فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1385)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1385)

  • 123 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/12/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • غلامرضا شادنوش صفحه 285
    به منظور بررسی میزان منیزیم، کلسیم، سدیم، پتاسیم، فسفر، کلرید؛ مس،آهن، منگنز و روی در پنج گونه گیاه مرتعی غالب در مراتع استان شامل: چمن گندمی، Agropyron intermedium علف پشمکیBromus tomentellus، جوپیازدار Hordeum bulbosum، هزارخار بختیاری Cosinia bakhtiaricaو گاوچاق کن Scariolla orientalis درپنج منطقه قرق و در مراحل مختلف رویشی، گلدهی و بذر دهی در سالهای 76-79 نمونه گیری شد. میزان عناصر مذکور به وسیله روش های استاندارد تعیین گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان منیزیم وکلسیم در میان گونه های مورد مطالعه در گاوچاق کن و به ترتیب با مقادیر 8/2 و 6/11 گرم در کیلو گرم بود.حداکثر میزان سدیم وپتاسیم در علف پشمکی و جو پیاز دار به ترتیب با میزان 4/0و4/22 گرم در کیلو گرم مشاهده شد. میانگین بیشترین مقدار فسفر وکلرید در گونه جو پیازدار، به ترتیب با مقادیر 1/3 و4/5 گرم در کیلو گرم مشاهده شد. بیشترین میزان مس و آهن به ترتیب مربوط به گونه های هزار خار بختیاری و گاو چاق کن و با مقادیر 5/9 و 368 میلی گرم در کیلو گرم بود. حداکثر میزان منگنز و روی درمیان گونه های مورد مطالعه به ترتیب مربوط به چمن گندمی و گاو چاق کن و با مقادیر 3/39 و 6/18 میلی گرم در کیلو گرم بود. نتایج آزمایش نشان داد که کلیه گیاهان مورد مطالعه دارای کمبود جدی فسفر، سدیم، مس و روی براساس نیاز نشخوارکنندگان هستند، میزان منیزیم در گونه های چمن گندمی وعلف پشمکی و مقدار کلسیم در جو پیاز دار کمتر از نیاز نشخوار کنندگان بود که بایستی در فصل بهار و تابستان در مرتع از مکمل های مربوطه برای تا مین این عناصر فلزی استفاده نمود. مقدار منگنز، آهن، پتاسیم وکلرید نیاز نشخوار کنندگان را تامین نموده ولی ازدیاد میزان کلرید در گونه های مورد مطالعه به حدی است که با توجه به کمبود سدیم خطر مسمومیت با یون کلرید وجود دارد. بررسی مراحل مختلف فنولوژیکی در گونه های مذکور مشخص کرد که فاکتورهای مورد ارزیابی در مراحل مختلف رویشی، گل دهی و بذر دهی به طورعمده دارای تفاوت معنی دار می باشند که در هنگام چرای گوسفند در مرتع بایستی به این مهم توجه گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان مرتعی، عناصرمعدنی، گوسفند وبز، استان چهارمحال و بختیاری، ایران
  • حسین ارزانی، سید مهدی ادنانی، حسین بشری، مژگان سادات عظیمی، حسین باقری، مرتضی اکبر زاده، سید حسن کابلی صفحه 296
    مراتع در اقتصاد کشور، چه از لحاظ تامین علوفه مورد استفاده دام و چه از دیدگاه حفاظت آب، خاک وخدمات دیگری که به جامعه می دهند. اهمیت ویژه ای دارند که مدیریت اصولی این اراضی را ضروری می سازد، بر همین اساس پایش پوشش و تولید مراتع استپی استان قم طی سالهای1378 تا 1383 انجام گردید. در ابتدا با استفاده از منابع در دسترس، رویشگاه های عمده استان تعیین و بعد در هر رویشگاه یک منطقه معرف جهت آمار برداری انتخاب گردید. منطقه معرف شامل ناحیه ای از تیپ گیاهی است که در بردارنده ترکیبی از عوامل خاکی، اقلیمی، توپوگرافی و پوشش گیاهی و نماینده کل تیپ گیاهی باشد. سپس در هر منطقه معرف عوامل مربوط به پوشش گیاهی(پوشش تاجی و تولید)، در طول 4 ترانسکت 400 متری در 60پلات 2 مترمربعی اندازه گیری شد. داده های بدست آمده از اندازه گیری های میدانی نشان داد که مراتع این مناطق در مجموع دارای پوشش تاجی کم و تولید ناچیز می باشند. گیاهان علوفه ای طبقه یک در ترکیب نباتی وجود نداشته و یا درصد خیلی کمی از پوشش گیاهی را به خود اختصاص می دهند. نتایج نیز نشان داد که همبستگی قوی بین درصد پوشش گیاهی و تولید علوفه گونه های تحت مطالعه وجود دارد(01/0>P). همچنین روابط حاصل طی سالها و شرایط مختلف محیطی متفاوت بوده و الگو های رگرسیونی برازش داده شده بر آنها یکسان نمی باشد.
    کلیدواژگان: مراتع، منطقه معرف، درصد پوشش، تولید علوفه، تغییرات پوشش گیاهی، ارزیابی
  • محمد قیطوری، ناصر انصاری، عباسعلی سندگل، مسیب حشمتی صفحه 314
    عوامل متعددی باعث تغییرات منفی در وضعیت کیفی و کمی منابع طبیعی می گردد که به سیر نزولی و تخریب شدید خاک و پوشش گیاهی و در نهایت باعث کاهش درآمد بهره برداران، وقوع سیلابهای مخرب، مهاجرت روستاییان و عشایر به شهر و فقر بهره بردار منجر می گردد. هدف از اجرای این طرح، شناخت عوامل موثر در تخریب و الویت بندی هر یک، جهت برنامه ریزی و کاهش روند تخریب در استان کرمانشاه است. به منظور اجرای این تحقیق ابتدا کلیه آمار و اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی و نقشه های پایه از گذشته تا حال جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت، بعد بر اساس تقسیمات آب و هوایی هانری پابو نقشه مناطق رویشی استان کرمانشاه بدست آمد و استان به چهار زیر ناحیه آب و هوایی جنگلهای خشک، نیمه استپی گرم، نیمه استپی سرد و کوه های مرتفع تقسیم گردید و بر مبنای نقشه شناخت مناطق اکولوژیک استان کرمانشاه مناطق الگو (در زیر منطقه جنگلهای خشک دو منطقه بوژان و جوانرود، در زیر منطقه نیمه استپی گرم منطقه گندمبان، زیر منطقه نیمه استپی سرد منطقه مرکزی سنقر و کلیایی و در زیر منطقه کوه های مرتفع، کوه سیفله پرو تعیین گردیده) روی نقشه مناطق رویشی مشخص شد و در هر منطقه وضعیت پوشش گیاهی منابع طبیعی همراه با مناطق شاهد و آمار مربوط به سالهای گذشته مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در مرحله بعد پرسشنامه های کارشناسی، مناطق، روستا یا عشایر و خانوار تکمیل گردید. برای هر منطقه معرف یک پرسشنامه منطقه و حداقل سه پرسشنامه روستا یا عشایر و در هر روستا ده پرسشنامه خانوار (خانوارها به صورت تصادفی انتخاب شده) تکمیل گردید. در نهایت تمامی اطلاعات مربوط به عملیات صحرایی، پرسشنامه ها و آمارهای جمع آوری شده با استفاده از روش آماری رگرسیون و فراوانی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت وعوامل موثردر تخریب و سهم هر یک در مراتع استان بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان داد که در مناطق مرتعی استان، تبدیل کاربری منابع طبیعی، افزایش تعداد دام و چرای زودرس به ترتیب بیشترین سهم تخریب را به خود اختصاص داده و عواملی مانند نزاع و دعوای قومی و طرح مرتعداری کمترین نقش را در تخریب مراتع ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، مناطق الگو، نیمه استپی، کوه های مرتفع، تبدیل کاربری، دام، مراتع
  • مرتضی اکبرزاده، محمدرضا مقدم، عادل جلیلی، محمد جعفری، حسین ارزانی صفحه 324
    عدم رعایت تعادل دام و مرتع و بهره برداری بیش از حد در بسیاری از مراتع ایران، موجب تخریب این منابع شده و صدمات جبران ناپذیری به پوشش گیاهی و خاک وارد نموده است. قرق به عنوان یکی از روش های اصلاح مرتع در بهبود وضعیت این مراتع موثر می باشد. در این بررسی تاثیر قرق 24 ساله در تغییرات پوشش گیاهی مراتع منطقه کوهرنگ مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها در دو سال 1382 و 1383 انجام شده و از مولفه های گیاهی در داخل و بیرون قرق اندازه گیری بعمل آمد. نتایج نشان دادند که کل پوشش تاجی گونه ها در داخل قرق به طور معنی دار زیادتر از بیرون قرق بود P<0.01)). پوشش گندمیان و پهن برگان علفی در داخل قرق بیشتر P<0.01)) ولی پوشش بوته ای ها با بیرون قرق تفاوت معنی دار نداشت (P>0.05). بیش از نیمی از پوشش تاجی داخل قرق را گونه های کلاس I و II و حدود 95 درصد پوشش بیرون قرق را گونه های کلاس III تشکیل می دادند. تقریبا بیشتر گونه های علفی کلاسI و II در بیرون قرق کم و یا نایاب بوده و پوشش آنها به طور معنی دار کمتر از داخل قرق بود. گونه های Klucia odoratassima، Scorzonera calyculata و Delphinium cyphoplectrum به ترتیب بیشرین مقدار پوشش را نسبت به بقیه پهن برگان علفی در داخل قرق دارا بودند. در مجموع حدود 38 درصد تولید داخل قرق و حدود 2/1 درصد تولید بیرون قرق به گونه های کلاس های I و II تعلق داشت. زادآوری در تعداد کمی از گونه ها مشاهده شد و بیشترین مقدار زادآروی درگونه Astragalus adscendens و در بیرون قرق ثبت شد. در داخل قرق بقایای گیاهی زیادتر از بیرون قرق و خاک لخت کمتر از آن بود P<0.01)). وضعیت مرتع در داخل قرق خوب و در بیرون آن خیلی فقیر بود. به طور کلی قرق موجب افزایش گونه های علوفه ای گردیده و مزایای یک مرتع خوب را در شرایط تخریب روز افزون مراتع منطقه، بیشتر به نمایش گذاشت.
    کلیدواژگان: پوشش تاجی، تراکم، قرق، تولید، بقایای گیاهی، کوهرنگ
  • ناصر باغستانی میبدی، محمدتقی زارع، جلال عبدالهی صفحه 337
    مطالعه تغییرات پوشش گیاهی تحت شرایط چرای مداوم و حفاظت از چرا در مدیریت آتی رویشگاه های مرتعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین انگیزه اثرات قرق دو دهه گذشته (83-1365) بر پوشش گیاهی مراتع واقع در محدوده ایستگاه تحقیقات مرتع نیر به عنوان الگویی از مراتع استپی استان یزد مطالعه گردید. سه قطعه آزمایشی نسبتا یکنواخت، هر یک به مساحت 5/7 هکتار در محدوده اراضی قرق شده ایستگاه انتخاب شد. این اراضی از سال 1365 تا زمان آماربرداری در 1383 قرق کامل بوده اند. در حاشیه این اراضی نیز قطعات سه گانه مشابه، ولی تحت چرای مرسوم منطقه مشخص گردید. آماربرداری از درصد پوشش و تراکم گیاهان با شیوه اندازه گیری سطح پلات و برآورد تولید با روش قطع و توزین صورت گرفت و جهت مقایسه های داده های درون و خارج قرق از آزمون تی استفاده شد. نتایج نشان داد که قرق بر درصد پوشش و تولید کل گیاهان عرصه تاثیر معنی دار می گذارد(p<0.01). تحت تاثیر قرق، دو گونه خوشخوراک Salsola rigida و Stipa barbata در عرصه توسعه بیشتری یافته است. درصد پوشش، تراکم و تولید گونه Artemisia sieberi در محدوده قرق و خارج از آن فاقد تفاوت معنی دار بوده است(p>0.05). در عرصه چرا شده، میزان درصد پوشش، تراکم و تولید علوفه گونه های نامرغوب Scariola orientalis و acanthodes Launaea و Noaea mucronata بیشتر از قرق بود، ولی تفاوت آنها فقط در تولید گونه اول، تراکم گونه دوم و پوشش و تراکم گونه سوم معنی دار شده است(p<0.05). نتایج دو دهه قرق نشان داد که روند تغییرات پوشش گیاهی در مراتع مناطق خشک کند می باشد.
    کلیدواژگان: قرق، مراتع استپی، مناطق خشک، گیاهان خوشخوراک، گیاهان نامرغوب، چرا، یزد
  • غلامرضا باژیان، داهلان اسماعیل، علی اکبر مهرابی، محمد شاه وحید صفحه 347
    شناسواژه های کلیدی: تولید دام عشایر، دشت بکان،، عشایر اسکان یافته، مدیریت منابع علوفه. نتایج حاصل بهره برداری مجاز نشان می دهد که 2/6% از سطح مرتع ییلاقی در شرایط وضعیت خوب و بقیه یعنی 9/47% در وضعیت متوسط و 6/45% در شرایط ضعیف و خیلی ضعیف قرار دارد. گرایش 50% مرتع مثبت است، اما دارای شیب تند و در موقعیت دور از دسترس دام به آب شرب قرار داشته و بقیه مرتع دارای گرایش منفی می باشد. آشنایی بهره برداران عشایری با تاثیر عوامل موثر بر ظرفیت منابع علوفه ای مرتع و علوفه تکمیلی حاصل از کشت و کار نباتات زراعی امکان تخمین تعداد دام متناسب با ظرفیت مرتع و منابع علوفه ای و نیز بازنگری بر شیوه استفاده پایدار را از مرتع می دهد.
    کلیدواژگان: تولید دام عشایر، دشت بکان، عشایر اسکان یافته، مدیریت منابع علوفه
  • فاطمه شریفانی، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، حمیدرضا عباسی، مهشید سوری صفحه 359
  • غلامرضا زهتابیان، مرضیه سادات طیب، مهشید سوری صفحه 368
    یکی ازعوامل موثر در کاهش توان بیولوژیکی خاک وازبین رفتن پوشش گیاهی و در نهایت ایجاد شرایط مناسب جهت توسعه بیابان، شورشدن خاک می باشد. در نواحی خشک و نیمه خشک، آب عمده ترین عامل محدودیت کشاورزی است. در این مناطق به دلیل کمبود جریانهای سطحی، فشار عمده بر آبهای زیرزمینی وارد می شود.عدم رعایت نکات فنی در بهره برداری از آبهای زیرزمینی و برداشت بیش از حد از آنها، سبب افت آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق شده است. افت سطح سفره، به همراه عواملی نظیر خصوصیات مواد مادری، کیفیت آب آبیاری و وجود سخت لایه ها منجر به افزایش شوری خاک می گردد. جهت بررسی عوامل شوری خاک در استان کرمان، تحقیقی در منطقه دشت کبوترخان در استان کرمان انجام گرفت. ابتدا اطلاعات منطقه اعم اززمین شناسی، توپوگرافی، اقلیم، منابع آب، کشاورزی و...مورد بررسی قرار گرفت. بعد در سه تیمار اراضی زراعی، اراضی مرتعی و اراضی بکر در چهار واحد خاکی در منطقه مطالعاتی شامل: بند خاکی (واحد کوهستان)، واحد خاکی فردوسی، واحد خاکی ایستگاه کشاورزی، و واحد خاکی کبوترخان (واحد دشت سر) در سه تکرار، اقدام به حفر پروفیل و نمونه برداری گردید. سپس نمونه ها جهت انجام آزمایشهای فیزیکی و شیمیائی به آزمایشگاه منتقل شد و نتایج آزمایشگاهی با استفاده از نرم افزار SPSS در قالب طرح کرتهای خرد شده با پایه بلوک کامل تصادفی مورد تحلیل واریانس و مقایسه میانگین قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که در رخساره فرسایش آبراهه ای دشت سر اپانداژ، آبیاری با آب شور همراه تآثیر بافت سنگین خاک باعث افزایش شوری و در رخساره جلگه رسی دشت سر پوشیده، آبیاری به علت بافت سبک خاک و وجود زهکش طبیعی باعث کاهش شوری خاک و در نتیجه آبشویی خاک گردیده است.
    کلیدواژگان: نواحی خشک، شوری، اراضی کشاورزی، کرتهای خرد شده، بافت خاک
  • محسن فریدونی نسری، اسماعیل رهبر، اروجعلی کریمی صفحه 385
    برای واسنجی الگوی آماری رابطه کلی بافت خاک، بارش متوسط سالانه، انبوهی و اندازه رشد و سرسبزی تاغکاری ها در گناباد و استفاده از نتایج بدست آمده برای بهینه سازی انبوهی این تاغکاری ها، ابتدا اندازه رشد و سرسبزی قابل انتظار برای تک درختچه های واقع در شرایط متعارف گناباد تعیین شد. با قرار دادن این مقدار و دیگر مقادیر پیش گفته در الگو، انبوهی بهینه به اندازه 150 پایه درهکتار محاسبه و به عنوان تیمار شماره 3 (3 T) منظور شد. دیگرتیمارها برای واسنجی انبوهی محاسبه شده مذکور، شامل120=1 T، 135=2T، 165=4T، 180=5T و انبوهی اولیه یا شاهد، 250=6T پایه در هکتار، از طریق تنک کردن درختچه های مازاد، در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در اواخر زمستان 1374 اجرا شد. انبوهی تیمارهای طرفین تیمار شماره 3 با شدت 10 و 20 درصد بیشتر یا کمتر از تیمار شماره 3 است. تجزیه و تحلیل نتایج ده ساله نشان داد که اثر تیمارها بر مولفه های رشد معنی دار است. تیمارهای شماره 1 و 6 با 7/46 درصد اختلاف معنی دار به ترتیب دارای بیشترین و کمترین رشد بوده و سایر تیمارهای انبوهی در وضعیت بینابین قرار می گیرند. بر پایه نتایج این پژوهش ده ساله، تنک کردن تاغکاری های منطقه بجستان گناباد با شدت 20 (و یا 10) درصد بیشتر از رقم محاسبه شده از روی الگوی مورد واسنجی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گناباد، تاغ، پژمردگی، انبوهی، تنک کردن، بافت خاک
  • فرهنگ قصریانی، بایزید یوسفی صفحه 394
    استفاده از یونجه های یکساله به جای آیش در دیمزارها ضمن افزایش تولید علوفه، موجب حفظ آب و خاک، بهبود وضعیت خاک و بهره وری پایدار از زمین می گردد، لذا انجام تحقیقات گسترده تر در مناطق مختلف اکولوژیکی کشور، بویژه مناطق مستعد رشد وپراکنش گونه های مقاوم به سرما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا آزمایش بررسی اثر مقادیر مختلف بذر کشت شده بر عملکرد گونه یونجه یکساله Medicago rigidula در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی، شامل مقادیر مختلف بذر با 5 سطح شامل مقادیر 6، 8، 10، 12 و 14 کیلوگرم بذر در هکتار درچهار تکرار در طی سالهای زراعی 71 و 72 در ایستگاه تحقیقات زاله سنندج با ارتفاع 1340متر از سطح دریا و متوسط بارندگی سالانه462 میلیمتر اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت عملکرد علوفه خشک قابل برداشت سطوح متفاوت مقدار بذر کاشت شده نشان داد که در هر دو سال زراعی مورد بررسی، اختلاف معنی داری از لحاظ آماری میان عملکرد علوفه سطوح مختلف بذری وجود نداشت. ترتیب تولیدی عملکرد علوفه خشک سطوح مختلف بذری در هر دو سال زراعی مورد بررسی یکسان بود، به گونه ای که سطح اول (6 کیلوگرم بذر در هکتار) در هر دو سال کمترین (متوسط 560 کیلوگرم در هکتار) و سطح پنجم (14 کیلوگرم بذر در هکتار) بیشترین عملکرد علوفه (متوسط 963 کیلوگرم در هکتار) را داشتند. میزان عملکرد علوفه به ازای افزایش مقدار بذر کشت شده نشان داد که با وجود غیر معنی دار شدن اختلاف عملکرد علوفه بین سطوح مختلف بذر، اعمال 14 کیلوگرم بذر در هکتار در آزمایش با توجه به میزان تغییر عملکرد علوفه ای که ایجاد نموده و موازنه اقتصادی میان میزان افزایش بذر و مقدار علوفه تولید شده اضافی و بهره گیری از حداکثر توان تولیدی زمین نسبت به سطوح دیگر از اولویت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: یونجه یکساله، مقادیربذر، عملکرد علوفه، سنندج
  • قادر کریمی، محمدحسن عصاره صفحه 402
    در این تحقیق مقاومت به شوری و ویژ گی های فیزیولوژیکی اکوتیپ های گونه Atriplex verrucifera در عرصه های طبیعی در مراتع تبریز، قزوین و اراک مورد بررسی قرار گرفت. این گونه به علت داشتن فرم بوته ای، مقاومت به شوری، درصد پروتئین مناسب، یکی از گیاهان بومی و با ارزش مراتع شور است، این خصوصیات سبب گردیده تا در طرحهای احیاء و اصلاح مراتع مورد استفاده قرار گیرد. هدف از اجرای این بررسی، شناخت تغییرات پارامترهای فیزیولوژیکی مقاومت به شوری اکوتیپ های این گونه در مراتع مناطق شور است. از رویشگاه طبیعی گونه Atriplex verrucifera نمونه هایی از خاک و گیاه از سه منطقه تبریز، اراک و قزوین جمع آوری و در آزمایشگاه آنالیز شدند. در این آزمایش از طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار (تبریز، اراک و قزوین) و 4 تکرار استفاده شد. پارامترهای مورد بررسی عبارت بودند از: تغییرات محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب برگ، گلیسین بتایین، پرولین، قندهای محلول، نشاسته، سدیم، کلر، پتاسیم، منگنز، کلسیم، اسیدیته خاک، هدایت الکتریکی، بافت خاک، کربنات وبیکربنات. بر اساس نتایج بدست آمده تغییرات پارامترهای مقاومت به شوری از جمله گلیسین بتایین، پرولین، قندهای محلول، محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آبی، هدایت الکتریکی، اسیدیته، کاتیونها و آنیونهای خاک در اکوتیپ های مورد بررسی معنی دار بود، همچنین در این پژوهش پارامترهای مقاومت به شوری در اکوتیپ های مختلف بسته به شرایط اقلیمی و عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک تغییر می یابند. نتایج نشان داد که اکوتیپ تبریز در مقایسه با سایر اکوتیپ ها دارای مقاومت به شوری بیشتری بود.
    کلیدواژگان: Atriplex verrucifera، آنیونها و کاتیونها، پرولین، قندهای محلول
|
  • Gholam Reza Shadnoush* Page 285
    In order to comprehend magnesium, calcium, sodium, potassium, phosphorous, chloride, copper, iron, manganese and zinc content of dominant range plants (Agropyron intermedium, Bromus tomentellus, Hordeum bulbosum, Cousinia bakhtiarica andScariolla orientalis) speciesin Chaharmahal and Bakhtiari province was investigated. Samples were taken from five ungrazed areas during three stages of plant growth including growing, blooming, and seedling between 1997-2000 years. Concentrations of all above ions were determined by standard methods. The result showed that maximum concentration of magnesium and calcium in Scariolla orientalis, which amounts of means were 2.8 and 11.6 gr/kg, respectively. The highest concentration of sodium and potassium were found in Bromus tomentellus and Hordeum bulbosum respectively, with amount of 0.4 and 22.4 gr/kg. Maximum of phosphorus and chloride were observed in Hordeum bulbosum with amounts of3.1 and 5.4 gr/kg, respectively. Highest of copper and iron were 9.5 and 368 mg/kg, which belonged to Cousinia bakhtiarica and Scariolla orientalis respectively. Speciesof Agropyron intermedium contained39.3 mg/kg manganese and concentration of zinc in Scariolla orientalis was 18.6 mg/kg, which the amounts were the highest between species. This study showed which phosphorous, sodium, copper and zinc were insufficient for sheep grazing requirement in all species, but magnesium was insufficient only in Agropyron intermediumand Bromus tomentellus, also calcium concentration was lower than sheep requirement in Hordeum bulbosum. Therefore, mineral supplementation required to provide these mineral for grazing sheep and goats in spring and summer in range plants. Hence, potassium, chloride, iron and manganese provide the requirement of grazing sheep and goats, but chloride was over loaded and it was in the level of toxicity and unsafe for sheep and goats. Also different phenological stage showed that assessment factors were significantly different at growing, blooming and seedling stage of species. These factors must be considered when sheep and goats are grazing on natural pasture.
    Keywords: Herbage, mineral, sheep, goats, Chahharmahal, Bakhtiari, Iran
  • Hosein Arzani, Mahdi Adnani, Hosein Bashari, Mojgan Azimi, Hosein Bagheri, Morteza Akbar Zadeh, Hasan Kaboli Page 296
    Rangelands have important role in economy of country because of providing forage for animals, soil and water conservation and other services giving to society. Therefore their careful management is necessary. To do this, main vegetative stepic regions of Qum province were selected. In each community a key area was determined to establish a permanent site, so eight key areas were selected in the whole province. In each site four parallel, 400 meter transects were established. Canopy cover and yield within 60 quadrates in two square meter areas, along each transect were measured each year. According to the results, Qum's rangelands contain poor vegetation composition with low cover percentage and yield. Desirable species were absent in vegetation composition and moderate and non-desirable species made major part of vegetation cover and yield. Most Qum's rangelands suffer from over grazing and should be recovered by a suitable management program. Results showed significant relationships (P<0.05) between canopy cover and forage yield of studied species during 6 years (1999-2004). However regression models calculated based on correlation between cover and yield varied due to seasonal condition in each year.
    Keywords: vegetation covers, Yield, assessment, Range, Management
  • Mohammad Ggeitury, Naser Ansari, Abbas Ali Sanadgool, Mosayeb Heshmati Page 314
    There are various factors that cause cantinous changes in the quality and quantity of natural resources which result in poor ranching, destructive flood, migration of villagers and nomads to large nearby cities and poverty of rural people. Identification of factors which are destructive to rangelands in Kermanshah Province was carried out to prevent destruction, to achieve optimal management and recognize priorities in planning. First of all, information and statistics concerning vegetation map and base map (from past to present) were obtained and analyzed. On the basis of Pabo Map and GIS, four different climatic regions of dry forest, warm semie-steppe. Cold semi-steppe and high mountainous were distinguished for Kermanshah Province. According to the survey conducted to explore the ecology of Kermanshah, index regions were identified using Pabo climatic Map. In any region, the vegetation of the range along with index of destruction of vegetation was studied. next step, questionnaires related to destructive factors to vegetation were filled by both experts and rural families and nomads and, then were assessed using the statistic method of regression and finally the frequency of different destructive factors to rangelands was calculated. The results indicated that in Kermanshah rangelands, changing the land use, the increase in the number of animals, and early grazing are the common factors of destruction respectively.
    Keywords: Kermanshah province, index regions, destructive factors, rangeland, GIS
  • Morteza Akbarzadeh, Mohammed Reza Moghadam, Adel Jalili, Mohammad Jafari, Hossein Arzani Page 324
    The pressure of livestock grazing and overall utilization of rangelands have caused vegetation and soil degradation in many natural rangelands of Iran. Grazing prevention is one of the rangelands rehabilitation methods, which is effective in renovation of rangelands. The effect of 24 years of grazing protection were studied on vegetation dynamics of Kuhrang region, in two years growing seasons (2003 and 2004). Parameters from rangelands characteristics were collected and analyzed. Results showed that after 24 years livestock exclusion in Kuhrang, total inside canopy cover was higher than outside (P<0.01). Grasses and forbs were higher inside than outside (P<0.01), but shrubs were not significantly different (P>0.05). Over half of inside canopy cover belonged to decreasers and increasers, which were little or negligible outside of exclosure and 95 percent of outside plant composition belonged to invaders. Most desirable species had greater inside cover than outside(P<0.01). Klucia odoratassima, Scorzonera calyculataand Delphinium cyphoplectrumhad greatest inside canopy cover, than other forbs. More than half of inside and 95 percent of outside cover referred to decreasers and increasers. Approximately 38 and 1.2 % of inside and outside forage production belonged to decreasers and increasers respectively. Regeneration was higher outside of exclosure in Astragalus adscendens, in first year. Litter was higher inside and bare soil outside the exclosure (P<0.01). Inside and outside range condition was good and very poor, respectively.
    Keywords: Semi, arid rangelands, canopy cover, prodution, density, exclosure, Kuhrang
  • Naser Baghestani Maybodi, Mohammad Taghi Zare, Jalal Abdollahi Page 337
    Study over vegetation on grazed and ungrazed rangelands is significant for range managemen, this the effects of 2-decade exclusion on vegetation of steppic rangelands in Nir range research station were studied. Three 7.5-hectare experimental plots were selected inside and outside of the exclosure. Exclosure site had not been grazed from 1986 to 2004. The adjacent site was continuously grazed at the same time. Cover estimated on quadrates and forage yield were measured by clipping and weighting method. Data were analyzed by t-test method. Results showed that cover, density and yield of Salsola rigida and Stipa barbata increased significantly inside exclosure (p<0.01), but it was not significantly different in Artemisia sieberi (p>0.05).Cover, density and yield of Scariola orientalis, Launaea acanthodes and Noaea mucronatawere greater in grazed area, but only the yield of first species, density of second species and cover and density of third species were significantly high (p<0.05). Two-decade protection from grazing showed that vegetation trend is very slow in arid rangelands.
    Keywords: exclosure, steppic range, arid zone, desirable plants, undesirable plants, grazing, Yazd
  • Gholam Reza Badjian, Dahlan Ismail, Ali Akbar Mehrabi, Mohammad Shahwahid Page 347
    Identification and measuring the effects of factors on forage resources capacity (FRC) were considered as the objective of this research in Bakkan region as the first nomad's settlement project. Four tribes with financial support of the government settled next to two villages in Bakkan. In nomadic production system (NPS), the FRC measured with system approach in three subsystems of rangeland, crop, and animal production systems. Three groups of factors that had an impact on energy flow in NPS were measured and identified. GIS with survey and deep interviews with the heads of the nomads groups and help of some current models were applied to show the measured and integrated factors in these groups. The results indicated that 151,151 and 87,274 animal units (AU) are the FRC in 2001 in Bakkan region during wet and drought years, respectively. The rangelands in Bakkan only produced 31.7% and 15.1% of FRC during wet and drought years respectively and the rest from croplands. The results based on proper use of factors showed that 6.2% of the rangelands are under good condition, 47.9% under fair and the rest (45.6%) are in poor and very poor condition. The trend of 50% of the rangeland is positive, but with steep slope, far from drinking water areas and the rest is negative. Nomads have to be familiar with the elements which have impact on FRC to estimate animal numbers equal to FRC in a sustainable management on rangeland and crop production.
    Keywords: Bakkan region, rangeland, cropland management, nomads livestock production, settled nomads
  • Fatemeh Sharifani, Mohammad Jafari, Hossein Azarnivand, Hamid Reza Abbasi, Mahshid Sori Page 359
    This paper investigates the effects of plant growth on soil quality in Sagzi plain of Isfahan in order to evaluate the effects of agriculture on desertification processes in dry lands. Inappropriate crop management is the most effective factor which is related to soil and water salinization and this is one of the important processes of desertification. Is agriculture a positive or negative factor for reclamation of saline soils? To find an answer for this question, some improved and degraded factors of desertification in Sagzi plain of Isfahan were considered. Among those common agricultural products, which of them is more effective and which of them is less effective in soil reclamation? Treatments of Medicago, Wheat and Barley were selected and compared with derelict land that was independent variable in this experiment. In order to investigate the effects of those products, soils were considered that were allocated to cultivation of these products successively at least for 5 years. Then sampling was selected in every treatment with 5 reduplication, from the depth of 0-3, 30-60, 60-90, 90-120, 120-150 centimeter. The saline features and CaCo3, EC, OM,K+, Mg2+,Ca2+, Na+, Caso4, Cl-, SAR, HCo3-, So42- investigated in every treatments. Dunkan test was applied for comparison of soil features. The results of variance analysis showed that there is significant different between treatments in different depths. Dunkan is test showed that according to the overall scores for each factor, derelict lands are least decent treatment while Weat annual agro technical lands are the most suitable one. Then this is better that agricultural products that are appropriated with condition is cultivated.
    Keywords: Land degradation, desertification, salinization, Agriculture, soil quality
  • Gholam Reza Zehtabian, Marzeyeh Tayeb, Mahshid Souri Page 368
    Salinity is one of the factores affecting the reduction of soil biological potential and vegetation and finally desertification. Water is the most limiting factor for cultivation in arid and semi arid regions. Due to shortage of surface water resources, the pressure is exerted on under ground water resources. Meanwhile, over –exploitation of underground water resources and neglecting technical points in exploitation have caused the level of underground water to be dropped. This water level drop in addition to other factors causes the quality of water resources to be changed leading to increasing of salinity. This research has been carried out in kabootarkhan plain, kerman province. In order to study factors salinizing underground water resources in this basin, some baseline data were gathered. Then, sampling of profiles of soil profiles were done in the four soil units (arable lands, ferdowsi, agriculture station and kabootakhan) in the basin in three replications. The laboratory results and existing data were analyzed using SPSS software according to the randomized split-pot design. The results show that in appendage plain of the basin, irrigation with saline water resources in addition to soil texture have caused salinity to be occurred and in clay flat, irrigation has caused salinity to be declined due to the good soil texture and existence of natural drainage.
    Keywords: arid zones, salinity, arable lands, split, plot design, soil texture
  • Mohsen Ferydoony, Nasry, Ismaeil Rahbar, Orujali Karimi Page 385
    Based on a general model, estimated number of population density for ten years old Haloxylon plantation in Gonabad was 150 trees per hectar; therefore, six density treatments were selected around the estimated density; two density treatments over estimated number, two under it, and existing density as the control treatment. The treatments consisted of T1=120, T2=135, T3=150, T4=165, T5=180, and the existing density (control) T6=250 trees per hectar. The treatment have been compared in a Randomized Complete Block Design, with four replications, since the spring 1996. After thinning, height (H) and crown diameter (CD) of the remained trees were measured. This measurement was repeated during the growth period in ten years. A size index (SI) model of the form H ×CD2 was founded to distinguish the best among the 6 treatments. The growth percentage of H, CD, and SI, between first and the last measurement were calculated. The analysis of variance of the growth percents showed that there is significant difference between treatments. The highest growth belonged to T1 and lowest belonged to T6 (control). This result show that optimized population density for ten years old Haloxylon stands in Gonabad is 20 (and or 10)% less than the estimated number based on the general model.
    Keywords: Haloxylon, Saxaul, Wilting, thinning, Population density, Gonabad
  • Farhang Ghasriani, Bayazid Yusefi Page 394
    Annual medics which have rapid growth rate, high forage yielding, various growing habits, form a tick growing cover which reduces run-off, soil erosion and increase soil moisture and soil fertility, therefore it may replace the wheat-fallow system. This study was conducted to achieve this purpose in Sanandaj Research Station of Kurdestan province at the altitude of 1340 m with average precipitation of 462 mm. A randomized complete block design with four replications and five different seed rates of 6, 8, 10, 12 and 14 kg/ha for Medicago rigidula were applied in two years. The data were collected and analyzed for forage yield of different rates. The results of combined analyses showed that increasing one kilogram seeds resulted in 67.5 kg/ha increase of forage production, we suggested that using 14 kg/ha seeds of Medicago rigidula is preferable.
    Keywords: Annual medics, seed rates, forage yielding, Sanandaj
  • Ghader Karimi, Mohammad Hassan Assareh Page 402
    In this research salt tolerance and physiological characteristics of Atriplex verrucifera ecotypes in Tabriz, Qazvin and Arak rangelands were investigated. This species due to bushy form, salt resistant, proper proteine percent, is one of the native plants and valuable in saline rangelands. These characteristics caused extensive use of this plant in rangelands reformation programs. The aim of this research paying attention to physiological parameters changes of salt resistant species ecotypes. Samples (soil and plant) of Atriplex verrucifera ecotypes were collected from Tabriz, Arak and Qazvin region and were analyzed. The experimental design was completely randomized design with 4 replications and 3 treatments (Tabriz, Arak and Qzvin). The studied parameters consisted of: water content relation, water potential, glycinebetaine,, proline, soluble sugars, starch, sodium, chlor, potassium, manganese, calcium, pH, Ec and soil texture. Results showed that rate of changes related water content, water potential, glycinebetaine, proline, soluble sugars, starch and ion accumulation in ecotypes were significant. Also in this research it was noted that salt resistant parameters in ecotypes dependent to climatic condition, soil chemical and physical characteristics. Results showed that Tabriz ecotype salt resistant parameters increased compared to others ecotypes.
    Keywords: Atriplex verrucifera, Anion, cation, proline, soluble sugars