فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه تورنگ، ابوالقاسم جزایری، محمود جلالی، محمدرضا اشراقیان، مریم سادات فروید، شبنم پویا، مریم چمری، مهناز زارعی، فریبا فاتحی صفحه 1
    سابقه و هدف
    کمبود اسیدهای چرب ضروری در بیماران دیابتی دیده شده است. مکمل یاری اسیدهای چرب امگا- 3 در کاهش بعضی عوارض دیابت، مؤثر است و در کنترل گلایسمیک دیابت مورد توجه قرار گرفته است اما این ماده ممکن است، استرس اکسیداتیو را افزایش دهد. در مطالعه حاضر، اثرات مکمل یاری بر کنترل گلایسمیک و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی کنترل شده، به 81 بیمار دیابتی mg/day 2714 مکمل اسید چرب امگا 3 (1548 میلی گرم EPA، 828 میلی گرم DHA و 338 میلی گرم سایر اسیدهای چرب امگا- 3) و روغن آفتابگردان به عنوان دارونما، به مدت 8 هفته تجویز شد. داده های دریافت غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته خوراک، قبل و بعد از مکمل یاری، جمع آوری و با نرم افزار Food Processor II آنالیز شد. نمونه گیری از خون ناشتا و اندازه گیری وزن و قد در همان زمان انجام شد.
    یافته ها
    میانگین وزن، قد، نمایه توده بدن، دریافت روزانه انرژی، کربو هیدرات، پروتئین، چربی تام، اسیدهای چرب چند غیر اشباع، فیبر، ویتامین های E، C، B، A، اسید فولیک و B12، «روی» و سلنیوم و متغیرهای بیوشیمیایی در ابتدای مطالعه بین دو گروه، تفاوت معنی داری نداشت. به علاوه، تفاوت معنی داری در وزن، نمایه توده بدن و دریافت غذایی روزانه، قبل و بعد از مطالعه در هیچ یک از دو گروه دیده نشد. درصد هموگلوبین گلیکوزیله در گروه مکمل یاری کاهش معنی داری داشت (P=0/00) و در گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (P=0/02)، تغییرات این متغیر، بین دو گروه نیز تفاوت معنی داری نشان داد (P=0/00). مقادیر قند خون ناشتا (mg/dl0/10 ±88/163 در مقابل 9/7±6/165)، ظرفیت تام اکسیدانی (mg/dl 7/0±62/3 در مقابل 07/0 ±79/3) فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز (U/gHb 9/11±16/417 در مقابل 14/14±22/449) و کاتالاز (k/gHb6/9± 72/150 در مقابل 6/12±86/151) تغییر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری اسید چرب امگا- 3 ممکن است در کنترل گلایسمیک بیماران دیابتی نوع 2 مفید باشد، ولی تاثیر معنی داری بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، اسیدهای چرب امگا 3، کنترل گلایسمیک، استرس اکسیداتیو، هموگلوبین گلیکوزیله
  • عزیزالله زرگران، محمد امین محمدی فر*، سیما بلاغی صفحه 9
    سابقه و هدف

    مطالعات متعددی در زمینه انواع ویژگی های ساختاری، عملکردی و کاربردی صمغ های به دست آمده از منابع مختلف انجام شده است. با وجود این، تا کنون تحقیق جامعی در خصوص ویژگی های مذکور در مورد صمغ تراویده از گونه های مختلف گیاه گون، صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه، تعیین و مقایسه برخی خصوصیات شیمیایی صمغ کتیرای دو گونه گون ایرانی A. floccosus و A. rahensis و بررسی تاثیر دما، غلظت و قدرت یونی بر ویژگی های رئولوژیک آنها بود.

    مواد و روش ها

    رطوبت، خاکستر و پروتئین، طبق استانداردهای ایران اندازه گیری شد. میزان برخی فلزات، با استفاده از دستگاه ICP-AES تعیین شد.کلیه آزمون های رئولوژیک، با استفاده از دستگاه رئومتر 301 MCR شرکتAnton Paar انجام شد. ضریب قوام(m) و اندیس جریان(n) در مدل قانون نمایی، برای هر دو گونه تعیین شد. به منظور تعیین حساسیت قوام صمغ نسبت به دما، در شرایط مختلف، از مدل آرنیوس استفاده شد.

    یافته ها

    گونه A.floccosusدارای رطوبت و خاکستر بیشتر و پروتئین کمتر بود. بین مقادیر فلزات دو گونه، به غیر از آهن و «روی»، اختلاف آماری معنی داری(05/0 p<)وجود داشت. با افزایش نرخ برش، گرانروی ظاهری هر دو گونه، در تمام غلظت ها کاهش یافت. در شرایط آزمایش یکسان، از نظر غلظت، دما و قدرت یونی، گرانروی ظاهری ایجاد شده توسط گونه A. floccosus نسبت به گونه A. rahensis بیشتر بود. افزایش قدرت یونی باعث کاهش گرانروی ظاهری در تمام موارد برای هر دو گونه شد. در شرایط یکسان، ضریب قوام گونه A.floccosus نسبت به گونهA.rahensis بیشتر واندیس جریان، کمتر بود. حضور نمک، باعث کاهش ضریب قوام هر دو گونه شد.

    نتیجه گیری

    انتخاب و استفاده از صمغ ها در فرایندهای غذایی مختلف(پایدارسازی نوشابه ها، استفاده از جایگزین های چربی، ریزپوشانی و تامین خصوصیات دهانی مناسب)، مستلزم شناخت دقیق خصوصیات عملکردی آنها است. در این تحقیق، نشان داده شد که گونه های مختلف صمغ کتیرا، ویژگی های متفاوتی دارند و بنابراین، در شاخه های مختلف صنایع غذایی (لبنیات، غلات، نوشیدنی ها، سس ها و...) برای ایجاد ویژگی های کاربردی خاص، باید از گونه معین کتیرا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: صمغ کتیرا، رئولوژی، ترکیبات شیمیایی، قدرت یونی، دما
  • نوشین محمدی فرد، حمیدرضا شمس، زمزم پاکنهاد، فیروزه سجادی، مریم مقرون، حسین صفاری، احمدرضا قاسمی، محمدرضا رحمتی صفحه 19
    سابقه و هدف
    از آنجا که تاکنون، مطالعه در زمینه تعیین ارتباط چاقی با عوامل خطر قلبی عروقی در جمعیت های محدود انجام شده است، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط چاقی با عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در سه شهرستان ناحیه مرکزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی اطلاعات مرحله اول «برنامه قلب سالم اصفهان» انجام شد. مرحله اول این مطالعه در سال های 80-1379 در دو استان اصفهان و مرکزی روی 12514 نفر از افراد بالاتر از19 سال انجام شد. قند خون ناشتا (FBS) و دو ساعت پس از مصرف گلوکز (2hpp)، چربی های سرم، شاخص های تن سنجی و فشار خون افراد با روش های استاندارد تعیین شد.
    یافته ها
    افزایشFBS، 2hpp، چربی سرم بجز HDL-C و فشارخون با افزایش نمایه توده بدن (BMI) و دور کمر (WC) ارتباط معنی داری داشتند) 001/0(p<،. نسبت شانس OR (95% CI) بروز پرفشاری خون، دیابت و اختلال چربی خون در چارک چهارم WC نسبت به اول در مردان به ترتیب، (3/3-2/1)8/2، (3/4-6/1)3 و (1/3-9/1)4/2 و در زنان به ترتیب (4/3-8/1)5/2، (8/3-3/1)7/2 و (2/3-2)5/2 بود. همچنین، نسبت شانس این عوامل خطر در چارک چهارم BMI نسبت به اول در مردان به ترتیب، (2-2/1)6/1، (9/3-7/1)8/2 و (8/3-4/2)3 و در زنان به ترتیب (4/2-4/1)9/1، (7/3-4/1) 6/2 و (2-2/1)6/1 بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که نسبت شانس ابتلا به این عوامل خطر با افزایش WC وBMI افزایش یافت، می توان نتیجه گرفت که هر دو شاخص چاقی، نقش تعیین کننده ای برای ابتلا به عوامل خطرCVD داشته است.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدن، دور کمر، چاقی، اختلال چربی خون، پرفشاری خون، دیابت نوع 2
  • شیرین حیدرزاده، پروین زندی، حامد صفافر، زهرا شریف زاده اکباتانی، جی ار لیست صفحه 29
    سابقه و هدف
    شورتنینگ های چند منظوره (multi-purpose shortenings) فراورده هایی روغنی هستند که به علت خصوصیات ویژه خود در تولید محصولات آردی- تنوری، قنادی و سرخ کردن مواد غذایی در صنایع غذایی مورد توجه خاص هستند. شورتنینگ ها یکی از عوامل اصلی ورود اسیدهای چرب ترانس به رژیم غذایی مصرف کنندگان هستند و ارتباط دریافت اسیدهای چرب ترانس با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ثابت شده است. در این تحقیق، امکان کاربرد روش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی در تولید آزمایشگاهی شورتنینگ چند منظوره بدون اسید چرب ترانس بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    مخلوط روغن سویای کاملا هیدروژنه شده (فلیک سویا) و روغن آفتابگردان به نسبت 40 به60 فرموله و تحت خلا mmHg30 در دمای C°110 به مدت 30 دقیقه خشک شد، سپس واکنش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی در دمای C°90 و در حضور 2/0 درصد وزنی کاتالیزور متوکسید سدیم به مدت 45 دقیقه انجام گرفت. برای ختم واکنش از 2% محلول آبی اسید سیتریک 20% استفاده شد. برای حذف کامل رطوبت، خشک کردن در سه مرحله انجام شد: صاف کردن با کاغذ واتمن تحت خلا، کاربرد دمای C°110 به مدت 10 دقیقه و سانتریفوژ کردن با سرعت 3500 دور در دقیقه به مدت 15 دقیقه. پس از بی رنگ کردن و بی بو کردن نمونه روغن اینتراستریفیه شده و تعیین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن، با اضافه کردن10%0و20% پالم اولئین به آن، دو نمونه شورتنینگ چند منظوره، فرموله و تولید شد و ویژگی های کیفی محصولات نهایی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در اثر واکنش اینتراستریفیکاسیون، کاهش قابل ملاحظه ای در نقطه ذوب و SFC مخلوط روغنی به وجود آمد. همچنین، این واکنش منجر به تصادفی شدن ساختار تری گلیسریدها شد. میزان اسیدهای چرب ترانس در نمونه های شورتنینگ حدود 1% بود که بدون ترانس تلقی می شود. نقطه ذوب، SFC، عدد پراکسید، پایداری، رطوبت و مواد فرار، رنگ، نقطه دود و دیگر ویژگی های نمونه های تولید شده در محدوده استاندارد شورتنینگ های چند منظوره قرار داشت.
    نتیجه گیری
    به کمک واکنش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی می توان شورتنینگ های چند منظوره بدون اسید چرب ترانس تولید کرد که می توانند در تولید انواع فراورده های غذایی جایگزین روغن های نباتی هیدروژنه شوند.
    کلیدواژگان: اینتراستریفیکاسیون شیمیایی، شورتنینگ چندمنظوره، بدون ترانس
  • سعید پیروزپناه، فروغ اعظم طالبان، مرتضی عطری، علیرضا ابدی، پروین مهدیپور صفحه 39
    سابقه و هدف
    بیان ژنتیکی گیرنده استروژن-آلفا (α،ERα (Estrogen receptor-در سلول های تومور پستان اهمیت درمانی دارد و بیان این ژن می تواند به واسطه هیپرمتیلاسیون در اگزون 1 مهار شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط بین مقادیر فولات، ویتامین B12 و هموسیستئین تام پلاسما با وضعیت هیپرمتیلاسیون ERα در مبتلایان به سرطان پستان برای اولین بار بود.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد بررسی 137بیمار مبتلا به سرطان پستان در سنین بین 28 تا 85 سال بود. مقادیر پلاسمایی فولات و کوبالامین توسط دستگاه کمیلومینسنس خودکار و هموسیستئین تام پلاسما به وسیله HPLC اندازه گیری شد. وضعیت هیپرمتیلاسیون ERα در بافت تومور با استفاده از روش Methylation-specific PCR مورد بررسی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها، از رگرسیون لجیستیک با تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده ممکن استفاده شد.
    یافته ها
    هیپرمتیلاسیون ERα در 1/51 درصد از بیماران مشاهده شد. هیپر متیلاسیون ژن ERα با تاریخچه مصرف سیگار، طول مدت باروری، به طور مستقیم و با بیان پروتئین ER ارتباط معکوس نشان داد. بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، بین سطح فولات (668/0-052/0، CI95% و187/0=OR)و ویتامین B12 پلاسما (953/0-036/0، CI95% و 185/0=OR) و وضعیت هیپرمتیلاسیون ژن ERα ارتباط معکوس یافت شد. افزون بر این، همبستگی قابل توجهی بین مقدار هموسیستئین تام پلاسما و خطر پیشرفت هیپرمتیلاسیون ژن ERα مشاهده شد (2/73-26/1، 95% CI و 61/9=OR).
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی اثر بالقوه سطح هموسیستئین پلاسما و معکوس فولات و ویتامین B12 پلاسما بر وضعیت هیپرمتیلاسیون ژن ERα در بیماران مبتلا به سرطان پستان را نشان داد.
    کلیدواژگان: ژن گیرنده استروژن، آلفا، هیپرمتیلاسیون، سرطان پستان، فولات، هموسیستئین
  • آناهیتا هوشیار راد، احمدرضا درستی، ناصر کلانتری، مرتضی عبداللهی، میترا ابتهی صفحه 49
    سابقه و هدف
    یکی از اهداف توسعه هزاره در راستای حذف فقر و گرسنگی در دنیا کاهش سوء تغذیه در کودکان زیر 5 سال است. از طرف دیگر کشورهای در حال توسعه در دو دهه اخیر با حرکت در مسیر تغییرات شتاب زده شهرنشینی، در معرض پیامدهای آن از جمله افزایش اضافه وزن و چاقی قرار گرفته اند. پیگیری تحقق اهداف توسعه هزاره در جوامع مختلف، مستلزم دسترسی به آمار قابل استناد در زمینه وضعیت رشد کودکان در سطح ملی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت کوتاه قدی، کم وزنی، لاغری و اضافه وزن و چاقی در کودکان زیر 5 سال خانوارهای شرکت کننده در«طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور (81-1379)» انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر، از داده های 7158 خانوار استفاده شده است. خانوارها به صورت نمونه گیری سیستماتیک از 28 استان کشور انتخاب شدند. تعداد کل کودکان زیر 5 سال 2562 نفر بود. کارشناسان تغذیه آموزش دیده طی سه روز مراجعه متوالی، وزن (با دقت 100 گرم با ترازوی دیجیتال سکا) و قد(با دقت cm1/0) تمام اعضای خانوار را به روش استاندارد اندازه گیری و ثبت کردند. سن افراد با دیدن شناسنامه و بر اساس ماه ثبت شد. وزن کودکان زیر 2 سال، با روش توزین مضاعف و قد به صورت خوابیده اندازه گیری شد. وضعیت تغذیه ای کودکان بر اساس کمتر از 2 انحراف معیار شاخص های z اسکور وزن برای سن، قد برای سن و وزن برای قد تعین شد. اضافه وزن بر اساس وزن برای قد بزرگتر ازSD 2 تعریف شد. یافته ها بر اساس میانگین وزن داده شده برای کل کشور، مناطق شهری و روستایی و به تفکیک جنس محاسبه شد.
    یافته ها
    شیوع کمبود قد برای سن در کودکان زیر 5 سال 1/13% (اطمینان 95%، 4 /14%-8/11%) و شیوع کم وزنی 6/7% (اطمینان 95%، 6/8-6/6 %) به دست آمد. شیوع کوتاه قدی و کم وزنی در مناطق روستایی بیش از دو برابر شهرها، و در پسران به ترتیب 2/14 و3/7% و در دختران به ترتیب 8/11 و0/8% بود و از نظر آماری معنی دار نبود. شیوع لاغری 5/4% و شیوع اضافه وزن و چاقی2/5% درصد به دست آمد. شیوع اضافه وزن و چاقی در دختران، بیش از پسران در مناطق شهری و روستایی مشابه بود. میزان شیوع لاغری در شهر 2 برابر روستا به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس دسته بندی WHO ایران از نظر شیوع کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری در گروه کشورهایی با شیوع پایین قرار دارد. شیوع بالای اضافه وزن در کودکان باید جدی گرفته شود و توجه همزمان به دو سر طیف سوء تغذیه ضرورت دارد. یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که دستیابی به اهداف توسعه هزاره، به ویژه مستلزم ارتقای استانداردهای زندگی و بهبود کیفیت الگوی رژیم غذایی است.
    کلیدواژگان: کوتاه قدی، کم وزنی، لاغری، اضافه وزن و چاقی، کودکان زیر 5 سال، ایران
  • سارا آذری، سلیمان عباسی، محمدحسین عزیزی صفحه 57
    سابقه و هدف
    کم خونی فقر آهن، یکی از شایع ترین کمبودهای تغذیه ای در جهان و ایران است که یکی از راه های مقابله با آن تقویت کردن مواد غذایی با آهن و بهبود جذب آهن آنهاست. در این پژوهش، امکان تقویت کردن شیر با آهن ریزکپسوله شده مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، دو نوع نمک آهن با استفاده از دو روش جدید، ریزکپسوله شدند و میزان کارایی و شرایط بهینه آنها ارزیابی شد. سپس شیرهای تقویت شده از نظر میزان اکسایش چربی شیر، شاخص های رنگ و ویژگی های حسی طی 3 روز نگهداری در oC4 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در روش لیپوزومی، بالاترین کارایی (5/85 درصد) با کاهش نسبت یون آهن به چربی (04/0) و درصد مولی Tween 80 (5%) در دیواره ریزکپسول ها و در روش استرهای اسید چرب، بالاترین کارایی (8/81 درصد) با نسبت 15 به 1 پلی گلیسرول منواستئارات به نمک آهن به دست آمد. کمترین و بیشترین میزان اکسایش چربی شیر در طول نگهداری، به ترتیب مربوط به شیرهای تقویت شده با ریزکپسول های به دست آمده از روش استرهای اسید چرب و شیرهای تقویت شده با آهن کپسوله نشده بود. از نظر ویژگی های حسی، شیرهای تقویت شده با ریزکپسول های به دست آمده از روش استرهای اسید چرب در غلظت mg/L7 با شاهد اختلاف معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های بررسی حاضر به نظر می رسد که ریزکپسوله کردن با روش استرهای اسید چرب به دلیل سادگی، کم هزینه بودن، عملی بودن، سرعت بالای فرایند و همچنین پایداری بالای ریزکپسول های به دست آمده، روش بسیار مناسبی برای تولید ریزکپسول های آهن و تقویت کردن شیر پاستوریزه با آهن است.
    کلیدواژگان: تقویت کردن، ریزکپسوله کردن، شیر، آهن
  • آزیتا حکمت دوست، ابوالقاسم جزایری، عباس میرشفیعی، محمد مهدی فیض آبادی، محمدرضا اشراقیان، رضا صداقت، کوان جکوبسون صفحه 71
    سابقه و هدف
    شواهد فراوان مبنی بر اثرات مفید لاکتوباسیل ها و بیفیدوباکترها در کاهش التهاب از یک سو و شواهد متعددی مبنی بر اثرات مفید اسیدهای چرب چند غیر اشباعی در کاهش التهاب، ما را بر آن داشت تا اثر متقابل روغن های مختلف و فلور میکروبی روده را در یک مدل تجربی کولیت بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    موش های 8 هفته ای نژاد BALB/C (9 n=)، به مدت 4 هفته تحت رژیم هایی قرار گرفتند که کالری آنها یکسان بوده و تنها تفاوت آنها در ترکیب چربی بود. 20% کالری دریافتی از روغن ماهی، یا روغن کانولا یا روغن گلرنگ و یا رژیم معمول با چربی پیه بود. کولیت به وسیله تجویز اسید استیک به داخل رکتوم در روز 21 القاء شد. شدت التهاب، آسیب های میکروسکوپیک و ماکروسکوپیک، بیان سیتوکین های التهابی، فلور میکروبی سکوم و پروفایل لیپیدی سرم، یک هفته بعد از القای کولیت بررسی شد.
    یافته ها
    گروه تغذیه شده با رژیم معمول، بیشترین التهاب را نشان دادند. التهاب در گروه روغن گلرنگ، روغن کانولا و روغن ماهی به ترتیب کم شد (05/0>p). در گروه رژیم معمول، تعداد باکتریودسه ها به طور معنی داری بیشتر(05/0>p) و تعداد لاکتوباسیل ها به طور معنی داری کمتر از گروه های دیگر بود (05/0>p). همچنین روغن ماهی توانست میزان تری گلیسیرید پلاسمایی را به طور معنی داری کاهش دهد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    اسیدهای چرب غیراشباع می توانند فلور میکروبی روده را به سمت افزایش تعداد بیفیدوباکترها تغییر دهند. این اسیدهای چرب ممکن است در آینده به عنوان درمان کمکی در کولیت التهابی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: روغن های خوراکی، فلور میکروبی روده، مدل تجربی کولیت
|
  • F. Toorang, A. Djazayery, M. Jalali, Mr Eshraghian, M. Farvid, Sh Pooya, M. Chamari, M. Zaraei, F. Fatahi Page 1
    Background And Objectives
    Essential fatty acid deficiency has been found in diabetic patients. Omega-3 fatty acid supplementation could be beneficial in alleviating diabetes complications and glycemic control. However, it may increase oxidative stress. In this study the effects of omega-3 fatty acid supplements on glycemic control, total antioxidant capacity and antioxidant enzymes (superoxide dismutase and catalase) activities were investigated.
    Materials And Methods
    In a double-blind, randomized, controlled clinical trial, 81 type-2 diabetic patients were divided into 2 groups. The experimental group took 2714 mg/day omega-3 fatty acids (1548 mg EPA, 828 mg DHA, and 338 mg other omega-3 fatty acids), and the control group took sunflower oil as a placebo, for 8 weeks. Dietary intakes were assessed by a 24h dietary recall, before and after intervention, and analyzed using food processor II. In addition, fasting blood samples were collected for analysis and height and weight were measured, initially and at the end of the trial.
    Results
    At the start of the study there were no statistically significant differences between the two groups with regard to mean weight, height, body mass index (BMI), daily intakes of energy, carbohydrate, protein, total fat, polyunsaturated fatty acids, fiber, vitamins A, B, C, E, folate, cobalamine, zinc, or biochemical parameters. Neither were there any difference in weight, BMI and dietary intakes before and after intervention in either group. The supplementation brought about a significant decrease (P<0.00) in HbA1c% in the experimental group, while in the control group the HbA1c level actually increased (p<0.02). Furthermore, the magnitudes of HbA1c changes were significantly deferent between the two groups (P<0.00). Changes in the fasting blood sugar (163.88 ± 10 vs. 165.6 ± 7.9 mg/dl), total antioxidant capacity (3.79 ± 0.07 vs. 3.62 ± 0.7 mg/dl), and activities of super oxide dismutase (449.22 ± 14.14 vs. 417.16 ± 11.9 U/gHb) and catalase (150.72 ± 9.6 vs. 151.86 ± 12.6 k/gHb) were not statistically significant.
    Conclusion
    Omega-3 fatty acid supplementation may be helpful in glycemic control in type-2 diabetes, but it has no significant effect on the antioxidant enzyme activities.
  • A. Zargaraan, Ma Mohammadifar, S. Balaaghi Page 9
    Background And Objectives

    Many studies have been carried out on structural and functional properties of gums from different sources. However, there is not much information available on the properties of gum exudates from different species of Astragalus. The objective of this study was to investigate and compare the chemical composition and rheological properties of two species of Astragalus under different conditions with regard to concentration, temperature and ionic strength.

    Materials And Methods

    Moisture, ash and protein contents of the samples were determined according to the Iranian official standards, while determinations of minerals were done using ICP-AES. All rheological measurements were made using Physica MCR 301 rheometer (Anton Paar). In addition, the flow behavior index (n) and consistency index (m) as parameters of power law model were computed, and the temperature dependency of consistency coefficient was assessed by fitting the Arrhenius model.

    Results

    The moisture and ash contents of A. floccosus were higher, and its protein content was lower, than those of A. rahensis. At all concentrations and temperatures, the results of apparent viscosity versus shear rate for each two species were found to exhibit a clearly shear thinning behavior. At all concentrations and temperatures and shear rates, A. floccosus had a higher apparent viscosity. At similar concentrations and temperatures, the magnitudes of parameters (m) and (n) for the A. floccosus was, respectively, higher and lower than that of the A. rahensis.

    Conclusion

    In different food processing operations (stabilizing of soft drinks, using fat replacers, microencapsulation, and appropriate mouthfeel), the use and application of gums is based on the exact knowledge of their functional properties. In this study, it has been shown that different species of gum tragacanth have different characteristics. Therefore, in the processing of different foods (dairy, cereal, soft drinks, sauces, etc.), appropriate species of gum tragacanth should be selected and used.

  • N. Mohammadifard, Hr Shams, Z. Paknahad, F. Sajadi, M. Maghroon, H. Safari, Ar Ghasemi, Mr Rahmati Page 19
    Background And Objectives
    As previous studies on the association between obesity and cardiovascular (CVD) risk factors have been made in limited populations, this study was performed to determine the association in 3 cities in the central parts of Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, data collected in the1st phase of the Isfahan Healthy Heart Program (IHHP), involving 12514 subjects ≥19 years old, conducted during 2000-2001, in Isfahan and the Central Provinces of Iran, were analyzed. Fasting blood sugar (FBS), 2-hour post-load plasma glucose (2hpp), serum lipid profile, anthropometric parameters and blood pressure were determined by standard methods.
    Results
    FBS, 2hpp, serum lipids fractions (except for HDL-C) and blood pressure had significant positive relations with body mass index (BMI) and waist circumference (WC) (all p-values<0.001). As compared to the 1st quartile of WC, odds ratios (OR; 95%CI) of hypertension, diabetes and dyslipidemia in the 4th quartile were 2.8 (1.2-3.3), 3 (1.6-4.3) and 2.4 (1.9-3.1) in men and 2.5 (1.8-3.4), 2.7 (1.3-3.8) and 2.5 (2-3.2) in women, respectively. Also, ORs (95%CI) of hypertension, diabetes and dyslipidemic in 4th quartile of BMI, as compared to the 1st, were 1.6 (1.2-2), 2.8 (1.7-3.9) and 3 (2.4-3.8) in men and 1.9 (1.4-2.4), 2.6 (1.4-3.7) and1.6 (1.2-2) in women, respectively.
    Conclusion
    ORs of these risk facrors increased with increasing WC and BMI. Therefore, it is concluded that both obesity indicators increase the chance of CVD risk factors.
  • Sh Haydarzadeh, P. Zandi, H. Safafar, Z. Sharifzadeh Ekbatani, Gr List Page 29
    Background And Objectives
    Multi-purpose shortenings are of high importance in food processing technology due to their applications in manufacturing bakery and confectionary products and frying. Since shortenings are one of the main dietary sources of trans fatty acids, which have been shown to increase risk of coronary heart diseases, the aim of this research work was to produce, at a lab-scale, a zero-trans fatty acid multi-purpose shortening by chemical interesterification.
    Materials And Methods
    A 40:60-blend of fully hydrogenated soybean oil (soy flakes) and sunflower oil was prepared and dried for 30 minutes at 110ºC and 30 mmHg. The blend was then subjected to chemical interesterification reaction at 90 ºC with 0.2% sodium methoxide as catalyst for 45 min. To inactivate the catalyst and end the reaction, an aqueous 20%-citric acid solution (2%) was added. The interesterified blend thus obtained was dried in 3 steps, including filtration under vacuum, drying at 110ºC for 10 min and, finally, centrifuging at 3500 rpm for 15 minutes. After bleaching and deodorization of the interesterified blend, its physical and chemical characteristics were determined, and two samples of a multipurpose shortening were formulated by adding 10% and 20% palmolein to the interesterified blend and the qualitative characteristics of the final products were evaluated.
    Results
    Interesterification reaction significantly lowered the melting point and SFC in the oil blend. The reaction also brought about randomization of the triglyceride structure. The trans fatty acid content of the shortening samples was about 1%, which can, thus, be categorized as zero-trans. In addition, the melting point, SFC, peroxide value, oil stability, moisture and volatile contents, color, smoke point, and other characteristics of the shortening samples conformed with the multi-purpose shortening standards.
    Conclusion
    Results show that by chemical interesterification zero-trans multi-purpose shortenings can be produced, which could be used a substitute for hydrogenated vegetable oils in manufacturing a variety of food products.
  • S. Pirouzpanah, Fa Taleban, M. Atri, Ar Abadi, P. Mehdipour Page 39
    Background And Objectives
    The translation of estrogen receptor-α (ERα) is vital in therapeutic regimens in breast cancer. The repression of its expression could be attributed to regional CpG island methylation in exon1. We aimed to explore the association of plasma levels of folate, vitamin B12 and total homocysteine (tHcy) with the hypermethylation status of ERα genes in breast cancer patients.
    Materials And Methods
    The hypermethylation status was determined in dissected tissues from 137 primary breast cancer patients aged 28-85 years, using methylation-specific PCR. In addition, the plasma levels of folate and vitamin B12 of the patients were assessed by automated chemiluminescence, and their total plasma homocysteine was determined by HPLC. The logistic regression analysis was used for analyzing the data after adjusting for potential confounding factors.
    Results
    Hypermethylation at ERα was observed in 51.1% of the participants. It was related positively to smoking history and duration of exposure to estradiol, and inversely with ER translation. After adjustments for confounding factors, an inverse association was also found between the hypermethylation status of ERα gene and the plasma levels of folate (OR=0.187; 95%CI, 0.052-0.668) and vitamin B12 (OR=0.185; 95%CI, 0.036-0.953). The data also showed that the risk of hypermethylation at ERα gene increased with the high plasma levels of tHcy (OR=9.61; 95%CI, 1.26-73.2).
    Conclusion
    It may be concluded that a high plasma tHcy level can potentially increase the risk of hypermethylation of the ERα gene, while plasma folate and vitamin B12 levels may reduce the risk, in cancer patients
  • A. Houshiar Rad, Ar Dorosty, N. Kalantari, M. Abdollahi, M. Abtahi Page 49
    Background And Objectives
    A key target of the Millennium Development Goals (MDG) toward eliminating poverty and hunger is to reduce malnutrition among children less than 5 years. Over the past 20 years developing countries have experienced accelerated urbanization and an increase in the incidence of overweight and obesity as a consequence. Monitoring progress of countries toward the MDG requires reliable data on the growth status of children at the national level. The purpose of this study was to determine the prevalence of stunting, underweight, wasting, overweight and obesity among under-five-year-old children of the Iranian households included in the National Comprehensive Study on Household Food Consumption Patterns and Nutritional Status (2000-2002).
    Materials And Methods
    Data from 7158 households, with a total of 2562 under-five-year-old children, selected through random systematic sampling from 28 provinces, were included in the study. Trained nutritionists measured weight (with Seca digital balance, to the nearest 100gr) and height (using tape, to the nearest 0.1 cm) of all the household members during three consecutive days, using standard protocols. Age was documented in months, based on birth certificates. For children under two years, weight was based on the mean of two weighings, and recumbent length was measured. Undernutrition was defined as less than 2 standard deviations (2SD) of weight-for-age, height-for-age and weight-for-height z-scores, and overweight+obesity as higher than 2SD. The results were expressed based on weighted means of the total country, rural, and urban areas, and for both sexes.
    Results
    The total prevalence of stunting was 13.1% (CI 95%: 11/8%-14.4%) and of underweight 7.6% (CI 95%: 6.6%-8.6%). Prevalences of stunting and underweight in rural areas were twice those in urban areas. There were statistically nonsignificant gender differences: the prevalences of stunting and underweight were, respectively, 14.2% and 7.3% among boys, and 11.8% and 8.0% among girls. Wasting and overweight were less prevalent–the proportion of wasting was 4.5% and of overweight+obesity 5.2%; the prevalence of the latter was similar in rural and urban areas but it was higher among girls. Finally, the prevalence of wasting in urban areas was twice that in rural areas.
    Conclusion
    According to the WHO classifications based on underweight, stunting and wasting rates, Iran is grouped with the countries having low prevalence rates. The high prevalence of overweight in children must be taken seriously, and it is absolutely esential to pay sufficient attention to both ends of the malnutrition spectrum. The findings of this study indicate that in order to achieve the millennium goals, improvements in living standards and the quality of diets is essential.
  • S. Azari, S. Abbasi, Mh Azizi Page 57
    Background And Objectives
    Iron deficiency anemia is one of the most prevalent nutritional deficiencies in the world, as well as in Iran. A solution to this problem is fortification of foods with iron. In this study the possibility of milk fortification with microencapsulated iron was investigated.
    Materials And Methods
    Two kinds of iron salts were microencapsulated by two novel methods, and the efficiencies and optimum conditions of the methods were compared. Then, milk fat oxidation, color indices and sensory characteristics of the fortified milks during storage for 3 days at 4 OC were studied.
    Results
    Maximum efficiency (ME) was obtained with microcapsules with a ratio of iron ion-to-lipid (0.04) and a 5 molar % of Tween 80 in the liposome method (ME=85.5%), and at ratio of polyglycerol monostearate-to-iron salt of 15 to 1 in the F.A.E. method (ME=81.8%). The minimum and maximum milk fat oxidation was observed in milks fortified with irons microencapsulated by F.A.E. and plain iron, respectively. From a sensorial point of view, there was no difference between milks fortified with iron microencapsulated by F.A.E. at a concentration of 7 mg L-1 and control.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the F.A.E. method, due to its simplicity, low cost, reasonableness, rapidness of the process, as well as higher stability of the microcapsules obtained, is an appropriate method for iron microencapsulation and fortification of pasteurized milk.
  • A. Hekmatdoost, A. Djazayery, A. Mirshafi, Mh Feizabadi, Mr Eshraghian, R. Sedaghat, K. Jakobsen Page 71
    Background And Objectives
    There is growing evidence indicating the benefits of Lactobacilli and Bifidobacteria in attenuation of colitis. On the other hand, some studies have shown that n-3 fatty acids can ameliorate inflammation in colitis. The aim of this study was to examine the interaction between different dietary oils and intestinal microflora in an experimental model of colitis.
    Materials And Methods
    Eight week-old BALB/C mice (n=9) were fed isocaloric diets varying only in fat composition for 4 weeks. A group fed the chow diet served as control. The diets contained 20% fat from fish oil, canola oil, safflower oil, or beef tallow. Colitis was induced by intracolonic administration of acetic acid on day 21. Inflammation, fecal microflora and serum lipid profile were compared among the groups one week after induction.
    Results
    The highest degree of inflammation was seen in the chow-diet group, followed by safflower-, canola-, and fish oil-fed groups (p<0.05). As compared to the experimental groups, the number of fecal bacteroideceae was significantly higher (p<0.05), and the number of fecal bifidobacteria significantly lower, in the control group (p<0.05). Moreover, fish oil could reduce the plasma level of triacylglycerole significantly (p<0.05).
    Conclusion
    These results indicate that n-3 fatty acids can affect intestinal microfloral populations in favor of increasing the number of bifidobacteria. They might be recommended as an adjunct therapy to patients with colitis.