فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 25 (بهار 1387)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 25 (بهار 1387)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش گوازی صفحه 11
    هدف این مقاله، شناخت شباهت ها و تفاوت های میان شیوه های انتخاب و سازماندهی محتوای برنامه درسی مطالعات اجتماعی و نحوه آموزش شهروندی در مقطع آموزش ابتدایی ایران با سوئد، به منظور ارائه ی پیشنهادهای کاربردی در زمینه اصلاح برنامه درسی ایران است. برای نیل به این هدف، طرح تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی (اسنادی) بر پایه ی روش تطبیقی انتخاب گردید. به استناد منابع و مباحث موجود می توان گفت که در ایران شیوه ی انتخاب و سازماندهی محتوا بر اساس ''رویکرد موضوعات درسی'' (رشته ای مجزا) بوده و محتوای برنامه درسی از ''علوم اجتماعی'' گرفته می شود و بر آن چه که مراجع تصمیم گیری برای یادگیری بچه ها مهم می دانند، مبتنی است درحالی که در سوئد مبتنی بر موضوع و بر اساس ''رویکرد تلفیقی بین رشته ای'' انجام می پذیرد و جهت سازماندهی تلفیقی برنامه درسی علوم اجتماعی همه ی رشته های درگیر در این برنامه درسی با مطالعه ی موضوع معینی در برنامه واحدی به نام ''مطالعات اجتماعی'' باهم پیوند می خورند. از ویژگی های آموزش شهروندی در ایران وجود مدیریت و برنامه ریزی متمرکز سیستم آموزشی؛ عدم مشارکت دادن کلیه ی ذی نفعان در تهیه، اجرا و ارزیابی برنامه ها؛ استفاده ناکافی از روش ها و شیوه های فعال و مشارکت جویانه و تکیه بر کتاب و جزوه محوری؛ و عدم توجه به موضوع ها و مفاهیم مرتبط با تربیت شهروندی و جهانی در کتاب های درسی و برنامه های آموزشی مدارس ابتدایی است. درحالی که آموزش شهروندی در سوئد به شیوه ی تلفیقی و مبتنی بر رویکرد میان رشته ای، مشارکتی و تعاملی است که با زندگی افراد در ارتباط بوده و در محیطی آزادانه حاکی از احترام متقابل و مبتنی بر اصول انسانی، اخلاقی و جهانی انجام می گیرد و از چالش های تنوع اجتماعی آگاه بوده و علاوه بر مدرسه با همکاری والدین، جامعه و سازمان های غیر دولتی در راستای تربیت شهروند جهانی جهت زندگی در دهکده ی جهانی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: سازماندهی محتوا، رویکرد موضوعات درسی، رویکرد تلفیقی میان رشته ای، برنامه درسی مطالعات اجتماعی، آموزش شهروندی
  • کورش فتحی واجارگاه، معصومه اسلامی صفحه 49
    تحقیق حاضر در زمینه یکی از اساسی ترین مباحث در حوزه تعلیم و تربیت و برنامه ریزی درسی تحت عنوان «آموزش صلح» انجام شده که شاکله اصلی تحقیق را دو مسئله تشکیل داده است. این دو مساله عبارتند از شناسایی مفاهیم و مولفه های «آموزش صلح» و میزان توجه به این مفاهیم و مولفه ها در برنامه های درسی مدارس دوره ابتدایی.
    در این تحقیق در زمینه مولفه های آموزش صلح، سه حیطه اساسی دانش، توانش و نگرش صلح مدنظر قرار گرفته اند و میزان توجه برنامه های درسی به مولفه های صلح، در سه حیطه طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه های درسی بررسی شده است. سوالات این تحقیق پیرامون بررسی نظرات و تفاوت دیدگاه ها و نقطه نظرات نمونه های تحقیق معلمان، متخصصان و کارشناسان سازماندهی شده است.
    روش تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی – پیمایشی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ویژه ای است که با استفاده از منابع مرتبط در دسترس تهیه و با سازماندهی مصاحبه های تخصصی با افراد صاحبنظر، روایی آن بررسی و متناسب با شرایط کشور، بومی شده است و اعتبار آن نیز با استفاده از روش آلفای کرانباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. نمونه پژوهش شامل معلمان مدارس ابتدایی شهر تهران (200 نفر)، متخصصان تعلیم و تربیت (27 نفر) و کارشناسان برنامه ریزی درسی (15 نفر)، در سال 84 – 83 است.
    برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و نیز استنباطی (آزمون t و آزمون F تحلیل واریانس یکراهه) استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهتد که:- معلمان دوره ابتدایی، متخصصان تعلیم و تربیت و کارشناسان برنامه ریزی درسی با آموزش مفاهیم و مولفه های مطروحه «آموزش صلح» در حیطه های دانش، توانش و نگرش در حد بسیار و نسبتا زیاد موافق می باشد.
    - کارشناسان برنامه ریزی درسی، میزان توجه به مفاهیم و مولفه های «آموزش صلح» را در حیطه طراحی برنامه درسی دوره ابتدایی بسیار و نسبتا کم ارزیابی نموده اند.
    - معلمان دوره ابتدایی میزان توجه به مفاهیم و مولفه های «آموزش صلح» را در حیطه اجرا و ارزشیابی برنامه درسی دوره ابتدایی بسیار و نسبتا کم ارزیابی نموده اند.
    - بین نظرات معلمان، متخصصان، و کارشناسان در خصوص «آموزش صلح» تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بررسی میزان توجه، آموزش صلح، برنامه درسی دوره ابتدایی
  • جهانشاه محمدزاده، حمیدرضا عریضی، حسین مولوی صفحه 77
    پژوهش حاضر به منظور هنجاریابی زیر مقیاس های ارزشیابی آزمون میکر در دانش آموزان کلاس های سوم تا پنجم ابتدایی انجام شده است. نمونه پژوهش مشتمل بر 292 دانش آموز دختر و پسر است. آزمون توانایی های شناختی میکر دارای چهار زیرمقیاس ارزشیابی است که بر اساس الگوی چندعاملی و شناخته شده هوش گیلفورد (1959) ساخته شده است. نتایج نشان داده که ضریب پایایی زیرمقیاس ها 77/0 است. ضریب پایایی کل آزمون 78/0 است. برای روایی ملاک از روش روایی همزمان استفاده شده است. همچنین، نتایج پژوهش نشان داده است که میان زیرمقیاس های ارزشیابی آزمون میکر و ارزیابی دروس تحصیلی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد (001/ p<).
    یافته های مربوط به هنجاریابی چهار زیرمقیاس ارزشیابی آزمون تشخیص توانایی های شناختی میکر با توجه به رتبه درصدی ارائه شده است. نتایج نشان داد که در برخی از زیرمقیاس های ارزشیابی (سه زیر مقیاس EFU، EFC و ESS) دانش آموزان ایرانی نسبت به دانش آموزان آمریکایی بالاتر هستند و تنها در زیر مقیاس ESC پایین تر هستند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاداتی برای بهبود توانایی های ارزشیابی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هنجاریابی آزمون میکر، روایی همزمان با درجه بندی معلم، ساختار هوش گیلفورد، ارزشیابی شناختی، ارزشیابی نمادی و تصویری
  • رضا کرمی نوری، علیرضا مرادی، سعید اکبری زردخانه، علیرضا غلامی صفحه 97
    با هدف بررسی و سیر تحول سیالی واژگان کلامی و مقوله ای در دانش آموزان یک زبانه فارس، تعداد 600 دانش آموز (300 دختر و 300 پسر) با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی از میان دانش آموزان دوره ابتدایی شهر تهران انتخاب شدند. جهت اندازه گیری فراوانی و سیالی کلمات دانش آموزان، از آزمون کلمه سازی با نشانه حروف اولیه و کلمه سازی بانشانه های مقوله ها استفاده شد. نتایج نشان داد در مجموع پایه های پنجگانه، دانش آموزان دختر وپسر در میانگین تعداد کلمات ارائه شده به آزمون مقوله ها از هم تفاوت معنی داری دارند. این تفاوت به نفع دختران است، بدین معنا که دختران توانسته اند کلمات بیشتری درمقایسه با پسران به آزمون مقوله ها ارائه کنند؛ ولی چنین تفاوتی بین دانش آموزان دختر و پسر در میانگین تعداد کلمات ارائه شده به آزمون حروف دیده نشد. همچنین نتایج نشان دهنده تفاوت میانگین پایه های تحصیلی هم درآزمون مقوله ها وهم حروف است؛ که این امر نشان دهنده تحول و گسترش خزانه واژگان مقوله ای و حروف کودکان، درضمن افزایش سن و بالارفتن درپایه های تحصیلی است. بنابراین می توان گفت که آزمون مقوله ها در مقایسه با آزمون حروف از کفایت بیشتری برای نشان دادن تفاوت های تحولی و جنسیتی برای این گروه سنی برخوردار است.
    کلیدواژگان: دانش آموز یک زبانه فارسی، سایلی واژگان کلامی، سیالی مقوله ای
  • زهره عباباف صفحه 119
    این مقاله براساس پژوهشی که به منظور بررسی نقش راهبردهای شناختی و فراشناختی دانش آموزان در پیشرفت تحصیلی و رشته های تحصیلی آنان انجام یافته، تدوین شده است. نمونه مورد مطالعه شامل 2440 دانش آموز (دختر و پسر) دوره متوسطه در رشته های ریاضی، انسانی، تجربی، فنی– حرفه ای (برق، کامپیوتر و الکترونیک)، و عمومی است که در دو سطح قوی و ضعیف براساس نمره معدل پیشرفت تحصیلی از استانهای تهران، خراسان، ایلام، اصفهان و خوزستان انتخاب شده اند.
    یافته های حاصل از این پژوهش عبارتند از:دانش آموزان قوی (موفق) بیش از دانش آموزان ضعیف (ناموفق) از راهبردهای شناختی مخصوص تکالیف ساده و پیچیده و راهبردهای فراشناختی استفاده می کنند.
    دانش آموزان رشته های ریاضی، انسانی، تجربی، فنی– حرفه ای و عمومی از راهبردهای شناختی به طور متفاوت استفاده می کنند اما در بهره گیری از راهبردهای فراشناختی مشابه یکدیگر عمل می کنند.
    دانش آموزان دختر بیش از دانش آموزان پسر از دو راهبرد شناختی مرور ذهنی و بسط دهی مخصوص تکالیف ساده و پیچیده و همچنین از دو راهبرد فراشناختی دانش و کنترل خود و نظم دهی استفاده می کنند اما در دیگر راهبردها تفاوتی ندارند.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی، سطح توانایی، رشته تحصیلی، جنسیت
  • اکبر رضایی، عزت الله قدم پور، حسن پاشا شریفی صفحه 151
    هدف از انجام دادن پژوهش حاضر، بررسی روش های ایجاد علاقه و انگیزه در دانش آموزان به مطالعه و پژوهش، طراحی الگوی مناسب برنامه درسی برای آن و تعیین اثربخشی آن بود. برای این منظور ادبیات نظری و پژوهشی موجود در این زمینه به دقت بررسی شد و دیدگاه های گوناگون برای رسیدن به الگویی مناسب طبقه بندی شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از آن، کاربردی ترین عناصر نظریات مطرح شده در این زمینه در یک الگو ترکیب شد. الگوی پیشنهادی در این پژوهش بر چهار عنصر بنیادی متکی است که در یک بافت پژوهش - محور اجرا شد. این عناصر عبارت اند از:1.ویژگی های دانش آموزان که سبب ایجاد علاقه و انگیزه به مطالعه و پژوهش در آنها می شود.
    2.ویژگی های معلمان که علاقه و انگیزه به مطالعه و پژوهش را در دانش آموزان افزایش می دهند.
    3.متغیرهای جو کلاس که می توانند محیطی برانگیزاننده برای مطالعه و پژوهش ایجاد کنند.
    4.متغیرهای آموزشی که علاقه مندی نسبت به فعالیت های مطالعاتی و پژوهشی را افزایش می دهند.
    برای تعیین اثربخشی الگوی مورد نظر، این الگو در قالب یک طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با نمونه ای به حجم 275 دانش آموز در 12 کلاس علوم تجربی پایه سوم راهنمایی در منطقه 11 تهران اجرا شد. علاقه و انگیزه دانش آموزان به مطالعه و پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد به کارگیری الگوی طراحی شده در یک بافت پژوهش- محور در درس علوم سبب شد که دانش آموزان در این درس به کارآمدی شخصی بالاتر دست یابند و ضمن تلاش بیشتر در فعالیت علمی و پژوهشی، اهمیت بیشتر برای درس علوم قائل شوند و رضایت بیشتر نیز از این درس داشته باشند. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که الگوی پیشنهادی در ایجاد کردن علاقه و انگیزه در دانش آموزان برای فعالیت های مطالعاتی و پژوهشی نقشی تعیین کننده دارد.
    کلیدواژگان: الگو، علاقه، انگیزه، مطالعه، پژوهش، دوره راهنمایی
|
  • Page 7
  • Aarash Gavazi Page 11
    The objective of this article is recognition of similarities and differences between methods of selecting and organizing content of social studies curriculum and procedure of civic education at the primary education in Iran and Sweden. This is so as to suggest applied recommendations to reform the Iranian curriculum. The research type based on research objectives is applied and according to the research design descriptive-analytical based on comparative method. Based on the existing literature, the method of selecting content in Iran was based on subject matters approach (separate disciplinary) while in Sweden it is topic-based and based on interdisciplinary integrated approach. The subjects of History, Civic Studies and Geography are traditionally organized separately and the content of the curriculum is originated from social sciences and is based on what the decision making authorities know about children’s learning whereas in Sweden, for integrated curriculum organizing of social sciences, the whole overlapping fields of studies are united in a uniform curriculum. Among the general characteristics of the civic education in Iran are, a concentrated educational system of management and planning, lack of non governmental foundations and non involvement of them at the educational system, lack of active and cooperative methods of learning and dependence on book and handout oriented methods of teaching, paying no attention to procedure of civic education and global citizenship training in text books and curricula of primary schools. This is while in Sweden it is based on interdisciplinary, participative and interactive integrated approach, and is in touch with the lives of people. Such an education conducted is respectful of open environment and far off any prejudice and discrimination, and based on humane, moral, and cosmopolitan principles, and is aware of challenges of social variety and is supposed to be performed through cooperation of parents, society, non governmental organizations in the direction of training global citizens in a global village.
  • Fathi-Vajargah, Koorosh , Eslami, Masoomeh Page 49
    The current research revolves around one of the main topics in the field of education and curriculum planning: “Peace Education”. In this topic, two fundamental issues create the research configuration. These two issues include, identifying the concepts and components of “peace education” plus the level of attention given to these concepts and component in the curriculum of the period of primary school education.In this research regarding the components of peace education, three areas of peace knowledge, ability, and attitude were considered and the curriculum level of attention to peace was investigated in three areas of design, conduction, and evaluation. The research questions revolve around investigating the opinions and differences of attitudes and the viewpoints of the research sample which included the teachers, experts, and specialists.The research method here has been of descriptive-survey type. The instrument for data collection was a special questionnaire which had its validity investigated and adjusted for nativity for the country’s conditions using available related resources and by organization of specialized interviews with experts. Its reliability was investigated and confirmed through the Cronbach Alpha method. The research sample included teachers of primary schools in Tehran (200 persons), education experts (27 persons), and curriculum planning experts (15 persons), in year 2004-2005/1383-1384.In order to analyze the data, the descriptive and inferential statistical methods were used (t-test, F test one-way analysis of variance). The results of the research showed that:- Primary school teachers, education experts, and curriculum planning specialists are agree to a high level or to a relatively high level with teaching concepts and components presented in “Peace Education” in the areas of knowledge, ability, and attitude.-Curriculum planning specialists have evaluated the level of attention to concepts and components of “Peace Education” in the field of curriculum planning design in the primary school level as very low and relatively low.-Primary school teachers have evaluated the level of attention given to concepts and components of “Peace Education” in the field of curriculum operation and evaluation as very low and relatively low.-There is no significant difference between the opinions by teachers, experts, and the specialists regarding “Peace Education”.
  • Jahanshah Mohammadzadeh , Hamidreza Oreizie , Hossein Molavie Page 77
    The present research was conducted to standardize evaluation subscales of Meeker's Test in 3rd to 5th grade of elementary school students. The sample was consisted of 292 boys and girls students. Meeker’s Cognitive Test has four Evaluation subscales that is based on the widely recognized, multifactor model of intelligence developed by Guilford (1959). The Results indicate that all subscales reliability coefficients were similar (0.77) and the total reliability of the test was 0.78. The concurrent validity method was used for criterion validity in which there was significant correlation between evaluation subscales and student's teacher rating (P<0/001). Criterion was teacher rating of students’ performance. The findings of evaluation of four subscales of Meeker’s Test were presented based on percentile rank. Findings showed that Iranian students are higher than Americans in some of evaluation Subscales (EFU, ESS, EFC) and Iranian students are only lower in ESC subscale. Some suggestions presented for increasing evaluation of abilities according to the research findings.
  • Kormi Nourir., Moradi A.R., Akbari Zardkhanee S., Ghollami, A. R. Page 97
    In the present study, 600 pupils (300 boys and 300 girls) were randomly selected from Tehran elementary schools participating in two perceptual cue task (initial letters) and conceptual cue task (categories). In the perceptual cue task, letters were presented to participants to generate words beginning with the letters. In the conceptual cue task, different categories were individually presented to each participant to produce the words belonging to these categories. The results showed that the numbers of words have had an increasing trend from grades 1 to 5, in both perceptual and conceptual cue tasks. The results also revealed a significant difference for conceptual cue tasks between boys and girls but no such difference was found on the perceptual cue task. There was a main difference between girls and boys, in the category cues which means that the girl pupils produced more words than boys.
  • Zohreh Abaabaaf Page 119
    The present paper is based on a research on the role of students’ cognitive and meta cognitive strategies in learning and field of study. The sample included 2440 high school students of both genders studying in Mathematics, humanities, sciences and vocational (electronics, computer) courses who were selected at two levels based on their highest and lowest average from Khorasan, Ilam, Isfahan and Khoozestan. The achieved results are: the better students who had the highest average used both cognitive and meta-cognitive strategies more than the weaker students. Students studying mathematics, humanities, sciences and vocational courses used cognitive strategies differently but their use of meta cognitive strategies was the same. Girls use two of the cognitive strategies namely reviewing and over generalizing and two of the meta cognitive strategies, namely self control and organizing more than boys but in other strategies they are similar to boys.
  • Rezaee, Akbar , Ghadam-Poor, Ezzat-Ollah , Sharifi, Hassan-Pasha Page 151
    The purpose of conducting this research was investigation of methods to initiate interest and motivation in students for reading and research as well as design of suitable models for its curriculum and identification of its effectiveness. To do this, the available theoretical and research literature in the field was carefully examined. Furthermore, the various viewpoints for reaching a suitable model were categorized and analyzed. After that, the most applicable elements of the theories were brought forward and combined into one model. The recommended model in this research relied on four fundamental elements which were conducted in a research-centered format. These four elements included:1. Students’ characteristics which cause their interest and motivation for studying and research.2. Teachers’ characteristics which increase the students’ interest and motivation for reading and research3. Classroom atmosphere variables which can cause an initiating environment for reading and research4. Educational variables which increase the reading and research activity interestIn order to identify the mentioned model effectiveness, the model was conducted in the form of a pilot pre test – pos test with a 275 student sample in 12 experimental science classes of grade 8 in Tehran’s 11th region. The students’ interest and motivation for reading and research was analyzed with the help of a researcher-made questionnaire. To analyze the data, ANCOVA co-variation statistical-analysis method was used. The results showed that using the designed model in a research-centered format in the subject of Science has resulted in the students reaching higher personal productivity in the subject and have more satisfaction in the subject. In general, the research results show that the recommended model has major role in initiating interest and motivation among students for reading and research activities.