    کلیدواژگان: وحیه پژوهشگری، تدریس به شیوه حل مساله، ارزشیابی بر اساس شاخص های پژوهشگرانه، تدریس به شیوه سنتی، امتحان واجد ویژگی های پژوهشگرانه، فعالیت های کلاسی پژوهشگرانه، نگرش نسبت به پژوهش
  • پرویز شریفی درآمدی صفحه 38
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش سبک حل مساله به منزله متغیر مستقل بر میزان عزت نفس و مشکلات رفتاری ارتباطی به عنوان متغیرهای وابسته در دانش آموزان 12 تا 13 ساله (مقطع راهنمایی تحصیلی) انجام گرفته است. ابزار مورد استفاده در این تحقیق آزمون عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر بوده است. از میان 68 دانش آموز، 48 نفر که نمرات آنها در پرسشنامه راتر 9 و بیش از 9 و در پرسشنامه عزت نفس کمتر از حد میانگین بود، به طور تصادفی انتخاب و به گروه های آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 7 هفته (هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای) تحت تاثیر متغیر مستقل قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. در این مرحله پس آزمون انجام شد و داده ها با بهره گیری از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان دادند که میانگین های عزت نفس کلی دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (P = 0). بدین گونه که میانگین نمرات عزت نفس کلی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. همچنین مقایسه میان میانگین های عزت نفس کلی دو گروه پسر و دختر در پس آزمون تفاوت معنادار نشان نداد. تاثیر متقابل جنسیت و آموزش عزت نفس در این تحقیق معنادار نبود.
    کلیدواژگان: سبک حل مساله، عزت نفس، مشکلات رفتاری ارتباطی
  • علیرضا عصاره، صادق نصری صفحه 64
    در پژوهش حاضر سعی بر این بوده است که با بهره گیری از الگوی نیازسنجی ترکیبی، علاوه بر شناسایی نیازهای آموزشی و تربیتی والدین دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس کشور، در ابعاد گوناگون درباره فرزندان، نیازهای دانش آموزان و دیدگاه های مشاوران و مدرسان آموزش خانواده نیز در این زمینه بررسی شود.
    تحقیق حاضر، از نظر هدف، تحقیقی کاربردی و از لحاظ روش مطالعه ای توصیفی– پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش را والدین (پدران و مادران) و دانش آموزان دختر و پسر مقطع تحصیلی متوسطه و مدرسان و مشاوران آموزش خانواده کشور در سال تحصیلی 82-81 تشکیل داده اند. نمونه های پژوهش مشتمل بر 4432 نفر (شامل 1384 پدر، 1302 مادر، 1419 دانش آموز و 327 مدرس و مشاور) بوده که به شیوه نمونه گیری ترکیبی (هدفدار، تصادفی ساده و خوشه ایچند مرحله ای) از استان های آذربایجان شرقی، تهران، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس، لرستان، کردستان، گلستان، گیلان و شهر تهران با توجه به فرهنگ های گوناگون انتخاب شده اند. ابزارهای گردآوری اطلاعات عبارت بودند از:الف) پرسشنامه نظرسنجی والدین دانش آموزان دبیرستانی ب) پرسشنامه نظرسنجی دانش آموزان دبیرستانی ج) پرسشنامه نظرسنجی مدرسان و مشاوران. پرسشنامه ها بر اساس نظریه های رشد و نظرات متخصصان این حوزه ساخته شده و از روایی و پایایی قابل توجهی برخوردار بوده اند. داده های به دست آمده از پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، شامل انواع جدول فراوانی ها، میانگین و انحراف معیار و همچنین روش های آمار استنباطی آزمون t تک نمونه ای، آزمون t برای مقایسه اختلاف دو میانگین، آزمون F و آزمون خی دو، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برخی از نتایج پژوهش عبارت بودند از:1- میان نیازهای آموزشی و تربیتی والدین دبیرستانی در خرده فرهنگ های گوناگون از نظر اولویت بندی تفاوت هایی مشاهده شده است.
    2- میان نیازهای آموزشی و تربیتی پدران و مادران شباهت های بسیار وجود دارد.
    3- روابط گرم و صمیمی در میان اعضای خانواده، ضرورت رفتن به مدرسه، اعتماد والدین به نوجوان، آشنایی دختران و پسران با یکدیگر قبل از ازدواج و مواردی مانند آنها از اهمیت ویژه برخوردارند.
    4- میان نیازهای آموزشی دانش آموزان متوسطه و والدین آنها تفاوت کامل مشاهده شد.
    5- مهمترین نیازهای آموزشی و تربیتی والدین در زمینه فرزندانشان در ابعاد جسمی، بهداشتی، اجتماعی، روان شناختی و تحصیلی و اخلاقی– مذهبی است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازهای آموزشی، نیازهای تربیتی، نیازهای اجتماعی، نیازهای روان شناختی، نیازهای اخلاقی، مذهبی، فرهنگی، نیازهای جسمی، بهداشتی، والدین، دانش آموزان، قومیت، خرده فرهنگ ها
  • محمدعلی خاکسار بدالجی صفحه 107
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه سبک های یادگیری، خود کارآمد پنداری و رشته تحصیلی در دانش آموزان متوسطه نظری انجام گرفته است. در این پژوهش در پی دانستن آن بوده ایم که آیا میان رشته های تحصیلی و سبک های یادگیری، میان خود کارآمد پنداری و رشته های تحصیلی و میان جنسیت و خودکارآمد پنداری رابطه معنادار وجود دارد؟ خود کارآمد پنداری عبارت است از باور فرد نسبت به توانایی هایش به گونه ای که بتواند پدیده ها را برای رسیدن به وضعیت مطلوب خود، با رفتار و کردار مناسب سازمان دهد. نتایج پژوهش ها نشان دهنده آن است که میزان خود کارآمد پنداری با توجه به سن و جنس افراد متفاوت است.
    خودکارآمد پنداری در هر دو جنس با افزایش سن افزایش می یابد و مردان دارای خود کارآمد پنداری بالاتر هستند. سبک های یادگیری، به باورها، رجحان ها و رفتارهایی اشاره دارند که افراد آنها را به کار می برند تا به یادگیری آنان در یک موقعیت معین کمک کند. نتایج پژوهش ها در این زمینه نشان دهنده آن است که روش های یادگیری گوناگون با جنس، سطح تحصیلات و رشته تحصیلی ارتباط دارند، (هیکسون و بالتیمور1996)، (حسینی لرگانی 1377)، (میرانصاری 1378).
    گروه نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 399 دانش آموز دختر و پسر است که به طور تصادفی از میان دانش آموزان متوسطه نظری و مراکز آموزشی پیش دانشگاهی آموزش و پرورش منطقه بلداجی در سال تحصیلی 84-83 انتخاب شده اند. برای اندازه گیری روش های یادگیری از پرسشنامه روش های یادگیری کلب (1985) و برای سنجش خودکارآمد پنداری از پرسشنامه خود کارآمد پنداری بندورا (1995) استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده پس از تجزیه و تحلیل آماری داده ها بدین شرح است.
    دانش آموزان رشته ریاضی- فیزیک بیشتر از روش یادگیری واگرا، دانش آموزان رشته علوم تجربی بیشتر از روش یادگیری جذب کننده و دانش آموزان رشته علوم انسانی بیشتر از روش یادگیری انطباق یابنده بهره برده اند. از میان این عده، دانش آموزان رشته ریاضی- فیزیک از بالاترین میزان خود کارآمد پنداری برخوردارند. میان روش های یادگیری و خودکارآمد پنداری رابطه معنادار مشاهده نشده است و دختران نسبت به پسران دارای خود کارآمد پنداری بالاتر هستند.
    برای افزایش خود کارآمد پنداری دانش آموزان پیشنهاد می شود از راهکارهای مناسب مانند ارایه الگوی موفق به دانش آموز، تشویق و ترغیب کلامی و فراهم نمودن شرایط مناسب برای کسب تجربه موفقیت آمیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: خود کارآمد پنداری، سبک های یادگیری، رشته تحصیلی
  • سید محمد قدمگاهی، محمدرضا آهنچیان صفحه 132
    در دنیای پر جنب و جوش و بسیار رقابت آمیز امروزی، اداره سازمان ها پیچیده و دشوار است. در این شرایط راه حل های پیشین پاسخگوی مساله های امروزی نیست. پس «آموختن به قصد حل مساله» و «یادگیری با هدف توسعه» به دستور کار سازمان ها افزوده شده است تا در حال حاضر که بهره گیری از قواعد و فرمول های از پیش تعیین شده راهگشا نیست، فرصت هایی برای رفع نیازهای فوری به کمک یادگیری و رشد فراهم شود.
    این پژوهش بر پایه تئوری پیتر سنگه و به منظور بررسی میزان یادگیرنده بودن مدارس مقاطع سه گانه تحصیلی مشهد در سال تحصیلی 83-82 انجام شد. روش پژوهش پیمایشی و واحد اندازه گیری مدرسه است. نمونه آماری 36 مدرسه (شامل 180 معلم و 36 مدیر) بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با بهره گیری از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده، گردآوری و تحلیل آماری شدند.
    نتایج حاصل نشان داد که میان وضعیت موجود مدارس از نظر یادگیرنده بودن با وضعیت آرمانی در پنج اصل تئوری سنگه فاصله وجود دارد. همچنین بر اساس متغیر اصلی پژوهش، تفاوت مقاطع تحصیلی معنادار است، در حالی که تفاوت نواحی آموزشی معنادار نیست.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، پیتر سنگه، مدارس، مشهد
  • محبوبه فولاد چنگ صفحه 149
    امروزه فراشناخت یکی از مهم ترین عوامل تبیین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان محسوب می شود (موارخ، 1999). منظور از فراشناخت آگاهی فرد از فرایندهای شناختی خویش و کنترل و تنظیم شناخت است (فلاول، 1985). به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی درس ریاضی 118 (57 دختر و 61 پسر) دانش آموز چهار کلاس دوم راهنمایی یکی از شهرستان های استان فارس انتخاب شدند و به روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند.
    گروه آزمایشی با تشکیل گروه های 6-5 نفری به مدت چهار هفته در کلاس های درسی تکالیف ریاضی را به شیوه فراشناختی انجام دادند. این گروه به نوبت پرسش ها را می خواندند و به بحث و استدلال کردن درباره راهبردهای انجام دادن تکالیف و شباهت ها و تفاوت های هر مساله با مسایل قبل و بررسی راه حل ها می پرداختند و سپس میزان یادگیری و اطمینان خود را از داشتن توانایی آموختن ریاضی بازبینی می کردند. آموزش گروه کنترل به شیوه معمولی بود.
    در پایان دوره، نمره یادگیری درس ریاضی هر دو گروه آزمایشی به گونه ای معنادار بیش از گروه های کنترل بود (p<0.02، df=116، t=2.33). همچنین دانش آموزانی که در درس ریاضی ضعیف بودند، به گونه ای معنادار بیش از دانش آموزان قوی از برنامه آموزش فراشناختی سود بردند. نتایج این بررسی بیانگر لزوم انجام دادن اصلاحاتی از نظر آموزش مهارت های فراشناختی در برنامه درسی مدارس و آموزش ریاضی است.
    کلیدواژگان: فراشناخت، ریاضی، پیشرفت تحصیلی، یادگیری دانش آموزان
|
  • Seyyed Abolghassem Mehri-Nejad , Hassan Pasha Sharifi Page 9
    Educating the graduates with cognitive potentials and emotional tendencies for research and innovation has been the ideal for all the education systems throughout the world. It has been also considered a necessity and a national will for our country (Iran). There is no doubt that this important goal should become a reality by the most fundamental element of education i.e.The Teacher.The aim of the present research is investigating the effectiveness of teaching by the problem solving method. It is also to evaluate establishment and raising of research moral among the school students based on the research indexes. A pilot project took place consisting of two test groups and one control group. We selected a total of 68 students from two schools in Tehran (Iran). The students were from three classes in fourth grade. The education year was of 2005-2006.The three independent variables were randomly applied on the mentioned population in the science and geography courses. These variables were: a) teaching by problem solving method along with the evaluation based on research indexes, b) teaching by problem solving method without the evaluation based on research indexes, and c) teaching based on traditional method.Research moral, as the dependent variable, was evaluated on the three indexes of A) attitude toward research, B) the pupils’ performance in the examinations containing the questions about researching issues, and C) research oriented class activities. The obtained results showed that teaching by problem solving with/without the evaluation based on research indexes is more efficient than teaching by the traditional method. This was with the probability of 0.99. We found, there was no significant difference between the teaching with the evaluation based on research indexes and teaching without the evaluation based on research indexes. This similarity was in terms of their efficiency in raising research moral among the research population.
  • Parviz Sharifi Daramadi Page 38
    The purpose of this study was to determine the effect of problem solving training on self-esteem of 12 to 13 year old adolescent students with communicational behavioral problems (in the Middle school period). The tools used in this research were Cooper Smith’s self-esteem test and Rutter’s questionnaire on behavioral problems. Therefore 48 students who had lower than average scores on Cooper – Smith Self-Esteem Scale and a higher than 9 or equal to 9 score in Rutter’s behavioral Scale were randomly selected from among 68 students and were assigned to two problem solving training and control groups. The training group received problem solving training for 7 weeks and each week for one and a half hour while thte control group received no such training. The results of Analysis of covariance showed that after controlling for other variables there was a significant difference between the average of self-esteem scores of the training and control groups (P=0). The difference between the average for boys and girls was not significant. Nor was the interaction effect of training and gender on self-esteem.
  • Alireza Assareh , Sadegh Nasri Page 64
    The aim of this investigation has been to explore not only the educational needs of the students and their parents in various dimensions but also to take advantage of the opinions of counselors and teachers regarding family education on this issue. The study is an applied and descriptive type of survey and from the study method perspective has employed a synthetic need assessment model. Sampling population consisted of the students and their parents of Iranian secondary schools and counselors and teachers of family education in academic year (the Iranian solar years 1381-1382 or 2002-2003). Sample of investigation consisted of 4432 persons (1302 mothers, 1384 fathers, 1419 students, and 327 counselors and teachers). These individuals were selected through compound sampling (purposive, simple random and cluster sampling) from provinces of East Azerbaijan, Tehran, Khozestan, Sistan & Balochestan, Fars, Lorestan, Kordestan, and Golestan and Gilan. Three researcher-built inventories have been utilized for data collection that consisted of: 1) Student Inventory, 2) Parents Inventory, 3) Counselors and Teachers Inventory. The questionnaire was built based on the development theories and experts’ opinions in this field and has had considerable validity and reliability. The research data anlysis was done with the help of descriptive statistic, including various distribution tables, mean and standard deviation as well as inferential one-sample t test, t test for comparing the difference of means, F test, and chi-square test. The results consisted of the following: 1) The parents’ educational priorities needs were different in sub-cultures. 2) The mothers’ and fathers’ educational needs have a lot of similarity. 3) The isssues of warm and sincere relationship among the familiy members, the necessity of going to school, parents’ trust in the adolescents, girls and boys familiarity with each other before marriage, and issues of the same sort have spsecial importance. 4) Overtly significant differences were observed between the needs of students and those of their parents. 5) The most important parents’ educational needs for their children were distinguished in somatic, hygienic, social, psychological, academic and moral-religious dimensions
  • Mohammad Ali Khaksar Boldaji Page 107
    The main prupose of this study was to investigate the relationship between learning styles, self-efficacy beliefs and academic fields in high school students. In this research, we have been seeking to find whether there is significant relationship between the element of study field and learning style, between the elements of self-efficacy belief and field of study, and the elements of gender and self-efficacy. Self-efficacy consists of the beliefs a person has toward his abilities in order to organize the phenomenon to reach his desired state with suitable behavior and act (Mortazavi, 2005).Studies indicated that the amount of self-efficacy beliefs is differing based on the people’s age and gender. And self-efficacy belief increases with the increase in age in both genders and it is higher in men (Tuckman, and others 1987). Learning styles refer to beliefs and behaviors that people use to help them in learning in a specific situation (Hohen, 1999). The studies about learning styles have indicated that the various learning styles differ with gender, academic field and education level (Philibin and others 1995), (Hicksoen and Baltimore 1996). (Hhsseini Largani 1998), (Miransari 1999).The sample group in this study includes 399 female and male students that were selected form students of Boldaji schools in 2004-2005 academic year.In order to evaluate learning methods we administered Cob's learning style inventory (1985) and to evaluate self-efficacy beliefs, Bandore's self-efficacy beliefs inventory were used.The result indicates that the students of mathematics-physics field have the divergent learning style, the students of empirical sciences field have assimilate learning style, and students of human sciences field have accommodate learning style. The students of mathmatics-physics field have the highest self-efficacy compared to others. Significance was not seen between learning methods and self-efficacy belief and female students are in a higher level compared to male students in self-efficacy beliefs. In order to increase self-efficacy we suggest the use of a successful student model, verbal persuasion, and mastery experiences and the providing of suitable conditions for gaining successful experience.
  • Seyed Mohammad Ghadamgahi, M.Reza Ahanchian Page 132
    In the active and full of competition world of today, management of organizations is a complex and difficult task. Old approaches however, cannot be implied to solve today’s problems. Therefore “learning for the purpose of problem-solving” and “learning with the aim of expansion and development” have been added to their strategic policy. The pioneers know that by using pre-determined regularities they cannot achieve missions: they need the learning opportunities, by which they meet the urgent new demands. The study at hand examines the qualities of “organization learning” of Mashhad primary schools, middle school and high schools. By the suvey method, 36 schools were randomly selected as the research sample (including 36 principals and 180 teachers). This sample was gathered using the multi-level clustered sampling method. Data was collected and analyzed by reliable questionare, open interview, and planned observation. The findings show, based on Peter Senge disciplines, that there are significant differences between existing conditions with respect to the ability to learn in schools and the ideal conditions in Senge’s five fundamental principals. Furthermore, based on the main research variable, the difference in school years is significant. This is while there is no significance for the difference between education districts.
  • Mahboobeh Fouladchang Page 149
    Today, metacognition is one of the most important factors in explaining students achievement (Mevarech, 1999). Metacognition means one's awareness of his cognitive processes and the regulation of cognition (Flavell, 1985). To many theorists, mathematical achievement relates not only to base knowledge but also to metacognition. To study the effect of metacognitive instruction on mathematics achievement, 118 students (61 boys, 57 girls) from 4 classrooms of the second grade guidance school were selected. Two of these classrooms are randomly assigned to be tthe experimental groups and two to be control groups. During 4 weeks, experimental groups became engaged in doing mathematical tasks cooperatively in groups of 5 to 6. They used metacognitive strategies and discussed the reasons for their answers. They were also involved in self-monitoring and self-evaluation of their progress and abilities. Control groups were taught in traditional way. The results showed no significant difference between the previous grades of these groups. In the posttest, the experimental groups grades were significantly higher than the control ones. Besides, in the experimental groups, weak students attained significantly more benefit than good students. The findings have some implications for teacher education and in – service instruction.