فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1386)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
    دانش سیاسی»، به معنای معرفتی که به پرسش های مربوط به زندگی جمعی، یا به عبارت دیگر، امر سیاسی، پاسخ معینی داده است، به تمدن های باستان در هند، چین، بین النهرین، ایران، و یونان باز می گردد. «دانش سیاسی» از یکسو مقید به بافت فرهنگی تمدنی معین، و از سوی دیگر، همیشه معطوف به ضرورت های تاریخی اجتماعی خاص بوده است. این «دانش» دارای تاریخ، یعنی حیاتی پرفراز و نشیب، در سیر خود بوده است و تحولات پارادایمی جدی ای را به خود دیده است. در عصر کلاسیک یونان، کلاسیک اسلام و قرون وسطای اروپا، «دانش سیاسی» یک معرفت عملی هنجاری بود و پیوند با «نیک زیستن» ذاتی آن بود. این دانش معطوف به پرسش «چه باید کرد» و چیستی «سامان نیک» بود. اما، در دوره آغازین عصر جدید این دانش به «فن مدیریت منابع» تبدیل شد و سپس با ظهور و غلبه دانش پوزیتیویستی در عصر مدرن متاخر، سیاست هنجاری، که همانا اندیشه ورزی برای نیک زیستن بود کاملا به محاق رفت و «علم سیاست» به «علم توزیع فایده» مبدل شد. از چند دهه پیش، اما، مجددا وجه هنجاری، در نظریه سیاسی احیاء شده است و اکنون رهیافت های هنجاری هدایت علم سیاست را به عهده گرفته اند. در حال حاضر، دانش سیاسی در بردارنده سه مؤلفه «توضیحی»، «انتقادی»، و «هنجاری» است...
  • امیر روشن صفحه 1
    «الیناسیون» یکی از مباحث کلیدی اندیشه شریعتی است. او با این مفهوم، مسائل انسان امروز را تجزیه و تحلیل می کند. از نظر وی در «از خودبیگانگی» انسان «دیگری» را «خود» احساس می کند و آگاهی به خویش را از دست می دهد و دچار نوعی «خود آگاهی کاذب» می شود.
    از خود بیگانگی همان از دست رفتن «وجود حقیقی و فطری» و «خویشتن اجتماعی» است. او، هر آنچه انسان را از ویژگی های انسانی اش که تعریف خاصی از آن دارد دور کند عامل «الینه» کنندگی می داند. از نظر شریعتی عقلانیت ابزاری، بوروکراسی و ماشینیسم انسان را در قرن بیستم از خود بیگانه کرده اند و از این منظر آنها را نقد می کند.
    کلیدواژگان: الیناسیون، خودآگاهی، ماشینیسم، تمدن، تجدد، فرهنگ
  • محمدرضا تاجیک صفحه 19
    روان کاوی پسافرویدی، آنچنان که در آموزه های لاکان تبلور یافته، تاثیر بسزایی بر تئوری انتقادی معاصر، فمینیسم، نظریه فیلم، پساساخت گرایی و مارکسیسم داشته است. این نحله از روان کاوی، در واقع، گسستی پسامدرن از آموزه های روان کاوانه زیگموند فروید است. این نظریه، تا حدی نیز، مبتنی بر کشفیات انسان شناسی ساختاری و زبان شناسی است. یکی از بنیادی ترین باورهای لاکان، به عنوان بارزترین چهره این مکتب، این است که ناخودآگاه، ساختاری نهان و ملفوف دارد که بسیار شبیه ساختار زبان است. شناخت جهان، دیگران و خود به وسیله زبان تعیین می شود. زبان پیش شرط کسب آگاهی فرد از خودش به مثابه یک هستی متمایز است. لاکان، همچنین از منظر روان کاوی، الگویی سه ضلعی از جهان اجتماعی روانی، شامل امر خیالی، امر نمادین و امر واقعی عرضه می کند که در ساحت اندیشه سیاسی جدید (پسامدرنیسم، پساساخت گرایی، پسامارکسیسم و فمینیسم) تاثیر ژرف و گسترده ای به جا می گذارد.
    کلیدواژگان: سوژه، دیگری، زبان، هویت، بازنمایی، امر تخیلی، امر نمادین، امر واقعی، ضمیر ناخودآگاه، رؤیا، عقده ادیپ، نقطه آجیدن
  • داود فیرحی، مهدی فدایی مهربانی صفحه 47
    در بررسی آراء عزیز نسفی یکی از مهم ترین موارد بررسی وجوه سیاسی در اندیشه عرفانی وی است. این مقاله به بررسی آراء شیخ عزیز نسفی (تولد احتمالی در 596 ه. ق) یکی از عرفا و فلاسفه قرن هفتم هجری می پردازد که بسیار بر فکر فلسفی ایران مؤثر بود و به ویژه در تلفیق عرفان و فلسفه در ایران کوشید. این مقاله نشان می دهد که چگونه در ایران تفکر عزیز نسفی منجر به تاسیس اندیشه سیاسی بر مبنای اندیشه عرفانی شد. چنین می نماید که این جریان در ایران تداوم یافت و به جریانی مسلط تبدیل شد. اندیشه سیاسی نسفی را می توان اندیشه سیاسی عرفانی نامید و بدین ترتیب مقاله حاضر به بررسی وجوه تاثیرپذیری اندیشه سیاسی ایرانی از آراء عرفانی نسفی پیرامون امر سیاست می پردازد.
    کلیدواژگان: عزیزالدین نسفی، معرفت شناسی، هستی شناسی، سیاست عرفانی، سلوک، انسان کامل
  • محمدتقی سبزه ای صفحه 75
    هدف این مقاله بررسی مقایسه ای آرای سه تن از نظریه پردازان تضادگرا، یعنی هگل، مارکس و گرامشی درباره دولت و جامعه مدنی و مناسبات بین آن دو است. هگل جامعه مدنی را به منزله ترکیبی از سه نظام اقتصادی، حقوقی و انسجامی (پلیس و اصناف) قلمداد می کرد که بین خانواده و دولت قرار می گیرد و در نهایت، جانشین دولت می شود و مارکس از جامعه مدنی به عنوان حوزه کار و زندگی روزمره که حوزه ای صرفا اقتصادی و غیرسیاسی است، نام می برد. بر خلاف هگل و مارکس، گرامشی جامعه مدنی را به مثابه فضایی فرهنگی قلمداد می کند.
    نتیجه این تحلیل نظری تطبیقی نشان می دهد هر چند هر سه نظریه پرداز تضادی اصول فلسفه هر چند اجتماعی مشترکی را پایه های تحلیل خود قرار داده اند، نتیجه گیری آنها از الگوسازی جامعه با یکدیگر فرق دارد. هگل طرح سه وجهی خانواده جامعه مدنی دولت را جانشین طرح کلاسیک دو وجهی خانواده دولت شهر ارسطو نمود. همچنین الگوی مارکسیستی زیربنا (جامعه مدنی) و روبنا (دولت)، در نزد گرامشی به الگوی زیربنا (اقتصاد) و روبنا (جامعه مدنی نهادهای غیردولتی + دولت) تغییر پیدا کرد. دولت گرامشی یک دولت ترکیبی است که از رضایت (سلطه) + زور (قدرت) تشکیل شده است و از این رو، هم زیربنایی است و هم روبنایی.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، جامعه سیاسی، جامعه بورژوازی، خانواده، دولت، دولت شهر
  • اصغر افتخاری صفحه 105
    اگر رویکردهای اصلی به حوزه دین و عمل اجتماعی را به دو دسته اصلی عرفی گرا و شریعت گرا تقسیم نماییم، آن گاه می توان رمضان البوطی را از جمله اندیشمندان بنام اهل سنت در حوزه شریعت گرایی و نقد عرفی گرایی معرفی کرد. در مقاله حاضر نویسنده با رجوع به منابع و متون منتشر شده به قلم بوطی، به بیان بنیادهای نظری و عملی اندیشه وی که بر دینی کردن حیات اجتماعی انسان استوار است پرداخته است. در این باره از اصولی چون عدالت خواهی، نفی سکولاریسم، نوگرایی دینی و بازگشت به اسلام اصیل به عنوان ارکان نظری؛ و از محافظه کاری، داشتن نگرش معطوف به قدرت، اصلاح طلبی و مصلحت گرایی به عنوان اصول سیاست عملی رمضان البوطی سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: رمضان البوطی، نوگرایی دینی، سکولاریسم، حکومت اسلامی، محافظه کاری اصلاح طلبی، مصلحت
  • مسعود غفاری، علی اصغر قاسمی صفحه 139
    این مقاله به دنبال تبیین خاستگاه جنبش جوانان ایران در فاصله زمانی 13801350 است. در این سه دهه جنبش جوانان یکی از جنبش های اجتماعی مهم در عرصه سیاسی کشور بوده است. برای تبیین خاستگاه این جنبش دو متغیر «شکاف نسلی» و «دموکراسی» بررسی شده و نتایج حاصل نشان می دهد خاستگاه جنبش جوانان در ایران تقابل دموکراسی و اقتدارگرایی بوده است نه شکاف نسلی. در تحلیل های این مقاله علاوه بر آمارهای رسمی از نتایج برخی نظرسنجی ها نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ایران، جنبش جوانان، شکاف نسلی، دموکراسی
  • احمد گل محمدی صفحه 165
    دغدغه های فزاینده و پایدار نسبت به حفظ و ارتقای امکان همزیستی مسالمت آمیز و عادلانه در سطوح فروملی، ملی و فراملی، اهمیت گفت و گو را به شکل بی سابقه ای برجسته کرده است. به همین دلیل، عوامل و زمینه های مؤثر بر گفت و گو موضوع پژوهش ها و بحث های گوناگون قرار گرفته است. از جمله این دسته عوامل، فناوری های ارتباطاتی اطلاعاتی است که عرصه های مختلف زندگی اجتماعی را بیش از پیش تحت تاثیر قرار می دهد. موضوع بحث این مقاله تاثیر فناوری های ارتباطاتی اطلاعاتی بر گفت و گو میان فرهنگ ها در حوزه عمومی مجازی است. در این چارچوب، استدلال می شود که هر چند ارتقای امکان برقراری ارتباط و داد و ستد اطلاعات امکان گفت و گو را ارتقا می دهد، محدود و مخدوش کننده آن هم است. محدودیت مورد نظر اساسا از توزیع نابرابر امکان های مرتبط با این گونه فناوری ها ناشی می شود و وضعیت خاص حوزه عمومی مجازی هم گفت و گو میان فرهنگ ها را مخدوش می کند.
    کلیدواژگان: گفت و گو، گفت و گوی فرهنگ ها، فناوری های ارتباطاتی، اطلاعاتی، حوزه عمومی مجازی، نابرابری دیجیتالی
|
  • Amir Roshan Page 1
    The subject of “alienation” is one of the key and major issues in Shariati’s thoughts. As a matter of fact he analyzes and explains contemporary human’s concerns and issues through this concept. According to Shariati, in “self-alienation”, man feels as if “another individual” is “himself” and loses self-consciousness and suffers from a kind of “fraud self-consciousness”.Self-alienation is in other words like losing the “true and essential self”, in addition to the “social self.” Shariati believes that whatever distances mankind from his humanistic features- which possess a certain definition for him- is a factor for alienation. Based on Shariati’s thoughts, instrumental intellectuality, bureaucracy and machinery have altogether alienated man from own true self in the twentieth century; whereas he criticizes these issues from this point of view. Still he does not regard these as the problem; yet he believes we suffer from lack of machinery and if we complain from lack of it, it becomes obvious that we are feeling other pains and suffering from them. He claims that humankind is the essence of history and his cultural environment, and as long as they possess their own individual culture, religion and pains, they enjoy their own “true self”. But cultural imperialism has alienated men from themselves by distorting history, culture and also the religion of the third world countries; and therefore they suffer from“fraud self-consciousness”. He assumes that the solution is not offering a mass and general solution, but before anything else, we must return back to our own true “selves” and let go of “self-alienation” and free ourselves of it.
  • Mohammad Reza Tajik Page 19
    Post-Freud psychoanalysis, as manifested in Lacan’s teachings, has had a deep influence on the contemporary theoretical criticism, feminism, film theories, post-structuralism, and Marxism. As a matter of fact this branch of psychoanalysis is a post-modern separation from Sigmund Freud’s teachings. This theory is also to some extent based on the structural and linguistic humanistic discoveries. One of Lacan’s most fundamental beliefs, as the most prominent figure of this school, is that the unconscious has a concealed and hidden structure; quite similar to the structure of language. The recognition of the world, others and self is determined through language. An individual’s precondition for gaining knowledge about himself- as a distinct entity- is language. Lacan also offers a three-angled pattern of the social-psychological world; including the imaginative aspect, the symbolic aspect and the real aspect; which has a vast and serious influence on the domain of the new political realm; post-modernism, post-structuralism, post-Marxism, and feminism.
  • Davood Feirahi, Mehdi Fadayi Mehrbani Page 47
    One of the major and most important issues of survey and study within Aziz Nasafi’s ideas is the study of his political approach in his mystical thoughts. This essay discusses Sheikh Aziz Nasafi’s thoughts and opinions (probably born in 596 A.H.); one of the seventh century mystics and philosophers; who had an undeniable effect on Iran’s philosophical thought; especially in the relationship between philosophy and mysticism. This paper trys to reveal how Aziz Nasafi’s thoughts led to the foundation and establishment of a political thought on the basis of mystical thought in Iran. It seems that this movement became persistent in Iran and finally turned into the dominant flow. Nasafi’s political thought can be observed as a political-mystical thoughts. Therefore the present article surveys the influential aspects and dimensions of the Iranian political thought evolving from Nasafi’s mystical thought.
  • Mohammad Taqi Sabzei Page 75
    The purpose of this article is the comparative survey of three contrastive theoreticians- Hegel, Marx, and Gramsci- on state, civil society and their relationships. Hegel assumed the civil society as a combination of three systems; the economical, legal and cohesive (police and their related classes) which stand between the family and the state; which ultimately substitutes the state. Marx considers the civil society as the domain of work and everyday life, which is a totally economical and apolitical domain. Unlike Hegel and Marx, Gramci observes the civil society as a cultural sphere.The result of this theoretical comparative analysis shows that although these three contrasting theorists of philosophical principles assume a similar and common society as the base of their analysis, their conclusions on the society’s pattern structure differs with each other. Hegel substituted the three-dimensioned pattern of “family-civil society-state” with Aristotle’s classic two-dimensioned pattern of “family-city state”.Also Marx’s substructure pattern (on civil society) and superstructure (state) changed for Gramsci to the substructure (economic) and superstructure (civil society = nongovernmental organs + state). Gramci’s state is a combinative state compiled of the satisfaction of “mastery + power” and therefore it is both the substructure and the superstructure.
  • Asghar Eftekhari Page 105
    If the major approaches of religion and social act are divided to two principal branches with tendencies for tradition and religion, then Ramazan Albouti can be counted as a known Sunni scholar in the realm of religion and the criticism of conventionality. The present article discusses the basic principles of Albouti’s theoretical and pragmatic ideas by referring to his written texts and sources; which all emphasis on the spirituality and religious beliefs in man’s social life. Issues discussed and mentioned include; seeking justice, denial of secularism, new religious tendencies, and referring back to the original Islam as the theoretical principle. Also conservatism, having an attitude based on power, reformation, and pragmatism- as the basic practical principles- is the other topics discussed by Ramazan Albouti.
  • Masoud Ghafari, Ali Asghar Qasemi Page 139
    This article intends to express the origin of the Iranian Youth Movement during 1981-2001. During these three decades, the Youth Movement has been one of the most significant social movements in the political realm of Iran. For elaborating the source of this movement, “generation gap” and “democracy” have been surveyed as the two factors; while the results show that the origin of the Youth Movement in Iran has been the opposition of democracy and authoritarianism; and not generation gap. This article has used the results of some formal research inquiries in addition to the official statistics as well.
  • Ahmad Gol-Mohamadi Page 165
    The persistent and increasing concerns about the perseverance and raise of possibility of peaceful and fair coexistence in the infra-national, national and trans-national have all highlighted the significance of dialogue to a high extent. That is why the factors and fields influencing dialogue have become the topic of many researches and discussions. One of these factors is the communication-informative technologies which affects the differing aspects of social life more than ever. The topic of this article is the impact of communicative-informative technologies on the cross-cultural dialogues within the general electronic sphere. In this framework it will become clear that although the possibility and potential of communication and transaction about information increases the potential for dialogue, it also causes its own certain limitations and distortions too. The mentioned limitation is basically the result of the uneven division of related possibilities regarding this kind of technology, while the particular circumstance of the general electronic domain distorts the cross-cultural dialogues.