فهرست مطالب

علوم حدیث - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1386)

فصلنامه علوم حدیث
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1386)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد محمدی ری شهری صفحه 3
    در حدیثی از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده است که نیک بخت در شکم مادرش نیک بخت بوده و بدبخت نیز وضعیتی مشابه دارد.
    در این مقاله، ضمن اشاره به مصادر این حدیث و اعتبار آن، به تحلیل روایت پرداخته و با بیان چهار معنا برای حدیث معنای نخست ترجیح داده شده است.
    کلیدواژگان: خوش بختی، بدبختی، جبر
  • کرم سیاوشی صفحه 11
    تفسیر روایی گرچه خود از سودمندترین شیوه های تفسیری محسوب می گردد و نقش بی بدیلی در این رابطه برجای می گذارد، لکن گاه استناد به آن می تواند آبشخور دیدگاه هایی غریب و بیگانه با روح و مقصد قرآن گردد. این بدان سبب است که در میان روایات، سره و ناسره و صحیح و سقیم به هم درآمیخته و تمایز آنها با توجه به گرایش ها و پندارهای متفاوت و مختلف مذهبی کاری سهل به شمار نمی رود. این مقاله برآن است تا شایستگی ها و بایستگی های این نوع از تفسیر را در فی ظلال القرآن که در زمره برجسته ترین تفاسیر معاصر است بنمایاند.
    کلیدواژگان: علوم قرآنی، روش های تفسیری، تفسیر روایی، فی ظلال القرآن، سید قطب
  • کمال صحرایی اردکانی صفحه 41
    دانش تاریخ در میان اعراب جاهلی با افسانه و خرافات درهم آمیخته بود. با ظهور اسلام این رشته از معرفت بشری حول شخصیت تاریخی پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلم پدید آمد و به تدریج به علمی مستقل با اشکال و انواع مختلف تبدیل شد. تاریخ در آغاز بخشی از حدیث به شمار می رفت و به روش آن نقل و روایت می شد. به همین دلیل بعضی از مجامیع حدیثی، رویدادهای صدر اسلام بویژه شخصیت، سیره و شرح نبردهای پیامبر اکرم را در کنار روایات فقهی و تفسیری گزارش کرده اند.
    بی شک تاریخ نگاری اسلامی در پیدایی خود، مرهون حدیث است و بدین جهت پیوند عمیقی با آن دارد. البته حدیث نیز از این ارتباط سود برده است. معرفت تاریخی در شناخت میزان قوت و ضعف راویان که اساس علم رجال در حدیث است و نیز در تبیین، فهم و نقد اسناد، منابع و متون حدیثی موثر بوده است.
    در این مقاله، پس از مفهوم شناسی تاریخ و حدیث، به بررسی نحوه پیدایش و گسترش تاریخ نگاری اسلامی پرداخته شده و سپس با تبیین پیوند این دو علم، به برآمدن تاریخ از حدیث و نیاز حدیث به تاریخ اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ، حدیث، تاریخ نگاری اسلامی، پیوند تاریخ با حدیث
  • بهروز یدالله پور صفحه 59
    یکی از ادله مخالفان روش تفسیر قرآن به قرآن و نیز تفسیر موضوعی قرآن، روایات ضرب قرآن به قرآن است. در نگاه آنان، این روایات گویای ناهمگونی این روش تفسیری با فهم درست آیات و ایجاد اختلاف و مشکلات جدی در عرصه تفسیر قرآن خواهد بود و شاید، پیروی از روش پیروان دیگر ادیان آسمانی در تحریف و به انزوا کشاندن آیات در عرصه زندگی باشد.
    تلاش راقم این سطور آن است که با گردآوری روایات ضرب قرآن به قرآن در کتاب های فریقین، به بحث سندی و فقه الحدیثی این روایات پرداخته گردد و تفاوت تفسیر قرآن به قرآن و مسإله ضرب قرآن به قرآن مورد بررسی قرار گیرد و تلاش شده است تا فهم درستی از روایات ضرب قرآن به قرآن را ارائه کند.
    کلیدواژگان: سند روایات، ضرب قرآن به قرآن، تفسیر قرآن به قرآن، تحلیل فقه الحدیثی، جایگاه روایات در تفسیر قرآن به قرآن
  • محمود مکوند صفحه 79
    درباره روش های تفسیری بسیار سخن گفته شده است و در زمینه تفسیر ماثور و روش های تفسیری معصومین علیهم السلام نوشته هایی یافت می شود که در غالب آنها سعی بر تطبیق میان کلام معصومین با یکی از روش های تفسیری بوده است، اما در آنها کمتر به خود نمونه تفسیری پرداخته شده است. این مقاله در صدد است تا علاوه بر تطبیق برخی نمونه های موجود در نهج البلاغه با روش های تفسیری به خود نمونه تفسیری هم بپردازد. این کار با بررسی هفت نمونه تفسیری که مربوط به چهار روش مهم تفسیری است صورت گرفته، اگرچه در هر بخش درباره آن روش تفسیری هم توضیحی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، روش تفسیری، تفسیر روایی
  • هارالد موتسکی ترجمه: فروغ پارسا صفحه 97
    مساله جمع و تدوین قرآن کریم و بررسی احادیث مربوط به آنان یکی از مهم ترین مباحث علوم قرآنی است. عالمان اسلامی علاوه بر اهمیت خود موضوع از آن رو که فضل جمع قرآن را به خلیفه ای خاص نسبت دهند، درباره آن بحث کرده اند. اما دانشمندان غربی انگیزه های دیگری برای تحقیق در این مساله داشته اند. خاورشناسان در مطالعات قرآنی خود همواره در پی مقایسه قرآن کریم با کتب مقدس در ویژگی های مختلف بوده اند و سعی کرده اند خاستگاهی یهودی برای قرآن و مفاهیم آن اثبات کنند. از سوی دیگر مشاهده می شود مناقشات مربوط به تاریخ تدوین متن عهدین را به تاریخ تدوین قرآن نسبت داده اند. پس از نولدکه، دانشمند آلمانی که دیدگاه مسلمانان در جمع قرآن را تقریبا پذیرفته است، خاورپژوهان دیگر در پی نقد و رد آرای مسلمانان در این باره بوده اند. پرفسور هارالد موتسکی در این مقاله، با استفاده از منابع و مآخذ متقدمی که اخیرا در دسترس قرار گرفته اند و نیز با به کار بردن روش های پژوهشی نوین در مطالعات تاریخی، همه احادیث جمع و تدوین قرآن با نقل های گوناگون آن در منابع متقدم و متاخر را بررسی کرده و با روش تحلیل ترکیبی اسناد و متن ثابت می کند، مطالعات قبلی خاورپژوهان در این موضوع هم به لحاظ مقدمات و پیش فرض ها و هم به لحاظ روش شناسی و نتایج قابل نقد است. پرفسور موتسکی پس از تبیین آرای دانشمندان غربی و نقد تفصیلی آنها به این نتیجه می رسد که مطالعات مسلمانان در این موضوع معتبرتر و قابل استفاده تر از مطالعات غربی است.
    کلیدواژگان: تاریخ قرآن، احادیث جمع قرآن، خاورشناسان، تحلیل اسناد، حلقه مشترک، تحلیل اسناد و متن
  • زهره نریمانی، جعفر فیروزمندی صفحه 127
    فعالیت و تعامل مکاتب حدیثی امری است که از دیرباز در رونق و اعتلای حدیث پژوهی نقش بسزایی داشته است. گاه، این تعامل و ارتباط به حدی عمیق و وثیق می گردد که نشانه های تاثیرپذیری در رویکردهای حدیثی و آرای روایی بارز می گردد.
    از میان مکاتب، دو مکتب ری و بغداد به سبب نقش مهم و بنیادین در تقویت حدیث شیعه، هر کدام به تنهایی از اهمیت بسزایی برخوردارند و به خاطر همین موقعیت، تعامل این دو مکتب و تبیین حدود تاثیر و تاثر آن دو می تواند یک محقق حدیث پژوه را در اخذ آرای حدیثی یاری رساند. در این نوشتار ما برآنیم تا تعامل رجالی این دو مکتب را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: بغداد، ری، غلو
  • روح الله شهیدی، محمدعلی مهدوی راد صفحه 140
    پیدایش و تثبیت مکاتب نخستین حدیثی در مناطق گوناگون جهان تشیع، با سیر انتقال کتاب ها ارتباطی ناگسستنی دارد؛ زیرا حدیث شیعه در قالب کتب و مصنفات جلوه گر است و کمتر بر نقل های شفاهی تکیه دارد. دانشیان شیعه هم در رحلات و سفرهای حدیثی خویش بر آن بوده اند که کتاب های منطقه مبدا را از طریق محدثان بزرگ و مشایخ اجازه آن اخذ کرده، به منطقه خویش منتقل کنند. در این مقاله سعی شده با واکاوی تراجم موجود در الفهرست شیخ طوسی و رجال النجاشی و بررسی اسناد و طرق موجود در آنها، سیر انتقال میراث مکتوب در میان شهرهای مهم شیعه نشین باز شناخته شود تا از این گذر، روند شکل گیری مکاتب بزرگی چون قم، بغداد و خراسان آشکار گردد و واسطه های انتقال کتب میان مدارس حدیثی و مشایخ اجازه هر منطقه شناسایی شوند.
    کلیدواژگان: میراث مکتوب شیعه، رحله های حدیثی، کوفه، قم، خراسان، بغداد
  • حمید آریان صفحه 160
    حصول اطمینان به صدور حدیث از جانب معصومان امر مهمی است که با شناخت حکم راویان سند گره خورده است. هرگونه خللی در سند ممکن است، اعتبار حدیث را از جنبه صدوری دچار خدشه کند. اما برای رفع خلل های احتمالی وارده بر اسناد بعضی از روایات، که عمدتا دامنگیر «عناوین» و «عبارات سند» شده، چه راهکارهایی را می توان به کار بست و چه قراینی را باید ترتیب داد؟ مقاله در پاسخ از پرسش فوق، و تنها در مقوله اختلالات مربوط به تحریفات، به سامان رسیده و نتایج حاصله را در دو مقوله راهکارها و قراین صورت بندی کرده است:راهکارهای خلل زدایی: 1. مطابقت دادن اسناد روایات متحدالمضمون یا متشابه السند با یکدیگر، 2. رجوع به اصول روایی و مصادر رجالی یا مشیخه و مقایسه اسناد روایات با اسناد و طرق موجود در این گونه منابع، 3. مراجعه به شروح و جوامع روایی ثانویه، 4. طبقه شناسی راویان و مشایخ آنها، 5. استقصای روایت کنندگان از یک عنوان.
    قراین خلل زدایی: 1. عدم امکان جمع دو نسب مختلف برای عنوان واحد، 2. وجود عنوانی غریب در سند بدون موجه بودن جهت ابهام آن، 3. ناهماهنگی اجزای سند از جهت قواعد دستوری، 4. ورود روایت در کتب غیر مشهور.
    کلیدواژگان: تحقیق سند، خلل زدایی از اسناد، تحریف، تصحیف، زیاده، سقط
  • فاطمه مرضیه حسینی کاشانی صفحه 182
    عالمان و محدثان شیعه و سنی در بررسی و نقد احادیث، ملاک های مختلفی ارائه کرده اند و طبق آن به شناسایی احادیث موضوع از میان احادیث رسیده، پرداخته اند.
    ابن جوزی مدعی است با به کارگیری معیارهای صحیح سنجش حدیث، به معرفی احادیث جعلی پرداخته است، لکن با بررسی نوع این احادیث و روش جعلی معرفی کردن آن، این نتیجه حاصل می شود که او در بررسی احادیث دچار خطاهایی شده است که این خطاها به نقد سند و متن حدیث برمی گردد که با عنایت به آنها و توجه به شخصیت و اعتقادات ابن جوزی، ریشه اشتباهات وی شناسایی می شود.
    کلیدواژگان: جرح، ضعف سند، ابن جوزی، تعصب، معیار، سنجش
|
  • Muhammad Muhammadi Rayshahri Page 3
    It is related from the Holy Prophet, peace be upon him: "Happy People are born in Happiness and the Unhappy are Born in Unhappiness" (to be translated literally: "Happy is happy whilst he/she is in his/her mother's womb and …") Pointing to the sources of this hadith and its reliability, the author of the present paper analyzes the above mentioned hadith and provides four meanings for it and at the end chooses the first meaning.
    Keywords: Happiness, Unhappiness, Hadith Analysis
  • Karam Syavashi Page 11
    Although narrative exegesis is one of the most profitable method of exegesis and plays a unique role in this regard, since it is not an easy task to separate reliable and sound hadith from unreliable and fabricated one, its use may lead to views which are contrary to the spirit and intend of the Quran. The writer of the present paper tries to demonstrate the strong points and necessities of this kind of tafsir in Fi Zilal al-Quran which is regarded as the greatest tafsir among the contemporary tafsirs.
    Keywords: The Quranic Sciences, Exegetical Methods, Narrative Exegisis, Fi Zilal al Quran, Sayyid Qutb
  • Kamal Sahraei Ardakani Page 41
    The science of history, among the Arabs in the age of ignorance, had been muddled up with myth and superstition. This principle of human knowledge was centered around the character of the holy Prophet, peace be upon him in early stages of Islamic development and gradually turned into an independent science with different structures and categories. At the beginning, hadith was considered as part of history and narrated in the same way. For this reason some hadith collections have reported events of the early Islam, especially personality and biography of the holy Prophet, peace be upon him, along with fiqhi (jurisprudential) and tafsiri (exegetical) hadiths. Without doubt, Islamic historiography is indebted to hadith in its origin. Therefore there is a profound relationship between them. Of course, hadith has made advantage of this relationship. Historical knowledge has been of high importance in evaluating the strength and weakness points of hadith reporters (which is the base of Rijal science) and also in explaining, understanding and analyzing hadith texts and sources. After explaining the concept of hadith and history, the author of the present paper deals with the origin and development of Islamic historiography and then clarifies the existing relationship between them their interactions.
    Keywords: History, Hadith, Islamic historiography, Relationship between Hadith, History
  • Behrooz Yadolallahpoor Page 59
    The existing hadiths concerning Darb al-Quran bl Quran is one of the reasons of opponents to this method. In their view, these hadiths demonstrates that this method is not an appropriate way of understanding the true meaning of the verses of the Quran and it will create some serious problems and contradiction in the field of the Quranic exegesis and perhaps following the method used by other celestial faiths will lead to the isolation of the verses of the Quran in our life.Gathering hadiths concerning Darb al-Quran bl Quran in the Shiite and Sunni hadith sources, the author of this paper tries to view these hadiths from document and hadith scholarship perspectives. By explaining about the difference between the commentary on the Quran with the aid of the Quran and the issue of Darb al-Quran bl Quran tries to provide a better understanding of hadiths concerning Darb al-Quran bl Quran.
    Keywords: Chain of Documents, Commentary on the Quran with the Aid of the Quran, Darb al Quran bl Quran, Hadith Scholarship Analysis, Status of Hadith in Commentary on the Quran with the Aid of the Quran
  • Mahmud Makvand Page 79
    There are many discussions about the exegetical methods and some writings are found which are concerned with narrative exegesis and exegetical methods used by the Infallible Imams, peace be upon them, with the aim of comparing their sayings with one of the existing exegetical methods. But little attention has been paid to the tafsir sample. In addition to comparing some existing samples in Nahj al-Balagha with exegetical methods, the author of the present article tries to study the exegetical sample independently. This article deals with seven exegetical samples in the light of four important exegetical methods. Every part of this article contains an exegetical method along with its explanation.
    Keywords: Nahj al Balagha, Exegetical Methods, Narrative Exegesis
  • Harald Motzki, Translated By Foruq Parsa Page 97
    The issue of collecting and compiling the holy Quran and analyzing related hadiths is one of the most important issues in the field of the Quranic sciences. In addition to its importance, Islamic scholars have discussed on this issue in view of the fact that they attribute the virtue of collecting the Quran to a special caliph. But Western scholars have had other motivations for studying on this issue. Orientalists have always compared the different aspects of the holy Quran with the Bible and tried to find a Jewish Origin for the Quran and its concepts. On the other hand, it is seen that they have attributed the disputes concerning the history of compiling the Book to history of the collection of the Quran. After Noldeke, German scholars who has already accepted the Muslims views concerning the collection of the Quran, other Orientalists tried to reject the views of Muslims in this regard. Utilizing old and new sources and by using modern research methods in studying history, Herald Motzki, the author of the present paper, has investigated all hadiths concerning the collection of the Quran and by means of a joint analytical method of documents and texts proves that previous studies of Orientalists are not reliable because of both presuppositions and methodologies. After analyzing the views of Western scholars he concludes that Muslim's studies are more reliable and useful than Western studies.
    Keywords: History of the Quran, Hadiths concerning the Collection of the Quran, Orientalists, Chain of Documents Analysis, Common Link, Analysis of Text, Chain of Documents
  • Zohreh Narimani, Jafar Firoozmandi Page 127
    Interaction between hadith schools is an issue of high importance in development of hadith scholarship. Sometimes this interaction becomes so profound that its deep effects are obvious in hadith approaches and views. Among hadith schools, two schools of Baghdad and Ray play an important role in strengthening Shiite hadith. Illustrating the extent of this interaction will help hadith scholars view it from different perspectives and get hold of new views. In order to achieve this goal, we try to investigate the rijal interaction of these two hadith schools.
    Keywords: Baghdad, Ray, Exaggeration
  • Ruhollah Shahidi, Dr. Muhammmad Ali Mahdavi Rad Page 140
    Since Shiite hadith is found more in books and collections and less in oral narrations it can be said that there is an inseparable link between hadith books and establishment of the early hadith schools, in different regions of the Shiite World. Shiite scholars tried to bring the hadith books written by great traditionists from learning place into their hometown by their permission and license. The writers of this paper try to view the existing biographies in Shaykh Toosi's al-Fihrist and Najashi's Rijal and analyze its chain of documents, then come up with the written heritage of important cities dwelled by the Shiite and finally the process of formation of some great schools such as Qum, Baghdad, and Khorasan is put on view.
    Keywords: Shiite Written Heritage, Hadith Journeys, Kufa, Qum, Khorasan, Baghdad
  • Hamid Aryan Page 160
    To be assured of hadith issuance from the Infallible Imams, peace be upon them it is necessary to know the judgment of reporters in the chain of documents. Viewing hadith from issuance perspective, every error in the chain of documents may distort the reliability of hadith. To remove the probable errors from the chain of documents of some hadiths, the author of the present paper only deals with misrepresentation in them and classifies the resulted outcomes in two categories: resolutions and reasons.
    Keywords: Document Investigation, Removing Errors from Chain of Documents, Misrepresentation, Extra, Reduction
  • Fatima Marziya Hoseini Kashani Page 182
    Shiite and Sunni Scholars have presented different criteria in the field of hadith scholarship and according to these criteria scrutinized fabricated hadith from other ones. Ibn Juzi believes that his definition of fabricated hadith is based on correct criteria of hadith evaluation. But it is found that he has made some mistakes in his method of hadith texts and documents analysis and his choice of fabricated hadiths. In the light of Ibn Juzi's personality and believes, the root of these mistakes are verified.
    Keywords: Scrutiny, Document Weakness, Ibn Juzi, Bias, Prejudice, Criterion, Evaluation