فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و دوم شماره 1 (بهار 1388)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و دوم شماره 1 (بهار 1388)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین آذرنیوند، مینا ربیعی، عادل جلیلی، حسین ارزانی، یونس عصری صفحه 1
    با توجه به گسترش شایان توجه A. sieberi Besser در ایران، بررسی های بیشماری به صورت محلی در مورد رویشگاه های آن صورت گرفته و ویژگی های اکولوژیکی مختلفی به عنوان عامل های موثر در استقرار این گونه بیان شده است. در این پژوهش تلاش شد بررسی جامعی در مورد دامنه اکولوژیکی این گونه و ارتباط آن با بعضی از ویژگی های رویشی گیاه صورت گیرد. به این منظور ویژگی های اقلیمی، ارتفاعی و خاکی 34 رویشگاه A. sieberi مورد بررسی قرار گرفتند و داده های پوشش گیاهی این جمعیت ها اندازه گیری شدند. برای تعیین دامنه اکولوژیکی این گونه منحنی نرمال با هیستوگرام فراوانی ویژگی های مورد بررسی ترسیم شد. جمعیت ها با بهره گیری از تجزیه خوشه ایبه سه گروه تقسیم شدند و عامل های مورد بررسی بین گروه ها با بهره گیری از تجزیه واریانس مورد مقایسه قرار گرفتند. دمای میانگین سالانه، میانگین کمینه و بیشینه دما، کمینه و بیشینه مطلق دما، قطر بزرگ و کوچک تاج پوشش و ارتفاع گیاه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1/0 درصد، ارتفاع از سطح دریا و کربن آلی اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد، و بارندگی سالانه، شمار روزهای بارندگی، نیتروژن، فسفر و سدیم اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5 درصد دارند.
    کلیدواژگان: A، sieberi، دامنه بوم شناختی، ویژگی های رویشی، ویژگی های بوم شناختی، نمودار فراوانی، تجزیه خوشه ای، تجزیه واریانس، ایران
  • محمد جعفری، محمد طهمورث، محسن نقیلو صفحه 21
    به کارگیری سامانه GIS،یکی از جدیدترین روش های انجام در ارزیابی اراضی و اجرای پروژه های آمایش سرزمین است. این بررسی با هدف تعیین کاربری های منطبق بر توان طبیعی سرزمین و بهبود مدیریت حوزه های آبخیز با بهره گیری از ابزار GIS در منطقه طالقان انجام پذیرفت. بر این پایه درآغاز، منابع اکولوژیک و اقتصادی – اجتماعی شناسایی و نقشه سازی شدند، داده های بدست آمده رقومی شده و به همراه دیگر داده های توصیفی برای ایجاد پایگاه داده ها به محیط GISوارد شدند و با تجزیه و تحلیل بیش از 15 لایه اطلاعاتی واحدهای همگن زیست محیطی تعیین شد. سپس با بهره گیری از مدل تلفیقی برنامه ریری و مدیریت آبخیز (6) و در نظر گرفتن ویژگی های طبیعی و اقتصادی – اجتماعی آبخیز، تعیین اولویت بین کاربری های مجاز انجام و کاربری های بهینه پیشنهادی معرفی شدند. در پایان نیز دو نقشه آمایش سرزمین و کاربری فعلی اراضی بر همدیگر در محیط GIS همخوانی داده شدند و میزان همخوانی کاربری های مناسب و کاربری های فعلی و دقت و قابلیت سامانه GIS در تعیین کاربری های همخوانی بر توان سرزمین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از همخوانی دو نقشه آمایش سرزمین و کاربری فعلی اراضی بر همدیگر، نشان می دهد که 17 درصد حوزه مورد بررسی دارای کاربری بهینه و 83 درصد حوزه نیاز به تغییر کاربری دارد. همچنین نتایج بدست آمده نشان دهنده توان پایین حوزه آبخیز مورد بررسی برای توسعه روستایی (06/0 درصد از سطح حوزه) و توان بالای آن برای ایجاد و توسعه گردشگری بومی و طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، GIS، طالقان، کاربری اراضی، مدل اکولوژیک
  • حجت الله خدری غریب وند، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، منصور مصداقی، منوچهر سرداری، حسین محمدعسکری صفحه 33

    در این پژوهش رویشگاه گونه Camphorosma monspeliaca در استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرارگرفت. گونه C. monspeliaca یکی از گونه های غیر بومی در استان و انحصاری رویشگاه دوتو تنگ صیاد است که در محدوده ای به گستره 3500 هکتار پراکنش دارد. با توجه به احتمال تاثیر گونه های غیربومی بر محیط رویشی جدید، عناصر خاک در دو عمق 10- 0 سانتیمتری و 30-10سانتیمتری در سه مرحله عملیات صحرایی، آزمایشگاهی و تجزیه داده ها با نرم افزارSPSS، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این گونه در کل چشم انداز رویشگاه انتشار دارد و بهترین الگوی پراکنش آن در دامنه های شمالی، جنوبی و اراضی مسطح می باشد. گونه های همراه در برای های مختلف، متفاوت می باشند. نتایج نشان داد تفاوت در دو عمق معنی دار نبود ولی در توده های گیاهی مورد بررسی از لحاظ عناصر معدنی خاک تفاوت معنی داری دیده شد. اثر متقابل عمق و توده های گیاهی معنی داری نشد. از بین عناصر سدیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر، کلسیم، نیتروژن و کربن آلی خاک؛ میانگین سدیم، منیزیم و کربن خاک در توده های همجوار در عمق سطحی (10- 0 سانتیمتری) و سدیم و کربن آلی در خاک عمقی (30-10سانتیمتری) در سه موقعیت کمترین میزان را دارد و بین توده های این گونه و توده های همجوار اختلاف معنی داری (05/p<) وجود دارد. بنابراین می توان گفت این گونه بر سدیم خاک موقعیت رویش تاثیر می گذارد و جذب سطحی سدیم خاک درحضور این گیاه افزایش می یابد. تولید ماده آلی و افرایش لاشبرگ در پای بوته های این گونه باعث افزایش کربن می شوند. افزایش منیزیم خاک موقعیت رویش این گونه را می توان به توان رقابت یونی و جذب سطحی این عنصر درعمق سطحی (10- 0 سانتیمتری) دانست. این گونه به رغم تاثیر منفی بر ویژگی های خاک با افزایش ماده آلی خاک تاثیر مثبت بر خاک می گذارد. از این گیاه به عنوان گونه ای با ارزشهای چند منظوره (دارویی، صنعتی، دامی، حفاظت خاک و فضای سبز…) می توان در مدیریت مراتع بهره گیری نمود.

    کلیدواژگان: Camphorosma monspeliaca، عناصر خاکی، تاثیر گونه، استان چهار محال و بختیاری
  • حسین سعادتی، فرود شریفی، محمد مهدوی، حسن احمدی، محسن محسنی ساروی صفحه 49
    در این پژوهش با ارزیابی و تحلیل داده ها و اندازه گیری ردیاب های پرتوزا، منشاء منابع آب تغذیه کننده سفره های زیرزمینی در مناطق مختلف، تعیین سهم تغذیه متمرکز و انتشاری، تفسیر نیمرخ پرتوزاهای پایدار آب در محیط غیراشباع به منظور تعیین دوره های تر و خشکسالی در دشت هشتگرد بررسی شد. نتایج بررسی نشان می دهد که به منظور بهره گیری مناسب از ردیاب های پرتوزای پایدار آب در منابع مختلف در آغاز بایستی ارتباط دو پرتوزا اکسیژن 18 و دوتریوم تحلیل شود. ارتباط بین این دو پرتوزا دارای همبستگی مناسب (9/0R2=) و شیب خط 76/7 بود که به تقریب همانند شیب خط GMWL که معادل 8 است، می باشد. بر پایه نتایج این پژوهش، رودخانه های منطقه به دو دسته تقسیم شدند. در نمونه های دسته اول به دلیل هرزآب کم و نفوذ مناسب به طورعمده از منابع آب های زیرقشری تغذیه شده اند. در نمونه های دسته دوم به دلیل نبود امکان نفوذ، رودخانه از آب جاری شده بر روی دامنه تغذیه می شود. منابع آب های زیرزمینی در دشت هشتگرد را می توان با توجه به تحلیل عامل های آماری به سه گروه تقسیم کرد. گروه اول، نمونه هایی که دارای میزان اکسیژن 18 و دوتریم همانند بارش که به طورعمده در غرب دشت هشتگرد (در حوالی شهر نظرآباد و شهر جدید هشتگرد) و شمال شرق دشت (برغان و کردان) بودند که نشان دهنده تغذیه از راه ورودی آب زیرزمینی و انتشاری می باشد. گروه دوم نمونه هایی ، که دارای میزان مبای از پرتوزاهای پایدار را داشتند. تغذیه آنها با ترکیبی مبا از آب های سطحی و زیرزمینی است. این نمونه ها در بخش شمال مرکزی و مرکز دشت هشتگرد قرار داشتند. گروه سوم، نمونه هایی که در بخش جنوب شرقی، جنوب غربی دشت هشتگرد قرار دارد که به طورعمده از راه آب های سطحی تغذیه می شوند. با توجه به گروه بندی های بالا مشخص می شود که تغذیه دشت هشتگرد دارای دو شکل عمده تغذیه متمرکز از راه آب های ورودی زیرزمینی و سطحی (بخش شرق و غرب دشت) و تغذیه انتشاری از راه بارش (بخش مرکز و جنوب دشت) بر روی سطح دشت می باشد. بنا به بررسی های آماری مشخص شد که 77 درصد تغذیه ی سفره های زیرزمینی از راه آب های ورودی متمرکز سطحی و زیرزمینی و 23 درصد تغذیه به وسیله آب حاصل از بارش انجام می گیرد. در ارزیابی تغییر پرتوزاهای پایدار در نیمرخ های عمقی دشت هشتگرد دوره های خشک سالی در سنوات گذشته با افزایش پرتوزاها نمایان گشته است.
    کلیدواژگان: تغذیه آب های زیرزمینی، ردیاب های پرتوزا، دوره های تر و خشکسالی، منشایابی منابع آب، هشتگرد
  • علی سلاجقه، ابوالحسن فتح آبادی، محمد مهدوی صفحه 65
    یکی از پیچیده ترین فرآیندهای هیدرولوژیکی فرآیند بارش-رواناب است، که از پارامترسهای مختلف فیزیکی و هیدرولوژیکی تاثیر می پذیرد. در این پژوهش با بهره گیری از روش های آماری ARMAX، شبکه عصبی، عصبی-فازی (ANFIS با جداسازی خوشه ایو شبکه ای) و دو مدل بدست آمده از ترکیب آنها به منظور مدل سازی فرآیند بارش-رواناب و پیش بینی جریان رودخانه بهره گیری شد. به طوری که درآغاز ساختار بهینه هر یک از مدل ها تعیین شده و سپس با بهره گیری از مدل برگزیده اقدام به پیش بینی جریان رودخانه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل های ترکیبی عملکرد بهتری نسبت به دیگر مدل های مورد آزمون به صورت جداگانه داشته و به علت غیر خطی بودن فرآیند بارش-رواناب عملکرد مدل های هوش مصنوعی بهتر از مدل های خطی ARMAX است. شایان بیان است که هر چند عملکرد همه نتایج بدست آمده از این پژوهش نشانگر قابل قبول بودن عملکرد همه مدل های مورد آزمون بود، اما به دلیل قابلیت مناسب روش ANFIS با جداسازی خوشه ایاین روش برای پیش بینی جریان رودخانه و مدل سازی فرآیند بارش-رواناب قابل پیشنهاد است.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، فرآیند بارش، رواناب، روش عصبی، فازی (ANFIS)، روش های ARMAX و مدل های هوش مصنوعی
  • مریم صمیمی، صلاح کوچک زاده، عاطفه پرورش ریزی صفحه 81
    روش ماسکینگام-کونژ از روش های بسیار رایج روندیابی سیلاب است. در این روش نیازی به واسنجی مدل بر پایه سیلاب های گذشته نیست و مشخصه های روندیابی تنها بر مبنای ویژگی های فیزیکی و آبی جداگانه محاسبه می شوند. تعدیل های بیشماری به منظور افزایش دقت در چند سال اخیر برای این روش پیشنهاد شده است. در این پژوهش روش ماسکینگام-کونژ و تعدیل های مختلف آن بررسی شده و کارآیی و دقت روش ها و شماهای محاسباتی مبتنی بر این روش تعیین شده است. به منظور بررسی و ارائه قابلیت کاربرد روش های مختلف مشخصه های ثابت و متغیر ماسکینگام-کونژ در مسائل کاربردی، بیشماری از سیلاب های رودخانه کارون مورد بهره گیری قرار گرفت. به کمک روش های یاد شده هیدروگراف سیلاب ها روندیابی شده و نتایج به دست آمده با هیدروگراف های دیده شده خروجی مقایسه شده اند. همچنین نتایج روش های یادشده با نتایج بدست آمده از اجرای مدل هیدرولیکی HEC-RAS برای همان هیدروگراف ها مقایسه شده اند. نتایج این بررسی ها علاوه بر تایید کارایی روش های ساده شده روندیابی نشان داد که در شرایطی که داده های جامع مورد نیاز مدل های هیدرولیکی در دسترس نباشند کاربرد این روش ها می تواند به نتایج بسیار رضایت بخشی منجر شوند. در این پژوهش بر پایه مقایسه نتایج روش های مختلف با نتایج مدل هیدرولیکی، بهترین روش برای شرایط آزمون شده تعیین و معرفی شد.
    کلیدواژگان: روندیابی، جریان غیر ماندگار، ماسکینگام، کونژ، مدل هیدرودینامیک، شمای محاسباتی
  • علی فتح زاده، محمد مهدوی، راجر بیلز، علی اکبر آبکار، حسن عسکری شیرازی صفحه 99
    در حوزه های آبخیز کوهستانی، ذوب برف و رواناب بدست آمده از آن سهم عمده ای در تولید جریان و تامین منابع آب دارد. مدل SRM از جمله مدل های هیدرولوژیکی است که به منظور همانند سازی و پیش بینی جریان روزانه در حوزه های کوهستانی متاثر از ذوب برف طراحی شده است. مبنای بکار گرفته شده در مدل SRM روش تجربی درجه-روز می باشد که به رغم گستردگی کاربرد آن به دلیل دارا نبودن عامل های فیزیکی همواره مورد نکوهش پژوهشگران قرار گرفته است. در این بررسی با اضافه نمودن مشخصه تابش به مدل درجه-روز آنرا به یک معادله ساده بیلان انرژی تبدیل نموده و مدل از حالت تجربی به فیزیکی تبدیل شد. برای این منظور حوزه آبخیز کرج گزینش و با آماده سازی مشخصه های لازم مدل کلاسیک SRM و مدل تابشی SRM مورد مقایسه واقع شدند. میزان تابش میانگین روزانه با بهره گیری از آلبدو، امواج با طول موج کوتاه و بلند، دمای بیشینه و کمینه روزانه و رطوبت نسبی محاسبه شد. سطوح پوشیده از برف حوضه از تصاویر سنجنده MODIS و به صورت روزانه استخراج شد. نتایج این بررسی نشان داد که ضریب تعیین داده های دیداری و برآورد شده (2R) در مدل SRM تابشی معادل 677/0 و اختلاف حجم دبی ها برابر 58/5- درصد می باشد. بدین ترتیب مدل SRM تابشی همبستگی دبی های دیداری و همانند سازی شده را نسبت به مدل SRM کلاسیک به میزان 3/9 درصد بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ذوب برف، بیلان انرژی، تابش، درجه، روز، همانندسازی، SRM، حوزه آبخیز کرج
  • غلامعباس فلاح قالهری، سید محمد موسوی بایگی، مجید حبیبی نوخندان، جواد خوشحال صفحه 111
    تغییرهای اقلیمی جهان و چرخه عمومی جو تحت تاثیر پدیده های بزرگ مقیاسی است که درسطح آب های آزاد جهان رخ می دهد. بسیاری از این پدیده ها که به سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی2 معروف اند، از بیش از یک قرن پیش شناخته شده بودند. سیگنال های نام برده به طورمعمول با بهره گیری از شاخص هایی مانند فشار و دمای سطح آب اقیانوس ها محاسبه می شوند. به منظور بررسی امکان بهره گیری از مدل های آماری برای پیش بینی بارش سالیانه بر پایه الگوهای سینوپتیکی پیوند از دور، منطقه خراسان بزرگ شامل سه استان خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان رضوی گزینش شد. پس از بررسی های لازم و تکمیل خلاهای آماری، شمار 37 ایستگاه همدیدی، اقلیم شناسی و باران سنجی زیر پوشش سازمان هواشناسی کشور، گزینش و آزمون همگنی ران تست3 بر روی داده های بارش این ایستگاه ها انجام شد. در مرحله پس، در محیط نرم افزار Arc GIS، دوره زمانی بارش میانگین منطقه ای به روش مدل رقومی ارتفاعی4 محاسبه شد. با بهره گیری از روابط همبستگی به دست آمده بین بارش میانگین منطقه ای و سیگنال های هواشناسی شاخص در بازه های زمانی مختلف، مدل های آماری برای پیش بینی بارش سالیانه (دسامبر تا می) بهره گیری شده است. نتایج نشان می دهد مدل های آماری می توانند برای پیش بینی بارش به طور موفقیت آمیزی بهره گیری شوند. در این میان، ریشه میانگین مربعات خطا برای مدل گام به گام ورود متغیرها5 49 میلی متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: الگوهای سینوپتیکی، مدل رقومی ارتفاعی، سیگنال های هواشناسی، مدل گام به گام
  • حمید محمدی، محمدرضا کریم زاده، سیدجمال الدین خواجه الدین صفحه 125
    با مطالعه روابط بین خاک و گیاه می توان به ویژگی هر یک دست یافت و از آنها برای مدیریت بهینه و منطبق بر اصول اکولوژیک استفاده نمود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر خصوصیات خاک بر رشد گیاه زرد تاغ (Haloxylon persicum) و شناسایی عوامل خاکی محدود کننده رشد این گیاه می باشد. مطالعه به شیوه نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده انجام شد و 3 ایستگاه مطالعاتی در منطقه چوپانان نایین شامل؛ تاغزار دست کاشت انبوه، دست کاشت تنک و منطقه شاهد (فاقد تاغ) انتخاب گردید. سپس تعداد 6 پایه زرد تاغ در هر ایستگاه مطالعاتی انتخاب و شاخص های گیاهی ارتفاع، سطح تاج پوشش، محیط تاج پوشش، بزرگترین و کوچکترین قطر تاج، قطر متوسط تاج ، قطر یقه و محیط یقه اندازه گیری شد. همچنین 9 پروفیل خاک (در هر ایستگاه 3 پروفیل) حفر گردید و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل؛ pH، EC، SP، مجموع کلسیم و منیزیم محلول، کلرور، کربنات و بی کربنات، سولفات، درصد سنگریزه، درصد آهک، درصد گچ، درصد ماده آلی، درصد سیلت، درصد رس، درصد شن، فسفر قابل جذب، سدیم و پتاسیم محلول، CEC، SAR، ESP، PSS، PSW و TDS اندازه گیری و داده ها به روش اردیناسیون آنالیز شد. نتایج نشان داد که نمونه های هم سن تاغ دارای اختلاف بسیار زیادی در شاخص های گیاهی هستند و خصوصیت فیزیکی بافت خاک و خصوصیات شیمیایی خاک نظیر ماده آلی، فسفر قابل جذب، ظرفیت تبادل کاتیونی، شوری و درصد آهک و درصد گچ بیشترین اثر را بر شاخص های گیاهی زرد تاغ دارند.
    کلیدواژگان: زرد تاغ، چوپانان نایین، خصوصیات شیمیایی خاک، شاخص های گیاهی، اردیناسیون
  • مسعود مومنی، محمود کلباسی، احمد جلالیان، حسین خادمی صفحه 137
    انتقال عناصر غذایی محلول و رسوب ها به آبهای پذیرنده به علت تغییر کاربری و چرای بیرویه در مراتع به یک چالش زیست محیطی بزرگ تبدیل شده است. در این پژوهش اثر تخریب پوشش گیاهی مرتعی بر هدررفت فسفر کل و محلول در رواناب، میزان هدررفت فسفر مرتبط با هر یک از اجزای رسوب و همچنین تاثیر مدت بارندگی بر غلظت فسفر محلول در رواناب در زیر حوضه سولگان با بهره گیری از باران ساز بررسی شد. میزان تولید رواناب و رسوب و هدررفت فسفر محلول و همراه رسوب ها در کاربری های دیمزار و مرتع با پوشش ضعیف نسبت به مرتع با پوشش به نسبت خوب بسیار بیشتر بود. با کاهش پوشش گیاهی، سهم فسفر همراه رسوب خارج شده از قطعه کوچک آزمایشی بیشتر شد. بیشترین میزان هدررفت فسفر محلول و همراه رسوب ها به ترتیب در دو کاربری مرتع با پوشش گیاهی ضعیف (4/16میلی گرم در متر مربع) و دیمزار (3/301 میلی گرم در متر مربع) دیده شد. غلظت فسفر محلول در رواناب با گذشت زمان و افزایش شدت رواناب در همه کاربری ها به طور معنی داری کاهش یافت. میزان هدررفت فسفر کل مرتبط با ذرات رس در دیمزار و مرتع تخریب شده به ترتیب 9/10 و 3/3 برابر نسبت به مرتع با پوشش به نسبت خوب بیشتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تخریب پوشش طبیعی مراتع باعث افزایش قابل توجهی در انتقال فسفر محلول و ذرات غنی از فسفر از سطح حوضه های آبخیز می شود. ته نشینی این ذرات در مخزن آبهای سطحی و در بستر رودخانه ها منجر به آزادسازی فسفر این ذرات به درون آبها و ایجاد شرایط مساعد برای یوتروفیکاسیون می شود.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، هدر رفت عناصر، فسفر محلول و همراه رسوب ها
  • نادر نورا، آتنا کبیر صفحه 153
    در این مقاله کاربرد GIS برای تعیین مشخصه ها و ترکیب های آنها درمدل فیزیکی هیدرولوژیکی بارندگی-رواناب تشریح شده است. در یک حوزه آبخیز ناهمگنی خاک و پوشش گیاهی را می توان با توزیع نفوذپذیری و ظرفیت ذخیره رطوبتی خاک که با هم پوشانی نقشه های خاک و ویژگی های کاربری زمین بدست آید مشخص نمود. این توزیع به منظور ملاحظه توزیع غیر خطی اشباع حقیقی سطح خاک با توجه به اثرگذاری آن در تولید بارش مازاد (رواناب موثر) و تراوش در طول یک رگبار بارندگی درحوزه آبخیز کاربرد دارد. تعیین مشخصه های ترکیب های مدل نفوذپذیری توسط GIS به طور موفقی در حوزه آبخیز کچیک انجام شده است. به منظور دستیابی به داده های مورد نیاز نقشه ساده دیجیتالی خاک حوزه به سلول های1×1 کیلومتری تقسیم بندی شده و با نقشه کاربری اراضی به منظور برآوردتوزیع مکانی مشخصه های مدل نفوذپذیری که شامل بیشینه و کمینه نفوذپذیری و ظرفیت رطوبت پذیری خاک در حد اشباع (fo،fc و Sm) ،ضریب های مدل (K1،K2،K3 و K4) و بارش مازاد می باشد ترکیب شده است. نتایج کاربرد مدل نشان می دهد که ارتباط بین بارندگی - رواناب در طول یک رگبار بارندگی با کاربرد روش GIS و با توجه به ویژگی های حوزه آبخیز و ناهمگنی مکانی آن تولید جدیدی از مدل هیدرولوژیکی در مقیاس کوچک و بزرگ و قابل گسترش در حوزه آبخیز می باشد.
    کلیدواژگان: سامانه داده های جغرافیایی، بارندگی، رواناب، نفوذپذیری
|
  • A. Azarnivand, M. Rabiee, H. Arzani, Yones Asri Page 1
    With respect to wide distribution of A. sieberi Besser in Iran, various studies have been done on its habitats and different ecological properties have been referred as effective factors in establishment of this species. In this research, we tried to study the ecological range of A. sieberi and its relationship with vegetative characteristics. Therefore, climate properties including annual precipitation, number of days with precipitation, annual, minimum and maximum temperature, absolute minimum and maximum temperature; topographic property including altitude; edaphic properties including pH, EC, SP, texture, lime, gypsum, C, Na, K, Ca, Mg, N and P; and vegetative characteristics including large and small diameter of canopy, height of plant and diameter of most thickness branch were measured in 34 populations. For determination of ecological range, normal curve with histogram of frequency have been drawed for total properties. All populations divided in 3 groups by cluster analysis. Measured properties compared by analysis of variance between 3 groups. The significant properties were: average of annual, minimum and maximum temperature, absolute minimum and maximum temperature, large and small diameter of canopy and height of plant in 0.1 % probability level, altitude and C in 1 % probability level, while annual precipitation, number of days with precipitation, N, P and Na in 5 % probability level.
  • M. Jafari, M. Tahmoures, M. Naghiloo Page 21
    The use of GIS tools is one of the newest methods for performance of different land evaluation and planning projects. This research with the purpose of determination of appropriate landuse to natural land potential and improvement of land management of catchments was executed using GIS-tools in Taleghan area. At first ecological and socio-economic resources determined, mapped and entered to GIS environment. Then by analysis of more than 15 information layers, homogeneous and ecological units determined. By the use of watershed management and combined land planning model and in accordance with natural and socio-economic characteristics of the watershed, suitable landuses were proposed. At last optimum landuse map and the existing state of landuse map were adapted in GIS space. The results showed that 17 percent of the watershed area has suitable landuses while 83 percent of the watershed area needs landuse change.
  • H. Khedri Gharibvand, Gh. A. Dianati Tilaki, M. Mesdaghi, M. Sardari Page 33

    The aim of this research was to determine the effects of Camphorosma monspeliaca species on soil nutrient elements in its habitat. For rangeland, ecological positive or negative effects of plant species on environment must carefully be examined before allowing their plantation in vast areas; on the other hand this species with their special characteristics have special effects on their surrounding environment that should be considered. Camphorosma monspeliaca is one of non-native and adapted species in Chaharmahal and Bakhtiari province that its habitat has 3500 ha area. Effect of this species on environment requires more studies on their different aspects. Here we studied effect of this species on soil in order to assess its ecological effects on environment. This species distributed in all of the landscape but most distribution of species located at southern and northern aspects and in areas with flat topography. Companion species in topography position are different. This species can establish in non saline soil. The research was carried out at three stages of field sampling, soil test and statistical analysis. The research method was based on comparison between adjacent stand and stands of this species. Soil variables in two depth 0-10 cm and 10-30 cm were measured. Result showed that in two depths, were not significant difference but, in case of soil mineral elements, plant stands have significant difference; effect of depth and plant stands was not significant. There was significant difference adjacent stand and stands of this species in terms of Na, Mg, OC and in stands of this species were greater than the adjacent stands. This species increased content of carbon organic¬ and Na, Mg. From the results obtained on three topographic position, despite of negative effect of Camphorosma monspeliaca on sub soil with increase of Na and Mg, it can be concluded that Camphorosma monspeliaca had a positive effect on soil organic¬ matter. In general this plant has a good perspective and further studies about different aspects of this species are necessary.

  • H. Saadati, F. Sharifi, M. Mahdavi, H. Ahmadi, M. Mohseni Saravi Page 49
    The main structure of this study includes; isotopic tracer evaluation and measuring, to identify and origin of groundwater recharge, contributions determine of diffused recharge (DR) and concentrated recharge (CR) as well as determine drought and wet periods in Hashtgerd plain. The hydrochemical study which involved collection and analysis of water samples from the deep and dug wells, springs, tap water and rainwater showed that the rainwater is little source of groundwater recharge. The isotopical study aimed to determine the origin of the groundwater bodies and to offer support for the hydrochemical analysis. To achieve this purpose samples analyzed for H2 and O18 and data was quoted from literature about the isotopic composition of precipitation. The study shows that the isotopic composition during the rainy season ranges for ?O18 between -6/05 ‰ and -6/92 ‰ and for ?H2 between-45/92 ‰ and -52/27 ‰. The changes in ?O18 are correlated with those of ?H2 with R2 =0.9 that was similar to GMWL line. proving their meteoric origin. Cluster analysis supported by the Hierarchical Cluster Analyze, Chebychev and Mann-Whitney tests classified the analyzed rivers water samples into two main groups: the first cluster was included Kordan, Aqasht, Sorheh and Khor rivers. Because of the low runoff and high infiltration these rivers are recharged through groundwater. The second cluster was consisted Valian, Fashand and Hiv-shalamzar rivers. Because of the low infiltration these rivers are recharged through runoff. Cluster Analysis shows that the samples of groundwater of Hashtgerd plain were divided into three clusters. The first cluster was included west and north-east of Hashtgerd plain (Nazarabad, Hashtgerd town, Baraghan and Kordan) were recharged through surface water and rainfall. The second cluster was included north and center of Hashtgerd plain were recharged through surface and groundwater. The third cluster was included south-west and south-east of Hashtgerd plain which were recharged through groundwater. The results show that concentrated recharge (CR) supply groundwater more than diffused recharge (CR). Concentrated recharge was performed by watersheds and flood spreading. Using isotopic method, mean values of ? O18 and ? H2 in a mass-balance equation, the relative contributions of diffused recharge (DR) and concentrated recharge (CR), to groundwater were estimated to be 78 ÏÑÕÏ and 22 ÏÑÕÏ, respectively. According to results of this study, groundwater resource level decrease and there is a drought period in Hashtgerd plain.
  • A. Salajegheh, A. Fathabadi, M. Mahdavi Page 65
    Rainfall-runoff is one of complex hydrological processes that is affected by a variety of physical and hydrological factors. In this study statistical method ARMAX model, neural network, neuro-fuzzy (ANFIS subtractive clustering and grid partition) and two hybrid models of this methods were used to simulate rainfall-runoff and prediction of streamflow. In each method optimum structure was determined then, streamflow forecasted using the best model. The results showed that hybrid methods have better application than single models and artificial intelligent has better application than linear ARMAX model due to nonlinearity of rainfall-runoff process. In this study all methods showed relatively suitable application but ANFIS method with subtractive clustering is suggested for modeling rainfall-runoff and streamflow prediction.
  • M. Samimi, S. Kochakzadeh, A. Parvaresh-Rizi Page 81
    Muskingum-Cunge is one of the widely employed methods for flood routing. Direct calibration of the model based on previous flood events is not required and the routing parameters in this method are determined according to physical characteristics and hydraulic conditions of the stream. During the last decade, different modifications were proposed for the method to increase its accuracy. In this paper Muskingum-Cunge method and its different modifications have been presented and the applicability and the precision of the proposed schemes were determined. To study the applicability of constant and variable parameter Muskingum-Cunge method in field conditions, some observed flood events of Karoon River have been routed with these methods. Inflow hydrographs were routed by the mentioned method and the results were compared with that of the observed values of the downstream end of the reach. The results were also compared with the outputs obtained by routing the same hydrographs by HEC-RAS hydrodynamic model. The results of this study demonstrated successful performance of the simplified routing methods and showed that in circumstances where the availability of intensive data required by hydrodynamic model are limited, relying on such simplified method would provide satisfactory results. Based on comparison among the results of the employed method with that of the hydrodynamic one, the most suitable method for the studied condition is determined.
  • A. Fathzadeh, M. Mahdavi, R.C. Bales, A. A. Abkar, Askari Shirazi Page 99
    In highland watersheds, runoff generated by snow melting plays an important role in stream water supply. SRM (Snowmelt Runoff Model) is a hydrologic model which simulates and predicts daily flow in mountain watersheds dominated by snow melting process. The SRM is based on the degree-day procedure which, is a widely used method but does not consider physical factors. In the current research, the factor of radiation was added to the degree-day model to develop a simple energy balance equation. Daily average radiation was calculated by albedo, shortwave and longwave radiation, daily maximum and minimum temperature and relative humidity. The snow covered area (SCA) was obtained from daily MODIS images. The developed model was applied to the stream flow data of Karaj Basin located in northern Iran and the results revealed that the coefficient of determination of the observed and estimated data was 0.677 while the differences between estimated and observed volume of runoff was -5.58%. Therefore, the radiation based of SRM increased the coefficient of determination of estimated and simulated discharge about 9.3%.
  • Gh. A. Fallah Ghalhary, M. Mousavi Baygi, M. Habibi Nokhandan, J. Khoshhal Page 111
    The research show that global climate changes and atmospheric general circulation are affected by large scale phenomena that occurred in the sea surface. These large scale phenomena are often named "climate large scale signals". These signals are calculated based on criteria such as sea Level Pressure (SLP), Sea Surface Temperature (SST) and so on. A method for weather forecasting is a special approach based on statistical modeling. In this study, data of 37 rainfall stations were used to model the relation between precipitation and Sea Level Pressure (SLP), Sea Surface Temperature (SST), Sea Level Pressure gradient (?SLP) and the difference between sea surface temperature and air temperature at 1000 HP. The results show that statistical modeling can successfully predict the amount of annual rainfall. The mean root square error for stepwise model were obtained 49 millimeters.
  • H. Mohammadi, H. R. Karimzadeh, S. J. Khajeddin Page 125
    Study of soil and plant relationships is nessesery for ecological- based and appropriate management. The objective of this study is to determine the influence of edaphic properties on Haloxylon persicum growth and also, indentifing growth limiting soil properties for saxaul. The study was performed through the stratified random sampling and 3 sites were selected as follow: planted strong saxaul, planted weak saxaul, rangeland without saxaul. Then 6 samples of Haloxylon persiocum were selected in each region, meanwhile, plant parameters including canopy cover area, canopy cover perimeter, the smallest and the largest canopy cover diameter, average of canopy cover diameter, height, basal area and diameter were considered. Also, 9 profiles in sites were sampled and the followiong properties: pH, SP, EC, Ca, Cl-, CO3--,HCO3-, SO4--, gravel, CaCO3, CaSO4, organic matter, clay, silt, sand, available phosphorous, Na, K, CEC, SAR, ESP, PSS, PSW and TDS were measured. Ordination method was used for data analysis. Accordiong to the results, plant parameters have significant diffirences in saxaul sites with the same age. Soil physical characteristics including soil texture and chemical characteristics such as organic matter, available phosphorous, CEC, salinity, CaSO4 and CaCO3 content showed the highest influence on saxaul growth parameters.
  • M. Momeni, M. Kalbasi, A. Jalalian, H. Khademi Page 137
    The discharge of total suspended sediments (TSS) and dissolved nutrients from watersheds into receiving waters is a serious problem when natural vegetation is degraded by agriculture or overgrazing. This study was conducted in Soolegan Watershed to investigate land use change and overgrazing effects on phosphorus loss (dissolved & particulate), particle size associated loss of P and effect of time of rainfall on total dissolved P concentration in runoff. Much higher runoff, sediment and nutrient losses observed under cultivated land and HDP (high degraded pasture) than those under MDP (moderately degraded pasture). Contribution of particulate phosphorus exported from micro plot via surface runoff was increased by decreasing plant cover. Largest amount of dissolved phosphorus loss measured in HDP (16.4 mg/m2) and particulate P loss in cultivated land (301.3 mg/m2). Concentration of total dissolved phosphorus (TDP) in runoff was significantly (p
  • N. Noura, A. Kabir Page 153
    In this paper the utilization of GIS for the parameterization of rainfall- runoff process, physically based hydrological model components is described. The hytrogeneity of soil and vegetation in a catchment can be expressed with distribution functions of infiltration and soil storage capacities which derived efficiently by an overlay of a soil map with land use characteristics. These distribution functions are used to consider the non-linear distribution of actual saturation within a catchment with regard to their impacts on generation of excess rainfall and deep percolation during a storm event. The newly developed infiltration model components and its parametrization by GIS was successfully applied to Kechik catchment. To obtain the nesessory information a simple digital soil map of the catchment was constructed by discretizing the watershed into 1×1 km2 grid cells, and combined with the land use classification to estimate for each cell in a soil texture class the areal distribution function of infiltration model parameters consist of surface soil moisture content, maximum and minimum infiltration capacity rate (Sm, fo, fc), coefficients of model (K1, K2, K3 & K4) and excess rainfall. The results of the model application are shown that the rainfall-effective runoff relationships during storm events in catchment, by application of GIS technology, a new generation of hydrological model for micro and macro scale can be developed under consideration of catchment characteristics and their spatial heterogeneity.