فهرست مطالب

الاهیات اجتماعی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

دو فصلنامه الاهیات اجتماعی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد لگنهاوسن ترجمه: دکتر منصور نصیری صفحه 7
    مقاله حاضر، به بررسی ظهور و گسترش الاهیات اجتماعی در اوایل قرن نوزدهم در غرب می پردازد. برای این منظور، نخست به عنوان مقدمه، بحثی اجمالی درباره مفهوم و تعریف الاهیات اجتماعی و مقایسه آن با رشته های مشابه و مرتبط با آن ارائه می گردد. سپس دو شیوه مطالعه و پژوهش درباره پیشینه الاهیات اجتماعی پیشنهاد می شود که بر اساس شیوه اول، «الاهیات اجتماعی ضمنی» و بر اساس شیوه دوم، «الاهیات اجتماعی صریح» مطرح می گردد. در گام بعد، ضمن بررسی الاهیات اجتماعی پروتستانی و اقتضائات نهضت اصلاح دین در بحث حاضر، دیدگاه های کالوین درباره مسائل مختلف الاهیات اجتماعی و نیز دیدگاه لوتر در این باره بیان می شود. تبیین دیدگاه های طرف داران جنبش پارسایی گرایی، ادامه مباحث مقاله را تشکیل می دهد که در آن، ضمن اشاره به بنیان گذاران فکری این نهضت دینی، دیدگاه های مربوط به الاهیات اجتماعی در اعتقادات این نهضت پی گرفته می شود. پایان بخش مقاله، پیگیری مسائل مربوط به الاهیات اجتماعی در نظام فکری دو اندیشمند تاثیرگذار است: شلایرماخر، اندیشمند پرآوازه ای که متاثر از جنبش پارسایی گرایی است، و هگل که از تاثیرگذارترین اندیشمندان در جهان غرب به شمار می رود.
    کلیدواژگان: الاهیات اجتماعی، الاهیات جامعه شناختی، الاهیات اجتماعی پروتستانی، جامعه شناسی دین، الاهیات فلسفی، پارسایی گرایی، نهضت اصلاح دین، الاهیات اصلاح شده، لوتر، کالوین، شلایرماخر، هگل
  • محسن الویری صفحه 39
    ساخت رده ای یکی از ساخت های اجتماعی است که بر اساس مولفه هایی همچون جنسیت، قومیت، دین و مانند آن، انواع گوناگونی می یابد. تمایزها و رقابت های بین رده های مختلف یک ساخت رده ای اغلب به تنش ها و کشمکش هایی در جامعه می انجامد و به همین دلیل، تعامل این رده ها با یکدیگر مورد توجه جامعه شناسان به ویژه در نظریه های کشمکش قرار گرفته است. مروری بر آیات و روایات مربوط به درجات ایمان نشان می دهد که ساخت رده ای دینی در جامعه اسلامی به رسمیت شناخته شده است، ولی توصیه های پیشوایان دینی ما درباره چگونگی تعامل بین این رده ها، به گونه ای است که زمینه های واگرایی این رده ها را به زمینه هایی برای همگرایی تبدیل می کند. مهم ترین این توصیه ها عبارتند از: آگاهی مسلمانان از طبیعی و اجتناب ناپذیر بودن رده های دینی، خودآگاهی مسلمانان نسبت به رده ای که به آن وابسته هستند، واقع گرایی نسبت به ظرفیت ها و توانمندی های افراد رده های دینی پایین تر، پرهیز از نگاه تقلیل انگارانه و تحقیرآمیز نسبت به افراد رده های پایین تر، و سرانجام تلاش برای ارتقای آنها. این موضوع در این نوشتار با محور قرار دادن حدیثی از امام صادق 7 مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امام صادق 7، ساخت رده ای، رده های دینی، همگرایی دینی، واگرایی دینی، درجات ایمان، رفتار دینی
  • محمود تقی زاده داوری صفحه 65
    مقاله حاضر از دو بخش تشکیل یافته است. در بخش نخست، این ایده شرح شده که دین واقعیتی کثیرالابعاد بوده و از این رو دانش های متعددی از نقلی و عقلی و تجربی لایه های متفاوت آن را پژوهش می کنند و در بخش دوم، این ایده توضیح داده شده که مطابق آیات قرآنی، تاریخ همواره جلوه گاه دینداری انسان ها بوده است. دین ها، چه در شکل حقیقی و توحیدی و حنیفی آن، دین اند، و چه در شکل شرک و کفر و انحرافی و فرقه ای آن. لفظ دین بر همه آنها، به یکسان اطلاق می شود. و این کاربردی است که در دین شناسی نوین، اعم از فلسفی و اجتماعی، از دو سده قبل رواج داشته است.
    کلیدواژگان: دین، ادیان، علوم انسانی، علوم اجتماعی، آیات قرآنی
  • علی اسدی صفحه 93
    «پادشاهی» در قرآن در راستای اهداف هدایتی و تربیتی است. از دیدگاه قرآن کریم، پادشاهی و فرمان روایی نظر به کارکردهای سیاسی و اجتماعی آن، به خودی خود نعمت و موهبت الهی است.
    فرمان روایان و پادشاهان یادشده در قرآن، بر اساس مولفه هایی همچون ویژگی های مثبت و منفی شخصیتی، مشروعیت دینی و قدرت سیاسی و نوع عملکرد حکومتی شان به دو دسته الهی و غیر الهی قابل تقسیمند. پادشاهان الهی بر اساس شایستگی لازم، از منابع مشروعیتی همچون ویژگی های کاریزماتیک، دین و کارآمدی برخوردار بودند. از این رو، به رغم داشتن قدرتی متمرکز و اختیاراتی گسترده، هرگز به خودکامگی و استبداد نمی گراییدند. در حالی که بسیاری از مولفه های سلطنت مطلقه و استبدادی را می توان در حکومت پادشاهان غیر الهی یافت.
    کلیدواژگان: پادشاهی، خاستگاه سلطنت، گونه های سلطنت، ویژگی های سلطنت
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحه 131
    انسان بر اساس آفرینش فطری خویش دارای طبعی همگراست. سوال این است که اعتقادات و باورهای متفاوت و گوناگون چگونه با این طبع همنشین می گردد؟ به ویژه در جهان معاصر که شبکه های ارتباطی نیاز به همگرایی را تشدید نموده اند، آیا باورمندی به ایده های گوناگون مانع از این همگرایی نمی گردد؟ آیا اسلام به مثابه آیینی جهان شمول در برخورد با دیگر معتقدان به ادیان آسمانی پیشنهادی دارد؟ این مقاله که در پی پاسخ به این پرسش هاست، بیان می دارد که نگرش قرآن در حوزه ارتباطی مسلمانان با اهل کتاب بر سه اصل «رعایت احترام»، «همزیستی مسالمت آمیز» و «رعایت اخلاق اجتماعی» استوار گریده و بر این اساس، قرآن منادی دعوت به همزیستی مسالمت آمیز در جامعه جهانی است.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، احترام متقابل، همزیستی مسالمت آمیز، اخلاق اجتماعی
  • علی الله بداشتی صفحه 157
    یک بخش از تعالیم اسلام مربوط به آداب معاشرت است. یکی از این آداب مهم، ادب سخن گفتن است. سخن گفتن در اسلام از دو جنبه قابل بررسی است: محتوای سخن و صورت سخن. اولی ریشه در میزان علم و درایت و اندیشه گوینده دارد و دومی ریشه در آداب دانی او.
    در آداب سخن گفتن در اسلام، مسائلی مانند چگونگی سخن گفتن با خدا، بزرگان دین (به ویژه پیامبر و اهل بیت عصمت)، کسانی که بر گردن انسان حق ولایت دارند (مانند پدر، مادر و معلم)، و در مرتبه بعد، آداب سخن گفتن با عامه مردم بحث شده است که این مقاله به مهم ترین آنها از جمله به: آرامی و نرمی سخن گفتن و سخن را به نام خدا و با سلام آغاز کردن و پرهیز از خشونت کلامی، بیهوده گویی، غیبت و تملق گویی می پردازد.
    کلیدواژگان: ادب، سخن گفتن، قول معروف، قول سدید، نجوا، راست گویی
  • محمدرضا جواهر صفحه 179
    استنباط حکم ساب النبی 9 از «سنت اسلامی» و «حدیث»، مسئله و هدف این پژوهش است. در این مقاله، مجموعه احادیث نبوی موجود در آثار اهل سنت و شیعه درباره کیفر سب پیامبر، و افزون بر آن، تمام احادیث اهل بیت: درباره مسئله تحقیق، بررسی گردیده است. برخی از این احادیث، سنت قولی و گفتار پیامبر و امامان را درباره حکم قتل ناسزاگوی به پیامبر گزارش کرده، برخی دستور و فرمان بر اجرای کیفر قتل را بیان نموده است و برخی نیز تقریر و تایید اقدام اصحاب بر قتل ساب النبی را در بر دارند. نوشتار حاضر، از میان سه قسم سنت، به تبیین مجازات ساب النبی پرداخته و در این زمینه، موارد اجرای این کیفر را در عصر رسالت، عصر امامت و عصر غیبت به ویژه مجازات هایی که به دستور پیامبر و امام و یا در حضور ایشان انجام شده است از کتب تاریخی نقل کرده و از آنها نیز برای به دست آوردن حکم ساب النبی استفاده نموده است و سرانجام با گزارش اجماع فقهای شیعه و اهل سنت بر حکم، و تبیین اجماعات منقول و محصل فقی هان و مجتهدان، کیفر ساب النبی را مورد تایید و تاکید قرار داده است.
    کلیدواژگان: حدیث، ساب النبی، حکم، سنت، دشنام، اهانت، شتم
|
  • Dr. Mohammad Lagenhawsen Page 7
    The present article studies the emergence and the development of social theology in the early years of the nineteenth century. To do this, the writer has presented a short summary about the definition and the concept of social theology and has compared it with the similar and the related fields. Then, he proposes two methods for the study of the background of social theology. The first method for “implicit social theology,” and the second method for the “explicit social theology.” In the next part, the writer studies the Protestant social theology and the movement for the reformation of the religion. He also presents Kalovin’s and Luther’s ideas about the different issues of social theology. In the following parts he also presents other great thinkers of the movement and their views about social theology.
    Keywords: Social theology, Protestant social theology, sociology of religion, philosophical theology, religion reformation movement, reformed theology, Luther, Kalovin, Hegel
  • Dr. Mohsen Alviri Page 39
    Classified structure is one of the social structures that has many different kinds based on gender, religion, and nations. The differences and competitions among these different classes often cause problems and challenges in the society. For this reason, the relations between these classes and their interactions have attracted the attentions of the sociologists. The study of those verses of the Holy Quran that are related to different levels of faith (Imaan), shows that a classified structure of religion is accepted in the Islamic society, at the same time, the recommendation of the religious leaders about the interaction of these classes is so that, they all invite it toward religious convergence and not toward divergence. Some of these recommendations are: the awareness of Muslims about the naturalness of these classes, the awareness of Muslims about the class they belong to, having a realistic view about the potentialities and capacities of the lower classes, and avoiding from having a despising point of view toward the lower classes and an attempt for their promotion. The writer of this article has done this, with the help of a saying (Hadith) from Imam Sadegh (P.B.U.H.).
    Keywords: Imam Sadegh (P.B.U.H.), Classed structure, religious classification, religious convergence, religious divergence, levels of faith, religious behavior
  • Dr. Mahmoud Taghizadeh Davari Page 65
    The writer of the present article presents the paper in two parts. In the first part, he mentions that religion is a multidimensional reality and different branches of science study its different layers. In the second part of the article, the writer discusses that based on the verses of the Holy Quran, history has always been the representation of religion. Religions whether monotheistic or polytheistic, are called religions.
    Keywords: Religion, religions, humanities, social sciences, verses of Quran
  • Ali Asadi Page 93
    In the Holy Quran, ‘kingdom’ has educational and guiding purposes. From Quran’s point of view, because of its political and social functions, kingdom, is considered as God’s gift and blessing. Based on the values presented in the Holy Quran, such as positive and negative values, political power and the way each ruler and king behaves, the rulers and kings are divided into two groups of religious and non-religious. Religious rulers and kings, benefit from religion and other charismatic features, while non-religious kingdoms turn to be despotic and despotism is the main feature of these kinds of governments.
    Keywords: Kingdom, the origin of monarchy, different kinds of monarchy, the characteristics of monarchy
  • Dr. Mohammad Reza Haji Esmaeeli Page 131
    Human being has a nature that leads him toward convergence. The question is that; how different and various beliefs come together with this nature? This happens mostly in the present situation of the world, where, media networks ask for a sense of convergence; whether different believes do not stop this convergence? Whether Islam as a universal religion has a plan for this convergence? The writer of this article tries to answer these questions based on the three principles of ‘respect’, ‘peaceful life and symbiosis’, and ‘observing social morals’; and the holy Quran is considered as the Holy Book that invites toward peaceful symbiosis.
    Keywords: Religious people, bilateral respect, peaceful symbiosis, social morals
  • Dr. Ali-Ollah Bedashti Page 157
    ‘One part of Islamic teachings is about etiquettes. One of them is the way and manner of speaking. In Islam, ‘speaking’ can be discussed from two levels: the content of speaking and the manner of speaking. In Islam, the way and manner of speaking has been fully discussed; and it presents issues like talking to God, the great leaders of the religion, (mostly the prophet and Imams peace be upon them), those who have raised and trained us, (like parents and teachers) and the way of speaking to common people. This article discusses the most important manners of speaking such as speaking gently and softly, starting the speech by the name of Allah and avoiding from verbal violence, backbiting and flattering.
    Keywords: Politeness, speaking, good words, murmur, to tell the truth
  • Dr. Mohammad Reza Javaheri Page 179
    The main purpose of this research is to infer the order and punishment of insulting the prophet (P.B.U.H.) from the ‘Islamic traditions’ and ‘Hadith’. To do this, the writer of the article, has studied all the narrations (Ahaadith) of the prophet (P.B.U.H.) in the works of the Shiites and Sonnies, regarding the insulting of the prophet (P.B.U.H.). In addition to that, the writer of the paper has also studied all the narrations of Imams (peace be upon them) about the death sentence of the one who insults the prophet (P.B.U.H.). The writer also studies the punishments for this act in the age of the prophet (P.B.U.H.), the age of Imams (peace be upon them) and the age of the absence of Imam. The article also presents some these punishments from the history books and confirms these punishments based on the views and ideas if the Shiites religious leaders.
    Keywords: Hadith, insulting the prophet (P.B.U.H.), order, tradition, insult, insolence