فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 59 (بهار 1389)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 59 (بهار 1389)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • ملاصدرا و علم تفسیر (زندگی، مکتب و شخصیت صدرالمتالهین)
    استاد سید محمد خامنه ای صفحه 4
    صدرالمتالهین مسلما یکی از مفسران بزرگ قرآن مجید است و تفسیر وی، بگواهی کارشناسان و تفسیرشناسان، دارای ویژگی هایی است که در کمتر تفسیر و مفسری میتوان یافت، گذشته از این، دارای سبک و محتوایی است که ویژه خود وی است و هیچ مفسری به آن نرسیده است.
    تفسیرنگاری وی مانند برخی از گذشتگان برای پرکردن فهرست مولفات خود و شرح اصناف علوم و معلومات و اعلان جامعیت مولف آن نیست بلکه دارای انگیزه هایی است که بیشتر آن ناشی از شور و شادی باز شدن دریچه های شهودی (و، باصطلاح، فتوحات) است- که بر دل و ضمیر روشن وی گشوده میشده و شور مستی و شیدایی آن با صمت و سکوت و مستوری نمیساخته است.
  • محوریت اصل عدل در کلام شیعه امامیه
    محمد کاظم علمی صفحه 12
    این مقاله اصل عدل را از نظر شیعه مورد بررسی قرار داده و برای آن جایگاه محوری و ویژه یی در نظر میگیرد و از این منظر به ارتباط آن با اصول دیگر میپردازد. در این میان برهانی بدیع بر عصمت از نگاه شیعه استخراج و اقامه شده است. سپس از سخنان پیامبر اکرم(ص) مویدی بر این دیدگاه عرضه میشود، و نتیجه چنین دیدگاهی را برای پاسخگوئی به پرسش اساسی «انتظار بشر از دین» بکار گرفته میشود. در پایان نتیجه میگیریم که از نظر مکتب شیعه، موجه ترین انتظاری که یک شیعه میتواند از دین داشته باشد همان وعده یی است که دین خود متعهد انجام آن شده، و آن تحقق عدالت بمعنای جامع آنست.
    کلیدواژگان: کلام شیعه امامیه، عصمت، امامت، توحید، محوریت عدل، نبوت، معاد، انتظار بشر از دین
  • رهیافتی نوین در مقایسه مقولات کانتی با معقولات ثانیه در فلسفه اسلامی
    مهدی حسین زاده یزدی صفحه 28
    کانت قوه فاهمه را واجد مفاهیمی مقدم بر تجربه میداند. این مفاهیم یا مقولات، ساختار و صورت کلیت بخش و ضرورت آفرین احکام هستند. در نگاه کانت شناخت واقعیت در قالب این مفاهیم برای آدمی سامان میگیرد. از سوی دیگر، در فلسفه اسلامی مفاهیم حقیقی و کلی به معقولات اولی یا مفاهیم ماهوی که حاکی از ماهیات اشیاء هستند و معقولات ثانیه منطقی و معقولات ثانیه فلسفی تقسیم میشوند. این نوشتار به مقایسه مقولات کانتی با معقولات ثانیه در فلسفه اسلامی میپردازد. نگارنده بر این باور است که توجه به لحاظهای مختلف در مفاهیم، این نوشتار را از دیگر نوشتارهای مشابه متمایز میکند. در اینجا نخست به توضیح لحاظهای مختلف مفاهیم می پردازیم و در ادامه با تبیین مختصری از مقولات کانتی و معقولات ثانیه در فلسفه اسلامی، به مقایسه آنها مینشینیم.
    کلیدواژگان: معقول اولی، معقول ثانی فلسفی، عالم پدیدار (فنومن)، معقول ثانی منطقی، عالم ذهن و عالم ناپدیدار (نومن)
  • تقسیم تحلیلی، ترکیبی قضایا و شکاکیت معرفتشناختی در فلسفه هیوم
    عظیم حمزئیان صفحه 44
    تقسیم قضایا به قضایای تحلیلی و ترکیبی، یکی از ابزارهای مهم تحلیل فاهمه انسانی در فلسفه هیوم محسوب میشود. فیلسوفان تجربه گرای انگلیسی با هدف شناسایی طبیعت انسانی به تحلیل معنا، نحوه کاربرد الفاظ و رابطه آن با معنا پرداختند. دیوید هیوم، با تحلیل قضایا درصدد شناسایی نیروی فهم انسان برآمد و شیوه آن را تحلیل معرفت انسانی و تقسیم آن به معرفتهای تحلیلی (نسبتهای تصورات) و ترکیبی (نسبتهای امور واقع) میدانست. پیدایش این نگرش در اندیشه هیوم ناشی از ساختار کلی اندیشه او و غلبه منطق ارسطویی و مقام خاصی است که او به عقل و توانایی ها و محدودیتهای آن داده است. پس از او نیز تا قرنها استفاده از این تقسیم در تحلیل معرفت رایج بود. هیوم در پی تاسیس علم طبیعت انسانی به این تقسیم محوریت داد و تجربه گرایی را از آن استتاج نمود و پس از آن به شکاکیت اندیشه هایش تصریح نمود. مدعای مقاله حاضر آنست که بکارگیری این تقسیم بطور ضروری منجر به شکاکیت در فلسفه هیوم شده است.
    در این مقاله علاوه بر تحلیل قضایای تحلیلی و ترکیبی در ساختار فلسفه هیوم به نقش این تقسیم درگرایش او به شکاکیت اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی، قضایای تحلیلی، هیوم، شکاکیت، قضایای ترکیبی، کانت
  • نظریه امر بین الامرین در آیینه تقریرها و تصویرساز ی های کلامی و حکمی
    امیر شیرزاد صفحه 60
    مسئله چگونگی نسبت فاعلیت انسان با فاعلیت الهی همواره یکی از دغدغه آمیزترین مسائل در اندیشه بشری، بویژه دانشمندان الهی بوده است. اهم آراء اندیشمندان مسلمان در این زمینه به سه نظریه جبر، تفویض و امر بین الامرین برمیگردد. نظریه جبر برخلاف دریافت وجدانی هر فرد، و نظریه تفویض مستلزم فاعلیت مستقل انسان از خداوند است. نظریه امر بین الامرین که نخستین بار از سوی امامان معصوم (علیهم السلام) ارائه شده بر نفی جبر و تفویض و اثبات حقیقتی میان آن دو دلالت دارد. فهم و دریافت حقیقت امر بین الامرین بحکم عقل و نقل خالی از دشواری نیست. از همین رو دانشمندان در تفسیر این حقیقت به تقریرات گوناگون با رویکردهای کلامی، فلسفی و عرفانی روی آوردند و برای تصویرسازی هر یک از آن تقریرات از تمثیلات متناظر با آن استفاده کردند. نقد و بررسی مجموعه این تقریرات و تمثیلات که مهمترین آنها به شش تقریر میرسد، حاکی از آنست که بیشتر آنها از ارائه تصویری جامع و واضح ناتوانند. در این میان یک تقریر، یعنی تقریر ظهور فاعلیت الهی در مظاهر خلقی با تمثیل متناظر با آن یعنی تمثیل فاعلیت نفس در قوایش، بویژه با تلقی تمثیلی علامه طباطبایی و نیز لحاظ فاعلیت انسان در مجموعه نظامند آفرینش، بر دیگر تقریرات و تمثیلات ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: امر بین الامرین، فاعلیت انسان، نظام مندی آفرینش، اختیار و اراده و فاعلیت خداوند
  • الهیات عرفانی
    محمد فنایی اشکوری صفحه 75
    الهیات عرفانی در مقابل الهیات عقلی- طبیعی و وحیانی- تاریخی است. الهیات طبیعی، خداشناسی عقلی، الهیات وحیانی، خداشناسی نقلی و الهیات عرفانی، خداشناسی شهودی است. الهیات عرفانی در اسلام در عین اینکه شهودی است از یکسو از تحلیل عقلی بهره میبرد و از سوی دیگر از چراغ هدایت وحی نور میگیرد. حاصل بهره گیری از عقل، نقل و کشف الهیاتی است که گرچه روش، ساختار، مفاهیم و تبیین ویژه خود را دارد اما در هماهنگی با عقل و شرع است. عارف با سلوک عرفانی برگرفته از شریعت بنوعی معرفت بیواسطه و بصیرت قلبی نسبت به خداوند میرسد که بینیاز از استدلال عقلی بر اثبات وجود خدا میشود. او به معرفت بیواسطه یی از خدا میرسد که نیازی بوساطت هیچ موجودی ندارد. و به چنان مرتبه یی از یقین میرسد که گرد هیچ شک وهمی بر دامنش نمینشیند. چون ذات خدا مطلق و نامتناهی است و نیل به آن برای احدی میسور نیست، عمده مباحث الهیات عرفانی پیرامون اسماء و صفات حق تعالی است. از اینرو محور الهیات عرفانی در اسلام کاوش در اسماء و صفات است و چون عالم چیزی جز تجلی اسماء حق نیست خداشناسی عرفانی در عین حال جهان شناسی نیز هست. کوشش نگارنده در این مقاله ارائه تحلیلی اجمالی از این مکتب الهیاتی است.
    کلیدواژگان: الهیات عرفانی، ذات حق، صفات، ظهور، وحدت، معرفت شهودی، اسماء، توحید، تجلی و کثرت
  • طریق شناخت عالم غیب از نظر ملاصدرا و علامه طباطبائی (ره)
    علی ارشد ریاحی، پروین ایرانپور صفحه 85
    عالم غیب نشئه ماوراء ماده است که نیل به حقایق آن، در تحقق کمال انسانی نقش بسیار مهم و ارزنده یی دارد، لذا ایمان به آن وجهه دعوت تمام ادیان توحیدی، خصوصا اسلام می باشد. از آنجا که ایمان به غیب بدون شناخت آن امکانپذیر نیست، لذا بحث از شناخت نشئه غیب بسیار مهم و ضروری است و هدف این مقاله آنست که راه شناخت حقایق عالم غیب از منظر ملاصدرا و علامه طباطبایی که از بزرگترین اسلام شناسان شیعیند، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ادراک، عالم غیب، معرفت نفس، شناخت شهودی و عقل فعال
  • تاثیر و تاثر نفس و بدن در فلسفه ملاصدرا
    معصومه موحدنیا، علی الله بداشتی صفحه 99
    تعامل نفس و بدن از مباحثی است که همواره مورد توجه دانشمندان و فلاسفه قرار داشته است. ملاصدرا در جلد هشتم و نهم اسفار بطور مستقل و در مباحث دیگری همچون علم، جوهر و عرض و... در جلدهای سوم، چهارم و ششم بطور ضمنی، مباحث مربوط به نفس و بدن را طرح نموده است.
    نوشتار حاضر ابتدا اصول و مبانی ملاصدرا را در این مسئله بطور مجمل ذکر نموده، آنگاه تعامل نفس و بدن را از سه منظر مورد بررسی قرار داده است.
    ابتدا تعامل نفس و بدن بر تکون یکدیگر طرح شده و نتیجه گرفته که نفس، عامل ترکیب عناصر و تشکیل بدن، و بدن با کیفیت خاص و مزاج معتدل عامل افاضه نفس است. در مرحله بعد تاثیر نفس و بدن از راه قوای نفس گیاهی، حیوانی و انسانی طرح میشود. نفس گیاهی با سه قوه غاذیه، مولده و نامیه عهده دار تغذیه، رشد و تولید گیاهان است و نفس حیوانی با دو قوه مدرکه و محرکه نقش ادراک و تحریک را ایفا مینماید؛ و سرانجام نفس انسانی با دو قوه نظری و عملی تعقل در امور کلی و جزئی میکند و گزاره های اخلاقی و غیره را تبیین مینماید.
    در مرحله اخر تعامل نفس و بدن از طریق حالاتشان بررسی میشود، صفات و حالات بدنی، همچون صحت و سلامتی، مرض و درد، سبب رخدادهایی در نفس میگردد. و صفاتی همچون غضب و حزن سبب تغییراتی در بدن میشود.
    کلیدواژگان: تاثیر و تاثر، تصرف، ادراک، تغذیه، تعقل، الم و لذت، فعل و انفعال نفس و بدن، ارتباط، حرکت، رشد و کیفیت
  • راهکارهای صدرالمتالهین در تلفیق عقل و روحی
    محسن عمیق صفحه 112
    عقل و وحی دو مقوله یی هستند که همواره مورد توجه متفکران و اندیشمندان بوده اند و شاید از مهمترین کارهایی که در کارنامه صدرالمتالهین میتوان به ثبت رسانید مسئله تلفیقی است که وی میان عقل و وحی به انجام رسانده است. بازشناسایی روش وی در این امر مهم، مشعل فروزانی است برای بسیاری از رهپویان طریق حقیقت، آنچه در این مقال مورد بررسی قرار گرفته است دو راهکار مهمی است که این حکیم متاله در پیش گرفته است؛ راهکار اول تبیین مسئله تاویل و معادل دانستن آن با تفسیر استکمالی و راهکار دوم بازیافت احکام عقلی از احکام وهمی و خیالی که هر دو روش در ساختار تفکر صدرایی نقش بسزایی داشته و سبب تلفیق بین شریعت و عقل و عرفان شده است.
    کلیدواژگان: عقل، تاویل، انسان شناسی، محسوس، تجرد علم، احکام عقلی، وحی، وحدت وجود، معقول، کشف و شهود و منطق عقلانی
|
  • Centrality of the Principle of Justice in the Shi ite Theology
    Muhammed Kazim Elmi Page 12
    This paper examines the principle of justice in Shi‘ism and considers it to be of a particular and central place in this domain, and studies its relation to other principles from this point of view. In this regard, an innovative argument on infallibility has been adduced from the Shi‘ite perspective. Then the writer refers to some of the Prophet’s statements in order to support this view and uses the result in order to provide a response to the basic question of “man’s expectation from religion”. Finally, he concludes that in Shi‘ism the most justified expectation that a Shi‘ite can have from his religion is the same promise that it is committed to keep, that is, the establishment of justice in its comprehensive sense.
    Keywords: Imamiyyah Shiite theology, centrality of justice, infallibility, messengership, leadership, resurrection, oneness, man's expectation from religion
  • A New Approach to Comparing Kantian Categories with Secondary Intelligibles in Islamic Philosophy
    Mahdi Husseinzadeh Yazdi Page 28
    According to Kant, the faculty of understanding possesses apriori concepts. These concepts or categories are the basis of universal and necessary judgments. In his view, the knowledge of facts is possible for humans through these concepts. On the other hand, in Islamic philosophy true and universal concepts are divided into primary intelligibles or quiddative concepts indicating the quiddities of objects, logical secondary intelligibles, and philosophical secondary intelligibles. This paper compares the Kantian categories with the secondary intelligibles in Islamic philosophy. The writer believes that paying attention to various viewpoints of concepts makes this paper distinct from similar ones. Here, he has first explained the various viewpoints of concepts, and then, after a brief explanation of Kantian categories and secondary intelligibles in Islamic philosophy, compared them with each other.
    Keywords: primary intelligible, logical secondary intelligible, philosophical secondary intelligible, Kantian categories (pure perceptive concepts), world of the mind, world of phenomenon, world of noumen
  • Analytic-Synthetic Division of Propositions and Epistemological Skepticism in Hume's Philosophy
    Azim Hamzian Page 44
    The division of propositions into analytic and synthetic types is one of the important analytic tools of human understanding in Hume’s philosophy. British empiricist philosophers analyzed meaning, word functions, and the word-meaning relation with the purpose of knowing the human nature. Through analyzing propositions, David Hume intended to learn about human’s power of understanding. He called this method the analysis of human knowledge and divided it into analytic (relations of concepts) and synthetic (relations of facts) types. The rise of this view in Hume’s philosophy originates in the general structure of his philosophy, the dominance of Aristotelian logic over his thoughts, and the specific value that he attached to reason, its capabilities, and its limitations. Even after his death, the use of this division in analyzing knowledge was quite common for centuries. Following the establishment of the science of human nature, Hume made this division the center of his work and inferred empiricism from it. Later he directly referred to skepticism in his philosophy.The writer of this paper intends to demonstrate that the use of this division inevitably led to skepticism in Hume’s philosophy. In addition to the analysis of analytic and synthetic propositions in the framework of Hume’s philosophy, the writer has also referred to the role of this division in his interest in skepticism.
    Keywords: empiricism, skepticism, analytic propositions, synthetic propositions, Hume, Kant
  • A Study of the Theory of the Intermediate Position (amr bayn al-amrayn) in the Mirror of Theological and Philosophical Statements and Illustrations
    Amir Shirzad Page 60
    The quality of the relation between human’s activity and God’s activity has always been one of the most important problems of human thought, in general, and divine scientists, in particular. The most important ideas of Muslim philosophers in this regard are summarized in three theories of predestination, delegation, and the intermediate position. The theory of predestination is against each individual’s independence, and the theory of delegation requires man’s independent activity from God. The theory of the intermediate position, which was firstly suggested by the Infallible Imams (‘a), indicates the negation of predestination and delegation and demonstrates the existence of a reality between the two of them. Understanding the truth of the intermediate position based on the intellect and traditions is not an easy task. Accordingly, in order to interpret it, scholars have resorted to various approaches including theological, philosophical, and gnostic ones and have employed the related corresponding examples and analogies in order to portray each of these explanations and interpretations. A critique and study of all of them, the most important of which amount to six in number, reveals that most of them are incapable of depicting a clear and comprehensive picture of this theory. From among all of these approaches, one of them, that is, explaining the appearance of the divine activity in creation-related manifestations along with its corresponding example, that is, the allegory of the activity of the soul in its faculties, particularly based on ‘Allamah Tabataba’i’s allegorical interpretation, while considering man’s activity in the systematic collection of creation, is preferred to other approaches and analogies.
    Keywords: intermediate position, choice, free will, human's activity, God's activity, systematicity of creation
  • Gnostic Theology
    Muhammed Fanai Ashkewari Page 75
    Gnostic theology is in contrast to rational-natural and revelatory-historical theologies. Natural theology, rational theology, revelatory theology, transmitted theology, and gnostic theology are all intuitive. While being intuitive, gnostic theology in Islam benefits from rational analysis, on the one hand, and uses the light of the guidance of revelation, on the other. The result of using the intellect is the transmission and discovery of a theology that, while having its own method, structure, concepts, and explanations, is in harmony with the intellect and Shar‘. In the light of a mystic journey rooted in Shari‘ah, the gnostic attains a kind of direct hearty knowledge and insight of God, and, in this way, becomes needless of any rational argument on the demonstration of the existence of God. He reaches such a level of certainty upon which there is no stain of doubt and ambiguity. Since God’s Essence is pure and infinite, and since it is impossible for anyone to reach it, most of the discussions in gnostic theology center on the names and attributes of Almighty Truth. Therefore, the main task of Islamic gnostic theology is studying His Names and Attributes. Since the world is nothing but the manifestation of the names of the Truth, gnostic theology is cosmology at the same time. In this paper, the writer has tried to present a brief analysis of this divine school.
    Keywords: gnostic theology, intuitive knowledge, essence of the Truth, names, attributesoneness, manifestation, epiphany, unity, multiplicity
  • Method of Knowing the Hidden World in Mulla Sadra and  Allamah Tabataba i
    Ali Arshad Riahi, Parwin Iranpur Page 85
    The hidden world is a configuration beyond matter attaining the truths of which plays an extremely important and invaluable role in the realization of human perfection. Therefore, all monotheistic religions, particularly Islam, invite people to believe in it. Since the belief in the hidden is impossible without knowing it, it is necessary to discuss the method of gaining the knowledge of this world. This paper examines the ways of knowing the truths of the hidden world in the views of Mulla Sadra and ‘Allamah Tabataba’i, two of the most prominent Shi‘ite Islamologists.
    Keywords: perception, intuitive knowledge, hidden world, actual intellect, knowledge of the soul
  • Body-Soul Interaction in Mulla Sadra's Philosophy
    Masumah Muwahhedinia Page 99
    The interaction between the body and soul is one of the topics that has always attracted the attention of scientists and philosophers. Mulla Sadra has propounded the problems related to the body and soul in the 8th and 9th volumes of al-Asfar in an independent form and in the 3rd, 4th and 6th volumes of this book under other topics such as knowledge, substance, accident, and so on.The present paper first refers to Mulla Sadra’s principles and theories in this regard in short and then examines the interaction between the body and soul from three perspectives.The writer first explains the effect of the interaction between the body and soul on the genesis of each of them and concludes that the soul is the cause of the combination of elements and formation of the body, and the body, which is of a specific quality and balanced temperament, is the cause of the emanation of the soul. Then he proceeds to discuss the effects of the soul and body through the faculties of the vegetative, animal, and human souls. The vegetative soul is responsible for the nutrition, growth, and reproduction of plants; the animal soul is responsible for perception and stimulation, and the human soul draws on its theoretical and practical faculties to reason about general and particular issue and explain ethical or other types of propositions.Finally, the writer deals with the body-soul interaction in terms of their states and argues that physical characteristics and states, e.g. health, sickness, and pain, affect the soul, and some mental states such as anger and sorrow lead to some changes in the body.
    Keywords: interaction, body, soul interplay, domination, relation, perception, motion, nutrition, growth, intellection, soulish qualities, anguish, pleasure
  • Mulla Sadra's Approach to the Synthesis of the Intellect and Revelation
    Muhsen Amiq Page 112
    The intellect and revelation are two categories that have always attracted the attention of thinkers and philosophers. Perhaps one of the most important achievements of Mulla Sadra is his synthesis of the intellect and revelation. A study of his method in accomplishing this task can serve as a luminous torch guiding many of the seekers of the truth.This paper examines two important approaches followed by Mulla Sadra in this regard: the first is clarifying the problem of esoteric interpretation (ta‘wil) and equating it with perfectional interpretation, and the second is distinguishing rational rules from estimative and imaginal ones. Both of these methods play significant roles in the structure of Sadrian philosophy and connect Sharia‘h, the intellect, and gnosis.
    Keywords: intellect, catharsis of knowledge, revelation, rational logic, esoteric interpretation (tawil), rational decreesunity of being, anthropology, intelligible, sensible, unveiling, intuition