فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نویده خدادادی، امیر صادقی، حسین پوستچی، بهنود عباسی، مریم نیلقاز، آزیتا حکمت دوست* صفحات 1-9
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی  NAFLD (Nonalcoholic fatty liver disease) به عنوان یک بیماری مزمن شناخته شده که شیوع آن در سراسر جهان در حال افزایش بوده و در صورت عدم درمان می تواند به سیروز و فیبروز کبدی منجر شود. استاندارد طلایی به منظور تشخیص NAFLD و نیز تعیین میزان فیبروز کبدی بیوپسی کبد می باشد ولی به عنوان یک روش تهاجمی تلقی شده که می تواند منجر به عوارض جانبی احتمالی گردد. بنابراین، استفاده از برخی از روش های غیر تهاجمی پیشنهاد می شود. هدف از مطالعه حاضر  ارزیابی اثر مداخله رژیم شبه روزه داری و مکمل دانه بزرک در مقایسه با گروه کنترل بر فیبروز کبدی از طریق پانل نشانگر غیرتهاجمی و فیبرواسکن در بیماران مبتلا به NAFLD بود.

    مواد و روش ها

    تغییرات فیبروز کبدی در پنجاه بیمار مبتلا به NAFLD  تحت تاثیر رژیم شبه روزه داری به همراه مصرف 30 گرم روزانه از مکمل دانه بزرک و نیز گروه کنترل تحت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده به مدت 12 هفته بررسی شد. در ابتدا و انتها قد و وزن شرکت کنندگان اندازه گیری شد. شاخص توده بدنیBMI  (Body Mass Index)، پرسشنامه فعالیت بدنی (فعالیت جسمی با استفاده از پرسشنامه بین المللی  (IPAQ و یاد آمد 24 ساعته از بیماران در ابتدا و انتها تکمیل شد. روش های ارزیابی فیبروز کبدی که در ابتدا و انتهای مطالعه استفاده شد شامل فیبرواسکن و محاسبه پانل نشانگر غیرتهاجمی شامل  Fibrosis4 (FIB-4)، AST Aspartate aminotransferase Platelet Ratio Index (APRI)  و Body mass index, AST/ALT Alanine aminotransferase ratio, Diabetes (BARD) بود.

    یافته ها

    در نهایت 45 نفر بیمار مبتلا به NAFLD با میانگین سن 83/46 سال و میانگین BMI برابر با 79/32 کیلوگرم بر متر مربع وارد آنالیز شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که پس از رعایت رژیم شبه روزه داری و مصرف دانه بزرک در مقایسه با گروه کنترل تغییرات آماری معنی داری بر روی فاکتور های مرتبط با فیبروز کبدی شامل فیبرواسکن (507/0=P)،  BARD (396/0=P)، FIB-4 (984/0=P) و  APRI (682/0= P) بعد از 12 هفته مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نتایج فیبرواسکن و شاخص های BARD،FIB-4   و APRI در ارزیابی تغییرات فیبروز کبدی پس از مداخله ی صورت گرفته مشابه بود. مطالعات آتی با حجم نمونه بالاتر برای تایید این نتایج مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: رژیم شبه روزه داری، دانه بزرک، فیبروز کبدی، بیماری کبد چرب غیر الکلی
  • فاطمه ساعدی، محمود نیک سرشت*، عبدالحسین طاهری کلانی صفحات 11-18
    سابقه و هدف

    نشان داده شده است که اختلال در عملکرد و بیوژنز میتوکندریایی عضله ناشی از سالمندی می تواند زمینه ساز بروز بیماری های مختلف گردد. هدف این مطالعه تعیین اثر 8 هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف مکمل زالزالک بر بیان پروتیین های میتوکندریایی PGC-1α و TFAM عضله دراز انگشتان پا (EDL) در موش های صحرایی سالمند بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی نر سالمند به طور تصادفی در چهار گروه (هر گروه 9 سر) کنترل، تمرین، مصرف مکمل و تمرین+ مصرف مکمل (ترکیبی) تقسیم شدند. برنامه HIIT شامل اجرای 6 تا 9 نوبت یک دقیقه ای دویدن بر روی نوارگردان با سرعت 16 تا 25 متر/دقیقه و فواصل استراحتی یک دقیقه ای بین نوبت ها بود. در طی مداخله، مقدار 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز عصاره زالزالک به گروه های مصرف مکمل و ترکیبی به صورت گاواژ داده شد. میزان پروتیین های PGC-1α و  TFAM در عضله EDL با روش وسترن بلات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میزان پروتیین  PGC-1αگروه ترکیبی در مقایسه با گروه های کنترل (0001/0=p)، تمرین (008/0=p)، مصرف مکمل (0001/0=p) و در گروه های تمرین (0001/0=p) و مصرف مکمل (0001/0=p) نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود. هم چنین میزان پروتیین TFAM گروه ترکیبی نسبت به گروه های کنترل (0001/0=p)، تمرین (014/0=p)، مصرف مکمل (0001/0=p) و گروه تمرین در مقایسه با گروه های کنترل (0001/0=p) و مصرف مکمل (0001/0=p) افزایش معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهد اجرای HIIT همراه با مصرف مکمل زالزالک از راه هم افزایی آثار این دو مداخله، می تواند افزایش بیشتری در برخی از پروتیین های درگیر در بیوژنز میتوکندریایی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، زالزالک، PGC-1α، TFAM، عضله اسکلتی
  • سپیده فاضلی طاهریان، غزاله اسلامیان*، اعظم شاکری، حمید زند، نیکی تدین، سید حسین اردهالی صفحات 19-27
    سابقه و هدف

    افزایش استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد و در نتیجه با آسیب به DNA یکی از عوامل پیری سلولی که چاقی نیز با این عوامل همراه است. از طرفی دریافت آنتی اکسیدان ها با خنثی نمودن رادیکال های آزاد به تعویق پیری بافت ها از جمله بافت ادیپوسیت ممکن است کمک کنند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه پیری بافت چربی و دریافت های آنتی اکسیدان رژیم غذایی در بزرگسالان چاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مورد شاهدی حاضر با 20 بزرگسال کاندید جراحی چاقی و 20 بزرگسال دارای وزن نرمال در بیمارستان شهدای تجریش تهران انجام شد. فعالیت بتاگالاکتوزیداز در بافت چربی احشایی اندازه گیری شد. میزان دریافت آنتی اکسیدان های رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد.

    یافته ها

    در گروه مورد بین دریافت روزانه ویتامین C (039/0 = P) و سلنیوم (028/0 = P) با فعالیت بتاگالاکتوزیداز در بافت چربی احشایی ارتباط معکوس معنی دار و در گروه شاهد بین دریافت روزانه ویتامین C (001/0 = P)، لیکوپن (027/0 = P)، سلنیوم (037/0 = P) و منیزیم (002/0 = P) با فعالیت بتاگالاکتوزیداز در بافت چربی احشایی ارتباط معکوس معنی دار نشان داده شد. در افراد دارای فعالیت بالای آنزیم بتاگالاکتوزیداز (پیری سلولی) در بافت چربی احشایی، دریافت روزانه ویتامین E (046/0 = P)، ویتامین C (001/0 > P)، لیکوپن (030/0 = P)، سلنیوم (035/0 = P) و منیزیم (01/0 = P) به طور معنی داری کمتر از  افراد گروه دارای فعالیت پایین آنزیم بتاگالاکتوزیداز در بافت چربی احشایی بود.

    نتیجه گیری

    دریافت بالای آنتی اکسیدان های رژیم غذایی با کاهش پیری سلولی در بافت چربی بزرگسالان چاق رابطه دارد. انجام مطالعات با نشانگرهای بیشتر پیری سلولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، بافت چربی احشایی، پیری سلولی، چاقی
  • پویا جمشیدی، پیمان شریعت پناهی، مریم صادقی پور*، محمدحسین خوشنویسان، مهشید نامداری، بهاران ارشدی فرد، سروین سلیمانپور صفحات 29-38
    سابقه و هدف

    امروزه بیماری های دهان و چاقی کودکان، دو چالش اساسی سلامت در قرن بیست و یکم است. اگرچه برای حل مشکلات سلامت جامعه، بسیاری از محققان به شبکه اجتماعی همسالان توجه کرده اند، اما یافته ها در مورد میزان تاثیرگذاری این شبکه در سلامت دهان و چاقی کودکان اندک است. این مطالعه به بررسی تاثیر شبکه اجتماعی همسالان بر سلامت دهان و چاقی در کودکان دوره ابتدایی می پردازد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی با روش  نمونه گیری آسان، ارتباط شاخص های سلامت دهان و چاقی دانش آموزان دبستانی شهر قزوین با گروه های دوستی در شبکه اجتماعی سنجیده شد. تعداد 145 دانش آموز در 2 مقطع تحصیلی سوم و ششم ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397 در این مطالعه شرکت کردند. داده ها از طریق معاینات بالینی و از طریق پرسشنامه معتبر جمع آوری و با استفاده از نرم افزار های SPSS، Exel و Gephi مورد ارزیابی قرار گرفت. از روش تحلیل رگرسیون لجستیک رتبه ای و خطی برای تعیین همبستگی بین دانش و رفتارهای سلامت دهان و همچنین رفتار های تغذیه ای در شبکه دوستی و دوستان صمیمی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده رابطه قوی بین شاخص های سلامت دهان و چاقی دانش آموزان و ارتباط با همسالان آنها در گروه های شبکه دوستی اجتماعی در مدرسه بود. به طور خاص، نتایج تحلیل رگرسیون ترتیبی همبستگی معنی داری را در دانش دندانپزشکی و رفتارهای غذایی در گروه های شبکه دوستی اجتماعی نشان داد (001/0<p و ضریب همبستگی=9/0). همچنین نتایج نشان داد که دوستان صمیمی هم در دانش دندانپزشکی و هم در رفتارهای کودکان دبستانی نقش معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه مشخص نمود که کودکان در شبکه دوستی از یکدیگر تاثیرپذیری دارند. همچنین مشخص شد که تنها دوستان صمیمی دانش آموزان می توانند عامل موثری در تعیین رفتارهای بهداشت دهان دانش آموزان باشند.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، شبکه اجتماعی همسالان، رفتارهای تغذیه ای
  • محمدرضا پاکروان چروده*، سید صفدر حسینی، فاطمه محمدی نصرآبادی، روح الله فردوسی صفحات 39-55
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت و جایگاه تدوین نقشه امنیت غذایی در موسسه های معتبر بین المللی به منظور رصد هر چه بهتر شرایط تغذیه مناطق و کشورهای گوناگون، در پژوهش پیش رو، به روزترین نقشه جامع امنیت غذایی خانوارهای مناطق شهری و روستایی استان خوزستان ترسیم شد.

    مواد و روش ها

    با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 3381 پرسشنامه از مناطق شهری (1909 پرسشنامه) و روستایی (1472 پرسشنامه) شهرستان های استان خوزستان به صورت مصاحبه چهره به چهره جمع آوری شد. برای ارزیابی سطح امنیت غذایی خانوار، از پرسشنامه استاندارد مقیاس ارزیابی ناامنی غذایی خانوار (HFIAS) استفاده شد. به منظور استخراج مقدار اقلام غذایی مصرفی در طول یکسال و تبدیل آن به مقدار مصرف روزانه، از پرسشنامه استاندارد درآمد-مصرف خانوار استفاده شد. با استفاده از جدول محتوای غذایی، وضعیت دریافت غذایی خانوار محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که به دلیل میزان درآمد سرانه و نحوه توزیع آن عملا جامعه ای دو قطبی در استان خوزستان وجود دارد. در یک طرف سوء تغذیه و در سوی دیگر بیش خواری نمایان است. نتایج نشان می دهد که 37% از خانوارهای مناطق شهری استان خوزستان دارای امنیت غذایی بالا هستند و 63% دچار انواع ناامنی غذایی می باشند. شهرستان شوش با 62%  دارای بیشترین سطح امنیت غذایی در مناطق شهری است، همچنین 38% از خانوارهای این شهرستان دچار ناامنی غذایی هستند. شهرستان‎های شادگان با 13%، ایذه 15% و بندر ماهشهر 18%، به ترتیب کمترین درصد خانوارهای دارای امنیت غذایی را در مناطق روستایی استان خوزستان دارند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که از نقشه های ترسیم شده به منظور بازنگری و تنظیم سیاست های تامین امنیت غذا و تغذیه خانوارهای استان خوزستان، و همچنین دستیابی به یک الگوی راهبردی پایدار و نقشه راه به منظور سرمایه‎گذاری‎های هدفمند دولت و مسیولان استانی با لحاظ نمودن وضعیت جغرافیایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: نقشه امنیت غذایی، درشت مغذی، ریز مغذی، خوزستان، ایران
  • علیرضا درعلی بنی، نرجس آقاجانی*، عاطفه رضایی، امیر دارائی گرمه خانی صفحات 57-74
    سابقه و هدف

    اخیرا، تحقیقات مختلفی برای روشن شدن تاثیرات افزودن اسانس های مختلف به فیلم های زیست تخریب پذیر انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی فیلم فعال نشاسته -پلی وینیل الکل حاوی اسانس آویشن و امولسیون آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور تولید فیلم های فعال، پس از تهیه محلول نشاسته- پلی وینیل الکل، غلظت های مختلف اسانس آویشن (1، 3 و 5 درصد) و غلظت 10% از امولسیون های آویشن (امولسیون 1، 3 و 5 درصد) استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق با نتایج بدست آمده، فیلم های حاوی اسانس و امولسیون تاثیر مشابهی بر روی تمامی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، مکانیکی و میکروبی فیلم داشتند، بدین صورت که افزایش اسانس آویشن و همچنین امولسیون آن به فرمولاسیون فیلم، باعث افزایش معنی دار (05/0>p) در پارامتر های ضخامت، جذب رطوبت طی گذشت زمان، زاویه تماس و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم ها شد. از طرفی این افزایش بر روی خصوصیات میکروبی فیلم نیز تاثیر گذاشت و هر دو باعث افزایش مساحت هاله بازدارندگی از رشد اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس شدند. نتایج FTIR نیز نشان داد که همه فیلم ها نوار جذب گسترده ای را در 3000-3700 سانتی متر مربع نشان دادند که ناشی از ارتعاش کشش آزاد گروه های هیدروکسیل درون مولکولی و بین مولکولی بود و از طرفی از لحاظ ساختار میکروسکوپی، نتایج SEM نشان داد که سطح فیلم های بارگذاری شده با اسانس خشن تر بوده و با افزایش غلظت آن، تجمع کمی نشان داد.

    نتیجه گیری

    در حالت کلی فیلم های تهیه شده از نشاسته -پلی وینیل الکل حاوی اسانس آویشن و امولسیون آن مرغوبیت و بار میکروبی مناسبی برخوردار بوده و می توان از آن به عنوان بسته بندی فعال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسانس آویشن، امولسیون آویشن، فیلم فعال نشاسته -پلی وینیل الکل، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمدرضا طرق، مریم مصلحی شاد*، مسعود هماپور، سمیرا پورحمزه صفحات 75-91
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر، نوشیدنی های فراسودمند تولید شده با افزودن آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و باکتری های پروبیوتیک توانسته اند جایگزین مناسبی برای نوشابه ها باشند. این تحقیق به منظور ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی، محتوای فنلی و خاصیت مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز اسانس اسطوخودوس، خالواش، علف لیمو و نوشیدنی فراسودمند تولید شده از اسانس گیاهان منتخب و ارزیابی حسی نوشیدنی مذکور انجام شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا اسانس گیاهان با دستگاه کلونجر توسط بخار آب استخراج شد و آنالیز ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاهان با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی انجام شد. خواص آنتی اکسیدانی، محتوای فنلی و مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز در اسانس گیاهان مذکور مورد بررسی قرار گرفت و باتوجه به خواص اسانس گیاهان، از بین سه گیاه مذکور، از اسانس گیاهان علف لیمو و اسطوخودوس برای تولید نوشیدنی انرژی زا فراسودمند استفاده شد. سپس آزمایش خواص آنتی اکسیدانی، تعیین محتوای فنلی و ارزیابی حسی (رنگ، بو و مزه) برای نوشیدنی های تولید شده انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصله در بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد؛ اسانس اسطوخودوس و علف لیمو بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی را دارد. در خصوص محتوای فنل کل مشخص شد که محتوای فنلی در اسانس خالص گیاهان باهم اختلاف معنی دار دارد (05/0<p). بر اساس نتایج حاصله، اسانس گیاه علف لیمو دارای بالاترین محتوای فنلی بود. درصد مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز برای اسانس گیاه علف لیمو، اسطوخودوس و خالواش حدودا 60 درصد بود. نتایج حاصل از بررسی خواص آنتی اکسیدانی و محتوای فنلی و ارزیابی حسی برای نوشیدنی های حاوی اسانس ها نشان داد که به ترتیب نوشیدنی حاوی اسانس علف لیمو و سپس اسطوخودوس دارای بیشترین مقدار ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی و مطلوبیت حسی هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که اسانس گیاهان علف لیمو و اسطوخودوس ویژگی های حسی و آنتی اکسیدانی نوشیدنی را افزایش دادند و به دلیل افزودن خواص گیاهی خود به نوشیدنی، می توان آن را فراسودمند نامید. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که نوشیدنی های انرژی زای فراسودمند تولید شده از پذیرش خوبی برخوردارند.

    کلیدواژگان: نوشیدنی انرژی زا فراسودمند، اسانس، علف لیمو، اسطوخودوس، خالواش
  • علیرضا ندرتی، آذر حقیقت، محمدرضا افشارمقدم، جلیل خندقی* صفحات 93-102
    سابقه و هدف

    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از جمله آلاینده های شیمیایی رایج عسل به شمار می روند که می توانند اثرات منفی بر روی سلامت مصرف کننده بگذارند. در مطالعه حاضر، تلفیق روش استخراج فاز مایع با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بر پایه حلال های یونی مغناطیسی به منظور استخراج برخی از هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از نمونه های عسل توسعه داده شده و آنالیت های مورد مطالعه با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا آنالیز شده اند.

    مواد و روش ها

    پس از استخراج دو مرحله ای اسنافتن، فنانترن، آنتراسن و پایرن از نمونه های عسل، پارامترهای موثر در روش استخراج مانند نوع و حجم حلال استخراج کننده، نیروی یونی و مدت زمان ورتکس کردن نمونه بهینه سازی شدند. به علاوه به منظور اعتباربخشی روش پیشنهادی پارامترهای تجزیه ای از قبیل محدوده خطی روش، حد تشخیص، حد اندازه گیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج ترکیبات هدف محاسبه شدند.

    یافته ها

    پس از اجرای روش تجزیه ای بهینه شده، ویژگی های تجزیه ای مطلوب مانند حد تشخیص در محدوده 13/0 تا 27/0 نانوگرم در گرم، تکرارپذیری در محدوده 9/2 تا 2/6 و بازده استخراج ایده ال در محدوده 74 تا 82 درصد به دست آمد. به علاوه صحت بالای روش مذکور با انجام روش استخراج توسعه داده شده و عدم تاثیر منفی بافت نمونه ها در استخراج آنالیت های هدف مشخص گردید. آنالیز نمونه های حقیقی وجود پایرن در 2 نمونه عسل در مقادیر 2/0±3/11 و 5/0±3/12 را نشان داد.

    نتیجه گیری

    ویژگی های تجزیه ای مطلوب مانند حساسیت و دقت بالا و همچنین بازده استخراج ایده ال، نشان از معتبر بودن روش پیشنهادی دارد. همچنین مصرف حلال های سبز را می توان از جمله مزایای دیگر روش توسعه داده شده بر شمرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، مایعات یونی مغناطیسی، کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا، عسل
  • زینب نوشی منجیلی، علیرضا صادقی ماهونک* صفحات 103-113
    سابقه و هدف

    در این پژوهش، تاثیر پیش تیمار مایکروویو در بهینه سازی شرایط هیدرولیز آنزیمی پروتیین دانه کدو (Cucurbita maxima L.) با استفاده از آنزیم تریپسین، جهت دستیابی به حداکثر فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از نرم افزار Design Expert و روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    محلول محتوی کنسانتره پروتیین دانه کدو در معرض انرژی مایکروویو با توان 900-450 وات و زمان 90-30 ثانیه قرار گرفت. هیدرولیز آنزیمی توسط آنزیم تریپسین، با غلظت 5/2 تا 5/0 درصد نسبت به سوبسترای پروتیینی در بازه زمانی 20 تا 190 دقیقه، دما و pH اپتیمم تریپسین انجام شد. قدرت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش های مهار رادیکال آزاد DPPH و فعالیت کیلیت کنندگی (Chelate) آهن و آنتی اکسیدانی کل (جذب در 695 nm) ارزیابی شد.

    یافته ها

    بیشینه مهار رادیکال آزاد DPPH 5/56 درصد، کیلیت کنندگی آهن 9/96 درصد، آنتی اکسیدانی کل (جذب در 695 nm) 03/1 و درجه هیدرولیز 3/22 درصد در شرایط بدون اعمال پیش تیمار، طی زمان 190 دقیقه و نسبت 5/1% E/S بدست آمد. این درحالی است که با اعمال پیش تیمار مایکروویو، بیشینه مهار رادیکال آزاد DPPH 3/55 درصد، فعالیت کیلیت کنندگی آهن 5/94 درصد، آنتی اکسیدانی کل (جذب در 695 nm) 07/1 و درجه هیدرولیز 8/25 درصد طی زمان 105 دقیقه و نسبت 5/1درصد E/S بدست آمد. این نتایج تا حد زیادی مشابه نتایج ارایه شده توسط نرم افزار (به ترتیب، بدون اعمال پیش تیمار در زمان 1/165 دقیقه و 65/1 درصد E/S، 1/55 ، 5/95، 02/1، 35/21 درصد و با اعمال پیش تیمار در زمان 106 دقیقه و 37/1 درصد E/S،  1/51، 7/93، 05/1، 9/24 درصد) می باشد.

    نتیجه گیری

    اعمال پیش تیمار مایکروویو در هیدرولیز آنزیمی پروتیین های دانه کدو با استفاده از آنزیم تریپسین ضمن کاهش قابل توجه زمان هیدرولیز، موجب تولید هیدرولیزات هایی با فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب شده که می توانند جایگزین نگهدارنده های مصنوعی در محصولات غذایی شوند.

    کلیدواژگان: پیش تیمار مایکروویو، هیدرولیز آنزیمی، تریپسین، فعالیت آنتی اکسیدانی، پروتئین دانه کدو
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، حسین جوینده، نگین غظنفری، علیرضا وسیعی صفحات 115-125
    سابقه و هدف

    غذاهای فراسودمند به غذاهای غنی شده با موادی مانند ویتامین ها، پروتیین ها، فیبرها و پروبیوتیک ها با مداخله تکنولوژی اطلاق می شود. پاراپروبیوتیک ها، به عنوان سلول های کشته شده پروبیوتیک با عصاره های سلولی خام و ترکیب شیمیایی پیچیده تعریف می شوند، که در صورت مصرف به مقدار کافی برای مصرف کننده، مفید هستند.

    مواد و روش ها

    سلول های پاراپروبیوتیک به روش حرارتی بدست آمد. ماست پروبیوتیک و پاراپروبیوتیک از شیر کم چرب تولید شد. نمونه ها به مدت 7 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. ویژگی های میکروبیولوژیکی، فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، سینرزیس، ظرفیت نگهداری آب، رنگ و بافت) نمونه ها در روزهای صفر و هفتم ارزیابی شد.

    یافته ها

    تا پایان دوره نگهداری در هر دو نمونه، pH کاهش، اسیدیته افزایش، سینرزیس کاهش و ظرفیت نگهداری آب (WHC) افزایش یافت. سلول های زنده و کشته شده Lactiplantibacillus plantarum تاثیر مشابهی روی رنگ ماست داشتند. آنالیز بافتی نشان داد که اختلاف آماری معنی داری (05/0˃p) بین دو نمونه وجود نداشت، و هر سه پارامتر سختی، قوام و چسبندگی در هر دو نمونه، افزایش یافتند. نتایج شمارش سلول های زنده نشان داد، تفاوت آماری معنی داری (05/0<p) بین دو نمونه ماست وجود داشت ولی، تعداد سلول های زنده در هر دو نمونه ماست تا انتهای روز هفتم افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    می توان از سلول های پاراپروبیوتیک برای تولید ماست به دلیل مزایای بهداشتی و تکنولوژیکی، ماندگاری بالا، سادگی کار و عدم تاثیر پذیری و حساسیت به شرایط محیطی استفاده کرد، همچنین به نظر می رسد می توانند جایگزین مناسبی برای پروبیوتیک ها در توسعه ماست های فراسودمند باشند، هر چند باید مطالعات بالینی بیشتری برای تایید مزایای بهداشتی مربوط به پاراپروبیوتیک ها صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: پاراپروبیوتیک، ماست فراسودمند، پروبیوتیک، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
|
  • N .Khodadadi, A. Sadeghi, H .Poustchi, B .Abbasi, M .Nilghaz, A. Hekmatdoost* Pages 1-9
    Background and Purpose

    Nonalcoholic fatty liver disease is known as a chronic liver disease, whose prevalence is increasing worldwide and if not treated can lead to hepatic cirrhosis and fibrosis. The gold standard for diagnosing non-alcoholic fatty liver disease and assessing the extent of liver fibrosis is liver biopsy; however, this is an invasive method that can lead to possible side effects. Therefore, use of non-invasive methods is suggested. The aim of this study was to assess effects of intermittent fasting and flaxseed consumption on liver fibrosis through non-invasive marker panel and Fibroscan in patients with non-alcoholic fatty liver disease.

    Methods and Materials: 

    Changes in liver fibrosis in fifty patients with non-alcoholic fatty liver disease were investigated using intermittent fasting diet with daily consumption of 30 g of flaxseed supplement in a randomized clinical trial. At the beginning and at the end of the study, height and weight of the participants were measured. Body mass index, physical activity questionnaire (physical activity using the international physical activity questionnaire) and 24-h recall were completed by the patients at the beginning and the end of the study. Approximate duration of the study was 12 w. Hepatic fibrosis assessment methods that used at the beginning and the end of the study included Fibroscan and calculation of non-invasive marker panel, such as fibrosis 4 (FIB-4), AST aminotransferase platelet ratio index (APRI) and body mass index, AST/ALT aminotransferase ratio, Diabetes (BARD).

    Results

    In general, 45 patients with nonalcoholic fatty liver disease with an average age of 46.83 years old and an average BMI of 32.79 kg/m2 were included in the analysis. Results of this study showed that following diets with supplements, hepatic fibrosis score decreased using Fibroscan assay (p = 0.507), BARD (p = 0.396), FIB-4 (p = 0.984) and APRI (p = 0.682); however, none of them were statistically significant after 12 w, compared to the control group.

    Conclusion

    Results of Fibroscan and BARD, FIB-4 and APRI indices were similar in assessing liver fibrosis changes after the intervention. Future studies with larger sample sizes are needed to verify these results.

    Keywords: Intermittent fasting, Flaxseed, Hepatic fibrosis, Non-alcoholic fatty liver disease
  • F.Saedi, M. Nikseresht*, A .Taheri Kalani Pages 11-18
    Background and Objectives

    It has been shown that dysfunction in mitochondrial biogenesis of the skeletal muscles induced by elderly can cause various diseases. The aim of this study was to assess effects of eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) with hawthorn (Haw) supplementation on PGC-1α and TFAM in extensor digitorum longus (EDL) muscles of elderly male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 36 elderly rats were randomly assigned into the following groups of control (CON), HIIT and Haw as well a combination of the two latter ones (COM, HIIT and Haw). The HIIT program consisted of 6 to 9 1-min bouts of running on a treadmill at a speed of 16 to 25 m/min with 1-m rests between the intervals. During the intervention, rats in Haw and COM groups were fed (roughly 100 mg/kg/body weight) via gavage. The PGC-1α and TFAM proteins in EDL muscles were assessed using western blot method.

    Results

    The PGC-1α protein in COM group was significantly higher than that in CON (p = 0.0001), HIIT (p = 0.008) and Haw (p = 0.0001) groups and was higher in HIIT (p = 0.0001) and Haw (p = 0.0001) groups than CON group. The TFAM protein increased significantly in COM group, compared to CON (p = 0.0001), HIIT (p = 0.014) and Haw (p = 0.0001) groups. Furthermore, this protein was higher in HIIT group, compared to CON (p = 0.0001) and Haw (p = 0.0001) groups. 

    Conclusion

    These findings have indicated that combination of HIIT and Haw can cause greater increases in mitochondrial biogenesis proteins.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Hawthorn, PGC-1α, TFAM, Skeletal muscle
  • S .Fazeli Taherian, G. Eslamian*, A .Shakery, H .Zand, N. Tadayon, H. Ardehali Pages 19-27
    Background and Objectives

    Senescence is linked to increases in oxidative stress and free radicals, which can potentially damage DNA. Furthermore, obesity is known to exacerbate these factors. In contrast, antioxidants may postpone tissue aging, including adipose tissues, by fighting with free radicals. To investigate this link, this study was carried out to assess associations between dietary antioxidant intake and visceral adipose tissue aging in obese adults.

    Materials and Methods

    A case-control study was carried out at Shahada Tajrish Hospital, Tehran, Iran, with 20 candidates of bariatric surgery and 20 adults of normal weight. The study assessed activity of beta-galactosidase in visceral adipose tissues. Assessment of dietary antioxidants was carried out using food frequency questionnaires.

    Results

    Study indicated significant adverse correlations of the daily consumption of vitamin C and selenium with beta-galactosidase activity in visceral fat tissues of case group (p = 0.039 and p = 0.028, respectively). In the control group, significant adverse relationships were observed between the daily intake of vitamin C (p = 0.001), lycopene (p = 0.027), selenium (p = 0.037) and magnesium (p = 0.002) and beta-galactosidase activity in visceral fat tissues. Moreover, individuals with high beta-galactosidase enzyme activity in visceral fat tissues had a significantly lower daily intake of vitamin E (p = 0.046), vitamin C (p < 0.001), lycopene (p = 0.030), selenium (p = 0.035) and magnesium (p = 0.01), compared to those with low beta-galactosidase enzyme activity in visceral fat tissues.

    Conclusion

    Consuming diets high in antioxidants has been linked to decreased cellular senescence in the visceral adipose tissues of obese adults. To further investigate this relationship, studies including a variety of senescence markers are recommended.

    Keywords: Antioxidants, Visceral Adipose Tissue, Cellular Senescence, Obesity
  • P Jamshidi, P .Shariatpanahi, M. Sadeghipour*, M.H. Khoshnevisan, M .Namdari, B. Arshadi Fard, S. Soleimanpoor Pages 29-38
    Background and Objectives

    Oral diseases and childhood obesity are two basic health challenges in the 21st century. Although researchers have paid attention to the peer social network to solve community health problems, findings about the effects of this network on children's oral health and obesity are little. This study investigated effects of peer social network on oral health and obesity in elementary school children.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study with convenient sampling, relationships between the oral health and obesity indicators of primary school students with friendship groups in the social network were assessed. A number of 145 students participated in this study in the 3rd and 6th semesters of primary education in the academic year of 2017–2018. Data were collected through clinical examinations and valid questionnaires and assessed using SPSS, Excel and Gephi software. Rank and linear logistic regression analysis method was used to assess correlations between the knowledge and oral health behaviors as well as nutritional behaviors in the friendship network and close friends.

    Results

    Results demonstrated strong relationships between the students’ oral health and obesity indicators and their peer connections within their social friendship network groups at school. Specifically, results of ordinal regression analysis showed significant correlations in dental knowledge and eating behaviors within social friendship network groups (p < 0.001, r = 0.9). Results showed significant roles of close friends in dental knowledge and behaviors on primary school children.

    Conclusion

    This study has demonstrated that children are affected by each other in the friendship network. It has been showed that only students' close friends can be effective factors in determining students' oral hygiene behaviors.

    Keywords: Oral health, Peer group, Nutritional behaviors
  • M.R .Pakravan Charvadeh*, S .Hosseini, F .Mohammadi Nasrabadi, R. Ferdosi Pages 39-55
    Background and Objectives

    Due to the significance of establishing a food security plan and atlas within globally recognized institutions to enhance monitoring of nutrition conditions across various regions and countries, the current study focused on creating the latest, comprehensive food-security map for households in urban and rural areas of Khuzestan Province, Iran.

    Materials and Methods

    Using random sampling method, a total of 3381 questionnaires were collected from urban (1909 questionnaires) and rural (1472 questionnaires) areas within Khuzestan Province, Iran. These questionnaires were administered via face-to-face interviews. The level of household food security was assessed using standard questionnaire of the household food insecurity access scale. To assess the annual consumption of food items and convert it into daily intake, standard household income-consumption questionnaire was used. Food intake status of the households was calculated using food content table.

    Results

    Findings indicated the presence of a divided society in the province, primarily affected by the level of per-capita income and its distribution. Results revealed a contrasting situation, where malnutrition was prevalent on one end while overeating was seen on the other end. Based on the data, approximately 37% of urban households in Khuzestan Province had high food security, while the remaining of 63% experienced various forms of food insecurity. Of urban areas, Shoush had the highest level of food security reaching 62%. It is noteworthy that 38% of households in this city faced food insecurity. In the rural areas of Khuzestan Province, Shadgan had the lowest percentage of food secure households at 13%, followed by Izeh at 15% and Bandar Mahshahr at 18%.

    Conclusion

    It is suggested that the drawn maps be used to review and adjust the policies regarding food security and nutrition provision for households in Khuzestan province. Furthermore, these maps can contribute to the development of a sustainable strategic model and a roadmap for targeted investments by the government and provincial officials, taking into account the geographical context.

    Keywords: Map of food security, Macronutrients, Micronutrients, Khuzestan, Iran
  • A.R. Dorali, N.Aghajani*, A. Rezaei, A .Daraei Garmakhany Pages 57-74
    Background and Objectives

    Recently, studies have been carried out on effects of various essences on biodegradable films. The aim of this study was to investigate physicochemical characteristics of starch-polyvinyl alcohol active film containing thyme essential oil and its emulsion.

    Materials and Methods

    To produce active films, after preparing starch-polyvinyl alcohol solution, various concentrations of thyme essential oil (1, 3 and 5%) and 10% concentration of thyme emulsions (emulsion 1, 3 and 5%) were used.

    Results

    Based on the results, films containing essential oil and emulsion included similar effects on all physicochemical, mechanical and microbial characteristics of the film. Thus, addition of thyme essential oil and its emulsion to the film caused significant (p < 0.05) increases in the parameters of thickness, moisture absorption over time, contact angle and antioxidant activity of the films. Increases affected microbial characteristics of the films and both of them increased the area of growth inhibition of Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The FTIR results showed that all films included a broad absorption band at 3000–3700 cm2, which was caused by the free stretching vibration of intramolecular and intermolecular hydroxyl groups. For the scanning microscopic structure or SEM results, it showed that the surface of the films loaded with the essential oil was rougher, also showing a little accumulation with increasing concentration.

    Conclusion

    In general, prepared films included good quality and microbial load on foods, which could be used as active packages.

    Keywords: Thyme essential oil, Thyme emulsion, Starch-polyvinyl alcohol active film, Antioxidant activity
  • M.R .Torogh, M .Moslehishad*, M .Homapour, S. Pourhamzeh Pages 75-91
    Background and Objectives

    In recent years, super-beneficial drinks produced by adding antioxidants, vitamins and probiotic bacteria can be appropriate alternatives to soft drinks. This research was carried out to assess antioxidant characteristics, phenolic content and alpha-glucosidase enzyme inhibition of lavender, khalowash and lemongrass essential oils and a beneficial drink made from the essential oils of selected plants and was finally assessed by sensory assessment.

    Materials and Methods

    First, essential oils of the plants were extracted and constituent analysis of the essential oils was carried out using gas chromatography. Antioxidant characteristics, phenolic content and alpha-glucosidase enzyme inhibition were investigated in the essential oils of the plants. Based on the characteristics of the essential plants, essential oils of lemon grass and lavender plants were used to produce beneficial drinks.

    Results

    Results included antioxidant characteristics of lemongrass, lavender and khalowash essential oils. Regarding the total phenolic content, it was detected that the phenolic content in the pure essential oils of the plants included significant differences (p ˂ 0.05). Based on the results, lemongrass essential oil included the highest phenolic content. Inhibition percentage of alpha-glucosidase for the plant essential oil was nearly 60%. Then, the produced drinks were assessed for antioxidant characteristics and phenolic content and sensory properties (color, odor and taste).

    Conclusion

    Results showed that the essential oils of lemongrass and lavender plants increased general characteristics of the drinks and because of adding their herbal characteristics to the drinks, it can be addressed as beneficial. Sensory assessment results showed that the produced ultra-beneficial drinks were well accepted.

    Keywords: Functional drink, Essential oil, Lemon grass, Lavender, Mentha pulegium
  • A.R .Nodrati, A. Haghighat, M.R .Afshar Moghaddam, J .Khandaghi* Pages 93-102
    Background and Objective

    One of the frequent chemical contaminants in honey that can harm consumers' health is the group of polycyclic aromatic hydrocarbons. In the present study, combination of liquid-phase extraction method with magnetic ionic liquids based dispersive liquid–liquid microextraction was developed to analyze polycyclic aromatic hydrocarbons in honey samples using high-performance liquid chromatography.

    Materials and Methods

    Following two-step extraction of acenaphthene, phenanthrene, anthracene and pyrene from honey samples, effective extraction parameters such as the type and volume of extracting solvent, ionic strength and vortexing time of the sample were optimized. To validate the proposed method, analytical parameters such as the linear range, limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ), reproducibility (RSD%) and extraction recovery percent (ER%) of the target compounds were calculated.

    Results

    After using the optimized analytical method, optimal analytical characteristics such as LOD in the range of 0.13 to 0.27 ng/g, RSD% in the range of 2.9 to 6.2 and ideal ER% in the range of 74 to 82% were achieved. In addition, high accuracy of the developed method was supported by the fact that sample matrices included no detrimental effects on the extraction of the target analytics. Analysis of the real samples showed the presence of pyrene in two honey samples with quantities of 11.3 ±0.2 and 12.3 ±0.5.

    Conclusion

    The suggested approach is valid, as indicated by favorable analytical parameters such as high sensitivity and accuracy as well as an ideal ER%. Moreover, use of green solvents can be addressed as one of the advantages of the developed method.

    Keywords: Polycyclic aromatic hydrocarbons, Dispersive liquid-liquid microextraction, Magnetic ionic liquids, High performance liquid chromatography, Honey
  • Z. Nooshi Manjili, A .Sadeghi Mahoonak* Pages 103-113
    Background and Objectives

    In this study, effects of microwave pretreatment in optimizing conditions of enzymatic hydrolysis of pumpkin seed protein (Cucurbita maxima L.) was investigated using enzyme trypsin to achieve the maximum antioxidant activity using Design Expert software and response surface methodology.

    Materials and Methods

    The solution containing pumpkin seed concentrate was exposed to microwave energy with power of 450–900 W and time of 30–90 s. Enzymatic hydrolysis was carried out using trypsin enzyme with quantities of 0.5 to 2.5% per substrate, time intervals of 20 to 190 min and the optimum temperature and pH of trypsin. Antioxidant activity was assessed using DPPH free radical scavenging method, iron chelation activity and total oxidant activity (absorbance in 695 nm).

    Results

    The maximum DPPH free radical scavenging of 56.5%, iron chelation activity of 96.9%, total oxidant activity (absorbance in 695 nm) of 1.03 and hydrolysis degree of 22.3% in condition without pretreatment were achieved within 190 min at 1.5% E/S ratio. Using microwave pretreatment, the maximum DPPH free radical scavenging of 55.3%, iron chelation activity of 94.5%, total oxidant activity (absorbance in 695 nm) of 1.07 and hydrolysis degree of 25.8% were achieved within 105 min at 1.5% E/S ratio. These results were largely similar to those presented by the software (respectively without pretreatment in 165.1 min and 1.65% E/S 55.1%, 95.5%, 1.02, 21.35 and with pretreatment in 106 min and 1.37% E/S 51.1%, 93.7%, 1.05, 24.9).

    Conclusion

    Microwave pretreatment in enzymatic hydrolysis of pumpkin seed proteins using  trypsin enzyme has resulted in production of hydrolysates with appropriate antioxidant activity in addition to significant decreases of the hydrolysis time, which can be replaced by artificial preservatives in nutritional products as natural compounds.

    Keywords: Microwave pretreatment, Enzymatic hydrolysis, Trypsin, Antioxidant activity, Pumpkin seed protein
  • B .Alizadeh Behbahani*, H. Jooyandeh, N .Ghazanfari, A. Vasiee Pages 115-125
    Background and Objectives

     Functional foods refer to foods enriched with substances such as vitamins, proteins, fibers and probiotics with the intervention of technology.

    Materials and Methods

    Paraprobiotic cells were achieved using thermal method. Probiotic and paraprobiotic yogurt were produced from low-fat milk and samples were stored at 4 °C for 7 d. Then, microbiological and physicochemical (pH, acidity, syneresis, water holding capacity, color and texture) characteristics of the samples were assessed on Days 0 and 7.

    Results

    Until the end of the storage in the two samples, pH decreased, acidity increased, syneresis decreased and water holding capacity increased. Live and killed Lactiplantibacillus plantarum cells included similar effects on the yogurt color. Texture analysis showed no statistically significant differences (P ˃ 0.05) between the two samples and all three parameters of hardness, consistency and adhesion increased in the two samples. Results of counting live cells showed statistically significant differences (P < 0.05) between the two yogurt samples; however, number of the live cells in the two yogurt samples increased until the end of Day 7.

    Conclusion

    Paraprobiotic cells can be used to produce yogurts due to their health and technological advantages, long shelf life, simplicity of work, lack of side effects and sensitivity to the environmental conditions. It seems that they can be used as appropriate alternatives to probiotics in development of functional yogurts. However further clinical studies should be carried out to verify health benefits of paraprobiotics.

    Keywords: Paraprobiotic, Functional yogurt, Probiotics, Physicochemical characteristics