فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 62 (بهمن و اسفند 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 62 (بهمن و اسفند 1386)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات پژوهشی
  • سیاوش فلاحتکار، نادعلی موسی نژاد، محمد صالحی، حسن شیری، سارا نیک پور، مرضیه اکبرپور، نگین خاکی صفحات 1-6
    سابقه و هدف
    سنگ حالب باعث بسیاری از شکایات ازجمله درد پهلو و علائم درگیری دستگاه ادراری تحتانی و مراجعه بیماران به اورژانس، جهت درمان می گردد.سنگ شکنی از راه حالب (Trans Ureteral Lithotripsy) TUL و نیز با استفاده از امواج شوکی SWL (Shock Wave Lithotripsy) از درما ن های رایج سنگ های حالب دیستال است. درمان های طبی مختلفی برای سنگ های دیستال حالب وجود دارند که به درستی شناخته نشده اند. احتمال عبور خود به خودی سنگ با درمان طبی وجود دارد اما اثربخشی کورتیکواستروئیدها برای رسیدن به این هدف، مشخص نیست. در این مطالعه اثر پردنیزولون برروی عبور سنگ حالب بررسی شد.
    مواد و روش ها
    85 بیمار که به خاطر قولنج از اردیبهشت 1380 تا اردیبهشت 1382به طور سرپایی مراجعه کرده بودند و سنگ حاجب حالب دیستال کوچک تر از10 میلی متر داشتند، در مطالعه آینده نگر وارد شدند. آن ها براساس پرتونگاری مثانه، حالب، کلیه (Kidney Ureter Bladder)KUB و سونوگرافی و در مواردی (Intravenouse Peylography)IVP تشخیص داده شدند. بیماران به طورتصادفی به دوگروه تقسیم شدند؛ گروه A شامل 45 بیمار با متوسط سن 5/10±37 سال بود که ترامادول خوراکی(mg 50، 2 بار درروز) و هیدروکلروتیازید خوراکی(mg 50 روزانه) به مدت21 روز دریافت می کردند.گروه B نیز شامل40 بیمار با متوسط سن 2/9± 35 سال بود که همان رژیم همراه با متیل پردنیزولون استات عضلانی (mg 40 در روزهای اول و هفتم و چهاردهم) دریافت می کردند. همه بیماران مجددا پس از 21 روز با معاینه بالینی وKUB ارزیابی شدند.
    یافته ها
    متوسط اندازه سنگ درگروه A 2/5 میلی متر و درگروه B، 8/5 میلی متر بود(05/0
    استنتاج
    به نظر می رسد استفاده از پردنیزولون استات همراه با ترامادول و هیدروکلروتیازید در سنگ های دیستال حالب منجر به افزایش میزان عاری شدن از سنگ می شود.
    کلیدواژگان: سنگ حالب دیستال، متیل پردنیزولون، قولنج کلیه، میزان عاری شدن از سنگ
  • مانی مفیدی، کوروش احمدی صفحات 7-13
    سابقه و هدف
    دررفتگی قدامی شانه، شایع ترین دررفتگی مفصلی در بین مفاصل بزرگ می باشد. در اکثر موارد، این دررفتگی در بخش اورژانس جااندازی می گردد. به طور متداول قبل و بعد از جااندازی، پرتونگاری شانه درخواست می شود. هدف از این مطالعه، بررسی ضرورت انجام پرتونگاری شانه در درمان بیماران مشکوک به دررفتگی شانه در بخش اورژانس بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه Case series در طول یک سال در بخش اورژانس بیمارستان های رسول اکرم و شهدای هفتم تیر تهران بر روی 116 بیمار مشکوک به دررفتگی قدامی شانه انجام گرفت. در ابتدا و انتهای جااندازی و قبل از انجام پرتونگاری، احتمال دررفتگی یا جااندازی کامل توسط پزشکان اورژانس ارزیابی و ثبت گردید. در نهایت پرتونگاری قبل و بعد از جااندازی، جهت تعیین دقت تشخیصی پزشکان توسط یک ارتوپد، بازبینی و نتایج مقایسه گردید.
    یافته ها
    84 نفر (72 درصد) از افراد مورد مطالعه، مرد و 32 نفر (28 درصد) زن بودند. میانگین سنی افراد 5/8± 5/31 بود. 30 نفر دررفتگی تکرار شده شانه با مکانیسم غیر ضربه (Trauma) داشتند (گروه 1) و 86 نفر، اولین مورد دررفتگی شانه یا دررفتگی با مکانیسم ضربه داشتند (گروه 2). دقت تشخیصی پزشک در تعیین دررفتگی در گروه 1، معادل 100 درصد و در گروه 2 معادل 98 درصد بود. تشخیص اشتباه جااندازی کامل، فقط در موارد همراه با شکستگی دیده شد. از نظر دقت تشخیصی در زمان اطمینان پزشک از وجود دررفتگی یا جااندازی درست، اختلاف معنی داری بین قضاوت بالینی پزشکان اورژانس و ارتوپد دیده نشد.
    استنتاج
    مطالعه حاضر نشان داد که قضاوت بالینی پزشک با کمک معاینه فیزیکی مفصل شانه در تعیین وجود دررفتگی قدامی شانه وهمچنین جااندازی کامل آن بسیار دقیق و قابل اطمینان است. پرتونگاری اولیه باید درموارد دررفتگی به علت ضربه گرفته شود. پرتونگاری جهت تایید محل صحیح مفصل جاانداخته شده باید در دررفتگی های همراه با شکستگی و یا در زمان شک پزشک انجام گیرد.
    کلیدواژگان: دررفتگی قدامی شانه، رادیوگرافی، جااندازی
  • سید حسین عبداللهی، محمدکاظمی عرب آبادی صفحات 14-20
    سابقه و هدف
    روش رایج جهت تشخیص توکسوپلاسموزیس (Toxoplasmosis) تعیین آنتی بادی علیه توکسوپلاسما در سرم به کمک آزمون های سرولوژی می باشد. در مطالعات قبلی از آنتی ژن های دفعی- ترشحی به دست آمده از کشت انگل در محیط کشت RPMI استفاده شده است. در این مطالعه، انگل در مایع صفاق موش کوچک آزمایشگاهی کشت داده شد و از آنتی ژن های به دست آمده به عنوان آنتی ژن در طراحی کیت الیزای تشخیص آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما استفاده شد.
    مواد و روش ها
    مایع صفاق موش سفید کوچک آزمایشگاهی که 3 روز قبل به طریق تزریق داخل صفاقی با تاکی زوئیت های توکسوپلاسما آلوده شده بود، کشیده شد و به میزان g×750 به مدت 15 دقیقه سانتریفیوژ گردید. سپس رسوب سولفات آمونیوم اشباع (40 درصد) از مایع رویی آن تهیه و به عنوان ترکیب حاوی E/SAدر شرایط مناسب نگه داری شد. نمونه های سرم انسانی با استفاده از اسباب (kit) الیزا (رادیم IgG ساخت کشور ایتالیا) آزمایش و نمونه های منفی و حاوی IgG تعیین و با آزمون رنگ سنجی نیز تایید شدند سپس مجددا به روش الیزا با استفاده از ترکیب حاوی E/SA تهیه شده در این مطالعه آزمایش شدند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج آزمایش، 32 نمونه حاوی IgG علیه توکسوپلاسما و 40 نمونه بدون آنتی بادی علیه توکسوپلاسما انتخاب شد. تحت شرایط مورد نظر در این مطالعه با 95 درصد اطمینان، نقطه برش آزمون الیزا برابر 78/0 تعیین گردید که جذب نوری سه عدد از نمونه های منفی بیش تر و جذب نوری 5 عدد از نمونه های حاوی IgG کم تر از نقطه برش به دست آمد. بنابراین حساسیت و ویژگی آزمون الیزا به ترتیب 84 و 92 درصد محاسبه گردید.
    استنتاج
    مطالعه حاضر نشان داد که مایع صفاق موش آلوده به توکسوپلاسما می تواند ترکیب مناسبی جهت به دست آوردن آنتی ژن های دفعی- ترشحی برای استفاده در روش های تشخیص سرولوژی توکسوپلاسموزیس باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسموزیس، الیزا، آنتی ژن های دفعی، ترشحی، توکسوپلاسما گوندی
  • کیوان یوسف نژاد، صفورا معصومی صفحات 21-30
    سابقه و هدف
    مطالعات زیادی در جهت بررسی پی آمدهای بالینی استنت های فلزی (Stents) انجام گرفته است که نشان دهنده بهبود نتایج بالینی و آنژیوگرافیک (Angiographic) بیماران بوده است. هدف از اجرای این طرح، بررسی نتایج بالینی بلند مدت بیماران درمان شده با استنت فلزی در بیمارستان فاطمه الزهرا (س) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه افراد مبتلا به بیماری های عروق کرونر درمان شده با استنت فلزی بدون پوشش (BMS) Bare Metal Stent از نیمه دوم سال 1383 تا نیمه اول 1385 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به طور متوسط 4/6 ± 24 ماه مورد پی گیری قرار گرفتند. عوارض ماژور بالینی (MACE) مورد بررسی شامل مرگ، انفارکتوس میوکارد (MI) و ترمیم مجدد عروق کرونر (Angioplasty) و عمل جراحی پیوند عروق کرونر (CABG) بود. در صورت بروز هر یک از این عوارض، مطالعه پایان می یافت.
    یافته ها
    از 154 بیمار، 128 بیمار مورد پی گیری قرار گرفته و از 128 بیمار، 126 بیمار مورد ترمیم موفق عروق کرونر قرار گرفتند، در این 126 بیمار در پایان مدت پی گیری 13 مورد (3/10 درصد) عارضه ماژور، شامل 4 مورد (2/3 درصد) انفارکتوس قلبی، 3 مورد (4/2 درصد) عمل جراحی پیوند عروق کرونر (CABG)، 4 مورد (2/3 درصد) ترمیم مجدد عروق کرونر و 2 مورد مرگ (6/1 درصد)، رخ داد.
    استنتاج
    نتایج به دست آمده نشان دهنده درصد کمتر عوارض ماژور بالینی و پیش آگهی درصد استنت های فلزی تسل جدید نسبت به استنت های فلزی نسل اول می باشد.
    کلیدواژگان: استنت فلزی، انژیوپلاستی، عوارض ماژور بالینی، بیماری های عروق کرونر، پیگیریبالینی
  • سوسن افقه، منصور اردشیر زاده، فیروزه جعفری صفحات 31-39
    سابقه و هدف
    مطالعات و بررسی های محدود انجام شده نشان داده است که مراقبین بیماران مبتلا به بیماری های مزمن اعم از جسمانی و روانی عذاب قابل ملاحظه ای را تحمل می کنند، از آنجا که در این زمینه در ایران مطالعات اندکی انجام شده، برآن شدیم تا با این مطالعه میزان عذاب وارد براین دو دسته مراقب را ارزیابی کنیم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی مقایسه ای و مقطعی، با طرح کارآزمایی کوهورت دو گروهی، 60مراقب بیماران اسکیزوفرنیک و نارسائی انتهائی کلیه (از هرگروه 30 نفر)، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای نمونه ها پرسشنامه جمعیت شناختی و FBIS پر شد، نتایج براساس آزمون t مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مراقبین بیماران اسکیزوفرنیک از مراقبین بیماران نارسائی انتهائی کلیه میزان عذاب بیشتری را تحمل می کنند که این تفاوت در سطح خطای 05/0 درصد معنی دار است. همچنین نتایج در زیرگروه ها نشان می دهد که مراقبین هر دوگروه، فشار اقتصادی تقریبا یکسانی را تحمل می کنند. در زیر گروه های اختلال در فعالیت های روزمره، اختلال در استراحت، اختلال در روابط خانواده (عذاب عینی) مراقبین بیماران اسکیزوفرنیک در مقایسه با مراقبین بیماران مبتلا به نارسائی انتهائی کلیهمیزان عذاب بیشتر بود که تفاوت معنی دار بود. همچنین در زیر گروه های تاثیر بر سلامت جسمی و روانی و میزان رنج (عذاب ذهنی) میزان عذاب در مراقبین بیماران اسکیزوفرنیک در مقایسه با مراقبین بیماران نارسائی انتهائی کلیه بیشتر بود، ولی تفاوت معنی دار نبود.
    استنتاج
    این پژوهش نشان داد که مراقبین بیماران اسکیزوفرنیک به طور معنی داری از مراقبین بیماران مبتلا به نارسائی انتهائی کلیه، عذاب بیشتری را تحمل می کنند که این عذاب هم عینی(objective burden) و هم ذهنی(subjective burden) است.
    کلیدواژگان: عذاب، عذاب عینی، عذاب ذهنی، اسکیزوفرنیا، نارسائی انتهائی کلیه
  • شقایق ریحانی، جواد مهتدی نیا، سید رفیع عارف حسینی صفحات 40-48
    سابقه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی(CVD)، عمده ترین علت مرگ و میر در سراسر جهان می باشند. یک سوم از مرگ های ناشی از CVD در سنین پایین تر از 65 سال روی می دهد، لذا ضرورت تحقیقات در جهت پیشگیری احساس می شود. به نظر می رسد بعضی مواد غذایی بتوانند خطرCVD را به واسطه کاهش چربی های سرم و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی کاهش دهند. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر مصرف پروتئین سویا بر وضعیت چربی خون و پراکسیداسیون لیپید در دختران جوان سالم است.
    مواد و روش ها
    73 دختر سالم24- 18 ساله، روزانه100گرم آجیل سویا به مدت 4 هفته دریافت کردند. وزن، BMI، فراسنج های لیپیدی و میزان مالون دی آلوئید (MDA) بر اساس تیوباربیتویک اسید در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین وزن، BMI، سطح سرمی کلسترول تام،HDL–C،LDL-C، نسبتTC/HDL–C و HDL–C/LDL-C تغییر آماری معنی داری نداشت. سطح سرمی تری گلیسرید و MDA طی مداخله به طور معنی داری کاهش یافت. در ابتدای مطالعه، کلسترول تام سرم همبستگی مستقیم و معنی داری با وزن نمونه ها داشت اما چنین ارتباطی در پایان مطالعه مشاهده نشد. همچنین ارتباط مستقیم و معنی داری بین سطح سرمی تری گلیسرید و وزن نمونه ها در ابتدا و انتهای مداخله مشاهده شد.
    استنتاج
    مکمل یاری پروتئین سویاقادر به کاهش سطح سرمیMDA در افراد سالم می باشد و احتمالا می تواند بر فراسنج های بیوشیمیایی بیماری های قلبی- عروقی موثر باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین سویا، دختران جوان، پراکسیداسیون لیپید، مالون دی آلدهید
  • انسیه امیری، ابراهیم نصیری، رضاعلی محمدپور صفحات 49-53
    سابقه و هدف
    اندازه گیری دقیق فشارخون به عنوان شاخص مهم حیاتی در بخش های مختلف بالینی اهمیت زیادی دارد. یکی از مهم ترین و شایع ترین روش های اندازه گیری فشارخون با استفاده از روش غیرمستقیم با کاف فشار سنج و گوشی پزشکی می باشد. خطای انسانی و صحت انجام کار توسط دانشجویان گروه پزشکی در این روش مورد تردید است. لذا مطالعه حاضر به منظور تعیین دقت گوشی پزشکی تلفیقی درمقایسه با روش معمول و استاندارد گوشی پزشکی معمولی توسط استاد، انجام شد.
    مواد و روش ها
    در در یک مطالعه تشخیصی، با رعایت موارد استاندارد، فشارخون سیستول و دیاستول 65 نفر از دانشجویان پرستاری داوطلب در وضعیت نشسته در دو مرحله بافاصله زمانی ده دقیقه، اندازه گیری شد. مرحله اول فشارخون از دست چپ با استفاده از گوشی تلفیقی توسط استاد و کارشناس، اندازه گیری و ثبت گردید و سپس بعد از پنج دقیقه فشارخون به روش استاندارد با استفاده از گوشی معمولی توسط استاد اندازه گیری و ثبت شد. همبستگی نتایج با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین فشارخون سیستول و دیاستول با استفاده ازفشار سنج جیوه ای به روش استاندارد به ترتیب 1/1 ± 3/11 و1/1 ± 5/7 بود واین فشارخون با استفاده ازگوشی تلفیقی توسط استاد و کارشناس مربوطه به ترتیب (2/1 ± 2/11 و 2/1 ± 4/7) و(2/1 ± 1/11 و1/1 ± 2/7) بوده است. محاسبه فشارخون با روش های مختلف با هم هم خوانی داشته و میزان هبستگی آنان بالا بود.
    استنتاج
    استفاده از گوشی تلفیقی برای اندازه گیری فشارخون سیستول و دیاستول، روش مناسبی می باشد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری فشارخون، گوشی تلفیقی یا دوگانه، دقت، مانیتورینگ
  • صغری خانی، رضاعلی محمدپور، وجیهه غفاری ساروی صفحات 54-62
    سابقه و هدف
    همه ساله تعداد زیادی کودک زیر یک سال (حدود 4میلیون) در جهان از بین می روند که سه چهارم آن مربوط به نوزادان (4 هفته اول پس از تولد) می باشد. عوامل زیادی از قبیل شرایط محیطی، اجتماعی، ژنتیکی و... سبب کاهش میزان بقای نوزادان می شود. این پژوهش به منظور تعیین میزان بقای نوزاد و عوامل مرتبط با آن در بخش NICU بیمارستان های شهر ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی به روش آنالیز بقاء بر روی 500 نوزاد بستری در بخش های NICU بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر ساری (بیمارستان های بوعلی سینا، نیمه شعبان، امیر مازندرانی، شفا) از 1384 تا 1386 انجام شد. جهت گردآوری داده ها از برگه اطلاعاتی خودساخته (که روایی و پایایی آن نیز به وسیله روایی محتوا و آلفای کرونباخ مسجل گشت) استفاده شد. قسمتی از اطلاعات مندرج در این برگه اطلاعاتی از طریق مصاحبه با مادر، قسمتی از آن از طریق مطالعه پرونده، قسمتی از آن از طریق مشاهده و قسمتی نیز از طریق مصاحبه تلفنی (پس از ترخیص از بیمارستان) با مادر به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آنالیز بقاء به روش کاپلان مایر و جدول عمر و همچنین جهت مشخص شدن عوامل خطرساز از لجستیک رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    مرتبه تولد 326 نوزاد (2/65 درصد)، مرتبه اول بوده است و در 63 نفر (6/12 درصد) مادران سابقه مرگ قبلی نوزاد وجود داشت. 217نفر (4/43 درصد) از مادران، بی سواد بوده و 85 نفر (17 درصد) تحصیلات دیپلم و بالاتر داشته اند. 119 نوزاد (8/23 درصد) تا روز بیست و هشتم فوت نموده اند. تحصیلات دانشگاهی مادر، پلی هیدرامینوس (افزایش بیش از حد طبیعی مایع آمنیون، طبق گزارش سونوگرافی)، روش زایمان، وزن هنگام تولد و ناهنجاری های مادر زادی نوزاد با میزان بقاء رابطه داشت. 87 نفر (1/73 درصد) نوزادان مرده در هنگام تولد، وزن کم تر از 2500 گرم و 21نفر (8/16درصد) آنها سن حاملگی کم تر از 36هفته داشته اند. میزان بقاء در روزهای بیست و یکم و بیست و دوم پس از تولد از همه بیش تر و میزان خطر مرگ جهت نوزادان 3-2 روزه از بقیه بیش تر بود.
    استنتاج
    در مقایسه با کشورهای توسعه یافته، موفقیت چندانی در افزایش بقای نوزاد در سنین پایین حاملگی کسب نشده است. از سوی دیگر در این مطالعه بر روی توانایی های فیزیکی و ذهنی نوزادان در طولانی مدت کار نشده است. پیشنهاد می شود در مطالعات بعدی، بقای بدون ناتوانی نوزادان، با حجم نمونه بیش تر بررسی شود.
    کلیدواژگان: شیرخوار، نوزاد، مرگ و میر نوزادی، بقاء نوزاد
  • سید حمزه حسینی، رستم پورموسی، فاطمه شیخ مونسی، سید علی اکبر حسینی نسب صفحات 63-68
    سابقه و هدف
    وزوز گوش بیماری آزارنده ای است که می تواند باعث مشکلات عمده ای از جمله بی خوابی، اختلال در تمرکز وکاهش کیفیت زندگی شود. این مطالعه به منظور بررسی رابطه وزوز گوش با افسردگی و اضطراب انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک تحقیق تجربی به روش مورد- شاهدی (case-control) بود. تعداد افراد در هر گروه مورد و شاهد 50 نفر بود. گروه مورد شامل بیمارانی با شکایت وزوز گوش بود که مشکل ساختمانی (Organic) نداشتند.
    افراد هر دو گروه مورد و شاهد پرسشنامه Beck و پرسشنامه حالت – صفت اسپیلبرگر را پر کردند و بدین ترتیب از نظر وجود و شدت افسردگی و اضطراب بررسی شدند در این مطالعه از روش آماری X2 استفاده شد.
    یافته ها
    دو گروه مورد و شاهد از نظر سن، جنس، وضعیت تاهل و مصرف سیگار همسان بودند. از 50 بیمار گروه مورد، 20 نفر سیگاری بوده اند و میزان افسردگی و اضطراب در آنها نسبت به غیر سیگاری ها بیش تر بوده است و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بوده است.(03/0=P). میزان افسردگی در بیماران مبتلا به وزوز گوش (Tinnitus) بیش تر از گروه شاهد بود و این تفاوت از نظر آماری قابل توجه بود.(03/0=P). همچنین میزان اضطراب حالت (State) و اضطراب صفت (Trait) در گروه مورد بیش از گروه شاهد بوده است.
    استنتاج
    نتایج تحقیق نشان داد که گروه مورد، وزوزگوش، اضطراب و افسردگی بالاتری نسبت به گروه شاهد دارد.
    کلیدواژگان: وزوز گوش، اضطراب، افسردگی
  • نسرین رحمانی بویینی، علی یعقوب زاده، لیلا شهبازنژاد صفحات 69-76
    سابقه و هدف
    تعبیه لوله بینی- معده ای(NGT) مدت ها است که برای جراحی های شکم به صورت یک اقدام استاندارد و شایع یاد شده است. هدف از این اقدام، کاستن عوارض پس از عمل مانند تهوع، استفراغ، اتساع شکم و... و ترخیص زودتر بیمار بوده است. اما واقعا شواهدی از موثر بودن این اقدام در دست نیست. هدف این مطالعه تعیین عوارض بعد از عمل در صورت وجود یا عدم وجود لوله بینی- معده ای در جراحی های شکم می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده شاهددار روی 100 بیمار متوالی که تحت عمل جراحی شکم (اورژانس یا انتخابی) قرارمی گرفتند، انجام شد. بیماران به دوگروه تقسیم شدند. درگروه اول (شاهد) پس از القاء بی هوشی، NGT تعبیه شد و در گروه دوم (مورد) NGT تعبیه نشد و عوارض پس ازعمل در دوگروه بررسی و ثبت شد.
    یافته ها
    عوارض پس از عمل در گروه شاهد و مورد مشابه بود و به ترتیب تهوع (26 درصد در مقابل 18 درصد)، استفراغ (4 درصد در مقابل 6 درصد)، تب (10 درصد در مقابل 6 درصد)، فاصله شنیدن اولین صدای روده ای (84/10 ± 8/22 ساعت درمقابل21/9 ± 84/21 ساعت)، عوارض ریوی(2 درصد درمقابل2 درصد)، عفونت زخم (4 درصد در مقابل 4 درصد)، مدت متوسط بستری (62/1 ± 58/2 در مقابل 6/1 ± 47/2 روز). فقط در مورد احساس ناراحتی و درد گلو در دو گروه، تفاوت قابل ملاحظه وجود داشت (74 درصد در مقابل 16 درصد،000/0 P=).
    استنتاج
    این یافته ها نشان می دهد تعبیه NGT به صورت معمول موجب کاهش عوارض پس از عمل نمی شود و صرفا موجب احساس ناراحتی بیمار می گردد. لذا توصیه می شودNGT به صورت انتخابی و فقط در زمانی که کاربرد آن لازم باشد (همانند استفراغ و اتساع شکم) تعبیه شود.
    کلیدواژگان: لوله نازوگاستریک، عوارض، جراحی شکم
  • مقاله گزارش مورد
  • محمد جواد هادیان فرد، علیرضا اشرف صفحات 77-80
    تظاهرات درگیری دستگاه عصبی (neurobrucellosis) از آن جمله دستگاه عصبی مرکزی در تب- مالت بسیار متنوع می باشد و درکمتر از پنج درصد مبتلایان رخ می دهد. دراین بین، مننژیت حاد یا مزمن شایع ترین عارضه محسوب می شود و درگیری اعصاب مغزی به ندرت ایجاد می گردد. دراینجا موردی ازتب مالت با درگیری عصب هفتم مغزی (facial palsy) و فلج یک نیمه بدن (hemiplegia) معرفی می گردد. با توجه به مورد فوق توصیه می شود در مناطق اندمیک، بیمارانی که با علائم غیرقابل توجیه گرفتاری دستگاه عصبی مراجعه می کنند، از نظر عفونت تب مالت نیز مورد بررسی قرار داده شوند. چرا که در صورت تشخیص به موقع، جواب به درمان قابل قبول خواهد بود.
    کلیدواژگان: فلج یک نیمه بدن، عصب صورتی، تب مالت
  • نامه تحقیقی
  • امیر سلطانی، ترنگ تقوایی، سیده فاطمه عمادی ترکامی صفحه 81
    شایع ترین داروهایی که در درمان انسداد مزمن ریوی (COPD) مورد استفاده قرار می گیرند. گشاد کننده های برونش (Bronchodilators) نام دارند. این داروها شامل ترکیبات تحریک کننده گیرنده های Beta-2 راه های هوایی (Beta-2 agonists)، ترکیبات آنتی کولی نرژیک و ترکیبات متیل گزانتین هستند. از این دسته اول Salbutamol، از دسته دوم Ipratropium و از دسته سوم Theophylline و Aminophylline در ایران در دسترس هستند. اسپری سالبوتامل در بازار ایران ارزان تر است و در صورت داشتن اثر درمانی بهتر، استفاده از آن مقرون به صرفه تر می باشد. این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی بر روی 16 بیمار بالغ مبتلا به COPD مراجعه کننده به درمانگاه ریه بیمارستان امام خمینی (ره) ساری به مدت 6 ماه صورت گرفت و از کلیه بیماران اسپیرومتری پایه گرفته شد.
  • فهرست نویسندگان و عنوان مقالات سال 1386 - مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
    صفحات 82-99
|
  • S. Falahatcar, N. Mousanezhad, M. Salehi, H. Shiri, S. Nikpour, M. Akbarpour, N. Khaci Pages 1-6
    Background and
    Purpose
    Acute renal colic is a common complaint from patients entering the emergency departments. Although, urethral lithotripsy and extracorporeal shock wave lithotripsy are known to be effective, the role of medical-expulsive therapy for the treatment of this disease has not yet been established. This study assessed the clinical efficacy of addition methylprednisolon acetate in the medical-expulsive therapy of distal ureterolithiasis.
    Materials And Methods
    Eighty five (85) consecutive patients with a symptomatic distal urethral stone were included in our study and randomized to one of two home treatment groups. Group A patients (n = 45) received tramadol (50mg bid) and hydrochlorothiazide (50 mg daily) for 21 days, and group B patients (n = 40) were treated with a corticosteroid drug (methylprednisolon acetate 40mg intra-muscular on 0, 7 and 14 days after treatment), in addition to tramadol and hydrochlorothiazide. The treatment duration was 21 days. All patients were re-evaluated after 21days with a clinical examination and KUB.
    Results
    The mean stone size was 5.2mm and 5.8mm in groups A and B respectively (P value>0.05). Both groups had a significant difference in expulsion rate (20(44.4%) for group A and 32 (88%) for group B (P value<0.001).
    Conclusion
    Our results suggest that the use of a corticosteroid drug in association with tramadol and hydro-cholorothiazid appeared to induce an increase in the expulsion rate.
    Keywords: Renal colic, Methylprednisolon, Ureteral stone
  • M. Mofidi, K. Ahmadi Pages 7-13
    Background and
    Purpose
    Anterior shoulder dislocation is the most common major joint dislocation. In most cases, this dislocation is being relocated in emergency departments. Routinely, pre and post reduction radiographs are performed. This study was done to determine the necessity of radiographs in the emergency department for management of patients with suspected anterior shoulder dislocation.
    Materials And Methods
    In this case series study, 116 patients suspected of anterior shoulder dislocation were referred to Hazrat Rasoul Akram and Haftome Tir Hospitals emergency departments in Tehran, and were investigated for a one year period. The emergency physicians evaluated and documented the possibility of dislocation or relocation, before obtaining radiographs. Outcome measures were the assessment of joint positions on the x-rays by an orthopedic surgeon.
    Results
    84 cases (72%) were male and 32 cases (28%) were female. Mean age of the patients was 31.5±8.5 yrs. Thirty (30) patients had recurrent dislocations without traumatic mechanism (group 1) and eighty six (86) patients had no prior dislocation or a blunt mechanism of injury (group 2). The accuracy of the emergency physician’s assessment in dislocations was 100% in group 1 and 98% in group 2. False assessments occurred only in patients with fractures. There is no significant difference between emergency physicians and orthopedic surgeons in the assessment of dislocations and relocations, when the emergency physicians did accuralty diagnose them.
    Conclusion
    Our study showed that the physicians are highly accurate in clinical determination of anterior shoulder dislocation and relocation. Pre-reduction films should be obtained when the mechanism of injury is trauma. Post-reduction films should be obtained in fracture-dislocations or when the physicians are uncertain of correct relocation.
    Keywords: Anterior shoulder dislocation, Radiograph, Relocation
  • S.H. Abdollahi, M. Kazemi Pages 14-20
    Background and
    Purpose
    Many studies report that Toxoplasma gondii excreted / secreted antigens (E/SA) appear to be a suitable marker for toxoplasmosis serodiagnosis. Most of these studies have used E/SA, obtained from supernatant of Toxoplasma cell culture, or by incubating tachyzoites in cell free media (RPMI-1640). The present study for the detection of Toxoplasma IgG in human serum was evaluated, using the components of peritoneal fluid of infected mice (as another source of E/SA).
    Materials And Methods
    Peritoneal fluids of mice infected by interaperitoneal (IP) inoculation of Toxoplasma tachyzoites were collected after 3 days and centrifuged at 750×g for 15 minutes. Then the supernatant was precipitated with ammonium sulphate solution (40% saturated) and used as components encompassing E/SA. Forty (40) none- infected (without anti- toxoplasma antibodies) and thirty- two (32) positive (with IgG to toxoplasma) human serum samples were selected (all sera were first tested by standard method for detection of IgG antibodies anti-T. gondii) then, the sera were tested by ELISA using E/SA.
    Results
    The cut-off point with 95% confidences was found to be 0.78. Moreover, sensitivity and specificity of the method were determined to be 84% and 92%, respectively.
    Conclusion
    The present results indicate that peritoneal exudates from mice infected with T.gondii, may be used as a source of anti-genic material for the detection of Toxoplasma-specific IgG. Furthermore, it may be valuable for the development of new tools in the serodiagnosis of toxoplasmosis.
    Keywords: Toxoplasmosis, Excreted, Secreted Antigens, ELISA, Toxoplasma
  • K. Yousefnejad, S. Masoumi Pages 21-30
    Background and
    Purpose
    Coronary artery Stenting is known to improve the outcome for ischemic heart disease. Many clinical studies have been performed to determine the long-term outcome of coronary Stenting and most of them were based on first-generation bare-metal Stents. The aim of this study is to evaluate long-term (24 6.4 month) results of second-generation bare metal stent.
    Materials And Methods
    From August 2004 to September 2006, one hundred and twenty eight (128) consecutive patients with significant coronary artery stenosis underwent elective angioplasty and stent implantation, using second generation bare metal stent (BMS). Clinical outcome were analyzed after (246.4) months. The Primary end point was based on the incidence of MACE (MI, Death, and Repeat Revascularization).
    Results
    One hundred and forty four (144) bare metal stents were implanted in 134 Vessels. The Mean age was 57 10.4 years, 72% of patients were male and 35.2% were diabetic with 98.4% in- patient hospitalization success rate. Thirteen (10.3%) patients had MACE during the follow-up period (4MI, 3CABG, 2 Deaths and 4R-PCI). Independent Predictor of MACE was Unstable Angina, Prior PCI, Prior CABG, stent diameter and post PCI plavix dose.
    Conclusion
    Our study demonstrated second generation bare metal stent, is superior to the first generation one with a greater survival rate and lower incidence of MACE.
    Keywords: Bare metal stent, Angioplasty, Coronary artery disease (CAD)
  • S. Afgheh, M. Ardshirzadeh, F. Jafari, M. Mahmoudi Rad, Gh.A. Sadeghinezhad Pages 31-39
    Background and
    Purpose
    Different studies have shown that caregivers of patients suffering from chronic physical or mental disorder endure a considerable burden. Authors decided to evaluate such burden on two groups of caregivers, (schizophrenic and ESRD patients), since few studies have been carried out regarding this subject in Iran.
    Materials And Methods
    In an experimental, cross sectional, comparative, two-tier cohort study, 60 caregivers (30 of Schizophrenic and 30 of those suffering from End Stage Renal Disease), were selected as convenient groups. Demographic questionnaires and FBIS were completed for both groups and results were reviewed by SPSS software based on t test.
    Results
    Caregivers of Schizophrenic patients endured a heavier burden in comparison with those suffering from ESRD by a meaningful difference, (0.05%). The results achieved from subgroups also showed that caregivers of both groups bear almost similar economic burden. In subgroup of objective burden, the caregivers of schizophrenic patients endured more burdens in comparison with patients suffering from ESRD, with once again a meaningful difference. Moreover, in subgroup of subjective burden, the caregivers of Schizophrenic patients endured more burdens comparing to patients suffering from ESRD, however the difference was not meaningful.
    Conclusion
    This study revealed that the caregivers of Schizophrenic patients experience more burdens, both objective and subjective, in comparison with patients suffering from ESRD.
    Keywords: burden, objective burden, subjective burden, schizophrenia, End Stage Renal Disease (ESRD)
  • Sh Reyhani, J. Mohtadi Nia, S.R. Aref Hosseini Pages 40-48
    Background and
    Purpose
    Cardiovascular (CVD) disease is the leading cause of death all over the world. Although, most CVD deaths occur from age 65 years and older, it should be noted that one third of deaths occur prematurely. Hypercholesterolemia, oxidized LDL and lipid per oxidation, play a significant role in the pathogenesis of atherosclerosis. It appears that some food additives may decline cardiovascular risk by lowering serum lipids or increase antioxidant activity. This study was designed to determine "the effect of soy protein consumption on serum lipid profiles and lipid per oxidation (serum malondialdehyde levels) in young female adults”.
    Materials And Methods
    In the present trial, 73 university students were supplemented by 100 grams of soy nuts daily for 4 weeks. Weight, basal metabolic index “BMI”, lipid profile and malondialdehyde concentrations, were measured at the baseline and the end of week 4.
    Results
    Soy protein had no significant effect on weight, BMI, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, total/HDL-cholesterol ratio and LDL-cholesterol/HDL-cholesterol ratio whereas triglyceride, malondialdehyde concentrations were decreased significantly (P<0.05).
    Conclusion
    These findings indicate beneficial effects of soy protein on some of biochemical indexes of cardiovascular disease. Therefore, soy protein consumption is recommended to prevent cardiovascular diseases.
    Keywords: Soy protein, Yong females, Lipid per oxidation, Malondialdehyde
  • A. Amiri, E. Nasiri, R.A. Mouhammadpour Pages 49-53
    Background and
    Purpose
    Blood pressure (BP) is routinely evaluated intermittently during the clinical status for care and treatment. The most common method to measure BP is by using the sphygmomanometer with a stethoscope. This method may be difficult for medical students that will use BP for medical evaluation. The purpose of this study was to compare the accuracy of double stethoscope device for blood pressure monitoring, with standard ausculatory measurements using a mercury sphygmomanometer.
    Materials And Methods
    In this distinguished report, 65 volunteer participants were studied. Means, standard deviations and Systolic, Diastolic pressure were calculated. The correlation between groups was determined with Pearson correlation.
    Results
    Mean difference in systolic, Diastolic Blood pressure between standard and routine method with double stethoscope method measurements, was not significant (P<0.001) and were in agreement with Pearson correlation between them.
    Conclusion
    This study demonstrates that the double stethoscope device provides an accurate measure of blood pressure that is closely approximates with what is achieved by the indirect auscultator method, using a mercury sphygmomanometer.
    Keywords: Blood pressure measurement, Double stethoscope, Accuracy, Monitoring
  • S. Khani, R.A. Mohamadpour, V. Ghaffari Saravi, F. Abdollahi, R. Sabaghi, M. Bavand Pages 54-62
    Background and
    Purpose
    Many children younger than 1 year old (about 4/000/000) are dying annually around the world, that three quarters of this mortality is related to neonatal period (4 weeks after birth). Several factors such as environmental conditions, social and genetic factors are causes of decreasing neonatal mortality. The aim of this study was to determine the neonatal survival rate and its related causes in NICU of private and governmental hospitals in Sari.
    Materials And Methods
    This survival analysis was a descriptive study of 500 neonates who were admitted into NICU of private and governmental hospitals (Booali Sina, Nimeyeh Shaban, Amir-Mazandarani, and ShafaHospitals) in Sari during 2005 to 2007. Data was gathered by using Self-making Informational Form (validity and availability was confirmed by content validity and α- kronbach). Information were obtained by interview with mothers, study of patient's chart, observation of the neonates, or phone interviews, after being discharged from the hospital. Statistical analysis of data was done by using Kaplan-Mayer survival analysis technique, and survival tables. Furthermore, risk factors were determined by logistic regression.
    Results
    Three-hundred twenty six neonates (65.2%) were the first rank of birth. Sixty-three mothers (12.6%) experienced previous neonatal mortality. 217 of mothers (43.4%) were illiterate and 85 (17%) had diplomas or higher education. 119 neonates (23.85) died within 28 days of life. There was a relationship between higher education level of mothers, polyhydraminous (over production of amniotic fluid according to sonography report), and delivery method, neonatal weight at birth, congenital anomalies, and neonatal survival rate. Eighty-seven expired neonates (73.1%) had birth weight lower than 2500gr, and 21 (16.8%) had gestational age lower than 36 weeks. The survival rate was higher among neonates within 21 and 22 days of life. The mortality rate among neonates with 2 to 3 days of life was higher than the other age group.
    Conclusion
    We have not achieved adequate success in comparison with other developed countries in the improvement of neonatal survival rate during low gestational age. On the other hand, the physical and cognitive abilities of neonates were not evaluated in this study. We recommend further studies with more samples for assessment regarding survival rate of the neonates without disability.
    Keywords: Infant, Neonate, Neonatal mortality, Neonatal survival
  • S.H. Hosseini, R. Pourmousa, F. Sheykhmounesi, A.A. Hosseininasab Pages 63-68
    Background and
    Purpose
    Tinnitus is a troublesome disease that may cause several problems, including the following: insomnia decreased concentration and diminished quality of life. This study was designed in order to evaluate depression and anxiety in patients with tinnitus.
    Materials And Methods
    This study was an experimental survey and carried out with case – control method. There were 50 persons in case and control groups, case group included patients with non-organic tinnitus. The patients in case and control group completed Beck and Spiel Berger questionnaire, in order to evaluate their level of depression and anxiety.
    Results
    Age, sex, marital status and smoking of case and control groups were similar. Case groups included 50 patients in which 20 of those were smokers and their level of depression and anxiety were higher than non smokers and this difference was significant (P=0.03). Level of depression in patients with tinnitus was higher than control group (p=0.03), patients with tinnitus experienced more anxiety than control group.
    Conclusion
    The patients with tinnitus suffered more depression and anxiety in comparison to patients without tinnitus.
    Keywords: Tinnitus, Anxiety, Depression
  • N. Rahmani, A. Yaghobzade, L. Shahbaznejad Pages 69-76
    Background and
    Purpose
    For the past years, tubes have been inserted into the stomach via the nose (nasogastric Tube: NGT) for the purpose of evacuating gas and liquid routinely, and for the prevention of nausea, and vomiting. However, there are no evidences regarding its efficacy. The aim of this study was to evaluate the post abdominal surgery complications either NGT inserted or not.
    Materials And Methods
    In this clinical trial comparative study, 100 consecutive patients who underwent abdominal surgery (elective or urgency) were included in the study. They were divided in two groups: one was inserted NGT before anesthesia and remained until after initiation of bowel movement (control) and another without an incubated (case).
    Results
    Post surgery complications was similar in both groups (P>0.05): nausea (26% vs. 18%), vomiting (4% vs. 6%), fever (10% vs. 6%), bowel movement time (22.8 ± 10.84 vs. 21.84 ± 9.21), pulmonary complications (2% in both), wound infection (4% in both), duration of stay in hospital (2.58 ± 1.62 vs. 2.47 ± 1.6 days) in controls and cases respectively. Only sore throat was significantly more frequent in control group (74% vs. 16%).
    Conclusion
    These results suggest that routine and prophylactic insertion of NGT is not necessary, cannot reduce complications and also leads to patient's discomfort. Therefore, it must be saved in some specific indications.
    Keywords: Nasogastric tube, complications, abdominal surgery
  • M.J. Hadianfard, A.R. Ashraf Pages 77-80
    Manifestations involving the nervous system (neurobrucellosis), is a treatable infection, however it is not well documented. Direct invasion of the central nervous system occurs in fewer than 5% of cases. Acute or chronic meningitis is the most frequent nervous system complication. However, hemiplegia and cranial nerve involvement are rarely encountered. In this report we present a patient with “seventh cranial nerve palsy” and “hemiplegia,” as the manifestations of probable neurobrucellosis. Thus, in endemic area, brucellosis should be ruled out in patients who develop unexplained neurological symptoms such as hemiplegia.
    Keywords: Hemiplegia, Facial Palsy, Brucellosis
  • A. Soltani, T. Taghvaee, S.F. Emadi Terkami Page 81
    This is a clinical trial regarding the comparative effect of two drugs in COPD patients. The drugs were Salbutamol and Ipratropoim bromide that are being used commonly in the treatment of COPD. Salbotamol is less expensive in Iran and more available than Ipratropim. We chose 16 patients which were referred to Pulmonary Clinic in ImamHospital, Sari. The Pulmonary function test was done for each patient prior and after administering 200 µg salbotamol and 36 µg Atrovent in 0.5 ml within a one and two hour period. Then, comparison was made regarding the results of FVC and FEV1, with paired T- test and SPSS. We found no difference between the effects of these two drugs.
    Keywords: COPD, Ipratropium, Salbutamol, Spirometry