فهرست مطالب

پژوهشهای روان شناختی - سال دوازدهم شماره 3 (زمستان 1388)

نشریه پژوهشهای روان شناختی
سال دوازدهم شماره 3 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود کبیری صفحه 9
    تعیین روایی سازه ابزارها از جمله مراحل مهم در هر پژوهش به شمار می آید و روش های متعددی برای تحلیل و برآورد آن پیشنهاد شده اند. از جمله روش های جدید، مدل معادلات ساختاری است که به لحاظ قابلیت هایی از جمله امکان بررسی های دقیق، استفاده از شاخص های برازش برای تایید ساختار کلی، و انعطاف بالا، در مقایسه با سایر روش ها دارای مزایای زیادی است. در این مقاله، کاربرد روش مدل معادلات ساختاری در تعیین روایی سازه به همراه دو شاخص مهم آن یعنی روایی افتراقی و روایی همگرا مطرح شده است. روش های مطرح شده با استفاده از مثال عددی مربوط به داده های حاصل از اجرای مقیاس های نگرش ریاضی فنما و شرمن بر 340 دانش آموز سال اول متوسطه در شهر تهران به کار رفت. نتایج حاصل، دقت و قدرت روش های پیشنهادی را نشان دادند. با توجه به قدرت و قابلیت های بالای این روش، می توان استفاده از آن را در بررسی های مربوط به ابزارسازی و توسعه ابزارها پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: مدل معادلات ساختاری، روایی سازه، روایی همگرا، روایی افتراقی، نگرش ریاضی
  • فریبا زرانی، رضا زمانی، محمدعلی بشارت، هادی بهرامی احسان، عباس رحیمی نژاد، سعید صادقیان صفحه 24
    ارتقاء پیروی بیماران از توصیه های درمانی همواره از دغدغه های متخصصان سلامت بوده است. مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری (IMB) الگویی جامع برای ارتقاء پیروی از توصیه های بهداشتی ارائه می-دهد. در پژوهش حاضر، اثربخشی مدل IMB بر میزان پیروی بیماران قلبی عروقی تحت عمل بای پس (CABG) بررسی شد و اثر افسردگی در این رابطه سنجیده شد. از میان بیماران قلبی عروقی مرکز قلب تهران، 152 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سنجش در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری در سه ماه بعد با استفاده از پرسشنامه اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری پیروی بیماران قلبی (HPAIMBS)، مقیاس پیروی کلی (GAS)، پیروی اختصاصی (SAS)، و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS) صورت گرفت. گروه آزمایش طی یک جلسه 120 دقیقه ای، در گروه های 5 نفره، مداخله روانی آموزشی بر اساس مدل IMB دریافت کردند و گروه کنترل از مداخلات معمول بیمارستانی به همراه مشاوره حمایتی روان شناس برخوردار بودند. نتایج نشان داد در گروهی که مداخله IMB را دریافت کردند میزان پیروی کلی و اختصاصی به-طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. افسردگی، همبستگی منفی و معناداری را با پیروی کلی و اختصاصی نشان داد.
    کلیدواژگان: پیروی، مدل اطلاعات، انگیزش، مهارت های رفتاری، بیماری های قلبی، عروقی، عمل جراحی بای، پس، افسردگی
  • پرویز صباحی، ابوالقاسم نوری، حمیدرضا عریضی، محسن گل پرور صفحه 44
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه عوامل عاطفی و شناختی با رفتارهای ضد تولید انجام شد. به این منظور، از بین کل کارکنان زن و مرد شاغل در شرکت آبسال، تعداد 135 نفر به صورت تصادفی ساده برای پاسخگویی به پرسشنامه های پژوهش شامل مقیاس عواطف مرتبط با شغل، پرسشنامه شناخت شغلی، و فهرست وارسی رفتار ضد تولید انتخاب شدند. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها نشان می دهند که روایی و پایایی ابزارهای پژوهش در حد قابل قبولی است. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته-ها حاکی از آن بود که بین مولفه های شناخت سازمانی شامل رضایت شغلی، عدالت تعاملی، عدالت رویه ای، و عدالت توزیعی با رفتار ضدتولید معطوف به سازمان و همین طور بین مولفه های رضایت شغلی، عدالت تعاملی، و عدالت رویه ای، با رفتار ضد تولید معطوف به افراد، رابطه معنادار وجود دارد. همچنین، یافته ها نشان می دهند که بین مولفه های رضایت شغلی، عدالت تعاملی، عدالت رویه ای، و عدالت توزیعی با رفتار ضدتولید کلی رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین ابعاد عواطف شغلی با ابعاد رفتار ضدتولید رابطه معناداری به دست آمد. نتایج حاصل از الگوی رگرسیونی نشان می دهند که عوامل عاطفی و شناختی در پیش بینی ابعاد مختلف رفتار ضد تولید از سهم مشخص و معناداری برخوردارند.
    کلیدواژگان: عاطفه، شناخت، رفتار ضد تولید
  • محمدعلی بشارت صفحه 63
    در این پژوهش، رابطه بین سبک های دلبستگی و نارسایی هیجانی در یک نمونه دانشجویی مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه نوع رابطه سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی، و دوسوگرا با نارسایی هیجانی و مؤلفه های آن شامل دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات، و تفکر عینی بود. سیصد و شش دانشجو (136 پسر و 170 دختر) از رشته های مختلف دانشگاه تهران در این پژوهش شرکت کردند. از آزمودنی-ها خواسته شد مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI) و نسخه فارسی مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو 20 (FTAS-20) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با نارسایی هیجانی و مؤلفه های آن رابطه منفی معنادار و بین سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با نارسایی هیجانی و مؤلفه های آن رابطه مثبت معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک دلبستگی اجتنابی می-تواند تغییرات مربوط به «دشواری در توصیف احساسات» را تبیین کند، در حالی که سبک دلبستگی دوسوگرا توانست تغییرات مربوط به «دشواری در شناسایی احساسات» و «تفکر عینی» را پیش-بینی کند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی با نارسایی هیجانی و مؤلفه های آن همبستگی دارند. نتایج و پیامدهای پژوهش در این مقاله تشریح و تبیین خواهند شد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، نارسایی هیجانی (ناگویی خلقی)، تنظیم هیجان
  • فریماه انصاری، حسین مولوی، حمیدطاهر نشاط دوست صفحه 81
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر سلامت عمومی بیماران مبتلا به فشارخون بالا بود. بدین منظور، از بین جامعه آماری شامل کلیه مبتلایان به افزایش فشار خون که در مرکز قلب و عروق شهر اصفهان دارای پرونده بیماری بودند، تعداد 14 بیمار زن و 14 بیمار مرد به طور تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. نمونه های این پژوهش عبارت بودند از گروه آزمایش متشکل از 7 مرد و 7 زن که آموزش گروهی ایمن سازی در مقابل استرس را در طول 8 جلسه هفتگی دریافت کردند و گروه کنترل، متشکل از همین تعداد بیمار که این آموزش را دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که آموزش ایمن سازی در مقابل استرس موجب کاهش معناداری در میانگین نمره کل سلامت عمومی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد، همچنین این آموزش، کاهشی معنادار را در میانگین نمره های علائم جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، اختلال در کنش اجتماعی، و افسردگی گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل موجب شد. نتایج این پژوهش نشان دادند که آموزش ایمن سازی در مقابل استرس می تواند به منزله یک روش مداخله-ای مفید، برای افزایش سلامت عمومی بیماران مبتلا به فشار خون بالا به کار رود.
    کلیدواژگان: استرس، آموزش ایمن سازی در مقابل استرس، سلامت عمومی، بیماری فشارخون بالا
  • صمد شیرین زاده دستگیری، سمانه ناطقیان، محمدعلی گودرزی صفحه 97
    تعدادی از بیماران مبتلا به اختلال وسواسی اجباری (OCD) اعتقاد دارند که افکار غیرقابل قبول و ناخوشایند آنها می تواند حوادث بیرونی جهان را تحت تاثیر قرار دهد. این اعتقاد تحت عنوان باور درهم آمیختگی فکر عمل نام گرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین باورهای درهم آمیختگی فکر عمل با علائم اختلال وسواسی اجباری و مقایسه این باورها در بیماران دچار اختلال وسواسی اجباری، اضطراب منتشر، و افراد غیربالینی است. گروه نمونه متشکل از 25 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی اجباری، 25 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر، و 25 فرد غیربالینی است. برای اندازه گیری باورهای درهم آمیختگی فکر عمل شرکت-کنندگان، از ابزار درهم-آمیختگی فکر (TFI)، و برای اندازه گیری علائم اختلال وسواسی اجباری از پرسشنامه پادوآ استفاده شد. نتایج نشان داد که بین باورهای درهم آمیختگی فکر عمل و علائم اختلال وسواسی اجباری رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین بین بیماران وسواسی اجباری و اضطراب منتشر با افراد غیربالینی در زمینه باورهای درهم-آمیختگی فکر عمل تفاوت معنا داری وجود دارد، ولی بین گروه های بیمار در این باورها تفاوت معنا داری وجود ندارند. به نظر می رسد باورهای درهم-آمیختگی فکر عمل شکلی کلی از آسیب شناسی اختلالات اضطرابی باشند و در این میان احتمالا فقط باور درهم-آمیختگی فکر شیء نظریه فراشناختی مختص به اختلال وسواسی اجباری باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اضطراب منتشر، فراشناخت، درهم آمیختگی فکر، عمل
  • جواد حاتمی صفحه 112
    مطالعه حاضر مطالعه ای تحلیلی است که مقدمات تاریخی و مبانی فلسفی شکل دهنده علم شناختی در روان شناسی معاصر را مورد بررسی قرار می دهد، و به مقایسه آن با مفاهیم مشابه در گذشته فلسفی روان شناسی در ایران می-پردازد. محورهای عمده ای که در این بررسی مورد توجه قرار گرفته اند عبارت اند از چهارچوب های مفهومی علم شناختی مدرن و علم النفس ایرانی، و مقایسه زمینه های فلسفی و فرهنگی روان شناسان معاصر و روان شناسان نسل اول ایران. مطالعه حاضر می کوشد تفاوت این دو نوع روان شناسی و تاثیر آن را بر پیشرفت روان شناسی در ایران مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: فلسفه روان شناسی، تاریخ روان شناسی، شناخت، روان شناسی اسلامی، علم شناختی
  • گزارشهای کوتاه از پژوهشهای بالینی
    صفحه 144
  • صفحه 148
  • صفحه 153
|
  • Masoud Kabiri , Research Institute For Education Page 9
    Determining the structural validity of instruments is an important stage in research. Various methods have been suggested for analysis and estimation of structural validity. A more recent technique is Structural Equation Modeling (SEM) which has many advantages compared with other methods, manifested in its more accurate analysis, use of goodness-of-fit indices to confirm general structure, and high flexibility. In this article, applying the SEM to determine construct validity along with convergent and differential validity has been discussed. The proposed methods have been applied to data from Fennema and Sherman’s math attitude scales which had been administered on 340 ninth grade students from Tehran High Schools. Results reveal the accuracy on the proposed methods. With regard to the high potency of this method, its use in studies concerning scaling and test development is highly recommended.
  • Fariba Zarani , Reza Zamani, Mohammad Ali Besharat, Hadi Bahrami Ehsan, Abbas Rahiminejad, Saeed Sadeghian Page 24
    Poor adherence to long-term treatment of chronic diseases has constantly been a major challenge for healthcare professionals. The Information-Motivation-Behavioral Skills Model (IMB) is a comprehensive model in promoting adherence to healthcare related advice. The goal of this research was to test the efficacy of a theory- driven intervention procedure to promote adherence among cardiovascular patients undergoing Coronary Artery Bypass Grafting Surgery (CABG), and to investigate the impact of depression in this regard as well. The Information-Motivation-Behavioral skills Mo-del (IMB) provided theoretical framework for the current research. A total of 152 patients, were recruited from the Tehran Heart Center. They were randomly assigned to either a brief intervention group, which received one session (120 minutes) of IMB-based psycho-educational intervention in groups of five, or to a control group, receiving the standard care at the hospital and some supportive counseling. Patients in both groups completed pretest measures consisting of the Heart Patients Adherence IMB Scale (HPAIMBS), General Adherence Scale (GAS), Specific Adherence Scale (SAS), and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Participants were reassessed 1-month and 3- months later. Findings revealed that the intervention group showed significantly more adherence than the control group. Depression showed negative but significant correlation with general and specific adherence.
  • Parviz Sabahi Abolghassem Noori, Hamid-Reza Oreizy, Mohsen Golparvar Page 44
    The purpose of this study was to investigate the relationship of affective and cognitive factors with counterproductive behavior. A random sample of 135 employees (men and women) of an industrial company completed the following three research questionnaires: The Job Related Affect Scale, Job Cognition Questionnaire, and Counterpro-ductive Work Behavior Checklist. Findings indicated that validity and reliability of the questionnaires were acceptable. Data was analyzed using the Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. Results indicated that there were significant relationships between the dimensions of organizational cognition (including job satisfaction, interactional justice, procedural justice, and distributive justice), with organizational counterproductive behavior (counterproductive behavior that is directed towards the organization). Also it was shown that there were significant relationships between interactional justice and procedural justice, with person counterproductive behavior (counterproductive behavior that is directed towards people), and between cognition dimensions with total counterproductive behavior (P<0.05 or P<0.01). Also, it was indicated that there were significant relationships between job affects and counterproductive behavior dimensions (P<0.05 or P<0.01) but the direction of these relationships in positive affect was negative and in negative affect was positive. Results of the regression model showed that cognitive and affective factors had a significant contribution in prediction of counterproductive behaviors.
  • Mohammad Ali Besharat Page 63
    The relation between attachment styles and alexithymia were investigated in a sample of students. A correlational analysis was performed to assess the kind of association existing among attachment styles (secure, avoidant, and ambivalent), with alexithymia and its three components which include difficulty identifying feelings, difficulty describing feelings, and externally oriented thinking. Three hundred and six students (136 male, 170 female) from the University of Tehran participated in the study. All participants were asked to complete the Adult Attachment Inventory (AAI) and Farsi version of the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20). Data analysis involved both descriptive and inferential statistics including mean, standard deviation, multivariate analysis of variance, Pearson's correlation coefficient, and regression analysis. Secure attachment style showed a significant negative association with alexithymia, while insecure attachment styles showed significant positive association with alexithymia. Results of regression analysis also revealed that avoidant attachment style can predict changes of difficulty describing feelings, while ambivalent attachment style Could predict difficulty identifying feelings and externally oriented thinking. It can be concluded that attachment styles are associated with alexithymia and its components. Results and implications are discussed.
  • Farimah Ansari Hossain Molavi, Hamid Taher Neshatdoost Page 81
    The purpose of this study was to determine the effect of stress inoculation training on general health of hypertensive patients. Therefore, 14 female and 14 male patients were randomly selected from the Cardiovascular Center of Isfahan. These patients were randomly assigned to experimental and control groups, each group comprising of 7 men and 7 women. The experimental group received 8 weekly sessions of stress inoculation training but the control group did not receive such training. It was hypothesized that stress inoculation training would increase the general health of the experimental group as compared to the control group. The GHQ-28 was administered to both groups before and after training. The results of analysis of covariance showed that stress inoculation training significantly reduced the mean total scores of the experimental group as compared to the control group (P<0.001). Also, the training significantly reduced the mean scores of the experimental group compared to the control group on somatic symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction and depression (P<0.01). It is concluded that stress inoculation training, as a useful method of intervention, could be applied to increase the general health of hypertensive patients.
  • Samad Shirinzadeh Dastgiri Samane Nateghian, Mohammad Ali Goodarzi Page 97
    Some of Obsessive-Compulsive Disorder patients believe that their unpleasant, unacceptable thoughts can influence events in the world. Two forms of ‘‘Thought-Action Fusion’’ (TAF) have been identified. The aim of this study was to investigate the correlation between thought-action fusion beliefs and obsessive-compulsive symptoms, and also compare thought-action beliefs among patients with obsessive-compulsive disorder, genera-lized anxiety disorder, and normal people. Twenty-five patients with obsessive-compulsive disorder (OCD), 25 patients with generalized anxiety disorder, and 25 normal participants took part in this study. In order to measure thought-action fusion beliefs and obsessive-compulsive disorders symptoms, the Thought Fusion Instrument (TFI) and Padua Inventory (PI) were used. Results indicated positive and significant correlation between the TFI and PI. Also Results indicated the OCD and GAD patients differed from normal participants on thought-action fusion beliefs. However, the OCD and GAD groups did not differ on any of the thought-action subscales except for the thought-object fusion (TOF). It is suggested that TAF is not specific to OCD, but also prevalent in other anxiety disorders.
  • Javad Hatami Page 112
    The present study is an analytical review of historical & philosophical foundations of cognitive science in modern psychology & similar concepts in philosophical history of psychology in Iran. The most important issues addressed in this article are; Conceptual frameworks of modern cognitive science and Iranian "Elmonnafs", and comparing philosophical and cultural backgrounds of modern psychologists and first generation of Iranian psychologists. It is concluded that there are some differences between two kinds of psychology which have impacted on the development of psychology in Iran.