فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 37 (بهار 1388)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 37 (بهار 1388)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نجف لک زایی، زهره باقریان صفحه 7
    تاریخ اندیشی و تعقل تاریخی از گذشته دور وجود داشته است، ولی به معنای یک نظام فلسفی و فکری منظم و دارای پیش فرض های معین و روش مشخص به دوره جدید باز می گردد.
    فیلسوف تاریخ به دنبال فهم معنا و هدف تاریخ است. او می خواهد دریابد آیا سلسله حوادث و رویدادهای گذشته مجموعه نامرتبط و بی هدفی بوده یا این که در ورای این رویدادها هدف، غایت و طرفی وجود دارد؛ اما این که یک فقیه نیز دارای تعقلی تاریخی است یا نه، این سؤالی است که این مقاله در صدد پاسخ گویی به آن است. مقاله حاضر در صدد است تا پاسخ به سه سؤال اصلی فلسفه نظری تاریخ را از منظر فیلسوف فقیه، محقق سبزواری بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: محقق سبزواری، نگرش تاریخی، فلسفه تاریخ، محرک تاریخ، مسیر تاریخ، غایت تاریخ
  • کریم خان محمدی صفحه 37
    در مقاله حاضر، ضمن اشاره به اصول و شرایط ارتباط اثربخش از نگاه اندیشمندان حوزه ارتباطات، کوشش شده، سیره ارتباطات میان فردی پیامبر، به عنوان یک شخصیت فوق العاده و ارتباط گر قوی، بررسی و تحلیل شود. پیامبر با داشتن ویژگی هایی همانند گشودگی، همدلی، حمایتگری، مثبت گرایی و مساوات طلبی، شیوه ای ستودنی از ارتباطات را به منصه ظهور رساند که آرمان «ارتباطات رهایی بخش» مورد نظر هابرماس در آن کاملا متحقق است. پیامبر، در عین پرهیز از اصول غیر اخلاقی مدیریت تاثیرگذاری، اثربخش ترین نوع ارتباطات را به نمایش گذاشت؛ وجود یک و نیم میلیارد مسلمان گواه این مدعاست.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فردی، سیره پیامبر (ص)، مدیریت تاثیر گذاری، اثربخشی، زیست جهان
  • سیدابوالفضل رضوی صفحه 67
    ارتباط تاریخ و فلسفه، دو دانشی که هر یک در شناخت و تحول زندگی بشری نقش مهمی ایفا می کنند، در ارتقای دانش تاریخ و رویکرد معرفتی بدان سهم اساسی دارد. بدبینی عمومی فلاسفه یونان به تاریخ در وجه معرفت شناسی و میراث خواری حکمای مسلمان از فلسفه یونان موجب شد که فلاسفه و البته مورخان مسلمان چندان توجهی به فلسفه علم تاریخ نکنند و در خصوص وجوه نظری و معرفتی تاریخ به تامل نپردازند. این مهم مانع از آن شد که علم تاریخ بتواند مسائل را در پیوند مستمر حال و گذشته بررسی کند و در یک نگاه ساختاری برای نیازهای موجود راه حل کارآمد ارائه دهد. این در حالی است که فلاسفه یونان توجه به تاریخ را برای شناخت بهتر زمان حال با اهمیت می دانستند. چنین برداشتی، اگر چه با رویکرد معرفت شناسی همراه نبود، اما بسیار جالب بود و از یک منظر با اندیشه تاریخی فلاسفه انتقادی تاریخ در قرن بیستم و به ویژه رویکرد معرفتی ایده آلیست ها برابری می کرد. در این مقاله ضمن بررسی جایگاه تاریخ در نزد فلاسفه و مورخان یونان و نگرش ساختاری آنها به این مقوله، غفلت عمومی فلاسفه (مشاء) مسلمان و به ویژه فارابی و ابن سینا از معرفت تاریخی و بی توجهی آنها به این دانش در تقسیم بندی های علوم و همین طور عدم نگرش ساختاری آنها به تاریخ مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ، علم تاریخ، حکمت نظری، حکمت علمی، فیلسوفان مشاء
  • غلام احیا حسینی صفحه 87
    مقاله حاضر با هدف معرفی و شناخت تحقیقات صورت گرفته در موضوع عاشورا و عاشورا پژوهان در یکصد سال اخیر در غرب نگارش یافته است.
    در نوشتار حاضر ابتدا به سیر مطالعات اسلامی و مطالعات شیعی اشاره شده است. سپس چندتن از عاشوراپژوهان برجسته غربی و تحقیقات صورت گرفته در این موضوع معرفی گردیده است. در ادامه پایان نامه ها و کنفرانس هایی که در غرب به موضوع عاشورا توجه داشته اند مورد تحقیق قرار گرفته است. شناخت وی‍ژگی های عاشورا پژوهی غربیان و تفاوت عاشورا پژوهی علمی با عاشورا شناسی رسانه ای در غرب از دیگر مباحث مقاله محسوب می شود.
    کلیدواژگان: خاورشناسی، مطالعات شیعی، عاشوراپژوهی در غرب، عاشورا شناسی علمی، عاشورا شناسی رسانه ای
  • محمود صادقی علوی صفحه 129
    هم زمان با شکل گیری حکومت اموی، برخی از سیاست مداران و دولت مردان برجسته بودند که در استحکام و تثبیت پایه های این حکومت تازه تاسیس اقدامات زیادی انجام دادند. ضحاک بن قیس فهری یکی از این افراد بود که از زمان حکومت یزید بن ابی سفیان در منطقه شام، به این منطقه رفت و در خدمت حاکمان اموی به فعالیت پرداخت. نام ضحاک در رویدادهای زمان سه خلیفه نخست، جز در برخی فتوحات، ثبت نشده است. اما مقارن خلافت امیرالمومنین نقش برجسته او در قوام حکومت اموی نمایان می شود. ضحاک در این دوره از فرماندهان معاویه در جنگ صفین بود و پس از این جنگ نیز نقش مهمی در غارت های منطقه عراق داشت. با به حکومت رسیدن یزید بن معاویه نقش ضحاک در حکومت اموی پررنگ تر شد و در زمان حکومت معاویه بن یزید می توان گفت که او بزرگ ترین و قدرت مندترین رجل سیاسی این دوره بود. از همین زمان او به عبدالله بن زبیر که در مکه شورش کرده بود متمایل شد.
    پس از آن که امویان در شورای جابیه بر حکومت مروان حکم توافق کردند، عازم جنگ ضحاک بن قیس شدند. ضحاک که از حامیان عبدالله بن زبیر کمک گرفته بود، در مرج راهط آماده جنگ شد؛ اما به شدت شکست خورد و کشته شد.
    کلیدواژگان: ضحاک بن قیس فهری، امویان، مرج راهط، قرن اول هجری و زبیریان
  • حسن حضرتی، منیره شریعت جو صفحه 149
    امکان دستیابی به حقیقت رخداد، یکی از مباحث مهم معرفت شناسی است که تاکنون آرای مختلفی را در پی داشته است. اگرچه امکان دستیابی به کنه امر واقع در پژوهش تاریخی بسیار دشوار می نماید، اما به هر حال، با در نظر گرفتن ملاک هایی که در تاریخ با عنوان «نقد درونی و بیرونی راوی و روایت» از آن یاد می شود، می توان میزان خطا را کاهش داده، به واقعیت امر نزدیک تر شد. مورخان نیز به طور عمده در نگارش تاریخ با ملاک هایی خاص به ثبت رخدادهای تاریخی پرداخته اند که تشکیل دهنده تاریخ نگاری آنان است. پرسش محوری این نوشتار این است که از نظر ابن کثیر دمشقی در البدایه و النهایه عناصر اصلی تاریخ نگاری چیست؟ بر اساس نظریه ترکیبی تحلیل انتقادی گفتمان لاکلا و موف و فرکلاف فرضیه مقاله این است که کتاب آسمانی (قرآن)، سنت پیامبر6 و عقل با تکیه بر مذهب شافعی عناصر اصلی سازنده تاریخ نگاری ابن کثیر می باشد. نگارنده با نگرش انتقادی، ضمن اثبات فرضیه، درصد خطای ابن کثیر از اصول خود را در یک نمونه (روایت ائمه اثنی عشر) تجزیه و تحلیل می نماید.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، ابن کثیردمشقی، البدایه و النهایه، نقد درونی و بیرونی، تحلیل انتقادی گفتمان، روایت ائمه اثنی عشر
  • جمال الدین الشیال ترجمه: غلامحسین نوعی صفحه 187
    موضوع پژوهش، بررسی سه جنبه از جنبش تاریخ نگاری مصر در قرن نوزدهم است. در وهله اول، مراحل متوالی این جنبش ردیابی و گرایش های مختلف آن خاطر نشان شده است. سپس تصویری روشن از موضوعات مختلفی که موضوع تحقیق مورخان مصری در این قرن بوده ارائه و پیش زمینه های فرهنگی اثرگذار بر روش تحقیق آنها برشمرده شده و در پایان به اهداف این جنبش و تاثیرات آن بر جامعه مصری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، مصر، باستان شناسی، جنبش های ملی، مطبوعات
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    انور صادقی ترجمه: انور صادقی صفحه 213
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    ابراهیم تونبه یانی ترجمه: دکتر ابراهیم تونبه یانی صفحه 220
|
  • Najaf-E Lakzaii, Zohreh Bagheriyan Page 7
    Historical thinking and historical analysis have existed since ancient times however, as a coherent philosophical and intellectual discipline with specific presuppositions and a clear methodology it is rooted in modern times.A philosopher of history wants to understand the meaning and objective of hisotry. He wants to know whether the chain of events in the past is a disconnected and aimless group of incidents or whether behind such chains there is an end to be discovered. The question that this article is trying to answer is "whether a jurist possesses the capacity for a historical opinion like others or not". This paper aims to study and analyze the three primary questions and their answers posed by theoretical philosophy of history from the viewpoint of the philosopher – jurist, Mohaghgheghgh-e Sabzevari.
  • Karim Khanmohammadi Page 37
    Refering to the principles and conditions of effective communication from the view of communicatios experts, this paper tries to study and analyze the inter–individual relations of an-extraordinary character and great communicator namely the Noble Prophet of Islam(s). Possessing qualities such as friendly disposition, sense of sympathy, protectionist attitude, positive thinking, and equality seeking, the Prophet(s) created a style of communication in which Urgen Haberma's ideal of "Liberating relations" is completaly incorporated. While refraining from unethical principles in trying to be effective in his relations with others, the Prophet(s) displayed most effective skills in how to establish good relations with others; something for which the existence of 1.5 billion Muslims is a good witness.
  • Seyyed Abolfazl Razavi Page 67
    The connection between history and philosophy, the two disciplines that play an important role in the better knowledge and change of human life, has a major contribution to the science of history and to the adoption of a knowledge – oriented approach towards it. The general pessimism of Greek philosophers towards history caused Muslim philosophers and historians as well not to pay enough attention to philosophy of history and not to delve in the theoretical aspects of hisoty as a serious branch of knowledge.This caused the science of hisotry not to be able to study the relevant issues in a continuous connection between the present and the past, and not to be able to offer a viable solution for the existing needs in a structural approach. Meanwhile, Greek philosophers recognized the importance of hisotry in the better understanding of the present time. Such an approach, although not in line with a knowledge – oriented approach, was very interesting and could stand up to the historical thought of philosophers of critical history in the 20th century and in particular the idealists knowledge – oriented approach. In this paper, the status of history with the Greek philosophers and historians and their structural view of this issue; and the general negligence of Aristotelian Muslim philosophers, and especially Farabi and Ibn Sina, of historical knowledge, their lack of attention towards this science in scientific divisions plus the absence of a structural view towards history on their part have been studied.
  • Gholam, Ehya Hoseini Page 87
    This research has been conducted with the objective of the discovery and introduction of researches done on "Ashura" and "Those who have studied Ashura" in the West in the last 100 years.At first, this paper refers to the trend of Islamic and Shii studies in this period. Then, a number of prominent Western researchers on this subject matter and researches carried out in this area have been introduced. Next, dissertations and conferences concerned with the topic of Ashura in the West have been taken up. To acquire knowledge about the peculiarities of Western research about Ashura and the difference between the scientific and media – oriented approaches in this regard are other issues discussed by this paper.
  • Mahmood Sadeghi Alavi Page 129
    At the onset of the establishment of Umayyad government a number of prominent politicians and statesmen were instrumental in strengthening the pillars of this newly-established government. One such porson was Zahhak Ibn Gheis Fahri who during the rule of Yazid ibn Abi-Sufyan in Greater Syria had gone to the region and been employed by Umayyad rulers.Zahhak's name has not been registered in historical texts during the rule of the first three Caliphs except in a namber of Muslim conquests. However, during the caliphate of Imam Ali (A) his prominent role in the promotion of the Umayyad government is highlighted for the first time. In this period, Zahhak was one of Muawiyah's commanders in the Battle of Seffin. He also played a major role in raids launched by Ummayyad forces in western Iraq.When Yazid Ibn Muawiyah ascended the throne, Zahhak's role in the Ummayyad government became even more prominent such that it can be said that during Yazid's rule he was the strongest and greated statesman of the period in the Ummayyad establishment. It was during this same period that Zahhak developed an inclination for Abdollah Ibn Zubayr who had organized a rebellion in Mecca.After the Umayyads agreed on Marwan Hakam as the new ruler in the "Jabiyah Council", they decided to take on Zahhak who enjoyed support from Ibn Zubayr. The two armies met at "Marj Rahit" and Zahhak was badly defeated and eventually killed.
  • Dr. Hasan Hazrati, Monireh Shariatjoo Page 149
    To find out about the truth of an incident is a major topic of "Knowledge" on which there have been different opinions so far. Although it seems difficult to find out the real truth about a historical event, by applying criterions called "internal and external critique of the relator and the relation" in history, it is possible to reduce the level of error and reach the fact of the matter in a more certain way. In their writing of history, historians have largely recorded historical events using specific criterions that shape their historiographical style.The primary question of this paper is: "what are the main elements of historiography in the viewpoint of Ibn Kathir of Demascus in his Al-Bidaya wa An-Nihayeh?" Based on Laclau and Mouffe and Ferklaf's theory of critical discourse analysis, the hypothesis of this article is that the Quran, the Prophet's Tradition, and the intellect with an emphasis on the Shafiite school of law are the main elements shaping Ibn Kathier's historiographical methodology. While proving the hypothesis, the writer through a critical approach analyzes the percentage of Ibn Kathir's deviation from his own principles in "the Tradition of the Twelve Imams".
  • Jamal-Id-Din Ash-Shiyal Page 187
    The aim of this paper is to study three aspects of the Egyptian historiography movement in the 19th century. At frst, the continuous stages of this movement will be followed up and its different approaches are pointed out. Then, a clear picture of the various topics that interested the Egyptian historians in this century will be presented as well as the cultural background that influenced their research method. Finally, the goals of this movement and its effects on the Egyptian society are dealt with.