فهرست مطالب

مطالعات تربیتی و روانشناسی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 18، 1387)

فصلنامه مطالعات تربیتی و روانشناسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 18، 1387)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/06/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدسعید عبدخدایی، علی اکبر سیف، یوسف کریمی، اسماعیل بیابانگرد صفحه 5
    پژوهش حاضر به منظور تدوین و هنجاریابی مقیاس انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر دوره متوسطه و بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مطالعه بر افزایش انگیزش انجام شد. برای تدوین مقیاس انگیزش تحصیلی از هشت نظریه انگیزش در آموزش و پرورش (نیاز پیشرفت، انتظار ارزش، هدف گرایی، انگیزش توانش، خود ارزشی، خود کارآمدی، اسنادی و انگیزش درونی بیرونی) استفاده شد. پس از جمع بندی مفاهیم موجود در نظریه های فوق، سه مؤلفه نیاز پیشرفت، خود کارآمدی و انگیزش درونی استنتاج شد. سپس عبارت هایی که نشان دهنده ویژگی های رفتاری مؤلفه ها باشند تدوین و پس از بررسی و اجرای مقدماتی، بر روی نمونه 1122 نفر از دانش آموزان پسر شاغل به تحصیل در مقطع متوسطه دبیرستان های دولتی نواحی هفتگانه مشهد در سال تحصیلی 85-84، که با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده بودند اجرا شد. پایایی این وسیله اندازه گیری با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 91/0 و با استفاده از بازآزمایی 88/0 به دست آمد. روایی محتوایی با بررسی عبارت های مقیاس به وسیله چندین متخصص روانشناسی تربیتی و روان سنجی و مشاوران تربیتی در آموزش و پرورش مورد تایید قرار گرفت. روایی ملاکی از طریق ضریب همبستگی نمره فرد در مقیاس ساخته شده با میانگین معدل دو سال گذشته وی 31/0 و ضریب همبستگی نمره فرد در مقیاس ساخته شده با میانگین نظرات معلم و معاون دبیرستان 56/0 به دست آمد که شواهدی بر روایی ملاکی است. همبستگی نمره هر سؤال با کل آزمون و همبستگی مؤلفه های سه گانه شاهدی بر وجود روایی سازه است. برای آزمون اثربخشی آموزش مهارت های مطالعه بر افزایش انگیزش، دو گروه آزمایش و کنترل هر کدام به تعداد 30 نفر از بین دانش آموزان شرکت کننده در کلاس های تقویتی انتخاب شدند. ابتدا پیش آزمون (مقیاس ساخته شده توسط محقق) برای هر دوگروه اجرا و پس ازاجرای آموزش برای گروه آزمایش، پس آزمون نیزبرای هر دو گروه اجرا شد. نتیجه مقایسه میانگین دو گروه، اثربخشی آموزش مهارت های مطالعه بر افزایش نمره انگیزش تحصیلی فرد در مقیاس ساخته شده را نشان داد.
    کلیدواژگان: مقیاس انگیزش تحصیلی، هنجاریابی، مهارت های مطالعه، دانش آموزان دوره متوسطه
  • داوود حسینی نسب، فاطمه احمدیان، محمدحسین روانبخش صفحه 21
    مقاله ی حاضر به بررسی رابطه ی شیوه های فرزندپروری با خود کارآمدی و سلامت روانی دانش آموزان پایه ی دوم دبیرستان های شهرستان مهاباد در سال تحصیلی 84-1383 پرداخته است. این تحقیق از نوع پیمایشی همبستگی است. حجم نمونه موردمطالعه شامل 360 نفر، که 193 پسر و 167 دختر و از نوع نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای می باشد. جمع آوری اطلاعات به وسیله ی پرسشنامه شیوه های فرزندپروری شیفر، خود کارآمدی شرز و همکاران و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر انجام شده است. یافته ها نشان داد که: بین خود کارآمدی دانش آموزانی که والدین آنها شیوه های فرزندپروری متفاوتی داشته اند، تفاوت معنی داری وجود دارد. سلامت روانی دانش آموزانی که شیوه های فرزندپروری متفاوتی را تجربه کرده اند، بصورت معنی داری باهم تفاوت دارد. بین سلامت روانی و خود کارآمدی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین سلامت روانی دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود ندارد. شیوه فرزندپروری دانش آموزان با توجه به رشته تحصیلی آنها متفاوت است. خود کارآمدی دانش آموزان در رشته های مختلف متفاوت نمی باشد. دانش آموزانی که در رشته های مختلف تحصیل می کنند از نظر سلامت روانی تفاوت معنی داری باهم ندارند. بین دانش آموزان دختر و پسر از نظر خود کارآمدی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شیوه هیا فرزندپروری، خودکارآمدی، سلامت روانی
  • مریم مقیمی، بهروز مهرام، محمود سعیدی رضوانی، حمیدرضا آقامحمدیان صفحه 39
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی و خصیصه ای کارکنان سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی بر میزان مشارکت آنها در نظام پیشنهادها در سال تحصیلی 1385-1384 انجام شده است. کلیه کارکنان شاغل در سازمان آموزش و پروش خراسان رضوی، نواحی هفتگانه و منطقه تبادکان مشهد، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. متناسب با تحقیقات از نوع علی مقایسه ای، دو جامعه کارکنان مشارکت کننده و غیر مشارکت کننده در نظام پیشنهادها در نظر گرفته شد. در جامعه افراد مشارکت کننده 30 نفر به روش تعمدی و غیراحتمالی و براساس بیشترین میزان مشارکت و در گروه افراد غیر مشارکت کننده 50 نفر متناسب با تعداد افراد مشارکت کننده در هر منطقه یا ناحیه، به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. داده های مورد نیاز از طریق دو نوع پرسشنامه جمع آوری شده و از طریق آزمون های مقایسه دو میانگین و دو نسبت مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. براساس یافته ها، میان ویژگی های شخصیتی منبع کنترل، سازگاری با موقعیت وعزت نفس کارکنان مشارکت کننده و غیر مشارکت کننده در نظام پیشنهادها تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین از میان مؤلفه های خصیصه ای، تنها عوامل جنسیت و مدرک تحصیلی، تفاوت معناداری را میان کارکنان مشارکت کننده و غیر مشارکت کننده در نظام پیشنهادها نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، نظام پیشنهادها، رفتار سازمانی، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های خصیصه ای، سازمان آموزش و پرورش
  • عباس بازرگان، فاخته اسحاقی صفحه 57
    در طی دو دهه گذشته، اغلب نظام های آموزش عالی جهان کوشش هایی برای انجام ارزیابی و بهبود کیفیت آموزش، پژوهش و عرضه خدمات تخصصی در سطح دانشگاه و نیز در سطح نظام های آموزش عالی به عمل آورده اند. کشورهایی که به کسب تجربه موفق در این زمینه نایل آمده اند، به انجام ارزیابی مستمر پرداخته اند و از ارزیابی درونی به عنوان رویکردی زیربنایی جهت اشاعه فرهنگ کیفیت استفاده کرده اند. در اغلب این کشورها انجام ارزیابی درونی براساس هدف های واحد سازمانی آموزش عالی انجام می شود. در ایران نیز اجرای طرح های مربوط به ارزیابی مستمر از سال 1375 آغاز شد. پس از آن کوشش هایی در انجام ارزیابی درونی در گروه های آموزشی دانشگاهی به عمل آمده است. اما در این تجربه ها هدف گذاری برای ارزیابی درونی گروه های آموزشی همواره با چالش مواجه بوده است. تازه ترین تجربه ارزیابی درونی در آموزش عالی ایران، اجرای طرح ارزیابی درونی گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه تهران است که هدف گذاری برای انجام آن از نوآوری ویژه ای برخوردار می باشد. در این مقاله ضمن بیان تجربه های ملی ارزیابی درونی در دهه اخیر، با تاکید بر تجربه یادشده به تحلیل چگونگی هدف گذاری برای ارزیابی درونی گروه های آموزشی دانشگاهی پرداخته می شود و چارچوبی برای این منظور عرضه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، هدف های گروه آموزشی، کیفیت، آموزش عالی ایران، ملاک های ارزیابی
  • سید امیر امین یزدی، آمنه عالی صفحه 73
    هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر سبک های مدیریت کلاس معلم، بر رشد مهارت های فراشناختی دانش آموزان است. در این پژوهش سه نوع سبک مدیریت کلاس (سبک مداخله گر، سبک تعاملی و سبک غیرمداخله گر) در نظر گرفته شده است. جامعه تحقیق، کلیه کلاس های پایه پنجم در مدارس ابتدایی پسرانه و دخترانه ناحیه شش آموزش و پرورش مشهد در سال تحصیلی 1384-1383 می باشد. سبک مدیریت کلاس معلمان با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته در نمونه 60 نفری معلمان سنجیده شد و متغیر فرا شناخت نیز با استفاده از پرسشنامه خود– گزارش دهی اسپرلینگ و همکاران در نمونه 307 نفری دانش آموزان ارزیابی گردید. براساس نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها، فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه؛ «دانش آموزان معلمین تعامل گرا در مقایسه با دانش آموزان معلمین مداخله گر از مهارت های فراشناختی بالاتری برخوردارند» تایید گردید. همچنین یافته ها، نشان می دهد؛ مهارت نظارت فراشناختی دانش آموزان پسر بطور معناداری بالاتر از دختران است و بین فراشناخت دانش آموزان و نمره پیشرفت تحصیلی (معدل) آنان، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: فراشناخت، مهارت های فراشناختی، سبک های مدیریت کلاس، دانش آموزان
  • پروین تبیان صفحه 91
    در این مقاله به بررسی مقوله علم نزد فیلسوف الهی، ملاصدرا پرداخته شده و به اختلاف ذاتی اعتقاد او با نظر مشائین اشاره می گردد. از نظر ملاصدرا حقیقت علم از سنخ وجود بوده و در نتیجه حضوری و شهودی می باشد. بنابراین معرفت هستی جز از طریق معرفت نفس میسر نخواهد شد و معرفت نفس نیز جز از طریق سلوک و تربیت نفس صورت نخواهد گرفت. همچنین معرفت به خداوند جز به طریق علم شهودی معرفت حقیقی نخواهد بود. از این جا معلوم می گردد که انسان، برخلاف موجودات دیگر مفهومی ماهوی نیست بلکه حقیقتی وجودی است که به میزان فعلیت مراتب هستی در او از حقیقت «انسان» برخوردار می گردد.
    با این ادراک از حقیقت علم معلوم می گردد بین علم و اخلاق، نظر و عمل هیچ گونه جدایی وجود ندارد و در حقیقت بین حکمت نظری و حکمت عملی رابطه دو طرفه تنگاتنگی موجود است. یعنی انسان در ارتباط با هستی تنها نقش انفعالی ندارد که چون آئینه، تنها صور را در ذهن خود مرتسم نماید بلکه او موجودی است که هستی در او ظهور می یابد و جایگاهی است که وجود، خود را از آن طریق مکشوف می سازد. بدین ترتیب مرز میان شناخت شناسی و وجود شناسی از میان می رود.
    کلیدواژگان: علم، علم حصولی، علم حضوری، معرفت نفس، معرفت خدا
  • علی ذکاوتی قراگزلو صفحه 103
    مبحث صلح در اندیشه عرفانی و تربیتی و اخلاقی غرب حداقل از زمان فلوطین تاکنون استمرار دارد. کمنیوس به ظریف ترین تلفیق نظری و عملی صلح در دنیای غرب با تکیه بر پارادایم مهر دست یافت. او نگرشی چند وجهی را در قلمرو تربیت عرضه کرد. آرزوی کمنیوس پیوند مهر، دانایی و خرد، توانایی (نظر و عمل) و ایمان و دین بود. نگرش جهانی او، در عرصه تعلیم و تربیت به ابداعاتی در حوزه اندیشه صلح نزد او منجر شد. کمنیوس را می توان از پیشروان نظریه های تکاملی روان شناسی ژنتیک، روش های تدریس، روان شناسی کودک و تربیت از جمله در بعد بین المللی آن برشمرد. تربیت فراگیر به طور منطقی چهره او را بالقوه به عنوان یکی از پیشروان آموزش از راه دور هم مطرح کرد. او درصدد اصلاح و بهبود تعلیم و تربیت کودکان و بزرگسالان و پیران بود. وی یکی از پیشروان مبانی روان شناسی رشد و بنیانگذار نظام آموزش گام به گام متناسب با رشد شاگردان معرفی شده است. کمنیوس به ترکیب تربیت فراگیر، و اصلاح عمومی و جهانی در دانش، ایمان و اخلاق می اندیشید و تربیت را نوری در تاریکی می نامید. او توفیق یافت مبانی اخلاقی صلح و نیز زوایای تاریک نظری آن را باز نمایاند.
    کلیدواژگان: صلح، جنگ، مهر، دانایی و خرد، کمنیوس، تربیت فراگیر
  • ایلناز سجادیان، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی، محسن معروفی صفحه 127
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش روش ذهن آگاهی بر میزان علائم اختلال وسواس - اجبار در بیماران سرپایی مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناختی و روانپزشکی شهر اصفهان اجرا گردید. بدین منظور تعداد 18 بیمار مبتلا به اختلال وسواس- اجبار که بر اساس مصاحبه بالینی توسط روانشناس بالینی و روانپزشک معرفی شده بودند و دارو مصرف می کردند، به روش تصادفی ساده از میان جامعه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 9 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه وسواس – اجبار مادزلی به عنوان پیش آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. آزمودنی های گروه آزمایش به صورت فردی و به مدت شش جلسه در معرض برنامه درمانی آموزش روش ذهن آگاهی قرار گرفتند. این برنامه شامل توضیح ماهیت اختلال وسواس - اجبار و انواع آن، مراحل چهارگانه ذهن آگاهی و ارائه تکالیف خانگی با استفاده از روش ذهن آگاهی بود که از طریق کتابچه راهنمای محقق ساخته و با هدایت پژوهشگر به هر بیمار آموزش داده شد. در طول درمان علاوه بر جلسات حضوری هفتگی، بیماران از طریق تماس تلفنی با پژوهشگر در ارتباط بوده و به منظور برطرف نمودن مشکلات احتمالی در انجام تکالیف، راهنمایی های لازم را دریافت نمودند. آزمودنی های گروه کنترل فقط دارو دریافت کردند و هیچ نوع درمان روانشناختی بر آنها اعمال نشد. نتایج تحلیل کواریانس دال بر تاثیر آموزش روش ذهن آگاهی در بهبودی معنادار علائم کلی وسواس در مرحله پس آزمون و آزمون پیگیری بود (001/0P<). همچنین نتایج، حاکی از تاثیر این روش در بهبودی معنادار علائم شستشو، وارسی، کندی وسواسی، تردید وسواسی و نشخوار ذهنی در مرحله پس آزمون و آزمون پیگیری بود (05/0(P<.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس، اجبار، ذهن آگاهی، پرسشنام وسواس، اجبار مادزلی
  • فاطمه شهامت، پروین کدیور، ولی الله فرزاد صفحه 143
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های شناختی دانش آموزان در محیط یادگیری با کمک کامپیوتر (مدارس هوشمند) و پیشرفت آنها در دروس ریاضی و شیمی، در مقایسه با محیط سنتی صورت گرفته است. متغیر مورد نظر پژوهشگر، سبک های شناختی (کلامی- تصویری و کل گرا- تحلیلی)، براساس مدل رایدینگ مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه این تحقیق شامل 321 دانش آموز سال دوم دوره دبیرستان (رشته های علوم تجربی و ریاضی) از مناطق 4 و 7 تهران است. به منظور کنترل عوامل مرتبط با پیشرفت درسی دانش آموزان، همتاسازی براساس متغیرهای انگیزش درونی و هوش صورت گرفته است. تحلیل یافته های این پژوهش با استفاده از مدل لگاریتم خطی، نشان می دهد که دانش آموزان دارای سبک شناختی کلامی در محیط یادگیری با کمک کامپیوتر در مقایسه با محیط عادی عملکرد بهتری در درس ریاضی داشته اند. اما در مورد درس شیمی تفاوتی معناداری بین دو محیط به دست نیامد.
    کلیدواژگان: یادگیری با کمک کامپیوتر، مدارس هوشمند، سبک های شناختی
  • بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، حسین باقری صفحه 157
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های هوش هیجانی بر رشد آن در نوجوانان دبیرستانی است. بدین منظور تعداد 1000 نفر دانش آموز دختر از میان دانش آموزان پایه اول و دوم دبیرستان استان خراسان رضوی به طور تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه 500 نفره (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. پرسشنامه هوش هیجانی شوت، در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید. گروه آزمایشی طی 6 جلسه 90 دقیقه ای، مداخلات مبتنی بر آموزش مهارت های هوش هیجانی را به صورت گروهی دریافت نمود. مقایسه نتایج آزمون ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون نشانگر تاثیر مداخلات در بهبود شاخص هوش هیجانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بود.
    کلیدواژگان: مهارت های هوش هیجانی، پیشرفت هوش هیجانی، سواد هیجانی، دوره نوجوانی
  • احمد لعلی فاز، عباس عسکری صفحه 167
    پژوهش حاضر به منظور بررسی توان پیش بینی تعامل هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت شناختی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش انجام گرفته است. فرض اساسی این پژوهش مبتنی بر تاثیرگذاری تعامل مولفه های هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت شناختی (رتبه تولد، حجم خانواده، تحصیلات والدین و پایگاه اقتصادی- اجتماعی) بر چگونگی پیشرفت تحصیلی است. نمونه پژوهش عبارتند از 60 دانش آموز تیزهوش دختر شهر مشهد که به شیوه تصادفی انتخاب گردیدند. پرسشنامه هوش هیجانی بار- ان(1997) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، ابزار مورد استفاده در این پژوهش را تشکیل می دادند. روش پژوهش از نوع همبستگی است. نتایج بدست آمده حاکی از عدم رابطه بین هوش هیجانی کل و پیشرفت تحصیلی، و وجود رابطه معنی دار مثبت طبقه سازگاری (از بین پنج طبقه هوش هیجانی)، مولفه های حل مساله، و واقعیت آزمایی (از بین پانزده مولفه هوش هیجانی)، با پیشرفت تحصیلی (p<0.05) است. همچنین تحلیل رگرسیون پسرونده (Backward) تعامل 15 مولفه هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت شناختی، نشان دهنده توان پیش بینی (r=0.735، r2=0.541، p<0.05) در پیشرفت تحصیلی است. تحلیل نهایی رگرسیون،توان پیش بینی کنندگی متغیرهای رتبه تولد، حل مساله، واقعیت آزمایی و تحمل فشار را معنی دار (r=0.591، r2=0.35، p<0.01) می داند. بررسی رابطه رتبه تولد (p<0.01) و حجم خانواده (p<0.05) با پیشرفت تحصیلی نیز رابطه معنی دار مستقیم را نشان می دهد. نتایج در ارتباط با یافته های پیشین به بحث گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، تیزهوش، متغیر جمعیت شناختی
|
  • Said Abdkhodai, Aliakbar Seif, Yusof Karimi Page 5
    Making and Normalization of the academic motivation scale for male high school students and the effect of instruction of the study skills on the motivation have been studied. For making of academic motivation scale, 8 theories of motivation in education such as Achievement need, Value-Expectancy, Goal orientation, Competence motivation, Self worth, Self efficacy, Attribution, and Intrinsic-Extrinsic motivation have been used. After complete review on the concepts of different theories, Achievement need, Self efficacy, and Intrinsic motivation have been selected and suitable item that show the behavioral character have been defined. A number of 1122 male high school students in Mashhad city in academic year of 84-85 have been selected. Since the Cronbach coefficient alpha was 0.91 and test – retest was equal to 0.88, the reliability has been proved. Content validity has been confirmed by several expertises in the field of educational psychologist and psychometrics. Criterion validity by considering correlation coefficient of the student mark with the scale of average grade in the past two years was 0.31 and the correlation coefficient of the student mark with the scale of his teacher judgment was 0.56, these results confirmed the criterion validity. Correlation between mark of each question and total mark and correlation of each component indicate the construct validity. Percentile orb also have been studied. To study the effect of instruction of the study skills on the motivation, two groups of students have been selected. Each group consists of 30 students. Pre-test and post-test after instruction has been done. Comparison of average between two groups indicates that instruction of the study skills cause to increase motivation mark of the student base on the fabricated scale.
  • Davood Hoseininasab, Fateme Ahmadian, Hosein Ravanbakhsh Page 21
    The present research has discussed the relation of child – rering practices with self – efficacy and mental health of high school grade two students of Mohabad in 1383 – 1384. The research is a survey – correlation one. Statistical calculations have been conducted by SPSS software. The volume of sample studied included 360 persons, 193 males and 167 females. The sampling is multi-stage random. Collecting the data was conducted by questionnaire of chafer child –rearing practices, self – efficiency of Sherz and colleagues and general health of Goldberg and Hiller. In order to testing hypothesis and questions, through statistical inference it was characterized that there is a meaningful difference between self – efficacy of the students whose pants had chiild – rearing practices, mental health of the students with different child – rearing practices experience differ meaningfully. There is a positive and meaningful relation between mental health and self-efficacy. There is not meaningful Difference between mental health of male and female students. Child – rearing practice of students is different regarding their course. Self – efficacy of the students is not different in various courses. The students educating in different courses have not meaningful difference for mental health. There is not meaningful difference between males and females for self-efficacy.
  • Maryam Moghimi, Behrooz Mahram, Mahmood Saidi Page 39
    This research was developed to study the effect of personality characteristics of the employees of organization of education on their participation level in suggestion system based on Robbins's theory. The population of the research cosists of all employees who work in Razavi Khorasan organization of education, seven regions and Tabadkan zone of Mashhad (N=37227). For this research tow population included participative (N=120) and non partisipative employees in suggestion system was considered.Also, a sample included 30 persons from participative group and 50 persons from non participative group selected. Sampling method for participative group was deliberate method and for non participative group was random method. For data, collection tow questionnaires was used: (1) questionnaire of participative employees and (2) questionnaire of non participative employees. The reliability of the questionnaires were determined by Cronbach alfa. Result of self-esteem questionnaire shaw 82%, self-monitoring questionnaire 81% and locus of control 63%. Finding dont show significant difference between the personality characteristics of participative and non participative employees. Also through the biographical characteristics, just "gender" and "educational licence" show significant difference between the participative and non participative employees
  • Abas Bazargan, Fakhte Eshaghi Page 57
    During the last two decades, many higher education systems in the world has attempted to evaluate and improve the quality of education, research and services at the university and higher education level. Countries which have been successful in these attempts, have initiated continuous evaluation and applied internal evaluation(self-evaluation) as a basis for promoting quality culture. In doing so, most of these countries have carried out internal evaluation on the basis of institutional objectives. In Iran, also, implementation of continuous evaluation projects started in 1996. Then, attempts were made to institutionalize departmental self-evaluation at the university level. However, in doing so departmental objectives were obstacles to the process of self-evaluation. The most recent experience in self-evaluation was self-evaluation process of Planning and Management Department of Tehran University. In this article, while a decade of self-evaluation experiences in Iran are analyzed, the process of goal setting and clarifying departmental objectives for internal evaluation is being presented.
  • Amir Aminyazdi, Ameneh Aali Page 73
    This study aimed to investigate how the teacher classroom management styles may affect on student’s metacognitive skills. Three teacher’s classroom management styles(non-interventionist, interventionist and interactionalist) were being compared in their possible effects on the fifth grade students’ metacognitive skills. Data were collected from a total of 307 students via the self- report inventory (Sperling & etc, 2001) and from a total of 60 teachers via the classroom management styles inventory. The results showed that teachers with an interactionalist management style had students with more developed metacognitive skills than those with the non-interventionist, interventionist styles.
  • Parvin Nabian Page 91
    The present study aims at considering the category of knowledge from the viewpoint of Mollasadra, the Muslim philosopher, and comparing it with that of Peripatetics. Mollasadra maintains that the reality of knowledge is of the origin of existence hence it is intuitive. He proves that the knowledge of existence depends on inner knowledge of the soul and the latter is possible only through mystical journey and spiritual training. Next, he concludes that knowledge of God has to be intuitive and "man" in contrary to other beings is not a limitted and substantial concept but is an ontological being enjoying the reality of "man" depending on the extent to which the stages of being have been actualized in him. As such, Mollasadra's theory, having its roots in Islamic mysticism, is similar to theories of Greek philosophers and differs considerably from those of Western ones except for the existentialist philosophers. Such a perception of the reality of knowledge reveals that knowledge and morality, theory and practice are not separated from each other but in fact speculative and practical philosophy are mutually interrelated. In other words, "man" in the world is not a passive being reflecting forms in his mind mirror-like but he is a creature capable of manifesting the existence and the reality of being so that making the boundary between Epistemology and Ontology disappeared.
  • Ali Zekavati Page 103
    There was a new thought methodology constructed in the 17 century which had a huge impact on behavior and education schools. One of the prominent scholars was Jan Amor Comenius. From Comenius point of view human being is the center and the heart of creation world. He constantly put his emphasize on the concept of unlimited power of human being for learning, the claimed that education human being for learning. The claimed that education for all people and nations is unpreventable job. Comenius investigation on priority of action principle as an automatic action which has close interaction with needs, interests and emotional factors. In his belief action is the source of knowledge. His credo is that one of most significant problems in teaching is trying of the teacher to balance between positive education and negative limitations. Education should be comprehensive without omission of carefulness and order. His worldly attitude toward education lead to same innovations in the area of peace thought and his well-known article as the angle of peace. His separated view toward language caused him to be prominent in his era he gave the priority language.
  • Ilnaz Sajadian, Hamidtaher Neshat Doost Page 127
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness method on the reduction of obsessive-compulsive symptoms in out-patients referred to psychiatric and psychological service centers of Isfahan. Therefore, 20 patients with obsessive-compulsive disorder who were diagnosed on the basis of clinical interview and used medication were randomly selected and assigned to two groups: training and control groups. The training group received a manual booklet prepared by experimenter. This booklet contained practical instructions, four steps and homework that were based on mindfulness method. The length of treatment lasted for 6 sessions, and the subjects were asked to give reports of their progress to the experimenter in next session.The subjects in the control group were assigned to waiting list. Maudsley Obsessive Compulsive Inventory (MOCI) were administered to all subjects as the pre, post, and follow-up tests. This questionnaire gave a total score and five scores on the five subscales that contained washing, checking, slowness, doubting and rumination. The results of analysis of covariance showed that the means of total scores were significantly reduced in the training group as compared to the control group on the post-test and on the one-mounth follow-up(P
  • Fatemeh Shahamat, Parvin Kadivar Page 143
    This study was conducted to investigate the relationship between cognitive styles and students achievement in computer assisted learning environment (smart schools), compare to traditional environment. Riding's Cognitive Styles Analysis (CSA) was administered to sample of 321 students in second grade of high school from regins 4 and 7 in Tehran. In order to control correlated factors with student’s achievement, they were matched in internal motivation and intelligence. Using log- linear analysis model revealed that verbal cognitive style students in computer assisted learning environment performed better than traditional one in mathematics. There was no significant difference between this two learning environment in chemistry.
  • Bahramali Ghanbari, Hosein Bagheri Page 157
    This research aimed to investigate the influence of emotional intelligence instruction on development of high school adolescent s emotional intelligence skills. The participants were 1000 high school girls that were randomly selected and assigned to experimental (N=500) and control (N=500) groups. The Shut ei queionnaire was administered with both groups before and after the intervention. Experimental group received the instruction during six 90 minutes sessions. The results indicated that, in comparison with control group, the intervention could improve significantly the experimental group s emotional intelligence skills.
  • Ahmad Laliphaz, Abas Askari Page 167
    The present study was designed to investigate power of E.Q and demographics in predicting of academic achievement in gifted student. The basic assumption was to examine whether E.Q, its different components, and demographics could predict academic achievement. The sample group was 60 gifted girls selected randomly from tow secondary centers. The instruments used were Bar- On and demographic questionnaires. Pearson coefficient and backward multiple regression were used for analyzing of data. Result revealed that there is not significant relation between total E.Q and academic achievement, while significant relation were found between one category of E.Q (adjustment) and two components of this category (problem solving and reality testing) with academic achievement. Result on multiple regression analysis showed that, three components of E.Q (problem solving, reality testing and stress tolerance) and one demographic variable (birth order) were the most important for prediction of academic achievement