فهرست مطالب

Genetics in the Third Millennium - Volume:6 Issue: 2, 2008

Genetics in the Third Millennium
Volume:6 Issue: 2, 2008

  • 74 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • تشخیص شما چیست
    صفحه 161
  • محمدحسن کریمی نژاد صفحه 1298
  • سپیده صفایی، زهرا پورپاک، مصطفی معین، مسعود هوشمند صفحه 1301
    نشانگان ویسکوت-آلدریچ یک بیماری ژنتیکی و کشنده است که باعث نقص ایمنی اولیه در فرد می شود و با توارت وابسته به کروموزم X انتقال می یابد. نشانگان ویسکوت-آلدریچ به دلیل ایجاد جهش در ژن WAS که کدکننده پروتئین WASP است، ایجاد می شود. این بررسی برای تایید ژنتیکی تشخیص در بیماران مشکوک به این بیماری که به مرکز طبی کودکان، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابتدا از روی علائم بالینی، شامل کاهش تعداد پلاکت های خون، اگزما، کاهش سطح سرمی IgM و افزایش سطح سرمی IgA، بیماران تشخیص داده شدند و از آنجا که در صورت اثبات ژنتیکی، به پیوند مغز استخوان نیاز داشتند، بررسی ژنتیکی بر روی ژن WASP صورت گرفت. بررسی ژن توسط روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و توالی یابی انجام شد. نتایج این بررسی شامل شناسایی سه جهش در ژن WASP بود که دو جهش آن جدید (Arg13X و P412fsX446) بود و یکی هم پیشتر گزارش شده بود (Gly70Arg).
    کلیدواژگان: نشانگان ویسکوت، آلدریچ، جهش، ژن WASP
  • فرهاد محولاتی شمس آبادی صفحه 1305
    کرانیوسینوستوز به اتصال زودرس یک یا چند درز (سوچور) جمجمه گفته می شود. شیوع این حالت یک در هر 2000 تولد زنده است. عملکرد سوچورها شامل شکل دهی جمجمه در مجرای زایمانی، رشد استخوان های جمجمه هم زمان با رشد مغز و جذب ضربات مکانیکی در کودکی است. کرانیوسینوستوز سبب تغییر شکل جمجمه و بسته شدن زودرس فونتانل ها می شود. در صورت وجود ناهنجاری هم زمان یا تاخیر تکاملی، احتمال یک نشانگان وجود دارد. بیش از 180 نشانگان وجود دارد که کرانیوسینوستوز یکی از علائم آنهاست. تعیین جنبه های بالینی و ملکولی این نشانگان ها پیشرفت زیادی داشته است. جهش در ژن های MSX2، TWIST1، FGFR1، FGFR2 و FGFR3 شایع ترین و شناخته شده ترین علت این نشانگان ها هستند. با این حال، حدود 85% موارد با نشانگان خاصی مرتبط نیست (موارد غیرسندرمی). هم چنین در بسیاری موارد جهش خاصی شناسایی نمی شود. ارزیابی بالینی بیماران شامل سابقه دقیق پیش از تولد و تعیین مواجهه با تراتوژن ها، سابقه خانوادگی در سه نسل و بررسی سایر اعضاء است. توارث اتوزومی غالب و تظاهرات متغیر بسیاری از بیماری ها نشان دهنده لزوم معاینه بالینی دقیق بیماران و نزدیکان درجه یک آنها از لحاظ ناهنجاری های خفیف است. به علت تظاهرات مختلف، در صورت تعیین یک جهش در بیمار، باید پدر و مادر نیز بررسی شوند. در انواع اتوزومی غالب کرانیوسینوستوز، افراد حامل جهش با احتمال 50% ژن معیوب را به فرزندان منتقل می کنند. حتی در صورتی که جهش در پدر و مادر یافت نشود، احتمال تکرار اندکی (1%>) به سبب موزاییسم احتمالی وجود دارد. کرانیوسینوستوز غیرسندرمی توارث چندعاملی دارد و خطر عود آن در مورد سوچورهای کرونال 5% و در مورد سوچورهای ساژیتال 1% است. در این مقاله، با انواع این مشکل و دلایل ژنتیکی آن آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: کرانیوسینوستوز، ناهنجاری های تکاملی، درزهای جمجمه
  • آریانا کریمی نژاد، رکسانا کریمی نژاد، آندراس شاخ، آلاله اصغری رودسری، راینهارت اولمن، محمدحسن کریمی نژاد صفحه 1319
    در این مقاله یک پسر یک ساله دچار کرانیوسینوستوز، میکروسفالی، تاخیر رشد و ظاهر دیسمورفیک گزارش می شود. کاریوتایپ وی 46،XX،add2 است. نتیجه مطالعه کروموزومی پدر و مادر بیمار طبیعی بود. عدم تعادل در کروموزوم 2 با هیبریدیزاسیون مقایسه ای ژنومیک (CGH) بررسی شد. این آزمایش نشان داد که حذف در 2q37->qter و دوپلیکاسیون در5q34->qter وجود دارد. مطالعه هیبریدیزاسیون فلوئورسنت درجا (FISH) حذف2q و دوپلیکاسیون5q را با 3 سیگنال از ترمینال 5q و یک سیگنال از ترمینال 2q تایید کرد. نتیجه مطالعه FISH در پدر و مادر بیمار طبیعی بود. اخیرا پیشنهاد شده است که نسخه اضافه ژن MSX2 در کروموزوم 5q35.2، از مسیر استئوژنیک کالواریال، باعث بسته شدن پیش از موعد درزهای جمجه می شود. مطالعه این بیمار از فرضیه حضور نسخه اضافه ژن MSX2 مرتبط با بروز کرانیوسینوستوز حمایت می کند.
    کلیدواژگان: کرانیوسینوستوز، پروتئین MSX2، دوپلیکاسیون، ایران
  • کیوان رزمجو، شهریار نفیسی صفحه 1323
    دیستروفینوپاتی ها که از جمله شامل دیستروفی عضلانی دوشن و دیستروفی عضلانی بکر هستند، از شایع ترین بیماری های ژنتیکی کودکان محسوب می شوند. علت این بیماری ها نقص در پروتئین دیستروفین است. در دو دهه اخیر، با پیشرفت علم ژنتیک، دانش ما درباره آسیب زایی و ماهیت این بیماری ها به طور چشمگیری افزایش یافته است. با وجود درمان های دارویی، مانند کورتیکوستروئیدها، درمان های توان بخشی و اقدامات مراقبتی بهتر و امید بیشتر به زندگی در بیماران دچار دیستروفی های عضلانی دوشن و بکر، این بیماری ها هم چنان لاعلاج هستند. به همین خاطر درمان های جدیدی، مانند ژن درمانی، در حال گسترش است. در این مقاله، ژنتیک، آسیب زایی، علائم بالینی، تشخیص و درمان این گروه از بیماری ها به اختصار مرور شده است.
    کلیدواژگان: دیستروفینوپاتی، دیستروفی عضلانی دوشن، دیستروفی عضلانی بکر
  • شیرین فریور، رضا شیاری، محبوبه نژادحسینیان، سعید اشتاد صفحه 1333
    لوپوس اریتروماتوی فراگیر (SLE) یک بیماری خود ایمن فراگیر و مزمن است که تقریبا تمام بافت ها و اعضاء بدن را مبتلا می کند. علت این بیماری کاملا شناخته نشده است، ولی هر دو عامل ژنتیک و محیط را بر بروز آن مؤثر می دانند. در راستای بررسی علل ژنتیکی این بیماری، ژن های زیادی مطرح شده اند که ژن های مربوط به دستگاه ایمنی و ژن های مرتبط در مرگ برنامه ریزی شده سلولی (آپوپتوز) از آن جمله اند. برای تعیین جایگاه ژن های دخیل در ابتلای افراد به بیماری از مطالعات پیوستگی کمک می گیرند. به این منظور، ژن هایی مطرح می شوند و پلی مورفیسم آلل های آنها در جمعیت های مختلف بررسی می شود. اگر یافته ها در چند نمونه مستقل تکرار شوند، پلی مورفیسم ژنی پیوسته با ژن مطرح ممکن است ژن واقعی را که سبب بیماری می شود، مشخص کند. از راه مطالعات پیوستگی، با استفاده از مارکرها و توارث آنها و همراه با تظاهرات بالینی بیمار، می توان به اهداف مهمی دست یافت، که برخی از آنها عبارتند از شناسایی نقش ژنتیک در پیشرفت بیماری و وابستگی شدید بیماری به اساس جمعیتی افراد. با توجه به تفاوت علائم در جمعیت های مختلف، امکان تشخیص بیماران خاص با توجه به علائم قابل پیش بینی نیز فراهم می شود. هم چنین با دست یابی به ژنتیک لوپوس اریتروماتوی فراگیر می توان به درمان های قابل اطمینانی دست یافت.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتروماتوز فراگیر، خودایمنی، مطالعات پیوستگی، پلی مورفیسم، ژنتیک
  • کامران قائدی، خدیجه شعبانی صفحه 1339
    بیماری های پریونی گروهی از بیماری های کشنده اند که در آنها دستگاه عصبی تحلیل می رود و ظاهر مغز حفره دار به نظر می رسد و در آخر، به مرگ بیمار منجر می شوند. تا مدت ها عامل این بیماری ها مشخص نبود، اما امروزه مشخص شده که یک پروتئین تنها و بدون اسید نوکلئیک عامل این بیماری هاست. این پروتئین عفونی را پریون می نامند. ژن کدکننده این پروتئین PRNP است که 762 جفت باز طول دارد و دارای 254 اسید آمینه است. این ژن روی کروموزوم 2 واقع است. این بیماری ها حیوانات و انسان را گرفتار می کنند و در انسان به سه شکل تک گیر، اکتسابی و خانوادگی بروز می کند که شکل تک گیر آن از همه شایع تر است. برخی از موارد بیماری های پریونی، مانند گونه خاصی از بیماری کروتزفیلد-ژاکوب (vCJD)، از حیوانات به انسان منتقل می شوند. در این مقاله به معرفی این پروتئین عفونی و دسته بندی بیماری های مرتبط با آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: بیماری های پریونی، ژن PRNP، اختلالات مغزی، بیولوژی مولکولی
  • سپیده شاه کرمی، مسعود هوشمند، امیرعلی حمیدیه، زهرا پورپاک صفحه 1350
    نشانگان گریسلی نوع 2 یک بیماری اتوزومی مغلوب است. علائم ظاهری بیماری شامل تغییر رنگ موها به نقره ای، همراه با نقص ایمنی اولیه است. جهش در ژنRAB27A مسؤول ایجاد این بیماری است. در این گزارش، جهش مسؤول ایجاد نشانگان گریسلی در پسر 3 ساله ای که با علائم ذکرشده ارجاع شده بود، معرفی می شود. این بیمار دچار علائم بالینی دال بر نقص ایمنی اولیه و موی نقره ای درخشان بود. پدر و مادر این بیمار ازدواج خویشاوندی داشتند و هر دو برای این جهش هتروزیگوت بودند. برادر فرد بیمار نیز با علائمی مشابه فوت کرده بود، ولی بیمار یک خواهر سالم 6 ساله هم داشت. تاکنون اغلب جهش های گزارش شده در ایران در اگزون 6 ژن RAB27A بوده و جهش موجود در این بیمار نیز، در مقایسه با سایر نقاط دنیا، تاکنون تنها در بیماران ایرانی دیده شده است.
    کلیدواژگان: نشانگان گریسلی، ژن RAB27A
  • کیمیا کهریزی، فرخنده بهجتی، راینارد اولمان، احمد تیبی، حسین نجم آبادی صفحه 1353
    نشانگان کوداس با مجموعه علائم چشمی، مغزی، دندانی، گوشی و اختلالت اسکلتی مشخص می شود. بیماران دچار تاخیر تکاملی، کوتاهی قد، عقب ماندگی ذهنی، شلی عمومی، کاتاراکت، پتوز، دندان های غیرطبیعی، گوش های بدشکل، ناشنوایی، شیاردار بودن نوک بینی و یافته های پرتوشناختی، شامل دیسپلازی اسپوندیلواپی فیزیال، تاخیر بلوغ استخوانی و شیارهای کرونال در ستون مهره ها، هستند. علت زمینه ای در نشانگان کوداس هنوز مشخص نیست، اما این بیماری احتمالا به سبب نقص در ژن کلاژن ایجاد می شود. در این گزارش، برای اولین بار، یک دختر ایرانی با علائمی مشابه نشانگان کوداس معرفی می شود. این بیمار تاخیر رشد و تکامل، چهره دیسمورفیک، کاتاراکت، دندان های غیرطبیعی، تغییر شکل گوش داشت و در تصاویر پرتوشناختی دیسپلازی متافیزیواپی فیزیال مشهود بود. این کودک حاصل ازدواج خویشاوندی است که احتمال توارث اتوزومی مغلوب را در این نشانگان افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: نشانگان کوداس، کلاژن، ایران
  • بیتا بزرگمهر، فریبا افروزان، واله هادوی، محمدحسن کریمی نژاد صفحه 1356
    نشانگان سکل یک بیماری نادر با نحوه توارث اتوزوم مغلوب است که با کوتاهی قد، میکروسفالی، کمبود رشد، عقب افتادگی ذهنی و چهره شبیه سر پرنده مشخص می شود. شدت عقب افتادگی ذهنی در بیماران از متوسط تا شدید است. در این مقاله دختر 7 ساله ای با کوتاهی قد، میکروسفالی، عقب افتادگی ذهنی و چهره غیر طبیعی معرفی می شود. پدر و مادر کودک خویشاوند بودند و مورد مشابهی در خانواده وجود نداشت. به نظر می رسد که بیمار مبتلا به نشانگان سکل با نحوه توارث اتوزوم مغلوب باشد.
    کلیدواژگان: نشانگان سکل، میکروسفالی، عقب افتادگی ذهنی
  • صفحه 1359
|
  • Sepideh Safayee, Zahra Poorpak, Mostafa Moeen, Masoud Hooshmand Page 1301
    Wiskott-Aldrich syndrome (WAS) is a life-threatening recessive immunodeficiency disease caused by mutations of the WAS protein (WASP) gene, characterized by thrombocytopenia, eczema and recurrent infections. In order to have accurate diagnosis for the patient referred to the Children Medical Center Hospital, Department of Allergy & Clinical Immunology who were clinically diagnosed as Wiskott-Aldrich patients, genetic analysis was done by polymerase chain reaction (PCR) and sequencing method. In this study, we found two new mutations (P412fsX446 and Gly70Arg) and a previously reported mutation (Arg13X) in WAS gene, responsible for Wiskott-Aldrich syndrome.
  • Farhad Mahvelati Shamsabadi Page 1305
    Craniosynostosis, the premature fusion of one or more cranial sutures, is a common malformation occurring in 1 of 2,000 live births. The function of the suture is to permit molding at the birth canal, adjustment for the expanding brain, and absorption of mechanical trauma in childhood. Craniosynostosis results from premature ossification and fusion of the skull sutures and generally results in alteration of the shape of the cranial vault and/or premature closure of the fontanelles. When associated anomalies or delays are present, the possibility of a syndrome should be considered. There are more than 180 syndromes that manifest craniosynostosis, and significant progress has been made in understanding their clinical and molecular aspects. Mutations in the FGFR1, FGFR2, FGFR3, TWIST1, and MSX2 genes cause the most common and/or well-characterized syndromes. Approximately 85% of cases are believed to be nonsyndromic with no identifiable gene mutation. Clinical evaluations should include in-depth antenatal history and documentation of any teratogenic exposure, a 3-generation family history and a comprehensive review of systems. The autosomal dominant inheritance and variable expressivity of many disorders mandates that patients and available first-degree relatives should undergo detailed clinical examination, including subtle malformations. Because of variable expressivity, the identification of a mutation in an affected individual should be followed by parental testing. In autosomal dominant types of craniosynostosis, mutation carriers have a 50% risk of passing the affected gene to their offspring. Negative parental mutation testing still leaves a small (_1%) risk of recurrence because of potential gonadal mosaicism. Truly nonsyndromic craniosynostosis is thought to be a multifactorial trait with recurrent risk around 5% for coronal and around 1% for sagittal suture fusion.
  • Ariana Kariminejad, Roxana Kariminejad, Andreas Shakh, Alaleh Asghari Roodsari, Reinhart Ulman, Mohammad Hassan Kariminejad Page 1319
    We report a 1-year-old boy with craniosynostosis, microcephaly, developmental delay and dysmorphic features. His karyotype was 46,XX,add2q. Chromosomal study of parents was normal. The imbalance on chromosome 2 in the patient was further defined using comparative genomic hybridization (CGH), which revealed a loss of material from 2q37.3→qter and a gain of 5q34→qter. Florescent in situ hybridization (FISH) studies using subtelomeric 2q and 5q were used to confirm 2q deletion and 5q duplication. It demonstrated 3 signals for 5q terminal and 1 signal for 2q terminal. FISH studies of parents were normal. Recently it has been proposed that an extra copy of the MSX2 gene that is mapped to 5q35.2 causes premature synostosis of the sutures via the MSX2-mediated pathway of calvarial osteogenic differentiation. Our case gives further support of the role of extra copy of MSX2 gene leading to craniosynostosis.
  • Keivan Razmjoo, Shariar Nafissi Page 1323
    Dystrophinopathies which consist of Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) and Becker Muscular Dystrophy (BMD), are one of the most prevalent genetic disorders of childhood due to defect in a sarcolemmal protein called dystrophin. Its modern significance lies in the fact that they were one of the first hereditary disorders whose genetic basis was identified in the late 20th century and our knowledge in their genetics and pathophysiology has increased enormously since then. New treatments, such as corticosteroids, physical therapy, prosthetics and assisted ventilation can prolong survival. Still none of these factors have resulted in any major advances in treatment, and it remains, to this day an incurable disorder. Nevertheless, hope persists and investigators relentlessly pursue new ways for the treatment of Dystrophinopathies. Clinical, genetic and pathological aspects of the dystrophinopathies and the methods for diagnosis and treatment are reviewed in this article.
  • Shirin Farivar, Reza Shiari, Mahboobeh Nejad Hosseinian, Saeed Eshtad Page 1333
    Systemic Lupus Erythematosus is a chronic autoimmune disorder that almost involves all of tissues and organs in body. The etiology of Lupus is mostly unknown. It seems that both genetic and environmental factores contribute in the disease development. Numerous genes have been suggested as candidate gene for Systemic Lupus Erythematosus, for example, the genes for apoptosis and genes for production of immune system. Linkage analysis is used to identify susceptibility genes for inherited diseases like Lupus. For this reason, the candidate genes and their polymorphism are evaluated in various populations. If finding can be repeated in an independent set of samples, the polymorphism causing genetic association with a candidate gene may identify the actual disease-causing gene. Linkage studies use a set of markers and different studies for the coinheritance of genetic markers with the disease phenotype in families lead us to the significant
    Conclusions
    role of genetics in the development of SLE, disease association on a population basis, and once the power of the genetic analyses is correlated with the differences in the disease symptoms in different populations, we may have the ability to identify particular individuals as belonging to a specific subgroup with a predictable disease course. Finally understanding the genetics of SLE also should lead to more specific therapeutic interventions.
  • Kamran Ghaedi, Kadijeh Shabani Page 1339
    Prion diseases or transmissible spongiform encephalopathy are a group of human and animal fatal, infectious, neurodegenerative conditions, all which are incurable. The agent of disorder was unknown until 1987, but nowadays scientists believe that a protein is responsible for disease is not a nucleic acid (protein-only hypothesis). Human prion diseases can be classified as sporadic, hereditary or acquired. The cause of sporadic Creutzfeldt-Jakob disease (CJD) is unknown, hereditary cases are associated with mutations of the prion protein gene (PRNP) and acquired forms are caused by the transmission of infection from human to human or, as a zoonosis, from cattle to human. They classified as Creutzfeldt–Jakob disease (CJD), Gerstmann–Straussler–Scheinker syndrome (GSS), fatal familial insomnia (FFI) and Kuru in human and bovine spongiform encephalopathy (BSE), scraipie and chronic wasting disease (CWD) in animals.
  • Sepideh Shahkarami, Masoud Hooshmand, Amir Ali Hamidieh, Zahra Poorpak Page 1350
    In this study, we report a patient who was afflicted by Griscelli syndrome (GC) type II. GS II is an autosomal recessive disorder that is associated with silver-gray sheen of the hair and immunodeficiency. Mutation in RAB27A gene is responsible for this type of GS. The aim of this study is to investigate mutations in the RAB27A gene in a 3-year-old boy who was referred to our center with immunodeficiency, silvery gray sheen of the hair, fever and accelerated phase. He was the third child of consanguine parents. The first child is a 6-year-old healthy girl and the second one was a boy who had the same clinical features as the proband, and he died when he was 13-month-old. So far the most of Iranian patients have had mutation in exon 6 of RAB27A gene and this mutation we report has been seen just in Iranian patients.
  • Kimia Kahrizi, Farkhondeh Behjati, Reinhard Ullman, Ahmad Teebi, Hossein Najmabadi Page 1353
    CODAS is a syndrome consisting of cerebral, ocular, dental, auricular, and skeletal abnormalities. Patients with this syndrome have psychomotor delay, mental retardation, generalized hypotonia, cataract, ptosis, abnormally shaped teeth, malformed ears, deafness, grooved nasal tip, radiological findings of spondylo-epiphyseal dysplasia, with delayed skeletal maturation and coronal vertebral clefts and short stature. We report on an Iranian girl with features resembling CODAS syndrome. She presented with facial dysmorphism, cataract, abnormally shaped teeth, malformed ear, radiological findings of metaphysio–epiphyseal dysplasia and growth and developmental delay. The underlying defect responsible for CODAS syndrome remains unknown. Many of the features suggest a possible underlying collagen gene defect. The fact that this child is the product of consanguineous marriage suggests the possibility of autosomal recessive inheritance.
  • Bita Bozorgmehr, Fariba Afroozan, Valeh Hadavi, Mohammad Hassan Kariminejad Page 1356
    Seckel syndrome is a rare autosomal recessive disorder with a typical "bird-headed" appearance. It characterized by proportionate dwarfism, mental retardation, microcephaly, and growth retardation. In this article we introduce a 7-year-old girl with short stature, microcephaly and mental retardation. She had a characteristic face with receding forehead, prominent nose, micrognathia, low set ears, down slanting palpebral fissure.We believed, she suffers from Seckel Syndrome or bird-headed dwarfism syndrome.