فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 2 (تابستان 1388)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حسن روحانی صفحه 7
    خاورمیانه یکی از بحران خیزترین مناطق جهان بوده است و بنابر اغلب برآوردها تا آینده قابل پیش بینی این چنین خواهد بود. نوشتار حاضر با توجه به نوع نگاه سیاست های غرب و چالش های اصلی خاورمیانه در پی ترسیم دورنمای منطقه در ابعاد اقتصادی، انرژی سیاسی، امنیتی و اجتماعی و ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط است. مناقشه اسرائیل و فلسطین، بی ثباتی در عراق و افغانستان، افراط گرایی، تروریسم، رقابت تسلیحاتی، معضلات اجتماعی، امنیت انرژی و حکومت های ناکارآمد از جمله چالش ها و مسائل مورد توجه است. در بخشی از مقاله به نگاه امنیتی غرب به ویژه امریکا به خاورمیانه و برخی تغییرات جدید گفتمانی امریکا در مورد منطقه اشاره می شود. انرژی و چشم انداز اقتصادی خاورمیانه و به ویژه افزایش وابستگی قدرت های نوظهور آسیایی به انرژی منطقه و همچنین چشم اندازهای سیاسی، امنیتی و اجتماعی خاورمیانه از مسائل مورد توجه دیگر است. در پایان مقاله نیز راهکارهایی مبنی بر لزوم تغییر نگرش و سیاست های غرب به خاورمیانه از جمله جایگزینی نگاه مشارکتی به جای نگاه امنیتی و توجه به اولویت هایی مانند حل وفصل عادلانه مسئله اسرائیل و فلسطین و کمک به گسترش همکاری های منطقه ای و توسعه همه جانبه مورد بحث قرار خواهد گرفت
    کلیدواژگان: خاورمیانه، انرژی، چالش ها، غرب، معضلات سیاسی، امنیتی، معضلات اجتماعی
  • احمد نقیب زاده صفحه 33
    انقلاب اسلامی 1357 در واقع ترجمان و تبلور احساسات ملی و تلاش پیوسته ای است که از قرن نوزدهم برای رهایی از سلطه خارجی در جریان بوده است. اقداماتی نظیر تلاش برای یافتن یک نیروی سوم در عصر ناصری، تلاش برای استقلال در عصر مشروطه و تلاش برای ایجاد یک موازنه منفی در دوره نهضت ملی شدن نفت، از جمله تلاش هایی است که برای رهایی از سلطه خارجی انجام شده. با این حال در انقلاب اسلامی، سیاست غرب گرایی و اتحاد با امریکا جای خود را به شعار نه شرقی و نه غربی داد. مردم ایران که فقط قدرت انقلابی خود را می دید دیگر نیازی به محافظه کاری نداشت و در نتیجه از موضع دفاع پیشینیان خود خارج و حالت تهاجمی گرفت. در اینجا بود که نوع دیگری از سیاست بی طرفی به ظهور رسید و در عین حال با نوعی سیاست جانبدارانه از سوی سایر ملت های مسلمان همراه شد که در راستای پیروی از سیاست وحدت جهان اسلام بود. اکنون و با گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی نیاز به بررسی سیاست ها و اقدامات گذشته و راه پیش رو احساس می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، سیاست خارجی، عقلایی سازی، بی طرفی فعال، انزواگرایی
  • حسین پوراحمدی صفحه 57
    اهداف راهبردی و درازمدت امریکا که به وسیله حضور سخت افزاری و هم از طریق اصلاحات اقتصادی، سیاسی و امنیتی طرح خاورمیانه بزرگ و با بهره مندی از منابع نفت و گاز خاورمیانه دنبال می شود و در نهایت ادغام خاورمیانه را در نظام اقتصاد سیاسی جهانی دنبال می کند، از مهم ترین عناصر تاثیرگذار بر روند تحولات نوین در خاورمیانه است. این اهداف و طرح مذکور به دلیل راهبردی بودن، حتی در دوران شعار تغییرات سیاست خارجی امریکا در دوران باراک اوباما، به نظر نمی رسد با تحول جدی روبه رو شوند، اما منافع ملی و منطقه ای جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار خواهند داد. این اهداف عبارتند از: 1) تضمین جریان انرژی منطقه به سوی غرب؛ 2) پیشبرد فرایند به اصطلاح صلح خاورمیانه؛ 3) تامین و تضمین منافع اسرائیل؛ 4) ستیز با اسلام سیاسی با عنوان مبارزه با تروریسم و بنیادگرایی؛ و 5)رویارویی با کشورهای مخالف منافع امریکا؛ 6) گسترش فرهنگ امریکایی در پوشش ایجاد دموکراسی، اقتصاد بازار آزاد و سکولاریزم در منطقه. چگونه اهداف راهبردی (و غیرقابل تغییر) امریکا در خاورمیانه منافع جمهوری اسلامی ایران را در منطقه تحت تاثیر قرار می دهد؟ در پاسخ: 1) در ابتدا به برخی بحران ها و ساختارهای تهدیدزای خاورمیانه که بهانه حضور امریکا در منطقه فراهم آمده اند می پردازیم. 2) آنگاه، سیاست های دوپهلو و دوگانه گسترش دموکراسی و حقوق بشری امریکا در خاورمیانه را مورد توجه قرار می دهیم. 3) سپس، چشم اندازهای نامتقارن تحولات خاورمیانه را که ضرورتا در راستای منافع امریکا قرار ندارند مطالعه می کنیم. 4) در آخر نیز جایگاه و ابزارهای جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تهدیدات احتمالی و پیشبرد منافع ملی در خاورمیانه را کنکاش می نماییم.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی بین الملل، امریکا، ایران، تحولات اقتصادی و سیاسی، طرح خاورمیانه بزرگ
  • هادی سمتی*، حمید رهنورد صفحه 89

    مفهوم امنیت دارای پیچیدگی های خاصی است که منشا اولیه آن ناشی از ضعف شکل گیری این مفهوم و تقلیل آن به کارویژه های نظامی و کشمکش های پایان ناپذیر قدرت بوده است. به طوری که در مکتب رئالیسم و ایدئالیسم به ترتیب مفهوم امنیت، «تسلط بر حریف در عرصه کارگزار و جنگ» و «یافتن راه حلی بنیادین برای ایجاد صلح» تعریف شده است. با توجه به ناتوانی این دو مکتب در پیش بینی جنگ سرد و همچنین ضعف آنها در درک و تحلیل روندهای جاری جهانی، باعث شده تئوریسین های جدید به بسط و گسترش مفهوم امنیت که فراتر از جنگ و صلح بوده بپردازند. این دسته از نظریه پردازان به طرح موضوع امنیتی شدن مقوله های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، زیست محیطی و نظامی پرداختند و بیان کردند: شکل تندرو و حادتری از سیاسی کردن موضوعات، روندی است که بازیگران امنیت ساز برای امنیتی شدن رقبای خود در عرصه بین الملل به کار می برند. این امر باعث می شود کشور مذکور در افکار عمومی آنچنان به صورت تهدیدی برجسته جلوه کند که برای رفع آن استفاده از هر گونه ابزار زور توجیه و مشروع تلقی شود. در این پژوهش سعی شده با توجه به این تعریف تلاش های سی سال اخیر دولت های امریکا برای امنیتی شدن ایران را با توجه به پنج گونه از روند امنیتی شدن ایران مورد بررسی قرار داده و همچنین راه کارهای غیرامنیتی شدن ایران در دولت اوباما را مورد تحلیل قرار دهیم.

    کلیدواژگان: امینت، امنیتی شدن، استراتژی امنیت ملی، ایران، امریکا
  • سید مسعود موسوی شفایی صفحه 119
    شناخت رفتار بین المللی امریکا بدون درک هژمونی این کشور ممکن نیست. چهارچوب نظری مقاله حاضر بر این بنیان استوار است که هژمونی به طور عام و هژمونی امریکا به صورت خاص، از سه رکن «مادی»، «اراده تبدیل شدن به قدرت هژمونیک» و در نهایت «ایدئولوژی اجماع ساز و مشروعیت بخش» تشکیل شده است. این سه رکن، به ترتیب: «شرط لازم»، «شرط کافی» و «شرط تداوم» هژمونی امریکا محسوب می شوند. ادعای مقاله حاضر آن است که با به قدرت رسیدن نومحافظه کاران مرحله جدیدی از هژمونی امریکا آغاز شد. در این هژمونی جدید نقش ارکان مادی سازنده آن برجسته تر گردید و در مقابل ارکان غیرمادی که شامل مسئله مشروعیت، رضایت و اجماع سازی است به بهای کسب تفوق مطلق، در اولویت های بعدی نومحافظه کاران قرار گرفت. نتیجه این تحول در مبانی هژمونی امریکا، انحراف رهبری جهانی این کشور به سوی امپراتوری و تضعیف شرط تداوم هژمونی ایالات متحده بود.
    کلیدواژگان: هژمونی، خلیج فارس، امنیت ملی، سیاست خارجی، نومحافظه کاران
  • امیرسعید ایروانی صفحه 153
    اشغال عراق توسط امریکا در سال 2003 تحولات مهمی را به دنبال داشته که علاوه بر این کشور منطقه خاورمیانه را نیز متاثر ساخته است. همچنین بررسی موفقیت ها یا ناکامی های عملیات امریکا در عراق با توجه به واقعیت های صحنه عمل، اهمیت بسیاری دارد. روند پیشرفت این عملیات، محدودیت ها و بن بست های عملی و پیامدهای آن را می توان اصلی ترین عامل در شکل و محتوای اقدامات امریکا در خاورمیانه قلمداد کرد. از سوی دیگر استراتژی امریکا در منطقه، تاثیر مهمی بر امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران دارد و به این دلیل بررسی عملیات امریکا در عراق و نتایج آن از اهمیت زیادی برخوردار است. نکته قابل توجه این که عدم شناخت کافی واقعیت های صحنه عراق و در نتیجه طراحی استراتژی های نامناسب، ناکامی عملیات امریکا را در ابعاد مختلف در پی داشته است. در واقع مهم ترین درس امریکا از این جنگ این است که می توان با قدرت برتر نظامی کشور ضعیفی را به اشغال درآورد اما نمی توان آن کشور ضعیف را برای مدت طولانی در اشغال نگاه داشت.
    کلیدواژگان: اشغال عراق، سلاح های کشتار جمعی، تروریسم، استراتژی الگوسازی، استراتژی خروج آبرومندانه
  • غلامعلی چگنی زاده، محمد آثارتمر صفحه 185
    مقاله حاضر به بررسی تحرکات قومی کردها در کشور ترکیه و تاثیر آن بر امنیت ملی این کشور می پردازد. نخست، با اشاره به چهارچوب تئوریک مکتب کپنهاک تلاش خواهد شد موضوعات مهمی چون ارتباط بین ماهیت دولت و ضرورت امنیتی سازی مورد تاکید قرار گیرد. فرایند امنیتی سازی از طریق اورژانسی نمودن موضوعات مشخص، ظرفیت ها و پتانسیل جدیدی را موجب می شود. اما استمرار موضوع در دستور کار ملی در میان مدت، موجب کاهش توان ملی در مدیریت موضوع از یکسو و گسترش این ناتوانی به حوزه های متفاوت از سوی دیگر خواهد شد. امری که در نهایت بی ثباتی فراوانی را به دنبال خواهد داشت. در قسمت پایانی تاثیر قدرت گرفتن کردها در شمال عراق و تشکیل حکومت منطقه ای کردستان عراق، بر افزایش تحرکات قومی تجزیه طلبانه کردهای ترکیه و نحوه برخورد ترکیه با این بحران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در مورد کردهای جمهوری ترکیه، این کشور در عمل و نوع برخورد خود با کردهای این کشور ثابت کرده بدون شک آنچه در توان داشته باشد به کار خواهد بست تا از ایجاد یک کردستان مستقل جلوگیری کند. در مقابل نیز، بحران طولانی کردها نشان می دهد چگونه اختلافات قومی می تواند توانایی های نظامی و اقتصادی یک کشور (مانند ترکیه) را تضعیف نماید.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، تحرکات قومی، تجزیه طلبی، ترکیه، پ، ک، ک
  • ایران و روسیه: از موازنه قدرت تا مسئله هویت
    محمود شوری صفحه 219
    رهیافت های نظری مختلف در حوزه روابط بین الملل پاسخ های متفاوتی به ابهام ها و پرسش های موجود در مورد دلایل گسترش روابط ایران و روسیه در دوره اخیر می دهند. درحالی که رویکردهای واقع گرایانه تلاش می کنند تا موضوع همکاری های ایران و روسیه را موضوعی در چهارچوب روابط قدرت های بزرگ و کوشش های دائمی این قدرت ها برای ایجاد موازنه تعریف کنند، رویکردهای لیبرال انگیزه ها و اهداف دو کشور از برقراری این سطح از روابط را به منافع و انگیزه های مادی و اقتصادی دو کشور مرتبط می نمایند. در این میان، موضوعی که هر دو گروه کم وبیش آن را نادیده می گیرند، این است که هم ایران و هم روسیه در دوره پس از فروپاشی شوروی به لحاظ تحولات هویتی در شرایطی به سر می بردند که نیاز مبرمی به بازسازی هویتی خود احساس می کردند. فرض مقاله حاضر این است که ایران و روسیه در این دوره، که همچنان ادامه دارد، علاوه بر آنکه منبعی برای تامین نیازهای امنیتی و یا منافع مادی کمیاب یکدیگر (ارزهای معتبر برای روسیه و فناوری های تحریم شده برای ایران) تلقی می شدند، منبعی برای تامین نیازهای هویتی یکدیگر نیز به شمار می رفتند. ادعای ما این است که طی دوره پس از فروپاشی شوروی، ایران مهم ترین دلیل و به عبارت بهتر مهم ترین عرصه ای بوده که به روسیه امکان بازیگری به مثابه یک قدرت بزرگ جهانی را بخشیده و به طور متقابل نیز رفتارهای روسیه یکی از مهم ترین موانع انزوای بین المللی ایران در دوره اخیر بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، غرب، نظریه های روابط بین الملل، موازنه قدرت
|
  • Hassan Rouhani Page 7
    President of the Center for Strategic ResearchThe Middle East is one of the most crisis – ridden regions in the world and a number of studies project that this trend will continue for the foreseeable future. This article tries to examine the trajectory of the region's economic, energy, political, security, and social developments given the West's policy orientation toward the Middle East and major challenges facing it. It will then attempt to present recommendations for improving the situation. Israeli – Palestinian dispute, instability in Iraq and Afghanistan, extremism, terrorism, arms race, social problems, energy security and poor governance are among challenges that must be addressed. The author argues that the worlds, particularly rising Asian powers', dependence on the energy resources of the region will continue to increase while the prevalent security prism through which the Middle East is treated will not go away, and that is the root cause of manifold problems that not only consumes the region but also affects the nature of its relations with the West. Finally, the author presents some broad policy solutions that include the necessity of change in Western attitudes and policies towards the Middle East, chief among them, replacing an overwhelmingly security outlook with a cooperative and partnership framework which pays due attention to priorities such as just settlement of Israeli-Palestinian dispute, expansion of regional cooperation, institution building and comprehensive development.
  • Ahmad Naghibzadeh Page 33
    The Islamic Revolution in 1979 was, in fact, the expression of national sentiments and continuous efforts of Iranian people pursued since the 19th century for emancipation on from foreign domination. Efforts such as trying to find a third force in the era of Nasser-Aldin Shah, struggling for independence during the Constitutional Revolution, and making attempts for creating a negative equilibrium in the era of oil nationalization movement, all aimed at the emancipation from foreign domination. However, after the Islamic Revolution, Western-oriented policies and the alliance with the U.S. were replaced with the neither East nor West slogan. Iranian people who relied upon their revolutionary zeal set aside every conservative tendency and took on an offensive stance. Meanwhile this policy was combined with supporting other Muslim nations along the line of the necessity of preserving the Islamic unity. Today, after 30 years from the victory of the Islamic Revolution, there is a pressing need for studying the past policies and imaginatively about the future courses of action.
  • Hossein Pourahmadi Page 57
    The U.S. strategic and long-term goals which are pursued through physical presence as well as efforts to implement economic, political and security reforms prescribed by the Greater Middle East Plan, have significantly influenced recent developments in the Middle East. These goals envisage an ultimate integration of the Middle East into the international political economy. It does not seem that these goals, due to their strategic nature, will undergo radical changes under the Obama administration which came to power on a platform of change. However rhetorical though, they have serious impact on the I.R. Iran's national and regional interests. The U.S. goals include: 1) Securing the energy flow from the region to the West; 2) Furthering the so-called Middle East peace process; 3) Safeguarding Israel's security. To answer the question how the U.S. strategic (and constant) goals in the Middle East influence the I.R.I's interests in the region, first, we study some threatening crises and structures in the Middle East, which have provided a pretext for the U.S. presence. Second, we take a look at the U.S. policies on democracy and human rights promotion in the Middle East based on double-standards. Third, we examine asymmetric aspects of Middle East developments which are not necessarily along with the U.S. interests. Finally, we explore I.R.I's position and capabilities for dealing with probable threats and enhancing her national interests.
  • Hadi Semati, Hamid Rahnevard Page 89

    Security is a much contested concept that cannot easily be defined anymore. This problem can be traced back to the development of the concept and the theoretical and practical imperatives resulting from the power competition among major powers and general inter-state rivalry. The prevalent paradigms in security studies have all tended to reduce the concept to the realm of power politics and an emphasis on the protection of the state as the primary object of security. Realism and idealism may no longer be the unrivaled theoretical approaches in IR and security studies, but their once dominant weight has left its mark on the field. The end of the cold war and collapse of the Soviet Union along with new developments in human condition have changed the contour of the field of security studies and International Relations. Scholars are broadening the concept to include not only issues of war and peace but other aspects of global life that affect the security of the state, human beings and the planet. Securitization of social, economic, political and environmental issues have transformed the discipline and broadened the concept of security substantially. On the other hand, the theoretical and epistemological innovations in the field force us to take the social seriously. Thus, what becomes a security threat should be seen in light of the intersubjectively constructed discourse among actors. A state becomes a threat not because it is in "reality" a threat, rather it is framed by the more powerful side in the relations as a threat. By appropriating the securitization theory developed by the Copenhagen School, this article examines how the U.S. national security documents and policies have "securitized" the Islamic Republic of Iran thereby legitimating its isolation. Furthermore, we will demonstrate five different kinds of securitization that have been utilized to invoke a sense of existential threat that Iran poses for the international community.

  • Seyed Masoud Mousavi Shafaee Page 119
    Undrestanding U.S. behaivor in international arena depends on identifinig the foundations of American hegemony. According to the theoritical framework of this paper, U.S. hegemony has three bases: "material power", "will and decision to become a hegemonic power" and "an ideology for making global legitimacy for hegemon". They constitute three conditions of U.S. hegemony, which are "necessary", "sufficient" and "sustainability". This paper will show that neo-conservatists have planned and followed a new phase of U.S. hegemony. This new hegemony depends highly on material (military) base of hegemony rather than legitimate global ideology and consensus. This neoconservative version of U.S. hegemony diverted Anmerican hegemony to American empire and weakend sustainability condition of US hegemony.
  • Amir Saeed Iravani Page 153
    Iraq's occupation by the U.S. in 2003 led to important developments influencing Iraq in particular and the entire Middle East in general. The study of the successes and failures of U.S. operations in Iraq is also of great importance due to the facts on the ground. The progress of these operations and their limitations, practical deadlocks and consequences would shape the form and content of U.S. actions in the Middle East. On the other hand, U.S. strategy in the region has a major impact on the I.R. Iran's security and national interests. Therefore, studying U.S. operations in Iraq and their consequences are of great importance. One should not forget that the failure of U.S. military strategy in Iraq was the result of inadequate knowledge about complex social and political realities of Iraq. In fact, the most important lesson the U.S. learned from this war is that conquering a weak country is possible by superior military power, but its occupation over a long period is impossible.
  • Gholamali Chegnizadeh, Mohammad Asar Tamar Page 185
    The article studies Kurdish ethnic movements in Turkey and their impact on its national security. First, referring to the theoretical framework of the Copenhagen School, the authors highlight important issues such as correlation between the nature of government and the necessity of securitization. The process of securitization creates new potentials through making specific issues an urgent priority for the country. However, keeping these issues for medium term in the national agenda would lead to the erosion of national power for solving the problem on the one hand, and to the spread of this weakness to other areas, on the other, which finally would bring about a high degree of instability. In the final section, the authors analyze the impact of increasing influence of Kurds in Northern Iraq and establishment of the regional government of Kurdistan on the intensification of separatist activities among Kurds in Turkey and Turkish government's reaction to them. As for the Kurds inhabiting the Republic of Turkey, it is a proven fact that the Turkish government will use all of its available means to prevent the creation of an independent Kurdistan. On the other hand, the protraction of Kurdish crisis shows that how ethnic differences can undermine the military and economic capabilities of a country such as Turkey.
  • Iran and Russia: from Balance of Power to Identity Question
    Mahmood Shoori Page 219
    Different theoretical approaches in the field of international relations give different answers to existing ambiguities and questions regarding the reasons for expanding Iran-Russia relations in recent years. While realist approaches try to define Iran- Russia cooperation in the framework of great power relations and their permanent efforts for striking a balance, liberal approaches trace the motivations for improved bilateral relations to their mutual material and economic interests. A major issue which is more or less ignored is that after the collapse of the Soviet Union both Iran and Russia were faced with the pressing need for identity reconstruction. This article argues that while Iran and Russia depend on each other as a source for meeting their security needs or providing their rare material interests (hard currency for Russia and boycotted technology for Iran), they look at each other as a source for meeting their identity needs. This article claims that during the post-Soviet era, Iran has been the most important scene where Russia could play as a great power; on the other hand, Russia's behavior has contributed to the prevention of Iran's full international isolation in recent years.