فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 55 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده وحیده حسینی، منیره انوشه، فضل الله احمدی صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، دفع صحیح زباله است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر مشارکت نوجوانان بر درصد خانوارهای روستایی که زباله را به روش بهداشتی جمع آوری و دفع می کنند.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه شبه تجربی است. محیط پژوهش، روستای رستم آباد از توابع شهرستان بویین زهرا و نمونه ها شامل کلیه نوجوانان این روستا بود که به روش سرشماری وارد مطالعه شد و 102 خانواده را تحت پوشش آموزش قرار دادند. جلسات آموزشی براساس هدف تحقیق برای نوجوانان، برگزار گردید. سپس هر یک از آنان، آموزش و کنترل چند خانواده روستایی را بر عهده گرفتند و نهایتا پس از بررسی و مقایسه درصد خانوارهای روستایی که قبل و بعد از مشارکت نوجوانان، زباله را به روش بهداشتی جمع آوری و دفع می کنند، تفاوت حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق یافته ها میانگین وضعیت ظرف بهداشتی جمع آوری زباله و دفع بهداشتی آن در خانواده ها به ترتیب از 2/3 و 88/0 قبل از مداخله به 3/4 و 6/1 بلافاصله بعد از مداخله رسیده است. آزمون آماری تی زوجی این اختلاف را معنی دار نشان می دهد (0001/0 P<). این میزان در ارزیابی دو ماه بعد نیز به 29/4 و 6/1 رسید. آزمون آماری آنالیز واریانس با تست ویلکز این اختلاف را معنی دار نشان می دهد (0001/0 P<).
    نتیجه گیری
    یافته ها، حاکی از تاثیر مشارکت نوجوانان بر ارتقاء شاخص جمع آوری و دفع بهداشتی زباله می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، نوجوان، جمع آوری و دفع بهداشتی زباله
  • مریم ماهانی عسکری زاده، منصور عرب، سکینه محمدعلیزاده، علی اکبر حق دوست صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    امروزه پرستاران عضو اصلی تیم مراقبت بهداشتی هستند که در امر مراقبت از افراد سالمند دخالت موثر دارند. پرستاران برای ارائه مراقبت موثر و ایمن از بیمار، نیاز به دانش و مهارت کافی دارند. هدف از این مطالعه تعیین دانش پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان پیرامون فرآیند سالمندی و نگرش آن ها نسبت به افراد سالمند می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی کلیه پرستاران در 4 بیمارستان آموزشی شهر کرمان (345نفر) انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته سه قسمتی، استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه در بخش دانش 7/0 و نگرش 85/0 به دست آمد. آنالیز اطلاعات توسط آزمون ANOVA، من وایتنی یو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 2/70 درصد پرستاران سابقه زندگی با فرد سالمند نداشتند، در مجموع 54 درصد نمره کل دانش و 7/88 درصد از نمره کل نگرش را کسب کردند. بین دانش پرستاران در مورد فرآیند سالمندی و نگرش آن ها نسبت به افراد سالمند ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش مبنی بر کمبود دانش پرستاران در مورد فرآیند سالمندی موید نتایج بسیاری از مطالعات دیگر در این زمینه است. این کمبود دانش را می توان با آموزش مداوم و برنامه ریزی شده و با تاکید بر اهمیت مراقبت از افراد سالمند شامل فرآیند طبیعی سالمندی، اختلالات، بیماری و ناتوانی های سالمندان افزایش داد. در صورت عدم توجه به آموزش پرستاران، سالمندان بستری در بخش های مزمن در معرض خطر مراقبت های نادرست پرستاری یا نادیده گرفته شدن، قرار دارند.
    کلیدواژگان: فرآیند سالمندی، پرستاری سالمندان، دانش، نگرش
  • حمیده دهقانی، خدیجه دهقانی، محمدحسن اسلامی، خدیجه نصیریانی، علی دهقانی، فرهاد فاتحی، محمدحسین نیکوکاران صفحات 29-35
    زمینه و هدف
    موفقیت در زمینه احیاء به عامل زمان بستگی دارد، به طوری که هر دقیقه تاخیر در شروع احیا 4 درصد شانس زنده ماندن بیماران را کاهش می دهد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط فاصله زمانی بین اعلام کد احیا تا شروع عملیات توسط گروه کد با نتایج حاصل از آن انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بود. تعداد 327 عملیات احیاء به روش سرشماری وارد مطالعه گردید و اطلاعات از طریق چک لیست حاوی مشخصات فردی و عملیات و نتایج احیاء جمع آوری شد و با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 9/49 درصد احیای موفق و 1/50 درصداحیا ناموفق بود که از موارد احیای موفق تنها 2/28 درصد از بیمارستان مرخص شدند و 8/71 درصد فوت کردند و در مجموع 06/14 درصد ترخیص شدند و 94/85 نفر فوت کردند. میانگین فاصله زمانی اعلام کد تا شروع عملیات احیا بر حسب دقیقه در احیای موفق 3/2 دقیقه و احیای ناموفق 27/2 دقیقه که با 001/0= P این اختلاف معنی دار بود. میانگین فاصله زمانی اعلام کد تا شروع احیاء بر حسب دقیقه در احیای موفق نهائی (ترخیص) 28/1 دقیقه و فوت شدگان 16/2 دقیقه بود که با 0 P @ ارتباط معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها احیای پایه باید حداکثر تا 4 دقیقه اول انجام و به دنبال آن احیای پیشرفته صورت بگیرد. بنابراین کاهش مدت زمان شروع عملیات احیا باعث دستیابی به نتایج بهتر خواهد شد. براساس نتایج تحقیق مشخص گردید، بین فاصله زمانی اعلام کد تا شروع عملیات احیاء و نتایج حاصل از آن ارتباط معنی دار وجود دارد.با توجه به اهمیت فاصله زمان در نتایج احیا بهتر است در مدیریت استراتژیک احیای قلبی ریوی امکاناتی از قبیل تهیه pager برای سرعت رسیدگی به بیمار و آموزش جهت افزایش مهارت تیم کد و تکمیل تجهیزات ترالی احیا برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، پیامد میزان بقا، نتایج احیاء، کد احیا
  • خانم اکرم قهرمانیان، آقای آزاد رحمانی، آقای وحید زمان زاده، آقای علیرضا محجل اقدم صفحات 37-45
    داشتن خلوت یکی از نیازهای اساسی انسان بوده و ستون اصلی ارائه مراقبتهای درمانی محسوب میگردد. پرستاران به دلیل ماهیت خاص حرفه ای خود نقش منحصر به فردی در برآورده شدن نیاز به خلوت بیماران دارند. هدف این مطالعه مقایسه دیدگاه پرستاران و بیماران در مورد میزان رعایت خلوت بیماران در طی مراقبتهای پرستاری و عوامل موثر بر این دیدگاه ها میباشد. این مطالعه از نوع توصیفی مقایسه ای بوده و کلیه پرستاران سه بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز (109 نفر) و 161 بیمار بستری در این بیمارستانها در آن شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه هم ارز استفاده گردید. قسمت اول پرسشنامه ها دربرگیرنده اطلاعات فردی بیماران و پرستاران بوده و قسمت دوم دیدگاه پرستاران و بیماران در مورد میزان رعایت خلوت بیماران را مورد بررسی قرار میداد. نتایج نشان داد که بین دیدگاه پرستاران (میانگین 06/33) و بیماران (میانگین 05/27) در مورد رعایت خلوت بیماران تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0 = p). به علاوه، مشخص شد که رابطه قوی مثبتی بین تعداد روزهای بستری بیماران (001/0 = p) و نیاز بیماران به مداخلات پرستاری (019/0 = p) با دیدگاه آنان از میزان رعایت خلوتشان وجود دارد. همچنین، بین ادراک بیماران از وضعیت سلامتی شان (001/0 = p) با دیدگاه آنان از میزان رعایت خلوتشان رابطه قوی منفی وجود دارد. نتایج پژوهش نشان دهنده تفاوت بین دیدگاه پرستاران و بیماران در مورد رعایت خلوت بیماران بود. همچنین، مشخص شد که هر چه بیمار نیاز بیشتری به مراقبتهای پرستاری داشته است، سطح سلامتی وی پایینتر بوده و یا اینکه تعداد روزهای بیشتری در بیمارستان مانده باشد گزارش بهتری از رعایت خلوت خود توسط پرستاران داشته است. این میتواند نشاندهنده این باشد که هر چه تماس بیمار با پرستاران بیشتر شده دیدگاه های آنان به هم نزدیکتر شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، خلوت، حقوق بیماران، مراقبتهای پرستاری
  • مقایسه دو روش موسیقی و کرم بی حسی Emla برشدت درد ناشی از رگ گیری در کودکان
    زهرا پورموحد، طاهره سلیمی، خدیجه دهقانی صفحات 47-53
    زمینه و هدف
    ترس از درد و صدمه یکی از مهم ترین مشکلات کودکان بیمار است. این ترس مانع از انجام مراقبت های درمانی مناسب در آن ها می گردد. با استفاده از موسیقی به آسانی می توان توجه کودک را از احساس درد به سوی افکار دیگر هدایت نمود. همچنین استعمال کرم بی حسی املا (Emla) قبل از اقدامات دردناک می تواند به کنترل درد در کودکان کمک نماید. با توجه به این که یکی از متداول ترین اقدامات بالینی در بخش کودکان درمان وریدی است، کاهش درد ناشی از رگ گیری می تواند روند بهبودی کودکان بیمار را ارتقا بخشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه میزان تاثیر دو روش موسیقی و کرم بی حسی Emla بر شدت درد ناشی از رگ گیری در کودکان بستری در بخش اطفال صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی بوده است. در این تحقیق جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مربوط به اطلاعات دموگرافیک و معیار چهره ای اندازه گیری درد (Wong) استفاده شده است، که از صفر تا پنج نمره دارد. پژوهشگران اطلاعات لازم را به طور تصادفی از 90 کودک بیمار 12-6 ساله بستری در بخش اطفال بیمارستان شهید صدوقی یزد جمع آوری نموده، در سه گروه 30 نفره شامل گروه کرم Emla، گروه موسیقی وگروه شاهد آن ها را مورد بررسی قرار دادند. آزمون آماری آنالیز واریانس و کاس اسکوئر و کروسکال والیس و من ویتنی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه شدت درد در سه گروه مورد مطالعه نشان داد که میانگین نمره شدت درد در گروه کرم بی حسی املا (1.36) وکمتر از دو گروه موسیقی (3.5) و شاهد (3.56) بوده و تفاوت میانگین در سه گروه از نظر آماری معنی دار بوده است (P=0.000). همچنین شدت درد ناشی از رگ گیری در گروه موسیقی کمتر از گروه شاهد بود، اما این تفاوت معنی دار نبود. متغیرهای سن، جنس و تاثیر معنی داری بر شدت درد کودکان نداشته و صرف نظر از تاثیر این متغیرها و با توجه به نوع مداخله، کاربرد کرم بی حسی Emla روش موثرتری شناخته شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی از تحقیق حاضر نتیجه گیری می شود که کاربرد کرم بی حسی Emla در کاهش درد ناشی از رگ گیری در کودکان با سن بالاتر (12-10 سال) تاثیر بیشتری داشته است. بنابراین می توان توصیه نمود که به طور روتین یک ساعت قبل از رگ گیری کرم Emla در محل مورد نظر استعمال شود و نیز از روش موسیقی به عنوان روش مکمل جهت انحراف فکر کودکان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: درد، کودکان، کرم بی حسی Emla، موسیقی
  • فرحناز محمدی، فاطمه دباغی، منصوره نیکروش صفحات 55-65
    زمینه پژوهش:با وجودیکه مراقبت خانوادگی از سالمندان، از اجزائ ضروری خدمات بهداشتی در جامعه محسوب می شوند،مطالعه کافی بارویکرد کیفی در مورد چگونگی مراقبت خانواده های ایرانی از سالمند آسیب پذیر در منزل و عوامل مرتبط با آن موجود نمی باشد.
    هدف
    هدف این مطالعه کشف عوامل تسهیل گر و ممانعت کننده مراقبت خانواده از سالمند آسیب پذیر در منزل بر اساس تجارب مراقبین می باشد.
    روش بررسی
    بر اساس مطالعه نظریه پایه ای، تجربیات 14 مراقب از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاری، مشاهده درعرصه و فیلم های مستند؛ جمع آوری و باز نویسی و بر اساس رویکرد استراوس و کوربین 1998 تحلیل گردید.جهت حصول دقت از مرور و تایید مطالب توسط شرکت کنندگان، اعتبار پژوهشگر، وابستگی یافته ها، مشاهده مداوم، تلفیق در روش های جمع آوری داده هاو نظرات تکمیلی همکاران استفاده شد.
    یافته ها
    مراقبین در طول تجربه فرایند «جستجوی نقطه تعادل» با دو دسته عوامل تسهیلگر و ممانعت کننده مشتمل بر 6 زیر طبقه در هر دسته عوامل روبرو هستند.
    نتیجه گیری
    تقویت و جلب مشارکت خانوادگی،آموزش، تامین امکانات، تدوین سیاستهای کلان بهداشتی و رفاهی برای حمایت مراقب و سالمند سبب موفقیت بیشتر مراقبین درارایه مراقبت می گردد.
    کلیدواژگان: سالمند آسیب پذیر، عوامل تسهیلگر، عوامل ممانعت کننده، مراقبت خانوادگی
  • تاثیر مدت زمان ضدعفونی پوست موضع جراحی بر فلور باکتریائی پوست محل جراحی
    میترا زندیه، صفر شمس والا صفحات 67-75
    زمینه و هدف
    برای پیشگیری از بروز عفونت محل جراحی (SSI) (Surgical Site Infection) یکی از اقدامات موثر، ضدعفونی موضع جراحی است، اما در مورد مدت ضدعفونی پوست اختلاف نظر وجود دارد، از این رو این پژوهش به منظور تعیین تاثیر مدت زمان ضدعفونی پوست موضع جراحی بر فلور میکروبی پوست محل جراحی بیماران تحت عمل جراحی ارتوپدی انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی بر روی 46 بیمار تحت جراحی ارتوپدی که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه و گزارش های کشت میکروبی جمع آوری شد. در این بررسی، قبل از ضدعفونی پوست یک نمونه کشت از موضع جراحی تهیه می شد، سپس ضدعفونی محل جراحی به مدت ده دقیقه انجام می شد و در دقایق 2، 5 و 10 ضدعفونی، سه نمونه دیگر جهت شمارش کلنی و نوع آن تهیه می گردید. از آزمون دقیق نسبت ها و آزمون تی زوج جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری کاهش معنی داری از نظر میزان فلور باکتریائی بین مراحل زمانی پرپ نشان داد (01/0 P<)، به غیر از دقیقه پنجم با دهم (057/0 P=). از نظر نوع فلور، در تمام مراحل زمانی پرپ نسبت به مرحله قبلی کاهش معنی داری مشاهده شد (05/0 P<) با این تفاوت که در مورد دیفتروئید در دقیقه 5 و در مورد باکتری های دیگر در دقیقه 10 رشد میکروبی منفی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی و در نظر گرفتن این که هدف آمادگی پوست قبل از عمل کاهش فلور باکتریائی است، به نظر می رسد 5 دقیقه ضدعفونی پوست برای کاهش فلور میکروبی موضع جراحی کافی باشد.
    کلیدواژگان: مدت زمان ضدعفونی، موضع جراحی، عفونت زخم جراحی
  • مهین برادران رضایی، مینا شیروانی، اسکندر فتحی آذر صفحات 76-87
    زمینه و هدف
    نقش فعالیت فیزیکی منظم و ادامه دار در کاهش بیماری عروق کرونر، بعضی از انواع سرطان ها، چاقی و پوکی استخوان و دیگر مشکلات سلامتی به خوبی شناخته شده است. عدم فعالیت فیزیکی به عنوان عامل خطرساز ولی قابل اصلاح بعضی از بیماری ها، به یک موضوع کلیدی در بهداشت عمومی تبدیل شده است. این مطالعه با هدف مقایسه فعالیت فیزیکی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با دانشگاه تبریز انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقایسه ای بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه تبریز بود. تعداد 384 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و 384 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و در کل 768 نفر دانشجو به عنوان نمونه در مطالعه مشارکت داشتند. اطلاعات مربوط به خصوصیات دموگرافیک و متغیرهای فعالیت فیزیکی دانشجویان با استفاده از پرسشنامه خود گزارش دهی جمع آوری گردید. از آزمون تی مستقل جهت مقایسه میانگین فعالیت فیزیکی دو گروه و از آزمون آنووای دوراهه جهت بررسی ارتباط بین خصوصیات دموگرافیک و فعالیت فیزیکی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 84/39 درصد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و 24/37 درصد دانشجویان دانشگاه تبریز از فعالیت فیزیکی در سطح خطرزا برخوردارند و بین این دو گروه از نظر فعالیت فیزیکی تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین نتایج حاکی از آن بود که 30/81 درصد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و 20/85 درصد دانشجویان دانشگاه تبریز تمایل به افزایش سطح فعالیت فیزیکی خود دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثریت دانشجویان شیوه زندگی کم تحرک را در پیش گرفته اند و از طرفی اغلب آن ها تمایل به افزایش سطح فعالیت فیزیکی خود داشتند، لازم است مسوولین دانشگاه ها جهت آگاه کردن هرچه بیشتر دانشجویان از خطرات بی تحرکی و ایجاد انگیزه در آن ها و اختصاص دادن امکاناتی جهت افزایش سطح فعالیت فیزیکی دانشجویان، این قشر جوان و آینده ساز کشور، چاره ای بیندیشند.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، دانشجویان گروه پزشکی، رفتارهای خطر زا، دانشجو
  • صفوی محبوبه، نظری فاطمه، محمودی مجدآبادی محمود صفحات 89-100
    زمینه و هدف
    میگرن شایعترین سندرم سردرد اولیه بدون هیچ گونه علت پاتولوژیکی خاص می باشد که بر ابعاد فیزیکی، روانی، اجتماعی، و کیفیت زندگی از حیث سلامتی و بهداشتی اثر منفی می گذارد. و شیوع سردرد میگرنی در زنان موضوع بسیار مهم در سلامت زنان محسوب می شود. دفعات کم بروز سردرد با علل ارگانیک مطرح کننده این مساله است که عوامل محیطی و فردی احتمالا عامل تعیین کننده ای در شیوع و بروز میگرن می باشند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط سردرد میگرنی با شیوه زندگی زنان مراجعه کننده به درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی مورد شاهدی است که در آن 170 نفر از جامعه پژوهش مورد و شاهد با روش نمونه گیری تصادفی پوآسون انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه مورد در این پژوهش کلیه زنان مبتلا به سردرد مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب مراکز درمانی الزهرا، و نور شهر اصفهان (که ابتلای آن ها به میگرن بر مبنای معیار جامعه بین المللی سردرد توسط متخصص مغز و اعصاب مسجل شده باشد) و جامعه شاهد شامل کلیه زنان غیر مبتلا به سردرد میگرن که دارای شرایط و معیار ورود به مطالعه و شرایط مشابه ای از نظر محل سکونت با گروه مورد را داشته، بودند. روش گردآوری داده ها مصاحبه و ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تعیین اعتبار علمی به روش اعتبار محتوی و اعتماد علمی به روش آزمون مجدد مورد استفاده قرار گرفت. سپس اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های تی مستقل و مجذور خی، آزمون دقیق فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بین برخی از ابعاد شیوه زندگی مثل وضعیت تغذیه و عادات غذایی (P=0.001)، الگوی خواب و استراحت (P=0.012)، الگو و عادات مصرف دارو (P=0.001) با ابتلا به سردرد میگرنی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. ولی بین استعمال دخانیات، الگوی فعالیت و ورزش و میزان مواجهه با استرسورهای زندگی با ابتلا به سردرد میگرنی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش ضرورت دارد بر اهمیت تغییر و اصلاح شیوه زندگی در ابعاد خواب و استراحت، تغذیه و مصرف داروها به منظور پیشگیری از حملات سردرد و مصرف نابجای مسکن ها و بالطبع کاهش بروز عوارض ناشی از مصرف داروها در مبتلایان به سردرد میگرنی تاکید بیشتری گردد و بررسی شیوه زندگی و رفتارهای سلامتی بایستی در اولویت خدمات بهداشتی درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سردرد میگرنی، شیوه زندگی، عادات غذایی، فعالیت فیزیکی، خواب، استراحت
  • دوکوهکی رویا*، شریفی نسرین، رهنما شیرین، آذرهوشنگ پروین، جهان بین ایران صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین عملکردهای پرستاران دادن دارو به بیماران است که مستلزم آمادگی و داشتن زیر بنای علمی قوی، مهارت در تصمیم گیری و توجه دقیق به قوانین دارو دادن است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک بررسی مقطعی می باشد که با هدف ارزشیابی دانش و عملکرد دارویی دانشجویان پرستاری در پایان سال سوم به روش آسکی صورت گرفت تعداد 48 نفر (45 زن و 3 مرد) در امتحان تئوری و 36 نفر در امتحان عملی شرکت کردند و از آن ها پرسش هایی در ارتباط با تجارب و فعالیت های بالینی دانشجویی (over time)، استفاده از منابع دارویی اصلی و میزان مواجهه با روش های مختلف دادن دارو به عمل آمد. سپس امتحان تئوری شامل کل داروهایی که در 6 ترم تحصیلی بر اساس اهداف کارآموزی آموخته بودند به عمل آمد. آنگاه از دانشجویان طی 2 روز متوالی در آزمایشگاه فن پرستاری از 9 روش دارویی (استنشاقی، موضعی، داخل جلدی، داخل عضلانی، داخل وریدی، زیر جلدی، خوراکی، لوله بینی معده ای، شیاف) به روش آسکی در 9 ایستگاه دارویی آزمون به عمل آمد و بر اساس فرم وارسی (check list) مربوط به دستورالعمل های دارویی به آن ها نمره داده شد.
    یافته ها
    پس از جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه، تعداد مواجهه با دستورالعمل های مختلف دارویی در تجارب بالینی دانشجویان به این ترتیب بود: 93.75 درصد موضعی، 31.25 درصد استنشاقی، 43.75 درصد شیاف، 98 درصد لوله بینی معده ای، 6.25 درصد داخل جلدی، 98 درصد زیر جلدی، 100درصد داخل وریدی، 100 درصد خوراکی و 100 درصد داخل عضلانی. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی بین نمرات تئوری و عملی دانشجویان در مورد دارو دادن 0.32 درصد محاسبه گردید که معرف همبستگی ضعیف در این زمینه بوده است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که در حرفه پرستاری حساسیت زیادی بر طرق مختلف استعمال دارو برای بیماران وجود دارد و ارایه درست دارو به بیماران مهارت های علمی و عملی را می طلبد، جا دارد که در زمینه آموزش تئوری و عملی دانشجویان پرستاری در زمینه دارو دادن توجه خاص مبذول گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد دارویی، دانشجوی پرستاری، ارزشیابی، آسکی
|
  • S.Vahide Hosseini, Monireh Anoosheh, Fazlollah Ahmadi Pages 9-17
    Background And Aim
    One of the important factors in health maintenance and promotion is correct garbage disposal. The aim of this study was to examine the effect of adolescents’ participation on the sanitary collection and disposal of garbage.
    Material And Method
    In his quasi-experimental, before-after study, the research population consisted of all adolescents of 102 families living in Rostam-Abad village, located in Buein-Zahra region. At first, training sessions based on the research objectives were established for the adolescents and then, each of them took charge of a few families for education and follow up.
    Results
    Findings indicated that the mean of sanitary status of garbage bin and sanitary disposal, before intervention was 3.2 ± 0.88, whereas, immediately after intervention, it was increased to 4.3 ± 1.6. Paired T-Test showed a statistically significant difference between before/ after intervention (P<0.0001). Two months after the intervention, the mean was 4.29 ± 1.6. Repeated measurement type of ANOVA with Wilks test also indicated a statistically significant difference (P<0.0001).
    Conclusion
    Based on these findings, the rural adolescent's participation can develop the sanitary collection and disposal of garbage.
  • Maryam Askaryzade Mahani, Mansoor Arab, Sekineh Mohammadalizade, Aliakbar Haghdoost Pages 19-27
    Background And Aim
    Nowadays, nurses are an essential part of the health care team involved in the care of older people. The aim of this study was to determine the knowledge about aging process and attitude toward older people among staff nurses of hospitals affiliated to the Kerman University of Medical Sciences in 2006.
    Material And Method
    In this descriptive analytical study, all of the nurses, working in Kerman University of medical sciences hospitals were selected to participate in the study. Data collection instrument was an investigator- made questionnaire that its validity and reliability was established. Data were analyzed using SPSS software version 11. 5.
    Results
    Findings showed that the mean (±SD) duration of working experience of the participant's was11. 19 (±5. 58). Also, 70. 2% reported having no previous experience of living with older people. The participants acquired 54% and 88. 72% of the score of the knowledge and attitude, respectively. In overall, nurses had positive attitude toward older people. There wasn’t found statistically significant relationship between knowledge and attitude scores.
    Conclusion
    The findings of this study support the findings of the previous studies showing that there is knowledge deficit among staff nurses regarding aging process and normal changes of aging. Such knowledge deficit may be rectified through formal and continuing education، thereby, increase nurses’ understanding of aged people needs. Otherwise, older people in long-term care centers would be in danger of being victims of inaccurate nursing cares.
  • Hamideh-Dehghani, Khadigeh-Dehghani, Mohammadhasan–Eslami, Khadigeh Nasiriani, Ali-Dehghani, Farhad-Fatehi, Mohammad Hosing-Nikokaran Pages 29-35
    Background And Aim
    Cardio-Pulmonary Resuscitation (CPR) has been used by medical professionals to save the life of dying patients. To achieve more success rates in CPR, the timing factor is of great importance as any delay in starting CPR will reduce the success rate. The aim of this study was to examine the impact of the time elapsed between CPR code announcement and start of resuscitation on CPR outcome.
    Material And Method
    In this cross-sectional study, data was collected from June 2004 till June 2005 using checklists that were routinely used in CPR protocol. A total number of 327 cases of CPR were studied and the data was analyzed by SPSS software.
    Results
    Our results showed that 163 cases of CPR (49.9%) were immediately successful. Of those cases with immediate successful CPR, only 46 cases (28.2%) discharged from hospital and 117 cases (71.8%) died afterwards. In the other words, only 46 cases (14.06%) out of 327 patients who underwent CPR, discharged from hospital and the rest (85.94%) died. The mean time elapsed between CPR code announcement and the start of CPR operations was 1.63 minute and 1.87 minute in immediate successful and unsuccessful CPRs, respectively. This difference is statistically significant (P≤0.001). The mean time elapsed between CPR code announcement and the start of CPR protocol in ultimate successful CPRs (the patients discharged) was 1.28 minute against 1.76 min for total of unsuccessful CPRs (P≤0.001).
    Conclusion
    This study showed that seconds of delay in starting CPR operations reduce the success rate and that the basic CPR should be started as soon as possible within the first 4 minutes followed by advanced CPR. So, reducing the delay time may lead to better outcome. This study also showed that there is a statistically significant relationship between delay time and outcome of CPR.
  • Mrs Akram Gahramanian, Mr Azad Rahmani, Mr Vahid Zamanzadeh, Mr Ali-Reza Mohajjelagdam Pages 37-45
    Privacy is a major human need and is a cornerstone of medical care. Nurses, because of the specific nature of their profession, have a specific role in fulfill privacy need of their patients. The aim of this study was to compare viewpoints of patients and nurses regarding respecting to patient’s privacy during nursing care. This study was a descriptive comparative. All nurses in three hospital related to Tabriz university of medical science (n= 109) and 161 patients from these hospitals participated in the study. For data gathering, two parallel questionnaires used. First section of questionnaires consist of demographic data of nurses and patients and second section measure viewpoints of patients and nurses regarding respecting to patients privacy during nursing care. Results show that there is statistical differences between nurse’s (Mean = 33.06) and patient’s (Mean = 27.05) viewpoints regarding respecting to patient’s privacy. Furthermore, there is positive powerful correlation between number of days after hospitalization (p = 0.001) and needs of patients for nursing care (p = 0.019) with patients viewpoint of respecting to their privacy during nursing care. So, there was negative powerful correlation between perception of patients regarding their health (p = 0.001) with patients viewpoint of respecting to their privacy during nursing care. This research shows there were statistical differences between nurses and patients viewpoint regarding patients privacy. Furthermore, results show whatever patients need further nursing care, had worse health status or increase in hospitalization day, the patient’s viewpoint regarding the respecting to their privacy during nursing care increase. This may indicate whatever the contact of patient with nursing stuff increase the viewpoint of patient closes to nurse’s viewpoint
  • Comparative Study of the Effect of Music Distraction and Emla Cream on Pain of the Children During Intravenous Cannulation
    Zahra Pourmovahed, Tahere Salimie, Khadigeh Dehghani, Mogtaba Yassinie, Mehrdad Shakiba, Hosein Tavangar, Tayebe Shahrie Pages 47-53
    Background And Aim
    The pain of the intravenous cannulation is considered as the major limitation in pediatric clinical care. Reducing the pain of intravenous cannulation has been the motive for many investigations. In the present study, the effect of two methods for reducin the pain of intravenous cannulation in children was compared.
    Material And Method
    Ninty children between 6-12 years old who admitted in the pediatric ward were selected and randomly allocated to either Emla cream group, music distraction group or control group in equal numbers. The pains of the children were assessed by Wong pain face scale and also, general behaviors of the samples were evaluated by the researcher.
    Results
    Mean pain score in the Emla cream group was significantly lesser than the music and the control groups (1.36 against 3.5 and 3.56, respectively P< 0.001), but, there was no statistically significant difference between the control and music distraction groups. Sex, age and other variables had no effect on pain sensation during cannulation. In Emla cream group, the mean pain score were significantly lower in older children (over 10 years).
    Conclusion
    This study showed that Emla cream can significantly reduce the pain of intravenous cannulation in children, especially in older ones. The researchers recommend the use of Emla cream one hour before intravenous cannulation in children.
  • Farahnaz Mohammadi, Dr Fateme Dabbaghi, Dr Mansure Nikravesh Pages 55-65
    Background
    Although family caregiving is the essential part in health care systems, but there is not any qualitative research in Iran about nature of family caregiving process in frail elderly at home.
    Aim
    The present study is a part of study about family caregiving process and its aim has been determining of facilitator and barrier factors of this process.
    Method
    In this grounded theory study according to Strauss and Corbin's approach(1998), 14 family caregivers participated and data was gathered by in-depth semi-structured interview and observation in the field and movies. All of interviews were transcribed and were analyzed through open, axial and selective coding. Triangulation of the data gathering from different methods, prolonged engagement with caregivers, member check by participants and experts, was used to increase rigor of the study.
    Findings
    "Searching a balance point" is the family care giving process and core variable in this study. Caregivers experienced facilitator and barriers factors in 6 sub-groups that affect the caregiving process.
    Conclusion
    Modifying facilitator and barriers factors by improvement of other family members participation and assistance, caregiver support, improvement of caregiving knowledge, providing facilities and establishing appropriate health care and wellbeing policies not only for caregiver but also for care recipient would be effective in managing of the process by caregivers.
  • The Effect of Duration of Disinfection of Bacterial Flora of Surgical Site
    Mitra Zandiyeh, Safar Shams Vala, Sayed Reza Borzo, Fatemeh Masome Ghonoti, Saeid Amiri Pages 67-75
    Background And Aim
    Skin disinfection is an effective method of preventing surgical site infection (SSI), but there is controversy about the duration of skin preparation. Therefore this study was conducted to determine the effect of duration of skin preparation on skin microbial flora in orthopedic patients admitted to Hamadan Mobasher hospital.
    Material And Method
    This randomized clinical trial study was performed on 46 patients that underwent orthopedic surgery. For data collection, a checklist was used and microbial culture results also were considered. Four skin cultures were obtained, the first sample was collected before skin preparation and the others were collected 2, 5and 10 minute after beginning of skin preparation, respectively, from surgical site. Samples were examined for total colony forming units (CFU) and kind of aerobic bacterial flora.
    Results
    The findings showed a statistically significant relationship between mean skin bacterial CFU and duration of skin preparation (P<0.01), except for comparison between the fifth and tenth minute skin preparation (P= 0.057). Exact binomial test showed there was statistically significant decrease in the kind of skin bacterial flora with increasing in duration of skin preparation (P<0.05), but there was no growth for diphtheroid in the fifth minute and for other bacteria, in the tenth minute.
    Conclusion
    According to the findings, it is enough to disinfect surgical site with %7.5 povidon iodine for 5 minutes to diminish skin bacterial count in surgical patient.
  • Mahin Baradaran-Rezaei, Mina Shirvani, Eskhandar Fathi-Azar Pages 76-87
    Background And Aim
    Nowadays, the role of regular and continuous physical activity in reducing the risk of coronary heart disease, various cancers, obesity, osteoporosis and other health problems has been widely recognized. Physical inactivity as a modifiable risk factor for a number of diseases has become a key public health concern. Many investigations have showed that physical activity levels fall significantly during the young adult period, and there is increasing concern about youth physical activity. Physical activity of the university students, as an important sector of young adults and society from which would-be policy makers and teachers will be drawn, are of particular interest. The present study was carried out to compare physical activity status among students of medical and non-medical universities of Tabriz.
    Material And Method
    A descriptive comparative design was used with 384 medical and 384 non-medical university students. Demographic data and physical activity variables were collected by a self reported questionnaire. Independent sample t-test were used to compare mean scores of physical activity between two groups of students, and two-way ANOVA test were used to determine the relationship between student's socio-demographic variables and physical activity.
    Results
    The findings showed that 39.84% of medical and 37.24% of non-medical university students had risky physical activity status and only 6.51% of medical and 5.99% of non-medical university students had appropriate physical activity status. There was no statistically significant difference between mean scores of physical activity of two groups. Also, 81.3% of medical and 85.2% of non-medical university students desired to increase the level of their physical activity.
    Conclusion
    Although the majority of both medical and non-medical students had inactivity style, there was desire to increase physical activity level. It is necessary that the university policy makers provide programs to aware the students about inactivity risks, establish motivation and allocate possibilities for increasing the students’ physical activity levels. Modifying attitude and practice toward physical activity and physical exercise in university students, especially in medical university students as the community health messengers, is crucial in promotion of mobility and physical exercise of community.
  • Dr Mhboubeh Sfavi Fateme Nazari, Dr Mahmood Mahmoodi Pages 89-100
    Introduction
    Migraine is the most common primary headache syndrome with no specific pathologic reason that migraine affects physical, mental, and social aspects of quality of life and reduces health-related quality on life (HRQOL) Migraine is the most noticeable medical issue in women's health since it is more prevalent among them during the peak reproductive years between the ages of 25 and 55 years. Migraine is a periodic progressive and chronic disorder as a result of the inability of nervous system to adapt to changes in the endogenous and exogenous environments. These changes could be hormonal, behavioral, dietary and environmental. The low frequency of organic causes for headache and the increasing prevalence of that suggest individual and environmental factors as determinates. This study is done with the goal to investigate the associations between migraine headache and lifestyle in women.
    Methods
    This is an analytical case-control study on 170 subjects aged 18-50 years randomly selected by Poisson sampling. Population studied included all women with headache referring to neurology clinics of Alzahra and Nour hospitals of Isfahan University of Medical Sciences with an absolute diagnosis of migraine by a neurologist based on the criteria of the International Headache Society. The control group comprised of all women with no migraine having identical inclusion criteria with the study subjects. The data were collected by interviews with a researcher designed questionnaire. The questionnaire was used after the scientific validity and reliability had been defined by content validity and Test retest respectively. Descriptive analytical statistical tests (independent t test, Chi-square test and Fisher exact test) were used to analyze the data The data were analyzed by SPSS.
    Results
    The findings showed that there was a significant association between some dimensions of lifestyle such as nutrition status and food habits (p=0.001), sleep and rest pattern (p=0.012), medication habit pattern (p=0.001) with migraine. Meanwhile, There was no significant association between smoking, physical activity and sport pattern and the level of exposure to life stressors with migraine. The result of the present study is in line with some other investigations suggesting that some lifestyle factors probably play a role as migraine precipitants
    Discussion
    According to the results, for preventing of attack onset and decrease of side effect due to abuse of drug it's necessary to more attend on the importance of change and modification of lifestyle migraineurs and to consider the assessment of lifestyle and Health behavior in priority of health care.
  • Roya Dokoohaki, Nasrin Sharifi, Shirin Rahnema, Parvin Azarhooshang, Iran Jahanbin Pages 101-109
    Background And Aim
    One of the most important functions of nurses, which require preparation and powerful scientific background, skill in decision making and careful attention to drug laws is administration of the drugs to the patients. The aim of the present study was to evaluate the knowldege and practice of the student nurses about drugs by OSCE method at the end of the third year of their education.
    Material And Method
    In this cross- sectional study, 48 student nurses (45 females and 3 males), with a mean age of 21 years took part in a theoretical exam and 36 of them participated also in a practical exam. A demographic questionnaire including personal details, Over Time working (OT), the usage pharmacological sources and the level of encountering different pharmacological methods was used to collect data. Then, a theoretical exam, covering the whole drugs the subjects had learnt during 6 semesters, was taken and after that, 9 routes of drug administration (Suppository, NG tube, PO, SQ, IV, IM, ID, Topical and inhalation) were examined by OSCE Method in 2 consecutive days. The scores were given based on the drug administration check list.
    Results
    The findings showed that encountering students with different routes of drug administration were Topical =93.7%, Inhalation=31.25%, SUPP =43.75%, NG= 98%, ID=6.26%, SQ= 98%, IV = 100%, PO=100% and IM=100%. The mean score of theoretical and practical exam were 49.02 and 63.8, respectively. A correlation of 0.32 was obtained between scores of theoretical and practical exam
    Conclusion
    Since drugs administration requires both pharmacological information and practical skills, special attention should be paid to the theoretical and practical education of student nurses.