فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 62 (اسفند 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره قمری زارع، منیره انوشه، زهره ونکی، ابراهیم حاجی زاده صفحه 8
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان بزرگ ترین گروه مراقبت دهنده، خدمات مراقبتی مستمری را به بیماران ارائه می دهند. اهمیت تاثیر این خدمات بر کیفیت مراقبت های سلامتی و به تبع آن نیل به اهداف عالی سیستم ارائه خدمات سلامت و همچنین رضایت بیمار بر کسی پوشیده نیست. با عنایت به نقش کلیدی پرستاران در تیم بهداشتی درمانی بر مدیران پرستاری است تدابیری را جهت ارتقاء داذنش و مهارت آنان بیندیشند. ارزشیابی همکار به عنوان شیوه ای از تفویض اختیارات مدیران جهت تضمین کیفیت خدمات پرستاری معرفی شده است. هدف این مطالعه، تعیین میزان تاثیرفرآیند ارزشیابی همکار بر کیفیت عملکرد پرستاران و رضایت بیماران در بخش های ویژه قلبی بیمارستان های دولتی شهر اراک بود.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه نیمه تجربی بود. چهار بخش ویژه قلبی (CCU و PCCU) در دو بیمارستان دولتی شهر اراک به عنوان محیط های پژوهش انتخاب شدند. دو بخشی که دارای تعداد پرستار بیشتر بود (با 25 پرستار) به عنوان گروه آزمون و دو بخش دیگر (با 19 پرستار) به عنوان گروه شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست های بررسی کیفیت عملکرد پرستاران و پرسشنامه بررسی میزان رضایت بیماران بود. جهت پیش آزمون 50 عدد چک لیست بررسی کیفیت عملکرد توسط همکار پژوهشگر، با مشاهده عملکرد پرستاران در هر گروه تکمیل شد. پرسشنامه رضایت نیز توسط خود بیماران یا مصاحبه پژوهشگر با بیمار به تعداد 35 مورد تکمیل گردید. مداخله به مدت 2 ماه در گروه آزمون انجام شد و سپس به مدت یک ماه مداخله ای در گروه آزمون انجام نشد، کلیه ابزارهای فوق مجددا برای دو گروه (مرحله پس آزمون) به همان روش تکمیل شد.
    یافته ها
    گروه های آزمون و شاهد (پرستاران و بیماران) به لحاظ متغیرهای دموگرافیک (سن، تحصیلات، وضعیت معیشت و...) همسان بوده و آزمون های مجذور کای و تی مستقل اختلاف معنی داری را بین دو گروه پرستاران با یکدیگر و چهار گروه بیماران (دو گروه قبل و دو گروه بعد) نشان ندادند. آزمون های مجذور کای و تی زوجی هیچ گونه اختلاف معنی داری در ارتباط متغیرهای دموگرافیک پرستاران با عملکرد نشان نداد، در مورد ارتباط متغیرهای دموگرافیک بیماران با رضایت؛ این آزمون ها نشان داد که بین رضایت با سن و وضعیت معیشت بیماران گروه شاهد در قبل مداخله و رضایت با شغل و وضعیت معیشت بیماران گروه مورد در بعد مداخله ارتباط معنی دار وجود دارد. آزمون های آماری من ویتنی اختلاف معنی داری را برای کیفیت عملکرد پرستاران بین دو گروه آزمون و شاهد، بعد از مداخله نشان داد (001/0 P<). همچنین این آزمون اختلاف معنی داری را برای رضایت بیماران بین دو گروه آزمون و شاهد، بعد از مداخله نشان داد (001/0 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اجرای فرآیند ارزشیابی همکار بر ارتقای کیفیت عملکرد پرستاران و رضایت بیماران مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی همکار، کیفیت عملکرد پرستاران، رضایت بیماران
  • حسین رستمی، آزاد رحمانی، اکرم قهرمانیان، وحید زمان زاده صفحه 22
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی مهم ترین قسمت آموزش پرستاری بوده و کیفیت آن متاثر از عوامل زیادی است. یکی از مهم ترین این عوامل عملکرد بالینی مربیان پرستاری می باشد. هدف این مطالعه تعیین و مقایسه دیدگاه مربیان و دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای بناب و مراغه در مورد عملکرد بالینی مربیان پرستاری می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقایسه ای تمامی مربیان بالینی (34 نفر) و دانشجویان پرستاری (200 نفر) دو واحد دانشگاهی مورد نظر با روش سرشماری شرکت نمودند. معیار ورودی مربیان عبارت بود از داشتن مدرک کارشناسی، حداقل یک سال تجربه آموزش بالینی، عدم انجام آموزش بالینی هم زمان در دیگر واحدهای دانشگاهی و معیار ورودی دانشجویان عبارت بود از اشتغال به تحصیل در سال سوم و یا چهارم کارشناسی پرستاری. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه ترکیبی بود. قسمت اول این پرسشنامه مشخصات فردی-اجتماعی مربیان و دانشجویان را بررسی می نمود. قسمت دوم شامل 27 گزینه بود که عملکرد بالینی مربیان پرستاری را از دیدگاه مربیان و دانشجویان پرستاری در شش حیطه شایستگی علمی و عملی، مهارت های تدریس، مهارت های ارتباطی، نقش حمایتی، نقش هدایت و رهبری و نقش تشویق کننده مورد سنجش قرار می داد. این پرسشنامه با روش خودگزارش دهی تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از دیدگاه دانشجویان و مربیان پرستاری عملکرد بالینی مربیان پرستاری در سطح نامناسبی بوده و بین این دیدگاه ها تفاوت وجود داشت. از سوی دیگر، در تمامی حیطه ها دانشجویان بیشتر از مربیان خود عملکرد بالینی مربیان پرستاری را نامناسب گزارش نموده بودند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان دهنده عملکرد بالینی نامناسب مربیان پرستاری دارای مدرک کارشناسی می باشد. از آنجایی که در بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بار اصلی آموزش بالینی دانشجویان پرستاری بر عهده این مربیان می باشد بنابراین، توصیه می شود مسئولین پرستاری این واحدهای دانشگاهی دوره های آموزش ضمن خدمت مناسبی را برای مربیان بالینی در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، آموزش بالینی، عملکرد بالینی، مربیان پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • معصومه ایمانی پور صفحه 32
    زمینه
    نداشتن آگاهی کافی از سبک زندگی درست و شیوع عادات ناسالم نقش مهمی در افزایش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی دارند.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان دانش، نگرش و عملکرد فرهنگیان درباره بیماری های قلبی عروقی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1386 بر روی 703 نفر از فرهنگیان مناطق منتخب آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد. طرح نمونه گیری به صورت چند مرحله ای بود و داده ها با استفاده از یک پرسشنامه خود گزارشی مشتمل بر20 سوال سنجش آگاهی و 15 سوال سنجش نگرش درباره عوامل خطر بیماری های قلبی و 21 سوال مبتنی بر عملکرد افراد در سه حیطه رژیم غذایی، فعالیت بدنی و استعمال دخانیات جمع آوری گردید. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب به روش محتوایی و آزمون مجدد به فاصله ده روز بدست آمد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد 67% نمونه ها در زمینه عوامل خطرزای بیماری های قلبی از آگاهی و 8/83% از نگرش خوبی برخوردار بودند. در حالی که در زمینه عملکرد تغذیه ای و فعالیت بدنی 6/71 % به ترتیب دارای عملکرد متوسط و 4/64 % دارای عملکرد ضعیف بودند. در حالی که 7/77% افراد هیچ گونه استعمال دخانیات نداشتند. همچنین مشخص گردید بین میزان آگاهی و نگرش افراد ارتباط مستقیم معنی دار وجود دارد (000/0= P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد علی رغم آگاهی و نگرش خوب فرهنگیان درباره عوامل خطر زمینه ساز بیماری های قلبی، عملکرد آن ها در بعضی جنبه ها چندان قابل قبول نیست. لذا تدارک برنامه های آموزشی اثربخش در زمینه ارتقاء عملکرد تغذیه ای و فعالیت بدنی افراد به خصوص آموزگاران باید مورد توجه قرار گیرد تا شاید بتوان از این طریق در جهت پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی گام موثری برداشت.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، بیماری های قلبی عروقی، عوامل خطر، معلمان
  • معصومه رامبد، حمید پیروی، محمد تقی ساربان، فروغ رفیعی صفحه 41
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی سبب افزایش پیروی از رژیم درمانی و کاهش مشکلات فیزیکی، روانی و اجتماعی در بیماران تحت همودیالیز می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین خودکارآمدی در زمینه رژیم درمانی و نشانگرهای آزمایشگاهی/ بالینی انجام شد.
    روش بررسی
    دویست بیمار تحت همودیالیز در این مطالعه همبستگی مقطعی، شرکت کردند. پرسشنامه «استراتژی های ارتقاء سلامتی افراد»جهت ارزیابی خودکارآمدی در زمینه رژیم درمانی مورد استفاده قرار گرفت. نشانگرهای آزمایشگاهی/بالینی از جمله فسفات سرم، نیتروژن اوره خون، پتاسیم، کلسیم و اختلاف وزن بین جلسات دیالیز از روی پرونده بیماران ثبت گردید. بیماران مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران از طریق نمونه گیری آسان مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که خودکارآمدی با نشانگرهای آزمایشگاهی از جمله پتاسیم، فسفات سرم، نیتروژن اوره خون در ارتباط بود (05/0> P). اما بین خودکارآمدی با سطح کلسیم سرم ارتباط معنی دار آماری وجود نداشت (05/0< P). علاوه بر این نشانگرهای بالینی اختلاف وزن بین دو جلسه دیالیز، از نظر آماری با خودکارآمدی مرتبط بود (05/0> P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها بیماران دارای خودکارآمدی بالاتر؛ سطح پتاسیم، فسفات و نیتروژن اوره خون پایین تری داشتند که دال بر میزان تبعیت بیشتر آن ها از رژیم درمانی بود. بنابراین، پیشنهاد می شود پرستاران برنامه های آموزشی را به منظور ارتقاء خودکارآمدی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه به کار برده و از این طریق میزان مراقبت از خود و پیروی از رژیم درمانی بیماران را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: پیروی از رژیم درمانی، خودکارآمدی، همویالیز
  • سیمین تعاونی، شاداب شاه علی، لیلا نیسانی سامانی، حمید حقانی صفحه 48
    زمینه و هدف
    نوزادان در مقایسه با کودکان و بالغین نسبت به درد حساس ترند و استعداد بیشتری برای ابتلا به عوارض دراز مدت آن دارند لذا اجرای تدابیر کاهش درد نوزادان ضروری است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میانگین نمره واکنش رفتاری درد ناشی از تزریق واکسن در شیرخواران در آغوش مادر و شیرخواران واکسینه شونده طبق روال معمول در مراکز بهداشتی و درمانی غرب تهران اجرا گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بر روی 76 نوزاد ترم سالم 4-2 ماهه ای که جهت تزریق واکسن سه گانه به مراکز بهداشت آورده شده بودند انجام شد. هنگام تزریق عضلانی، نوزادان گروه مداخله، دو دقیقه قبل، حین و حداقل 15 ثانیه بعد از واکسیناسیون در آغوش مادر و در گروه کنترل، شیرخواران در طی واکسیناسیون طبق روال معمول مراکز فوق، بر روی تخت قرار داده شدند. (گمارش تصادفی) تغییرات ظاهر نوزادان بر اساس چک لیست اصلاح شده واکنش های رفتاری درد از 5 ثانیه قبل از شروع تزریق واکسن تا 15 ثانیه بعد از آن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    واکنش های رفتاری درد دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی دار داشت. (0001/0 P<)
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف معنی دار واکنش های رفتاری درد می توان از روش آسان و بی خطر قرار دادن نوزاد در آغوش مادر، جهت کاهش درد ناشی از واکسیناسیون و تزریقات عضلانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درد، شیرخوار، واکسیناسیون
  • الهام دادرس، زهرا احمدی، مهوش دانش کجوری، آغا فاطمه حسینی صفحه 56
    زمینه و هدف
    بارداری یک رویداد طبیعی است که در 20- 5 درصد موارد سبب بروز عوارض خطرناکی برای مادر و جنین می گردد. یکی از عوامل خطرساز در دوران بارداری شاخص توده بدنی نامطلوب مادر می باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی قبل از بارداری با پیامدهای زایمان در زنان نخست زا انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه همبستگی از نوع پس از وقوع می باشد. جامعه پژوهش شامل زنان زایمان کرده نخست زا با بارداری تک قلو بودند که حداکثر تا هفته 14 بارداری جهت تشکیل پرونده به مراکز بهداشتی مراجعه کرده بودند. تعداد نمونه پژوهش 300 نفر بود که به صورت مستمر انتخاب شدند. داده ها از طریق برگه ثبت اطلاعات گردآوری گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین شاخص توده بدنی و طول مرحله اول و دوم لیبر ارتباط معنی داری وجود دارد (007/0= P، 01/0= P). همچنین با افزایش شاخص توده بدنی، میزان زایمان سزارین افزایش می یابد، آزمون کای-دو نیز اختلاف معنی داری را بین شاخص توده بدنی و نوع زایمان نشان داد (033/0= P). ولی آزمون دقیق فیشر اختلاف معنی داری را بین خونریزی غیرطبیعی بعد از زایمان و شاخص توده بدنی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، تدوین برنامه های بهداشتی، آموزشی و مشاوره ای قبل از بارداری برای مادران جهت رسیدن به وزن ایده آل ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، پیامدهای زایمان، زنان نخست زا
  • هدی احمری طهران، احمد کچویی، اکرم حیدری، آسیه سلحشوریان فرد، رقیه آهنگری صفحه 65
    زمینه و هدف
    هر ساله بیش از 150 میلیون زن در کشورهای توسعه یافته باردار شده و اغلب بارداری ها منجر به تولد یک نوزاد زنده از یک مادر سالم می شود. اما برای عده ای از زنان زایمان خوشحال کننده و راحت نبوده و با احساس ترس، درد، رنج و حتی مرگ همراه می باشد که در این میان زایمان دشوار و سخت یکی از علل عمده مرگ مادران می باشد. لذا نظر به تاثیر زایمان سخت و طولانی بر روی نتایج بارداری و به منظور تعیین عوامل مستعد کننده آن، این بررسی بر روی مراجعین به زایشگاه های بیمارستان ایزدی و حضرت زهرا (س) قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی به مدت 6 ماه از زمستان 1384 تا بهار 1385 بر روی 4325 زن آماده زایمان مراجعه کننده به دو بیمارستان دولتی شهر قم انجام گرفته است. در این بررسی نمونه گیری به صورت غیر احتمالی و مبتنی بر هدف و ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه بود که از طریق مشاهده، مصاحبه و معاینه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های کای دو، تی، ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون و آزمون Z انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که شیوع زایمان سخت و دشوار 5/7% بوده است. در این رابطه علل مادری مرتبط با زایمان سخت به ترتیب، عدم تناسب سر جنین با لگن مادر، اختلال نیروهای رحمی، داشتن بی حسی اپیدورال، دریافت مسکن مخدر بیش از یک ساعت به زایمان، خستگی روحی مادر و عدم همکاری وی، پلی هیدرآمنیوس بودند. از علل جنینی، به ترتیب ماکروزومی، نمایش غیرطبیعی جنین، وجود بندناف دور گردن نوزاد بود. نتایج نشان داد که زایمان سخت با قومیت، سن، قد، شاخص توده بدنی، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، افزایش وزن در دوران بارداری، نوع مرکز دریافت خدمات بارداری، سابقه سقط، فاصله بارداری و دیابت ارتباط آماری معنی داری داشت (000/0> P).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که مطالعات مختلف فراوانی و عوامل مستعد کننده متفاوتی را گزارش نمودند و با توجه به این که تشخیص اختلالات زایمانی یکی از مهم ترین راه های کاهش مرگ و میر مادری و جنینی است لذا می توان از نتایج این پژوهش در پیش بینی یک زایمان غیرطبیعی سود جست و جهت کاهش ابتلا به زایمان سخت و عوارض آن برنامه ریزی نمود.
    کلیدواژگان: زایمان سخت، علل مادری، علل جنینی، عوامل مرتبط
  • نعیمه سیدفاطمی، فرناز رحمانی، مهین برادران رضایی، کامران صداقت صفحه 75
    زمینه و هدف
    شیوه تربیتی والدین پیامدهای مهمی را برای رشد و نمو روانی- اجتماعی نوجوانان، ارتباطات خانوادگی آن ها، موفقیت های تحصیلی، توانایی های تصمیم گیری و کسب اعتماد به نفس به دنبال دارد. نتایج مطالعات درباره ارتباط شیوه تربیتی والدین با استقلال نوجوانان متفاوت بوده و بحث انگیز می باشد. پژوهش حاضر به منظور تعیین ارتباط شیوه تربیتی والدین با استقلال دانش آموزان نوجوان مدارس شهر تبریز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 360 نفر دانش آموز نوجوان از مدارس دولتی شهر تبریز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها را پرسشنامه های تعیین شیوه تربیتی والدین، استقلال عاطفی و استقلال رفتاری تشکیل داده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها 7/39 درصد از دانش آموزان نوجوان شیوه تربیتی والدین را اقتدارمنش گزارش کرده بودند. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین شیوه تربیتی والدین با استقلال عاطفی (05/0 < P) و استقلال رفتاری دانش آموزان (05/0 < P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثریت نوجوانان شیوه تربیتی اقتدارمنش را گزارش کرده بودند و این شیوه ارتباط معنی داری با سایر متغیرها داشت، لذا آموزش والدین درباره پیامدهای شیوه تربیتی آن ها برای فرزندان و خصوصیات دوره نوجوانی موجب دستیابی صحیح نوجوانان به استقلال می شود. این آموزش می تواند توسط پرستاران بهداشت روان در مدارس برای والدین صورت گیرد.
    کلیدواژگان: شیوه تربیتی والدین، استقلال عاطفی، استقلال رفتاری، نوجوان
|
  • Ghamari-Zareh, Anoosheh *, Vanaki, Hagi Zadeh Page 8
    Background And Aim
    Nurses as the biggest group of caregivers provide patients with continuous caring services. The effect of these services on health care quality and also, patient's satisfaction is obvious. Regarding the key role nurse play in health care team, it is up to the manager to plan for improving nurse's knowledge and practical skills. Peer review process is seen as an approach of authority delegation by managers for nursing quality assurance. The aim of the study was to examine the effect of peer review process on quality of nurse's performance and patient satisfaction in cardiac care units in governmental hospitals located in the city Arak, Iran.
    Material And Method
    This was a quasi-experimental study in which four cardiac units (CCU and PCCU) in two governmental hospitals in Arak city were selected as the study environment. The staff nurses of two units with higher number of nurses (n= 25) were selected as experimental group and the nurses of the other two units (n= 19) were selected as control group. The study tools were the quality of nurse's performance checklists and patient satisfaction questionnaire. Before intervention, checklists of quality of nurse performance were completed by co-researcher based on nursing care observations in every group. The patient satisfaction checklists (35 checklists) were completed by patients or by the interview. After the intervention (2 months duration) and supervision by the researcher without any intervention (1 months duration), the study tools were completed again for every group.
    Results
    Both groups were similar in terms of their demographics (age, years of study, the level of living welfare, and…). Chi-square and paired t-test did not show any statistically significant difference between two groups, before and after the intervention. Also, there was not found any statistical significant relationship between nurse's demographic variables and their performance. There was a statistically significant relationship between patients’ satisfaction and their age and level of living welfare in control group before the intervention and the same was true for patients’ satisfaction and their level of living welfare in experimental group after the intervention. Mann-whitney U test showed a statistically significant difference for quality of nurse's performance between two groups after the intervention (P < 0.001). Also, there was a statistically significant difference in patient's satisfaction between two groups after the intervention (P < 0.001).
    Conclusion
    The results of the study showed that the peer review process has effects on quality of nurse's performance and patient's satisfaction.
  • Rostami, Rahmani *, Ghahremanian, Zamanzadeh Page 22
    Background And Aim
    The quality of clinical education as the main part of nursing education depends on many factors, including the performance of clinical nurse instructors. The aim of this study was to determine and compare the viewpoints of nurse trainers and student nurses of Bonab and Marageh Azad Islamic Universities regarding the performance of clinical nurse instructors.
    Material And Method
    In this descriptive-comparative study, all clinical nurse instructors (N= 34) and student nurses (N= 200) of two universities were recruited by census sampling. Inclusion criteria for trainers were having Bachelor of Science (BS) degree, having at least one year working experience of clinical teaching, and not participating in clinical teaching in other universities. An inclusion criterion for students was studying in third or fourth year of BS nursing education. For data gathering, a composed questionnaire was used. The first part of the questionnaire consisted of the demographic data of student nurses and nurse trainers. The second part contained 27 items assessing the viewpoints of the subjects regarding clinical performance of clinical nurse instructors in six dimensions including theoretical and skill competency, instruction skills, communication skills, supportive role, directive role and encourage role. Questionnaires were completed by self report method.
    Results
    Findings showed that both students and trainers believed that the performance of clinical nurse trainers is weak, but, there were statistically significant differences between their views, as students gave lower scores, in all dimensions, than nurse trainers.
    Conclusion
    These findings demonstrated the weak performance of BS degree clinical nurse instructors in the universities under study. BS degree clinical nurse instructors play an important role in clinical education of student nurses in Azad Islamic Universities, therefore the nursing responsibles of these universities should provide continuing education for clinical nurse instructors.
  • Imanipour * Page 32
    Background And Aim
    Lack of knowledge about correct life style and prevalence of unhealthy behaviors play an important role in increasing cardiovascular diseases. The purpose of this study was to determine knowledge, attitude and performance of educational staff about cardiovascular diseases.
    Material And Method
    This cross-sectional study was done in 2007 in selected educational districts of Tehran affiliated to ministry of education. In this study, 703 teachers and health instructors participated. Multi-stage sampling was used and the data was collected by a self-report questionnaire consisting 20 awareness questions and 15 attitude questions about cardiovascular risk factors, and 21 questions about performance in diet, physical activity and smoking. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed by content validity and test-retest reliability within a 10 days period.
    Results
    The results showed that 67% of the subjects had good knowledge of and 83.8% of the subjects had positive attitude towards cardiovascular risk factors. The majority of the subjects had moderate or weak performance in nutrition (71.6%) and physical activity (64.4%). Also, 77.7% of the subjects had no smoking history. There was a significantly statistical positive relationship between knowledge and attitude of the subjects (P ≤ 0.0001).
    Conclusion
    According to the findings, although knowledge and attitude of educational staff about cardiovascular risk factors was good their performance in some aspectss was not acceptable. Therefore, it is suggested to provide effective educational programs for improving the nutrition and physical activity status for teachers and prevention and control of cardiovascular diseases.
  • Rambod *, Peyrovi, Sareban, Rafii Page 41
    Background And Aim
    Self-efficacy in hemodialysis patients has been found to be associated with increased adherence to treatment and decreased physical, psychological and social problems. The aim�of this study was to determine the relationship between therapeutic regimen self-efficacy�and clinical/ laboratory outcomes as adherence in hemodialysis patients.
    Material And Method
    In this cross-sectional study, 200 hemodialysis patients were selected by convenience sampling method. The questionnaire, "Strategies used by people to promote health", assessed self-efficacy with therapeutic regimen.�Clinical/Laboratory outcomes such as phosphate, nitrogen urea, potassium, calcium and weight gain between dialysis sessions were obtained from patients’�medical records. Data were collected from hemodialysis patients in a teaching hospital affiliated to Iran University of Medical Sciences and Health Services. Data were analyzed by SPSS-14.
    Results
    self-efficacy with therapeutic regimen was positively related to laboratory outcomes such as phosphate, nitrogen urea, and potassium (P<0.05). However, there was no significant association between calcium and self-efficacy (P>0.05). Also, weight gain between dialysis sessions was significantly correlated with self-efficacy (P<0.05).�
    Conclusion
    The findings indicated that patients with greater�self-efficacy with therapeutic regimen had lower levels of serum potassium, phosphate, nitrogen urea and weight gain between two session of dialysis. Based on these findings, it was suggested to nurses for planning educational programs to increase self efficacy in patient with renal failure, therby, helping the patients to enhance self care and compliance with therapeutics regimen.
  • Taavoni *, Shah-Ali, Neisani-Samani, Haghani Page 48
    Background And Aim
    Neonates are more sensitive to pain and more susceptible to long term effects of pain than children and adults. Therefore, pain management has become a crucial part of neonatal care and cure. The aim of this study was to examine the effect of being in mother's hug and routine clinical procedure on neonates’ pain during immunization injections in health centers of west Tehran.
    Material And Method
    This randomized controlled trial study was performed on 76 healthy term infants aged between 2-4 month, referred to the health centers of Iran University of Medical Sciences in west of Tehran for DPT immunization. One group were given in their mother's hug, 2 minutes before, during, and 15 seconds after the injection, and the other group were lied on the examining table according to routine of the clinic. Objective changes in appearance of neonates were assessed by Modified Behavioral Pain Scale (MBPS) from 5 second before immunization to 15 second after it.
    Results
    There was statistical significant difference between behavioral pain scores of the groups (P≤0.0001).
    Conclusion
    Regarding�statistical�significant difference between behavioral pain responses of the groups, simple and safe practice of hugging infants by their mothers is suggested to reduce pain during immunization and muscular injections, too.
  • Dadras *, Ahmadi, Danesh-Kojuri, Hosseini Page 56
    Background And Aim
    Pregnancy is a physiological event that may cause significant complications (5-20%) in mother and fetus. One of the dangerous factors in the pregnancy is abnormal Body Mass Index (BMI) before pregnancy. The purpose of this study was to determine the relationship between maternal pre-pregnancy body mass index and childbirth outcomes in primiparous women.
    Material And Method
    This was a correlation and Ex-post facto study. Through consecutive sampling method, 300 primiparous women with the singleton pregnancy who received prenatal care in the first trimester (14 weeks) were selected. A record sheet (questionnaire) was used to collect data.
    Result
    The findings showed that there was a statistically significant relationship between body mass index and duration of first (P=0.007) and second stage of labor (P=0.01). Besides, increase in the body mass index was correlated with higher in cesarean rate. So, statistically significant relationship were found between body mass index and mode of delivery (P=0.03). However, no statistical significant relationship was found between body mass index and postpartum hemorrhage.
    Conclusion
    According to the finding, it seems that it would be necessary to plan educational and counseling programs before the pregnancy for the mothers.
  • Ahmari-Tehran *, Kachooee, Heidari, Salahshourian-Fard, Ahangari Page 65
    Background And Aim
    Each year, more than 150 millions women become pregnant in the developed countries and most of the pregnancies result in the birth of one living newborn from a healthy mother. But, for some of the women, labor has not been easy and gladly and it follows with the feeling of fear, pain, suffering and even death. Hard labor or dystocia of labor is one of the main reasons of the death of mothers which is preventable or curable by correct and on-time control. Prevalence of dystocia has been reported in different points and has been from %4 to %15. Up to the present time, a comprehensive research has not been obtained from prevalence of labor distocia in Iran therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of hard labor and the related factors in women referring to the public maternity hospitals of Qom in 2005-2006.
    Material And Method
    The present research is a descriptive analytic study on 4325 women ready for labor referring to the public hospitals of Qom within 5.5 month. The instrument for collecting data was a questionnaire completed with observation, interview and examination. Finally, data were analyzed using SPSS.
    Result
    The findings showed that the prevalence of long and hard labor was 7.5±0.78. In this regard, non-proportion of the head of fetus with pelvic of mother, disorder of womb forces, having epidural anesthesia, receiving narcotic sedative more than one hour to labor, mental fatigue of mother and not cooperating the woman and polyhydraminos were most related to hard labor, respectively. The most related fetal factors were macrosomia, malposition and the existence of umbilical cord around the neck of newborn, respectively. The results showed that hard labor had a statistically significant relationship with the age of mother, level of education, occupation, weight gain during pregnancy, kind of center for receiving prenatal services, record of hard labor and the record of abortion, and existence of diabetes (P<0.000).
    Conclusion
    The results showed that the prevalence of hard labor is moderate as compared with some of the regions of the world. Anyway, by considering that up to now, a comprehensive epidemiologic study has not been reported in Iran about the labor dystocia, and with regard to its dangerous effects on mother and fetus, further study is recommended.
  • Seyed-Fatemi *, Rahmani, Baradaran, Sedaghat Page 75
    Background And Aim
    Parenting style has a range of different outcomes for adolescents, their family relationships, achieving to autonomy, confidence and decision-making capacities. The results of studies about relationship between parenting style and autonomy in adolescents are different and controversial. The aim of the study was to examine the relationship between parenting style and authonomy among adolescents studying in Tabriz high schools.
    Material And Method
    This was a cross sectional study with multistage cluster sampling of 360 adolescents studying in Tabriz high schools. Questionnaires used in this study were parenting style inventory II, Emotional Autonomy Scale (EAS) and perspective on adolescent decision-making – B. Data were analyzed using SPSS (Version 11).
    Results
    According to the finding, the majority of adolescents (%39.7) reported authoritative parenting style and there was a statistically significant relationship between parenting style and emotional autonomy (F = 78.6, P<0.05) and behavioral autonomy (F = 6.4, P<0.05).
    Conclusion
    Regarding the findings, it is suggested that nurses plan education programs about adolescence’s characteristic and parenting style outcomes for parents in order to achieve healthy autonomy for the adolescents.