فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 19 (بهار 1382)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 19 (بهار 1382)

  • 260 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/03/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله / انحرافات اجتماعی، مدارا یا مداوا؟!
    مهری سویزی صفحه 7
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 11
    در این نوشتار، ضمن ارائه تعریفی از پدیده قاچاق زنان، تاریخچه وقوع آن در سطح جهان و کشور ایران و نیز وضعیت قربانیان قاچاق، از نظر متغیرهایی نظیر سن، طبقه اقتصادی- اجتماعی، تحصیلات، وضعیت خانوادگی و... مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه مبحث، عوامل موثر در وقوع این جرم و نیز پیامدهای فردی، خانوادگی و اجتماعی قاچاق زنان و دختران بحث می شود.
    در بخش پایانی مقاله نیز پیشنهادات و راهکارهای اساسی درخصوص مواجهه و برخورد قانونی و فرهنگی با این جرم بین المللی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قاچاق زنان، خرید و فروش زنان، بردگی زنان، قاچاق انسان، تجارت سفید، مافیای انسان، قاچاقچیان، مهاجران غیر قانونی، باندهای بین المللی فحشاء، قوادی، بردگی مدرن، تجارت زنان، قربانیان قاچاق، فروش دختران
  • سید حسن اسلامی صفحه 48
    واژه دروغ از مفاهیمی است که علی رغم کاربرد فراوانی که در تعاملات رفتاری دارد، تعریف صریحی از آن در دست نیست. این نقیصه مایه سردرگمی های متعدد و موجب پیدایش دروغ های مجاز شده است. دروغ از یک طرف عملی غیراخلاقی و از طرف دیگر مسبب اعمال غیر اخلاقی دیگر هم می شود، از همین جهت نسبت به گناهان دیگر حائز اهمیت است. در این نوشتار به مفهوم دروغ، ارتباط آن با انحرافات اجتماعی و بیان دیدگاه های سه گانه درباره آن پرداخته شده است و سپس به کارکرد اصلی دروغ، علل و پیامدهای فردی و اجتماعی آن اشاره شده و آنگاه این خصلت غیر اخلاقی، به اختصار از منظر دین مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دروغ، مصلحت، انحرافات اجتماعی، اعتماد، فریب، ضعف، ترس
  • فریبا شایگان صفحه 69
    ایران با حدود 6 خودکشی در هر صد هزار نفر در سال، یکی از کشورهایی است که میزان خودکشی در آن نسبتا پایین می‎باشد، ولی این روند رو به افزایش است. در ایران، مردان بیش از زنان خودکشی می کنند. در استان های ایلام و کرمانشاه نرخ خودکشی زنان به علت ساخت عشیره ای و سنتی آن جوامع، محدودیت های فراوان زنان و شرایط جامعه درحال گذار، بیش از مردان است. بیشتر خودکشی ها در ایران، توسط افراد جوان (18 تا 30 سال)، اکثرا بی سواد یا کم سواد و بیکار یا فاقد شغل ثابت انجام می شود. اختلافات خانوادگی، بیشترین علت خودکشی زنان است، آنها در اغلب موارد با خوردن داروهای آرام بخش و در برخی مناطق، از طریق خودسوزی، اقدام به خودکشی می کنند. روانشناسان علت خودکشی را در ویژگی های شخصیتی و روانی افراد، خصوصا وجود افسردگی در زنان، جستجو می کنند، اما جامعه شناسان بیشتر به ساخت و شرایط جامعه و تاثیر آن بر افراد توجه دارند. از جمله مهمترین راه های پیشگیری از خودکشی علاوه بر تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی زنان، تقویت اعتقادات دینی و توکل به خداوند است.
    کلیدواژگان: خودکشی، زنان، آمارهای خودکشی، انحراف اجتماعی، عوامل روانشناختی، عوامل جامعه شناختی، پیامدها، پیشگیری
  • علی زینتی صفحه 98
    بیان انحراف‎های اجتماعی خاص زنان، نیازمند آشنایی با صفات و ویژگی های مخصوص زنان می‎باشد که آن در چهار طبقه، صفات جسمی، شناختی، انگیزشی و نگرشی قابل طبقه‎بندی است. در این نوشتار بعد از توصیف هر یک از این اوصاف، به انحرافاتی که آنها را تهدید می‎کند، پرداخته و پس از نقد و بررسی آنها، راهکارهای درمانی و پیشگیرانه ارائه می‎گردد، این انحرافات عبارت است از:«انکار جنسیت به عنوان عامل توالد»، «محور قرار گرفتن جنسیت در روابط اجتماعی» و «نادیده گرفتن مسئولیت‎های مبتنی بر جنسیت» در انحراف جسمی؛ «به حاشیه راندن زنان در فعالیت‎های علمی و شناختی» و «بی صلاحیت شمردن زنان در دانش اندوزی» در انحراف شناختی؛ «افراط‎گری و بهره‎برداری نابجا» از انگیزه دیگرخواهی در انحراف انگیزشی و «جابجا نمودن نگرش زنانه با نگرش مردانه» در انحراف نگرشی.
    کلیدواژگان: انحرافات اجتماعی، صفات جسمی، صفات نگرشی، صفات شناختی، صفات انگیزشی، مادر، فمینیسم، زن
  • نصرالله آقاجانی صفحه 131
    قرآن کریم بر اساس شناخت ماهیت انسان، اهداف و ارزش هایی که برای او ترسیم می کند، در تبیین کجروی عوامل متعدد روان شناختی، اجتماعی، حتی فیزیکی و متافیزیکی را دخیل می داند. با وجود تاکید محوری قرآن بر شخصیت و ویژگی های روانی آدمی از قبیل عقل، غضب، شهوت و همچنین نقش شیطان در این زمینه، سبب نشده است که توجه قرآن به نقش عوامل اجتماعی کم شود. در این نوشتار به بعضی از متغیرهای اجتماعی که در کجروی انسان نقش دارند، با توجه به الهام از آیات قرآن کریم اشاره شده است. از قبیل: همنشینی با افراد و گروه منحرف؛ نقش گروه مرجع و نخبگان جامعه؛ نقش نابسامانی اجتماعی و وضعیت آنومی؛ تاثیر کاهش نظارت و کنترل اجتماعی؛ نقش تعارض فرهنگی و ساختار اجتماعی آسیب ساز جامعه.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، انحراف اجتماعی، عوامل اجتماعی، همنشینی با منحرفین، گروه مرجع، آنومی، کنترل اجتماعی، تعارض فرهنگی، ساختار اجتماعی
  • زهرا آیت اللهی صفحه 156
    فریب در ازدواج (تدلیس) به مفهوم اثبات صفات مطلوب یا رفع عیوب به صورت دروغین، از جمله عوامل فروپاشی نظام خانواده یا تیرگی روابط زوجین است. بدین لحاظ زن و مرد از فریب یکدیگر نهی شده اند، علاوه بر آن، فریب دارای پیامدهای حقوقی نیز می باشد.
    راهی که شارع مقدس برای جبران این ضرر پیش بینی نموده، حق فسخ نکاح است. امروزه مردان به جهت آشنایی با این حق به راحتی از آن بهره می برند، ولی اغلب زنان به جهت عدم آشنایی با این حق، زمانی که مورد تدلیس واقع می شوند، به طلاق روی آورده و از حقوق خود نیز می گذرند. لذا در این نوشتار به صورت اجمال، به تدلیس و فریب در ازدواج از منظر فقه و حقوق پرداخته شده و در انتها چند پیشنهاد قانونی جهت پیشگیری از فریب در ازدواج ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تدلیس، فریب در ازدواج، زن، قانون، فسخ نکاح، صفت مشروط، عیوب خاص
  • فاضل حسامی صفحه 182
    حجاب موضوع دیگری می باشد که مرنیسی در کتاب «زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش» به آن پرداخته است، وی از میان آیات حجاب فقط به آیه 53 از سوره احزاب اکتفا نموده و برداشت غریبی از مفهوم حجاب ارائه می دهد. وی در تحلیل خویش با تمام تلاشی که می کند، هیچ دلیل منطقی و علمی برای نظر خود بیان نمی کند. در این نوشتار به صورت اختصار به نقد این موضوع از جهات مختلف پرداخته شده و به سئوالات ذیل پاسخ داده می شود.
    آیا مفسرین اهل سنت و شیعه با توجه به آیات قرآن کریم، این معنای غریب از حجاب را تایید می نمایند؟ آیا فقهای اهل سنت و شیعه با توجه به منابع فقهی، این موضوع را قبول دارند؟ آیا سیره پیامبر اکرم (ص) دلالتی بر این برداشت عجیب می کند؟
    کلیدواژگان: زنان، مردان، عرفان، پوشش، حجاب، نگاه، زینت، مرنیسی
  • اکرم جودی نعمتی صفحه 207
    در دو بخش پیشین این مقاله، نگرش منفی و مثبت مولانا به زن مورد بررسی قرار گرفت و در بخش حاضر نمادپردازی او درباره زن تبیین می شود. زن در اشعار مولانا از سویی نماد عشق الهی، روح، جان، زمین و رویش است و از سوی دیگر نماد جسم، نفس، دنیا و حرص است. البته این نمادپردازی متخالف، ناشی از دوگانگی نگرش مولانا به زن است که ریشه در فرهنگ تاریخی مسلمانان دارد.
    بخش دیگر مقاله حاضر سیره عملی مولانا در قبال زنان را در زندگی شخصی و اجتماعی، در دو بخش روابط خانوادگی و روابط اجتماعی تبیین می کند. به عقیده نگارنده، این بخش، روشن ترین تلقی مولانا از زن است. تلقی مزبور در میان عرفا و شعرایی که اخبارشان به ما رسیده، نظیر ندارد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، مولانا جلال الدین محمد بلخی، نمادپردازی (سمبولیزم)، زن، سیره عملی مولانا
  • صفحه 233
  • سیدعلی اصغر سلطانی صفحه 243
|
  • Reza Ramazan Nargessi Page 11
    This article starts with a definition of the term, women trafficking, followed by a brief history of the phenomenon in the world and in Iran. Next comes a study of the victims of the trafficking of women with respect to variables such as age, socio-economic class, education, family condition etc. Then, the factors motivating the crime and the personal, familial, and social aftermaths of the trafficking of women and girls are discussed over. Finally, a few basic suggestions and strategies are proposed for encountering the problem both legally and culturally throughout the world.
    Keywords: women trafficking, buying, selling women, women slavery, human trafficking, white trade, man Mafia, smugglers, illegal immigrants, international prostitution bands, panderism, modern slavery, women's trade, the victims of trafficking, girl's trade
  • Seyyed Hassan Eslami Page 48
    Despite the fact that it is widely used in behavioral interactions, the term “lie” is a concept that has not received a clear definition, yet. This deficiency has led to the emergence of white lies, and hence, much misunderstanding. Not only is lying an immoral act in itself, but it is also the source of many other sinful acts. Thus, compared to other sins, it is much more noteworthy. This article deals with the concept of lie and its relationship to social deviations, followed by an explanation of three approaches to the study of lie. Then, the basic function of lying and its personal and social aftermaths are discussed over. Finally, it is studied from a religious approach.
    Keywords: lie, white lies, social deviations, trust, deception, weakness, fear
  • Fariba Shaygan Page 69
    With an annual number of approximately 6 suicides in every 100,000 population, Iran is a country enjoying a rather low rate of suicide. However, the number is unfortunately increasing. Although the rate of suicides among men is more than that among women, more women commit suicide in Eelam and Kermanshah provinces due to the traditional and tribal social structures in those areas, the enforcement of many limitations against woman, and those societies’ being in a transitional state. Most people committing suicide in Iran are 18-30 years old, often illiterate or low in literacy, and jobless or lacking in a permanent job. Familial problems are in most cases the primary cause of suicide, with most women attempting suicide by taking high doses of tranquilizers or by self-burning in some areas. Psychologists consider personal psychological problems, especially depression, to be the cause of suicide in women, while sociologists are more interested in social structure and conditions and their impact on people. Removing women’s social and economic problems and strengthening their religious belief and trust in Allah are among the measures which should be taken to prevent women’s committing suicide.
    Keywords: suicide, women, suicide statistics, psychological factors, sociological factors, aftermaths, prevention
  • Ali Zinati Page 98
    Explaining women’s social deviations requires familiarity with their qualities and characteristics classified here into four categories: the physical, the intellectual, the motivational, and the attitudinal. After explaining each type of these characteristics, this paper brings into consideration the deviations threatening each of them and proposes strategies for preventing and treating these deviations. Some of the deviations are as follows: Physical Deviations: “denial of sexuality as the source of reproduction”, “centrality of sexuality in social relations”, “and ignoring the responsibilities specific to sex”; Intellectual Deviations: “marginalizing women in scientific and intellectual activities”, and “considering women as incompetent in learning”; Motivational Deviation: “extremism and inappropriate exploitation” of women’s inclination to the opposite sex; Attitudinal Deviations: “replacing feminine views with masculine views”.
    Keywords: social deviations, physical, characteristics, attitudinal characteristics, intellectual characteristics, motivational characteristics, mother, feminism, woman
  • Nasrollah Aghajani Page 131
    Based on an understanding of human nature and the values depicted for him/her, the Holy Quran proposes various psychological, social, physical, and metaphysical factors which play a role in explaining deviations. In addition to focusing on the role of Satan and human character and psychological characteristics such as reason, anger, and lust in deviating man, the Holy Quran pays due attention to social motivations, as well. This article is to study some of the social variables of human deviation based on the Quran. Some of these variables are as follows: accompanying deviated individuals and groups, the role of the elites and the reference groups, social control and supervision, the role of social anarchy and anomic situations, the impact of the reduction of social control and supervision, the role of cultural conflicts and social structures harmful to the society.
    Keywords: Quranic verses, social deviation, social factors, the accompaniment of the deviated, reference group, anomie, social control, cultural conflict, social structure
  • Zahra Ayatollahi Page 156
    Imposture in marriage, which means pretending to possess genuine and pleasing physical appearance and/or trying to conceal one’s physical defects and imperfections when marrying, is amongst the factors leading to family disintegration and deterioration in the relationship between married couples. Thus, men and women are warned not to deceive each other when marrying since it has legal aftermaths. The nullification of the marriage contract for the sake of compensating the harm is the solution proposed by Islam in case any imposture in marriage occurs. However, due to their familiarity with the right to nullification, men benefit from the law, but most of the women who encounter imposture in marriage renounce their legal rights and yield to divorce because of not being aware of their rights. Thus, this paper briefly studies imposture in marriage from a Fiqhi and legal approach, proposing a number of legal suggestions to prevent it.
    Keywords: imposture, deception in marriage, woman, law, nullification of the marriage contract, contingent features, special defects
  • Fazel Hessami Page 182
    Hijab is the next issue which Mernissi deals with in her book “The Veil and the Male Elites”. From among all the Quranic verses related to hijab, she only resorts to verse 53 of the Surah Al-Ahzab (the parties) and presents a bizarre conception of hijab on the basis of that verse, putting forward no logical argumentation for her interpretation. This article is a brief critical study of the above issue from different perspectives and intends to provide an answer to the following questions: Do the Shiite and Sunnite interpreters of the Holy Quran confirm this odd interpretation of hijab based on Quranic verses? Do the Sunnite and Shiite jurisprudents approve Mernissi’s interpretation to be in accord with Fiqh-i sources? And does the interpretation agree with the conducts of the holy prophet?
    Keywords: women, men, mysticism, veil, hijab, look, ornaments, Mernissi
  • Akram Judi Nemati Page 207
    Mowlana’s positive and negative approaches to women being studied in the previous two parts of the article, the symbolic representation of women in his works is elaborated in this issue. Woman in Mowlana’s poetry is symbolized as divine love, spirituality, earth, and fertility, on the one hand, and corporeality, sensuality, worldliness, and cupidity, on the other hand. This contrastive symbolization of women is due to the duality of Mowlana’s views on women, which is rooted in the historical culture of the Muslims’. The next section of the article deals with Mowlana’s conduct towards women in his private life and social relations. This section best represents Mowlana’s conception of women, which is unique among mystics and poets.
    Keywords: Persian poetry, Mowlana Jalal Al Din Mohammad Balkhi, symbolism, woman, Mowlana's conduct