فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:10 Issue: 2, 2009

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:10 Issue: 2, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهره روانشاد، عزت الله بصیری، مسعود محمدزاده صفحه 92
    بیان مساله: نقش باکتری ها در ایجاد آسیب های پیرامون ریشه به اثبات رسیده است و از میان بردن عفونت کانال ریشه، دارای اهمیت بسیاری در درمان اندودنتیکس است. محلول های شست و شو به هنگام کار آماده سازی برای گندزدایی و تمیز نمودن کانال مورد استفاده قرار می گیرند.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی آزمایشگاهی اثر ضد میکروبی اسانس آویشن شیرازی 1 و 2 درصد به عنوان محلول شست و شو در کانال آلوده به باکتری انتروکوکوس فیکالیس بود.
    مواد و
    روش
    اثر ضد میکروبی محلول های شست و شو پس از 15 دقیقه بر روی 60 دندان تک کاناله ی تازه کشیده شده، که آلوده به باکتری انتروکوکوس فیکالیس بودند، مورد بررسی قرار گرفت: گروه 1- دو میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 5/2 درصد، گروه 2- دو میلی لیتر اسانس آویشن شیرازی 1 درصد، گروه 3- دو میلی لیتر اسانس آویشن شیرازی 2 درصد، گروه 4- دو میلی لیتر محلول سترون سالین به عنوان مهار پس از شست و شو، به وسیله ی کن کاغذی، از باکتری درون کانال ها نمونه گیری و به درون لوله های دارای پنج میلی لیتر محیط کشت BHI منتقل و سپس انکوبه گردیدند. کدر شدن مایع کشت، بیان کننده ی وجود باکتری برجامانده در کانال در نظر گرفته شد. از آزمون مجذور کای برای مقایسه ی هر دو گروه با هم استفاده گردید (05/0> p).
    یافته ها
    اختلاف آماری چشمگیری میان گروه های آزمایشی وجود نداشت (05/0< p)، در حالی که محلول های شست و شو به گونه ای چشمگیر موثرتر از نرمال سالین (گروه شاهد) در گندزدایی کردن کانال بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، که اسانس آویشن شیرازی در از میان بردن باکتری انتروکوکوس فیکالیس موثر است. یافته ی این پژوهش، نیاز به بررسی دیگر خواص اسانس آویشن شیرازی مانند سمیت، خاصیت حلالیت بافتی، سازگاری بافتی را برای کاربرد بالینی پیشنهاد می نمایند
    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، محلول شست و شوی کانال، اینتروکوکوس فیکالیس
  • مریم زارع جهرمی، مسیح اثنا عشری اصفهانی صفحه 99
    بیان مساله: استفاده ازترکیب پودر کلسیم هیدروکساید- نرمال سالین به عنوان داروی درون کانال رایج بوده است. از سوی دیگر، به تازگی به استفاده از کلرهگزیدین به عنوان شست و شو دهنده و داروی درون کانال در درمان های اندو توجه ویژه ای شده است.
    هدف
    هدف از انجام بررسی کنونی، ارزیابی اثر دو محلول کلرهگزیدین و سالین بر خاصیت ضد باکتریایی کلسیم هیدروکساید و مقایسه ی آن با اثر ضد باکتریایی کلرهگزیدین به تنهایی بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی آزمایشگاهی، از 40 دندان تک کاناله ی انسان استفاده شد. پس از قطع تاج و آماده سازی کانال ها با استفاده از روش استپ بک لایه ی اسمیر برداشته شده و دندان ها در اتوکلاو سترون شدند. سپس، نمونه ها به باکتری انتروکوکوس فیکالیس آلوده و به سه گروه دوازده تایی بخش گردید. در مرحله ی بعد در شرایط آسپتیک، توسط سرنگ دارو به درون کانال ها تزریق شد (گروه 1: خمیر کلسیم هیدروکساید- نرمال سالین، گروه 2: کلرهگزیدین، گروه 3: کلسیم هیدروکساید- کلرهگزیدین). همه ی نمونه ها به مدت یک هفته در دمای 37 درجه ی سانتی گراد انکوبه و سپس، با استفاده از کن کاغذی از کانال ها نمونه گیری انجام گردید. پس از انکوباسیون نمونه ها، کلونی شماری انجام شد و نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر نورسنجی گردیدند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون واریانس و مجذور کای مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج گویای آن بود، که کلرهگزیدین به تنهایی خاصیت ضد باکتریایی بیشتری در مقایسه با گروه های کلسیمهیدروکساید- کلرهگزیدین و کلسیم هیدروکساید- سالین داشت، که این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (06/0p =).
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان می دهد، که کلرهگزیدین حداکثر خاصیت ضد باکتریایی بر ضد انتروکوکوس فیکالیس را در کانال ریشه در میان جلسه های درمان ریشه داراست. در واقع این بررسی گویای آن است، که اضافه کردن کلرهگزیدین به کلسیم هیدروکساید سبب افزایش خاصیت ضد باکتریایی کلسیم هیدروکساید و کاهش خاصیت ضد باکتریایی کلرهگزیدین می شود.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، کلسیم هیدروکساید، آنتروکوکوس فیکالیس
  • فاطمه شهرامی، مینا زارعی، مهدی وطن پور صفحه 105
    بیان مساله: مراحل درمان دوباره ی ریشه نیازمند بیرون سازی کامل مواد آغازین پر کردگی ریشه است. رایج ترین موادی که در روند درمان دوباره از درون ریشه بیرون آورده می شوند، گوتاپرکا و سیلرها هستند.
    هدف
    هدف از این بررسی آزمایشگاهی- تجربی مقایسه ی میزان مواد پرکردگی برجا مانده بر سطح کانال ریشه پس از درمان دوباره در کانال های پر شده با گوتاپرکا و رزیلون (Resilon) بود.
    مواد و
    روش
    30 دندان پره مولر تک ریشه ی بالغ انسان برگزیده شد و توسط فایل های دستگاه چرخشی RaCe تا ماستر آپیکال فایل شماره 35 آماده سازی گردید. سپس، نمونه ها به دو گروه 15تاییA و Bبخش شد. نمونه های گروهA با گوتاپرکا و سیلرAH26 و نمونه های گروه B با سیستم رزیلون با روش لترال کندانس پر گردید. پس از چهار هفته کانال های ریشه در همه ی نمونه ها با استفاده از کلروفرم و فایل های چرخشی RaCe دوباره درمان شد و ماستر آپیکال فایل به فایل شماره 40 افزایش یافت. سپس، دندان ها برش طولی خورد و میزان مواد پر کننده ی برجا مانده بر سطح عاج کانال توسط استریومیکروسکپ با بزرگنمایی 20 برابر مشاهده و نگاره های دیجیتال فراهم گردید. ماده ی برجامانده و زمان درمان دوباره توسط آزمون های آماری مان ویتنی (Mann-Whitney) و فریدمن (Freidman) مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان ماده برجا مانده در گروه رزیلون و میان دو گروه اختلاف معنادار بود (001/0p <). زمان بیرون سازی مواد پرکردگی میان دو گروه تفاوت معنادار نداشت (381/0p =).
    نتیجه گیری
    درمان دوباره ی ارتوگراد رزیلون در مقایسه با گوتاپرکا کفایت کمتری داشت و میزان ماده ی پرکردگی برجا مانده ی بیشتری بر سطح عاج کانال ریشه باقی گذاشت.
    واژگان کلیدی: درمان دوباره ی اندودنتیک، سیستم رزیلون/ اپی فانی، اینسترومنت های چرخشی
  • پرویز دیهیمی، محمد دانش اردکانی صفحه 111
    بیان مساله: بررسی محتوای سیتوکراتینی کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک می تواند از جنبه های مهم در بررسی مقایسه ای این آسیب ها باشد.
    هدف
    هدف این بررسی، ارزیابی میزان تظاهر سیتوکراتین های 13 (13CK) و 18(18CK) در کیست های ادنتوژنیک و آملوبلاستوما بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی، کیست های رادیکولار (20 مورد)، دانتی ژور (20 مورد)، Odontogenic Keratocyst (20 مورد) و همچنین آملوبلاستومای یونی سیستیک (20 مورد) و Solid (20 مورد) بررسی شدند. سپس برش های سه تا چهار میکرونی فراهم شده، با رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی (روش آویدین بیوتین) برای نمایه های 13CK و 18CK آماده شدند. اطلاعات به دست آمده با آزمون های آماری مان ویتنی (Mann- Whitney)، ویلکاکسون (Wilcoxon) و کای اسکوار (Chi-square) با سطح معنادار 5 0/0 واکاوی گردید.
    یافته ها
    در مورد 13 CKهمگی آسیب های کیستیک ادنتوژنیک و قسمت کیستیک آملوبلاستومای یونی سیستیک، سیتوکراتین 13 را در لایه های بالایی (میانی و سطحی) بیشتر از لایه های عمقی (بازال و پارابازال) آشکار نمودند. در آملوبلاستوماها تظاهر 13CK در رتیکولوم ستاره ای و جزء آکانتوماتوز بیشتر از سلول های پره آملوبلاست بود. در مورد 18CK، کیست های رادیکولار و دانتی ژور، تظاهر 18CK را در لایه های بالایی (میانی و سطحی) بیشتر از لایه های عمقی (بازال و پارابازال) نشان می دادند. نتیجه ی واکنش ایمونوهیستوشیمی 18CK در OKC ها در 100 درصد موارد منفی بود. افزون بر این، آملوبلاستوماهای یونی سیستیک و Solid تفاوتی معنادار در بروز سیتوکراتین های 13و 18 نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    13CK نتوانست تمایزی میان این آسیب ها برقرار نماید ولی تفاوت معنادار در تظاهر سیتوکراتین 18 در همه ی چهار لایه ی اپی تلیوم میان کیست های ادنتوژنیک یاد شده و آملوبلاستومای یونی سیستیک به دست آمد، که شاید دلالت بر ماهیت متفاوت این آسیب ها داشته باشد و احتمالا موید این نظریه است، که آملوبلاستومای یونی سیستیک ذاتا به صورت یک نئوپلاسم سرچشمه می گیرد نه این که از تغییر نئوپلاستیک یک کیست ادنتوژنیک به خصوص کیست دانتی ژور ایجاد شده باشد. الگوی تظاهر یکسان سیتوکراتین های 13و 18 در آملوبلاستوماهای Solidو یونی سیستیک نشان دهنده ی ماهیت یکسان بیومولکولی این ضایعات با وجود شکل بالینی و نمای gross متفاوت آنهاست.
    کلیدواژگان: کیست رادیکولار، کیست دانتی ژور، OKC، آملوبلاستوما، سیتوکراتین 13، سیتوکراتین 18، ایمونوهیستوشیمی
  • گیتا رضوانی، سهیل پردیس، الهام شریفی صفحه 122
    بیان مساله: کیست های ادونتوژنیک آسیب های به نسبت شایعی هستند، که می توانند رفتار مهاجم نشان داده و در اندازه های بزرگ بروز نمایند.
    هدف
    این بررسی، با هدف تعیین فراوانی کیست های ادونتوژنیک و بررسی خصوصیات بالینی آنها در سه مرکز موجود در شیراز، که بیشترین نمونه های آسیب شناسی دهان استان فارس را دریافت می کنند، طراحی شد.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش گذشته نگر، پرونده های موجود در بایگانی بخش های آسیب شناسی دانشکده ی دندانپزشکی و بیمارستان های خلیلی و نمازی شیراز، در یک دوره ی ده ساله (1375 تا 1385)، بررسی شد. همه ی کیست های ادونتوژنیک استخراج و خصوصیات بالینی آنها شامل جنس، سن و مکان بروز ثبت گردید. سپس، برپایه ی آخرین رده بندی WHO از کیست ها، دسته بندی و به صورت توصیفی واکاوی شدند.
    یافته ها
    از 110000 پرونده ی موجود، 179 کیست ادونتوژنیک استخراج گردید، که پس از کنار گذاشتن 45 مورد آن که با عنوان غیر اختصاصی «کیست ادونتوژنیک عفونی» گزارش شده بودند، بقیه شامل 44 مورد کیست رادیکولار (83/32 درصد)، 42 مورد کیست دانتی ژور (34/31 درصد) و 35 مورد ادونتوژنیک کراتوسیست (12/26 درصد) بودند. شیوع کلی کیست های ادونتوژنیک در جنس مذکر، خلف فک پایین و در دهه ی دوم زندگی بیشتر گزارش شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی شایع ترین کیست ادونتوژنیک در گروه یاد شده، به ترتیب کیست رادیکولار و سپس دانتی ژور است.
    کلیدواژگان: کیست ادونتوژنیک، کیست رادیکولار، ادونتوژنیک کراتوسیست، کیست دانتی ژور
  • مریم کرمی نوگورانی، شهرزاد جوادی نژاد، نغمه طلاکوب صفحه 128
    بیان مساله: پژوهش های بالینی متعددی موفقیت فیشورسیلانت را در کاهش پوسیدگی شیارها نشان داده اند. با این وجود مهم ترین علت شکست فیشورسیلانت، آلودگی در هنگام درمان است.
    هدف
    هدف از این بررسی، تاثیر استفاده از باندینگ اگزایت و پرومپت-ال-پاپ در کاهش ریز نشت در مینای آلوده به بزاق بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی، چهل دندان پرمولار به چهار گروه بخش شدند. گروه 1: دندان ها پس از اچ بی آلودگی بزاقی، فیشورسیلانت گردیدند. گروه های 2 و 3: دندان ها پس از اسید اچ، ده ثانیه به بزاق آلوده و خشک شدند. سپس، به ترتیب در گروه دو، از عامل اگزایت و در گروه سه، از پرومپت-ال-پاپ به عنوان لایه ی حد واسط پیش از فیشورسیلانت استفاده گردید. گروه 4: نمونه ها پس از اچ وآلودگی به بزاق، بی هیچ عامل باندینگ مهر و موم شدند. پس از مراحل آماده سازی و برش بوکولینگوالی، دندان ها به وسیله ی استریومیکروسکوپ بررسی گردیدند. برای واکاوی داده ها از آزمون های غیر معیاری کروسکال- والیس (Kruskal-Wallis) و مان ویتنی (Mann-Whitney) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، که میزان ریز نشت در گروه فیشورسیلانت آلوده به بزاق بی باندینگ، با گروه فیشورسیلانت بی آلودگی تفاوت معناداری دارد (05/0 < p)، در حالی که تفاوت معناداری میان میزان ریزنشت در گروه های اگزایت و پرومپت-ال-پاپ، با گروه فیشورسیلانت بدون آلودگی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    آلوده شدن مینا به بزاق پس از اسید اچ، به گونه ای معنادار به افزایش ریزنشت منجر می شود. بنابراین، استفاده از عوامل باندینگ اگزایت و پرومپت-ال-پاپ در چنین مواردی باعث کاهش میکرولیکیج در حد فیشورسیلانت غیر آلوده می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی بزاقی، فیشورسیلانت، عوامل باندینگ، ریزنشت
  • سیده مریم امیدخدا، شهلا مومنی دانایی، مرتضی عشاق، امیر حسین نجفی، شاهین ستوده مرام صفحه 136
    بیان مساله: ایران یکی از بالاترین درصدهای جمعیت جوان دنیا را داراست، بنابراین انجام بررسی های اپیدمیولوژیک در مورد میزان ناهنجاری های فکی- دندانی این طبقه، از نظر سلامت جامعه امری مهم است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان نیاز به درمان ارتودنسی در دانش آموزان 14 تا 18 ساله ی شهر شیراز با استفاده از نمایه ی IOTN بود.
    مواد و
    روش
    1818 دانش آموز 14 تا 18 ساله با استفاده از روش خوشه ایتصادفی از نواحی چهار گانه ی آموزش و پرورش شیراز انتخاب گردیدند. از ارزیابی دندانی (DHC) و زیبایی (AC) نمایه ی IOTN برای ارزیابی نیاز به درمان ارتودنسی استفاده شد. همچنین، پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی هر دانش آموز تکمیل گردید. داده ها به وسیله ی آزمون تی و مجذور کا واکاوی شد.
    یافته ها
    60 درصد دانش آموزان نیازی به درمان ارتودنسی نداشتند، 4/28 درصد آنها در مرحله ی بینابینی نیاز به درمان قرار داشته و 7/11 درصد دارای مال اکلوژن با نیاز قطعی به درمان بودند. ارتباط نزدیکی هم میان شدت مال اکلوژن و جنس یا شغل یا میزان تحصیلات پدر دانش آموزان یافت شد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    دانش آموزان 14 تا 18 ساله ی شهر شیراز، نمای دندانی بهتری نسبت به دیگر جوامع و نیاز کمتری به درمان ارتودنسی داشتند.
    کلیدواژگان: نیاز به درمان ارتودنسی، دانش آموزان 14 تا 18 ساله، نمایه ی IOTN
  • مریم راد، مریم سادات هاشمی پور، رشید علیزاده صفحه 144
    بیان مساله: میزان پیدایش سالانه ی ایدز در ایران رو به افزایش است. تنها راه کاهش احتمال خطر آلودگی به این ویروس در افراد جامعه، آموزش راه های پیشگیری و نخستین گام در مورد برنامه ریزی های آموزشی موثر، اطلاع از آگاهی اقشار گوناگون جامعه در رابطه با این بیماری است.
    هدف
    هدف از این بررسی، تعیین میزان آگاهی و نگرش مراجعین به دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان درباره ی بیماری ایدز در بهار 1385 بود.
    مواد و
    روش
    جمعیت مورد بررسی در این پژوهش توصیفی تحلیلی مقطعی، شامل 328 نفر از مراجعین (15 ساله و بالاتر) به بخش بیماری های دهان بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه ای، شامل ویژگی های دموگرافیک و سوالات مربوط به آگاهی و نگرش، گردآوری شد. برای واکاوی داده ها از برنامه یSPSS 5/13 و آزمون های مجذور کای، تی و واریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    از 328 بیمار 36 درصد مرد و 64 درصد زن (میانگین سنی 212/12±74/31 سال) بودند. میانگین نمره ی آگاهی افراد 31/69 درصد، و مهم ترین راه کسب اطلاعات، تلویزیون بود (7/67 درصد). سطح آگاهی زنان به گونه ای معنادار بالاتر گزارش شد (031/0=p). نیز، میان میزان آگاهی با سطح تحصیلات رابطه ای معنادار وجود داشت (0001/0= p). 9/86 درصد در زمینه ی انتقال بیماری هنگام درمان های دندانپزشکی احساس ترس و نگرانی داشتند. 5/48 درصد بر این باور بودند، که باید همه ی بیماران پیش از درمان دندانپزشکی، آزمایش ایدز را انجام دهند، و 2/48 درصد نیز، بر این باور بودند، که باید مبتلایان به ایدز را قرنطینه نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت افزایش کمی و کیفی برنامه های آموزشی در زمینه ی ایدز از طریق رسانه ها، و رعایت استانداردهای مهار عفونت در دندانپزشکی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ایدز، آگاهی، نگرش
  • محمود صبوحی، مسیح الله طاهر، اعظم یاراحمدی صفحه 152
    بیان مساله: سمان های زینک فسفات و پلی کربوکسیلات کاربرد وسیعی در دندانپزشکی ترمیمی، اطفال و پروتز ثابت دارند. دو سمان زینک فسفات و پلی کربوکسیلات آریادنت از مواد دندانی تولید ایران بوده که در کنار سمان های همانند وارداتی مورد مصرف قرار می گیرند. یکی از ویژگی های لازم و مهم هر سمان برای استفاده در محیط دهان کم بودن حلالیت آن است.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، تعیین و مقایسه ی حلالیت سمان های زینک فسفات و پلی کربوکسیلات هاروارد و آریادنت بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی- آزمایشگاهی که روش آن بر پایه ی دستور کار 2725 و 2726 استاندارد ایران بود، در آغاز، شمار 10 نمونه ی دیسکی شکل با ضخامت 03/0 1 میلی متر و قطر 3/0 10 میلی متر برای هر سمان مورد بررسی و مجموعا 40 نمونه ساخته شد. سپس، میزان حلالیت سمان های زینک فسفات با روش اسپکتروفتومتری و میزان حلالیت سمان های پلی کربوکسیلات با روش سنجش رسانایی انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی (T) با سطح معناداری 05/0>p واکاوی شد.
    یافته ها
    میانگین میزان حلالیت سمان زینک فسفات هاروارد و آریادنت به ترتیب 24/0 23/1 و 15/0 86/0 میلی گرم P205 در گرم بود، که از نظر آماری این تفاوت معنادار گزارش شد (001/0p =). میانگین میزان حلالیت سمان پلی کربوکسیلات هاروارد و آریادنت به ترتیب 40/4 27/39 و 05/3 85/37 زیمنس بر متر کیلوگرم بود، که از نظر آماری این تفاوت معنا دار نبود (4/0p =).
    نتیجه گیری
    با توجه به معیارهای تعیین شده از سوی استاندارد 2725 و 2726 ایران میانگین حلالیت 4 سمان زینک فسفات و پلی کربوکسیلات هاروارد و آریادنت به دست آمده در این بررسی در حد استاندارد بود.
    کلیدواژگان: سمان زینک فسفات، سمان پلی کربوکسیلات، حلالیت
  • حیدر خادمی، امیر منصور شیرانی *، فرید نیک اقبال صفحه 159

    بیان مساله: آفت عود کننده ی دهانی از شایع ترین آسیب های زخمی دهان است، که هنوز درمان قطعی برای آن شناخته نشده است. در برخی پژوهش ها لیزرهای کم توان کارآیی خوبی در کاهش شدت درد و زمان بهبودی آفت دهان نشان داده، ولی در پژوهش های دیگر نتایج متفاوت بود.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی کارآیی لیزر کم توان و مقایسه ی آن با تاثیر پلاسبو در درمان آفت دهان انجام شد.
    مواد و

    روش

    در این بررسی بالینی دو سوکور، شمار 24 بیمار مبتلا به آفت دهانی مینور که هیچ دارویی برای آن مصرف نکرده و مبتلا به بیماری سیستمیک در رابطه با آفت نبودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفری آزمایش و شاهد بخش گردیدند. در گروه آزمایش تابش لیزر انجام شد و در گروه شاهد مراحل همانند بود، ولی لیزر به ناحیه تابانده نشد. در این پژوهش لیزر دیودی (660nm،3 J/cm2، موج پیوسته) به کار رفت. شدت درد (VAS)، مدت زمان قطع درد و مدت زمان بهبودی بررسی شد. داده ها به واسطه ی آزمون تی (T-test) و تی زوج (Pair-t-test) و تحلیل کواریانس، واکاوی آماری شد.

    یافته ها

    مدت زمان بهبودی کامل در گروه لیزر 41/1±5 روز و در گروه پلاسبو 96/0±25/8 روز بود. از لحاظ آماری این اختلاف معنادار گزارش شد (001/0> p). برپایه ی تحلیل کواریانس اختلاف شدت درد میان دو گروه پس از درمان، با در نظر گرفتن اختلاف شدت درد در ابتدا، معنادار بود (009/0 = p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، لیزر کم توان باعث کاهش مدت زمان بهبودی، کاهش شدت درد و مدت زمان قطع درد در بیماران آفتی می شود.

    کلیدواژگان: آفت دهان، درمان لیزر کم توان، بهبودی، درد
  • فهیمه بقایی، مریم رئوف، شهلا کاکویی، شهرزاد ادهمی صفحه 162
    بیان مساله: درد در ناحیه ی دهان شایع ترین علت مراجعه به دندانپزشک است و تجویز نادرست ضد دردها می تواند عوارض جانبی چشمگیری را به همراه داشته باشد. انتخاب دقیق یک برنامه ی ضد درد موثر با کمترین عوارض جانبی برپایه ی گونه و میزان درد بیمار می تواند از فشار و اضطراب همراه با درد جلوگیری نماید.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی انتخاب ضد دردها در میان دندانپزشکان شرکت کننده در کنگره ی بین المللی اندودنتیکس اصفهان در سال 1385 بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی به صورت توصیفی مقطعی انجام شد. پرسشنامه ی طراحی شده برای ارزیابی روش تجویز ضد درد شامل قسمت هایی همچون اطلاعات فردی و انتخاب دارو برای کم کردن دردهای شدید، متوسط و خفیف دندانی بود. 113 پرسشنامه ی تکمیل شده بررسی گردیدند. سپس، داده های به دست آمده توسط روش آماری کای- اسکوایر (Chi-Square) بررسی شد.
    یافته ها
    برپایه ی نتایج به دست آمده درصد بالایی از پاسخ دهندگان ایبوپروفن و استامینوفن کدئین را جهت تسکین دردهای شدید، متوسط و خفیف دندانی انتخاب کردند (به ترتیب 96 و 81 درصد). بیشتر پاسخ دهندگان ایبوپروفن (400 میلی گرم) را پیش از درمان اندودنتیک به عنوان داروی پیش درمانی پیشنهاد می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی پراکندگی نسبی در انتخاب ضد درد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب، ضد درد، دندانپزشک
|
  • Ravanshad S., Basiri E., Mohammadzadeh M Page 92
    Given the importance of bacteria in the development of periradicular lesions, the eradication of the root canal infection is paramount in endodontic treatment. The use of chemical irrigants during chemomechanical canal preparation is important for disinfection and cleaning of the canal system. The aim of this in vitro study was the evaluation of effectiveness of 1% and 2% essential oil of Zataria multiflora as an irrigant in the elimination of Enterococcus faecalis from the infected root canals.The antibacterial effects of the irrigants in vitro were examined after 15 min, in freshly extracted human teeth with single roots, the canals of which were infected by E.faecalis.1. 2ml of 2.5% NaOCl2. 2ml of 1% Zataria multiflora3. 2ml of 2% Zataria multiflora4. 2ml of sterile normal saline(as control) Paper points used to sample bacteria from the root canals were transferred to tubes containing 5ml of brain heart infusion (BHI) broth. The tubes were incubated and the appearance of broth turbidity was indicative of bacteria remaining in the root canal. The data obtained were analyzed statistically for differences using the chi-squared test, comparing pairs of groups) p < 0.05(.There was no statistically significant differences between the experimental groups (p >0.05). However, the experimental irrigants were significantly more effective than the saline solution (control group) in disinfesting the root canal.It seems that essential oil of Zataria multiflora was effective at killing E.faecalis. Application of this plant essential oil as root canal irrigants may be recommended following extensive ex vivo and in vivo experiments. The findings recommend further studies of the properties of Zataria multiflora such as toxicity, tissue solving ability, and biocompatibility to be applied for clinical use.
  • Zarejahromi M., Esna Ashari M Page 99
    The use of calcium hydroxide powder in saline as an intracanal drug is common. Recently, the use of chlorhexidine solution for irrigation due to its antibacterial property has increased significantly. The Purpose of this study was to compare the antimicrobial activity of calcium hydroxide combined with chlorhexidine gluconate against E-Feacalis and to compare the results with the calcium hydroxide mixed with saline and by chlorhexidine alone.In this study, 40 teeth with single canal were used. After removing the crown and preparation of the canal with step-back technique, the root canal was irrigated with EDTA solution to remove smear layer. Then, all the samples were sterilized in autoclave and the roots were infected with E faecalis and incubated. Subsequently, the roots were divided into 3 treatment groups. Group 1 was treated with calcium powder hydroxide in salin, group 2 with calcium hydroxide powder in chlorhexidine, and group 3 with chlorhexidine. All the samples were incubated for a period of one week at 37˚C. Sampling was done by paper point. The microbiological samples were plated to count the colony-forming units and the level of CFU was assessed at the wavelength of 540nm by photometer. The mean number of colonies in all the three groups was assessed by variance analysis, and turbidity and transparency of the samples were assessed via chi-squares (x2) test.The results showed that chlorhexidine gel was significantly more effective than calcium hydroxide with chlorhexidine, calcium hydroxide, and control saline solution (p = 0.06).The results revealed that chlorhexidine gel has antibacterial effects against E-Feacalis. In fact, the study in the field showed that adding chlorhexidine to calcium hydroxide results in an increase in antibacterial effect of calcium hydroxide and reduces the antimicrobial effect of chlorhexidine.
  • Shahrami F., Zarei M., Vatanpour M Page 105
    Retreatment procedures in endodontics requires the complete removal of the original root filling materials. The most common materials that must be removed during retreatment are gutta-percha and sealers.The aim of this in vitro-experimental study was to compare the amount of residual filling material after retreatment of the root canal walls which were obturated with gutta-percha or Resilon.Thirty extracted premolar single root human adult teeth were selected and prepared by race rotary files up to MAF#35. Then, they were divided into two groups of 15 (A and B). Group A was obturated with gutta-percha and AH26 sealer and group B with Resilon system by lateral condensation technique. After 4 weeks all the canals were retreated by Race rotary files and the use of chloroform and master apical file increased to #40 file. Then, the teeth were split longitudinally and the remaining materials on the surface of the canals were visualized with streomicroscope with 20 magnification and digital photographs captured. The amount of residual materials and time of retreatment were analyzed with Mann-Whitney and Freidman tests.The highest residual material value was in Resilon group and the difference between the two groups was significant (p <0.001). The time required for retreatment was not significant between the two groups (p =0.381)Orthograde retreatment of Resilon was less efficient than gutta- percha with more residual materials on the surfaces of the root canals that were filled with Resilon.
  • Deihimi P., Danesh Ardakani M Page 111
    Statement of Problems: Evaluating cytokeratin contents of odontogenic cysts and tumors can be one of the important aspects in comparative study of these lesions The aim of this study was to evaluate expression of CK13 and CK18 in odontogenic cysts and ameloblastomas In this study, radicular cysts (20 cases), dentigerous cysts (20 cases), OKC (20 cases), unicystic ameloblastoma (20 cases) and solid ameloblastoma (20 cases) were evaluated. Then, 3-4 sections were prepared and stained with immuhistochemical procedure (avidin- biotin method. The obtained data by microscopic consideration was analyzed with statistical tests such as: Chi-square, Mann-Whitney, Wilcoxon (p <0.05).All of the odontogenic cysts and cystic parts of unicystic ameloblastoma expressed CK13 in the upper layers (middle and superficial) more than the deeper ones (basal and parabasal). In ameloblastomas, CK13 expression in stellate reticulum and acanthomatose component was more than preameloblasts. Expression of CK18 in the upper layers (middle and superficial) was more than deeper layers (basal and parabasal) in radicular and dentigerous cysts. Results of immunoreactivity with CK18 in OKC was negative in 100% of cases. In addition, ameloblastomas (unicystic and solid) did have not significant differences in expression of CK13 and CK18.CK13 did not show any differences between these lesions but significant difference in CK18 expression at all 4 layers of the epithelium in odontogenic cysts and ameloblastomas may indicate the different nature of these lesions and probably confirms this suggestion that unicystic ameloblastoma is initiated as a neoplasm essentially, no from neoplastic change of an odontogenic cyst, in particular dentigerous cyst. The same CK13 and CK18 expression pattern in unicystic and solid ameloblastomas reveals the same biomolecular nature despite different gross and clinical features.
  • Rezvani G., Pardis S., Sharifi E Page 122
    Odontogenic cysts (OC) are relatively common lesions that can behave aggressively and attain large sizes. This study has been conducted to evaluate the prevalence of OCs and their clinical features in three centers in Shiraz which receive most of the oral biopsy specimen in Fars province.In this retrospective study, the histopathologic reports from the archives of the department of pathology of Shiraz Dental School, Khalili and Namazi Hospitals pertaining to a 10 year interval (1375-1385) were reviewed. All odontogenic cysts were listed and their clinical features including sex, age and location were registered and classified according to the latest classification of World Health Organization (WHO) in OCs the results were than descriptively analyzed. Among a total of 110,000 files, 179 were retrieved as OCs after excluding 45 cases of OCs that were non-specifically reported as infected odontogenic cyst. The remainder consisted of 44 cases of radicular syst (32.83%), 42 cases of Dentigerous cyst (31.34%) and 35 cases of Odontogenic keratocyst (26.12%), respectively. OCs was more prevalent in male gender, the posterior mandible and 2nd decade of life. The most frequent OCs, in the studying population were radicular cyst and dentigerous cyst, respectively.
  • Karami Nogourani M., Javadinejad Sh., Talakub N Page 128
    Many clinical studies have reported on the success of sealants with respect to caries reduction. Saliva contamination during the procedure is the main reason in sealant's failure.
    Aim
    The aim of this study is to evaluate the effect of two types of adhesive (Excite, Prompt-L-Pop) on reducing sealant microleakage in saliva-contaminated enamel.In this experimental study, 40 intact premolar teeth were chosen and divided into four groups. Group 1: the teeth were etched and sealed with sealant without any contamination. Groups 2 and 3: the teeth were etched and exposed to saliva for 10 seconds, and air-dried. Consequently, a bonding agent (Excite, Prompt-L-Pop) was applied prior to the sealant application and curing. Group 4: After being etched and contaminated, the teeth were sealed without any bonding agent. After some processes the teeth were bucolingualy sectioned and the samples were evaluated under stereomicroscope. The findings were statistically analyzed, using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.The results showed that the amount of micoleakage in the saliva contaminated fissure sealant without bonding agent group had a significant difference with the sealant without saliva contamination group) p <0.05). Besides, there was no significant difference in the amount of microleakage between Excite, Prompt-L-Pop groups and the non– contaminated fissure sealant group.Exposing the enamel to the saliva after acid etching and prior to sealant application would increase the microleakage significantly. Using Excite and Prompt-L-Pop, the dentin adhesives, after salivary contamination would decrease the microleakage to the extent of non-salivary contaminated fissure sealant group.
  • Omidkhoda M., Momeni Danaei Sh., Oshgh M., Najafi Ah., Sotudeh Maram Sh Page 136
    Iran has one of the highest numbers of young people in the world; therefore, epidemiologic studies of dento-skeletal malformations in adolescents and young adults are important from population health viewpoints.The purpose of the study was to assess the needs for orthodontic treatment according to Index of Orthodontic Treatment Needs (IOTN) in 14-18 year old students in the city of Shiraz1818 students were selected from four districts of education in Shiraz using random cluster sampling. The dental health (DHC) and aesthetic (AC) components of the IOTN were used as an assessment measure of for orthodontic treatment needs. Also, demographic characteristics of the participants were recorded using a questionnaire. The data were analyzed using the student and Chi-squared tests.60% of the students had no need for orthodontic treatment, 28.4% were in borderline category, and 11.7% showed definite needs for treatment. Also, there was a statistically significant association between malocclusion severity and sex or father’s job or education.14-18 year old students in Shiraz had better dental appearances and did need less orthodontic treatment than in other populations.
  • Rad M., Hashemipour M., Alizadeh R Page 144
    The yearly incidences of AIDS continue to grow in Iran. The only way to preclude the outbreak of AIDS virus is promoting the society’s awareness about the disease. However, to implement an effective health educational program, the first step is to have an appropriate correct understanding of the society’s knowledge about this disease. The aim of this study was investigation of the knowledge and attitudes of patients in clinics of Kerman dental school about AIDS in 2006.In this study, 328 patients (aged 15 years or over) referred to oral medicine department were selected. To gather the data, a questionnaire including demographic data and questions on knowledge and attitude toward AIDS was prepared. SPSS (13.5) program, Chi-Square, t-test and variance analyze were used for data analysis.From 328 patients, 36.00% were male and 64.00% were female (mean ages of cases was 31.74±12.212 years). The mean knowledge score was 69.31%. Most of the cases (67.7%) were informed of HIV/AIDS by TV programs. The level of knowledge of women about AIDS was significantly higher than men (p =0.031). In addition, there was a significant relationship between the level of knowledge and education (p =0.0001).86.9% were concerned about AIDS transmission in the dental offices. 48.5% of the cases asked for diagnostic trials for AIDS before any dental treatment for all of the patients, and 48.2% asked for isolation of patients who carry the HIV/AIDS virus. The results stress the importance of providing information about AIDS by media more frequently and with higher quality. Another important factor is having good infection control standards in dental practices.
  • Sabouhi M., Taher M., Yarahmadi A Page 152
    Zinc phosphate and polycarboxilate cement have wide application in operative, pedodontics dentistry and fixed prosthodontics. The Ariadent zinc phosphate and polycarboxilate cements are manufactured in Iran. One of the important and necessary properties of each cement to be used in oral cavity is its low solubility.The purpose of the present study was to determine and compare the solubility of Harvared zinc phosphate and polycarboxilate cement with Ariadent.In this experimental study that was based on specification No 2725 and 2726 of Iranian standard, ten discs shaped samples with 1±0.03 mm width and 10±0.3 mm diameter was constructed for each cement. Zinc phosphate solubility with spectrophotometry and polycarboxilate solubility with conductivity evaluation was measured. The data were analyzed with T test. Statistical analysis was significant (p <0.05). The mean value of solubility for Harvard and Ariadent zinc phosphate cement was in order 1.23±0.24 and 0.86±0.15 mgr P205 per gr. There was statistically significant difference between the two above cements (p =0.001). The mean value of solubility for Harvard and Ariadent polycarboxilate cement was in order 39.27±4.40 and 37.85±3.05 simence on the meter per kg. There was no statistically significant difference between the two above cements (p =0.4).In accordance to determined values from Iranian standard No 2725 and 2726, the mean value of solubility of 4 experimental cements in this study was within standard limits.
  • Khademi H., Shirani Am., Nikegbal F Page 159

    Recurrent aphthous stomatitis is one of the most common ulcerative lesions of the oral cavity, but up to now no cure has been recognized for it. In some studies low level lasers had good efficacy in reducing pain intensity and healing time in recurrent aphthous stomatitis but in some other studies the results were controversial.The aim of this study was to evaluate the efficiency of LLLT in treatment of RAS as compared with the placebo effect. In this double blind clinical trial, 24 patients with minor RAS who didnt use any drugs for it or didnt have any other related systemic disease to RAS were selected and randomly divided into 2 groups of 12 cases and 12 controls. In the case group, laser was irradiated but for the control group, the procedure was similar but laser wasnt irradiated to lesions. In this research, diode laser (660 nm, 3 J/cm2, continuous) was applied. The pain intensity (VAS), the time of pain relief and healing time were evaluated. The data were analyzed by T-test, pair-T-test and covariance.This study showed that healing time was 5±1.41 days in the laser group and 8.25±0.96 days in the placebo group. Difference between the two groups was significant statistically (p <0.001). According to covariance analysis, the pain difference at the end between the two groups by considering the pain difference before treatment was significant (p =0.009).According to the results of this study, low level laser can decrease the healing time, pain intensity and the time of pain relief in patients with aphtae.

  • Baghaei F., Raoof M., Kakoei S., Adhami S Page 162
    Statement of Problems: Pain is the major reason for referring patients to dental clinics. Inappropriate use of analgesics can result in noticeable systemic side effects. Prescribing the best drug according to the severity, nature and quality of the pain can result in reduction of anxiety and stress which are aggravated with intensification of pain.The aim of this study was to investigate the analgesics prescription by dentists participating in the 9th Congress of Iranian Association of Endodontists in Esfahan/2006.A questionnaire for this cross-sectional study was designed for evaluating the patterns of analgesic prescription. It included some demographic information and drug selection to control severe, moderate and mild toothache. 113 collected questionnaires entered the study. Chi- square test was used for data analysis.Based on this study, a high percentage of responders selected Ibuprofen, acetaminophen with codeine for pain control in severe, moderate and mild toothache (96%, 81% respectively). Most responders prescribed ibuprofen (400mg) before endodontic treatment.The results of the present study demonstrated discrepancy in the analgesics selection among participants.