فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 4 (امرداد و شهریور 1386)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 4 (امرداد و شهریور 1386)

  • ویژه نقد روان کاوانه هنر
  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • بخش اول: اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • حبیب الله آیت اللهی صفحه 7

    نقد چیست و منتقد کدام است؟ هنر چیست؟ چرا بسیاری از هنرمندان مخاطب نقد با نقد شدن آثارشان، چهره در هم می کشند؟ نقد، جداکرن سره از ناسره، خوب از بد، درست از نادرست است و هدف آن مورد درک بهتر قراردادن اثر هنری و درعین حال، آگاه کردن هنرمند از نقاط قوت و ضعف اثرش است. نقد مانند تیغ دو دم است، تحسین می کند و می رنجاند، ولی جز در مواردی اندک، هدفش آشکار کردن خوبی ها و بدی ها به منظور بهین گزینی است. نقد را شیوه های متفاوت و متعدد است و عوامل مختلفی در شکل گیری آن ها، به ویژه در قلمرو هنرها، وجود دارند: جریان های سیاسی و اجتماعی و دینی، عوامل روان شناسانه، زیبایی شناسانه، سنت های مدرسه گرایانه و غیره... پیشرفت و تغییرات شاکله های اجتماعی و علمی در سده معاصر، شیوه های تازه ایی را، علاوه بر شیوه های تاکنون مطرح، به وجود آورده است که برخی مورد پذیرش کارشناسان و منتقدان قرارگرفته و برخی نیز در بوته و تجربه اند. بررسی موجز این شیوه ها موضوع این نوشتار می باشد.

    کلیدواژگان: نقد، هنر و هنرمند، شیوه های نقد هنری، عوامل موثر در نقد
  • بهنام کامرانی صفحه 20

    جهان نقد، فضایی را برای ایجاد گفت گو می گشاید. این گفت گو در جهان معاصر از موضوعی به موضوع دیگر می لغزد و شامل گستره فرهنگ می شود. اولین کاربرد واژه فرهنگ در زبان انگلیسی مربوط به پرورش حیوانات و به عمل آوردن محصولات زراعی بود. و همچنین با مفهوم عبادات دینی (که کلمه Cult به معنای «نیایش» نیز از آن مشتق می شود) ارتباط داشت. از قرن شانزدهم تا قرن نوزدهم واژه فرهنگ به شکل گسترده ای برای تبیین تکامل ذهن افراد بشر و رفتار شخصی از راه آموزش به کار گرفته شده است، اما کم کم معادل نوعی ارزش در تمدن استفاده شد. امروزه به دست دادن تعریف جامعی از فرهنگ دشوار می نماید، اما می توان با مرور مهم ترین مسائل در مطالعات فرهنگی راه فهم مولفه های درگیر در آن را هموار نمود. این مسئله به صورت نقد فرهنگی و نظریه فرهنگی خود را آشکار می سازد تنها از این راه است که می توان راه های پیموده نشده مدرنیسم را در ایران معاصر پر نمود و ساز و کاری همراه با گفت گوی مداوم فرهنگی معاصر پی ریخت. مقاله حاضر در پی تعریف همه جانبه نقد و فرهنگ نیست و تنها اشاره ای به شرایط حاضر بر این دو دارد. همچنین پاره های مثال بیشتر در حوزه تجسمی است و می تواند در سایر رشته های هنر تعمیم یابد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، نقد، مطالعات فرهنگی، مدرنیسم، پست مدرنیسم، جهانی شدن
  • مهرداد احمدیان صفحه 30

    در میان پژوهش هایی که در حوزه شناخت و فرآیند ادراک تجربه زیباشناسانه قرار می گیرند، پژوهش میدانی مایکل پارسونز تحت تاثیر آراء روان شناسی شناختی مکتب پیاژه شکل گرفت را می توان به عنوان پایه گذار پژوهش های علمی در شناخت ابژه هنری دانست.
    پارسونز در این پژوهش پس از یک طبقه بندی ساختاری (متاثر از اندیشه های منتقدان بیان گرا) از مولفه های دخیل در دریافت اثر هنری، مراحل تجربه زیباشناختی را بر اساس سازوکار تحول ذهن و توسعه شناخت به رده های سنی مرتبط می سازد.

    کلیدواژگان: مکتب پیاژه، شناخت، رشد ذهنی، روان شناسی شناختی
  • بخش دوم: نقدنامه
  • محمد صنعتی صفحه 65

    در این مقاله، که با نقد نقد روان کاوانه آغاز می شود، تلاش بر این بوده تا با بررسی نقد سنتی ادبیات و هنر، که افلاطون و ارسطو، آن را با رابطه «ارباب- برده»ای بین فلسفه و ادبیات، بنیاد گذاردند، که تا قرن نوزدهم نفوذ داشت! در برابر نقد روان کاوانه، به مثابه نقدی که تلاش دارد این رابطه را واژگون سازد، مورد توجه قرار داده، و پیش زمینه ها، و تحولات عمده آن را به عنوان نقد و تحلیلی متکثر، بررسی کنیم که هدفش، بیشتر تفسیر و فهم ادبیات و هنر و ایجاد رابطه دو جانبه خلاقی با آن بوده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبیات، رابطه ادبیات و هنر، نقد و تحلیل روانکاوی، نقد و تفسیر
  • شیده احمدزاده صفحه 93

    ژاک لاکان از اندیشمندان برجسته پساساختارگراست که با تاثیرپذیری از دیدگاه های سوسور و لوی استروس تحول شگرفی در روان کاوی معاصر ایجاد نمود. نظریات لاکان به تعبیری بازخوانی اندیشه های فروید محسوب می شوند که عمدتا تحت عنوان «بازگشت به فروید» از آن یاد می شود. اما واقعیت این است که تاثیرپذیری او از اندیشه های ساختارگرایی، نگرش جدیدی از ناخودآگاه را ایجاد نمود. از نظر لاکان، ناخودآگاه هیچ گونه هویتی از خود ندارد و ساختار زبانی دارد. علاوه براین، او تعریف جدیدی از سوبژکتیویته ارائه می دهد که اساسش بر فقدان است. در تئوری لاکان، سوژه اساسا مفهومی واحد، متجانس و همگون ندارد. «دیگری» کانون اصلی هویت سوژه است: با «دیگری» است که سوژه شکل می یابد، با «دیگری» خود را در می یابد و با «دیگری» به شناخت می رسد. در حوزه نقد پساساختارگرا، تحلیل روان کاوی لاکانی از جایگاه ویژه ای برخوردارست. دو ویژگی مهم این نقد، ابژه محوری و مرکززدایی، آن را از نقد روان کاوی کلاسیک متمایز می سازد. در نظریات روان کاوی لاکان سه نظم اساسی در حیات نفسانی انسان، میل، جنسیت و زبان ناخودآگاه از مفاهیم کلیدی به حساب می آیند. در این مقاله ابتدا به توضیح مختصری از این مفاهیم کلیدی خواهم پرداخت و سپس برای آشنایی بیشتر با کاربرد این مفاهیم در نقد روان کاوی لاکانی به تفسیرهای خود لاکان و بررسی نمونه هایی دیگر خواهم پرداخت. در پایان اشاره کوتاهی به تمایز نقد لاکانی از دیگر خوانش های پساختارگرا خواهم داشت.

    کلیدواژگان: ژاک لاکان، نظم نمادین، نظم خیالی، نظم واقع، جنسیت، زبان ناخودآگاه، میل، ابژه گمشده
  • سیدمحسن فاطمی صفحه 109

    برای لاکان، همچون فروید، روان کاوی پروژه مربوط به تفسیر است که هیچ ارتباطی با تحقیق و پژوهش های تجربی ندارد. همان طور که تفسیر روان کاو بالینی باید مبتنی بر متن برخاسته از روان باشد، تفسیر روان کاوی فیلم نیز باید بر متن مرتبط با فیلم متمرکز گردد. یافتن ناظر و تماشاگر ذاتی در این متن و تمیز آن از تماشاگر خارجی یکی از محورهای هسته ای این تیتر به حساب می آید. زبان، روان کاوی و فیلم مجموعه مرتبط با همی را تشکیل می دهند که درک آثار عملی انسجام و پیوستگی آن ها در یافتن لایه های معناشناختی نقش عمده ای را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: روان کاوی یا روان تحلیلی، ناخودآگاه، دلالت، دال، مدلول
  • حورا یاوری ترجمه: پروین مقدم صفحه 120

    وقتی نام روان کاوی در کنار نام ادبیات قرار می گیرد، هم خیلی از زمینه ها آشنا به نظر می رسد، و هم با عوامل و علل ناشناخته ای رو به رو می شویم که هنوز پاسخ روشنی ندارند: مثل رابطه زبان و روان، رابطه کارکردهای ذهنی با ساختار های استتیک، رابطه متن ادبی با بخش ناخودآگاه روان، و پرسش های دیگری از این دست که آیا می توان از دانش روان کاوی در بررسی و تحلیل متن ادبی کمک گرفت؟ آیا نقد روان کاوانه در آشنایی با ساختار و صناعت های کلامی متون ادبی به کار می آید؟ و شاید از همه مرتبط تر به زمینه این بررسی. این که آیا نویسنده می تواند از فرضیه ها و مفاهیم روان کاوی در طرح ساختار داستان و زمان وقوع رویدادهای آن کمک بگیرد، و آیا ساختارهای روایی و ساختارهای ذهنی و روانی در نقطه ای با هم تلاقی می کنند؟ هدف این بررسی برگشودن و به گفتگو گذاشتن برخی از پرسش های متعددی است که با شنیدن این مفاهیم واصطلاحات، و تامل در موارد اطلاق و حوزه کاربرد آن ها به ذهن متبادر می شود.

    کلیدواژگان: متن ادبی، نقد روان کاوانه، ساختارهای روایی، ساختارهای ذهنی
|
  • Habibollah Ayatollahi Page 7

    What is criticism and who is a critic? What is art and why so many artists frown upon their works been criticized? Criticism is aimed at distinguishing flaws from merits, values from disvalues, and the right from the wrong, in addition to giving a better understanding of the artists’ work. It, moreover, informs the artiists about their faults and merits. Criticism, in one way or another, is a double-edged blade; it praises and condemns. It aspires in most cases to illuminate the merits and demerits, in order to help us make a better choice. There have been various critical approaches and there have been different reasons for them to come into being. Political, social and religious movements, along with psychological, aesthetic and school-orieented backgrounds have prompted the formation of new critical approaches; social progress and the change in the social and scientific institutions of the new century can be added to the list as well. Some of these critical approaches have been approved of by critics and experts and some are still being experimented. A brief study of these approaches is what this article aspires to provide.

    Keywords: criticism, art, artist, critical approaches, significant principles in criticism
  • Behnam Kamrani Page 20

    The world of criticism provides an arena for a dialogue; this dialogue in the contemporary world moves from one subject to another and includes cultural areas as well. The word “culture” was originally used to talk about raising animals and crops. It was also associated with worship (the word “cult” meaning worship is one of its derivatives). From sixteenth to seventeenth century, the word culture was numerously used to illuminate the growth of the mind and conduct through instruction and education. But it was gradually used as a value for the civilization. It is hardly possible these days to give a comprehensive and precise definition of culture. But it is feasible to pave the way for a better understanding of the factors involved in culture by reviewing the most important issues in cultural studies. This problem displays itself as cultural criticism and cultural theory, and this is the only way to map the untrodden routes of modernism in Iran in order to build up a contemporary cultural dialogue. This article is not to analyze the whole area of criticism and culture, and it is just a brief review of the conditions involved. The examples taken are mostly from visual arts, but they can be likewise applied to other areas of art.

    Keywords: culture, criticism, cultural studies, modernism, postmodernism, globalization
  • Mehrdad Ahmadian Page 30

    Among the researches done in the area of cognition and perception of the process of aesthetic experience, Michael Parsons’s field research formed by the effect of Piaget’s school can be regarded as the foundation of scientific research on art objects. Having done a structuralist classification of the elements involved in the understanding of artistic works, Parsons (being influenced by expressive critics) relates the stages of aesthetic experience based on the formation of mind and cognitive development to the age difference.

    Keywords: Piaget’s school, cognition, mental development, cognitive psychology
  • Mohammad Sanati Page 65

    This article, which begins with a critique of psychoanalytic criticism, attempts to compare the traditional criticism of literature and art, with psychoanalytic criticism. The former one, originated from Plato and Aristotle, was founded base on the master- subject relationship between philosophy and literature and was absolutely dominant until nineteenth century; the latter one, on the other hand, tries to subvert this relationsship. This article is to study this relationship and to study the background and the major developments of psychoanalytic criticism as a pluralistic method of interpretation which mainly aims at analyzing literary and artistic works.

    Keywords: literary criticism, relationship between literature, art, criticism, psychoanalytic interpretation, criticcism, interpretation
  • Shideh Ahmadzadeh Page 93

    Jacques Lacan is definitely one of the most remarkable figures of post-structuralism. Being influenced by Saussure’s and Claude Levi-Strauss’s views, he fundamentally changed contemporary psychoanalysis. Lacan’s ideas are, in other words, a review of Freud’s thoughts, which are mainly known as a “Return to Freud”. But the fact is that Lacan’s being influenced by structuralist ideas provided him with a new undersstanding of the unconscious. The unconscious, in Lacan’s view, has no autonomous identity but possesses a linguistic structure; in addition to that, he provided us with a new definition for subjectivity which is based on “lack”. Subject, in Lacan’s theory, does not essentially bear a unified, consistent form, but it is the “other” that forms the heart of the identity for the subject. The presence of the “other” helps the subject to find identity and to come to self-knowledge through this “other”. Psychoanalysis takes an important place in post-structuralist criticism. Object-centrality and decentralism, two important features of Lacanian psycchoanalysis, distinguish it from the classical psychoanalysis. In Lacan’s theory, there are three basic orders in the life of human being which are the key terms as well: desire, gender and unconscious language. In this article, I first define theses key terms in brief; then bring Lacan’s own analysis about these terms into discussion and study some of the examples in order to make a better understanding of them. Finally, I will briefly discuss the differences between Lacanian criticism and other post-structuralist readings.

    Keywords: Jacque Lacan, the symbolic, the imaginary, the real, gender, unconscious language, desire, objet à
  • Sayyed Mohsen Fatemi Page 109

    For Lacan, as for Freud, psychoanalysis is a project of interpretation that has nothing to do with empirical research and positivist investigation. Just as clinical psychoanalytic interpretation must concentrate on the psychic text, filmic psychoanalytic interpretation must focus on the filmic text and explore and find the spectator inherent within—rather than external to—this text. Language, psychoanalysis and film constitute an interrelated potpourri whose hermeneutical implications would unfold praxis with profound underlying semiotics and semantics.

    Keywords: psychoanalysis, the unconscious, signification, signifier, signified
  • Houra Yavari Page 120

    To bring psychoanalysis and literature together is to evoke at once certain familiar juxtapositions and unssettled considerations. Such an undertaking brings forward the relation, for example, of language to the human psyche, of mental operation to aesthetic structures, and of the unconscious to literary texts. Among the many questions elicited by these series of terms and what they exemplify, the following are of closer significance to the purpose of this study. Can psychoanalysis claim any legitimacy when imported into the study of literary texts? Can psychoanalytic literary criticism reveal the structure and rhetoric of literary texts? Or, more specific to the purposes of this undertaking, can psychoanalytic theories and concepts be appropriated to treat the structure and time frame of a novel and, is there a place where literary and psychic processes coincide?

    Keywords: literary text, psychoanalytic criticism, narrative structures, mental structures