فهرست مطالب

نشریه علوم حرکتی و ورزش
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عزت الزمان بازیار، علی محمد امیرتاش صفحه 1
    هدف این پژوهش بررسی میزان تطابق انتصاب مدیران سازمان تربیت بدنی با ضوابط شایسته سالاری می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی_تحلیلی می باشد که به صورت میدانی و از طریق پرسش نامه هائی که بر اساس دستورالعمل اجرائی ضوابط شایسته سالاری تهیه گردید به جمع آوری اطلاعات پرداخته. پایایی و روایی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب الفا کرونباخ وتایید گروهی از متخصصان به دست آمده است. جامعه آماری شامل 110 مدیر در سطوح مختلف 170 کارشناس که از این تعداد، 67 مدیر و81 کارشناس به عنوان نمونه آماری در این تحقیق شرکت نمودند. آزمون فرضیه های تحقیق درحد0.05 = P نشان داد که بین میانگین های بدست آمده در وظایف، نقش ها ومهارتهای مدیریتی با حد مطلوب آنها در مدیران میانی و عملیاتی تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین این اختلاف در مقایسه معیارهای عمومی و اختصاصی انتخاب مدیران با حد مطلوب آنها مشاهده گردید. از طرف دیگر بین نظر کارشناسان نسبت به عملکرد مدیران با خود ارزشیابی مدیران تفاوت معنی دار مشاهده شد. در مورد مدیران عالی سازمان معیار معین برای انتصاب آنها در سازمان وجود ندارد
    کلیدواژگان: مدیر، انتصاب، شایسته سالاری، سازمان تربیت بدنی
  • میر محمد کاشف، سید امیر احمد مظفری صفحه 11
    نیروهای متخصص و فرهیخته کشور نقش و اهمیت ویژه ای در توسعه جامعه دارند که بر هیچ کس پوشیده نیست. زیرا از این طریق بر ابعاد توسعه از جمله معرفی و استفاده از دانش و فن آوری، فرهنگ و هویت افراد جامعه، اقتصاد و گسترش روابط ملی و فراملی تاثیر عمیق می گذارند. فرهنگ حاکم بر زندگی شهری عصر حاضر بر سبک های زندگی انسانها از جمله اعضای هئیت علمی دانشگاه ها تاثیر گذاشته و در کنار نوع و ماهیت حرفه آنان، زمینه انجام کار یکنواخت و کم تحرک و دور شدن از زندگی طبیعی و پر تحرک، شرایط خاصی را فراهم آورده است که این امر می تواند همانند آحاد مختلف جامعه، این قشر تحصیل کرده و آگاه را نیز در معرض نارسایی های جسمی و روحی و در نتیجه کاهش کمیت و کیفیت کاری و بهره وری لازم قرار دهد. در این پژوهش سعی شده سلامت عمومی اعضای هیئت علمی فعال و غیر فعال حرکتی دانشگاه های ایران مورد مطالعه و مقایسه قرار گیرد. نمونه های آماری این پژوهش را 250 نفر عضو هیئت علمی دانشگاه های کشور تشکیل می دهند که با روش تصادفی انتخاب و در دو گروه فعال و غیر فعال حرکت مقایسه شدند. پرسش نامه سلامت عمومی (28GHQ) بعنوان ابراز تحقیق استفاده گردید. آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که بین سلامت عمومی اعضای هیئت علمی فعال و غیر فعال حرکتی دانشگاه ها تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0p<). مقایسه و تجزیه و تحلیل سلامت عمومی و ویژگی های فردی آزمودنی ها نیز حاکی از آن بود که بین نمونه های تحقیق از نظر جنسیت، تاهل، میزان تحصیلات و مرتبه علمی تفاوت معنی دار وجود داشت. نمونه های زن در این تحقیق وضعیت سلامت عمومی بهتری نسبت به مردها داشتند و هم چنین آزمودنی های متاهل نسبت به مجردها از وضعیت سلامت عمومی مناسب تری برخوردار بودند. در مقایسه بین سلامت عمومی دارندگان مدارک تحصیلی مختلف و مرتبه های علمی آزمودنی ها نیز مشخص گردید که دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و مرتبه علمی مربی آموزشیار نسبت به دیگر نمونه های تحقیق دارای سلامت عمومی بهتری بودند. همچنین بررسی وضعیت فعالیت های حرکتی آزمودنی ها در یک سال گذشته نشان داد که تعداد 193 نفر از آنان فعال و 51 نفر دیگر غیرفعال بودند (05/0p<).
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، اعضای هیئت علمی، فعال حرکتی، غیرفعال حرکتی
  • محمد نیکوبخت، سید امیر احمد مظفری، حسین مفتخری صفحه 25
    شیوه پرداختن مردم ایران به ورزش و تربیت بدنی با توجه به تحولات تاریخی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، تحولات مدیریتی، وضعیت جغرافیای سیاسی و طبیعی، مذهب و نهضت های اجتماعی و سیاسی دچار تغییر و تحول شده است. تربیت بدنی و ورزش در مقام یکی از عناصر تاثیر گذار بر حیات فردی و اجتماعی مردم ایران در طول تاریخ (جاوید 1350) متاثر از عوامل چندی است که با توجه به حیات سیاسی و اجتماعی مردم ایران، هم در تنوع، هم در گسترش و رواج و توجه و هم تحول در نحوه اجرا و مهمتر از همه در نحوه مدیریت در این پژوهش مطمح نظر است. در این تحقیق تحولات اثر گذار بر ورزش و تربیت بدنی با توجه به منابع کتابخانه ای و اسناد تاریخی در سه مقطع؛ پیش از اسلام، پس از اسلام تا مشروطه و از مشروطه تا سقوط رژیم پهلوی مورد مطالعه قرار گرفته است. انواع بازی ها و ورزش ها از قدیم ترین زمان تا امروز با توجه به تحولات شکلی و مدیریتی نقد و بررسی گردیده است. در نهایت با استفاده از روش تیپیولوژی یا سنخ شناسی سه دوره با هم مقایسه شده است. بعلاوه نقش عوامل اجتماعی و نگرش های فرهنگی بر توسعه ورزش زنان مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تربیت بدنی، ورزش، بازی های ایرانی، مدیریت تربیت بدنی، مذهب و ورزش
  • طهمورث نورایی، علی محمد امیرتاش، فریدون تندنویس، محمدرضا بهرنگی صفحه 37
    هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین فلسفه آموزشی و سبک رهبری مدیران با جو سازمانی در دانشکده ها و گروه های تربیت بدنی دانشگاه های دولتی ایران بوده است. در این تحقیق 63 مدیر و 185 عضو هیات علمی شرکت داشتند. ابزار اندازه گیری این تحقیق شامل پرسشنامه پیش فرضهای فلسفی وایلز و باندی (PPA) که توسط مدیران تکمیل شده، پرسشنامه های جو سازمانی ساسمن و دیپ (OCQ) و سبک رهبری از دیدگاه دیگران هرشی و بلانچارد که توسط اعضاء هیات علمی تکمیل گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها نشان می دهد که فلسفه آموزشی غالب در 22 گروه و دانشکده تربیت بدنی فلسفه تجربه گرائی (51/3±6/33) و پایین ترین نمره به فلسفه آرمان گرائی (93/3±9/26) مربوط می شود. سبک رهبری غالب در 13 دانشکده و گروه تربیت بدنی سبک رهبری استدلالی (16/2±5/4) است. سبک های دستوری (36/2±9/2) و مشارکتی (14/2±8/2) به ترتیب بعد از سبک استدلالی بالاترین نمره ها را داشتند و نهایتا سبک تفویضی (69/2±7/1) کمترین نمره را داشت. میانگین نمره جو سازمانی در دانشکده ها و گروه ه های تربیت بدنی برابر با 47/11±2/43 (جو متوسط) بود. بالاترین نمره جو به گروه اردبیل (4/55 از 80) (جو نسبتا«باز) و پایین ترین نمره به دانشکده تربیت بدنی الزهرا (5/30 از 80) (جو بسته) مربوط است. همچنین بین فلسفه های آموزشی و جو سازمانی و زیر مجموعه های آن ارتباط معنی دار در حد 05/0>p مشاهده نگردید. بین سبک رهبری مشارکتی و جو سازمانی و بعد وضوح و روشنی نقش ارتباط معنی دار در حد 01/0>p مشاهده شد. همچنین رابطه معنی داری بین سبک مشارکتی با ابعاد رضایت از پاداش، وضوح، روشنی هدف و اثر بخشی رویه ها در حد 05/0>p مشاهده گردید. بین فلسفه های آموزشی و سبک های رهبری مدیران ارتباط معنی دار در حد 05/0>p مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: فلسفه آموزشی، سبک رهبری، جو سازمانی، مدیران تربیت بدنی
  • فریدون وحید، فروغ عریضی، مهربان پارسامهر صفحه 53
    هدف
    این مقاله به بررسی تاثیر حمایت اجتماعی بر مشارکت زنان در فعالیتهای ورزشی پرداخته است.
    روش
    این مطالعه با روش پیمایشی و به صورت مقطعی انجام شده است. داده های این پژوهش از 360 زن که ابتدا بصورت نمونه گیری طبقه ای وسپس به شیوه تصادفی از میان زنان بین سنین 25 تا 40 ساله سیزده شهرازشهرهای استان مازندران انتخاب شده بودند جمع آوری گردیده است. ابزارگردآوری داده ها عبارتست از پرسشنامه اصلاح شده مشارکت ورزشی می باشد. نتایج، تفاوت معنادار مشارکت کنندگان در فعالیتهای ورزشی را با توجه به نوع حمایت اجتماعی بعمل آمده از زنان برای مشارکت در فعالیتهای ورزشی نشان داده است. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه نیز نشان داده است که چهار متغیر، ورزش کردن اعضای خانواده، ورزش کردن بهترین دوست، درآمد وسودمندی ورزش در مرحله اول و حمایت اجتماعی در مرحله دوم توانسته اند بترتیب 9/15و1/2درصد از واریانس متغیر تحت مطالعه مشارکت زنان در فعالیتهای ورزشی را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، حمایت اجتماعی، زنان
  • غلامرضا لطفی حسین آباد، حسن خلجی، عباس بهرام، احمد فرخی صفحه 63
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر سه شیوه آرایش تمرین (تمرین قالبی، تمرین زنجیره ای و تمرین تصادفی) بر اجرا و یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال از سه نقطه مختلف با فواصل متفاوت از حلقه بسکتبال در افراد غیر مبتدی بوده است. 30 نفر دانشجوی پسر رشته تربیت بدنی که واحد بسکتبال1 را با موفقیت گذرانده بودند و سابقه شرکت در مسابقات بسکتبال نداشتند، پس از انجام پیش آزمون (شامل 15 پرتاب آزاد از 3متری روبروی حلقه) بطور تصادفی در سه گروه تمرینی تقسیم شدند. تمامی آزمودنی ها در 5 جلسه تمرین در 5 روز متوالی(هر جلسه شامل 15 پرتاب آزاد از 5/1 متری، 15 پرتاب آزاد از 3 متری و 15 پرتاب آزاد از 5/4 متری روبروی حلقه طبق آرایش خاص گروه خود) و آزمون انتقال (شامل 15 پرتاب آزاد از 5/3متری سمت راست حلقه و با زاویه 45 درجه) شرکت نموده اند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر روی عامل جلسات تمرین حاکی از تفاوت معنی دار بین جلسات اول و پنجم با سایر جلسات بوده است در حالی که اثر گروه ها و تعامل گروه و جلسات تمرین معنی دار نبوده است. نتایج تحلیل واریانس یک راهه در مقایسه بین میانگین نمرات آزمون انتقال سه گروه نیز حاکی از عدم وجود تفاوت معنی دار بین گروه ها است. این یافته ها نشان می دهد که تغییر پارامتر فاصله در تکلیف پرتاب آزاد بسکتبال اثر تداخل زمینه ای را آشکار نکرده و از نظریه مگیل و هال (1991) حمایت می کنند که برای بروز اثر تداخل زمینه ای باید تکالیف مورد تمرین با برنامه های حرکتی تعمیم یافته متفاوتی کنترل شوند.
    کلیدواژگان: اثر تداخل زمینه ای، اجرا، یادگیری، پرتاب آزاد بسکتبال
  • افسانه سنه، مهدی نمازی زاده، احمد فرخی، محسن شفیع زاده صفحه 77
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر هدف گزینی، آگاهی از نتیجه، ترکیب هدف گزینی و آگاهی از نتیجه با توجه به تغییرات سطح انگیزش درونی بر یادگیری سرویس بلند والیبال دانش آموزان دختر است. تعداد 96 دانش آموز دختر 16-15 سال شرکت کنندگان این پژوهش اند. در هر دو آزمایش پژوهش حاضر، 48 نفر از شرکت کنندگان، پس از انجام پیش آزمون، براساس روش متعادل سازی نمرات به 4 گروه طبقه بندی شدند. در آزمایش اول گروه ها عبارت بودند از هدف گزین (خودگزین)، آگاهی از نتیجه (انگیزشی)، ترکیب هدف گزین (خودگزین) و آگاهی از نتیجه، کنترل و گروه ها در آزمایش دوم عبارت بودند از هدف گزین (مربی گزین)، آگاهی از نتیجه (انگیزشی)، ترکیب هدف گزین (مربی گزین) و آگاهی از نتیجه، کنترل. ده جلسه تمرین یک روز در میان، در سه دسته با ده کوشش تمرینی برای شرکت کنندگان تدارک دیده شد، پس از آن، آزمون های یادداری اول و دوم، 24 ساعت و پس از 10 روز، به عمل آمد. ابزارهای تحقیق، آزمون سرویس والیبال اپرد و پرسش نامه انگیزش درونی (دسی و ریان، 1985) و پرسش نامه اطلاعات فردی بوده اند. برای تحلیل داده های هر دو آزمایش، در مرحله اکتساب از تحلیل واریانس عاملی مرکب (جلسه) 10 × (گروه) 4 × (سطوح انگیزش درونی) 2 و برای تحلیل داده های آزمون های یادداری از روش تحلیل واریانس عاملی (سطوح انگیزش درونی) 2 × (گروه) 4 و از آزمون تعقیبی توکی برای مشخص شدن اثر معناداری استفاده شد. براساس نتایج تحقیق، در هر دو آزمایش، اثر اصلی جلسات در مرحله اکتساب معنادار بوده است 0.001> p، 27/10 = F و 0.001> p، 27/21 = F) ولی اثر اصلی هیچ یک از راهکارهای انگیزشی معنادار نبوده است. در آزمایش اول اثر تغییرات سطح انگیزش درونی بر یادگیری سرویس والیبال در آزمون یادداری دوم (047/0 = P، 186/4 =) و در آزمایش دوم در مرحله اکتساب و آزمون یادداری اول معنادار بوده است (015/0 = p، 506/6 = F) و (017/0 = p، 24/6 = F). نتیجه اینکه با آنکه تغییرات سطح انگیزش در برخی از مراحل آزمایش معنی دار بوده است اما به طور کلی می توان چنین اظهار کرد که راهبردهای انگیزشی (هدف گزینی، آگاهی از نتیجه انگیزشی) در یادگیری سرویس والیبال در سطح دانش آموزان دختر چندان اثربخش نبوده است.
    کلیدواژگان: هدف خودگزین، هدف مربی گزین، آگاهی از نتیجه انگیزشی
|
  • Baziarie., Amirtash, Am Page 1
    Human resources are accounted of the most valuable organizational sources which materialize the aims of each organization through hard integrated efforts. These sources have potential capabilities and capacities which come to the scene in an organizational structure achieving this goal deem a comprehensive knowledge and perception or' Human' while needs to provide the proper ground for working. One of the most considerable factors in this concern is employing people in suitable position according to their abilities and experiences. This process is observed in meritocratic system in this respect the present survey will study the adaptation of meritocracy criteria whit P.E.O director's appointment. According to the compiled criteria same items such as duties, roles, management skill, and championship titles, membership in sport foundations, career precedence, coaching or officiating certificate are the cornerstones of meritocracy, pervious experiences in management research works and translation, passed training courses. Put forward services in farfetched regains, locality. According to the above said factors 67 managers and 81 experts have been considered as the research subjects. The results showed that there are meaningful statistical different between the average of compiled criteria for middle\executive manager and the respective optima (p=0.05). Most of the managers do not have the adequate proper merits for managing. There are no specific criteria for appointing the top directors in Islamic Republic of IRAN physical Education Organization.
    Keywords: Manager, Appointment, Meritocracy, Physical Education Organization
  • Kashef, Mm, Mozafari Saa Page 11
    It is obvious that the experts and intellectuals at any country have a particular role in the development of that country. They could have a profound effect on different aspects in a society. For example, they can introduce knowledge and technology, they can enrich culture, and they can also improve the economy and extend the national and international relationships between different countries in the world. Civil life culture currently affected people's lives including the academic staff of the universities. As regards their type and nature of their profession, they usually have a monotonous and inactive life, thus getting them away from nature and dynamic life. Like the majority of the society members this inactivity can cause physical and mental deficiencies and could lead to a decrease in the quality, quantity and productivity of their activities. The present study tries to survey and compare the collective health of the physically active and inactive academic members at different universities in Iran. Statistical samples of this research included 250 different members of academic staffs from different estate universities. They were selected randomly and compared as two physically active and inactive groups. In so doing a questionnaire comprised general health questions (GHQ 28) was employed. Its validity and reliability had been reported as successful in different researches. The results did not show a significant correlation (P<0.05) between the General Health of the physically active and inactive academic members. However, the results showed a significant difference between the General health and individual characteristics of the statistical samples of this research such as sex, marital status and education (P<0.05). From 250 statistical samples, 193 persons were shown to be physically active and 51 persons were inactive in the last year. The other data attained in this study have been analyzed by showing tables and graphs that are represented in this article.
    Keywords: General Health, Academic members, Physically Active, Physically inactive
  • Nikoubakhtm., Mozafari, Aa, Moftakhari, H Page 25
    The historical, social, politic and economic changes and also management changes and strategic situation and religion and social and political movement are the most common factors which affect the manifestation of the individual and social life of the nations. Sport and physical Education which is one of the effective elements to the individual and social lives of the Iranian being affected by several factors which regarding to social and political life of the Iranian are considerable in variety, development attention, sort of execution and the most important, in sort of management. In this research the relevant: subjects have been divided in three levels:1. before appearance of Islam in Iran.2. after appearance Islam in Iran. 3. after constitutional revolution since Islamic Revolution in Iran (1357). And with regards to apparent changes and management system the games and sports will be discussed in the mentioned periods. Also the women obligations have been defined in construction of some sports.
    Keywords: Physical education, sports, Iranian games, Physical education management, Religion, sport
  • Nooraeet., Amirtash, Am, Tondnevisf., Behranghi, M Page 37
    The purpose of the study was to investigate the relationship among colleges of physical education deans and department heads’ educational philosophy, leadership style and organizational climate in the universities of Iran. The samples of the study contained 63 directors and 185 faculties. The instruments utilized were Wiles and Bondi, philosophy preferences assessment questionnaire that was completed by the directors and Susman and Deep organizational climate and also Hersey and Blanchard leadership style questionnaires which was completed by the faculty members. The findings revealed that: The most important philosophy within the directors in 22 of the departments and colleges was Experimentalism (33.6±3.51) and the lowest was idealism (26.9±3.93). The most important leadership style in 13 of the physical education colleges and departments was selling (4.5±2.16) and the lowest was Delegative (1.7±2.69). The average score of organizational climate in physical education climate was related to physical education department in Ardabil university (55.4) and the lowest score was related to the P.E. college in Alzahra university (30.5). The study failed to find a significant relationship between philosophies of education and antirational climate and its subscales at P<.05. There was a significant relationship between participatory leadership style and organizational climate and its subscale of clarity of role at P<.01. Also, there was a significant relationship between participatory style and other subscales of organizational climate such as satisfaction of rewards, clarity of objectives and effectiveness of policies and practices. No significant relationship was found between philosophies of education and leadership style at P<.05.
    Keywords: Philosophy of education, Leadership style of directors, Organizational climate
  • Vahidaf., Arizif., Parsa, M Page 53
    The objective of this study was to consider the impact of social support on women participation in sport activities.
    Method
    This study used survey & cross-sectional method. The data is gathered from 360 women whom selected via stratified sampling and then random sampling from 25 to 40 year old women in 13 cities of Mazandaran. The collection instrument of data was: participation in sport Questionnaire revised. The results showed significant difference among sport activities participations regarding the kind of social support provided for sport activities participation of women. The hierarchical multiple regression analysis results shows that the four studied variables, namely, family members exercising, the best friend exercising, income and profits of sport, in the first place and social support in the second place explained 15.9 and 2.1 percent of variable variance of women participation in sport activities.
    Keywords: Social support, Participation in sport, Women
  • Lotfi, Gh, Khalajh., Bahrama., Farrokhi, A Page 63
    The aim of this investigation was to study of effects of three different training schedules (blocked, serial and random) on performance and learning of basketball free throw from three different distances from the ring in experience subjects. 30 physical education male students that have been passed basketball course without experience in team training or competitions volunteered and divided into three groups randomly after performing pretest(fifteen free throws from 3 meters distance). All of them participated in 5 practice session in 5 continuously days(each session contain of 13 throws from 1.5 meters distance, 15 throws from 3 meters distance and 15 throws from 4.5 meters distance), and transfer test (15 throws from 3.5 meters distance and right side of ring side with 45 degrees angle). In acquisition stage, a 3(group)x5(session)ANOVA with repeated measurements on session factor revealed a significant main effect of session factor but the main effect of group and group x session interaction were not significant. The performance of 1 session was significantly lower than later sessions and the performance of the 5 session was significantly higher than other sessions. The result supported Magill and hall (1991) hypothesis that variability in parameter cannot show contextual interference effect.
    Keywords: Contextual interference effect, Performance, Learning, Basketball free throw
  • Saneha., Namazizadehm., Farokhia., Shafizadeh M Page 77
    The main purpose of this study was to compare the impact of goal setting (GS), knowledge of results (KR), and combination of GS and KR on the extent of internal motivation level in learning of volleyball service by girl students. The total score of the participants were 96 individuals. In each experiment 48 participants were examined and on the basis of their adjusted scores they divided into 4 twelve groups. Pre and post tests were administrated after 2 and 10 days of practice for measuring the effectiveness of experimented intervention. The AAHPERD Volleyball Service Test, and internal motivation and personal data questionnaires were used in order to collect the data. To analysis the data in regard to acquisition and retention phases and to test the research hypotheses the factorial variation analysis and Toky followed up test were used. The findings show that in both experiment the main effects of sessions were statistically meaningful (F=21/27, P<0/001, F=10/27, p<0/001). We also found significant differences for the impact of internal motivation (F=4/186, P=0/47). For the second retention tests (F=6/24, P=0/017) statistically significant differences were found. In summary, we can suggest that although the variability of internal motivation levels in some of the phases of the experiments were significantly meaningful, but in general we can claim that motivation strategies (goal–setting, KR) were not much effective in learning of volleyball service by the participants.
    Keywords: self – set goal_instructor – set goal_motivational feed back