فهرست مطالب

پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1388)

دوفصلنامه پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1388)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 0
  • خدیجه سفیری، معصومه غفوری صفحه 1
    مساله هویت ملی و دینی جوانان با توجه به درصد بالای جمعیت و نقش سازنده آنان در سرنوشت آینده کشور، اهمیتی دو چندان دارد. خانواده به جهت الگو گیری جوانان از والدین می تواند از عوامل مؤثر در این زمینه باشد. هدف از این مقاله بررسی میزان هویت دینی و ملی جامعه مورد مطالعه و رابطه آن با پایبندی و عملکرد آموزشی والدین و همچنین روابط صمیمی آنان می باشد.
    این تحقیق با دیدگاه کنش متقابل نمادین انجام شده است و با روش پیمایش و بهره گیری از تکنیک پرسشنامه هویت ملی و دینی، 390 نفر از جوانان 18-25 ساله شهر تهران بررسی شدند و هویت مطرح شده با ویژگی های فردی و خانوادگی آنان در ارتباط قرار داده شد که نتایج آن به شرح زیر است:در خانواده هایی که والدین پایبندی بالایی نسبت به مؤلفه های ملی و دینی دارند جوانان آن ها نیز از هویت ملی و دینی قوی تری برخوردار هستند. عملکرد والدین در زمینه آموزش جوانان در دو بعد ملی و دینی با هویت ملی و دینی جوانان، رابطه مستقیم و مثبت دارد. میان منطقه محل سکونت و هویت ملی و دینی جوانان رابطه ای منفی و معکوس وجود دارد. با افزایش سن هویت دینیکاهش می یابد و بین تحصیلات و هویت دینی و ملی رابطه منفی و معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت دینی، هویت ملی، جوانان، خانواده
  • محمد سعید ذکایی صفحه 29
    تعامل نیروهای ساختاری و ارزشی در جامعه جدید ایران، شرایط ی تازه برای تجربه گذار به بزرگسالی و ارتباط نسل ها ایجاد کرده است. عاملیت ارتقا یافته و فردی شدن، از جمله زمینه های اصلی هستند که برآیند آن، غیراستاندارد شدن و غیرخطی شدن گذار بوده است.
    مقاله حاضر بر اساس مطالعات تجربی نویسنده بر فرهنگ و خرده فرهنگ های جوانان ایرانی و نیز اتکا به داده های به دست آمده از پیمای ش های اخیر ملی، الزامات تحول در تجربه گذار را بر روابط قدرت جوانان با خانواده های خویش، میل افزایش یافته آنها به کسب استقلال، دموکراتیزه شدن مناسبات خانوادگی و اجتماعی شدن دو طرفه، بررسی می کند. استدلال اصلی این مقالهآن است که تجربه تعاملات نسلی جوانان در خانواده و نیز اجتماع بزرگ تر، بیش تر از آنکه بیانگر گسست و به اصطلاح انقطاع نسلی باشد، بیانگر تداوم و پیوستگی است که نیروهای جهت دهنده آن اگرچه به طور فزاینده از شرایط تحول یافته فرهنگی و ارزشی جامعه تاثیر می پذیرد، همچنان وابسته به نیروهای ساختی چون طبقه، جنسیت و مکان زندگی می باشد.
    کلیدواژگان: گذار، روابط بین نسلی، استقلال طلبی، بازآفرینی فرهنگی و
  • ناصر فکوهی، مجنون آموسی صفحه 49
    این مقاله به بررسی موضوع احساس تعلق به هویت ملی و هویت قومی در کردستان ایران با تاکید بر جوانان پیرانشهر می پردازد. شهرستان پیرانشهر در آذربایجان غربی به لحاظ مطالبات هویتی در چند سال اخیر بسیار مطرح بوده است. نزدیکی این منطقه به عراق نیز موقعیت این شهرستان را حساس تر و پیچیده تر می کند. این تحقیق بر وضعیت معیشتی جوانان این منطقه و بخصوص وجود روابط قانونی و غیر قانونی مبادله کالا با کردستان عراق تاکید داشته است، گویای آن است که جوانان پیرانشهر به واسطه همین روابط، شرایط جهانی شدن، رواج گسترده رسانه های قومی مثل ماهواره و مطالبه مشارکت فعال سیاسی در سال های اخیر هویت های جماعت گرایانه قومی خود را تقویت کرده اند. مهم ترین عناصر این هویت عبارتند از: زبان، لباس، وفاداری سرزمینی و مل یگرایی قومی،پای بندی به آداب و رسوم و فرهنگ قومی و از همه مهمتر باور داشتن به هویت قومی خود. کردها به لحاظ هویت فرهنگی، خود را با سایر اقوام ایرانی مشترک می دانند؛ هر چند میان هویت ایرانی و حوزه سیاسی فاصله گذاری مشخصی انجام می دهند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی سیاسی، پیرانشهر، عراق، کرد، مطالعات قومی، هویت خواهی کردی، هویت قومی، هویت فرهنگی، هویت ملی
  • بی تا حامد صفحه 77
    یکی از معضلات فعلی جامعه جوان ایران، مساله اشتغال است. بالا بودن نرخ بیکاری در کشور که تابعی از دو عامل رشد فزاینده جمعیت و کمبود فرصت های شغلی است. گرچه برخی از عوامل بیکاری، ریشه در وضعیت اقتصادی جامعه دارد ولی عوامل مهم تر را باید در فرهنگ جامعه جس ت جو کرد. در برخی استان ها مثل یزد با وجود وضعیت طبیعی و اقلیمی ناسازگار و نبود شرایطمناسب، مشکلی به نام بیکاری وجود ندارد و به عکس، کرمانشاه با دارا بودن اقلیم های گوناگون، و شرایط طبیعی مساعد در رده استان های با بیشترین مشکل 18 ساله شهر کرمانشاه - بیکاری است. این مقاله بر آن است تا نگرش جوانان 26 نسبت به کار و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن را مورد بررسی قرار دهد. جامعه 18 ساله ساکن شهرکرمانشاه تشکیل می دهد. روش - آماری این تحقیق را جوانان 26 پژوهش پیمایش با استفاده از تکنیک پرسشنامه بوده است و آزمون فرضیات پژوهش نشان می دهد که عوامل اجتماعی با نگرش به کار مرتبط است؛ به گونه ای که میزان«نگرش به مردم و آینده شهر» و نیز «رضایت از زندگی» و «رضایت از خانواده» رابطه دارد. «نگرش به کار» با نوع یافته های پژوهش مؤید این نکته است که بحران ارزش ها موجب می شودفرآیند جامعه پذیری بدرستی انجام نشود و جوانان به عنوان ماحصل این فرآیند قادر به درونی کردن نگرش مثبت به کار نباشند.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، نگرش، روحی هکارجمعی، فرهن گکار، عوامل اجتماعی، جوانان
  • علی اصغر قاسمی سیانی صفحه 99
    در چند دهه اخیر بویژه از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شورو ی، دموکراسی جایگاهی برجسته در میان دیگر شیوه های حکومت در جهان یافته و از همین رو مطالعه فرایند گذار از رژیم های اقتدار گرا به نظام های سیاسی مردم سالار، به یکی از مباحث مهم جامعه شناسی سیاسی معاصر تبدیل شده است. جهانی شدن ارزش های دموکراتیک از یک طرف و تجارب ناشی از تحولات سیاسی اجتماعی بسیاری از کشورها برای استقرار یا تحکیم دموکراسی از طرف دیگر ادبیات علمیگسترده و مناسبی برای تبیین علمی گذار جوامع به دموکراسی تولید کرده است. همچنین در سال های اخیر نقش جنبش های اجتماعی در سپهر سیاسی اجتماعی جوامع افز ایش و دامنه فعالیت این جنبش ها از سطوح ملی به بین المللی گسترش یافته است. با عنایت به این دو موضوع، این مقاله به دنبال ارائه الگویی نظری در تبیین نقش جنبش های اجتماعی بویژه جنبش جوانان درگذار به دموکراسی در جوامع مختلف بویژه جوامع در حال توسعه می باشد. این الگو با تکیه بر فاز جدید ادبیات علمی گذار و با بهره گیری از نظریات اندیشمندانی چون کلاوس اوفه، هابرس، لاکلائو و موفه به طور همزمان بر عوامل داخلی و بین المللی و عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تاکید کرده، از این رهگذر نقش جنبش های اجتماعی را در این فرایند برجسته می نماید.
    کلیدواژگان: گذار به دموکراسی، جنبش های اجتماعی، جنبش جوانان
  • رضا جاروندی، نازفر فرقانی صفحه 123
    مقاله حاضر بخشی از تحقیقی است که در نوروز سال 1385 بر مسافران ایرانی که از مبدا شیراز به قصد تفریح به مقصد دبی مسافرت می کردند انجام گردید. در این تحقیق حدود 300 نفر از مسافران به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و دیدگاه های آنان با پرسشنامه استاندارد بررسی شد، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل عامل، انگیزه های پاسخگویان استخراج گردید و این انگیز ه ها با متغیر سنسنجیده شد. در نتایجی که از تحلیل T پاسخ گویان و با استفاده از آزمون داده های به دست آمده حاصل گردید، می توان چنین دریافت که در اغلب عوامل و انگیزه های مورد بررسی، جز در یک عامل، تفاو تی معنی دار میان گروه های سنی متفاوت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توریسم، دبی، انگیزه، نسل، جوانان
  • محمد قاسمی سیانی صفحه 145
    مهاجرت روستا شهری پدیده ای است که در فرآیند صنعتی شدن کش ورها ظاهر شده است و بسیاری از تحولات اجتماعی فضایی جوامع ناشی از این پدیده می باشد. در ایران همراه با صنعتی شدن شهرها جذب جوانان جویای کار مازاد در بخش کشاورزی از روستا به شهر به نفع فعالیت های صنعتی و خدماتی آغاز شد. در این مقاله سعی شده است به دنبال این مس اله باشد که مهاجرتجوانان از روستا چه پیامدها و آثاری بر مهاجر ان و جوامع مهاجرپذیر و مهاجرفرست داشته است؛ بنابراین ابتدا با توجه به دیدگاه های موجود در خصوص مهاجرت به طور مختصر به انگیز ه های مهاجر تهای روستا شهری پرداخته شده است و سپس با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و به صورت پیمایشی پیامدهای مهاجرت جوانان در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بررسی شده است.
    نتایج تحقیق دو نوع پیامد مثبت چون بهبود وضعیت اقتصادی، افزایش آگاهی جوانان، آموزش بهتر، روابط اجتماعی و گذران اوقات فراغت جوانان و منفی قطع ارتباط جوان با خانواده خود در روستا و مسائل مرتبط با آن به بر هم خوردن نسبت جنسی در روستاها و شهرها و آثار دیگری چون بزهکاری وآسیب های اجتماعی در هر یک از حوزه ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تحولات اجتماعی فضایی، مهاجرت، مهاجرت روستا شهری، نسل جوان
|
  • Khadijeh Safiri, Maasoomeh Ghafoori Page 1
    The question of national and religious identity of youths has a very high significance due to their large population and their role in the future of the country. Since the young generation take their models from their parents, the family counts as an influential factor in this matter. The purpose of this article is to survey the level of religious and national identity of the sample, and its relation with the respect to the training performances of the parents, in addition to their intimate relationship.This research has the symbolic interaction approach, while by using the technique of questionnaire, regarding the religious and national identity, 390 young people in Tehran of aged between18-25 were studied. The mentioned identities was then related to their individual and family characteristics; finally leading to the following results;In families which the parents highly respect and adhere to their national and religious identities, their young ones also enjoyed a stronger religious and national identity as well. The parent’s role in the field of educating and instructing the youth in both the national and religious dimensions has a direct and positive relation with their religious and national identity. There is a negative and inverse relation between the living region and the youth’s national and religious identity. The religious identity decreases as age increases, while there is also a negative and diverse relation between academic education with national and religious identity.
  • Mohammad Saeed Zokaee Page 29
    The mutual interaction of structural and value forces in Iran’s modern society has created a new situation for the transitional experience towards adulthood and the relation among generations. Developments, and individualization are among the major fields leading towards non-standardization and unrelated transitions.The present article surveys the demands of change and evolution during the experience of transition process and its effects on the power relationship of youth with their families, their increased tendency for capturing independence, democratizing the family relations and mutual socialization based on the researcher’s experimental studies about culture and sub-cultural issues of the Iranian youth. The researcher has also relied on recent national surveys and studies. The major reasoning of this essay is to express that the experience of mutual generational of youth in family and greater communities shows consistency and unity rather than the so-called generational gap and detachment. And although the forces directing it are increasingly influenced by the evolutionary cultural and value circumstances, it is still dependent on the structural and fundamental forces such as class, gender and the living place.
  • Naser Fakohi, Majnoon Amoosi Page 49
    This essay studies the sense of belonging to the national and ethnical identity in Kurdistan, a province in Iran, by emphasizing on the youth of town of Piranshahr. Considering identity demands and expectations, the small town of Piranshahr- in West Azarbayjan- has been indeed of high notice in recent years. The close distance of this region to Iraq has made the situation of this town even more vulnerable and complicated. This research emphasizes on the economical circumstance of the youth of the region, and particularly the existence of legal and illegal relations in trading goods with Kurdistan in Iraq. It reveals that through these links and relations, the youth of Piranshahr have improved their situations for globalization, promoted their ethnical media such as satellite and moved towards improving and developing their communal ethnical identity. The most important elements of this identity are; clothing, loyalty to their own land and ethnical nationality, adhering to ethnical rituals and cultural traditions, and especially believing in their own ethnical identity. The Kurds feel they have common cultural identity with rest of the Iranian ethnics; although they realize a distance between their Iranian identity and the political fields.
  • Bita Hamed Page 77
    One of the current problems of Iran as a young populated country is employment. The high rate of unemployment in the country is the consequence of two factors; the increasing rate of population and lack of enough and sufficient employment opportunities. Although some of the unemployment factors have roots in the economical circumstance of the society, but other major and significant factors should be searched within the culture of a given society. In some of the provinces- such as Yazd- although the climate is unsuitable and the natural situation is not desirable, there is no unemployment problem. Yet in Kermanshah, although it enjoys diverse climates and a suitable condition in overall, the provinces is in the group of province with the highest rate of unemployment. This article intends to study the attitude of the youth aged 18-26 in Kermanshah about working and social factors influencing this issue.The method applied for this research was questionnaire; while the hypothesis on this research shows that social factors are related with the attitude regarding employment and working; The rate of “family satisfaction”, “life satisfaction” and also “attitude about people and city’s future” is related to “attitude towards employment”.The findings of this research reveals that the value crisis obstacles proper socialization and as a result youth fail to experience and internalize a positive attitude towards employment.
  • Ali Asghar Qasemi Siyani Page 99
    Since a few decades ago, especially since collapse of the United Republic of Russia, democracy has found a prominent position among the methods of ruling the world. Therefore studying the process of transition from authoritative regimes to political democratic regimes has turned into one of the significant debates in the contemporary political sociology. The globalization of democratic values on one hand, and the experiences of the political-social evolutions of many countries for establishment or strengthening democracy on the other hand has produced a vast, suitable and scientific literature for the scientific expression of societies’ transition towards democracy. Also, in recent years, the role of social movements within the social-political domain of the societies has increased and the domain of the activities of such movements has expanded from a national level to an international one. Considering these two subjects, this article seeks to offer a theoretical model in expressing the role of social movements, especially the Youth Movement for transition towards democracy in different societies; particularly in the developing communities. This pattern is offered by emphasizing on the new phase of the scientific literature of transition, utilizing the opinions of scholars such as Claus Oufeh, Hauberss, Lacklaew, and Moufeh; while simultaneously emphasizes on internal, international, political, economical and social factors; in order to highlight the role of social movements in this process.
  • Reza Jarvandi, Nazfar Forqani Page 123
    The present article is part of a research done during Norouz (New Year) of 2006 on the Iranian travelers who set out from Shiraz to Dubai for entertainment. In this research about 300 travelers were chosen through purposeful sampling and were afterwards questioned by standard interviewee. Then by using the analysis technique, the motivations were drawn out. These motivations and intentions was related with the diverse age of the questioned subjects and finally evaluated through the T lest. In the results earned through data analysis, it can be realized and understood that in most of the surveyed factors and related motivations, there is no conceptual difference among the age groups, except in one particular case.
  • Mohammad Qasem Siyani Page 145
    Immigrating from villages to cities is a phenomenon appearing in the process of countries’ industrialization. As a matter of fact several of the social-space changes are the result of this phenomenon. In Iran, along with the industrialization of cities, many of the youth unemployed in agricultural work, try to find one in industry and began to immigrate from village to city; as a benefit to industrial and social services activities. This article intends to illustrate the consequences immigration of young from villagers to cities, in addition to the manners it affects immigrates and the immigrating communities. Therefore primarily according to the existing approaches and attitudes on immigration, the motivations for immigration from villages to cities has been discussed in brief, and then by using the descriptive- analytic method and research, the consequences of youths’ immigration has been surveyed within three domains; economically, socially and culturally.The results of this research reveal both positive and negative consequences. The positive consequences are; the improvement of the economical situation, the increase of knowledge in youth, better education, social relations young migrators; whereas the negative consequences include; the disconnect and separation of the young individuals from their families in the village and its related issues the distortion of sex ratio balance in villages and also in cities; in addition the other impacts of migration is delinquency and other social vulnerability.