فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینو محمدشیرازی، فروغ اعظم طالبان، معصومه ثابت کسایی، علیرضا ابدی، محمدرضا وفا، خندان زارع، فریبا سیداحمدیان صفحه 1
    سابقه و هدف
    در مورد اثر روغن ماهی بر آسیب کبدی، اطلاعات محدودی وجود دارد. در این مطالعه، اثر رژیم غذایی دارای روغن ماهی، رژیمی که دارای الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانیان است و رژیم غذایی استاندارد بر ایجاد تغییرات آسیب شناسی در بافت کبد در موش صحرایی مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    30 سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی در سه گروه غذایی قرار داده شدند: رژیم غذایی استاندارد (دارای روغن سویا)، رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای مخلوط چند روغن با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی. موش های صحرایی طی دوران بارداری و شیردهی با این رژیم ها تغذیه شدند و تغذیه حیوانات متولد شده نیز پس از زمان از شیرگیری با رژیم غذایی مانند مادر خود ادامه یافت. آسیب یاخته های کبدی در حیوانات متولد شده در زمان های 21 و 70 روز پس از تولد ارزیابی شد. میانگین مقادیر به دست آمده با نرم افزار SPSS10 و از طریق آزمون کروسکال- والیس مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    حیوانات تغذیه شده با رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای الگوی چربی مصرفی ایرانی نسبت به رژیم استاندارد، تکثیر بیشتر یاخته های مجرایی کبد را در زمان 70 روز پس از تولد نشان دادند (005/0=P). همچنین تکثیر یاخته های مجرایی کبد در تمام حیوانات سه گروه از روز 21 تا روز 70 افزایش داشت (002/0=P). این افزایش به تفکیک گروه ها، در گروه دریافت کننده روغن ماهی نیز معنی دار بود (007/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد رژیمی که چربی آن فقط از روغن ماهی تامین شود و رژیم غذایی با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی فعلی جامعه ایران، به آسیب کبدی در موش صحرایی منجر می شوند و با افزایش سن حیوان، میزان آسیب کبدی ایجاد شده بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: روغن ماهی، روغن سویا، موش صحرایی، آسیب کبدی
  • فاطمه آذری کیا، سلیمان عباسی، محمدحسین عزیزی صفحه 11
    سابقه و هدف
    دوغ نوعی نوشیدنی تخمیری است که از اختلاط ماست با آب و مقداری نمک تهیه میشود. دو فاز شدن این فراورده در طول زمان نگهداری، مشکل عمدهای است که از پایین بودن pH و تجمع کازئینها ناشی میشود. بنابراین، در پژوهش حاضر ضمن بررسی کارایی برخی مواد هیدروکلوئیدی در جلوگیری از دو فاز شدن دوغ، سازوکار پایدارسازی دوغ توسط کتیرا به عنوان یک نوع صمغ بومی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، تاثیر غلظت های مختلف پکتین با درجه متوکسیل بالا، کتیرا و صمغ لوبیای خرنوب به صورت تکی و ترکیبی، تراگاکانتین و پلیساکاریدهای محلول سویا بر پایداری دوغ ترش و تاثیر کتیرا و صمغ لوبیای خرنوب در پایدارسازی دوغ پربیوتیک (دوغ حاوی اینولین) به مدت 30 روز بررسی شد. هم چنین، به منظور شناسایی و تعیین سازوکارهای پایدارسازی هیدروکلوئیدهای مورد استفاده، ویژگی های رئولوژیکی، مقادیر پتانسیل زتا و مشاهدات ریزساختاری دوغ های پایدار شده ارزیابی شد.
    یافته ها
    استفاده از تراگاکانتین، کتیرا و صمغ لوبیای خرنوب بهترتیب در غلظتهای 1/0، 2/0 و 3/0 درصد به مدت 30 روز و پلیساکاریدهای نوع M متوکسیلزدایی شده در غلظت 6/0 درصد به مدت 6 روز از دو فاز شدن دوغ جلوگیری کرد. هم چنین، ترکیب کتیرا و صمغ لوبیای خرنوب در غلظت 2/0 درصد و نسبتهای 80: 20 و 50: 50 سبب پایداری کامل دوغ شد. از طرف دیگر، وجود اینولین در ترکیب ماست، تاثیر مثبتی بر پایداری دوغ حاصل نداشت. در حالیکه کتیرا و صمغ لوبیای خرنوب مانع دو فاز شدن دوغ پربیوتیک شدند. مطابق یافته های این پژوهش، مناسبترین مدل برای نمونه شاهد و نمونه دارای پلیساکارید نوع M مدل نیوتنی و برای سایر نمونه ها مدل قانون توان شناخته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، به نظر میرسد که نقش اساسی در ایجاد پایداری دوغ توسط کتیرا بر عهده تراگاکانتین (بخش محلول) بود و احتمالا این ترکیب توانست با جذب شدن در سطح کازئینها (به واسطه سازوکارهای ممانعت فضایی و الکترواستاتیک) موجب پایداری محصول شود. هم چنین، یافته ها نقش کمکی باسورین در ایجاد پایداری با افزایش گرانروی را به اثبات رساند. به این ترتیب، می توان از این ترکیب به عنوان یک صمغ جاذب در جلوگیری از دو فاز شدن دوغ ترش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دوغ، سازوکار پایدارسازی، هیدروکلوئید، کتیرا، رئولوژی
  • مریم ظریف یگانه، مسعود وکیلی، شهریار اقتصادی، امیرحسین فقیه، حمید حقانی، عیسی نورمحمدی، علی گلشاییان صفحه 23
    سابقه و هدف
    بیوالکتریک ایمپدانس یکی از روش های آسان و غیرتهاجمی ارزیابی ترکیب بدن است. این مطالعه به منظور بررسی ترکیب بدن و روند تغییرات آن با استفاده از روش مذکور در بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان طی شیمی درمانی در بیمارستان های رسول اکرم و فیروزگر تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که به صورت مقطعی انجام شد 71 بیمار (41 مرد و 30 زن) مبتلا به انواع بدخیمی با میانگین سنی 4/15± 9/51 سال به روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب از دو بیمارستان مذکور انتخاب شدند. ترکیب بدن بیماران در سه مقطع زمانی آغاز، میانه و پایان دوره کامل شیمی درمانی توسط دستگاه بیوالکتریک ایمپدانس ارزیابی شد. آنالیز آماری توسط آزمون های Repeated Measure ANOVA و Wilcoxon با استفاده از نرم افزار 12 SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین وزن، توده بدون چربی، توده چربی، توده بدون چربی خشک و آب کل بدن 50 بیمار زنده در طول دوره کامل شیمی درمانی(میانگین 5 ماه) تغییر معنی داری نداشت. 10 نفر از بیماران قبل از میانه دوره درمان و 11 نفر پس از میانه دوره فوت شدند (با میانگین دوره شیمی درمانی 5/2 ماه). میانگین وزن، توده چربی و توده بدون چربی خشک بدن بیماران فوت شده در طول دوره، روند کاهش معنی دار داشت(به ترتیب: 01/0=p، 02/0=p و 01/0=p) اما میانگین توده بدون چربی بدن آنها تغییر معنی دار نشان نداد. در بیماران فوت شده، میانگین کاهش توده چربی بیشتر از میانگین کاهش توده بدون چربی بدن بود (kg 8/3± 2 در مقابل kg9/1 ±7/0).
    نتیجه گیری
    کاهش وزن بدن بیماران مبتلا به سرطان که در این مطالعه فوت شدند، به طور معنی داری ناشی از کاهش توده چربی و توده بدون چربی خشک بدن بود؛ اما بیمارانی که دوره کامل شیمی درمانی را با موفقیت طی کردند، تغییر معنی دار وزن و سایر ترکیبات بدن را نشان ندادند. کاهش وزن ناشی از کاهش توده چربی و توده بدون چربی خشک بدن این بیماران طی شیمی درمانی می تواند به کاهش بقا در آنها منجر شود.
    کلیدواژگان: ترکیب بدن، بیوالکتریک ایمپدانس، سرطان، شیمی درمانی، کاهش وزن
  • فرزانه امینی، نسرین صمدی، مهدیه هرانده، مریم نقدی، انوشه شریفیان صفحه 33
    سابقه و هدف
    رامنولیپید ها به گروه بیوسورفاکتانت های گلیکولیپیدی متعلق هستند و اولین بار از سودوموناس آئروژینوزا جدا شدند. رامنولیپید ها به دلیل سمیت پایین، زیست تخریب پذیری و عملکرد انتخابی، جایگزین مناسبی برای سورفاکتانت های صناعی هستند. با توجه به مزایا و موارد کاربرد گسترده بیوسورفاکتانت ها، هدف از این تحقیق، بررسی شرایط تولید بیوسورفاکتانت های حاصل از سودوموناس آئروژینوزا 9027ATCC و دو سویه جهش یافته 6M و 34M بود.
    مواد و روش ها
    محیط کشت تولید رامنولیپید (Lindhardt) حاوی منابع مختلف کربن، توسط هر یک از سویه های سودوموناس آئروژینوزا به طور جداگانه تلقیح شد. سپس محیط کشت در شیکر انکوباتور با زمان، دما و دورهای مختلف قرار داده شد. رامنولیپید ها با اسیدی کردن محیط (2< pH) رسوب داده شدند و سپس با استفاده از حلال های آلی استخراج شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که نوع منبع کربن استفاده شده در محیط کشت، سویه باکتریایی، دما و دور گرمخانه گذاری از عوامل مهم در تولید رامنولیپید هستند. بیشترین غلظت رامنولیپید (g/l 21/2) توسط سویه 34 M در دمای C ̊30 و دور rpm150 پس از 7 روز گرمخانه گذاری و با استفاده از روغن کانولا به عنوان منبع کربن به دست آمد.
    نتیجه گیری
    می توان برای تولید مقادیر بالای رامنولیپید جهت کاربردهای غذایی، شیمیایی، دارویی و بهداشتی از سویه جهش یافته 34M استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیوسورفاکتانت، سودوموناس آئروژینوزا، رامنولیپید
  • پروین میرمیران، سمیه حسین پورنیازی، حمیرا حمایلی مهربانی، فروغ کاویان، فریدون عزیزی صفحه 39
    سابقه و هدف
    سوءتغذیه، یک مشکل عمده سلامت در بیمارستان هاست که سبب افزایش عوارض ناشی از سوءتغذیه و مرگ ومیر بیماران بستری می شود. سوءتغذیه به سهولت و با حداقل هزینه درمان می شود. بنابراین، تشخیص زود هنگام سوءتغذیه برای حمایت های تغذیه ای بیمار، بسیار مهم است. ابزار طراحی شده غربالگری سوءتغذیه بر اساس توصیه های انجمن تغذیه حمایتی انگلستان، افراد سوءتغذیه ای یا در معرض خطر سوءتغذیه یا افرادی را که ممکن است نیاز به حمایتهای تغذیه ای داشته باشند را تشخیص می دهد. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی این ابزار غربالگری از نظر روایی و پایایی در بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    446 بیمار بالای 18 سال به صورت متوالی از بخش های مختلف بیمارستان طالقانی طی 24 ساعت اولیه پذیرش و طی شش ماه انتخاب شدند. برای ارزیابی روایی(validity) ابزار غربالگری، کارشناس تغذیه از بیماران یک ارزیابی کامل تغذیه ای به عنوان استاندارد به عمل آورد، شامل: اندازه گیری های قد، وزن، BMI، چربی زیر پوستی، دور میانه بازو، تاریخچه وزن، درصد کاهش وزن غیر عمدی در 3 تا 6 ماه گذشته و یک یادآمد 24 ساعته قبل از بستری در بیمارستان و همچنین وجود علائم گوارشی. نتایج حاصل از این ارزیابی با نتایج حاصل از پرسشنامه غربالگری سوء تغذیه مقایسه شد. برای ارزیابی پایایی (reliability) ابزار غربالگری، دو پرستار شاغل در بخش های بیمارستانی ابزار غربالگری سوءتغذیه را به طور مستقل از یکدیگر طی 72 ساعت اولیه پذیرش، تکمیل کردند. میزان موافقت نتایج محاسبه شد.
    یافته ها
    درصد موافقت بین نتایج ارزیابی کامل تغذیه ای کارشناس تغذیه و ارزیابی پرستار توسط ابزار غربالگری 66 درصد بود. ابزار غربالگری دارای حساسیت 7/83 (%4/87 - 0/80: CI95%) و ویژگی 6/84 (%1/88-1/81: CI95%) درصد بود. ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی به ترتیب 3/92 (%0/95-6/89: CI95%) و 2/70 (%8/74-8/65: CI95%) درصد بود. میانگین پایایی بین دو ارزیاب 51/0 =K بود که در محدوده متوسط بود.
    نتیجه گیری
    ابزار غربالگری سوءتغذیه که توسط دو پرستار مختلف برای هر بیمار تکمیل شد، پایایی داشت و در مقایسه با ارزیابی های تغذیه ای، از روایی قابل قبولی برخوردار بود. به کمک این ابزار می توان بیماران سوءتغذیه را سریع شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: سوءتغذیه، غربالگری، روایی، پایایی
  • کیانوش خسروی دارانی، غزاله فرهادی، محمد امین محمدی فر، زهرا هادیان، فریبا سید احمدیان، رزیتا کمیلی فنود، نسرین حاج سید جوادی، پالیز کوهی کمالی، زینت کمالی صفحه 49
    سابقه و هدف
    صمغ زانتان، بیوپلیمر بسیار مهمی است که در بسیاری از صنایع به ویژه صنعت غذا کاربردهای متنوعی دارد. در این تحقیق، تولید میکروبی آن از باکتری زانتوموناس کمپستریس PTCC1473 بر ملاس نیشکر و شیره خرما در تخمیر غوطه ور و ضایعات خشک خرما (پس از شیره گیری) در تخمیر حالت جامد مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    ترکیب شیمیایی سوبستراها از نظر درصد وزن خشک سلولی، نیتروژن، قند، رطوبت، خاکستر و pH اندازه گیری شد. از محیط های کشت YMB (Yeast malt broth) و YMA (Yeast malt agar) برای نگهداری و تلقیح استفاده شد. گرمخانه گذاری مایه تلقیح در شیکر انکوباتور (دما C ̊28 و دور rpm 200 به مدت72 ساعت) انجام گرفت. جهت تعیین وزن خشک سلولی، محیط تخمیر رقیق و سانتریفوژ شد (g× 21055، min 50 و دمای C ̊5). محلول رویی برای جداسازی زانتان از رسوب توده سلولی جدا شد. پس از رسوب زانتان با ایزوپروپانول، محلول سازی مجدد و جداسازی با سانتریفوژ (g× 2056)، وزن خشک زانتان معین شد. طراحی آزمایش به روش پلاکت برمن PBD (Plackett Burman design) انجام شد.
    یافته ها
    تاثیر نوع و غلظت منابع کربن (شیره خرما و ملاس نیشکر)، نیتروژن (نیترات آمونیوم و فسفات دی آمونیوم) و فسفر (K2HPO4 و KH2PO4)، دما، زمان، دور همزن، میزان و سن تلقیح بر راندمان تولید بررسی شد. بیشترین تاثیر معنی دار به نوع منابع کربن و نیتروژن محیط کشت مربوط بود.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج حاصل از دو روش تخمیر نشان داد که راندمان (درصد وزنی گزانتان به قند مصرفی) و بهره دهی (g/g.day نسبت زانتان تولید شده به قند مصرف شده در واحد زمان) تولید در تخمیر غوطه ور (4/22، 46/7) بیشتر از حالت جامد (9/17 و 88/9) است. همچنین، ضمن اثبات برتری شیره خرما به ملاس نیشکر و ضایعات خشک خرما، با تغییر ترکیب و شرایط فیزیکی شیمیایی محیط کشت، راندمان تولید زانتان افزایش یافت.
    کلیدواژگان: زانتان، تخمیر غوطه ور، تخمیر بستر جامد، شیره خرما، ملاس نیشکر
  • فاطمه شیرازی، فرنگیس شاهپوریان، آناهیتا هوشیار راد، فاطمه حسینی، آلیس خاچیان، شیوا حیدری صفحه 57
    سابقه و هدف
    سنگ های ادراری، سومین بیماری شایع دستگاه ادراری است و شواهد نشان می دهد که میزان بروز این بیماری در چند دهه گذشته به طور مستمر افزایش یافته است. ارتباط سنگ های ادراری با رژیم غذایی تا حدودی شناخته شده است؛ ولی موارد ضد و نقیضی در این زمینه وجود دارد. این تحقیق برای تعیین ارتباط عادات غذایی و الگوی دریافت منابع غذایی با ایجاد سنگ های ادراری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مورد- شاهدی است که روی 161 نفر از بیماران مبتلا به سنگ دستگاه ادراری مراجعه کننده به بیمارستان شهید هاشمی نژاد شهر تهران که تشخیص قطعی سنگ برای آنها داده شده بود و تعداد 254 نفر از افراد سالم که از نظر سن و جنس با گروه مورد همسان بودند، انجام شد. همه واحدهای مورد پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، عادات غذایی و بسامد مصرف مواد غذایی توسط پژوهشگر مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزارspss14 انجام شد. برای تعیین وجود تفاوت آماری در متغیرهای مختلف بین دو گروه مورد و شاهد از آزمون های کای دو و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در مبتلایان به سنگ، نسبت مرد به زن 98/1 به 1 بود. همچنین، بیشترین میزان شیوع سنگ در مردان در سنین 30 تا 50 سالگی و در زنان در سنین 40 تا 60 سالگی مشاهده شد. میانگین وزن و قد در دو گروه مورد و شاهد، تفاوت آماری نداشت، اما BMI در گروه مورد به طور معنی داری بیشتر بود(007/0=p). سابقه خانوادگی ابتلا به سنگ در گروه مورد، بیشتر از گروه شاهد بود (59% نسبت به 9/31%) که از لحاظ آماری هم اختلاف معنی دار به دست آمد (001/0< p). از لحاظ مصرف منابع غذایی، میانگین مصرف منابع غذایی کلسیم (048/0=p)، فسفر (001/0=p)، پتاسیم (0001/0p<)، ویتامینA (0001/0p<)، ویتامینD (0001/0p<) و ویتامینC (004/0=p) در مبتلایان به سنگ به طور معنی داری کمتر از افراد سالم بود، در حالی که میانگین مصرف منابع غذایی اگزالات، منیزیم و ویتامین 6 B در دو گروه تفاوت معنی داری نشان نداد. از بین منابع غذایی که مصرف آنها تفاوت معنی داری در دو گروه شاهد و مورد داشتند، منابع غذایی ویتامینA و ویتامینD در آزمون رگرسیون همچنان معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که عادات تغذیه ای مختلفی، به ویژه میزان مصرف منابع غذایی کلسیم، فسفر، پتاسیم، ویتامین هایA، D و C با ایجاد سنگ های ادراری ارتباط دارند. با توجه به مشکلات درمان سنگ های ادراری و هزینه های آن، ارائه توصیه های تغذیه ای و اصلاح الگوی رژیم غذایی می تواند روشی آسان و کم هزینه برای کاهش بار این بیماری بر فرد و جامعه باشد.
    کلیدواژگان: سنگ های ادراری، مواد مغذی، عادات غذایی، منابع غذایی، عوامل تغذیه ای
  • آنیتا خنافری، مهرناز اسماعیل زاده، عباس اخوان سپهی صفحه 67
    سابقه و هدف
    باکتری های اسید لاکتیک، میکروارگانیسم هایی با توانایی تولید طیف وسیعی از ترکیبات با خاصیت ماندگاری ماده غذایی تخمیری هستند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی توان تولید لاکتوسین توسط سویه های پروبیوتیکی نمونه ماست های محلی به منظور ارزیابی عملکرد ضدمیکروبی آنها در منبع غذایی طبیعی فوق بود.
    مواد و روش ها
    نمونه برداری از بیست نوع ماست محلی (اراک، سرعین، شاهاندشت و دماوند) به منظور جداسازی و خالص سازی باکتری های اسید لاکتیک در محیط کشت MRS agar و مقایسه با سه سویه پروبیوتیک شاهد لاکتوباسیلوس کازئی (L. casei PTCC 1608)، لاکتوباسیلوس رئوتری (L. reuteri PTCC 1655) و لاکتوباسیلوس رامنوسوس (L. rhamnosus PTCC 1637)انجام شد. اثر ممانعت کنندگی رشد به روش انتشار در آگار بر 5 سویه استاندارد منتخب گرم مثبت و منفی، مورد بررسی قرار گرفت. حداکثر میزان تولید ماده ضدمیکروبی برحسب نمودار رشد و استخراج و خالص سازی لاکتوسین توسط سویه های بهینه به روش دیالیز تعیین شد. در هر مرحله، میزان پروتئین استخراج شده به روش لوری و نیز واحد فعالیت، راندمان، ضریب تخلیص، درصد بازیافت و فعالیت اختصاصی محاسبه شد. وزن مولکولی پروتئین استخراج شده به روش SDS-PAGE تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق به ترتیب جداسازی 21 سویه باکتری اسید لاکتیک را نشان داد. تولید ترکیبات ضدمیکروبی توسط سویه های فوق در فاز لگاریتمی رشد مشاهده شد که حداکثر آن مربوط به عصاره محیط کشت و فاز رویی دو سویه Ln11 و Ln17 بود. نتایج حاصل از SDS-PAGE وجود لاکتوسین هایی با وزن مولکولی 48 تا 57 کیلو دالتون را در این دو سویه مشخص کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خاصیت ضدمیکروبی باکتری های جدا شده از ماست های محلی در مقایسه با سه سوش استاندارد، می توان از آنها به عنوان سوش های پروبیوتیکی بومی با توان ضد میکروبی در منابع غذایی تخمیری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لاکتوسین، پروبیوتیک، خاصیت ضدمیکروبی، ماست
|
  • M. Mohammad Shirazi, F. Taleban, M. Sabet Kasaei, Ar Abadi, Mr Vafa, Kh Zare, F. Seyed Ahmadian Page 1
    Background And Objectives
    Information of the effects of different types of fat on liver pathology are limited. The present study was designed to compare the effects of a fish-oil containing diet, a diet with a fat composition based on the Iranian fat consumption pattern, and a standard diet on pathologic changes in the Wistar rat liver.
    Materials and Methods
    Thirty female Wistar rats were randomly allocated to one of three diets: a standard diet (containing soy bean-oil), a diet containing fish oil, and one containing mixed oil based on the Iranian population fatty acid intake. Dams in each group were fed one of the diets during pregnancy and lactation, and the pups were weaned onto the same diet. Hepato-cellular pathology in pups was assessed on days 21 and 70 postnatal. Data were analyzed using the SPSS software and Kruskal-Wallis test.
    Results
    Fish oil-fed and Iranian mixed oil-fed pups showed more ductular cell hyperplasia on day 70 postnatal, as compared to the soy bean oil-fed pups (p=0.005). The pathologic changes increased from day 21 to day 70 in all the 3 groups (p=0.002). The magnitude of the increase was significant in the fish oil-fed rats (p=0.007).
    Conclusion
    A diet containing fish oil as the only fat source and a diet with the Iranian population fatty acid intake pattern may lead to pathologic changes in the rat liver. It seems this adverse effect increases by age of the animal.
  • F. Azarikia, S. Abbasi, Mh Azizi Page 11
    Background And Objectives
    Doogh is a kind of Iranian fermented dairy-based drink produced by adding water and salt to yoghurt. The major problem of this product is serum separation during storage, because of its low pH and aggregation of caseins. In the present study, the efficiency of some hydrocolloids in preventing serum separation as well as the stabilization mechanism of gum tragacanth–a local gum–were investigated.
    Materials And Methods
    The effects of high-methoxyl pectin, tragacanth, and locust bean gum at different concentrations, individually and in combined forms, tragacanthin, and soybean soluble polysaccharides type M, on the stability of sour Doogh were investigated. In addition, the influence of gum tragacanth and locust bean gum on the stability of prebiotic Doogh (containing inulin) was also studied. In each case the duration of the study was 30 days. In order to elucidate the stabilization mechanism of gum tragacanth, the rheological properties, zeta potential, and microstructural characteristics of the stabilized Doogh samples were measured.
    Results
    According to our findings, tragacanthin, tragacanth and locust bean gum could inhibit serum separation for 30 days at a concentration of 0.1, 0.2 and 0.3%, respectively, while type M soybean soluble polysaccharides caused the stabilization at a concentration of 0.6% only for 6 days. Furthermore, combinations of gum tragacanth and locust bean gum were also effective in fully stabilizing Doogh (at a concentration of 0.15% and ratios of 80:20 and 50:50). Inulin was not effective in stabilizing the sour Doogh samples. However, tragacanth and locust bean gums inhibited serum separation in prebiotic Doogh. Based on our findings, the most suitable rheological model for the control samples and the samples containing hydrocolloids were the Newtonian and Power law, respectively.
    Conclusions
    Based on the results of this study, tragacanthin (the water-soluble part of gum tragacanth) seems to have a major role in stabilizing Doogh, probably by being adsorbed onto caseins (via electrostatic and steric repulsion). On the other hand, bassorin (the water-insoluble part of gum tragacanth) may help stabilization by increasing viscosity. Therefore, gum tragacanth could be strongly recommended to be used as an adsorbing hydrocolloid in sour Doogh to inhibit serum separation.
  • M. Zarif Yeganeh, M. Vakili, Sh Eghtesadi, Ah Faghih, H. Haghani, I. Noormohammadi, A. Golshaian Page 23
    Background And Objectives
    Bioelectrical impedance analysis (BIA) is a simple and noninvasive body composition analysis technique. The aim of this study was to assess the body composition and its trend of changes in adult cancer patients referred to Tehran Rasol-e-Akram and Firoozgar Hospitals for chemotherapy.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 71 patients (41 men and 30 women, 51.9±15.4 years old) with different types of malignancies were selected from the 2 hospitals by stratified sampling. Body composition was determined by the BIA technique at the beginning, in the middle, and at the end of the chemotherapy treatment period. Data were analyzed by repeated measure ANOVA and Wilcoxon tests, using the SPSS12 software.
    Results
    Nonsignificant changes were observed in the mean weight, fat-free mass, fat mass, dry fat-free mass and total body water of the 50 patients who successfully completed the treatment (average of 5 months). Twenty-one patients died during the treatment cycles (average of 2.5 months). They had a significant decreasing trend for weight, fat mass and dry fat-free mass (P= 0.01, P= 0.02, and P= 0.01, respectively); they had a higher reduction of fat mass than fat-free mass (2 ± 3.8 kg and 0.7±1.9 kg respectively).
    Conclusions
    Weight reduction of the cancer patients who died during the study was due to both fat mass and dry fat-free mass reductions, while in the patients who successfully completed the treatment no significant changes in body weight or body compositions were observed. It can be concluded that weight loss due to reductions in fat mass and dry fat-free mass in cancer patients during chemotherapy may result in their decreased survival.
  • F. Amini, N. Samadi, M. Harande, M. Naghdi, A. Sharifan Page 33
    Background And Objectives
    Biosurfactants are a heterogenous group of surface active molecules produced on microbial cell surfaces or excreted extracellulary. They are powerful natural emulsifiers, solubilizing and wetting agents. Rhamnolipids belong to the glycolipid class of biosurfactants and were first isolated from Pseudomonas aeruginosa. Rhamnolipids are an attractive alternative to synthetic surfactants because of low toxicity, better environmental compatibility, and high selectivity. The aim of this work was to optimize biosurfactants production by Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027 and two hyper producing mutant strains (M6 and M34) using different culture conditions.
    Materials And Methods
    The rhamnolipid-producing medium (Lindhardt) containing different carbon sources were inoculated with 5% (v/v) of a 24-h preculture. The cultures were then incubated on a rotary shaker at different temperatures and rates, with different durations. The rhamnolipids were precipitated by acidification of the culture below pH 2.0 and the precipitate was extracted by organic solvents.
    Results
    The results showed that the carbon source used in a culture medium, bacterial strain, and temperature are the most important factors in the production of biosurfactants. The maximum rhamnolipid concentration, 2.21g/l, was reached when the M34 strain was incubated at 30oC and 150 rpm for 7 days using Canola oil as the carbon source
    Conclusion
    The mutant strain M34 can be used to produce large amounts of rhamnolipid for food, chemical, pharmaceutical and hygienic applications.
  • P. Mirmiran, S. Hossein Pour Niazi, H. Hamayeli Mehraboni, F. Kavyan, F. Azizi Page 39
    Background And Objectives
    Malnutrition is an important health problem in hospitals and its association with increased morbidity and mortality has been well-documented. Since the condition can be readily treated, often at low cost, it is logical that efforts should be made to identify malnutrition for timely nutritional interventions. A nutrition screening tool (a questionnaire) was designed on the basis of recommendations of the British Association for Parenteral and Enteral Nutrition and used to identify individuals who are malnourished, at-risk of malnutrition, or may need nutritional support. The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of this tool in a hospital in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    A total of 446 patients, aged over 18 years, admitted consecutively to different wards of Taleghani Hospital in Tehran, Iran during six months were studied in the first 24 hours of admission. For testing validity of the questionnaire used, first a nutritionist made a full nutritional assessment of all the patients. The assessment included the following items: a. measurements of weight, height, body mass index (BMI), triceps skinfold (TSF), and mid-arm circumference (MAC); b. weight history and percentage of involuntary weight loss over the previous 3-6 months; a 24-hour dietary recall; c. gastro-intestinal symptoms. The results of the assessment were, then, compared with the results obtained from the screening questionnaire. The inter-rater reliability of the screening tool was assessed by two nurses who completed the screening questionnaire separately during 72 hours following admission of the patients. The agreement between results was calculated.
    Results
    There was 66% agreement between the nutritionist’s assessment results and the nurses’s assessment results using the nutritional screening tool. The sensitivity and specificity of the screeing tool were 83.7% (95%CI: 80.0-87.4 %) and 84.7% (95%CI: 81.1-88.1 %), respectively. Further analysis of the data showed the positive predictive value to be 92.3% (95%CI: 89.6-95./0 %) and the negative predictive value to be 70.2% (95%CI: 65.8-74.8%). The mean inter-rater reliability (K=0.51) was moderate.
    Conclusion
    The screening tool, completed separately for each patient by the two nurses, is reliable and, in comparison with the more objective nutritional assessment, has an acceptable validity. The questionnaire is useful for identifying malnourished patients in a hospital setting.
  • Khosravi-Darani, Farhadi, Mohammadifar, Hadian, Seyed Ahmadian, Komeili, Haj-Seyed-Javadi, Koohi Kamali, Kamali Page 49
    Background And Objectives
    Xanthan gum is an important natural biopolymer with numerous applications in various technologies, specially food industry. In this research, microbial production of xanthan by Xanthomonas campestris PTCC1473 from sugarcane molasses and date sugar in submerged fermentation (SmF) and also dried date waste (cake produced after pressing) in solid state fermentation (SSF) were compared.
    Materials And Methods
    The Plackett-Burmann design (PBD) was used in this study. Chemical composition and characteristics (dried cell weight, nitrogen, moisture, ash and pH) of the substrates were determined. Yeast malt broth (YMB) and yeast malt agar (YMA) were used as maintenance and inoculum preparation media, and incubation was performed in a shaker incubator (at 28 °C, 72 h and 200 rpm). The fermentation medium was centrifuged at 5°C and 21055  g for 50 minutes and the supernatant separated from the pellet for further xanthan extraction. After precipitation of xanthan by isopropanol, resuspension and further purification by centrifuge (at 2056  g), the xanthan dry weight was determined.
    Results
    The effects of several variables, including the kind and concentration of carbon (date sugar and sugarcane molasses), nitrogen (ammonium nitrate and diammonium phosphate) and phosphorus (KH2PO4), temperature, shaking, and size and age of inoculum, on the yield were determined. The most effective variables were found to be the type of carbon and nitrogen sources in the medium.
    Conclusion
    It can be concluded that both the yield (% w/w of xanthan/consumed sugar) and productivity (g/g.day xanthan/consumed sugar) are higher in SmF (22.4 and 7.46) than in SSF (13.3 and 4.43). In addition, date extract results in a higher productivity than date waste and sugarcane molasses. The xanthan yield could be increased by changing the composition and physical conditions of the culture medium.
  • F. Shirazi, F. Shahpourian, A. Houshiar Rad, F. Hoseini, A. Khachian, Sh Heidari Page 57
    Background And Objectives
    Urolithiasis is the third urinary disease and evidence shows that its incidence has increased continually during the past decades. The relationship between urinary stones and diet is known to some extent, but there are controversies about it. The aim of this study was to determine the relationship between dietary habits, food intake patterns and urinary stone disease.
    Materials And Methods
    This was a case-control study with 161 adult patients with urinary stone disease referred to Hasheminejad Urology Center, Tehran, Iran, and 254 healthy subjects matched for age and gender. All the subjects were interviewed using a questionnaire to obtain data on demographic characteristics, dietary habits, and food consumption frequency. Data were analyzed using SPSS version 14. The independent T-test, chi square and regression were used to examine the differences.
    Results
    Findings showed that male-to-female ratio was 1.98:1. The prevalence of renal stone was highest in men aged between 30 and 50 years and in women aged between 40 and 60 years. There were no differences in height and weight between the two groups, but BMI was significantly higher in the case group (p=0.007). A family history of renal stones was observed more frequently in the patients (59% compared to 31.9%; p<0.001). The mean intakes of food sources of several nutrients were lower in the patients than in the healthy subjects: calcium (p=0.048), phosphorus (p=0.001), potassium (p<0.0001), vitamin A (p<0.0001), vitamin D (p<0.0001), and vitamin C (p=0.004). Regression analysis confirmed the differences between the two groups as regards sources of vitamins A and D. The intakes of sources of magnesium and vitamin B6, as well as of foods rich in oxalate, were not significantly different between the 2 groups.
    Conclusion
    Results suggest that there are associations between urinary stone formation and the dietary intakes of nutrients such as calcium, phosphorus, potassium, vitamin A, vitamin D, and vitamin C. Considering the challenges of treatment and the costs of this relatively common disease, dietary recommendations may be an easy and cost-effective way to reduce its burden.
  • A. Khanafari, M. Esmaeilzadeh, A. Akhavan Sepahi Page 67
    Background And Objectives
    Lactic acid bacteria are microorganisms with ability to produce a wide range of chemical compounds that affect the shelf-life of foods. The objective of this study was to determine the potential ability of probiotics isolated from Iranian local yogurts to produce lactacins and assess their antimicrobial activity.
    Materials And Methods
    Samples were prepared from 20 kinds of local yogurts (Arak, Sarein, Shahandasht, and Damavand) to isolate and purify lactic acid bacteria in an MRS agar medium and compare them with 3 isolated probiotics strains, i.e., L. casei (PTCC 1608), L. reuteri (PTCC 1655) and L. rhamnosus (PTCC 1637). The inhibition of growth zone was tested, by the well diffusion agar method, on 5 gram-positive and gram-negative bacterial strains. The maximum amount of antimicrobial substance produced was determined by comparing the growth curves, and extraction purification of the lactacins was done by dialysis. In each stage the amount of protein extracted was determined by the Lowry method, and the recovery percent, total protein, unit activity, specific activity, purification fold, and bacteriocin field were calculated. The molecular weight of the extracted protein was determined by the SDS-PAGE method.
    Results
    A total of 21 lactic acid bacterial strains were isolated. The maximum antimicrobial components were found to be produced by Ln11 and Ld17 during the logarithmic phase of growth curve. The results of SDS-PAGE showed lactacins with molecular weights ranging from 48 to 57 KD.
    Conclusion
    Considering the antimicrobial properties of the bacterial strains isolated from the local yogurts, they can be used as local probiotic strains in production of fermented foods in preference to the 3 standard strains.