فهرست مطالب

Genetics in the Third Millennium
Volume:6 Issue: 4, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/03/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسن کریمی نژاد، اردشیر خورشیدیان صفحه 1454
  • صادق ولیان بروجنی، زهرا فاضلی عطار، آسیه حقیقت نیا، جواد مولا صفحه 1477
    در این مطالعه وضعیت هاپلوتیپ های PvuII(a)-MspI-VNTR در ژن PAH در 100 فرد غیرخویشاوند و 20 خانواده از جمعیت اصفهان تعیین و فراوانی آللی، درجه هتروزیگوسیتی و فراوانی هاپلوتیپ های نام برده تخمین زده شد. در میان هاپلوتیپ های تعیین شده با استفاده از برنامه FBAT، هشت هاپلوتیپ به عنوان هاپلوتیپ های گویای ژن PAH در جمعیت اصفهان معرفی شدند که می توان از آنها در تشخیص پیش از تولد و شناسایی ناقلان بیماری فنیل کتونوری (PKU) استفاده کرد
    کلیدواژگان: هاپلوتیپ، فنیل کتونوری، برنامه FBAT، مارکرهای چند شکلی، ایران
  • کیمیا کهریزی، گلناز اسعدی تهرانی، نیلوفر بزاززادگان، گیوان کمپ، نل هیلگر، حسین نجم آبادی صفحه 1484
    نشانگان آشر از لحاظ ژنتیکی و بالینی یک بیماری ناهمگون است. سه فنوتیپ بالینی این نشانگان، شامل انواع USH1، USH2 و USH3، بر اثر جهش در ده ژن متفاوت ایجاد می شوند. نشانگان آشر نوع IIC (USH2C) با ناشنوایی خفیف تا شدید، رتینیت پیگمنتوزا و عملکرد طبیعی وستیبولار مشخص می شود. گزارش های پیشین جهش در ژن VLGR1 را در 5 خانواده دارای این فنوتیپ نشان داده است. در این مطالعه، ما یک خانواده ایرانی با 9 فرد ناشنوا را بررسی کردیم که 7 فرد مبتلا در این مطالعه شرکت کردند. پنج بیمار فنوتیپی منطبق با نشانگان آشر داشتند، اما دو فرد دیگر دچار ناشنوایی غیرسندرمی بودند. منطبق با بررسی بالینی، پنج فرد دچار نشانگان آشر یک هاپلوتایپ مرتبط با USH2C داشتند. دو فرد دیگر که دچار ناشنوایی غیرسندرمی بودند، این هاپلوتایپ را نداشتند. ما یک جهش جدید در VLGR1 در این خانواده شناسایی کردیم. این جهش یک حذف بزرگ g.371657-507673del و در برگیرنده اگزون های 84 و 85 بود و احتمالا سبب تغییر قالب می شود. در خانواده مورد مطالعه برای اولین بار یک فرد مذکر دچار USH2C و جهش در ژن VLGR1 شناسایی شد.
    کلیدواژگان: نشانگان آشر نوع USH2C) IIC)، ایران، ژن VLGR1
  • فرخنده بهجتی، یوسف شفقتی، ایمان باقری زاده، سعید رضوی، زهرا هادی پور، فاطمه هادی پور، ابوطالب صارمی صفحه 1490
    آمنیوسنتز روش رایجی برای تشخیص پیش از تولد ناهنجاری های کروموزومی در جنین است. این روش در بارداری هایی انجام می شود که به دلیل سن بالای مادر یا نتایج غیرطبیعی غربالگری های سه ماهه اول یا دوم بارداری در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء جنین هستند. غربالگری سه ماهه اول در هفته های 11 تا 14 و غربالگری سه ماهه دوم در هفته های 15 تا 20 انجام می شود. در بیمارستان تخصصی زنان صارم (تهران، ایران)، در فاصله دی 85 تا پایان تیر 87، در 261 بارداری بر اساس موارد زیر آمنیوسنتز با روش استاندارد انجام شد: جنین هایی که بر اساس غربالگری های سه ماهه اول یا دوم پرخطر محسوب می شدند، سن مادر مساوی 35 سال یا بیشتر، سقط مکرر، ابتلاء جنین یا فرزند پیشین به یک ناهنجاری کروموزومی و وجود ناهنجاری کروموزومی متعادل در پدر و مادر. تمام کشت های مایع آمنیون موفق بود. نتایج به طور متوسط ظرف 12 روز از زمان نمونه گیری گزارش شد. در این میان 12 مورد ناهنجاری کروموزومی در جنین ها کشف شد (6/4%). شایع ترین ناهنجاری کروموزمی نشانگان داون (36%) بود. غربالگری سه ماهه اول و دوم بارداری، با رعایت پروتکل بنیاد بین المللی سلامت جنین (FMF)، برای تمام بارداری ها توصیه می شود. در صورتی که بارداری به هر دلیل در معرض خطر شناسایی شود، برای کشف ناهنجاری های کروموزومی آمنیوسنتز قویا توصیه می شود. نتایج این مطالعه از توصیه بالا حمایت می کند.
    کلیدواژگان: غربالگری، تشخیص پیش از تولد، آمنیوسنتز، ناهنجاری های کروموزومی، نشانگان داون
  • علی فرازمند، مریم مهاجری، ماندانا محی الدین بناب صفحه 1495
    امروزه اساس ژنتیکی بسیاری از بیماری های خودایمنی شناخته و جایگاه های ژنی متعددی برای استعداد ابتلا به این بیماری ها تعیین شده است. اما نمی توان عوامل ژنتیکی را تنها عامل ایجاد این بیماری ها دانست. اغلب بیماری های خودایمنی چندعاملی هستند و نقش محیط نیز در ایجاد بیماری مشخص شده است. بخشی از چگونگی تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بر هم و ارتباط این دو عامل به تازگی روشن شده است. امروزه مسیرهای مؤثر بر بیان ژن ها و عوامل ارتباط محیط با ژنتیک فرد با عنوان اپی ژنتیک بررسی می شوند. از طرفی، نقش کروموزوم X به دلیل خصوصیات ویژه ای، مانند غیرفعال شدن و خاموشی ژن های روی آن، و نیز ماهیت برخی از این ژن ها که در ایمنی نقش دارند، در کنار مسیرهای اپی ژنتیک، در فرایندهای خودایمنی و ایجاد بیماری های مرتبط با آن مطرح است.
    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، خودایمنی، کروموزوم
  • پریسا ایمانی راد، لیدا یکتا مرام، پروین رستیم، الهام شیروانی، هاشم ایمانیان، حسین نجم آبادی صفحه 1505
    جهش هتروزیگوت ژن نوکلئوفسمین (NPM1) اخیرا یکی از شایع ترین اختلالات ژنتیکی در لوکمی میلو یید حاد (AML) است. جهش های ژن NPM1 در زنان شایع تر و با تعداد بالای گلبول های سفید همراه است و بروز آن به سن بستگی ندارد. در لوکمی میلو یید حاد (AML)، جهش در NPM1 با تمایز مونوسیتیک (M5a در تقسیم بندی FAB)، کمبود CD34، یافته های سیتوژنتیک طبیعی، نرمال، جهش های ژن FLT3 و پیش آگهی خوب، خصوصا در بیماران فاقد جهش FLT3 همراه است. جهش های ژن NPM1 سبب ایجاد یک چهارچوب در پایانه C اگزون 12 می شود که به اختلال در پیام جای گیری در هسته یا ایجاد موتیف غنی از لوسین خارج کننده از هسته و نهایتا تجمع غیرطبیعی NPM1 در سیتوپلاسم می انجامد. شناسایی جهش ژن NPM 1 ممکن است گروه های ناهمگون AML با کاریوتایپ طبیعی را به زیرگروه های متفاوت از لحاظ پیش آگهی تقسیم کند. شناخت روند سرطان زایی NPM1 جهش یافته بینش جدیدی در درک آسیب زایی AML و طراحی عوامل جدید شیمی درمانی ایجاد می کند.
  • رضا عطایی، عبدالرحمن رسول نیا، هوشنگ علیزاده صفحه 1510
    تعدادی از موجودات دریایی خاصیت بیولومینسانس (تابش زیستی) دارند. در سلول های این موجودات واکنش هایی صورت می گیرد که نور ایجاد می کند و به دنبال آن فتوپروتئین های دیگری تولید می شوند که باعث تغییر رنگ و نفوذ بهتر آن می شوند. پروتئین فلوئورسانت سبز (GFP) یکی از این پروتئین های ثانویه است که اولین بار از چتر دریایی (Aequorea victoria) به دست آمده است. این پروتئین نور آبی رنگی را که توسط پروتئین های اولیه تولید می شود، در طول موج 395 نانومتر جذب و نور سبزی را با طول موج 510 نانومتر ساطع می کند. ویژگی های منحصر به فرد این پروتئین باعث شده است تا GFP بیش از هر ژن گزارشگر دیگری در مطالعات ملکولی استفاده شود. در این مقاله کاربردهای GFP در مطالعات ملکولی، به طور خلاصه بازنگری شده است.
    کلیدواژگان: پروتئین فلوئورسانت سبز (GFP)، ژن گزارشگر، تابش زیستی
  • ایمان ناصح غفوری، مرضیه افضلی محمدآبادی صفحه 1517
    خاموشی ژنی به پدیده کاهش بیان و یا توقف کامل بیان یک ژن (توالی DNA) و یا یک توالی RNA که قبلا بیان می شده است، گفته می شود. این پدیده اولین بار در گیاهان کشف و خاموشی پس از رونویسی ژن نامیده شد. خاموشی ژنی در قارچ ها فرونشانندگی و در حیوانات تداخل RNA نام دارد. به طور کلی، پدیده خاموشی ژنی در دو سطح قابل بررسی است: خاموشی ژنی در مرحله رونویسی و خاموشی ژنی پس از رونویسی. خاموشی در مرحله رونویسی از راه متیلاسیون پروموتر ژن صورت می گیرد. در این عمل به کمک آنزیم متیل ترانسفراز، یک گروه متیل به محل 5 باز سیتوزین متصل می شود و از رونویسی ژن جلوگیری می کند. عناصر عمومی مهم و مشترک در خاموشی ژن شامل ملکول mRNA هدف، RNA دورشته ای و مجموعه تجزیه کننده پروتئین هستند. خاموشی ژن پس از رونویسی با ایجاد یک ملکول RNA دورشته ای آغاز می شود. سپس این RNA دورشته ای به وسیله یک سامانه نوکلئازی، به نام دایسر، به قطعات کوچک تر و در حدود 21 تا 26 نوکلئوتیدی، تقسیم می شود که RNAهای کوچک تداخلی (small interfering RNA) نام دارند. سپس این RNAهای کوچک در یک مجموعه ویژه، به نام RISC، جای می گیرند. این مجموعه قادر است mRNA مکمل خود را شناسایی و تجزیه کند. خاموشی ژن از طریق پلاسمودسماتا به سلول های مجاور و از طریق آوند آبکش به سرتاسر گیاه انتقال می یابد. RNAهای کوچک تداخلی نقش سیگنال های خاموشی را بر عهده دارند.
    کلیدواژگان: خاموشی ژن، تداخل RNA، فرونشانندگی، RNAهای کوچک تداخلی
  • بیتا بزرگمهر، واله هادوی، محمدحسن کریمی نژاد صفحه 1525
    نشانگان براردینلی-سیپ یا لیپودیستروفی عمومی سرشتی یک بیماری نادر ژنتیکی است که در بدو تولد و یا کمی پس از آن، با پوست چروکیده در سرتاسر بدن و صورت مشخص می شود. به دلیل عملکرد مختل آدیپوسیت ها، چربی در سایر بافت ها، مانند عضلات و کبد، تجمع می یابد. 35% بیماران دچار مقاومت به انسولین می شوند و هپاتومگالی ثانویه به استئاتوز کبدی در کلیه بیماران دیده می شود. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک که در 25-20% بیماران دیده می شود، یکی از علل اصلی مرگ آنهاست. در این گزارش، دختر 5/2 ساله ای با عقب افتادگی ذهنی خفیف، قد بلند، پرمویی، کاهش چربی زیر جلدی، پوست چروکیده و هپاتومگالی معرفی می شود. بر اساس یافته های بالینی و آسیب شناسی، نشانگان براردینلی-سیپ برای وی مطرح شد.
    کلیدواژگان: نشانگان براردینلی، سیپ، عقب افتادگی ذهنی، لیپودیستروفی
  • صفحه 1529
  • فهرست مطالب دوره ششم
    صفحه 1532
  • فهرست اسامی نویسندگان دوره ششم
    صفحه 1537
  • صفحه 1540
|
  • Mohammad Hassan Kariminejad, Ardeshir Khorshidian Page 1454
  • Sadegh Valian Borojeni, Zahra Fazeli Attar, Asieh Haghighat Nia, Javad Mola Page 1477
    In this study, PvuII(a), Msp I and variable number of tandem repeat (VNTR) markers at the phenylalanine hydroxylase (PAH) gene region were genotyped in 100 unrelated individuals and 20 families from Iranian population. The allele frequency, observed heterozygosity and frequency of PvuII(a)-MspI-VNTR haplotype was estimated. Among the estimated haplotypes by use of FBAT program, eight haplotypes were introduced as informative haplotypes at the PAH gene region in the population studied, which could be used in carrier detection of phenylketonurai (PKU).
  • Kimia Kahrizi, Golnaz Asadi Tehrani, Niloofar Bazazzadegan, Guy Van Camp, Nele Hilgert, Hossein Najmabadi Page 1484
    Usher syndrome (USH) is a clinically and genetically heterogeneous disease. The three recognized clinical phenotypes, USH1, USH2 and USH3, are caused by mutations in nine different genes. USH2C is characterized by moderate-to-severe hearing loss, retinitis pigmentosa and normal vestibular function. Earlier reports describe mutations in VLGR1 in five families segregating this phenotype. We ascertained an Iranian family, in which nine family members were found to have hearing loss. Five patients were diagnosed to have Usher syndrome, while two individuals have nonsyndromic hearing loss. Consistent with these clinical findings, the five subjects with USH carried a haplotype linked to the USH2C locus, while the two subjects with nonsyndromic hearing loss did not, indicating that their hearing loss is due to another genetic cause. We identified a new mutation in VLGR1 segregating with the USH2C in this family. The mutation is a large deletion g.371657-507673del containing exons 84 and 85 and is presumed to lead to a frameshift. The deletion probably arose by replication slippage caused by the presence of a short 7-bp repeat at the deletion breakpoints. No genotype-phenotype correlation could be found for USH2C. In the family described, the first male subjects with USH2C and a VLGR1 mutation have been identified.
  • Farkhondeh Behjati, Yousef Shafeghati, Iman Bagherizadeh, Saeedeh Razavi, Zahra Hadipour, Fatemeh Hadipour, Abotaleb Saremi Page 1490
    Amniocentesis is a technique for detection of chromosomal abnormalities in the unborn fetuses. The technique is being applied to the all high risk pregnancies, mostly in advanced maternal ages and abnormal results in the 1st or 2nd trimester pregnancies. In current situation, first trimester screening is being done in the 11 to 13 weeks and 6 days of gestation, and mid-trimester screening (between weeks 15 to 20). We report the result of our samples in this article. 261 pregnancies were followed and screened by 1st and 2nd trimester screening by Iranian Fetal Foundation protocols in an 18 months period (from January 2007 to July 2008). Advanced maternal ages (35 years and more), or detected a balanced structural chromosomal abnormalities in one of the parents were indications for amniocentesis in this group. Amniocentesis was performed in the 261 cases during the mentioned period. In all of the culture tubes (100%) cell growth was successful. Mean of the time for screening and reporting the results was 12 days. Twelve affected fetuses (4.6%) were detected. The most common abnormalities were Down’s syndrome and balanced translocation. First and second trimester screening is recommended to all pregnancies by international FMF protocol. Whenever the results showed that the pregnancy is prone to the risk then amniocentesis is highly recommended to detect chromosomal abnormalities.
  • Ali Farazmand, Maryam Mohajeri, Mandana Mohyedin Bomab Page 1495
    The genetic bases of most of the autoimmune diseases are identified with specified gene luci. Most of these diseases are multifactorial with considerable effect of environmental factors. But it is not yet obviously clear that how these factors can affect on genetic factors. These environmental mechanisms which affect on gene expression are called "epigenetics". In this article we will discuss about "epigenetics of autoimmune diseases".
  • Parisa Imani Rad, Lida Yektamaram, Parvin Rostami, Elham Shirvani, Hassan Imanian, Hossein Najmabadi Page 1505
    Heterozygous mutation of the nucleophosmin gene (NPM1) has recently been described as one of the most frequent genetic lesions in acute myeloid leukemia (AML). NPM1 gene mutations tend to occur more frequently in women, and also tend to be associated with a higher white blood cell count. There is no significant age difference. NPM1-mutated AML is preferentially associated with AML monocytic differentiation (in particular FAB M5b), lack of CD34, normal cytogenetics, FLT3 gene mutations, and a trend toward favorable clinical outcome, specially in patients without FLT3 gene mutation. NPM1 gene mutations cause a framshift in the C-terminus of exon 12, disrupting the NPM nucleolar – localization signal or generating leucin-rich nuclear export motif, resulting in abnormal cytoplasmic accumulation of NPM. Detection of NPM1 gene mutation may allow dissection of the heterogeneous group of AML with normal karyotype into prognostically different subgroups. Exploring the mechanisms may lead to a better understanding of how mutant NPM protein becomes leukemogenic, thereby providing insights for the development of new chemotherapeutic agents.
  • Reza Atayee, Abdolrahman Rasoolnia, Houshang Alizadeh Page 1510
    Many marine organisms are luminescent. The proteins that produce the light include a primary light producer and often a secondary photoprotein that shifts the light for better penetration in the ocean. Green fluorescent protein (GFP) is one of such secondary protein that has been isolated from the jellyfish (Aequorea victoria). This protein absorbs blue light that produce by primary proteins at 395nm and emits green light at 510nm. These, and other characteristics, make the GFP more useful than other reporter gene in molecular studies. In this article, we focus on some of the application of GFP in molecular studies.
  • Iman Naseh Ghafoori, Marzieh Afzali Mohammadabadi Page 1517
    Generally gene silencing is applied to reduction of expression of gene or RNA sequence that is expressed. This phenomenal has been discovered among plants for the first time and have been named “post transcriptional gene silencing”. This phenomenai has been named quelling in fungus and RNA interference in animals. Totally gene silencing is considered at two different levels, transcriptional gene silencing and post transcriptional gene silencing. Transcriptional gene silencing is performed by mutilation of promoter of gene that in this process. One group of methyl is joined to 5’ of cytosine base by methyl transferase enzyme that this action is led to stop of transcription. General important and common factor, collaborate in gene silencing that include MRNA, double-strand RNA and analyzing of protein complex. Post transcriptional gene silencing begins with creation of double-strand RNA, then, this RNA is divided to smaller fragments about 21-26 nucleotides that is called small RNA interference by DICER system. Then, this small RNA interference in a special complex which is called RISC, that is able to distinguish and analyze of complementary mRNA. Gene silencing is transferred to adjacent cells by plasmodesmata and is spread to all of plants by vessel. Small interfering RNA under takes the role of silencing signals.
  • Bita Bozorgmehr, Valeh Hadavi, Mohammad Hassan Kariminejad Page 1525
    Berardinelli-Seip congenital lipodystrophy (BSCL) is a rare genetic disorder which is usually diagnosed at birth or soon thereafter, with lipoatrophy affecting the face, trunk and the limbs. Because of the absence of functional adipocytes, lipid is stored in other tissues, including muscles and liver. Affecting individuals develop insulin resistance and about 35% of individuals develop diabetes mellitus. Hepatomegaly secondary to hepatic steatosis occurs in virtually all individuals. Hypertrophic cardiomyopathy is reported in 20-25% of affected individuals and is a significant cause of mortality. We are reporting a 2.5 year old girl with mild mental retardation, tall stature, hirsutism, lipodystrophy, and hepatomegaly. We believe that our patient suffer from Berardinelli-Seip congenital lipodystrophy.