فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1387)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1387)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدعلی ایازی، محمدعلی ربی پور صفحه 5

    در هر دعوت و پیام، شکل ظاهری و نفوذ آن در دل ها از عمده ترین و مهم ترین شیوه ها به شمار می رود. قصر یکی از مباحث مهم دانش معانی است که در شیوه های بلاغی قرآن نیز درباره آن سخن گفته می شود. قصر عبارت است از منحصر کردن مسندالیه در حکمی یا تخصیص دادن چیزی به چیز دیگر به شیوه ای مخصوص. این تخصیص به شیوه های خاص و مختلفی صورت می گیرد. در زبان عربی، نفی و استثنا قوی ترین و اصلی ترین شیوه تخصیص شمرده می شود. از آنجا که قرآن کریم شریف ترین و مهم ترین متن و سند دینی ما مسلمانان محسوب می شود، برای فهم درست و عمیق آن باید به تمام شیوه های بلاغی و مختصات زبانی توجه کرد و قصر به عنوان یک سیوه بیان مقصود در قرآن کریم فراوان به کار گرفته شده است. در این مقاله شیوه های مختلف حصر و قصر و تبیین جایگاه آن در قرآن کریم و علوم بلاغی از دیدگاه های مختلف بررسی شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، قصر یا حصر، تفسیر، بلاغت
  • علی اکبر شایسته نژاد*، سید محمدباقر حجتی صفحه 27

    امر خلافت و ولایت، به سان نبوت و رسالت، امری جعلی و الهی است و علاوه بر احادیث متعددی مانند حدیث ثقلین، منزلت و غدیر، آیاتی از قرآن بر این موضوع تاکید کرده است. گرچه برخی از مفسران اهل سنت در تفسیر آیات قرآن از اذعان به این حقیقت شانه خالی کرده اند، اما در بسیاری از موارد به منزلت و جایگاه والای خاندان پیامبر (ص) اعتراف کرده اند و بیان سبب نزول یا مصادیق آیاتی از قرآن را بر آنان منطبق دانسته اند. اعتراف مفسران اهل سنت به این حقیقت، به رغم جلوگیری از کتابت احادیث و جعل و دس هزاران حدیث علیه آنان، نشان دهنده حقانیت شیعه در استمرار امر خلافت و ولایت است. این مقاله با بررسی برخی آیات مرتبط با خلافت و ولایت در تفسیر مقاتل بن سلیمان (که یکی از تفاسیر کهن است) و تفسیر الکشاف عظمت و شکوه خاندان پیامبر (ص) را در این دو تفسیر نشان داده است.

    کلیدواژگان: خلافت و ولایت، قرآن، مفسران اهل سنت، خلاقت و ولایت، اهل بیت در تفسیر مقاتل و الکشاف
  • نصرالله شاملی*، آرمان محمدی رایگانی صفحه 47

    نهج البلاغه چون قرآن دریای بی کرانی است که هرکس به سهم خود می تواند با توجه به استعدادی که دارد از آن برداشت کند. زمینه های صرف و نحو و بلاغت و زبان شناسی و همچنین علوم اعتقادی چون کلام و فلسفه و عرفان در این کتاب بشری بسیار بی همتاست. در این میان زبان شناسی از علومی است که به کمک آن می توان درهای غلتانی را صید کرد که نتایج شگفت آوری در معنی کلام امام علی (ع) آشکار می کند. یکی از شاخه های زبان شناسی در این کتاب، بررسی واژگان اخلاقی یا اعتقادی است که دارای رفتارهای گوناگون چون اشتراک (لفظی و معنوی) ترادف، تضاد و مانند آن هستند. بنابراین، در این جستار سعی ما تمرکز بر روی رفتار واژگانی است که چنانچه این رفتارها در متن های مختلف نهج البلاغه مشخص شود در استخراج معانی مختلف و تشکیل سیستم های معانی واژه اخلاقی یا اعتقادی در هر متن رفتار جدیدی دارد که این رفتار برگرفته از عوامل درون و برون زبانی است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، زبان شناسی، معناشناسی، واژگان معنایی
  • محمد فاکر میبدی صفحه 79

    بحث از محکم و متشابه از روزگاران دیرین مورد توجه قرآن پژوهان و صاحب نظران حوزه قرآن پژوهی، و یکی از زیر بنایی ترین مباحث تفسیری و علوم قرآن بوده است؛ مبنایی که خود قرآن آن را بنیان گذاری کرده و روایات نیز به شرح وتفصیل آن پرداخته اند. و در پی آن، مفسران با کاوش های فراوان آرای متعددی درباره آن ارایه کرده اند. نگارنده موضوع پیش گفته را از سه منظر لغت، روایت و قرآن کاوید و به این نتیجه رسیده است که از حیث هستی محکم و متشابه، قرآن از یک زاویه احکام و تشابه هم اقسامی دارد. از نظر چیستی، آیه متشابه نباید تک وجهی باشد، بلکه در مفهوم و مصداق باید وجوه متعددی داشته باشد. برخی از وجوه، مصداق تاویل درست است و برخی مصداق تاویل نادرست، به نحوی که مورد استفاده ناروای بیمار دلان قرار می گیرد، و به گونه ای است که تشابه د رپرتو آیه محکم و عنداللزوم برطرف می شود.

    کلیدواژگان: احکام، تشابه، محکم، متشابه، تاویل، ابهام و اجمال
  • فتحیه فتاحی زاده صفحه 111

    بررسی حکمت اختلاف فعلی در آیات متشابه یکی از مباحث علوم قرآنی است که در آثار علمی و تفسیری امامیه کمتر بدان توجه شده است. با توجه به اینکه انواع مختلفی از تفاوت در اسلوب در آیات متشابه یافت می شود، در نوشتار حاضر فقط تفاوت آیات متشابه از نوع اختلاف فعلی بررسی شده است که در یازده مجموعه خلاصه می شود، و مقصود آن دسته از آیاتی است که بیشتر تعابیر آیات، همسان و فقط قالب فعلی آنها متفاوت است. برخی با کنار هم گذاردن آیات متشابه به وجود اختلاف و تناقض در قرآن کریم حکم کرده اند که رفع این گونه شبهه ها ضرورت تحقیق را بهتر می نمایاند. در این نوشتار ضمن بررسی حکمت اختلاف فعلی در آیات متشابه لفظی به این نتیجه دست یافتیم که عواملی چند، حکت اختلاف فعلی را توجیه می کند. سیاق معنوی و توجه به پیوند معنایی آیات همجوار، ما را به دقایق موجود در تعابیر مختلف فعلی رهنمون می سازد. علاوه بر این، الفاظ آیات نیز از هماهنگی خاصی برخوردار است و گاهی اختلاف فعلی آیات متشابه مربوط به تناسب لفظی آیات می شود. پس از مسئله سیاق، باید از تفنن در فصاحت نیز یاد کرد که همانا بیان یک معنا با الفاظ متفاوت است. بدین ترتیب، دقیق ترین واژه ها در قرآن کریم به کار رفته است و امکان جایگزینی واژگان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آیات متشابه، اختلاف فعلی، سیاق معنوی و لفظی، تفنن در فصاحت
  • فتح الله نجارزادگان صفحه 131

    وجه اصلی تمایز تفسیر آیه اکمال (مایده: 3) در دیدگاه فریقین در دو امر نهفته است؛ یکی در علت نزول آیه و دیگری در تعیین روزی که در این آیه با تعبیر« الیوم » از آن یاد شده است. شیعه با توجه به مفاد آیه، شرایط نزول و مضامین احادیث، علت نزول آیه را اعلان ولایت امام علی (ع) می داند و در این قول، همداستان است. اهل سنت در تبیین مفاد آیه دچار اختلاف نظرند و درباره علت نزول آیه نیز احتمال های متعددی را مطرح ساخته اند که توجیه پذیر نیست. اساس مناقشه های اهل سنت بر دیدگاه شیعه بر ارزیابی و نقد اعتبار احادیثی است که نزول آیه را در غدیرخم و علت آن را امر ولایت می شناسد. در این میان، تنها فخررازی با نقد درون متن (فارغ از احادیث) دیدگاه شیعه را از آیه ابطال ساخته است. به نظر ما، این نقد- که تاکنون کسی به آن نپرداخته است- به دلیل درک نادرست فخررازی از استدلال شیعه است.

    کلیدواژگان: اکمال دین، اتمام نعمت، تفسیر فریقین، ولایت امام علی (ع)
|
  • Sayyedmohammadali Ayazi, MohammadAli Rabbi Pour Page 5

    In all messages, the formal feature and how it penetrates III the souls of its addressees, is one of the most important ways. Restriction (qas'r) is one the most significant issues in semantics, about which it has been spoken in rhetorical methods of Qur'an. Qasr is limitation of the subject in a predicate or restriction of one thing to another in a particular way. This restriction can be done by different means. In Arabic, negation and exclusion are the main and strongest means for restriction. As Qur'an is the most important scripture for Muslims, to reach a deeper understanding of it, we have to consider all the rhetorical methods among which is restriction. In this article we have studied different views about various ways of restriction and its status in Qur'an and rhetorics.

    Keywords: Qur'an, commentary, rhetoric's, restrictionQasr
  • Aliakbar Shayestenejad*, Sayyed MohammadBagher Hojjati Page 27

    The issue of governing and supreme leadership, the same as prophecy is a rank allocated by Allah, on which many tradition like thaqa’layn, Gadir, manzelat and many verses of Qur'an have emphasized. Although some Sunni exegetes deny this verity, but in many cases they admit the high status of the prophet's progeny and have considered them as the occasion of revelation or referent for many verses of Qur'an. Sunni commentators' acknowledgement about this fact, despite their blocking the writing of hadith and forging many traditions against them, clearly shows the right of the prophet's progeny to governing and supreme leadership. Studying the verses on governing and supreme leadership in both Muqatel and Zamakhshari exegesis, this article has tried to display the glory and splendor of the prophet's progeny in these two commentaries.

    Keywords: governing, supreme leadershipو governing, supreme leadership in Qur'anو governing, supreme leadership in Sunni exegesis Ahlolbayt in Muqatel, Kash'shaf exegesis
  • Nasrollah Shameli*, Arman Mohammadi Raygani Page 47

    Nahjulbalaga, same as Qur'an, is a vast ocean from which everyone can benefit according to his / her talent. Grammatical, rhetorical, linguistic, the same as dogmatic issues like theology, philosophy and mystics are abundant in this unique human book. Among all the knowledge, linguistics is one by which we can calch pearls of meaning which display the amazing aspects of sense in Imam Ali's words. One of the linguistic issues in this book is the study of ethical and dogmatic expressions based on their synonyms, antonyms, homonyms and polysemy’s, on which we have concentrated in our study in order to gain a better understanding of the semantic system of the words. In this article, we have tried to study these different stages of meaning and show that each ethical and dogmatic expression has a special meaning according to its context, which differ from its same usage in other contexts.

    Keywords: Nahjulbalaga, linguistics, Semantics, word sense
  • Muhammad Faker Meybudi* Page 79

    Quranic researchers have long scrutinized the issue of clearly established uses and obscure ones as atenet in interpretation and Qur'anic sciences, This issue established by Quran itself, has been elucidated by traditions, followed by exegetes' explanations abaut it. In this article, this subject is considered literally, in the traditions and Qur'an, resoluing that essentially, Qur'an from one aspect has general obscurity and exactness (tashabuh and Ehkam), from another aspect it has them partially. It also indicates that these two con be devided to different categories. Considering its qualities, the obscure uerses should have more than one aspect: various possible meanings or denotations, among which only some might be correct, while others being incorrect in a way that sick hearted persons may misuse them. At the mean time the ambiguity of such verses may be resolved by referring to the exact and clearly established verses.

    Keywords: Obscurity, exactness, obscure clearly established verses, ambiguity, esoteric interpretation
  • Fathie Fattahizade* Page 111

    Studying the justification is one of the Quranic knowledge’s (Uhum Qur'an) which is less studied in Imami works and exegetes. In such verses, different figures of speech is seen; one of which is the divergence in verbs, classified in eleven groups as discussed in this article. In these kind of literally similar verses, almost alI the words are the same except their verb forms Finally, it must be soul that the most precious words have been used In Qaran, which are the best choice and they have no other alternative.

    Keywords: literally similar verses, divergence of verbs, context, using different rhetorical forms
  • fathallah najarzadegan Page 131

    The root for differing Shiite and Sunnite interpretations of Ekmal verse (3 - Maedeh) is two things: the cause of revelation and the indication of day to which the word "al-yaom" (this day) refers. Considering the meaning of the verse, along with the conditions of revelation and teachings of the hadith, the shia have regarded "the declaration of the supreme leadership of Imam Ali" as the cause for its revelation, on which they have consensus. On the other hand, The Sunni have dispute on interpreting different segments of the verse and have suggested various possibilities for its commentary, none of which have been justified. The main cause for the -Sunni's disagreement with the Shia is on the authenticity of the traditions which identify Gadir Khum as the place and imamate as the cause for its revelation. Among the Sunni critics it is only Fakhr Razi who has assessed Shia's view, based on text analysis regardless of the traditions. In our view this critique - which was never taken into account - is due to Razi’s misunderstanding of Shias argument.

    Keywords: completing religion, fulfilling Grace, Shia-Sunni commentaries, supreme leadership of Imam AIi