فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 22 (زمستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فربد عبادی فرد آذر، مهناز صلحی، میرسعید یکانی نژاد، امیر پاکپور حاجی صفحه 7
    مقدمه
    با توجه به شیوع بالای چاقی در کودکان، پیشگیری، و کنترل آن؛ نقش شناخت مادران بر رفتارهای پیشگیری وکنترل کننده ی کودکان، اهمیت بسزایی دارد. چون یکی از بهترین مدل های مطالعه رفتار در آموزش بهداشت جهت پیشگیری و کنترل بیماری ها بویژه چاقی، مدل اعتقاد سلامتی(Health Belief Model) می باشد، هدف این پژوهش به کارگیری مدل اعتقاد سلامتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری و کنترل کننده از بیماری چاقی در مادران کودکان چاق منطقه 17 شهر تهران در سال 1386 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی ست. از طریق نمونه گیری چند مرحله ای ازدبستانهای پسرانه ی منطقه ی17 شهر تهران100دانش آموزاز 5 دبستان، که نمایه ی توده ی بدن آنان بالاتر از مقدار استاندارد برای سن و جنس بود،انتخاب شدند.دانش آموزان به طور تصادفی به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند.روش گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر 40 سوال در 7 قسمت دموگرافیک،ابعاد مدل اعتقاد سلامتی (حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده، خودکارآمدی و نیز راهنمای عمل)بود.این پرسشنامه توسط مادران دانش آموزان تکمیل شد.بعد از تکمیل پرسشنامه، مداخله ی آموزشی برای گروه تجربی بر اساس مدل اعتقاد سلامتی در 2 جلسه 30 دقیقه ای انجام؛ و 2 هفته بعد نیز اطلاعات،مجددا گردآوری شد.برای مقایسه ی میانگین نمرات ابعاد مدل اعتقاد سلامتی قبل و بعد از مداخله در هر یک از گروه ها از آزمون آنالیز کوواریانس و برای مقایسه ی میانگین نمرات ابعاد مدل اعتقاد سلامتی با عوامل دموگرافیک از آزمون مجذورکای استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران گروه های تجربی و شاهد به ترتیب 2/33 و 2/32 سال و میانگین سن کودکان آنان در گروه تجربی 94/9 سال و در گروه شاهد 12/9 سال بود. مشخصات دموگرافیک بین دو گروه تجربی و شاهد تفاوت معنی دار نداشت.میانگین نمره ی حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی قبل از مداخله ی آموزشی ضعیف بود.بعد از مداخله ی آموزشی، میانگین نمرات حساسیت،شدت،منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی دار یافت. یافته های این پژوهش نشان داد که 11 درصدمادران کودکان چاق در هر دو گروه قبل از آموزش معتقد بودند که کودکان آنها چاق نیستند. ولی 83.3درصد از مادران(گروه مورد) که قبل از آموزش اعتقادی به چاقی کودکانشان نداشتند پس از آموزش می دانستند که کودکان آنها چاق هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی تاثیر و کارایی مدل اعتقاد سلامتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری و کنترل کننده در مادران کودکان چاق را تایید می کند.
    کلیدواژگان: چاقی کودکان، آموزش بهداشت، مدل اعتقاد سلامتی، شناخت مادران
  • ایرج کریمی، امیراشکان نصیری پور، محمدرضا ملکی، هادی مخترع صفحه 15
    مقدمه
    محدودیت منابع مالی، اکثر نظام های سلامت جهان را در زمینه کیفیت خدمات، کارائی و اثر بخشی و عدالت با چالش های گوناگونی مواجه ساخته است. برای برخورد با این مقوله، دولت ها از روش های تامین منابع مالی و نظام های پرداخت گوناگون استفاده می کنند.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - تطبیقی، شیوه های تامین منابع مالی و نظام های پرداخت به ارائه کنندگان خدمات در بخش سلامت12 کشور استرالیا، انگلیس، آمریکا، ترکیه، سوئد، نروژ، ژاپن، هلند، کانادا، دانمارک، فرانسه و آلمان مورد بررسی قرار گرفته و براساس سازوکارهای مشترک، مورد عمل در کشورهای فوق، الگوئی برای ایران طراحی شده، و اعتبار آن با نظر سنجی از خبرگان به روش دلفی محرز گردید.
    یافته ها
    در کشورهای مورد مطالعه تامین مالی ارائه کنندگان خدمات سلامت اغلب به شکل بودجه تخصیصی و به صورت کلی وسالانه انجام می گیرد. ملاک تخصیص بخصوص در بخش هزینه های جاری براساس کیفیت خدمات، هزینه ی خدمات و سطح عملکرد است. در این کشورها نظام مصوب محاسبه ی قیمت خدمات براساس برآورد هزینه است و نظام های پرداخت در سطح اول بیشتر براساس سرانه و کارانه بوده و در سایر سطوح براساس نظام سطح بندی بصورت کارانه می باشد. آزمون آماری مقایسه ی یک نسبت به نسبت جامعه معیار، معنی دار بودن نتایج را در کل تایید کرد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن تولید ناخالص داخلی ایران و سهم کم بخش سلامت از آن، جهت تامین مالی واحدهای ارائه کننده ی خدمات سلامت در سطح اول، پرداخت براساس ترکیب کارانه و سرانه توصیه می شود. در سایر سطوح ارائه ی خدمات چنانچه پرداخت به شیوه ی کارانه باشد با تخصیص غیرمستقیم منابع مالی به موسسات ارائه کننده ی خدمات سلامت(از طریق سازمان های بیمه گر پایه) و یکسان سازی تعرفه مابین بخش خصوصی و دولتی کارائی اثر بخشی و رعایت عدالت در نظام سلامت ارتقامی یابد.
    کلیدواژگان: تامین منابع مالی، نظام های پرداخت، ارائه کنندگان خدمات سلامت، بخش سلامت
  • رقیه اسکروچی، علی عظیمی*، یزادن منصوریان صفحه 25
    مقدمه

    پژوهش های بسیاری بر لزوم برخورداری از تجهیزات و زیرساخت های لازم برای تعامل با منابع اطلاعات علمی در اینترنت توجه کرده اند، اما میزان اهمیت عوامل فرهنگی-رفتاری در طول این فرایند راازیادبرده اند. هدف این پژوهش شناسایی و بررسی شرایط موجود و اثر عوامل فرهنگی-رفتاری بر تعامل با اطلاعات علمی در اعضای هیات علمی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی دانشگاه ایران بود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک پژوهش بنیادی کیفی- توصیفی ست. ابزار این مطالعه انجام مصاحبه و پرسشنامه ی مستخرج از مصاحبه هاست. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی می باشند.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داد که اعضای هیات علمی در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی در تعامل با منابع اطلاعاتی وب-پایه با مشکل مواجه اند. ریشه این مشکلات بیش از آنکه مربوط به نبود زیر ساخت ها باشد بیشتر عوامل فرهنگی-رفتاری ست. این پژوهش توانست عوامل فرهنگی-رفتاری باتاثیر منفی و مثبت در جامعه مورد نظر را شناسایی و بررسی کند. از 24 عامل فرهنگی شناسایی شده، 21 عامل نقش منفی و تنها 3 عامل نقش مثبت داشتند.

    نتیجه گیری

    اغلب تصور می شود که به محض برطرف شدن نیاز به زیرساخت های لازم برای تعامل با اطلاعات علمی در اینترنت، برای تعامل یا مصرف و تولید اطلاعات مشکل دیگری وجود ندارد.ولی اگرچه منابع زیرساختی و اقتصادی در روند انجام پژوهش از اهمیت خاصی برخوردار اند، عوامل فرهنگی-رفتاری نه تنها اهمیت کمتری ندارند بلکه می توانند عامل تعیین کننده در استفاده و بهره گیری از زیرساخت ها باشد.

    کلیدواژگان: تعامل با اطلاعات علمی در اینترنت، عوامل فرهنگی، رفتاری، اعضای هیات علمی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • محمدرضا علی بیک، روح انگیز جمشیدی، زهرا فرجی صفحه 33
    مقدمه
    با توجه به پیشرفتهای فناوری اطلاعاتی و ارتباطی، آموزش از راه دور به وسیله ی اینترنت از موثرترین روش ها برای ارتقای سطح علمی کتابداران است. این آموزش مزایایی همچون محدود نبودن به زمان و مکان خاص، ارائه ی اطلاعات به صورت چند رسانه ای، تعامل همزمان آموزشگر با فراگیررادارد.هدف این پژوهش مشخص کردن موضوعات جدید در رشته ی کتابداری و اطلاع رسانی، تعیین میزان علاقه به آموزش از راه دور در کتابداران، تعیین مهارت های کتابداران و تعیین امکانات و محدودیت ها در راه اندازی دوره های آموزش از راه دور، امکان ارائه آموزش از طریق اینترنت را در کتابخانه های دانشگاهی بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش پیمایشی _توصیفی بوده است. داده ها با پخش 137 پرسشنامه بین کتابداران شاغل در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ووزارت علوم، تحقیقات و فناوری در شهر تهران در مرداد و شهریور 1387 گرد آوری شد.
    یافته ها
    کتابداران وزارت علوم 5/90 درصد و کتابداران وزارت بهداشت95 درصد به شرکت در دوره های آموزش از طریق اینترنت علاقه مند بوده اند،100درصد کتابداران وزارت بهداشت و 8/92 درصد کتابداران وزارت علوم می توانند نیاز اطلاعاتی خود را به وسیله ی اینترنت برطرف کنند. پایگاه های اطلاعاتی بیشترین؛ و کتابخانه مجازی کمترین موضوع های تجربه شده توسط کتابداران برای دسترسی به اطلاعات بوده اند. وب سایت های آموزشی بیشترین و گفت وگو کمترین سهم را در زمینه روش های مورد نظر کتابداران برای ارائه آموزش داشته اند. به طور میانگین 70درصد کتابداران تایید کرده اند که کتابخانه های آنان آمادگی لازم- شامل وجود تکنیسین کامپیوتر، دسترسی به نرم افزار ها و سخت افزار های مورد نیاز و وجود سایت اختصاصی یا کارگاه آموزشی- برای ایجاد دوره های آموزش از راه دور از طریق اینترنت را دارند. پنجاه درصد کتابداران وزارت علوم و 6/21 درصد کتابداران وزارت بهداشت آمادگی کتابخانه-هاشان را برای برگزاری دوره های آموزش اینترنتی تایید کرده اند. از موضوعات جدید رشته کتابداری بیشتر پاسخ دهندگان در دو وزارتخانه در زمینه ی مدیریت با موضوع مهندسی دانش، در زمینه ی مجموعه سازی با موضوع ارزشیابی مجموعه، در زمینه ی خدمات فنی با موضوع رده بندی چند بر چسبی، در زمینه ی خدمات عمومی با موضوع معماری وب سایت آشنایی نداشته اند و به یادگیری موضوع سیستم-های پایگاه اطلاعاتی در زمینه ی مدیریت، یادگیری مجموعه سازی منابع الکترونیک در زمینه ی مجموعه سازی، وب کاوی در زمینه ی خدمات فنی، کتابخانه ی دیجیتال در زمینه ی خدمات عمومی علاقه بسیار داشته اند.موافق نبودن بالا دستان، عدم اطمینان به اعتبار این دوره ها، مشکلات فنی، سرعت پایین خطوط اینترنت، فقدان و یا آشنا نبودن مدرسان مجرب برای آموزش این دوره ها و فقدان مسئول اجرایی این نوع آموزش از مشکلات بیان شده، در راه اندازی دوره های آموزشی توسط کتابداران می باشد.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های مرکزی دانشگاه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شهر تهران امکانات بالقوه و قابلیت های لازم برای برگزاری دوره های آموزش کتابداری و اطلاع رسانی از طریق اینترنت را دارند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، آموزش از راه دور، آموزش اینترنتی، علوم کتابداری و اطلاع رسانی
  • ابراهیم نعیمی، جان محمد ملکزاده، مهرداد رضایی، نادر خالصی، عبدمحمد موسوی، عزیزاله پورمحمودی صفحه 41
    مقدمه
    برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن تجویز قطره ی آهن کمکی از سن 6 ماهگی در کشور ایران به اجرا گذاشته شده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت استفاده از قطره آهن کمکی درکودکان 24-6 ماهه شهر یاسوج انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی ست که در سال 1385 بر روی 300 نفر از مادرانی که دارای کودک 24-6 ماهه بودند در شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفته است. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شده است.ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوی آن با نظر افراد متخصص وپایایی آن به روش دونیمه سازی و آلفای کرونباخ (75/0=α) مورد تائید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی، آنالیز واریانس و آزمون آماری مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    برای بیش از نیمی از کودکان قطره ی آهن را مرتب مصرف شده بود؛ 249 نفر(4/84در صد) قطره را درزمان مناسب شروع و 146 نفر(7/49 درصد) از کودکان مقدار صحیح قطره ی آهن را دریافت کرده بودند. آگاهی کلی مادران ازقطره ی آهن بنسبت خوب؛ ولی نگرش آنان در این مورد ضعیف بود. عملکرد مادران در خصوص مراقبت کافی هنگام تجویز قطره آهن مطلوب بود. مادران مورد مطالعه طعم و بوی بد، عوارض گوارشی، عوارض دندانی و تغییر رنگ مدفوع ناشی از قطره ی آهن را از عوامل عدم مصرف آن ذکر نموده اند. ارتباط مصرف قطره ی آهن با آگاهی و عملکرد مادران معنی دار بود (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    مصرف نامنظم وعدم مصرف قطره ی آهن در بخشی از گروه هدف ونگرش ضعیف مادران و بی میلی کودکان به مصرف قطره به عنوان مشکلات برنامه مطرح می باشند. ارتقای کیفی آموزش در انتقال صحیح مطالب به مادران. دقت و حساسیت پرسنل به برنامه ریزی و مداخلات آموزشی وهمچنین رفع معایب قطره باید درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: قطره ی آهن کمکی، کودکان
  • پوران رئیسی، امیراشکان نصیری پور، شیرزاد کرمی صفحه 47
    مقدمه
    روانشناسان معتقدند بیست درصداز موفقیت های شخص به بهره هوشی (IQ) و هشتاد درصد به هوش هیجانی(EQ) بستگی دارد. رابطه ی هوش هیجانی با عملکرد مدیران بیمارستان ها مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف این مطالعه تعیین رابطه ی هوش هیجانی وابعاد پنج گانه ی آن با عملکرد مدیران بیمارستانهای آموزشی کرمانشاه بود.
    روش بررسی
    این یک مطالعه ی همبستگی کاربردی ست.جامعه ی پژوهش 60 نفر مدیران سطوح مختلف مدیریتی بیمارستان های آموزشی کرمانشاه است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی 33 سئوالی شرینگ است که با مقیاس پنج درجه ای لیکرت درجه بندی شده است. پرسشنامه ها به روش خودپاسخگویی تکمیل شد. ابزار اندازه گیری عملکرد مدیران، فرم های ارزشیابی عملکرد سالانه، ابلاغی وزارت بهداشت بود که توسط مافوقان خود مورد ارزشیابی قرارگرفته بودند.داده ها باشاخص های آمارتوصیفی وآزمون پیرسون ارایه می شود.
    یافته ها
    مدیران مورد بررسی از لحاظ هوش هیجانی با میانگین نمره98/117و کسب 50/71 درصد کل نمرات، دارای وضعیت قوی متمایل به متوسط بودند. در رابطه با ابعاد هوش هیجانی، مهارت مدیران بر روی مولفه های «مدیریت روابط» و «خودمدیریتی» به ترتیب قوی ترین و ضعیف ترین بود. میزان مهارت مدیران بر روی مولفه های خودآگاهی، آگاهی اجتماعی و خودانگیزی به ترتیب در رتبه های دوم، سوم و چهارم قرار داشت. در رابطه با عملکرد شغلی مدیران مورد بررسی با میانگین امتیاز 22/88 و کسب 20/80 درصد امتیازات مربوط به عملکرد دارای وضعیت قوی می باشند. بین هوش هیجانی مدیران با عملکرد شغلی آنان همبستگی مثبت معنی دار(777/.=r) وجود داشت. همچنین، هریک ازابعاد پنج گانه ی هوش هیجانی با عملکرد همبستگی مثبت معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    با بهبود روند انتخاب و گزینش مدیران بیمارستان ها بر اساس مهارت های هوش هیجانی و همچنین آموزش و ارتقای قابلیت های هوش هیجانی می توان عملکرد آنان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد، مدیر، بیمارستان
  • بهرام دلگشایی، سوگند تورانی، نادر خالصی، پیام دیندوست صفحه 55
    زمینه
    داروها یک بخش اساسی و با هزینه- اثربخشی بالایی از مراقبت های بهداشتی درمانی هستند که سهم عظیمی از هزینه های خانوارها را به خود اختصاص می دهند. از سوی دیگر نظام بیمه دارویی ایران با ساختار، سیاست ها و مقررات گذشته کارایی و اثربخشی لازم را نخواهد داشت.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی نظام قیمت گذاری و بیمه دارو در ایران و چند کشور منتخب به منظور سازماندهی وضعیت قیمت گذاری و بازپرداخت هزینه های دارو بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضراز نوع تطبیقی توصیفی ست. منابع اطلاعات پژوهش عبارت اند از نظام بیمه ی دارو در کشورهای استرالیا، انگلستان، آلمان و اسپانیا، فرانسه و ایران. گردآوری داده های پژوهش از طریق کتابخانه ای و میدانی، و بانک های اطلاعاتی، شبکه ی اینترنت و مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران، بررسی پایگاه های اینترنتی، پرسشنامه و مصاحبه انجام گرفت.
    یافته ها
    در اغلب کشورهای مورد مطالعه ساختار تصمیم گیری به صورت کمیته های مشترک بین وزارت بهداشت و نظام بیمه می باشد. وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت نقش بیشتری در تعیین نوع داروی مورد تعهد؛ و سازمان های بیمه گر نقش بیشتری در قیمت گذاری با استفاده از قدرت چانه زنی دارند. بیمار کمترین مشارکت در پرداخت هزینه ی داروهای حیاتی را دارد. بیماران مزمن و اقشار آسیب پذیر برای کلیه ی هزینه های درمان مورد شناسائی و حمایت های خاص قرار می گیرند.مقررات انتخاب دارو در لیست بیمه و قیمت گذاری آنها شفاف و روش های قیمت گذاری برای داروهای مختلف متفاوت است. کترل مصرف دارو از طریق اعمال محدودیت ها و مشوق ها برای پزشکان و داروسازان و کنترل هزینه با مذاکره، تعیین قیمت براساس حجم فروش، کاهش اجباری قیمت، دریافت تخفیف از تامین کنندگان، توزیع کنندگان و داروخانه ها است.
    نتیجه گیری
    نظام بیمه ی دارویی ایران این نقص هارادارد: دوگانگی مراجع تصمیم گیری برای دارو، شفاف نبودن سازوکار انتخاب دارو در لیست بیمه، تمایز قایل نشدن میان داروهای گوناگون از نظر میزان و سطح بازپرداخت هزینه های دارویی، روش های سنتی نظام قیمت گذاری دارو، حمایت ناقص از بیماران مزمن و گروه های آسیب پذیر، نبودن راهکارهای تشویقی تجویز منطقی دارو برای داروخانه ها و پزشکان. پیشنهاد می شود در ساختار و مقررات نظام قیمت گذاری و بیمه داروی کشور بازنگری نظام مند صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بیمه ی دارو، قیمت گذاری دارو، پرداخت از جیب، کنترل مصرف دارو
  • محمدرضا ملکی، محمد امین بهرامی، سجاد غلامعلی پور صفحه 67
    مقدمه
    در دهه های اخیر، فرهنگ سازمانی از موضوعات مهم پژوهشی در عرصه علم مدیریت بوده است زیرا بر طیف گسترده ای از مسایل فردی و سازمانی مانند تعهد سازمانی کارکنان، وفاداری، گردش کار و رضایتمندی اثر می گذارد.تعهد سازمانی، عبارت است از توان نسبی امکان شناسایی افراد بایک سازمان خاص ومیزان دخالت آنان در سازمان. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر چهار بعداز ابعاد فرهنگ سازمانی شامل آموزش و توسعه، پاداش و قدردانی، کار گروهی و ارتباطات بر تعهد سازمانی کارکنان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش تحلیلی- کاربردی مقطعی در تابستان 1387 انجام شده است. جامعه ی پژوهش کارشناسان بیمارستان شهید صدوقی یزد و نمونه ی پژوهش 76 نفر از این جامعه بود که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای استاندارد جمع آوری و به وسیله ی نرم افزار آماری SPSS-14 و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    تعهد سازمانی کارکنان با دو بعد از ابعاد فرهنگ سازمانی؛(سازوکار پاداش و کار گروهی) ارتباط معنادار دارد اما با دو بعد دیگر (آموزش و توسعه و ارتباطات سازمانی) رابطه ی معنادار ندارد.
    نتیجه گیری
    ایجاد سازوکار پاداش مطلوب است و ترویج و توسعه و ایجاد فضای مناسب کار گروهی می تواند تعهد سازمانی کارکنان را افزایش دهد و در نهایت بهبود عملکرد بیمارستان شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، بیمارستان
|
  • F. Ebadi Fard Azar, M. Solhi, M. Yekani Nejad, Pakpour Page 7
    Introduction
    Considering high prevalence of childhood obesity and importance of its prevention and control, and the role of mother's perceptions of their children behaviors, this research was aimed to study the impact of health education through health belief model (HBM) about prevention and control childhood obesity on the mothers, perceptions of overweight school children in 17th district, Tehran City, 2007-2008.
    Methods
    In this quasi-experimental study we selected100 students with BMI more than standard for their age and sex from 5 schools thorough a cluster random sampling method at 17th district, Tehran City. They divided randomly in two groups: experimental & control. We used questionnaires including 40 questions in seven demographic sections about HBM dimensions(sensibility, severity, perceived profits, perceived obstacles, self-efficacy, and action-guide) completed by children mothers. Then mothers randomly divided in two groups (Experiment and control).Experiment group gives education. For presenting the educational materials we used different educational method such as lectures, questions and graphs. For two sessions of 30 minutes period mothers education completed. Control group had no education. Two weeks later, mothers again completed the questionnaires. The data were analyzed by the spss15 for windows, for analysis of covariance (ANCOVA) and Pearson correlation tests.
    Results
    Eleven per cent of mothers failed to perceive their overweighed child as overweight, and 83/3% of mothers after education, accepted that their children are overweight these were mothers who failed to perceive their overweight child as overweight before education. The results of analysis of cov- ariance (ANCOVA) were significant between means of two group's mothers attitudes, and proved a significant difference between two mean in elements of HBM (p<0/0001). Demographic factors showed no significant difference between two groups.
    Conclusion
    Education of prevention and control of childhood obesity by means of health belief model can promote mothers perceptions, and can affect on the positive maternal attitude.
  • Karimi, Aa Nasiripour, Mr Maleki, H. Mokhtare Page 15
    Introduction
    Majority of health systems across the world are experiencing challenges in their performance, quality, equity, and efficacy because financial resources limitation. To deal with, they use different method of financial allocation resources and payment systems.
    Methods
    This comparative descriptive research is dedicated to financing methods and payment systems to the health service providers in the health sector of 12 countries: Australia, United Kingdom, United State of America, Turkey, Sweden, Norway, Japan, Netherlands, Canada, Denmark, France, and Germany. The model, based on the operated common mechanisms in the aforementioned countries, is designed for health system of Iran and it is validated by the masters and recognized as Delphi method.
    Results
    financing for health service providers in the selected countries mainly is annual global allocation budget and the criterion of allocation especially in the current cost based on quality, cost, and performance. The calculation of cost is based on estimated cost. Payment system on the first level is based on per capita and fee for service in other levels based on fee for services. Also the model was statistically confirmed the significant of results (p<0/05).
    Conclusion
    Given to the low rate of GDP and low portion of health sector from GDP in Iran, we recommended payment to the first level as combination of per capita and fee for service. The performance and justice of health system will promote with payment as fee for service for other of health service provider and indirect financial resources allocation to the health service providers (through insurance organizations) and make same tariff between public and private sector.
  • R. Eskoroochi, A. Azimi, Y. Mansourian Page 25
    Introduction

    Previous studies have paid more attention to the technical aspects of the interaction of users with the web-based scientific information, but somehow ignored the cultural-behavioral elements. This study aimed to identify the effects of cultural-behavioral elements on the interaction of faculty members of Management and Medical Information Science School with web-based scientific information.

    Methods

    This is had an applied qualitative-descriptive study; the data collection tool were a non-structured interviews, and an interview-based questionnaire. The population consisted of all faculty members of the Management and Medical Information Science School in Iran University of Medical Sciences.

    Results

    The research revealed the participants in the study are faced with some difficulties in their interaction with the Web-based information resources. In spite of the early assumptions, the results showed the main reasons of these difficulties come back to the cultural-behavioral elements rather than the technical aspects of this interaction. Among 24 identified cultural-behavioral elements, 21 elements were reported with negative effect and only 3 elements were perceived positive by the participants while their interaction with the web-based resources.

    Conclusion

    This research showed that cultural-behavioral elements not only are important but also they could play a vital role in using the technical facilities in the interaction of users with web-based resources.

  • Mr Ali Byek, Ra Jamshidi, Z. Faraji Page 33
    Introduction
    Given to information and communication technology distance learning thorough internet is the best way for librarians scientific upgrading. Distance learning has very useful advantages such as non-limiting to special time and place, multimedia information presentation, simultaneous interaction between educator and learner. This research was aimed to indicate new topic in library and information science, interest of library staffs in distance learning, librarian skills, feasibility and problems in distance learning.
    Methods
    This is a descriptive survey study. Data are collected by a questionnaires distributed among 137 library staffs in central libraries in universities of (MoH); and Ministry of Science, Research and Technology in Tehran in August and September of 2008.
    Results
    Librarians in ministry of science 90/5%; and MoH librarians95% were interested in participate to distance education via internet. Some 92/8% of librarians in ministry of science and 100% of librarians in MoH could satisfy their information needs thorough internet. Most of the librarians have experienced "data bases"; and least of them experienced "digital libraries". Educational Web sites were the most; and chats the least methods for distance learning presentation. More than 70% of librarians confirmed that their libraries spend budget for distance learning; 50% of librarians in ministry of science and 21/6% of librarians in ministry of health confirmed that facilities and equipment are provide for performances distance learning in libraries. Most of the librarians in both ministries didnt familiar with Engineering knowledge, collection evaluation, multi-label classification and Website architecture. They were very interesting to learn database management system, web mining, and digital library. Boss disagreements, not authorizing, technical problems, low speed internet, educators unfamiliar with this type of learning, have no performance responsible, were problems that librarians indicated.
    Discussion
    Central libraries in governmental universities in Tehran can be able to performance distance learning thorough internet.
  • E. Naimi, Jm Malekzadeh, M. Rezaei, N. Khalesi, Am Mousavi, A. Poormahmodi Page 41
    Introduction
    Iron drops administration has been used for preventing Iron deficiency anemia for children. The present study was carried out to assessment using iron drops in 6-24 months age children in Yasuj county
    Methods
    In a descriptive study by a stratified random sampling method, 300 mothers of 6-24 months old children were selected. A validated questionnaire, (Krunbach Alpha= 0.75), which its reliability was confirmed by nutritionist, was used to data collecting. Findings are reported using SPSS version 13, in analysis of variances, chi square test, and descriptive statistics.
    Results
    More than a half (57.6%) of children were consumed iron drops regularly, but 34.9% irregular and 7.5% did not consume it at all. In 38.6% of cases mothers had good knowledge, 47.3% had moderately good knowledge, but the remainder had poor knowledge on using and complications of iron drop in children. The practices of mothers in feeding iron drops to their children were satisfying in 58.3%, moderately satisfying in 35.3% and unsatisfying in 5.9% of cases. There was no significant relationship between age, literacy, job and mothers attitude with iron drops consumption, although the knowledge of mothers were significantly effective in iron consumption (P<0.05).
    Conclusion
    Irregular consumption and even not consuming iron drops in children, and also poor attitudes of mothers on iron drops, beside the low tendency of children to ingest iron drop are alarming problems with iron drops usage for preventing iron deficiency anemia in children.
  • P. Raeissi, Aa Nasiri-Pour, Sh Karami Page 47
    Introduction
    psychologists believe that an individual success depends 20% on his Intelligence Quality (IQ) and 80% on his Emotional Intelligence (EQ). The relationship between EQ and efficiency of hospital managers has not been studied yet. To determine relationship between EQ and its five dimensions with efficiency of managers of Kermanshah's educational hospitals.
    Methods
    This is a correlation - applied study. The studied population are 60 managers chosen from various management levels of Kermanshah educational hospitals. Data collection tool is a 33 questions using Shring questionnaire With Likert scale. Questionnaires were completed in self-answering method. Evaluating tools for manager's performance were annual evaluation forms, issued by Ministry Of Health. Data are presented by descriptive statistics indicators, and Pearson test.
    Results
    Subject managers in regards to EQ with gained mean 98/117 and 71/50 percent of total score were in strong to average status. In relation to dimensions of Emotional Intelligence, manager's skills on relation management and self management vector were strongest and weakest respectively. Manager's skills on self consciousness, social consciousness and self motivation vectors were in second, third and forth position. In relation to professional performance, managers with obtained mean score 88/22 and 80/20 percent of total score are in strong performance position. There was a significant positive correlation (r =0.0777) between managers, emotional intelligence and each of five dimensions of emotional intelligence and their professional performance.
    Conclusion
    Improvement in choosing hospital managers according their EQ skills, and training and upgrading EQ could improve their professional performance.
  • B. Delgoshaei, S. Tourani, N. Khalesi, P. Dindoust Page 55
    Introduction
    Pharmaceuticals comprise a large portion of health care expenditures, including insurance organizations expenditures. Accumulated evidence suggests that the inefficiencies of Iran's health insurance structure have led to soaring out- of- pocket payments by the beneficiaries of health insurance organizations. This study was conducted to compare pricing and reimbursement of pharmaceuticals in Iran and a number of selected countries.
    Methods
    This is a comparative- descriptive study: the pricing and reimbursement of pharmaceuticals in Iran, Australia, Germany, Spain, Turkey, UK and France were analyzed and compared. The information sources are a combination of bibliographic and in-field search for details, Custom-built Questionnaires, Online structured search on the internet and several databanks, such as Iranian Center for Scientific Information and Documents, were explored.
    Results
    In the majority of studied developed countries, the key decision-making body ruling the domain of pharmaceuticals is a joint committee, Ministries of health, acting as the national stewards of health, have a prominent role in selection of covered pharmaceuticals, and the insurance organizations, apply their negotiating capacity to set prices. Patient's co-payments for vital prescription-only pharmaceutical are usually tolerable and minimal in the studied industrialized nations. Special provisions and schemes ensure the availability and affordability of necessary pharmaceuticals for chronic patients and/or vulnerable groups. Regulations governing the selection and pricing of pharmaceuticals are reliable and transparent. Containment of pharmaceutical consumption is done through providing prescribers and pharmacists with various limitations and incentives. Cost containment is exerted by price and volume negotiation, compulsory price reduction, and coercing rebates and discounts on suppliers, distributors and retailers.
    Conclusion
    Undefined and unreliable mechanisms of selecting drugs for coverage, a singular level of reimbursement for all covered drugs, relying on traditional price setting methods and a disregard for insurer's huge capacity for actively negotiating prices with suppliers, fixed profit margins for different drugs with different unit costs, providing insufficient support for the vulnerable classes [e.g. the retired] and indigent groups, and lack of motivation for rational prescribing and/or encouragement of dispensing low-price alternatives at the pharmacy level are all among the facets of the malfunctioning Iranian system which demonstrate the need for an overhaul of the country's pricing and reimbursement approach in regard to covered pharmaceuticals.
  • Mr Maleki, Ma Bahrami, S. Gholamalipour Page 67
    Introduction
    In recent decades organizational culture has been an important theme in management researches due to its potential to affect a range of individually and organizationally outcomes such as commitment, loyalty, turnover and satisfaction. Organizational commitment has been defined as the relative strengths of an individual's identification with, and involvement in the organization. To find the relationship between these two important concepts in the Yazd biggest teaching hospital.
    Methods
    This analytical - applied study is carried out in 2007 summer. The research population comprised employees of Shahid Saddoghi hospital. The sample comprised of 76 employees. The data was collected by a standard questionnaire, and analyzed by SPSS - 14software and Pearson correlation test.
    Results
    "Rewards" and "teamwork" have significant correlation with employee's organizational commitment; but "training and development" and "organizational communication" dont have significant correlation with employee's organizational commitment.
    Conclusion
    Designing an appropriate and justified "reward mechanism" and development of "teamwork" skills between employees can increase their organizational commitment positively and improve hospital performances.