فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 22 (زمستان 1402)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 22 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه کامران* صفحات 7-30

    این مقاله با به کارگیری چهار شیوه اعمال حضور و غایب ابژه ها بر اساس دیدگاه ژاک فونتنی درصدد است تا صورت های بیانی غیاب ابژه ها را در موزه ها مورد بررسی قرار دهد. روش این تحقیق براساس مطالعه موردی موزه هایی در خارج از ایران است که در پروژه های اخیر یا سناریوهای موزه به موضوع غیاب یا موضوعات غایب در سناریوهای موزه پرداخته اند و سعی کرده اند تا بر بخشی از انواع غیاب غلبه کنند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که دوگانه حضور و غیاب در موزه ها روزبه روز در حال کمرنگ شدن است؛ بخشی از آن به واسطه تغییر سیاستهای بازنمایی ابژه ها در موزه ها و همچنین تغییر تعریف از رسالتهای موزه هاست و بخشی دیگر به خاطر به کارگیری فناوری های جدید در موزه ها. شواهد نشان می دهد که صورتهای بیانی غیاب در موزه ها در حال تکوین است و بیش از پیش وجه غیرمادی و مرئی پیدا کرده است. در واقع امروزه در موزه ها غیاب در امتداد حضور تعریف می شود.

    کلیدواژگان: ابژه، غیاب، حضور، موزه
  • مریم ساکی زاده* صفحات 31-49

    برخی از هنرمندان تصویرگر کتاب برای اثرگذاری هرچه بیشتر روایات بصری مصورهای خود بر مخاطبین و نیز متناسب سازی با موضوع کتاب، به روش اقتباس از آثار و مکاتب فاخر هنری گذشته دست به خلق اثر می زنند. نقاشی ایرانی به عنوان یکی از زیباترین جلوه های فرهنگ ایرانی-اسلامی، منبع اقتباس ارزشمندی برای تصویرگران معاصر کتاب کودک بوده است. هدف از پژوهش حاضر، شناخت رویکرد و شیوه اقتباس تصویرگران کتاب کودک از نگارگری ایرانی و یافتن رابطه بینامتنی میان آثار و مکاتب نقاشی ایرانی با توجه به جایگاه اقتباس در نگرش پست مدرن است. بدین منظور، 15 کتاب معاصر کودک با مضمون قصه هایی از شاهنامه که در مصورسازی های آن ها از نگارگری ایرانی اقتباس شده، انتخاب گردید. همچنین این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش هاست: شیوه اقتباس در این آثار چگونه بوده است؟ هنرمندان این آثار از کدام مکاتب نگارگری ایرانی اقتباس کرده اند؟ این تحقیق به روش توصیفی انجام گرفته و اطلاعات به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است. ارزیابی نمونه ها نشان داد که تصویرگران با برگرفتگی و اثرپذیری از نقاشی های پیشین و اعمال تغییر در آثار گذشته متناسب با محتوی و موضوع کتاب، با شیوه بیان هنری خود به خلق اثر پرداخته اند و در این راستا از سه شیوه کلاژ، طراحی با اقتباس از یک اثر یا آثار یک مکتب خاص و اقتباس از نقش مایه ها یا ویژگی های کلی نقاشی ایرانی استفاده کردند. هنرمندان در اقتباس از مکاتب نگارگری برای کودک معاصر، خود را محدود به هنر دوره خاصی نکردند و در میان آثار اقتباس از نقاشی های دوره سلجوقی، مکتب تبریز اول، هرات، شیراز دوره ترکمانان، تبریز دوم، مکتب اصفهان تا نقاشی ها و چاپ های سنگی عصر قاجار دیده می شود.

    کلیدواژگان: نگارگری ایرانی، اقتباس، تصویرسازی کتاب کودک، شاهنامه
  • نسرین مقدم*، غزاله باقری صفحات 51-69

    رشد و توسعه علوم و رشته های دانشگاهی و گرایش های آن همواره در حال دگرگونی و قرار گرفتن در مسیرهای جدید است. این روند در رشته های تحصیلی دانشگاهی می تواند با سرعت یا آهسته در جهت رشد و بالعکس، منسوخ شدن آن ها حرکت کند. با وجود این که رشته طراحی صنعتی در برنامه ریزی های کلان کشوری مسیر خود را به منظور رشد تولیدات صنعتی آغاز نموده است، اما برخلاف انتظار در روند مدیریت امور، تاکنون ارزیابی جامعی در حوزه علم سنجی این رشته انجام نشده است. به منظور ارزیابی رشته طراحی صنعتی از منظر علم سنجی، در ابتدا، بخشی از جامعه دانشگاهی طراحی صنعتی با هدف شناخت سیر تحول این رشته تحصیلی براساس منابع موجود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. بنابراین در پژوهش حاضر، سیر مطالعات و سوابق علمی اعضای هیئت علمی طراحی صنعتی دانشکدگان هنرهای زیبای دانشگاه تهران انتخاب و ارزیابی گردید. درواقع علاوه بر تمرکز بر مقالات منتشر شده در ژورنال ها و همایش های علمی و کتب تالیف شده ایشان به فارسی و لاتین، به سایر دستاوردهای علمی ایشان از زمان آغاز فعالیت این رشته تحصیلی در دانشگاه تهران تاکنون توجه شده است. در مرحله داده یابی و پردازش اطلاعات، تلاش بر آن شد تا به روش پیمایشی-توصیفی با استناد به عناوین، کلیدواژه ها و موضوعات انجام گردد. در نتیجه، پژوهش حاضر توانست سیر علمی طراحی صنعتی را در گرایش ها و حوزه های مختلف برای جامعه مورد نظر تشخیص دهد، تحلیل نماید و در نهایت ارائه کند. از دیگر دستاوردهای این پژوهش، دسته بندی موضوعی بروندادهای علمی و روند مطالعات به تفکیک سال است. همه آنچه که تاکنون ذکر شد فرصتی ارزشمند برای شناخت موضوع مورد نظر توسط دانش پژوهان، اساتید و دانشجویان طراحی صنعتی است. در نهایت، مطالعه انجام شده مرجعی قابل استناد در حوزه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی منابع مالی، انسانی و ارزیابی جایگاه دانشگاه ها و مراکز علمی در رشته طراحی صنعتی برای برنامه ریزان و مدیران اجرایی است.

    کلیدواژگان: دانشگاه تهران، طراحی صنعتی، آمار، برونداد پژوهشی، علم سنجی
  • مهدیه جعفرنژاد شهری*، حسن صادقی نائینی، سید هاشم مسدد، ندا شکرانی پور، سیده سلوی سمیعی، محمد خالقی صفحات 71-86

    با توجه به رشد صنعتی و لزوم کاربست اصول علمی نوین در توسعه محصولات، نقش طراحان صنعتی آموزش دیده در توسعه صنعتی کشور، بیش از پیش حائز اهمیت است. تاریخ صنایع کشور نشان می دهد که در دهه 40 شمسی، تحولات صنعتی با آموزش هایی که عاملان صنایع از کشورهای پیشرفته دنیا در آن زمان کسب کرده بودند همراه بوده است. دوران پهلوی اول مصادف بود با توسعه دانش و فناوری در سطح جهان. کشور ما به دلیل بی توجهی قاجاریان به تحولات علمی و تکنولوژیکی جهان غرب، از نظر رشد صنایع، توسعه چندانی نداشت. تقریبا صنعت، محدود به حوزه های خاص و در شکل سنتی مرتبط با بخش کشاورزی بود که بخش غالب اقتصاد کشور را شامل می شد. به هر حال با توجه به دیرینه آموزش و شرایط فعلی صنعتی کشور انتظار می رود صنایع در اسکیل های مختلف، بتوانند از بنیه آموزشی دانشجویان بهره بگیرند اما نکته حائز اهمیت این است که تحولات صنعتی در گرو تحولات آموزشی است و ما در عرصه دگردیسی صنعت به دگردیسی آموزش نیاز داریم. برای پویایی آموزش و تسهیل فرایند دگردیسی بایستی فرایند آموزش به خصوص در رشته طراحی صنعتی از سال های اولیه تعلیم و تربیت افراد جامعه در پایین ترین مقاطع تحصیلی آغاز شود. البته نه با دید تخصصی بلکه با دید پرورش خلاقیت و حل مسئله در وجوه مختلف زندگی افراد، که به تدریج ارزش این مفهوم در جامعه شناسانده و آموزش داده شود تا در آینده این حوزه برای پیشرفت جامعه و کسب و کار و صنایع کشور اثربخش باشد. در این مقاله سعی شده است با تجزیه و تحلیل محتوایی دروس به نقش آفرینی آن ها در فعالیت های حرفه ای کارشناسان این رشته پرداخته شود.

    کلیدواژگان: طراحی صنعتی، آموزش، دگردیسی طراحی صنعتی، رشد صنایع
  • بابک امرایی* صفحات 87-108

    آموزش طراحی و هنر یکی از سخت ترین انواع آموزش است، زیرا از یک سو این رشته ها مفاهیم مرکبی اند که به شدت وابسته به زمینه اجتماعی فرهنگی حرفه خود هستند و به همین دلیل پیوسته در فرگشت و دگرگونی اند و از دیگر سو در این رشته ها قرار نیست بسته های اطلاعاتی یا شیوه نامه های استانداردی برای عمل به فراگیران آموزش داده شود، بلکه بیش از هر چیزی ماموریت، آموزش طراحی پرورش توانایی های ذهنی پیچیده به اصطلاح شهودی، انتقال بینش های حرفه ای فرهنگی و مهارت های ظریف ذهنی جسمی است. به همین دلیل آموزش طراحی و هنر بسیار دشوار است. هر آموزشی مبتنی بر یک شناخت بنیادی از فعالیت یا حرفه مورد نظر است. اگر شناخت بنیادی درست نباشد، آموزش با بازدهی بسیار پایین، تنها به اتلاف وقت فراگیر، اغتشاش ذهنی او و فرسایش آموزگار منجر خواهد شد. این آسیبی است که در قریب به یک قرن آموزش دانشگاهی و مدرن رشته های طراحی و هنر روی داده است. این در حالی است که در سال های اخیر به واسطه مطالعات روش شناسی طراحی و به ویژه گرایش مطالعات علوم شناختی طراحی، درک بسیار متفاوت و شکوفایی از طراحی حاصل شده است، اما این شناخت تازه، مبنای آموزش نبوده است. زیرا هنوز برای آموزش طراحی چهارچوب بندی نشده است. از این رو، پرسش این پژوهش این است که از دیدگاه علوم شناختی طراحی یک مدل بنیادی شناخت طراحی برای آموزش طراحی شامل چه ارکان شناختی ای است؟ برای یافتن پاسخ، یک مرور نظام مند اکتشافی در ادبیات علوم شناختی طراحی انجام شده است. سپس با تمرکز بر دو مفهوم اساسی، یعنی اصل عملکرد اقتصادی مغز و تعریف شناختی از فرامفهوم خلاقیت، چهار مقوله کانونی در یک محور شناسایی و بحث شده اند که عبارتند از: 1. دریافت حسی، 2. حافظه فعال، 3. تفکر قیاسی و 4. تامل در/ بر عمل.

    کلیدواژگان: طراحی، آموزش طراحی، علوم شناختی طراحی، تخصص طراحی
  • زینب قیصریه*، وحید چوپانکاره صفحات 109-123

    امروزه یادگیری فرایندهای طراحی به عنوان زیربنای آموزش طراحی و بخشی ضروری در روند آموزش دانشجویان طراحی صنعتی محسوب می گردد. در بسیاری از دانشگاه های صاحب نام در دنیا آموزش فرایند طراحی با روش های مشارکتی صورت می گیرد، اما با وجود اهمیت این موضوع، خلاء آموزش مشارکتی فرایند طراحی، در دانشگاه های ایران به چشم می خورد. مسئله پژوهش در این مطالعه مقایسه دو روش آموزش سنتی و مشارکتی با یکدیگر بوده است، تا بتوان بر مبنای اطلاعات به دست آمده روشی مثمر ثمر برای تدریس درس فرایند طراحی صنعتی پیشنهاد نمود؛ بر این اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش یادگیری مشارکتی جیگ ساو بر یادگیری عمیق فرایند طراحی با روش های سنتی آموزش که در حال حاضر در اکثر دانشگاه های ایران در حال تدریس است، انجام پذیرفته. در این پژوهش مورد-شاهدی جامعه آماری را دانشجویان رشته هنر، که تاکنون با فرایندهای طراحی صنعتی آشنایی پیدا نکرده اند، تشکیل می دهند. گروه نمونه شامل 24 نفر دانشجوست که از راه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه دوازده نفره آزمایش و گواه تقسیم شده اند؛ گروه آزمایش براساس الگوی جیگ ساو طی چهار جلسه 120 دقیقه ای به روش مشارکتی تحت آموزش قرار گرفته و در این زمان گروه گواه روند متداول تدریس فرایند طراحی را دنبال کرده است. و هریک از گروه ها در سه نوبت پیشآزمون، پسآزمون و آزمون پیگیری به کمک آزمون محقق ساخته، مورد سنجش قرار گرفته، تا بر مبنای اطلاعات به دست آمده بتوان در مورد اثربخشی روش مشارکتی جیگ ساو بر فراگیری و یادداری درس فرایند طراحی صنعتی داوری نمود. نتایج به دست آمده از آمار توصیفی و آمار استنباطی مبین آن بوده که میزان یادگیری و یادداری درس فرایند طراحی صنعتی در الگوی تدریس مشارکتی جیگ ساو در مقایسه با الگوی سنتی تدریس تفاوت معنی داری با یکدیگر داشته و کاربست روش جیگ ساو بر یادگیری عمیق این درس اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، آموزش فرایند طراحی، روش جیگ ساو، پروژه طراحی صنعتی
  • عادله یولگوشیوا* صفحات 125-151

    در یک نظرسنجی که مسئله اصلی آن ارزیابی چگونگی درک فردی متعلق به سنت گفتمانی اسلام از اشیاء هنر اسلامی در دنیای معاصر است، پنجاه نفر شرکت کردند. اکثریت شرکت کنندگان را مسلمانانی تشکیل می دادند که یا مقیم کشورهای اسلامی هستند، یا اصالت آنها به کشوری اسلامی باز می گردد و یا ساکن کشورهایی با یک اقلیت بزرگ مسلمان هستند. هدف اصلی این نظرسنجی که شیوه آن میتنی بر طرح پرسش هایی باز بود، شناسایی و تعریف چگونگی تعامل یک فرد با اشیایی است که می توان آنها را متعلق به دایره هنر اسلامی شمرد. تحلیل کیفی داده های به دست آمده ما را به این نتیجه رساند که تعامل یک فرد با آثار هنری و ادراک اشکال بصری آنها منجر به توسعه فرآیندهایی در ذهن وی می شود که نتیجه آنها نه تنها به فعلیت رسیدن معانی عمیقی است که ذاتی وی است، بلکه تبلور ایده ها و تصاویر خاصی در سطح آگاهی اوست. بر اساس یافته های این پژوهش، چهار سطح مختلف که یک فرد (مسلمان) در قالب آنها با آثار هنری (اسلامی) تعامل می کند، نیز شناسایی شد.

    کلیدواژگان: ادراک هنر اسلامی، هنر اسلامی و مسلمانان، سطوح درگیری با هنر اسلامی
|
  • Afsaneh Kamran* Pages 7-30

    This article discusses the presence and absence of objects in museums, based on J. Fontanilla’s perspective. The study analyzes museums outside of Iran and examines recent projects or museum scenarios that have addressed the issue of missing elements or absence, aiming to reduce various forms of absence. The research findings suggest that the dichotomy between presence and absence in museums is diminishing, due to evolving object representation policies, redefined museum missions, and the integration of new technologies. The evidence indicates that expressions of absence in museums are becoming more Non-material and Visible, and absence is now acknowledged alongside presence in museum contexts.

    Keywords: Modality, object, absence, presence, museum
  • Maryam Sakizadeh* Pages 31-49

    Some book illustrator artists use the legendary works and schools of the past to build their visual storytelling in order to maximize impact on their audience and connect with the book's theme, a technique called as adaptation. Persian Painting, being one of the most beautiful aspects of Iranian-Islamic culture, has served as a rich source of inspiration for modern children's book illustrators. The current study seeks to understand the approach and method of adaptation by children's book illustrators from Persian miniatures, as well as to identify the intertextual relationship between the works and schools of Persian Painting, while taking into account the role of adaptation in the postmodern perspective. To this goal, 15 contemporary children's books with the Shahnameh themes were chosen, which have adapted from Persian Miniature in their illustrations. This article also seeks to answer the following questions: What has been the method of adaptation in these works? Which schools of Persian Miniature have the artists of these works adapted from?The research was carried out in a descriptive manner, with information gathered from library sources. The study of the examples revealed that the illustrators created their works by adaptation on and being influenced by prior paintings, changing previous works to match with the book's content and theme, and doing so in their own distinct artistic style. In this process, they used three collage techniques: designing by adaptation from a single work or the works of a specific school, and adapting from themes or general features of Persian Painting. The Artists in adapting from schools of miniature painting for the contemporary kids, the artists did not limit themselves to a certain period of art, including adaptations from Seljuk period paintings, the First School of Tabriz, Herat school, Shiraz school in the Turkmen period, the Second School of Tabriz, the School of Isfahan to lithographs and paintings of the Qajar period are observed.

  • Nasrin Moghaddam*, Ghazaleh Bagheri Pages 51-69

    The growth and development of sciences and academic disciplines and their trends are always changing and entering new directions. This process in academic fields can move quickly or slowly in the direction of growth and vice versa, their obsolescence. Despite the fact that the field of industrial design has started its path in the country's macro-planning in order to grow industrial production, but contrary to expectations in the process of managing affairs, a comprehensive evaluation in the field of Scientometrics has not been done so far. In order to evaluate the field of industrial design from the point of view of Scientometrics initially, a part of the academic community of industrial design was investigated and analyzed with the aim of understanding the evolution of this field of study based on available sources. Therefore, in the current research, the course of studies and scientific records of the faculty members of industrial design of the University College of Fine Arts in the University of Tehran were selected and evaluated. In fact, in addition to focusing on the articles published in scientific journals and conferences and the books authored by them in Persian and Latin, attention has been paid to their other scientific achievements since the beginning of this field of study in University of Tehran. In the stage of data acquisition and information processing, an effort was made to do it in a survey-descriptive method with reference to titles, keywords and topics. As a result, the current research was able to identify, analyze and finally present the scientific course of industrial design in different trends and fields for the target society. Among the other achievements of this research is the subject classification of scientific outputs and study trends by year. All that has been mentioned so far is a valuable opportunity for scholars, professors and students of industrial design to understand the subject. Finally, the conducted study is a referable reference in the field of management and educational planning, financial and human resources and evaluation of the position of universities and scientific centers in the field of industrial design for planners and executives.

    Keywords: University of Tehran, Industrial Design, Statistics, Research Output, Scientometrics
  • Mahdiyeh Jafarnejad Shahri*, Hassan Sadeghi Naeini, Hashem Mosaded, Neda Shokranipur, Salvi Samiei, Mohammad Khaleghi Pages 71-86

    Considering industrial growth and applying new scientific principles in the product development processes, the role of trained industrial designers is prominent. The history of the industrial sectors in Iran shows that in the 1340s, industrial developments were accompanied by the education that the industrialists had received from the world's advanced countries at that time. In different scales, they can benefit from the educational foundation of students, however, industrial development has a firm association with related educational developments. To achieve a sustainable progressive educational system in the industrial design discipline, the early years of education and training of students should be considered in all different levels of education, although not with a specialized view, but with the view of fostering creativity and solving problems in various aspects of people's lives. In this regard, the value of this concept is gradually recognized and taught in society so that in the future this field will be effective for the progress of the society and business and industries of the country. In this article, an attempt has been made to analyze the content of courses and their role in the professional activities of experts in this field.

    Keywords: Industrial design, education, transformation of industrial design
  • Babak Amraee* Pages 87-108

    Design and art education is one of the most laborious types of education, since on the one hand, these disciplines are complex concepts that are highly dependent on the socio-cultural context of their profession, and on the other hand, in these disciplines, there are no information packages or standard guidelines for students to follow, but more than anything, the mission of design education is to cultivate complex mental abilities, so-called intuition, to transfer professional-cultural insights and subtle mental-physical skills.Every training is based on a basic understanding of the desired activity or profession. If the basic knowledge is wrong, the training with very low efficiency will only lead to a waste of student’s time, his mental disturbance and the erosion of the teacher. This is the damage that has happened to the academic and modern education of design and art for almost a century, while in recent years, due to design methodology studies and especially the field of design cognition, a very different and flourishing understanding of design has been created, but this new understanding has not been the basis of education, therefore, the question of this research is, What is a cognitive model for design education? In order to find the answer, an exploratory systematic review has been conducted in the literature of design cognition, then focusing on two basic concepts, four focal categories have been identified and discussed in one axis.

    Keywords: Design, design education, design cognition science, design expertise
  • Zeinab Gheisarieh*, Vahid Choopankareh Pages 109-123

    Nowadays, learning design processes is a prerequisite in teaching design and an indispensable part of training industrial design students. Many distinguished universities around the world teach the design process using cooperative methods, but, despite the significance of the matter, there is a gap concerning the cooperative learning of the design process at Iranian universities. On this basis, the present study aimed to compare the effectiveness of the Jigsaw Cooperative Learning Strategy on the in-depth learning of the design process with traditional methods currently practiced at most Iranian universities. In the present case-control study, the population was made up of art students with no prior training in industrial design processes. The sample included 24 students selected using the cluster sampling technique. The sample was randomly divided into an experimental and control group, each comprising 12 members. The experimental group received four 120m instruction sessions according to the Jigsaw Cooperative Learning Strategy, while the control group was instructed according to commonplace methods of teaching industrial design. The groups were assessed on three occasions (pretest, posttest, and post-hoc analysis) using a researcher-made test so that the obtained information could be implemented to determine the effectiveness of the Jigsaw Cooperative Learning Strategy on learning and retaining the industrial design process. The results obtained through descriptive and inferential statistical procedures showed that there was a significant difference between the Jigsaw Cooperative Learning Strategy and the traditional methods of instruction in terms of learning and retaining the industrial design process. In other words, it was indicated that implementing the Jigsaw method had a significant impact on learning the course more in-depth.

    Keywords: Cooperative learning, Learning design processes, Jigsaw method, Industrial design
  • Adilia Iulgusheva* Pages 125-151

    In order to understand how a person belonging to the Islamic discursive tradition perceives the objects of Islamic art today, a survey was conducted in which participants were asked open-ended questions. More than 50 people took part in the survey, majority of them are Muslims residing in/originated from Muslim countries and those with significant portion of Muslim population. Our main goal was to identify and define what can be revealed and discovered from the process of the interaction of a person with Islamic art objects. A qualitative analysis of the data made it possible to conclude that when a person interacts with art and perceives its visual forms, processes are activated in the inner world that actualize deep meanings inherent in him or her and bring certain ideas and images to the surface of his consciousness. Based on the findings of the survey, the four levels were identified on which a (Muslim) person interacts with (Islamic) art.

    Keywords: Islamic art perception, Islamic art, Muslims, levels of engagement with Islamic art