فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 42 (بهار 1388)

پژوهشنامه متین
پیاپی 42 (بهار 1388)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • علی انصاری، حجت مبین صفحه 1
    اکراه یکی از مفاهیم اساسی در حقوق تعهدات است که در سخن از عیوب رضا مطرح می گردد. اکراه اقتصادی نوعی از اکراه است که از طریق تهدید به یک صدمه مالی صورت می گیرد. اصطلاح «اکراه اقتصادی» مولود حقوق کامن لا است؛ زیرا در این نظام حقوقی، اکراه محدود به تهدید فیزیکی است و لذا دادگاه های انگلستان برای اصلاح این مفهوم، نظریه اکراه اقتصادی را ابداع نموده اند.
    در فقه امامیه و حقوق مدنی ایران، در تعریف اکراه، تهدید به مال نیز به عنوان نوعی از اکراه پذیرفته شده است و لذا در این دو نظام می توان اکراه به مال را معادل اکراه اقتصادی دانست. از دیدگاه حضرت امام خمینی اکراه فقدان رضای معاملی است. رضای معاملی مفهومی است که در مقابل ابا و امتناع قرار می گیرد و غیر از طیب نفس و رضایت خاطر است. بنابر دیدگاه حضرت امام ملاک ایجاد اکراه این است که تهدید موجب ایجاد عدم امنیت برای مکره شود و احتمال عقلایی مبنی بر وقوع آن وجود داشته باشد. این تهدید حتی می تواند ناظر به جلوگیری از حصول منفعتی باشد که عادتا ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: اکراه، اکراه اقتصادی، رضای معاملی، دیدگاه فقهی امام خمینی
  • سید محمد موسوی بجنوردی، فروزان علایی * صفحه 21

    فرزندخواندگی، نهادی قانونی است که به موجب آن رابطه خاصی بین فرزندخوانده و پدرخوانده و مادرخوانده به وجود می آید. این امر در طول تاریخ حقوق، به عنوان یکی از روش های حمایت ازکودکان بی سرپرست وجود داشته است.
    در نظام حقوقی اسلام نسب منحصرا از طریق ولادت مشروع ایجاد می شود، بنابراین فرزندخواندگی باعث ایجاد نسب قراردادی نمی شود.
    به موجب قانون حمایت از کودکان بی سرپرست، خانواده های فاقد فرزند، تحت ضوابط و شرایطی می توانند کودکانی بی سرپرست را سرپرستی نمایند، بدون آنکه آثار ناشی از قرابت نسبی، از قبیل ارث و حرمت نکاح بین آنها ایجاد شود. البته باید توجه داشت برخی تکالیف و وظایفی که در اسلام بر عهده پدر و مادر واقعی گذاشته شده مانند نفقه و حضانت را می توان برای حمایت از کودک بی سرپرست، در مورد او هم لحاظ نمود.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، فرزندخوانده، پدرخوانده، مادرخوانده، آثار حقوقی سرپرستی
  • مهدی براتعلی پور صفحه 47
    آیا در ایران پس از انقلاب اسلامی می توان در ورای تضادها و کشمکشهای شدید فرهنگی سیاسی به پیدایش نظم اخلاقی و توافق سیاسی پایدار امید داشت؟ این مقاله با تکیه بر الگوی تکثرگرای روندی نشان خواهد داد که پیش شرط برقراری توافقهای برتر و ارزشمندتر در سطح جامعه، باور و پایبندی همگان به اخلاق ارتباطی و اتکای کنش جمعی بر گونه ای از هنجارهای رفتاری است که با شرکت در گفتگوهای عقلانی قابل حصول است. این نوع اخلاق جهان شمول که دارای ریشه های عمیقی در فرهنگ خردگرا و استدلال پذیر ایرانی اسلامی است، افزون بر بهره مندی از پیامدهای مثبتی چون ارائه سازوکار عملی برای حصول وفاق، تاکید بر برابری افراد در توانش ارتباطی، پایه گذاری جامعه ای دربرگیرنده و نفی نقش نیروهای اجبارگر در ایجاد وفاق، می تواند دارای برخی پیامدهای منفی چون نفی اقتدار امور مقدس و ارائه طرحی غیرواقعی نیز ارزیابی شود. از این منظر، بازسازی و ارتقای اخلاق عملی نهادینه شده، فارغ از ضرورت و اهمیت آن، نیازمند اتخاذ شیوه ای اندیشیده شده و صبورانه است؛ به گونه ای که با حفظ مزایای بنیانهای اخلاقی کنونی جامعه ایرانی، چگونگی بازتولید و شکوفایی آن را جهت گام برداشتن در مسیری تکاملی محقق سازد.
    کلیدواژگان: تکثرگرایی روندی، کنش ارتباطی، وفاق اجتماعی و سیاسی، ایران پس از انقلاب اسلامی
  • محسن بهشتی سرشت، اسماء صابری صفحه 71
    شناخت ماهیت تحولات اجتماعی و سیاسی بدون توجه به نحوه آرایش نیروهای اجتماعی و ماهیت تعارضات میان آنها و بررسی اندیشه ها و ایدئولوژی حاکم بر رفتار این نیروها میسر نیست.
    یکی از مهم ترین نیروهای اجتماعی که حدودا از اواسط سده سیزده شمسی در سیاست و حکومت، به ویژه تحولات سیاسی اجتماعی ایران نقش برجسته ای داشته است طبقه متوسط سنتی می باشد.
    پیروزی جنبش تنباکو و انقلاب مشروطیت ایران در درجه اول عمدتا به دست این نیروی اجتماعی به دست آمد و در نهضت ملی کردن صنعت نفت یکی از ارکان اساسی ائتلاف جبهه ملی را تشکیل داد، طبقه متوسط سنتی در قیام پانزده خرداد و سرانجام در انقلاب اسلامی در صف اول نهضت قرار داشت.
    در این مقاله سعی شده است با نگاهی به تاریخ و مطالعه نقش این نیروی اجتماعی خودآگاه و متشکل در منازعات عمده اجتماعی سیاسی معاصر ایران، زمینه ها و عوامل موثر برای ایفای نقش هژمونیک این طبقه در انقلاب اسلامی ریشه یابی شود.
    کلیدواژگان: نیروهای اجتماعی، طبقه متوسط سنتی، انقلاب اسلامی، نقش هژمونیک، ایدئولوژی انقلاب، اسلام
  • جمشید جعفرپور، ابوالفضل احمدزاده صفحه 91
    در مقاله پیش رو جرم آدم ربایی از منظر فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته و با ارائه دیدگاه های فقی هان شیعه و سنی در این زمینه و با رویکرد به نظر فقهی حضرت امام خمینی(س) در باب سرقت، به نحو تحلیلی به ربودن انسان آزاد چه صغیر و چه کبیر، پرداخته شده است. از بعد حقوقی نیز با طرح آرای حقوقدانان معاصر و نقد و بررسی هر یک از این دیدگاه ها و همچنین تبیین رویه قانونگذار در این باب به صورت مفصل، اقدام شده و در انتهای بحث، بررسی تطبیقی ماده 631 ق. م. ا. و ماده 621 همان قانون صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: جرم، آدم ربایی، مخفی کردن، سرقت، افساد فی الارض، طفل تازه متولد شده
  • عطیه زندیه صفحه 111
    طرح مساله صادر نخستین در فلسفه و عرفان، باعث تضارب آرای متوغلان در هر یک از این علوم، و همچنین این علوم با یکدیگر شده است. اختلاف آرا زمانی شدیدتر می شود که عارفان متفلسف و متفلسفان عارف به جمع رای فلاسفه و عرفا می پردازند.
    در این مقاله، رای حضرت امام خمینی(س) در مورد صادر نخست در چهار محور پیگیری می شود: 1) قاعده الواحد لایصدر عنه إلا الواحد؛ 2) نظر فلاسفه در مورد صادر نخست؛ 3) نظر عارفان در مورد آن؛ 4) حکومت بین آرای دو فرقه. سپس نتیجه گیری خواهد شد که حضرت امام در یک مورد، جمع آرای فلاسفه و حکما را می پذیرند؛ اما در مورد دیگر، در حالی که نظر دو فرقه را مخالف با یکدیگر نمی دانند، اظهارنظر می کنند که طرح این بحث در دو علم دو شان و مقام متفاوت دارد که نباید آنها را با یکدیگر خلط کرد.
    کلیدواژگان: مبدا اول، صادر نخست، عقل اول، وجود منبسط، قاعده الواحد، صدور
  • سید مرتضی مبلغ صفحه 139
    مبحث «جعل» یکی از مباحث مهم فلسفه و عرفان نظری است. جعل به معنی موجود کردن معلول توسط علت است و با مفاهیم علیت، تکوین، خلق و ایجاد، هم معناست. مساله مهم در مبحث جعل آن است که آیا آنچه مجعول واقع می شود، وجود است یا ماهیت یا صیرورت ماهیت به وجود؟ در عرفان نظری و فلسفه های اصالت وجودی، به ویژه حکمت متعالیه، با توجه به اصالت وجود، جعل نیز به وجود تعلق می گیرد و ماهیت، امری اعتباری است. امام خمینی، علی رغم آنکه یکی از بزرگان عرفان نظری و از اصحاب حکمت متعالیه است، در عرفان معتقد به مجعولیت ماهیت می باشد و ساحت وجود را از هرگونه جعل و مجعولیت مبرا می داند. علاوه بر آن، ایشان ادعای مهم و به ظاهر متناقض را مبنی بر جمع بین «مجعولیت ماهیت»، «اصالت وجود و مجعولیت ماهیت» و «مجعولیت وجود و اعتباریت ماهیت» مطرح می سازند. در این مقاله سعی شده است ابعاد نظریه امام در مبحث جعل و ایرادهای وارد شده بر آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جعل، مجعولیت ماهیت، تعین، وجود عام، تجلیات اسمائی، تجلیات وجودی اسمائی، وحدت شخصی وجود، معنی حرفی
|
  • Ali Ansari, Hojjat Mobayen Page 1
    Duress is one of the basic concepts in the law of commitments which falls within the scope of consent. Economic duress is a kind of compulsion which occurs through threat to a financial loss. In this approach, duress is limited to physical threat. Hence the British court has invented the word economic duress in this regard. In Imamiyah jurisprudence and Iranian civil law, threat to property is also considered a kind of duress or compulsion. Hence property duress can be considered as economic duress in these two systems. In Imam Khomeini’s viewpoint duress is lack of consent for transaction. The transactional consent is opposite to refrainment or disinclination which is different from approval. Hence, in Imam Khomeini’s viewpoint the criterion for duress is the threat which causes insecurity to the person under compulsion when its occurrence is rationally possible. This threat can even refer to prevention of a profit which is normally gained.
  • Forozan Alaie Novin Page 21

    Stepchildhood is a legal institution according to which a special relationship develops between the step child and step father. In the course of history of law this institution has existed as a means to protect the parentless children.In Islamic legal system lineage is created only through legitimate birth. Therefore, stepchildhood does not lead to contractual lineage.According to the law of protection of parentless children, the childless families, under certain rules and regulations, can adopt children without creation of consequences of blood relations, such as inheritance and prohibition of marriage. However it must be borne in mind that some duties and obligations which are on the shoulders of biological parents such as alimony and custodianship can be stipulated for the parentless children.

  • Mahdi Baratalipour Page 47
    Can one pin hope on the emergence of an ethical discipline and a sustainable political consensus in Iran beyond the vigorous cultural-political contradictions and skirmishes? Relying on the processual pluralism, the main hypothesis of the present paper is: the prerequisite to conclusion of more valuable agreements at the social level is public conviction and commitment to communicative ethic and reliance of collective action on a sort of behavioral norms which are accessible through participation in the rational dialogues. This universal ethic, which has its roots in the rational, argumentative Iranian-Islamic culture, besides enjoying positive consequences such as offering practical effective mechanisms to achieve consensus, emphasizes on the equal communicative capacities of individuals, establishment of a comprehensive society and rejection of the negative role of coercive forces in creation of consensus, can also have some negative consequences such as negation of the authority of the sacred and offering an unrealistic plan. Hence, the reconstruction and promotion of institutionalized practical ethic, free from its necessity and significance, requires a thoughtful method in a manner that by preserving the ethical foundations of the present Iranian society, its reconstruction and blossoming becomes possible in an evolutional process.
  • Mohsen Beheshtisersht, Asma Saberi Page 71
    It is not possible to know the nature of social and political developments or the dominating ideology and thought without paying attention to the form of permutation of social forces and nature of contradictions among them. One of the most important social forces that has played an important role in the politics and government, particularly in the social-political developments in Iran since nineteenth century, is the traditional middle class.The victory of Tobacco Movement and the Constitutional Revolution in Iran owed their victory mainly to this social force. During the Oil Nationalization Movement this force constituted one of the main pillars of the National Front coalition, while the traditional middle class was in the front line of the June 1963 uprising and that of the 1979 Islamic Revolution.The present paper is an attempt to study the effective factors on the hegemonic role played by this organized self-conscious social force in the main sociopolitical conflicts in contemporary Iran.
  • Jamshid Jafarpour, Abulfazl Ahmadzadeh Page 91
    The present paper is an attempt to study the crime of kidnapping in jurisprudence and law with a special reference to the viewpoints of Shia and Sunni jurisprudents, particularly the viewpoints of Imam Khomeini on theft, including kidnapping of free human beings either minor or mature. Also the viewpoints of contemporary lawyers have been critically studied, while the Articles 631 and 621have been comparatively reviewed.
  • Atiyeh Zandiyeh Page 111
    The discussion of the issue of first creation in philosophy and gonsticism has lead to exchange of views between the experts of these disciplines as well as between the experts of each discipline. The diffrenes become severer when the philosopher mystics or mystic philosophers (theosophists) try to combine the viewpoints of the philosophers and mystics. The present paper is an attempt to study the viewpoints of Imam Khomeini about the first creation in four sections: 1. The principle of single can create single alone; 2. The viewpoints of the phioosphers about the first creation; 3. The viewpoints of the Gnostics about the first creation; and 4. Combination of the viewpoints of the two groups. The fidnigs of the present paper show that Imam Khomeini in one case accepts the combination of the viewpoints of two groups, but in another case while he does not consider the their viewpoints contradictory, he maintains that the status of the topic in thwo disciplines has are different and should not be mixed up.
  • Seyed Morteza Mobalegh Page 139
    The issue of fabrication is one of the most important philosophical and mystical issues. Fabrication means creation of an effect by a cause and is synonym with causality, creation and establishing. An important question in fabrication is whether what is fabricated is the existence, nature, or evolution of quiddity. In theoretical mysticism and existential philosophies, particularly in transcendental theosophy, given the originality of existence, fabrication belongs to existence and quiddity is something accidental. Although Imam Khomeini was a renowned figure in theoretical mysticism and transcendental philosophy, he put forth the apparently paradoxical claim of combination of “fabrication of quiddity”, “originality of existence and fabrication of quiddity” and “fabrication of existence and accidentality of quiddity”. Attempts have been made in the present paper to discuss different aspects of Imam Khomeini’s viewpoints about fabrication and the criticisms put forth against it.