فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1385)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1385)

  • 245 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات علمی: مطالعات پایه
  • رضا خلیلی صفحات 463-490
    تداخل مفهومی میان امنیت، سیاست و استراتژی، همواره باعث ایجاد ابهام و وابستگی حوزه مطالعات امنیتی به حوزه های مطالعات سیاسی، استراتژیک و روابط بین الملل شده است. در این مقاله، با در معرض سوال قرار دادن مفروضات ادبیات موجود در مطالعات امنیتی، تلاش می شود تا زمینه های برون رفت از این وضعیت مورد بررسی قرار گیرد. به اعتقاد نگارنده، برای حل مشکل تداخل مفهومی امنیت با سیاست و استراتژی و به تبع آن، برای رفع وابستگی مطالعات امنیتی به مطالعات سیاسی، استراتژیک و روابط بین الملل، بایستی مفروضاتی چون یکسانی مفهوم امنیت و مطالعات امنیتی، تاخر پیدایش مفهوم امنیت نسبت به سیاست و استراتژی و روابط بین الملل و محدودتر تلقی کردن حوزه مطالعات امنیتی نسبت به حوزه های مطالعات سیاسی، استراتژیک و روابط بین الملل، مورد بازنگری قرار گیرد. نوشتار حاضر ضمن تلاش برای بازنگری در این مفروضات، با نگاهی تبارشناسانه درصدد وضوح بخشیدن به مرزهای مطالعات امنیتی با حوزه های مطالعات سیاسی، استراتژیک و روابط بین الملل است و در کنار توجه به نظریات مختلف در این زمینه، می کوشد سیر تحول مطالعات امنیتی و نسبت آن با دیگر حوز ه های مطالعاتی را مورد بررسی قرار دهد.
  • علی عبدالله خانی صفحات 491-511
    امنیتی ساختن، نظریه ای است که از سوی مکتب کپنهاگ به منظور تحلیل مسائل امنیتی ارائه شده است. این نظریه بر اساس مفهوم اقدام گفتاری شکل گرفته و معتقد است که امنیت مفهومی مبتنی بر زبان می باشد و صرفا پس از اظهارشدن به وجود می آید. نظریه امنیتی ساختن با طرح مفاهیمی همچون بازیگر امنیتی ساز، زمینه و مخاطب، مسائل مختلف مرتبط با این نظریه را در این چارچوب مورد بررس قرار می دهد. این نظریه بیشتر بر پایه معرفت شناسی سازه انگاری و رئالیستی قرار گرفته است. در این مقاله، به بررسی و نقد این نظریه می پردازیم. تحلیل و بررسی این نظریه از خلال پاسخ به پرسش هایی همچون چیستی امنیت، کیستی بازیگر امنیتی ساز، چیستی شرایط موفقیت در امنیتی کردن و زمان مناسب برای امنیتی کردن پدیده ها، انجام می پذیرد. در مقام نقد نیز مقاله حاضر شش نقد رایج و مطرح بر این نظریه را در ذیل شش عنوان «اضطرار و استثنائات»، «اقدام گفتاری استراتژیک»، «نوع اقدام»، «نوع تهدید»، «موفقیت» و «امنیت؛ مفهوم خودمصداقی یا نماد»، طرح می کند.
  • قدیر نصری صفحات 513-541
    مساله مقاله حاضر این است که آیا می توان بین جنسیت و نوع تفسیر متن یا تحلیل موضوع، نسبتی برقرار کرد یا نه؟ بر مبنای این مساله، فهم فمینیستی امنیت ملی و بین المللی و الزامات روش شناختی آن، به عنوان پرسش کلیدی مقاله طرح و در جواب آن این فرضیه آزمون شده است که «فهم فمینیستی امنیت ملی و بین المللی (به عنوان موضوع یا متن) به روش پساپوزیتویستی و با هدف حل نابسامانی های جنسیتی صورت می پذیرد.» برای آزمودن این حدس ذهنی، ابتدا روش شناخت فمینیست ها (در طیف های مختلف) را تبیین و سپس ملاحظات آنها در تحلیل امنیت ملی و بین المللی را تشریح کرده ایم. توسیع ابعاد امنیت، توجه به بدنه اجتماعی و تاکید بر تغییر به جای تداوم، از جمله ملاحظات کلیدی فمینیست ها در تحلیل موضوع است. مقاله پس از توضیح دغدغه های روش شناختی فمینیست ها، بدین نتیجه رسیده است که آنها با نقد رهیافت های متداول در حوزه روش و پژوهش، چهار نکته قابل توجه را تجویز می کنند. این چهار نکته عبارتند از معرفی امنیت اجتماعی به عنوان رکن بنیادین امنیت ملی، ترویج تعامل به جای استقلال، تاکید بر وجوه نرم افزاری امنیت ملی و بالاخره طرفداری از طرح های توسعه ملایم و مداوم به جای طرح های ضربتی و خشن. این تجویزها، صف فمینیست ها را از پوزیتویست ها جدا دارد.
  • مقالات علمی: مطالعات حقوقی
  • ناصر علیدوستی صفحات 543-578
    اهمیت جهانی نفت و گاز به عنوان منابع مهم انرژی، موجب شده که همواره شاهد بحران ها، جنگ ها، اختلاف ها و اتحادهای منطقه ای و جهانی با محوریت این محصول باشیم. در ایران نیز به دلیل اتکای اقتصاد کلان به صنعت نفت و مواجهه با چالش های اقتصادی، سیاسی و حقوقی امنیتی و الزامات و همچنین محدودیت های مترتب بر آنها، گریزی از یافتن بهترین سازوکار برای بهره برداری از این منبع راهبردی نیست. پس از انقلاب، تاکید بر ملی بودن این صنعت، وضع قوانین اساسی و عادی، وجود محدودیت های سرمایه ای و نداشتن فن آوری به روز در عرصه صنعت نفت، سازوکار حقوقی «قراردادهای بیع متقابل» را با ویژگی های مثبت و منفی، فراروی این منبع گران بهای ملی نهاد. بیان ماهیت قراردادهای بیع متقابل و ذکر حقوق و تعهدات طرف های قرارداد، می تواند تا حدودی نقاط ضعف و قوت این قراردادها را از حیث تامین منافع ملی نشان دهد. در واقع توسل به شیوه های نوین حقوقی، ممکن است از لحاظ صیانت منابع ملی، حفظ محیط زیست و تامین منافع ملی، قانع کننده نباشد؛ اما آینده نگری و هوشیاری طرف های ایرانی، می تواند کاستی های این قراردادها را به حداقل برساند.
  • حسن عالی پور صفحات 579-605
    تروریسم هسته ای جدیدترین و خطرناک ترین شکل تروریسم است و به رغم آنکه هنوز سایه شوم آن بر سر انسان ها و دولت ها سنگینی نمی کند؛ اما احتمال وقوع آن موجب نگرانی جهانی شده است. اقدامات تروریستی هسته ای یا ناظر به استفاده از مواد و تسلیحاتی هسته ای علیه افراد یا دولت هاست و یا اینکه متضمن انجام رفتارهای غیرقانونی علیه مواد و تاسیسات هسته ای می باشد و در هر صورت، مواد رادیواکتیو یا تسلیحات و تاسیسات هسته ای، یا موضوع جرم هستند و یا وسیله ارتکاب جرم. به همین دلیل در اسناد بین المللی، منظور از تروریسم هسته ای صرفا ارتکاب خشونت هسته ای یا تهدید به آن علیه دولتها یا افراد نیست و به مراحل پیش از این اقدام، یعنی تهیه، تصاحب، خریدوفروش، قاچاق و استفاده از مواد رادیواکتیو و تسلیحات هسته ای و حتی درخواست کردن آنها نیز اشاره دارد. بر این اساس، به واسطه جرم انگاری این اعمال مقدماتی در مقایسه با اقدامات تروریستی متضمن خشونت جانی و مالی، یا تهدید به آن، تلاش می شود تا تروریست ها از دست یابی به مواد رادیواکتیو و تسلیحات هسته ای ناکام مانده و امنیت هسته ای مخدوش نگردد.
  • مقالات علمی: مطالعات آمریکا
  • محمود یزدان فام صفحات 607-636
    از سال 1990 و فروپاشی شوروی، جایگاه بازیگران اصلی نظام بین المللی بخصوص تنها ابرقدرت باقیمانده از زمان جنگ سرد، موضوع پرسش اساسی میان فعالان و صاحب نظران روابط بین الملل است. پرسش این است که ایالات متحده در قرن بیست ویکم چه نقشی دارد؟ آیا آمریکا را می توان امپراتوری دانست یا این کشور قدرتی امپریالیستی است که ضمن غارت ثروت کشورهای پیرامونی، با طرح و گسترش ارزش های فرهنگ سرمایه داری در جهان، در پی تثبیت موقعیت خویش در جهان می باشد؟ برخی از صاحب نظران، آمریکا را قدرت هژمون می دانند که در ایجاد و حفظ نظم در جهان نقش اصلی را بازی می کند و بدون هدایت و رهبری آن ثبات و امنیت جهانی از بین خواهد رفت. گروهی نیز با نگرش ها، انگیزه ها، و اهدافی متفاوت، نقش آزادی خواهانه برای ایالات متحده در جهان قائلند که می تواند ضمن گسترش دموکراسی، به تامین اهداف خود بپردازد. در این نوشته، مبانی فکری و استدلال های موافقان و مخالفان سه دیدگاه اصلی فوق و دیدگاه های فرعی موجود در درون هر کدام از آنها بررسی شده است. همچنین مقاله تلاش دارد نشان دهد که در بررسی جهت گیری های ایالات متحده، کدام یک از دیدگاه های مزبور از توان تشریحی مناسب تری برخوردار است.
  • عبدالله قنبرلو صفحات 637-663
    استراتژی امنیتی مبتنی بر حضور، نفوذ و مداخله گرایی ایالات متحده در منطقه خلیج فارس که قدمتی چنددهه ای دارد، از مناظر مختلف مورد تحلیل قرار گرفته است. این استراتژی به طور طبیعی تحت تاثیر ملاحظه خاصی نبوده و ملاحظات متعددی به آن جهت داده اند؛ اما به نظر می رسد که نقش ملاحظات اقتصادی تعیین کننده تر بوده است. امنیت جریان انرژی، جذب درآمدهای نفتی و حفاظت از هژمونی دلار، عمده ترین ملاحظات اقتصادی استراتژی مذکور را تشکیل می دهند. ملاحظات اقتصادی آمریکا در منطقه خلیج فارس تابع مستقیم استراتژی کلی این کشور در عرصه بین المللی است. بر اساس این استراتژی، ایالات متحده از جریان آزاد و منظم اقتصاد بین الملل حمایت می کند. چنین رویکردی ریشه در این واقعیت دارد که با توجه به توانمندی ها و قابلیت های برتری که آمریکا در عرصه بین الملل دارد، بیشترین فرصت های بهره برداری نصیب این کشور خواهد شد و هژمونی آن در عرصه جهانی پشتوانه قوی تری به دست خواهد آورد.
  • نقد و بررسی کتاب
  • دولت: نظریه ها و موضوعات
    عسکر قهرمانپور صفحات 667-676
  • امنیت بین المللی
    حیدرعلی بلوچی صفحات 677-684
|
  • Reza Khalili Pages 463-490
    Conceptual overlapping among security, politics and strategy was ever caused to meaning uncertainty of security studies and its dependency to political, strategic and international relations studies, too. Here, for transparency and solving of this conceptual overlapping, author is trying to be taking under questioning the presuppositions of strategic, political and international relations studies such as likeness of concept of security and security studies, coming in to existence of security after politics, strategy and international relations, and to be more limited scope of security studies. Besides the reviewing these presuppositions, this article, by genealogy perspective, is trying to evidence the boundaries of the security studies related to political, strategic and international relations realm, and representing the evolution of it.
    Keywords: Security, politics, Strategy, Security Studies, Strategic Studies, International Relations
  • Ali Abdollahkhani Pages 491-511
    Theory of securitization was produced by Copenhagen school for analyzing the security problems. According the Speech Act conception, this theory by focus on linguistic analysis of security argues that it would be just appeared when expressed. The theory by designing actor, context and audience does discuss about the security problems. As matter of fact, the theory enjoys from constructive and realistic epistemology. Here the purpose of this paper is discussing and examining this theory by making some questions such as what's security, who's the securitizing actor, in which condition the problem may be concept as a security problem and what the proper time of securitizing the phenomena is. And also, this article from critique stand bring up six objects related to the theory such as exclusivities and anxiety, the strategic speech act, what kind of action, which type of threat, succession, and security: self – objectification. After all the theory the more is a managing theory than the analytical or appraisal one, because of it focus on how could be managing better the security sphere.
    Keywords: securitization, the Speech Act conception, the strategic speech act, the securitizing actor
  • Ghadir Nasri Pages 513-541
    As the problem of the article, could be relationship between sexuality and text interpretation or subject analysis? For responding this question, this planned hypothesis is examining that understanding national and international security (as a subject or text) would be done by post positivism method and for solving sexuality irregularity. For examining this subjective guess it is primarily necessary to explanation of the feministic cognitive method(in its diverse perspective) and then exploring its main deliberations such as expanding the meaning of the security, considering the social frame, and the focus replace on change for continuity, to analyzing the national and international security. With criticizing the fashionable approaches in methodology, the feministic cognitive method prescribe four main points: introducing social security as the national security base, interactions versus independent, pay attention to software of national security dimensions and the last, supporting the continual and evolution improvement plans versus the violent and revolution ones. These differentiated the feminists from the positivists.
    Keywords: Horizontal, Vertical Claims, Sexuality, National security, domination, Epistemology, States, man
  • Naser Alidossti Pages 543-578
    Global significance of gas and oil as the main energy sources was ever caused to crises, conflicts and regional and global coalitions, too. By the dependency of macro economy in Iran to petroleum industry and for confronting to economic, political and security – legal challenges, obligations and limitations, it is necessary that we chose the best mechanism for exploiting of this strategy goods. The buy-back as a legal mechanism due to focus on nationalization of the oil industry, constitutional and customary law enactment, being the capital investment limitation, and absence of high technology in oil industry, would be with positive and negative characteristics for Iran. For improving the positive and reducing the negative of the treaty for safeguarding our national interest, it is better to discuss the nature of the buy-back and examining the partie's commitments and obligations. Working the modern manner of law would not be worthy for protecting the national sources, ecological environment and national interest; so with the long term view and awareness the Iranian side (party) could be reduce the cost of the treaty as possible.
    Keywords: Capital Investment_Privilege_the Buy – Back_National Interest
  • Hassan Alipour Pages 579-605
    The nuclear terrorism as the newest and the most dangerous form of terrorism doesnt yet put on weight for the human being and states; but conceiving this problem it is beyond conception. The nuclear terrorism efforts means the use of the nuclear materials and weapons against people and states, or doing them for the illegal behavior; so in this situation, making use of these radioactive materials or nuclear weapons and centers, would be as the crime or means of commit a crime. It is why concept of the nuclear terrorism, in international documents, doesnt just refer to perpetration of the atomic violent act, but it could be spread of primarily processes of the act, such as providing, achieving, purchase and sale, illicit goods and use radioactive materials and nuclear weapons and request it, too. By the conceiving to be crime for these prior performance that could be resulted fiscal and human disasters, it is trying to make defeated ones whose hope to take these radioactive materials or nuclear weapons and not to be tampered with nuclear security.
    Keywords: the Terrorist Functions, the Nuclear Terrorism, Radioactive Materials, Nuclear Centers, the Nuclear Security, the Commission of the combat on the Nuclear Terrorism
  • Mahmmoud Yazdanfam Pages 607-636
    Since collapse of the S.V. in 1990, international relation scholars and activists were discussing the role of U.S. as the main actors of international system and the just super power left over the cold war. As a matter of fact, what is the U.S. role in 21st century? Could be the U.S. include an empire or is it an imperialistic power that searching to stabilizing its situation based on the expanding and planning the capitalistic cultural values, beside on exploiting the wealth of periphery countries? Some of scholars believe that the U.S. would be worthy know the hegemony power that could be play main role in conducting the world and without its global leadership task may risk the global security and stability. The other researchers from the different approaches and intentions do concentrate on mission task for liberty for the U.S. not only expanding democracy in the world, but also guarantees the U.S. purposes. Here by examining the theoretical frame of these disagreeing arguments and their inner varieties could be make better explanation about the U.S. foreign policy directions.
    Keywords: the U.S, Empire, Hegemonism, Imperialism, Liberalization
  • Abdollah Ghanbarlou Pages 637-663
    The U.S. security strategy in the Persian Gulf base on presence, influence and intervention discussed from different perspective in the recent decades. It wasnt naturally touched by any considerations, but vice versa moved by many considerations. In this situation, economic considerations, unconsciously, have had efficacious role in the U.S. security strategy related to that region. Security of energy supply, bring back the petrodollars and protecting the hegemony of dollar are the main economic factors of the U.S. strategy that exanimate here. Notice that these economic considerations are related to explicit function of the U.S. macro strategy in international sphere. According to this strategy, the U.S. would be supporting the free and regulated flow of international economy. It is reality that the U.S. hegemonic capabilities and capacities in international sphere make the most opportunity for enjoying this situation by this country and also these instruments would be strong backing of this country in throughout the world.
    Keywords: the U.S, the Persian Gulf, Economic Realism, Hegemony, Interventionism, oil, Petrodollars, Dollar