فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 5 (تابستان 1386)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 5 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر اکبری صفحه 5
    از مانی به عنوان یکی از بزرگترین مصلحان اجتماعی عصر ساسانی می توان یاد کرد. وی وارث اندیشه های گنوستیگی جامعه بین النهرین و مبتکر تلفیق اندیشه های بزرگ دینی عصر خود چون: زرتشتی، عیسوی و بودایی با یکدیگر بود. مانی با حضور در دربار شاهپور اول ساسانی (273-241) و اعلان رسالت خویش توانست نظر شاه را به دین خود جلب نماید. حمایت شاپور در گسترش و تقویت دین مانی موثر بود. بهرام اول (276-273) که تحت نفوذ کرتیر موبدان موبد زرتشتی قرار داشت به علت مخالفت روحانیون با این دین بعد از محاکمه مانی دستور کشتن وی را صادر کرد. با مرگ مانی پیروانش اندیشه های او را در سرزمینهای مختلف گسترش دادند. دین مانی در امپراطوری روم،آفریقای شمالی و هم چنین در ماوراءالنهر تا سرزمین چین برای خود پیروانی یافت و تا قرن سیزدهم در ترکستان به حیات خود ادامه داد.
    کلیدواژگان: مانی، شاپور، بهرام، کرتیر، ساسانیان، ادیان
  • محمدرضا جلالی صفحه 23
    تمایلات صوفیانه محمدشاه قاجار در میان شاهان قاجاری، بسیار اختصاصی است. بیشتر شاهان این سلسله به تعصباتی مذهبی مانوس بوده اند. با این حال به اقتضای ساخت خودکامه قدرت به ویژه تا پایان سلطنت ناصرالدین شاه، استبداد رای و مطلق العنانی ویژگی مشترک رفتار سیاسی تمامشان بوده است. به همین دلیل محمدشاه در همان اوان سلطنتش یکی از شایسته ترین وزرای دوره قاجاری یعنی قائم مقام را به قتل رسانید. کاری که قبل از او فتحعلی شاه در خصوص اعتمادالدوله انجام داده بود و بعد از او ناصرالدین شاه در مورد امیرکبیر صورت داد؛ و به این ترتیب سنتی در وزیرکشی بنیان نهادند که ناصالح ترین وزیر مقتدر این دوره یعنی میرزاآقاخان نوری مستظهر به انگلیس، ضمانت ستاند که در صورت خبط و خیانت و عزل به هلاکت نرسد. در عین حال منش درویشی محمدشاه موجب شد صدارت 12 ساله باقی سلطنتش را به حاج میرزا آقاسی مطلوب و مراد و پیرش بسپارد، تا نه خود و نه دیگری جرات مخالفت با وی را نیابند. حاجی میرزا آقاسی برخلاف قائم مقام که از توان عظیمی در اداره کشور برخوردار بود، اصلا بسندگی در کار ملک داری نداشت. از این رو ایران از رهگذر این دو اقدام – عزل و قتل قائم مقام و نصب و تثبیت حاج میرزا آقاسی – به سرعت و شدت بیشتری در سراشیبی آغاز شده شاه پیشین حرکت کرد و واپس رفت. اما شخصیت حاج میرزا آقاسی یکسره بر خطا نیست و قضاوت درباره او به شفافیت بعضی وزرای دیگر نیست، چنان که قضاوت در خصوص محمدشاه به صراحت برخی شاهان دیگر قاجاری نیست. اینان بعضا از سوی اهل فن به خصوص آنان که بر منش و مشرب فردی و مسلکی معطوفند، مورد مدافعه نیز قرار گرفته اند. در این نوشتار بر پایه شواهد، جستاری در این زمینه در قالب مناسبات عمیق و پایداری که این دو با هم داشته اند و در پرتو و شعاع آن، ملک و ملت نادیده انگاشته می شده، انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: محمدشاه، حاج میرزا آقاسی، قائم مقام
  • غلامحسین زرگری نژاد صفحه 41
    میرزا قاضی محمدجعفر یزدی، مشهور به ذوالریاستین از صوفیان اندزنامه نویس دوره ناصری است. او در رساله وجوب دعای شاهنشاه به دفاع از سلطنت مطلقه ناصرالدین شاه برآمد. ذوالریاستین در همین راستا با تاکید بر ضرورت اطاعت ورزیدن مردم از پادشاه، هرگونه اندیشه اعتراض و عصیان را نامشروع می داند. بحران های سیاسی- اقتصادی دوره ناصری که ربطی وثیق با قدرت مطلق العنانی پادشاه داشت، عصیان های گسترده ای را زمینه ساز شد. قیام تنباکو نمود آشکار این وضعیت بود. ذوالریاستین در واکنش به آن قیام به تلاش نظری در دفاع از بنیادهای سلطنت و شخص پادشاه برآمد، اما تلاش نظری او دیگر اعتباری نداشت.
    کلیدواژگان: تصوف، اندرزنامه نویس، سلطنت مطلقه، مشروعیت، بحران سیاسی
  • جواد سخا صفحه 57
    پژوهش حاضر به بررسی آراء، عقاید و اعمال اقتصادی، صنعتی مرتضی قلی خان صنیع الدوله می پردازد. صنیع الدوله در آلمان تربیت علمی یافت و در بازگشت به ایران تحت حکومت ناصرالدین شاه، تلاش کرد، آموخته های علمی خود را برای پیشرفت صنعتی کشور (در عرصه عمل و نظر) به کار اندازد. او با تامل در علل ضعف و واپس ماندگی کشور به بیانات اندیشه های اقتصادی خود مطابق با اصلی ترین نیازهای کشور پرداخت. در رساله راه نجات مزایای ایجاد راه آهن را به طور مبسوط شرح داد و در مقام وزیر مالیه راه تامین مالی آن را نشان داد. او از بانیان فکر صنعتی کردن ایران است و از بزرگترین و خردمندترین متفکران اصلاح نظام مالی روزگار خود به حساب می آید. و در تاریخ نوسازی ایران و توسعه و پیشرفت کشور در مسیر استقلال ملی و فرهنگ خودی یکی از پیشگامان تفکر و کار محسوب می شود.
    کلیدواژگان: صنیع الدوله، صنعتی شدن، راه آهن، لوایح، مجلس
  • دکترعباسقلی غفاری فرد صفحه 75
    پس از تاسیس صفویه در ایران و شکل گیری سلسله گورکانیان در هند، با توجه به پیشینه روابط دو سلسله که تا روزگار امیر تیمور گورکان و خواجه علی صفوی قدمت داشت، رابطه ای استوار و صمیمانه میان پادشاهان صفوی و امپراتوران گورکانی هند به وجود آمد. اما این رابطه گاهی فراز و فرودهایی می یافت که در این میان، قندهار نقش نسبتا مهمی در این نوسانات ارتباطی پیدای کرد. مقاله حاضر، تحولات روابط دو سلسله را در رابطه با قندهار و در روزگار چند تن از پادشاهان صفوی و امپراتوران گورکانی هند بررسی می کند.
    کلیدواژگان: قندهار، بابر، شاه اسماعیل، شاهان صفوی، امپراتوران گورکانی هند
  • غلام عباس ذوالفقاری صفحه 85
  • یوسف متولی حقیقی صفحه 105
    با پایان یافتن جنگ جهانی اول، امان الله خان و رضاشاه به فاصله کمی از یکدیگر در افغانستان و ایران به قدرت رسیدند. آن ها در سال های اولیه حکومت به دلیل تلاش برای تثبیت موقعیت خود ترجیح دادند پرداختن به اختلافات اساسی خود را در مرزها که میراثی از گذشته بود به زمان دیگری موکول کنند و با یکدیگر روابط حسنه داشته باشند. امان الله در بازگشت از سفر اروپایی اش میهمان رضاشاه شد اما به دلیل نزدیک شدن بیش از حد به ترکیه رضاشاه به سردی با او رفتار کرد. رفتارهای امان الله خان بعد از رسیدن به کابل تا اندازه زیادی ضد ایرانی بود و به همین دلیل باعث قطع روابط سیاسی ایران و افغانستان شد. با سقوط امان الله خان، دوران نه ماهه حکومت حبیب الله کلکانی معروف به بچه سقا آغاز شد. در این دوره هیج ارتباط خاصی میان ایران و افغانستان ایجاد نشد و دولت ایران حکومت بچه سقا را به رسمیت نشناخت. با سقوط بچه سقا محمد نادرشاه زمامدار افغانستان شد. به دنبال پیدایی برخی اختلافات مرزی بین ایران و افغانستان، محمدنادر شاه تعیین تکلیف در مورد اختلافات را به عهده ی رضاشاه گذاشت اما قتل او مانع از حل اختلافات طرفین شد.
    کلیدواژگان: ایران، افغانستان، روابط سیاسی، پهلوی، پیمان ها
  • حسین مفتخری، علی فتح قبادپور صفحه 115

    مشاهیر معتزلی در زمان سه تن از خلفای عباسی (مامون، معتصم و واثق) از نفوذ زیادی برخوردار بودند. دامنه این نفوذ در زمان متوکل عباسی متوقف گردید؛ چرا که وی برخلاف سیره خلفای قبلی شیوه اهل حدیث را برگزیده و به مخالفت با آراء و عقاید معتزله برخاست و آنها را مورد تعقیب و آزار و اذیت قرار داد. در این دوره سختگیری اهل حدیث نسبت به معتزله در تمام ممالک آغاز شد ولی مجددا معتزله از زمان شکل گیری آل بویه تا دوره اقتدار آن در ایران از نفوذ زیادی برخوردار شدند. در این عصر شخصیتهای مهم معتزلی مشغول نشر عقاید خود بودند و حتی بعضی از آنها به مناصب بالایی رسیدند که از این نمونه ها می توان به صاحب بن عباد، وزیر دو تن از امرای بویهی و قاضی عبدالجبار همدانی، قاضی القضات ری اشاره کرد.
    در مقاله حاضر ضمن اشاره به مذهب آل بویه، علل گرایش معتزله به ایشان و چگونگی گسترش فعالیت این جریان فکری، سیاسی درباره آل بویه و نهایتا افول آنها را به بحث خواهیم گذاشت.

    کلیدواژگان: آل بویه، معتزله، اصحاب حدیث، صاحب بن عباد، قاضی عبدالجبار
|
  • Muhammad Reza Jallali Page 23
    Soufist Inclinations of Muhammad Shah were special among Qajarid kings. Most of the king of this dynasty possessed some sort of religious bigotry. However, due to their despotic power structure specifically till the end of Nasser-al-Din Shah, the common political behavior of all of them used to be despotism and absolutism. As its aftermath, Muhammad Shah murdered Ghaem Magham Farahani, who was the most deserved minister of the Qajarids, at the beginning of his reign. This was what Fath-ali Shah did to Etemad-al Dollah before hin and what Naser-al Din hah did to Amir Kabir after him. They established a tradition of murdering ministers. Consequently, Mirza Agha Khan Nouri, who was the most undeserving minister with English inclinations, asked for a guarantee of his life in case of betrayal, wrongdoing and abdication. Thus Muhammad Shah’s Suffist manners made him choose his master and teacher Hajj Mirza Aghassi as his chancellor for the 12 remaining years of his reign in order not to let himself or the others to oppose him. Unlike Ghaem Magham, Hajj Mirza Aghassi was devoid of any abilities in managing a country. As a result of these two decisions – dismissing and then murdering Ghaem Magham and the assignment of Hajj Mirza Aghassi- the decline of the country on its path to backwardness, which started by the previous king, sped up. Hajj Mirza Aghassi’s character was not all to blame and can not be judged as clearly as the other ministers as we can not judge the character of Muhammad Sha’s character as the other kings. These two have been defended by those who believe in [Suffist] thoughts. In this article, I have embarked on explaining the deep and stable relationships between these two and their ignoring the country and its people.
  • Dr. Gholam Hussein Zargari Nejad Page 41
    Mirza Ghazi Jafar Yazdi, Known as Zo-al Riasatain, is a Sufist moral writer in Nasser-al Din Shh’s era. He defended the absolute monarchism of Nasser-al Din Shah in his book called On the obligation of Praing the King. Zo-al Riasatain necessitated the obedience to the king and considered any objection or revolt against the king as breaching the [relioug] Law. Politico-economical crises of Nasseri era, which were directly related to his absolute power, caused a lot of revolts. A dominant manifestation of that was the Tobacco revolt. Zo-al Riasatain tried to defend the royal foundations and the king himself to react against these revolts but these attempts lacked ant credits.
  • Jvad Sakha Page 57
    This article analyzes Morteza Gholi Khan Sani-al Dolle’s economic and industrial thoughts and practices. Sani-al Dolle studied in germany and upon his return to Iran in Nasse-al Din Shah’s time tried to put his scientific knowledge in practice to improve his country’s industry both theoretically and practically. Reflecting on the weaknesses and backwardness of the country, he expressed his economical thoughts based on his country’s basic needs. In his article called the Path to Deliverance the explained the advantages oh the railway for the country and as the finance minister he showed the way to provide its expenses. He is the founder of industrializing Iran and the wisest and greatest thinkers of the reformation of financial system in his own time. He is also one the pioneers of the development and advancement of Iran for its national and cultural independence.
  • Dr. Abbass Gholi Qafari Fard Page 75
    After the establishment of the Safavids in iran and the construction of the Gurkanids dynasty in India, concerning the previous relations between the two dynasties till the time of Amir Teimour Gurkani and Khoja Ali Safavi, there was a stable and close tie between the Safavids kings and Indian Gurkani emperors. Although there were ups and downs in these relations, Kndhar plyed an important role in the fluctuations of these ties. This article will deal with the relationships beteen these two dynasties in the time of some of their kings.
  • Page 85
    Orientalism was a completely indifferent discipline to study eastern languages in the past, but it brings about negative connotations nowadays. What orientalism means can be categorized in three groups: First, should we approach orientalism as the manifestation of the encounter between West and East or as opposition between them? Second, it is an analysis of Edward Said’s ideas and finally it deals with scientific works that need more studies on th east. West has always defined the east as the ‘Other’, and this otherness of the east has determined the power relations between them. The Orientals were considered emotional, passive, devoid of any logical reasoning and sensuous, whereas the westerners were active and rational beings. Such a definition of the orientals justified the occupation of their territories both in their countries and abroad. Although some muslim scholars reject the ideas of orientalists totally, there are some who consider the positive side of orientalists for muslim communities. Kurd Ali maintains that muslim scholars can use orientalist methodologies to create modern and trustworthy versions of their own histories and others believe that orientalists have been very influential in introducing islam into Europe. This article ventures to explore the points of strength of orientalis’s studies through comparing and contrasting ideas of different scholars concerning oriental studies.
  • Dr. Yousef Motavali Haghighi Page 105
    Aman-allah Khan and Reza Shah came to power in Afghanistan and Iran with a short interval after the First World War. They both preferred to postpone dealing with their long established controversy over the borderlines, which was a heritage of the past, due to their attempts to stabilize their status in the early years of their reigns. So they had friendly relationship. Aman-alah Khan came to Iran on his journey back from Europe, but Reza Shah bid him a cold welcome due to his close relationship with Turkey. Aman-allah Khan’s hostile treatment with Iran after going to Kabul put an end to Iran-Afghan relations. After dethroning Aman-allah Khan, Habib-allah Kalkani, known as Sagha Child, started his nine month reign. There was no special relation between these two governments and Iran did not authorize his government. Muhammad Nader Shah overtook power in Afghanistan after dethroning Habib-allah Kalkani. Muhammad Nader Shah asked Reza Shah to solve the borderline controversy between the two countries, but his murder put and to this solution.
  • Dr. Hussein Muftakhari, Ali Fathe Qobadpour Page 115

    The Great Motazelleh elites enjoyed high power in the reign of three Abbasids kings (Mamoun, Motasem and Vaseq). Motavakel put and end to their great influence. Because he was the follower of Hadith Scholars and opposed the ideas and thoughts of Motazelleh. Then he persecuted and rebuked them. Hadith Scholars continued admonishing Motazelleh in all the countries till Al-Boye took control and this increased their revival. Renown Motazelleh scholars started spreading their ideas and some even were appointed governmental posts such as Saahib ibn Ebad as the minister of two Boyese kings. And the Judge Abdul Jabar as the supreme judge of Rey city. In this essay, we will analyze the reasons why Motazelleh was attracted by Al-Boye and its development and finnaly the causes of its decline.