فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 22 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • سروش دباغ صفحه 1
    این مقاله به بحث از عام گرایی و خاص گرایی در حوزه فرااخلاق می پردازد. در ابتدا، تاریخچه مختصری در باب حدود و ثغور عام گرایی نزد کانت و بازسازی آن در قرن بیستم توسط راس تحت عنوان «اخلاق در نگاه نخستین» بیان شده است. در ادامه، پس از بررسی انواع خاص گرایی اخلاقی، خاص گرایی به مثابه آموزه ای وجودشناختی که متضمن نفی هرگونه تعمیم پذیری و الگوپذیری چگونگی رفتار خصوصیات اخلاقی در سیاق های مختلف است، مورد بحث واقع شده، مهم ترین دلیل خاص گرایی وجودشناختی شرح داده شده است. در انتها، با استفاده از آموزه های دلالت شناسانه ویتگنشتاین متاخر، به صورت مشخص مبحث شباهت خانوادگی، ادعای خاص گرایی وجودشناختی مبنی بر الگوپذیر نبودن رفتار دلیل آفرین خصوصیات اخلاقی در سیاق های مختلف رد شده است.
    کلیدواژگان: خاص گرایی اخلاقی، رفتار دلیل آفرین خصوصیات اخلاقی، الگوی زبانی پیشاپیش موجود، الگوی زبانی بروز و ظهور کننده
  • مقاله انگلیسی
  • محمد جواد رضایی، مهدی دشت بزرگی صفحه 7
    در تاریخ فلسفه و عرفان اسلامی فیلسوفان و عارفان و دیگر دانشمندان مسلمان از نظریه وحدت وجود تفسیرهای متفاوتی ارائه دادند. این نظریه که در برابر سؤال از وحدت یا کثرت واقعیت مطرح شده است، در حکمت متعالیه ملاصدرا به دو صورت تقریر یافته است: یکی به صورت وحدت تشکیکی وجود که به حکیمان پهلوی نسبت داده می شود و دیگری به صورت وحدت شخصی وجود که در آثار عارفان بزرگ، از جمله ابن عربی مطرح گشته است. اما، سؤال این است که رای و دیدگاه نهایی ملاصدرا، کدام یک از این دو نظریه یاد شده است؟ در این مقاله، با بررسی آرای مختلف و بعضا متناقض صاحب نظران فلسفه صدرایی، نظریه وحدت شخصی وجود به عنوان رای نهایی ملاصدرا معرفی می گردد. و این مدعا با بیان عباراتی از آثار او به اثبات می رسد. در پایان، با طرح امکان اثبات پذیری عقلی نظریه وحدت وجود، دو برهان برای اثبات این نظریه بیان می شود.
  • مقالات فارسی
  • زهرا مصطفوی صفحه 21
    مهم ترین عنصر حکمت یمانی میرداماد عبارت از نظریه دهر و حدوث دهری است. وی بر اساس این نظریه، بسیاری از مسایل فلسفی را استوار کرده و آرای نوینی را ارائه داده است. از آن جمله می توان به جای گزینی مناسب برای حدوث ذاتی، نفی مثل افلاطونی، تفسیر قضایای مطلقه عامه، تفسیر حدوث زمانی، نفی تشبیه و تنزیه، تفسیر نسخ و بداء، تفسیر تعدادی از آیات قرآن کریم و روایات پیامبر اکرم(ص) اشاره نمود. اما مهم ترین نتیجه نظریه دهر در این نوشتار، صدور یک جا و اجمالی جمیع موجودات، اعم از موجودات عالم ابداع و مادیات معرفی شده است. طبق این نظر، همه موجودات یک جا و در عرض یک دیگر از واجب تعالی صادر می شوند. بر اساس این نتیجه گیری، علم اجمالی واجب به جزییات، معیت قیومیه حق با موجودات، قضا و قدر الهی و نفی شرور از عالم توضیح داده می شود. این نوشتار به شرح هر کدام از موارد بالا پرداخته و اجزای حکمت یمانی میرداماد را در کنار نظریه دهر و حدوث دهری شرح داده است.
    کلیدواژگان: میرداماد، حکمت یمانی، دهر، حدوث دهری، علم اجمالی
  • مریم پهلوان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 41
    در میان نظریه پردازان علم هرمنوتیک، هایدگر و گادامر از جایگاهی ویژه برخوردارند. اهمیت آنان به جهت پایه گذاری هرمنوتیک فلسفی، طرح مبانی ای کاملا متفاوت در تاریخ این علم و ایجاد تحولی عظیم در روند آن می باشد. آنان با طرح مفاهیم جدیدی چون پیش فهم ها، حلقه فهم، زبان و تاریخ مندی، و متمرکز ساختن هرمنوتیک بر آن ها، فصلی نو در این علم گشودند. اگرچه برخی از این مفاهیم در هرمنوتیک پیش فلسفی نیز مطرح بودند، به جهت گسستگی و عدم قرارگیری صحیح در ساختاری منسجم، کاربرد و استحکامی این چنین نداشتند. این که هایدگر و گادامر نقاط عطفی در تاریخ هرمنوتیک به حساب می آیند، کاستی هایی نیز در آرای آنان به چشم می خورد. از جمله این کاستی ها می توان به عدم ارائه ملاک و چارچوبی روشن برای دست یابی به حقیقت و انطباق فهم ها با آن، نسبی گرایی، محور قرار دادن ذهن بشری و واحد نینگاشتن حقیقت اشاره نمود. این نوشتار بر آن است تا به طرح اجمالی این آرا و نقد و بررسی کاستی های آن بپردازد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هایدگر، گادامر، نسبیت، تکثرگرایی
  • سید مهدی امامی جمعه صفحه 63
    «وجودشناسی» برای فیلسوفان و حکمای اسلامی، هیچ گاه صرفا صحنه نظر و تماشا و عرصه توصیف و تبیین نبوده است. به عبارت دیگر، «وجودشناسی» برای آنان در دیدن و دانستن منحصر نمی شده و «شدن» و «رفتن» را نیز وجهی از آن می دانستند. تعبیر «حکمت» در فرهنگ فلسفه اسلامی، غالبا نظر به این وجه از وجود شناسی دارد. امروزه این نحوه از وجود شناسی تحت عنوان «رویکرد وجودی» و «فهم وجودی» در فلسفه های اگزیستانسیالیستی، اعم از شاخه های الهی و الحادی، مطرح است و از آن در مقام نقد تفکر انتزاعی در باب وجودشناسی، استفاده می کنند. این نحوه نگرش به وجودشناسی، به ویژه از نگاه حکمای الهی هم چون ملاصدرای شیرازی، جالب توجه و شایان تامل است و ما در این نوشتار تلاش کردیم تصویری اجمالی از این نگرش ارائه دهیم.
    واژه های کلیدی: 1-
    کلیدواژگان: حکمت، فهم وجودی، تفکر انتزاعی، عقلانیت
  • کبری مجیدی بیدگلی صفحه 77
    علامه طباطبایی، با رویکرد قرآنی خویش، ایمان را فعلی قلبی و اعتمادی امیدوارانه و متوکلانه به امری قدسی می داند که لوازم عملی به همراه دارد. گرچه از نگاه وی، عمل خارج از ایمان است، پیوندی گسست ناپذیر میان ایمان و عمل صالح وجود دارد. وی معتقد است که متعلق ایمان دینی امری عینی، واقعی و متعالی است و با توجه به ویژگی های ایمان، عالی ترین مراتب آن را متلازم با یقین دانسته، نقش عقل را در تمامی مراتب آن، نقشی کلیدی می شمارد.
    نویسنده در این نوشتار، تلاش دارد معنا، مفهوم و ماهیت ایمان را از نگاه علامه طباطبایی مورد بررسی قرار دهد.
    واژه های کلیدی: 1-
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، ایمان، لوازم عملی، عمل صالح، یقین، عقل
  • شکرالله خاکرند، اصغر منتظرالقائم، محمدعلی چلونگر صفحه 101
    در توسعه و تمدن دینی، تربیت و رشد انسان جایگاهی محوری دارد. در تمدن شناسی معاصر، تمدن را محصول تاثیرپذیری انسان از یک جانشینی می دانند. این شیوه از زندگی، پی آمدهایی چون غلبه شیوه معیشت کشاورزی و تجارت و بازرگانی و افزایش درآمد سرانه دارد که نتیجه آن شکل گیری فرهنگ فردگرایی، روی آوری جدی بشر به کسب قدرت و ثروت و منزلت اجتماعی، گسترش رفاه، استقرار امنیت در سایه حاکمیت قوانین عرفی و دولت مقتدر و بالاخره نوعی جامعه توسعه یافته که در آن، توان و ظرفیت بالقوه جامعه فعلیت یافته، دانش ها و ابزارها و استعدادهای بشری رشد می یابد.
    در جهان بینی تمدن ساز دینی پیامبر(ص) بخش هایی از پروسه تمدن سازی به مفهوم متعارف آن مورد تایید قرار می گیرد، ولی از آن جا که در انسان شناسی دینی، به بعد اخروی و معنوی انسان اصالت داده می شود، با شکوفا کردن و مبعوث کردن استعدادها و ظرفیت های معنوی انسان، او را به سطحی از قدرت می رساند که می تواند خود را از غلبه عوامل رایج تاثیرگذار محیطی خارج کرده، راه رشد معنوی و مادی را به رغم موانع محیطی در پیش بگیرد. البته در کنار تزکیه و تعلیم، به فراهم کردن ظرفیت مادی متناسب با این تحول نیز که همانا ایجاد جامعه نوین اسلامی است، می پردازد.
    کلیدواژگان: جاهلیت، بعثت، سیره نبوی، جهان بینی تمدن ساز دینی
|
  • Dr. Sourush Dabagh Page 1
    This paper focuses on particularity and generality in meta-ethics. To do so, the brief history with regard to the idea of generality in Kantianism and the way in which it is developed in the Rossian ethical framework is discussed in the first place. Moreover, having reviewed different kinds of moral particularism, the main claim and supporting argument for metaphysical particularism which repudiates the patternability of the reason-giving behaviour of different morally relevant features in different contexts is elaborated. Finally, a semantic argument is put forward to make the pattern ability of the reason-giving behaviour of morally relevant features justified based on Wittgensteinian notion of family resemblance.
  • Dr. Zahra. Mostafavi Page 21
    The most significant and fundamental view in Yamani wisdom of Mirdamad is his opinion of Perpetual duration and contingency through it. He has not only started his philosophy with this idea, but also investigated many philosophical issues on its basis and presented new ideas on them. Even for explaining and verifying his view, he found no other way than revising other philosophical problems and harmonizing them with his own view of perpetual duration. The present paper deals with the consequences of this view and contingency through perpetual duration in Mirdamad’s Yamani wisdom. Among the issues that can be directly related to this view with which Mirdamad has dealt, mention could be made of replacing the view of contingency through perpetual duration with philosophers’ essential contingency, negation of Plato’s Ideas, interpretation of common absolute propositions interpretation and negation of temporal contingency, interpretation of abrogation and manifestation, negation assimilation and transcendence, and interpretation of many verses and traditions.But more significant than all consequences reached by Mirdamad on Perpetual duration and contingency through it, is the non-detailed creation of world by God. In his opinion, all creatures are emanated from God wholesale, collectively, and alongside each other. So no one is prior to the other in this regard. All creatures are grounded on God without damaging the principle of “The one does not emanate except one”. On the basis of this view, Mirdamad holds that God possesses a collective knowledge of all details and his knowledge does not necessitate multiplicity and transformation in his essence. Furthermore, with this view, Mirdamad was able interpret the subsistent accompaniment of God with all possibilities. He also explained Divine decree and predestination upon this theory and considered decree as non-detailed existence of creatures and predestination as detailed existence of them. In this way, he engaged in negation of the evil in the cosmos since non-detailed emanation of all possibilities requires the emanation of a full, complete system which is the best possible system.
  • Maryam Pahlevan, Dr. Morteza Hossini Shahrodi Page 41
    Heidegger and Gadamer have important dwelling among teoricians on hermeneutic. The significance of them depend on several things like as: structuring of philosophical hermeneutic, wholly dissimilar basical scheme in the history of the issue in question and producing weighty changes in the process of this matter. Designing some new propositions such as pre- understanding, comprehension's circle, language and historicality and by a new concentrating of the hermeneutic upon them, they established a new perspective in this field. Some of this proposition, thought was existed in the prephilosophical hermeneutic but because of the interruption of the suitable structure; they have no such application and suitable consolidation. Heidegger and Gadamer have some shortcoming views some of them, for instance, are demonstrating no obvious criterion and framework and adaptation of understandings with them to gain access the truth, relativism, making the human mind as the axis of truth and denial of unity of truth. We will sketch these views and consider their blemish briefly.
  • Dr. Sayyed Mahdi Imami Juma Page 63
    (Ontology) has never been only a scene of watching and consequently a field of describing and explaining for Islamic philosophers and sages. In another for them words»ontology «was not confined, in seeing and understanding, but they considered becoming and going as a part of ontology.» Theosophy«, in the glossary of Islamic philosophy, often indicates to this side of ontology. Today this kind of ontology is proposed under the name of ontological approach and understanding in the theistic and atheistic branches of existentialistic philosophies and is used for evaluating abstract thinking about ontology. This kind of approach to ontology is particularly interesting and worthy of contemplation from view point of divine sages, such as Mulla Sadra. In this paper we try to have a glance to this kind of viewing.
  • Kobra Madjidi Bidgoli Page 77
    This article deals with faith from Allameh Tabatabaei's Viewpoint. By a Quranic approach, Allameh considers faith as a matter of heart, a hopeful and trusting confidence in a holy issue that has some practical requisites.Although from his point of view practice is outside of the faith, there is an unbreakable link between faith and a pious practice. He believes that the object of religious faith is a real, actual and transcendental issue.Considering all the features of faith, he thinks that the highest degree of faith accompanies certainty and that, in all its degrees, reason has a key role.In this article at first an attempt is made to give a definition of faith, and then we study this concept from the viewpoint of Allameh Tabatabaei.
  • Shokrullah Khakrand, Dr. Asghar Montazerghaem, Dr. Mohammadali Chelonegar Page 101
    Training, educating and growth of the human being have a very crucial role in the development and civilization of religion. In the recent filed of civilization-making, civilization is the outcome of the fact that the human being has been influenced greatly by social manner of life (no migration). In the same direction, civilization originates from the fact that the traces of living through agriculture, commerce, trading and the increase of income have affected the human lives. Therefore, the results of such factors are the formation of individual culture, increase in power, wealth and social status, expansion of welfare and establishment of security based on traditional rules and powerful government. So in such a society, the innate ability and capacity changed into practice and the outcome of this practicality is the development of sciences, techniques and human talents.In the religious civilization-making ideology which was proposed by the Holy prophet (P.B.U.H.), parts of the civilization-making process were approved in its known concept. However, due to the fact that in religious humanity, the eternal perspective is taken into account as the main principle, it leads the human being to a level of power and this originates through practicing and enriching his religious talents and capacities. This level of power makes the human being ignore and tolerate the external and influential factors and take the direction of material and religious in spite of the surrounding barriers. Meanwhile, while practicing purification of soul and training, the human being deals with preparing the material capacity which is in line with this change; that is, creating the modern Islamic society.