فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 3 (خرداد و تیر 1386)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 3 (خرداد و تیر 1386)

  • 174 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/07/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • بخش اول: اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • پروین پرتوی صفحه 8

    پدیده های فرهنگی به دلیل ماهیت پویا، پیچیده، چند بعدی و متکثر خود واجد ویژگی های خاص و در بسیاری از موارد منحصر به فرد هستند و لذا بررسی و تحقیق درباره آن ها مستلزم دقت، مهارت، صداقت و به کارگیری شیوه های کارآمد، متعدد و واقع بینانه است. در این مقاله سعی شده با تاکید بر کارآیی تحقیق کیفی در امکان برقراری ارتباط، تفسیر و تفهم پدیده های انسانی و فرهنگی، چالش ها و راهکارها جهت انجام مطالعات تطبیقی به بحث گذارده شود.

    کلیدواژگان: سابقه تحقیق کیفی، ویژگی کیفی، ویژگی های مطالعات تطبیقی، چالش ها در تطبیق آثار هنری
  • سیدغلامرضا اسلامی صفحه 24

    عده ای را عقیده بر آن است که پژوهش در حوزه علم، و پژوهش در حوزه هنر با هم متفاوت هستند. پاسخ به این سوال که آیا پژوهش می تواند اصولا به علمی و هنری تفکیک شود نیاز به بررسی دقیق و مستند دارد. این مقاله تلاشی است تا از طریق استدلال علمی و منطقی اثبات نماید که نه تنها پژوهش هنری وجود دارد بلکه این نوع پژوهش، در پاره ای از موارد، از پژوهش های متداول علمی دقیق تر و رساتر است. از طرف دیگر، پژوهش هنری با پژوهش درباره هنر نیز متفاوت است. شاید پژوهش علمی با موضوع هنر صورت پذیرد. لیکن این مقاله در صدد است تاکید نماید که پژوهش هنری در تبین فرآیند آفرینش هنری، چه قبل از آفرینش، یا بعد از آن، تاثیر به سزائی دارد. شناخت در مورد این دو روش با توجه به کمی و کاستی هائی که در تعریف، یا در به کارگیری آن ها وجود دارد می تواند ما را به ابزاری مجهز نماید تا اندکی از مقام و شان هنر و هنرمند، که پس از انقلاب صنعتی و در دنیای مدرن مورد بی مهری روش شناسان علم گرا قرار گرفته اند، دفاع کند.

    کلیدواژگان: پژوهش هنری، پژوهش علمی، پژوهش جامع، پژوهش بخشی و فرابخشی، پژوهش کمی و کیفی، شفاف سازی هنری و کلی سازی علمی
  • فرزاد نوابخش صفحه 37

    مقاله حاضر تلاشی است در راستای توضیح ابعاد مختلف پژوهش های علمی با تاکید بر موضوعات هنری که ضمن ارائه کلیاتی در خصوص فلسفه پژوهش علمی در پژوهش هنری به جایگاه تئوری در پژوهش علمی و تدوین فرضیه ها می پردازد و در نهایت به روش های پردازش اطلاعات در پژوهش های هنری اشاره می شود.

    کلیدواژگان: روش شناسی، تجربه گرائی، عقل گرائی، استنباطی، نظریه، فرضیه، تحلیل اطلاعات
  • بخش دوم: نقدنامه
  • بهمن نامور مطلق صفحه 57

    گاستون باشلار فیلسوف و منتقد ادبی نامدار و صاحب سبکی است که راه و رسمی نو در تفکر و نقد ادبی را بنیان نهاد. بیشترکتاب هایی که به نقد و به ویژه نقد ادبی قرن بیستم پرداخته اند، بخشی از مطالب خود را به این منتقد و پیروانش اختصاص داده اند. مقاله حاضر بر آن است تا از زاویه ای متفاوت و نو آراء باشلار را مورد بررسی ومداقه قرار دهد. بر این اساس، پس از معرفی روش و انواع نقد باشلاری، آثار و نظریات وی از زاویه تخیل و نقد تخیلی مورد بررسی و تامل قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: باشلار، تخیل، منتقد، نقد تخیلی
  • مرتضی بابک معین صفحه 73

    از دهه پنجاه به بعد در فرانسه فضائی برای تولد نقدی مهیا می شود که ریشه های شکل گیری آن را اساسا باید در کارهای فیلسوف فرانسوی گاستون باشلار جستجو کرد. اساس این حوزه جدید در نقد بر مفهوم تازه ای که به مضمون داده شد بنا نهاده شده است. مضمون دیگر به معنای سوژه ای که نویسنده آگاهانه در اثر خود بدان می پردازد نبوده، بلکه در این حوزه مضمون اشاره به هسته مرکزی دنیای تخیلی و کاملا شخصی و انتزاعی خالق هنری دارد که در حین تولید اثر و خلق ساختارهای کلامی و شبکه های واژه ای و تصویری جلوه ای عینی به خود می گیرد. از جمله منتقدینی که در این حوزه تاثیر بسیار از آراء و عقاید باشلار می گیرد، ژرژ پوله نام دارد. پوله اساسا نقد را فعالیتی می داند که در آن منتقد خود را به دنیای تخیلی و جهان اندیشه ای و احساسی نویسنده نزدیک کرده تا جائی که اثر به آیینه ای برای نمایاندن دنیای درونی منتقد تبدیل می شود. لذا نقد مضمونی از دیدگاه پوله نقدی است مبتنی بر همدلی کامل منتقد و نویسنده. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی این حوزه جدید به بررسی آراء، عقاید و روش شناسی ژرژ پوله پرداخته می شود و در نهایت به گرایش اصلی نقد پوله که مطالعه در خصوص درک مقوله های زمان و مکان در نویسنده مختلف است اشاراتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: باشلار، پوله، مضمون، دنیای تخیلی، نقد مضمونی، همدلی، مقوله های زمان و مکان
  • علی عباسی صفحه 91

    نظریه تخیلی (نحو تخیل) سعی دارد روشی را نشان دهد تا به کمک آن خواننده بتواند ساختار و ترکیب نحوی تصاویر هنری را در یک اثر هنری پیدا کند و خوانشی علمی از آنها داشته باشد. با این حال این احتمال وجود دارد که از نظر بسیاری تفکر اساسی این نوع کارها و خوانش ها که تقریبا از روش های ساختگرایی سود می جویند کمی متناقض به نظر آید. اما به نظر نگارنده تخیل نیز از قواعد تخیل، از قواعد حاکم بر تولیدات متنوعش پیروی می کند. و موضوع اصلا انکار آزادی تخیل فردی نیست بلکه تنها آزمایش شرایطی است که تخیل در آن به کار بسته می شود به منظور اینکه خصوصیت اصلی و مفهوم ذاتی آن بهتر درک گردد. کثرت بررسی ها در این زمینه ها به وضوح مانع از هر گونه ادعایی برای جامعیت انتقادی بود. بنابر این نگارنده مقاله به گزینش یک روش شناسی یعنی روش ژان بورگوس بسنده می کند. این روش شناسی خط سیر پیوسته ای را مشخص می کند که از تخیل جمعی آغاز و به سوی تخیل فاعل شناسائی ختم می شود، یعنی اگر بخواهیم یک سر این نظریات تخیل را نظریات یونگ و سر دیگر آن را نظریات لکان که در ارتباط با تخیل فاعل شناسایی هستند در نظربگیریم، نظریه های ژان بورگوس در میانه این دو خط سیر قرار می گیرد.. به همین خاطر، پرسش خود را مطرح می سازیم و به جستجوی پاسخی برای آن می پردازیم: چرا این یا آن تصویر به ذهن تحمیل می شود، چه دلالت معنایی را در بر می گیرد و چه تصاویر دیگری را به صورت بافتی فرا می خواند، یا چه نحو تخیلی را نشان می دهد؟ و چگونه باید این قواعد حاکم بر تولیدات تخیل را فراگرفت.

    کلیدواژگان: نحو تخیل، نحو حیله، نحو رد، نحو شورش، تخیل، تصویر هنری، محرکه، کهن الگو، نماد
  • ژرارد شاندز صفحه 120

    نگارنده مقاله حاضر می کوشد میان دو گونه نقد و مطالعه آثار هنری و ادبی که به آن ها تعلق دارد، یعنی انسان شناسی تخیل از دیدگاه ژیلبرت دوران و نشانه معناشناسی تنشی با نسخه زیلبربرگ پیوند برقرار کند. در واقع، امروزه نزدیکی های زیادی میان تخیل شناسی و نشانه شناسی ایجاد شده است که تصور آن برای گذشتگان امکان ناپذیر بود. مولف مقاله قدمی فراتر برداشته است و امکان ایجاد یک روش ترکیبی از این دو جریان را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی تخیل، نشانه معنا شناسی تنشی، ژیلبرت دوران، کلود زیلبربرگ، نقد ادبی و هنری
  • صفحه 4
|
  • Parvin Partovi Page 8

    Since cultural phenomena bear a complex, multi dimensional, multiple, and dynamic essence, they hold specific, and to a great extent, unique characteristics. To do a research on them, therefore, calls for a great skill and precision, honesty as well as adopting various realistic and practical methods. Emphasizing the practicality of qualitative research to achieve communication, analysis and understanding of human-culttural phenomena, this article discusses the guidelines and challenges involving comparative studies.

    Keywords: qualitative research history, quantitative research features, comparative studies features, challenges incomparing art work
  • Seyed Gholamreza Islami Page 24

    Some believe that research methodologies in the field of science and art are essentially different. But, the question is whether research itself can be scientific and/or artistic. To get closer to the answer, one must make a precise and explicit analysis of research. The following article attempts to prove that not only arttistic research methodology exists (and is valid), but also this type of method is more precise and specific in comparison to scientific research methodologies. Moreover, artistic research is quite different from ressearch about art - as it is possible to carry out scientific research on art. Nevertheless, this paper stresses that artistic research methodology has an important influence on the understanding of the innovative processes involved in art, whether before or after the creation of the art object. It is hoped that further knowledge about artistic and scientific research provide us with a reliable criteria to evaluate art and artists in the same way, something which has been neglected by the scientific methodologies dominating the modern era since the beginning of the Industrial Revolution.

    Keywords: Artistic research methodology, scientific research methodology, comprehensive research methodology, lateral, multilateral research methods, qualitative, quantitative research methodology, scientificgeneralization, artistic particularization
  • Farzad Navabakhsh Page 37

    This article is an attempt to explain the different dimensions of scientific research emphasizing art subjects. It generally stresses the philosophy of scientific research applied to the art research. Then it studies the place of theory in scientific research and formulation of hypotheses, and it finally points out to the date of processing in art researches.

    Keywords: Methodology, empiricism, rationalism, theory hypothesis, data analysis
  • Bahman Namvar Motlagh Page 57

    Gaston Bachelard is a remarkable philosopher with a particular style and is also a critic who has established a new convention in the thoughts and criticism of the time. Most of the books which deal with criticism especially twentieth century’s criticism have devoted parts to this critic and his followers. This article is to study Bachelard’s beliefs and theories from a different view point. Therefore, this article first introduces the method and the types of Bachelardian criticism, and then studies his works and theories from imaginative view and imaginative criticism.

    Keywords: Bachelard, imagination, critic, imaginative criticism
  • Morteza Babak Moein Page 73

    From 1950 onward the way was paved for a new kind of criticism to be born. The roots of this approach should be basically looked for in the works of the French philosopher Gaston Bachelard. The foundation of this new method of criticism was laid on the new meanings given to the theme of the works. Theme is no longer a subject which is consciously worked on by the author, but it refers to the central core of the absollutely private, imaginary and abstract world of the creator. The theme takes a concrete form while the work is being created, and the language structure and word network come to being. Georges Poulet is one of the critics who have been strongly influenced by Bachelard’s ideas. Poulet’s distinguishes criticism as an activiity in which the critic comes close to the emotional, imaginative and intellectual world of the writer and this happens to the extent that the work acts as a mirror held to the inner world of the critic. Therefore thematic criticism in Poulet’s view is a kind of criticism based on a close companionship between the author and the critic. This article, in addition to a brief introduction to this area of criticism, basically discusses Poulet’s ideas, beliefs and methodology. And finally it views the main tendency in Poulet’s criticism which studies the understanding of time and place in different writers’ works.

    Keywords: Bachelard, Poulet, theme, imagination world, thematic criticism, companionship, the category of time andplace
  • Ali Abbasi Page 91

    Imagination theory (imagination syntax) tries to display a method by which readers can find the structure and the syntax of a work of art; they can as well have a scientific reading of that work. It is, however, possible that these theories and readings, which practically enjoy structuralist methods, to be regarded as paradoxical. But the writer believes that imagination likewise follows the imagination rules and also the rules dominating various imagination creations. Believing in these rules does not lead to the denial of the individual freedom, but it is solely an examination of the circumstances in which imagination is taken into play in order to have a better understanding of its main features and inherent meanings. The numerous studiies in those fields have obviously prevented any claim to a critical consensus. The writer of this article has limited himself to the methodology proposed and practiced by Jean Burgos. This methodology elucidates a constant process which starts from collective imagination and ends up with subjective imagination. In other words, if we draw a line and put Jung’s and Lacan’s theories, which are about subjective imagination, at the two ends, Burgos stands somewhere in the middle. Hence we put our questions forward and search for the answers. Why does this or that image occur to the mind? What does it signify? And what other images does it include as a texture? Which imagination syntax does it display? And how can we learn the grammars underlying the imagination creations?

    Keywords: Imagination syntax, refutation syntax, revolt syntax, trick synax, imagination, image, motivation, archettype, symbol
  • Gerard Chandes Page 120

    The author of this article tries to make connections between two kinds of approaches and the study of the works following these approaches .One is the anthropology of imagination from Gilbert Durand’s view and the other is the semiotics of tension from Gilbert’s studies. In fact, there has recently been found close afffinities between the study of imagination and semiotics, which seemed to be impossible before. The author has even taken a further step and studied the possibility of formulating a mixed approach from these two given ones.

    Keywords: Anthropology of imagination, semiotics of tension, literary, art criticism, Gilbert Durand, Claude Zilbberberg