فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم کشکی، فروغ اعظم طالبان، هادی طبیبی، مهدی هدایتی، مینا اسماعیلی صفحه 1
    سابقه و هدف
    در بیماران همودیالیزی، بالا بودن غلظت سرمی شاخص های التهاب سیستمیک و التهاب عروقی، دو عامل خطر مهم برای ایجاد بیماری های قلبی عروقی هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مکمل اسیدهای چرب 3ω بر غلظت سرمی شاخص های التهاب سیستمیک و التهاب عروقی این بیماران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بود که در آن 40 بیمار همودیالیزی به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل اسیدهای چرب 3ω و گروه دارونما تقسیم شدند. بیماران همودیالیزی در گروه مکمل اسیدهای چرب 3ω، روزانه mg2080 مکمل اسیدهای چرب 3ω به صورت 4 کپسول (حاوی mg310 اسید ایکوزاپنتا انوئیک و mg 210 اسید دوکوزا هگزا انوئیک) به مدت 10 هفته دریافت کردند، درحالی که بیماران گروه دارونما روزانه 4 کپسول دارونما حاوی روغن MCT دریافت کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته دهم از هر بیمار قبل از دیالیز cc7 خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و سپس غلظت sICAM-1، sVCAM-1، sE-selectin، sP-selectin، CRP، IL-6، TNF-α، مالون دی آلدئید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت sICAM-1 سرم در گروه دریافت کننده مکمل اسیدهای چرب ω3 در پایان هفته دهم مطالعه نسبت به زمان شروع مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P) و این کاهش در مقایسه با گروه دارونما معنی دار بود (05/0>P). در این مطالعه، تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر میزان تغییرات sVCAM-1، sE-selectin، sP-selectin، CRP، IL-6، TNF-α، مالون دی آلدئید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که مکمل اسیدهای چرب ω3 سبب کاهش غلظت sICAM-1سرم به عنوان یک عامل خطر بیماری های قلبی و عروقی می شود، اما تاثیری بر غلظت شاخص های التهاب سیستمیک سرم و استرس اکسیداتیو در بیماران همودیالیزی ندارد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ω3، همودیالیز، التهاب عروقی، التهاب سیستمیک، استرس اکسیداتیو
  • مانیا صالحی فر، مهدی سیدین اردبیلی، محمدحسین عزیزی صفحه 13
    سابقه و هدف
    نان های مسطح سنتی ایران از قدیم در شهرها و روستاها تهیه و مصرف می شدند و هنوز هم در الگوی تغذیه اکثریت مردم نقش قابل توجهی دارند. با توجه به اهمیت این نان ها، کنترل کیفیت و ماندگاری آنها همواره مورد توجه متخصصان صنعت نان بوده است. هدف این تحقیق، بررسی و مقایسه وضعیت ژلاتینه شدن و واگشتگی نشاسته و بیاتی در نان های مسطح لواش و تافتون بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، سه نوع آرد با مقدار پروتئین 56/12، 52/11 و 28/11 درصد و درصدهای استخراج به ترتیب 90، 86 و 58 از یکی از کارخانجات آرد تهران تهیه شد و پس از انجام آزمایشات شیمیایی و رئولوژیکی، از هر یک به طور جداگانه نان های لواش و تافتون تهیه شد. بررسی ژلاتینه شدن و واگشتگی نشاسته، توسط دستگاه DSC در روزهای 1و3 نگهداری صورت گرفت و در منحنی های اندوترم، سطح زیر منحنی و دمای شروع و پیک تبلور مجدد به عنوان معیارهای اصلی در نظر گرفته شد. بیاتی نان ها توسط دستگاه سنجش بافت اینستران و آزمون برش در روزهای 1، 3، 5 و 7 نگهداری انجام شد و بالاترین نقطه روی منحنی ها خوانده شد.
    یافته ها
    آنتالپی و میانگین دمای شروع و پیک تبلور در نان لواش، کمتر از تافتون بود که نشان دهنده ژلاتینه شدن و واگشتگی کمتر در نان لواش به دلیل مدت زمان کوتاه اعمال حرارت است. مشخص شد که نان لواش به تنهایی در ابتدای تولید از تافتون نرم تر است؛ اما روند بیاتی که نشان دهنده میزان افزایش سفتی طی نگهداری است، در نان لواش بیشتر از نان تافتون بود.
    نتیجه گیری
    با اینکه هنگام پخت نان لواش از دمای بالا استفاده می شود، اما به دلیل کوتاه بودن مدت زمان اعمال حرارت، شرایط برای ژلاتینه شدن فراهم نیست و از این رو، کمتر از نان تافتون ژلاتینه می شود. در نتیجه، واگشتگی نان لواش کمتر از نان تافتون است. با اینکه نان لواش در ابتدای تولید نرم تر از تافتون است، اما به دلیل حالت پوسته ای و نازک بودن، رطوبت خود را سریع تر از دست می دهد و نسبت به تافتون با سرعت بیشتری خشک و بیات می شود. از این رو، روند بیاتی در نان لواش بیشتر از تافتون است.
    کلیدواژگان: نان مسطح، نشاسته، ژلاتینه شدن، واگشتگی، بیاتی
  • مینو محمدشیرازی، فروغ اعظم طالبان، معصومه ثابت کسایی، علیرضا ابدی، محمدرضا وفا صفحه 25
    سابقه و هدف
    تاکنون درباره اثر نوع چربی رژیم غذایی بر ایجاد حساسیت به انسولین مطالعات محدودی انجام شده است. در این مطالعه، اثر دریافت رژیم حاوی روغن ماهی، رژیمی که دارای الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی است و رژیم غذایی استاندارد از دوران جنینی تا بلوغ بر گلوکز سرم و حساسیت به انسولین در موش صحرایی مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    30 سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی در سه گروه غذایی قرار داده شدند: رژیم غذایی استاندارد (حاوی روغن سویا)، رژیم غذایی حاوی روغن ماهی و رژیم دارای مخلوط چند روغن با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی. موش های صحرایی طی دوران بارداری و شیردهی با این رژیم ها تغذیه شدند و تغذیه حیوانات متولد شده پس از زمان از شیرگیری با رژیم غذایی مادران خود ادامه یافت. میزان گلوکز ناشتا (به روش فتومتری) و انسولین ناشتای سرم (به روش ELISA) در موش های متولد شده در زمان بلوغ اندازه گیری و حساسیت به انسولین محاسبه شد. میانگین مقادیر به دست آمده با نرم افزار SPSS و با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان انسولین ناشتا در گروه تغذیه شده با روغن ماهی به طور معنی داری از دو گروه دیگر کمتر (018/0=p) و حساسیت به انسولین در این گروه به طور معنی داری از دو گروه دیگر بیشتر بود (002/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که رژیم غذایی حاوی روغن ماهی (دارای اسیدهای چرب امگا-3 بلند زنجیر) در مقایسه با رژیم غذایی حاوی روغن سویا (دارای اسیدهای چرب امگا-6) و رژیم با الگوی چربی مصرفی ایرانی (دارای مقدار زیاد اسیدهای چرب اشباع) باعث افزایش حساسیت به انسولین در موش صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: حساسیت به انسولین، گلوکز سرم، روغن ماهی، روغن سویا، موش صحرایی
  • محمدحسن افتخاری، عبدالرضا رجایی فرد، علی اکبر اوجی، نیاز محمدزاده هنرور صفحه 37
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت دیابت به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز و اثرات آنتی دیابتیک ایزوفلاون های سویا، در این مطالعه اثردایدزئین به عنوان مهم ترین ایزوفلاون موجود در سویا بر سطح گلوکز، پروفایل لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز در موش های صحرایی دیابتی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه36 موش صحرایی نر نژاد Sprague-Dawley به سه گروه سالم، دیابتی و دیابتی مصرف کننده دایدزئین تقسیم شدند. دیابت در اثر تزریق وریدی یک دوز 60 میلی گرمی استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در 05/0 مول به ازای هر لیتر بافر سیترات حل شده بود، در موش های صحرایی ایجاد و سطح گلوکز بالای mg250 به ازای دسی لیتر معیار دیابت در نظر گرفته شد. دایدزئین به میزان mg600 به ازای هر کیلوگرم رژیم با غذای استاندارد پایه مخلوط و به مدت 3 هفته مورد استفاده واقع شد.
    یافته ها
    مکمل یاری با دایدزئین تاثیر معنی داری بر سطح گلوکز خون ناشتا نداشت، اما کاهش معنی داری در سطح تری گلیسرید و LDL در گروه مکمل یاری شده در مقایسه با گروه شاهد دیابتی مشاهده شد (0001/0(P=. میزان HDL نیز در این گروه افزایش یافت (0003/0.(P= دایدزئین تاثیر معنی داری بر عملکرد آنزیم پاراکسوناز در مقایسه با گروه های شاهد نشان نداد، در حالی که مقایسه مقادیر ابتدایی و انتهایی عملکرد این آنزیم در گروه مکمل یاری شده، حاکی از اثر مثبت دایدزئین در جلوگیری از کاهش فعالیت این آنزیم بود (0001/0(P=.
    نتیجه گیری
    دایدزئین می تواند نقش مفیدی در جلوگیری از آشفتگی ایجاد شده در پروفایل لیپیدی ناشی از دیابت و احتمالا تقویت سیستم آنتی اکسیدانی بدن داشته باشد.
    کلیدواژگان: دایدزئین، موش صحرایی، دیابت، پاراکسوناز، گلوکز، لیپوپروتئین
  • مریم نورشاهی، مجتبی کاویانی، مسعود کیمیاگر، خسرو ابراهیم صفحه 45
    سابقه و هدف
    تغذیه مناسب، پیش شرط ضروری برای بهبود مؤثر عملکرد ورزشی، آماده سازی، رفع خستگی پس از فعالیت و جلوگیری از آسیب دیدگی ورزشکاران است. مکملهای تغذی های شامل کربوهیدراتها، پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی در حد مجاز توصیه شده به طور گستردهای در زمینه های ورزشی گوناگون منبع کمکی هستند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مکمل دهی حاد ال-کارنیتین بر آستانه بی هوازی و تجمع لاکتات طی فعالیت بیشینه بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور و متقاطع انجام شد. 12 نفر از دانشجویان مذکر رشته تربیت بدنی به طور تصادفی با میانگین سنی 64/0±75/21 سال و میانگین شاخص توده بدنی 94/0±70/ 23 کیلوگرم بر متر مربع در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه مکمل و دارونما تقسیم شدند. 90 دقیقه قبل از اجرای پروتکل تعدیل یافته کانکانی به گروه مکمل 2 گرم ال-کارنیتین به شکل قرص در ml200 آب همراه با 6 قطره آبلیمو و به گروه دارونما فقط ml200 محلول آبلیمو تجویز شد. برای جمع آوری داده های مربوط به گازهای تنفسی آزمودنی ها حین اجرای آزمون کانکانی تعدیل شده از دستگاه گاز آنالیزور استفاده شد. برای بررسی تغییرات و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با اندازه گیری تکراری(repeated measurement) استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 5 0/0 منظور شد.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در زمان رسیدن به آستانه بی هوازی گروه مکمل ال-کارنیتین (65/0± 14/19 دقیقه) نسبت به گروه دارونما (28/0±16 دقیقه) وجود داشت. همچنین، در میزان اختلاف تجمع لاکتات در گروه مکمل (19/0±87/3) و گروه دارونما (58/0±08/6) کاهش معنی داری (001/0=p) مشاهده شد. حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه دریافت کننده مکمل ال-کارنیتین (48/1±54/50) نسبت به گروه دارونما (51/1±16/45) افزایش معنی داری (000/0=p) نشان داد. در نسبت تبادل تنفسی به دست آمده از دو گروه تفاوت معنی داری (971/0=p) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که مکمل ال-کارنیتین قادر به کاهش تجمع لاکتات و به تاخیر انداختن آستانه بی هوازی متعاقب یک فعالیت بیشینه است و با افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی منجر به بهبود عملکرد ورزشی خواهد شد.
    کلیدواژگان: عملکرد ورزشی، ال، کارنیتین، آستانه بی هوازی، لاکتات
  • زهرا هادیان، حسن یزدان پناه، محمدحسین عزیزی، فریبا سید احمدیان، محمدرضا کوشکی، سید محمد حسینی پنجکی، غلامرضا مرتضایی، فریبرز شجاعی علی آبادی، صادق خوشگذران صفحه 53
    سابقه و هدف
    آلودگی برخی محصولات کشاورزی به مایکوتوکسین ها سلامت انسان و حیوان را با نگرانی جدی روبه رو کرده است. برنج، قوت غالب و یکی از منابع اصلی کربوهیدرات رژیم غذایی مردم ایران است. گزارش هایی مبنی بر آلودگی برنج به مایکوتوکسین هایی مانندآفلاتوکسین های 1B، 2B، سیترینین، داکسی نیوالنول، فومونیسین 1B و 2B، فوزارنون X، نیوالنول، اکراتوکسینA، استریگماتوسیستین و زیرالنون وجود دارد. این تحقیق از نظر وجود سم اکراتوکسین A (OTA) روی 100 نمونه برنج انجام شد که به طور تصادفی از تعدادی از فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران در سال1386جمع آوری شد.
    مواد و روش ها
    پس از استخراج OTA از نمونه های برنج با حلال استونیتریل-آب، مرحله تخلیص سم بر پایه ستون ایمونوافینیتی (Immunoaffinity Column) انجام گرفت. شناسایی و تعیین میزان انواع سموم با استفاده از دستگاه HPLC و آشکارساز فلورسانس انجام شد. حدود قابل تشخیص و تعیین مقدار روش به ترتیب 03/0 و 1/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم بود.
    یافته ها
    میزان شیوع OTA شناسایی شده در کلیه نمونه های برنج داخلی و وارداتی ≥LOD)) 69 %‎ بود. SD± میانگین و دامنه تغییرات OTA در کلیه نمونه های برنج داخلی و وارداتی به ترتیب به استثنای 3 نمونه، 72/5±37/1 و 79/46– 15/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم به دست آمد. میزان اکراتوکسین A در اکثر نمونه ها کمتر از حد مجاز تعیین شده توسط مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافت شدن OTA در برخی از نمونه های برنج در مقادیر بالاتر از حد مجاز و از طرفی مصرف همزمان سایر مواد غذایی آلوده به این مایکوتوکسین، ممکن است دریافت این سم در حدود بالاتر از میزان مصرف روزانه قابل تحمل مشروط Provisional Tolerable Daily Intake)) باشد که توسط کمیته مشترک تخصصی افزودنی مواد غذایی FAO/WHO تعیین شده است. به منظور کنترل آلودگی اقدامات پیشگیرانه از تولید سموم قارچی در مراحل قبل و بعد از برداشت (GAP، GHP، GSP، GMP، HACCP) به اشتراک گذاردن تجارب و اقدامات گروهی بخش های مرتبط تا حد زیاد الزامی است.
    کلیدواژگان: اکراتوکسین A، برنج، شیوع، تهران
  • اکرم کریمی شاهنجرینی، داود شجاعی زاده، سید رضا مجد زاده، آرش رشیدیان، نسرین امیدوار صفحه 61
    سابقه و هدف
    مصرف روزافزون میان وعده های کم ارزش در میان نوجوانان با پیامدهای منفی سلامتی همراه است. این مطالعه با هدف شناسایی تعیین کننده های مصرف میان وعده های کم ارزش توسط دختران نوجوان با استفاده از یک رویکرد ترکیبی و بر پایه نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    مواد و روش ها
    جمعیت مورد مطالعه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی منطقه 14 شهر تهران بود. مطالعه کیفی از نوع پدیده شناسی بود و داده ها از طریق 9 جلسه بحث گروهی متمرکز جمع آوری شد. به این منظور 90 دانش آموز با استفاده از نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت والدین بر اساس یک راهنمای سؤالات مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده، جلسات در محل مدرسه تشکیل شد. برای تحلیل داده ها از روشframework استفاده شد. بخش کمی شامل یک مطالعه مقطعی بود که 790 دانش آموز 12 تا 15 ساله از 10 مدرسه در آن حضور داشتند. نمونه ها بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای تصادفی شده انتخاب شدند. سنجش ها شامل اندازه گیری سازه های نظریه و بسامد مصرف میان وعده ها بود. داده های بخش کمی با استفاده از آنالیز رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج هر دو روش نشان داد که نوجوانان طی فرایند انتخاب نوع میان وعده ها، هم زمان از عوامل چندگانه و در برخی موارد متضاد تاثیر می گیرند. مزه مهم ترین عامل تاثیرگذار بر نگرش نوجوانان نسبت به میان وعده های کم ارزش بود. عامل دسترسی آسان، عادت، ترجیح مزه و آگاهی به عنوان پیش بینی کننده های معنی دار کنترل رفتاری شناسایی شدند(05/0> P). در بخش کیفی، دوستان و همسالان و در مطالعه کمی، والدین به عنوان مؤثرترین افراد تاثیرگذار معرفی شدند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، عوامل مرتبط با مصرف میان وعده ها در نوجوانان با استفاده از رویکرد ترکیبی شناسایی شدند. کاربرد این عوامل در طراحی مداخلات کاهش مصرف میان وعده های کم ارزش می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، میان وعده کم ارزش، نوجوانان، رویکرد ترکیبی
  • احمدرضا درستی، آناهیتا هوشیار راد، بهنوش محمدپور اهرنجانی، فریدون سیاسی صفحه 71
    سابقه و هدف
    برای تشخیص اضافه وزن و چاقی کودکان از حدود مرزی تعریف شده نمایه توده بدن (BMI) استفاده می شود. در حال حاضر، می توان از چهار مرجع برای تشخیص کودکان چاق استفاده کرد:CDC 2000، IOTFT2000 و استاندارد رشد برای کودکان سنین دبستان و نوجوانان WHO 2007 و مرجع ایرانی. تاکنون در ایران مطالعه ای در زمینه تعیین مناسب ترین مرجع BMI برای تشخیص کودکان چاق انجام نشده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین مناسب ترین مرجع BMI برای تشخیص کودکان چاق ایرانی در مقایسه با ضخامت چین پوستی در ناحیه ماهیچه سه سر پشت بازو (TSF) انجام شد.
    مواد و روش ها
    6818 دانش آموز دبستانی شهر های اهواز، کازرون، ارومیه و یزد به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. سن، جنس، وزن(با دقت g100)، قد (با دقت cm5/0) و چین پوستی عضله سه سر بازو آنها (با دقت mm1/0) ثبت شد و سپس BMI دانش آموزان محاسبه شد. چاقی بر اساس BMI بالاتر از صدک 95 BMI برای سن و جنس در مقایسه با سه مرجع CDC، WHO و ایرانی تعریف شد. در استفاده از IOTF از حدود مرزی منطبق با BMIمساوی 30 استفاده شد. صدک 95 TSF به تفکیک سن، جنس و شهر تعیین شد و 5% دانش آموزانی که دارای ضخیم ترین چین پوستی بودند (گروه چاق واقعی) انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل نهایی روی 6700 کودک انجام گرفت.
    یافته ها
    تعداد کودکان چاق بر اساس TSF حدود 5% بود. درصد کودکان چاق بر اساس چهار مرجع CDC، IOTF، WHO و مرجع ایرانی به ترتیب 4/5%، 9/3%،3/6%، و 6/13% به دست آمد. میزان توافق چهار مرجع مورد استفاده با TSF برای تعیین کودکان چاق بر اساس تعیین ضریب توافق کاپا (Kappa) در حد متوسط (60/0-44/0) بود. مرجع ایرانی در چهار شهر مورد بررسی و در کل، کمترین میزان توافق را نشان داد (44/0). حساسیت و ویژگی چهار مرجع چنین به دست آمد، CDC: 61% و 5/97%، IOTF: 55% و7/98%، WHO: 2/69% و 97% و مرجع ایرانی: 3/90% و 4/%90. کمترین ارزش اخباری مثبت و کارایی مربوط به مرجع ایرانی بود.
    نتیجه گیری
    با وجود حساسیت بالای مرجع ایرانی، ارزش اخباری مثبت(درصد شیوع بیماری) که از نظر قدرت تشخیصی هر روشی مهم ترین شاخص محسوب می شود، در این مرجع و به همان نسبت، کارایی آن در مقایسه با سایر مراجع پایین ترین بود. بر اساس یافته های مطالعه اخیر و ویژگی های مرجع WHO پیشنهاد می شود که در مطالعات آینده از مرجع WHO برای تعیین کودکان چاق استفاده شود.
    کلیدواژگان: چاقی، ضخامت چین پوستی سه سر بازو، نمایه توده بدن، مقادیر مرجع، کودکان
|
  • A. Koshki, F. Taleban, H. Tabibi, M. Hedayati, M. Esmaeili Page 1
    Background And Objectives
    High serum concentrations of systemic and vascular inflammation markers are two major risk factors for cardiovascular diseases in hemodialysis patients. The present study was designed to investigate the effects of dietary ω3-fatty acid supplementation on the serum systemic and vascular inflammation markers in these patients.
    Materials And Methods
    The study was a double-blind randomized clinical trial. Forty hemodialysis patients were randomly assigned to either an ω3-fatty acid supplement or a placebo group. The patients in the ω3-fatty acid supplement group received 2080 mg ω3-fatty acids as 4 capsules, each containing 310 mg eicosapentaenoic acid and 210 mg docosahexaenoic acid, daily for 10 weeks, while the placebo group received 4 corresponding placebo capsules containing MCT oil. At baseline and the end of week 10 of the study, 7 ml blood was collected from each patient after a 12- to 14-hour fast before dialysis and serum sICAM-1, sVCAM-1, sE-selectin, sP-selectin, CRP, IL-6, TNF-α, malondealdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) were measured.
    Results
    Serum sICAM-1 concentration decreased significantly in the ω3-fatty acid supplement group at the end of week 10, compared to the baseline value (P<0.05); the reduction was also significant in comparison with the decrease in placebo group (P<0.05). No significant differences were observed between the two groups with regard to the mean changes in the serum sVCAM-1, sE-selectin, sP-selectin, CRP, IL-6, TNF-α, MDA, and TAC concentrations.
    Conclusion
    The results of the present study indicate that dietary ω3-fatty acid supplements can reduce serum sICAM-1 concentration in hemodialysis patients, but it has no effect on serum systemic inflammation markers and oxidative stress.
  • M. Salehifar, M. Seyedein Ardebili, Mh Azizi Page 13
    Background And Objectives
    Traditional Iranian flat breads have been widely produced and consumed all over the country and still play a major part in nutrition of the people. Starch gelatinization, retrogradation and staling of flat breads are topics of considerable interest to cereal chemists and baking technologists. This study aimed to investigate the processes of gelatinization, retrogradation, and staling of two types of Iranian flat breads, namely, Lavash and Taftoon.
    Materials And Methods
    Three different flours with protein contents of 12.56%, 11.52%, 11.28% and extraction rates of 90%, 86% and 58%, respectively, were selected and, after chemical and rheological testing, used to bake Taftoon and Lavash breads. Starch gelatinization and retrogradation of the breads were quantified using Differential Scanning Calorimetry (DSC) after 1 and 3 days of storage. In the endothermic curves, the area under the curve, temperature at the start, and crystallization peak were used as the main criteria. Bread staling was determined using the shear test by Texture Profile Analyzer on days 1, 3, 5, and 7 of storage.
    Results
    Enthalpy, temperature at the start, and the crystallization peak were lower in Lavash bread, which is an indication of a slower rate of gelatinization and retrogradation in this type of bread due to the shorter time of the baking process. The data also show that Lavash bread is softer than Taftoon, but the staling rate (which shows the rate of firming during storage) is lower in Taftoon.
    Conclusion
    Although the temperature in baking Lavash bread is higher, starch gelatinization cannot be completed due to the shorter time of the baking process and, consequently, its rate of crystallization is lower than in Taftoon. Therefore, retrogradation rate is lower in Lavash than in Taftoon. In addition, Lavash bread is thinner and softer than Taftoon and, therefore, it loses moisture faster and stales and dries more quickly.
  • M. Mohammad Shirazi, F. Taleban, M. Sabet Kasaei, Ar Abadi, Mr Vafa Page 25
    Background And Objectives
    Information on the effects of different types of fat on insulin sensitivity is limited. The present study was designed to compare the effects of feeding a fish oil-containing diet, a diet containing an oil mixture based on the Iranian fat consumption pattern, and a standard diet from the fetal period till puberty on the serum glucose and insulin sensitivity in Wistar rats.
    Materials And Methods
    Thirty female Wistar rats were randomly allocated to three dietary groups: a standard diet (containing soy bean-oil), a diet containing fish oil, and a diet containing an oil mixture based on the Iranian population fatty acid intake. Dams in each group were fed one of the diets during pregnancy and lactation, and in each case the pups born were weaned onto the same diet. Fasting serum glucose level (by photometry) and insulin (by ELISA) were measured in the pups and insulin sensitivity was calculated at puberty. Data were analyzed using SPSS software and the one-way ANOVA and Tukey tests.
    Results
    The fasting serum insulin level and insulin sensitivity in the fish oil-fed group were significantly lower (P=0.018) and higher (P=0.002), respectively, than in the other two groups.
    Conclusion
    It seems a diet containing fish oil (rich in long chain omega-3 fatty acids) causes a higher insulin sensitivity, as compared to diets containing either soy bean oil (rich in omega-6 fatty acids) or mixed oil based on the Iranian dietary fatty acid pattern (rich in saturated fatty acids).
  • Mh Eftekhari, Ar Rajaiefard, Aa Owji, N. Mohammadzadeh Honarvar Page 37
    Background And Objectives
    Diabetes is one of the most prevalent endocrine disorders. Considering the antidiabetic effect of soybean isoflavones, in this study the effect of daidzein, the most important isoflavone in soybean, on the serum glucose level, lipid profile, and paraoxonase activity in diabetic rats was investigted.
    Materials And Methods
    Thirty six male Sprague Dawley rats were randomly divided into three groups: 1. healthy, 2. diabetic, and 3. diabetic, supplemented with daidzein. Diabetes was induced in rats by a single injection of streptozotocine (60mg/kg body weight, dissolved in 0.05 mol/l citrate buffer). It was confirmed when the fasting blood glucose level was above 250 mg/dl. For Group 3, the diet was supplemented with 600 mg diazdein/kg basal diet. The groups of rat were fed their respective diets for three weeks.
    Results
    Supplementation with daidzein had no effect on the fasting glucose level, but, as compared to the diabetic (control) group, it brought about a significant decrease in the triglyceride and low-density lipoprotein levels (P=0.0001). The high-density lipoprotein levels, too, increased in this group (P= 0.001). Daidzein had no effect on the paraoxonase enzyme activity, as compared to the control values. However, comparison of the initial and final levels of the activity of this enzyme in the daidzein-supplemented group indicated a positive effect of diadzein in preventing reduction of this enzyme's activity (P=0.0001).
    Conclusion
    Daidzein may have a desirable effect on the lipid profile disorders, one of the most important complications of diabetes. It can also support the antioxidant system.
  • M. Nourshahi, M. Kaviani, M. Kimiagar, Kh Ebrahim Page 45
    Background And Objectives
    Appropriate nutrition is an essential prerequisite for effective improvement of athletic performance, conditioning, recovery from fatigue after exercise, and avoidance of injury. Nutritional supplements containing carbohydrates, proteins, vitamins, and minerals have been widely used in various sporting fields to provide a boost to the recommended daily allowance. The aim of this study was to investigate the effects of acute L-carnitine supplementation on anaerobic threshold and lactate accumulation during incremental exercise.
    Materials And Methods
    The study was double-blind, randomized and crossover in design. The subjects were 12 randomly selected active male physical education students, 21.75±0.64 years old, with a mean body mass index (BMI) of 23.7±0.94, divided into 2 groups. They received orally either 2g of L-carnitine dissolved in 200 ml water plus 6 drops of lemon juice or a placebo (6 ml lemon juice dissolved in 200 ml water) 90 minutes before they began exercise on treadmill. They performed a modified protocol of Conconi test to exhaustion. Plasma lactate concentrations were recorded at rest and immediately after the test. One-way analysis of variance with repeated measurements was used for data analysis.
    Results
    The results showed that lactate accumulation immediately after exercise in the L-carnitine group (3.870±0.19) was significantly lower (p=0.000) than in the placebo (6.080±0.58) group. In addition, the intervention led to a higher increase (p=0.000) in the maximum oxygen consumption (50.54±1.48), as compared to the placebo group (45.16±1.51). The data also showed that the length of time required to reach the anaerobic threshold was higher in the L-carnitin group (19.14±0.65, vs 16.00±0.28 for the placebo group). There was no statistically significant difference between the 2 groups with regard to the respiratory exchange ratio.
    Conclusion
    L-carnitine supplementation seems to cause a reduction in the blood lactate accumulation and delay anaerobic threshold in an incremental exercise, resulting in improved performance.
  • Hadian, Yazdanpanah, Azizi, Seyedahmaian, Kooshki, Hosseini, Mortezaee, Shojaee, Khoshgozaran Page 53
    Background And Objectives
    Mycotoxin contamination of agriculture commodities is a serious concern as regards human and animal health. Rice is a staple food and one of the major carbohydrate sources in the diet of Iranian people. There are reports on the contamination of rice with mycotoxins such as aflatoxins, citrinin, deoxynivalenol, fumonisins B1 and B2, fusarenon-X, nivalenol, ochratoxin A, sterigmatocystin, and zearalenone. In the present study, 100 samples of rice sold in several branches of three of the main chain stores in Tehran, Iran were collected and analyzed for ochratoxin A (OTA).
    Materials And Methods
    Ochratoxin A was extracted from the samples with acetonitrile-water solvent and purified using the immunoaffinity column. HPLC with fluorescence detector was used to identify and measure the OTA, the detection and quantification limits were being 0.03 and 0.1 µg kg-1 respectively.
    Results
    The OTA content in all the 100 imported and domestic rice samples was 69%. The mean and range of OTA were 1.37±5.72 and 0.15- 46.79 µg kg-1, respectively. In the most samples OTA contamination were lower than the permitted thresholds in cereals according to the Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI) standards.
    Conclusion
    Considering the high contents of OTA in some of the rice samples on the one hand, and the high consumption of other foods contaminated with OTA on the other hand, the total intake of this toxic substance may exceed its Provisional Tolerable Daily Intake as determined by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. In order to control mycotoxin contaminations, taking pre- and post-harvest preventive measures (GAP, GHP, GSP, GMP and HACCP), as well as sharing experiences and collective effort of all the parties involved, are highly essential.
  • A. Karimi Shahanjarini, D. Shojaezadeh, R. Majdzadeh, A. Rashidian, N. Omidvar Page 61
    Background And Objectives
    The increasing consumption of junk foods by adolescents is associated with adverse health consequences. The purpose of this study was to identify determinants of unhealthy snack consumption among female adolescents using an integrative method based on the theory of planned behavior.
    Materials And Methods
    The sample included 90 female adolescents aged 12-15 years, from 2 guidance schools in Tehran, selected by systematic sampling. In the qualitative phase of the study, which was of a phenomenology type, the data were collected through 9 focus group discussions. After obtaining parental consent, in each discussion session a moderator followed a topic outline developed based on the theory of planned behavior (TPB). Data analysis was done using the framework method. The quantitative phase consisted of a cross-sectional study on 790 female adolescents aged 12-15 years old from 10 schools, selected using a randomized stratified cluster sampling method. Data on social cognition (based on TPB) and food consumption (using a 48-item food frequency questionnaire) were collected and analyzed using the multiple regression method.
    Results
    In both phases of the study there was a broad range of factors, some of them contradicting each other, influencing selection of snacks by the adolescents. Taste was identified as the most important factor influencing their attitude towards junk foods consumption. The major predictors of behavior of the adolescents were found to be easy access to junk foods, personal taste preferences, peer pressure, media advertisements, and low price of unhealthy snacks (p<0.05). The most influential individuals in snack choice, based on the qualitative phase findings, were peers, while quantitative findings identified parents as the most influential.
    Conclusion
    Applying an integrative approach provided a comprehensive insight into the underlying factors of junk food consumption by adolescents. Intervention programs with due consideration of these factors can help reduce unhealthy snack food consumption in this vulnerable group.
  • Ar Dorosty Motlagh, A. Houshiar Radb., Mohammad Pour Ahranjani, F. Siassi Page 71
    Background And Objectives
    To define overweight and obesity in children, body mass index (BMI) reference standards are used. Presently four reference standards can be used to determine obesity among children in Iran: CDC-2000 standard, IOTF-2000 standard, the recent (2007) WHO growth references for school-age children and adolescents, and finally, the Iranian reference cutoffs, developed in 1999. So far there has been no study in Iran on identifying the best BMI reference standard for Iranian obese children. This study was conducted to identify the most suitable BMI reference standard to define obesity among Iranian children, as compared with triceps skin fold thickness.
    Materials And Methods
    A total of 6818 school-age children (6-11years old) were recruited from 3 Iranian cities, namely, Ahwaz, Kazeroon, Orumiyeh, and Yazd by random cluster sampling. Age, sex, weight (to the nearest 0.1 kg), height (to the nearest 0.1 cm) and triceps skinfold thickness (TSF, to the nearest 0.1 mm) were determined and BMI was calculated. Obesity was defined as a BMI ≥ 95th percentile of CDC, WHO, and the Iranian reference standard. With regard to the IOTF standard, cutoff points (for boys and girls) were chosen as percentiles that matched the adult cutoffs of BMI of 30 at 18 years of age. The 95th percentile of TSF for each age/sex group was determined in each city and 5% of the pupils with the highest TSF (true obese children) were selected. Analysis was done on data gathered on 6700 subjects.
    Results
    Based on TSF, approximately 5% of the children were identified as obese. Proportions of obese children according to CDC, IOTF, WHO, and the Iranian reference standard were 5.4%, 3.9%, 6.3%, and 13.6%, respectively. Kappa values showed moderate agreement between the 4 reference values and TSF among the children (0.44-0.60). Overall, the Iranian reference standard showed the lowest agreement (0.44). Sensitivities and specificities of the 4 reference standards were, respectively, 61% and 97.5% for CDC, 98.8% and 55% for IOTF, 97% and 69.2% for WHO, and 90.4% and 90.3% for the Iranian reference values. The Iranian reference proved to have the lowest positive predictive value (PPV+) and efficiency.
    Conclusion
    Despite the high sensitivity of the Iranian reference standard, its PPV+ (prevalence rate of disease), the most important diagnostic character of a method, and its efficiency were low in comparison with the other standards. Based on the findings of this study and features of the recent WHO growth reference values, we recommend the use of the WHO reference in future studies to assess obesity in children.