فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 56 (تابستان 1388)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 56 (تابستان 1388)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • جایگاه نفس در فلسفه ارسطو و ملاصدرا
    رضا اکبریان، ابوالحسن غفاری صفحه 4
    ارسطو نفس را از حیث ذاتی آن در مبحث مابعدالطبیعه و از لحاظ تعلق آن به بدن در مبحث طبیعیات بحث کرده است. این مسئله ناشی از تقسیم علوم در نزد ارسطوست. همین روند در فلاسفه بعد از وی نیز ادامه یافت. فارابی گرچه طبقه بندی جدیدی از علوم ارائه کرد اما شاکله اصلی تقسیمات ارسطو را حفظ و همانند ارسطو طرح مسئله کرد. صدرالمتالهین با پایه گذاری اصولی مانند اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری، نفس را جسمانیه الحدوث و روحانی هالبقاء دانسته، آراء پیشینیان را درباره نفس و جایگاه آن به نقد کشیده و تفسیری تازه از تعریف نفس ارائه داد. وی توانست تمایز و تغایر بین مقام ذات نفس و مقام تعلق آن را برداشته و آن را در ابتدای حدوث مرتبه بدن و نحوه یی از وجود بداند. بر این اساس وی مباحث نفس را از طبیعیات به مابعدالطبیعه منتقل نمود و به استقلا ل مابعدالطبیعه کمک کرد. ملاصدرا بحث از نفس را شان فیلسوف میداند و علا وه بر تاکید بر اهمیت مبحث نفس، بحث عنایت را حلقه اتصال مباحث نفس با سفر سوم قرار میدهد. تعریف ملاصدرا از نفس، تلقی وی از فلسفه و انسان شناسی این امکان را برای وی فراهم نمود تا در جایگاه نفس نیز دست به تحول زده، نفس را در مابعدالطبیعه بحث کند، چیزی که فلاسفه قبل از او قادر به انجام آن نبودند. این مسئله ثمرات و نتایجی دارد که در این مقاله بررسی میشود.
    کلیدواژگان: علم النفس، نفس، طبیعیات، مابعدالطبیعه، عنایت
  • معنای انتساب در اندیشه دوانی، با مرور کوتاهی بر هستی شناسی ارسطو و ملاصدرا
    منیره پلنگی صفحه 18
    در این مقاله تلاش شده است تا نظریه انتساب فیلسوف نامدار مکتب شیراز، محقق دوانی که بیانگر هستی شناسی (وحدت وجود) خاص اوست و بر مبنای آن او خود را اهل ذوق تاله میشمارد، مورد بازخوانی قرار گیرد و با یکی از آموزه های مشهور ارسطو مبنی بر «همنامهای در انتساب به واحد» و نیز با «اضافه اشراقیه» در ملاصدرا تطبیق داده شود. نتیجه این تطبیق آنست که همچنانکه مبدا نهایی نزد ارسطو تنها موجودی است که به حقیقیترین معنا «موجود» خوانده می شود و سایر موجودات تنها در انتساب به او سزاوار نام «موجود»ند، در اندیشه دوانی هم موجود حقیقی همان «وجود» (حق) است و موجودات دیگر تنها به معنای چیزهایی که نسبتی با وجود (موجود حقیقی) دارند، موجود خوانده میشوند. بدیهی است این نگرش آن نوع وحدت وجودی را ارائه میکند که با وحدت تشکیکی مطرح در فلسفه ملاصدرا متفاوت است. زیرا نظریه دوانی حاکی از وحدت وجود و کثرت موجود است، اما هستی شناسی ملاصدرا مبین وحدت وجود و موجود در عین کثرت آنست. در نزد ارسطو با آنکه سخنی از وجود نیست تا سخن از وحدت آن به میان آید، اما هستی شناسی او تصویری از موجودات ثانوی در کنار حقیقیترین موجود به نمایش میگذارد که بیتردید بر مبنای تفاوتی بنیادین در وجه موجودیت آنهاست. آنچه بنظر میرسد اینست که هرچند مبانی فیلسوفان نامبرده ممکن است متفاوت ارزیابی شود، اما در قرابت فهم ایشان، بویژه ارسطو و دوانی از معنای وجودشناسانه انتساب و اضافه، میتوان با نظر مثبت نگریست.
    کلیدواژگان: انتساب، اشتراک وجود، ذوق تاله، قاعده فرعیه، تقدم بالحق، سنخیت شیء و فیء، اضافه اشراقیه، همنامهای در انتساب به واحد، وحدت وجود، تقدم بالحقیقه، سنخیت تولیدی
  • مفاهیم «زمان» و «مکان» در فلسفه لایبنیتس
    محمد جواد صافیان، عبدالله امینی صفحه 33
    لایبنیتس(1646 1716) در باب زمان و مکان ابتدا به مطلق بودن آنها قائل بود، سپس نظر خود را تغییر داد. نظر واقعی و نهایی وی اینست که زمان و مکان نسبی و ذهنی هستند، برخلاف نیوتن که باور داشت زمان و مکان مطلق و مستقل از پدیدارها، وجود واقعی و عینی دارند. او در مکاتباتش با ساموئل کلارک ضعف دیدگاه نیوتن و کلارک را گوشزد کرده است و براهین فلسفی و کلامی متعددی بر رد آن آورده است. زمان و مکان در اندیشه وی بلحاظ هستی شناسی وجود دارند و وجود آنها نسبی است و بلحاظ شناخت شناسی این مفاهیم منطبق بر پدیدارها و ناظر به پدیدارها و اشیاء خارجیند. از جنبه روانشناسی این مفاهیم از طریق مشاهده روابط و نسب پدیدارهای عینی در ذهن شکل گرفته اند و زمان و مکان از آن پدیدارها هستند نه منادها یا جواهر بسیط.
    کلیدواژگان: خلاء، زمان، مکان، زمان و مکان مطلق، زمان و مکان نسبی
  • طرح آشتی ترادف سینوی و عینیت صدرایی در باب صفات الهی
    مرضیه صادقی صفحه 45
    از آنجا که مسئله اسماء و صفات الهی یکی از مهمترین مباحث حکمت و عرفان و کلام است، مقاله حاضر درصدد بررسی بحث معناشناختی صفات الهی برآمده است. در این راستا، دو دیدگاه ترادف و عینیت صفات که از سوی دو فیلسوف ژرف اندیش عالم اسلام، ابن سینا و صدرالمتالهین بیان گردیده، مطرح شده اند. با توجه به اینکه ملاصدرا نظریه ترادف صفات ابن سینا را بطور جزمی رد کرده و آن را توهم فاسد دانسته، بر آن شدیم که آیا میتوان طرحی جهت تصالح این دو دیدگاه ارائه داد یا اینکه بهیچ عنوان نمیتوان این دو نظریه را جمع کرد و بناچار باید یکی از آن دو را بعنوان نظریه صحیح پذیرفت. نتیجه تحقیق این بود که اگر به دیدگاه و منظور ابن سینا با دقت بیشتری توجه شود، خواهیم دید اختلا ف چندانی میان دیدگاه وی و ملاصدرا وجود ندارد و میتوان آنها را با هم آشتی داد.
    کلیدواژگان: صفات، عینیت، برهان صدیقین، ترادف، ذات
  • رویکرد حکمت صدرایی به تفسیر قرآن
    علیرضا دهقانپور صفحه 54
    گرچه همه آثار صدرالمتالهین حاکی از ارتباط تنگاتنگ قرآن و برهان است، اما تفسیر او در میان دیگر آثارش مزیت ویژه یی در رهیافت قرآنی دارد. این نوشتار چگونگی راهیابی حکمت صدرایی به پیشگاه تفسیر قرآن را مورد بررسی قرار داده است. دقت در مواضع تلاقی تفسیر و فلسفه بعنوان وجه تمایز تفسیر او از سایر تفاسیر میتواند تاثیر فلسفه در تفسیر را پیش چشم ما قرار دهد.
    ملاصدرا دو پایه اساسی تفسیر را نقل صریح و کشف تام میداند؛ از اینروی نه جمود بر لفظ را میپسندد و نه فراموشی آن را، بلکه با حفظ ظاهر به مشاهده حقایق و بطون معانی میپردازد. در این مقاله اصول حکمت متعالیه و چگونگی بکارگیری آنها در تفسیر قرآن بیان شده است. رویکرد ملاصدرا به توحید نور خداوندی، عدم انفعال در رحمت الهی و اشکال شرور، با توجه به اصالت و تشکیک وجود است. در حرکت جوهری بحث معاد و تبدل انواع تشریح میشود. بعقیده»وی، انسانها براساس حرکت جوهری خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند. معنای صراط، علت موت، رجوع به خداوند و راز خلود در جهنم از جمله مواردی هستند که بر مبنای حرکت جوهری طرح گشته اند. نفس نیز در نظر ملاصدرا، محصول حرکت جوهری بدن است. با توجه به قوای نفس تعداد درهای بهشت و جهنم، تعداد ملائکه دوزخ و معیار جزای اعمال توجیه خاصی می یابد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر عقلی، حکمت متعالیه، تشکیک وجود، تفسیر، تاویل، اصالت وجود، حرکت جوهری
  • جایگاه عالم مثال در فلسفه سهروردی
    حسن احمدی، سید محمدرضا حسینی خامنه صفحه 69
    عالم مثال عالمی است که نخستین بار بوسیله شیخ اشراق به فلسفه اسلا می راه یافت. این عالم واسطه یی است بین عالم ماده و عوالم مجرد از ماده و بهمین دلیل نقش یک حلقه اتصال را بازی میکند که از خصوصیات عوالم فوقانی و تحتانی بهر مند است و بهمین دلیل عالم عجایب خوانده میشود. این عالم در فلسفه سهروردی کارکردهای متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به توجیه قیامت و رستاخیز و تبیین مسئله وحی و توضیح معجزات اولیا اشاره کرد. درباره نحوه تعامل عالم مثال و عالم ماده نیز بایستی گفت براساس کلام سهروردی میتوانیم صور عالم ماده را ظهور صور مثالی بدانیم که در عالم مثال موجودند و در اینجاست که به مفهوم «تمثل» برمیخوریم که توضیح آن با کمک عالم مثال آسان مینماید. نوع ارتباط خیال متصل و خیال منفصل نیز از زمره مسائلی است که در اینجا مطرح میشود. این ارتباط دو طرفه است بطوری که خیال انسان هم از خیال منفصل تاثیر میپذیرد و هم روی آن اثر میگذارد.
    کلیدواژگان: عالم مثال، خیال، برزخ، تجرد، قیامت، معجزه، وحی، ماده
  • نظریه حد از دیدگاه فارابی
    بهجت واحدی صفحه 86
    فارابی از دو منظر منطق و فلسفه به بیان هستی و چیستی حد پرداخته و جنبه معرفت شناسانه آنرا با دقت مورد سنجش قرار داده است. او در کنار لفظ حد الفاظ دیگری چون رسم، قول شارح، خاصه و تعریف را نیز بکاربرده است که هریک، بار چند معنا را بر دوش میکشند و در عین حال همگی دال بر ادراک تصوری اکتسابیند.
    او معانی مختلف حد، اقسام، مراتب و اجزائش و نحوه اشتراک برخی حدود با برهان را بیان مینماید. درباره اکتساب حد، فارابی شیوه ابداعی خویش را ارائه میدهد و سپس سه شیوه بجامانده از قدما را ذکر نموده و نقد میکند. فارابی معتقد است حدی که با رویکرد روح انسانی به عالم خلق حاصل شود حقایق ممکنات را مرتسم نمیسازد و صورتی مشتمل بر ذاتیات شیء و دال بر ماهیت آن نمیباشد بلکه معرفتی است که تنها نمایانگر صفات و عوارض اشیاء است؛ زیرا مبنای آن ادراکات حسی است. چنانچه روح با عقل نظری جلا داده شود و روی به عالم امر کند، به فیض الهی، معقولات در آن منتقش شده و حدود حقیقی اشیاء مکشوف میگردد. او درباره ذات احدیت مکرر و صریح بیان میدارد که حدی برای حق تعالی که وجود محض است متصور نیست و از اینرو وصول به حقیقتش بهیچوجه میسور نیست، لکن انسان معرفتی اولی و غیراکتسابی به وجوب وجودش دارد و توسط آن، شناخت سایر صفاتش امکانپذیر است.
    کلیدواژگان: حد، حد غیر حقیقی، حدپذیری، حد حقیقی، اکتساب حد، حدناپذیری
  • گزارش سیزدهمین همایش بزرگداشت حکیم ملاصدرا
    صفحه 99
|
  • Place of the Soul in the Philosophies of Aristotle and Mulla Sadra
    Reza Akbabrian, Abulhassan Ghaffari Page 4
    Aristotle discusses the soul in itself in metaphysics, and as its relation to the body in physics. This issue originates in the division of sciences in Aristotle’s works. The same trend continues in the works of the philosophers following him. Although Farabi presented a new classification of sciences, he maintained the main form of Aristotle’s divisions and posed the related problems like him. Based on his fundamental theories, including the principiality of existence, gradation of being, and the trans-substantial motion, Mulla Sadra considers the soul to be corporeally originated and spiritually subsistent, criticizes early philosophers’ ideas concerning the soul and its place, and offers a new interpretation of the soul. He could have removed the distinction between the stations of the essence of the soul and its relation and considered it to be a level of the body and a mode of existence at the beginning of its creation. Accordingly, he transfers the issues related to the soul from physics to metaphysics and contributes to the independence of the latter. Mulla Sadra believes that it is the responsibility of philosophers to discuss the soul, and, in addition to emphasizing the importance of this discussion, he maintains that the issue of providence is the link between the issues of the soul and the third journey. His definition of the soul and perception of philosophy and anthropology made it possible for Mulla Sadra to create some changes in the place of the soul and discuss it in metaphysics, which is something that the philosophers before him were not able to do. This paper deals with the effects and consequences of this issue.
  • The Meaning of Relation in Dawani's Philosophy with Reference to Aristotle and Mulla Sadra's Ontology
    Monireh Palangi Page 18
    This paper is a review of the theory of relation propounded by the well-known philosopher of the Shiraz School, Muhaqqiq Dawani. It explains his specific ontology (oneness of being), based on which he considers himself to be one of the people of theosophical taste (dhawq ta’alluh). It has also been tried in this paper to compare this theory with one of Aristotle’s famous teachings based on “homonyms in relation to the One” and “ishraqi (illuminative) relation” in Mulla Sadra. This analogy concludes that, as the ultimate origin for Aristotle is the only existent that, in the real sense of the word, is called an “existent”, and other existents deserve to be called so only in relation to Him, in Dawani’s philosophy the real existent is also the same “existence” (the truth), and other existents are called so only in the sense of things that bear a relation to existence (real existent). Clearly, this view presents a kind of ontological unity which is different from the graded unity discussed in Mulla Sadra’s philosophy. This is because Dawani’s theory indicates the oneness of being and the plurality of existents. However, Mulla Sadra’s ontology represents the oneness of being and existents and, at the same time, emphasizes plurality. Although Aristotle does not say a word about “existence”, much less about its unity, his ontology presents an image of secondary existents beside the most real existent, which is undoubtedly based on a fundamental difference in their modes of existence. It appears that, although the basic principles of the above-mentioned philosophers might seem different, one can have a positive view of the proximity between their perceptions, particularly those of Aristotle and Dawani, of the ontological meaning of relation and annexation.
  • Concepts of Time and " Place in Leibniz's Philosophy
    Muhammed Jawad Safian, Abdullah Amini Page 33
    Leibniz initially believed in the absoluteness of time and place, but later he changed his idea. His true and final view is that time and place are relative and subjective concepts, whereas Newton believed that they are absolute and have a real and objective existence independent of other phenomena. In his correspondence with Samuel Clark, he refers to the weak points of the views of Newton and Clark and presents several philosophical and theological arguments to reject them. Time and place are treated in his philosophy ontologically, and their existence is relative. Epistemologically speaking, these concepts correspond to phenomena and depend on external phenomena and objects. From a psychological point of view, these concepts are formed in the mind through observing the relations among objective phenomena. Time and place are attributes of phenomena rather than monads or simple substances.In contrast to Newton's idea, the existence of an empty place or vacuum is impossible and in contradiction to Leibniz's accepted principles. He has presented some metaphysical and theological arguments on rejecting this issue in most of his works.
  • Reconciliation between Sinnan Synonymity and Sadrian identity concerning the Divine Attributes
    Marziyah Sadighi Page 45
    Since the divine names and attributes are among the most important issues in philosophy, gnosis, and theology, the present paper intends to examine the semantics of the divine attributes. In line with this purpose, the writer has referred to the two views of the synonymity and identity of attributes, which have been presented by the two distinguished philosophers of the Islamic world, Ibn Sina and Mulla Sadra. Given the fact that Mulla Sadra has absolutely rejected the Sinnan theory of the synonymity of attributes and considered it to be a corrupt misconception, the writer decided to check if one could present a design to reconcile these two viewpoints with each other, or if there is truly no way to bring them together, and one must inevitably accept one as the correct theory. The result of this research was that if we pay more attention to Ibn Sina’s view and meaning, we will learn that there is not much difference between his theory and that of Mulla Sadra, and we can reconcile them with each other.
  • The Sadrian Approach to the Interpretation of the Qur an
    Alireza Dehqanpur Page 54
    Although all of Mulla Sadra’s work indicate a solid relationship between the Qur’an and demonstration, his interpretation of the Qur’an from among his other books enjoys a particular advantage in his Qur’anic approach. This paper examines the way Sadrian philosophy interprets the Qur’an. Deliberation over the meeting points of interpretation and philosophy, as the distinctive feature of his interpretation from those of others, can reveal the effect of philosophy on interpretation to us.Mulla Sadra believes that explicit narration and complete unveiling are the two fundamental bases of interpretation. Accordingly, he favors neither inflexibility in words nor neglecting it. Rather, he maintains that one should cautiously observe the realities and the interior of meanings. In this paper, the writer has also referred to the principles of the Transcendent Philosophy and the quality of their use in the interpretation of the Qur’an. Mulla Sadra’s approach to the Oneness of Godly Light and lack of passivity in the divine mercy and evil forms is based on the principiality and gradation of existence. In the trans-substantial motion, issues such as resurrection and change of species are analyzed. In his view, human beings are divided into different types based on the trans-substantial motion. The meaning of path, cause of death, referring to God, and the secret of immortality in Hell are among the issues propounded on the basis of this motion. Mulla Sadra maintains that the soul is the product of the trans-substantial motion of the body. Considering the abilities of the soul, the number of the doors of Heaven and Hell, the number of the angels of Hell, and the criterion for punishing acts develop a specific justification.
  • Place of the Imaginal World in Suhrawardi's Philosophy
    Seyyed Muhammed Reza Hosseini Khameneh Page 69
    The imaginal world was initially introduced to Islamic philosophy by Shaykh al-Ishraq Suhrawardi. This is an intermediate world between the world of matter and immaterial worlds. Therefore, it plays the role of a connecting link enjoying the characteristics of the worlds above and below, and that is why it is the world of wonders. This world has various functions in Suhrawardi’s philosophy, such as justifying the Judgment Day and resurrection, clarifying the issue of revelation, and explaining the miracles of the favorites of God. Concerning the quality of the interaction between the imaginal world and the material world, we should say that, based on Suhrawardi’s words, we can consider the forms of the material world as the manifestation of the imaginal forms existing in the imaginal world. It is at this point that we encounter the concept of “imaginalization”, explaining of which seems to be easy with the help of the imaginal world. Another point which is discussed in this paper is the kind of the relation between the microcosmic and macroscomic worlds of imagination. This is a mutual relation whereby man’s imagination is affected by the macroscomic world of imagination and affects it in return.
  • Theory of Limit in Farabi
    Behjat Wahedi Page 86
    Farabi has dealt with the existence and whatness of limit from two perspectives of logic and philosophy and evaluated its epistemological aspect meticulously. Beside the term limit, he has also used some other words such as description, definiens, particular accident, and definition, each of which carries several meanings and, at the same time, indicates an acquired notional perception.He explains the different meanings of limit, its kinds, levels, and component parts, as well as the mode of the commonality of some limits with demonstration. Concerning the acquisition of limit, Farabi presents his own innovative method and then refers to and criticizes the three methods of early philosophers. He believes that a limit that is attained through the approach of the human spirit to the world of creation does not portray the realities of possible things, is not a form including the essential features of an object, and does not reveal its quiddity. Rather, it is a knowledge that merely manifests the attributes and accidents of objects because it is based on sense perceptions. If the soul is polished with the theoretical intellect and faces the world of command, the divine intelligibles will be printed on it in the light of the divine emanation and the real limits of objects are discovered. He has frequently and explicitly said about the essence of the One that there is no limit for Almighty Truth, Who is the Absolute Being, and thus it is impossible to attain His reality. However, man possesses a primary and non-acquired knowledge of the necessity of His Existence through which the knowledge of His other attributes is possible for him.