فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/10/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • امین احتشامی افشار، محمد مهدی زحمتکش، آرش میراب زاده صفحه 515
    شکایات جسمی یکی از مهمترین تظاهرات بیماران با مشکلات روانی است که به اشکال مختلف خود را نشان می دهد. تظاهرات ریوی از شکایتهای نسبتا شایع جسمی هستند که در این میان تنگی نفس وسرفه مزمن جزء شایعترین شکایتهای ریوی محسوب می شوند و خلط خونی از علائم نسبتا نادرمی باشد. یکی از اختلالات روانی که با مشکلات جسمی بروز می کند اختلال ساختگی است. در این اختلال بیمار خودآگاه ولی غیر ارادی، یک سری علائم جسمی را از خود نشان می دهد که با این عمل سعی در فریب دادن اطرافیان و پزشک دارد، بدون اینکه چشم داشتی از رفتار خود داشته باشد. در این مقاله 2 بیمار معرفی می گردند که هر 2 نفر، بعلت خلط خونی مراجعه کرده بودند و بررسی های مختلف تشخیصی، علت جسمی را برای شکایت آنها نشان نداده بود. در نهایت پس از مدتی مشخص شد که منشا خلط خونی، اختلال ساختگی است که در نتیجه آن، بیماران به روانپزشک معرفی گردیدند.
    کلیدواژگان: خلط خونی، اختلال ساختگی، تظاهرات ریوی
  • محمد افشار صفحه 523
    فنوباربیتال دارویی از گروه باربیتوراتها است که بعلت اثرات ضد تشنجی و تسکین دهنده آن کاربرد وسیعی در بیماری های عصبی خصوصا در درمان صرع دارد. مصرف این دارو در زمان بارداری احتمال بروز ناهنجاری هایی از قبیل هیپوپلازی و گاهی اوقات آپلازی ناخنها و بند آخر انگشتان دستها و پاها، شکاف کام، شکاف لب وناهنجاری های قلبی را در نوزادان به همراه دارد. فنی توئین نیز یک داروی ضد صرع است که اثرات تراتوژنیک گسترده آن شناخته شده تر از فنوباربیتال می باشد و در قالب سندرم جنینی هیدانتوئین تظاهر می کند. این مقاله در مورد نوزادی است که مادر او مبتلا به بیماری صرع بوده و در تمام طول بارداری فقط از داروی فنوباربیتال استفاده می کرده است. نوزاد فوق علاوه بر شکاف یک طرفه کام ولب، علائمی از سندرم جنینی هیدانتوئین از قبیل پایین قرار گرفتن گوشها و دفورمیتی لاله گوش، فاصله چشمها از هم، ریشه بینی پهن، گردن کوتاه و تغییر در چین های کف دست را نیز داشت.
    کلیدواژگان: فنوباربیتال، فنی توئین، شکاف کام، شکاف لب، صرع
  • دکترمحمد یوسف اعرابی، شاهرخ رجایی، محمود صمدی صفحه 529
    یکی از علل سیانوز در کودکان، بالا بودن فشار شریان ریوی(pulmonary hypertension: PH) می باشد. PH ممکن است اولیه ویا ثانویه باشد. نوع ثانویه PH بدنبال مشکلات مختلفی روی می دهد که یکی از آنها، اختلال در تهویه ریوی می باشد و از علل نادر در این گروه سندرم مادرزادی کاهش تهویه مرکزی(Congenital central hypoventilation syndrome) یا Ondines curse است. در این گزارش کودک 6 ساله ای معرفی می گردد که بعلت خستگی زودرس و سیانوز خفیف مراجعه کرده بود. در بررسی های انجام شده، افزایش فشار شریان ریوی وجود داشت که براساس یافته های بدست آمده تشخیص ondines curse برای بیمار مطرح گردید.
    کلیدواژگان: افزایش فشارشریان ریوی، اوندینس کرس، سندرم کاهش تهویه تنفسی مرکزی مادرزادی
  • جلیل بغدادچی، رضا امانی، ناهید خواجه موگهی صفحه 535
    این مطالعه تحقیقی است که بشکل کار آزمایی کنترل شده تصادفی و متقاطع جهت ارزیابی اثرات مصرف صبحانه بر میزان تمرکز و حافظه کوتاه مدت انجام شد. در این مطالعه 2 گروه 19 نفری از دانش آموزان دبستانی پایه دوم (8 ساله) مورد بررسی قرار گرفتند. تستهای استاندارد تمرکز (آزمون اعداد) و حافظه (بیاد آوردن کلمات و تداعی معانی)، در 2 مرحله قبل و بعد از صبحانه و در هر دو گروه بطور همزمان انجام شدند. در مرحله دوم (پس از 1 روز فاصله) گروه ها جابجا و آزمونهای جدید ارائه شدند. صبحانه بر اساس 20% میزان انرژی توصیه شده (RDA= Recommended Dietary Allowances) و توسط غذاهای محلی و قابل دسترس تهیه و راس ساعت 8 صبح داده شد و پس از 1 ساعت آزمون دوم انجام گردید. متغیر های بررسی شده شامل اطلاعات مربوط به قد و وزن دانش آموزان، داده های اجتماعی- اقتصادی خانواده (سطح سواد، شغل والدین و نوع منزل مسکونی)، تعداد اتاقهای منزل، ساعتهای خواب و بیداری نمونه ها، تعداد فرزندان و کل افراد خانواده، نظر والدین و معلم در مورد وضعیت تحصیلی و فعالیتهای جسمی و اجتماعی کودک، معدل ثلث و سال گذشته، امکانات رفاهی منزل نظیر تلویزیون و کامپیوتر، عادت به مصرف صبحانه و اشتهای کودک و نیز شام وی بودند. نتایج بدست آمده، بهبود امتیازات تست تمرکز و حافظه رادر گروهی که صبحانه مصرف کرده بودند نشان داد بطوریکه در هر دو گروه بیش از 2 نمره بر امتیازات آنها افزوده شد (05/ 0 P<). در گروهی که صبحانه دریافت نکرده بودند، امتیاز تست حافظه اندکی افت نشان داد که از نظر آماری معنی دار نبود اما قابل توجیه بود. از آنجائیکه 2 گروه، شباهت زیادی با یکدیگر داشتند و هیچیک از متغیرهای اولیه بین آنها تفاوت معنی داری را نشان نداده بود، می توان نتایج حاصل را بخوبی و با اطمینان بیشتر به مصرف صبحانه ربط داد.
    با توجه به اهمیت تامین تغذیه سالم برای کودکان بویژه به کمک منابع محلی و قابل دسترس و نیز امکان تعمیم این گونه نتایج در سطح وسیعتر در داخل کشور، به عقیده نویسندگان مقاله، این پژوهش می تواند بعنوان یک Pilot Study مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صبحانه، تمرکز، حافظه کوتاه مدت، دانش آموزان دبستان
  • هادی بزازی، فرحدخت فاطمی نسب، کبری انتظامی، علیرضا سالک مقدم، شاپور شاه قاسم پور صفحه 541
    سلولهای کشنده طبیعی (NK) بخشی از ایمنی ذاتی هستند که بعنوان اولین خط دفاعی، نقش بارزی در از بین بردن سلولهای سرطانی و سلولهای آلوده به ویروس دارند. هدف ما از این پژوهش بررسی تاثیرات ناشی از تغییر در ظاهر شدن مولکولهای HLA کلاس I بر سطح یاخته های سرطانی، در میزان حساسیت به عملکرد سایتوتوکسیسیته سلولهای NK است. در این بررسی یاخته های سرطانی رده MDA-MB-468 مشتق شده از آدنوکارسینومای پستان انسان، بعنوان نمونه انتخاب شدند که تمامی آللهای آنتی ژنهای لکوسیتی انسان (HLA کلاس I) را نشان می دهند. جهت آزمایش و تشخیص بروز HLA کلاس I از آنتی بادی مونوکلونال W6/32 متصل به فلوروکروم فلورسین F.I.T.C استفاده گردید. نتایج توسط تکنیک فلوسایتومتری تک رنگ مورد آنالیز قرار گرفت (سلولهای NK از “خون محیطی” افراد داوطلب بدست آمد). نتایج مطالعات ما نشان داد که میزان ظاهر شدن مولکولهای HLA کلاس I بر سطح یاخته های رده سرطانی MDA-MB-468، پس از کشت در مجاورت اینترفرون گاما، افزایش می یابد و بین این افزایش با فعالیت سایتوتوکسیسیته طبیعی سلولهای NK همبستگی مستقیم (r = 1) و کامل وجود دارد. بنابراین بر پایه یافته های موجود، این احتمال وجود دارد که بر سطح سلولهای NK گیرنده هایی حضور داشته باشند که با شناسایی مولکولهای HLA کلاس I غیر خودی و یا لیگاندهای نا شناخته دیگری که با القای اینترفرون گاما افزایش می یابند، سبب فعال شدن سلولهای NK و در نتیجه باعث از بین رفتن یاخته های هدف شوند.
    کلیدواژگان: آنتی ژنهای لکوسیتی انسان (HLA)، سلولهای کشنده طبیعی (NK)، رده سلولهای سرطانی، آنتی بادی مونوکلونال، مجموعه اصل سازگارنسجی
  • سید علی جلالی، سید مهدی جلالی، پوران شیشینه صفحه 549
    انفارکتوس اولیه یا خودبخود قسمتی از امنتوم، جزء گروه کوچک و نادری از اورژانس های حاد شکمی است که در اثر اختلالات عروقی چادرینه یا گاهی پیچ خوردگی امنتوم ایجاد می شود. بیماری ممکن است بدنبال یک عمل جراحی شکمی، ایجاد چسبندگی و حرکت چادرینه حول محور چسبندگی ایجاد شود یا اینکه پیچ خوردگی بدون هیچگونه علت ظاهری اتفاق افتد؛ که در هر دو صورت چه اولیه چه ثانویه به چسبندگی، منجر به ایجاد گانگرن و انفارکتوس چادرینه می گردد و علائم شکم حاد جراحی را ایجاد می کند. موردی که گزارش می شود، دچار انفارکتوس قسمتی از امنتوم بصورت اولیه شده بود که ناشی از پیچ خوردگی نبوده و بطور خودبخود ایجاد گردیده بود؛ این نوع انفارکتوس از 2 نوع دیگر کمیابتر است و از 100 سال پیش که این بیماری شناخته شد، کمتر از 150 مورد آن در دنیا گزارش گردیده است. اهمیت بیماری در این است که از آپاندیسیت حاد غیر قابل افتراق می باشد و تشخیص قطعی، فقط در زمان لاپاراتومی داده می شود. در این موارد آپاندیس سالم است و مقداری مایع سرمی خونی، در شکم وجود دارد و قسمتی از امنتوم دچار نکروز شده است که مشاهده آن جراح را بایستی به تشخیص قطعی، هدایت نماید. در این مورد، انفارکتوس قسمتی از امنتوم در یک مرد 37 ساله چاق گزارش می شود که درمان پیشنهادی، آپاندکتومی و برداشتن قسمت نکروزه چادرینه بزرگ است.
    کلیدواژگان: نکروز امنتوم، انفارکتوس قسمتی امنتوم، امنتوم
  • نسترن خسروی، عبدا& عرب محمد حسینی صفحه 555
    آنتروکولیت نکروزان(NEC) از جمله شایعترین بیماری های اکتسابی و خطرناک دستگاه گوارش در نوزادان است. این بیماری بطور عمده در نوزادان نارس (سن کمتر از 37 هفته حاملگی) دیده می شود و پاتوژنز آن نامشخص است. از جمله فاکتورهای مستعدکننده بیماری، ایسکمی دستگاه گوارش، آسفیکسی، هیپوتانسیون، سندرم دیسترس تنفسی(RDS)، کاتتریزاسیون شریان نافی، هیپوترمی،بازماندن مجرای شریانی، شروع زود تغذیه خوراکی و عفونت هستند. علائم بیماری شامل، عدم تحمل تغذیه خوراکی، تاخیر در تخلیه معده، اتساع شکم، تندرنس شکمی، وجود خون مخفی در مدفوع، لتارژی، آپنه و دیسترس تنفسی هستند که در موارد پیشرفته شوک، اسیدوز متابولیک، باکتریمی و اختلال انعقادی منتشر داخل عروقی (DIC) نیز دیده می شود. عفونت در اتیولوژی بیماری نقش مهمی دارد و مطالعات مختلفی در مورد اثرات مصرف پیشگیرانه آنتی بیوتیکهای خوراکی گروه آمینوگلیکوزیدها صورت گرفته است. با توجه به نتایج متناقض در مطالعات مختلف، ما برآن شدیم که تاثیر جنتامایسین خوراکی را در پیشگیری از NEC در نوزادان نارس مورد مطالعه قرار دهیم. این مطالعه در بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) روی 40 نوزاد نارس که سابقه سندرم دیسترس تنفسی، آسفیکسی، کاتتریزاسیون شریان نافی داشتند انجام شد. این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود و نوزادان بطریقه sequential انتخاب و بصورت تصادفی به 2 گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند.به گروه تجربی روزانه mg/kg 5 جنتامایسین خوراکی با غلظت mg/ml 5/2 در محلول دکستروز 5% در 2 دوز منقسم و به مدت 21 روز داده شد. حجم معادل از محلول دکستروز 5% نیز به گروه کنترل با همان روش داده شد. در گروه کنترل از 20 نفر، 5 نفر دچار NEC شدند که این میزان معادل 25% بود و از این میزان 2 نفر فوت کردند (40%). در گروه تجربی از 20 نفر، 3 نفر (15%) دچار NEC شدند. از این تعداد 1 نفر (5%) فوت کرد. نتیجه این مطالعه نشان داد که مصرف جنتامایسین خوراکی اثرات مثبتی در پیشگیری از بروز NEC در نوزادان نارس دارد.
    کلیدواژگان: آنتروکولیت نکروزان، نوزاد نارس، جنتامایسین
  • احمد دانشی، شباهنگ محمدی، حسام الدین امام، شبنم محمدی، علیرضا فروتن صفحه 563
    بیماری منیر یا هیدروپس اندولنفاتیک ایدیوپاتیک، یک بیماری گوش داخلی است که با مجموعه ای از علائم شامل حملات ناگهانی سر گیجه،کاهش شنوایی حسی عصبی مواج، وزوز گوش و احساس پری در گوش مشخص می شود. اساس پاتولوژیک این بیماری تخریب لابیرنت غشائی، بدنبال هیدروپس اندولنفاتیک می باشد. یک حمله کلاسیک معمولا از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد ولی احساس عدم تعادل ممکن است تا مدتها ادامه داشته باشد. الکتروکوکلئوگرافی یا ثبت فعالیتهای الکتریکی تولید شده توسط حلزون و عصب شنوایی، آزمونی است که می تواند اطلاعات مفیدی را در مورد عملکرد گوش داخلی ارائه نماید. Auditary Brainstem Response (ABR) نشاندهنده عملکرد قسمتی از مسیر شنوایی است که در تشخیص بیماری های مختلف کوکلئر استفاده می شود. در این مطالعه تغییرات الکتروکوکلئوگرافی و ABR در 100 بیمار که مبتلا به بیماری منیر بودند، بررسی شده است. بطور کلی بیماران منیر در 67% موارد افزایش نسبت AP / SP را نشان می دهند(پتانسیل تجمعی= SP، پتانسیل فعالیت= AP). در بررسی ABR انجام شده در 54% بیماران دامنه موج V به I کمتر از 2 بوده است.
    کلیدواژگان: بیماری منیر، الکتروکوکلئوگرافی، پتانسیل تجمعی، پتانسیل فعالیت، پاسخ شنیداری ساقه مغز
  • آتوسا زیرک، ملیحه نوبخت، مهدی مهدیزاده صفحه 567
    در این مطالعه اثرات تراتوژنیک رتینوئیک اسید(RA)، بر تکامل لوله عصبی موش، نژاد Balb.c، مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به استفاده RA در ترکیبات دارویی و از طرفی اهمیت زیاد سیستم عصبی مرکزی، تاثیر تراتوژن دارو از دیدگاه ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور موشهای مورد مطالعه در گروه های دست نخورده (شاهد)، کنترل و 2 گروه تجربی قرار گرفتند.
    در روز هشتم حاملگی به موشهای گروه تجربی، Al-trans RA محلول در(Dimethylsulfoxide) DMSO در دوزهای mg/kg 60 و 40 و به موشهای گروه کنترل، فقط DMSO به روش داخل صفاقی تزریق شد.
    گروه شاهد هیچ گونه ماده ای دریافت نکردند. روز صفر حاملگی، زمان پیدایش پلاک واژینال تعیین گردید. سپس در روز دهم حاملگی با انجام عمل سزارین جنینها خارج و مورد بررسی قرار گرفتند. شاخصهای ماکروسکوپی شامل بررسی شکل ظاهری، اندازه و تعداد جنینها و شاخصهای میکروسکوپی شامل بررسی تکامل لوله عصبی، تغییرات سلولهای نورواپی تلیال و ارزیابی مورفومتری لوله عصبی بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که RA موجب ناهنجاری های Craniofacial و کاهش اندازه و تعداد جنینها در گروه های تجربی می گردد که با افزایش دوز RA رابطه مستقیم دارد. همچنین با دوز mg/kg 40 در برخی از نمونه ها و با دوز mg/kg 60 در کلیه نمونه ها عدم انسداد لوله عصبی مشاهده گردید. همچنین تغییرات سلولی و پراکندگی با افزایش دوز شدت یافته بود.
    کلیدواژگان: جنین موش، رتینوئیک اسید، تکامل لوله عصبی
  • رویا ستاره شناس، مژگان ابراهیمی، مینو فرشیدپور صفحه 575
    بیمار خانم 58 ساله ای بود که با شکایت بزرگی قدام گردن و علائم انسداد راه هوایی فوقانی، در بیمارستان حضرت سول اکرم(ص) بستری شده بود. در رادیوگرافی قدامی خلفی و جانبی گردن فشردگی راه هوایی مشاهده گردید که در سونوگرافی و سی تی اسکن نیز، وجود یک توده در ناحیه پارارتروفارنکس، تا ناحیه قدام درمحل تیروئید و به ابعاد10×5/4 سانتیمترتایید شد.پس از انجام آسپراسیون سوزنی (FNA) و بیوپسی تشخیصی، پلاسموسیتوم برای بیمار پیشنهاد گردید، که با مطالعات ایمونوهیستوشیمیایی روی بافتهای بدست آمده از عمل جراحی، این تشخیص تایید شد *. این مورد نادر درصورت تشخیص بموقع و درمان رادیوتراپی، می تواند قابل کنترل و حتی قابل علاج باشد.
    *IHC در سازمان انتقال خون ایران انجام شد.
    کلیدواژگان: پلاسماسیتوم خارج مغز استخوان، تومور سر وگردن، انسداد راه هوایی فوقانی
  • سعید فلاح تفتی، مهندس خسرومانی، پریسا خطیبیان صفحه 581
    تنوع چشمگیر داروهای ضد فشار خون از یک سو و نتایج متفاوت مطالعات کلینیکی از سوی دیگر منجر به اعمال سلیقه های مختلف در تجویز این داروها شده است. از جمله مواردی که در انتخاب نوع دارو موثر می باشند برنامه تجویزی قابل قبول برای بیمار، قیمت مناسب، عوارض دارویی، سلیقه پزشک و نیز بیماری های زمینه ای هستند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل مختلف مثل سن، جنس، بیماری زمینه ای و نیز تخصص پزشک، روی این انتخاب بوده است. به این منظور در یک مطالعه توصیفی و مقطعی بصورت تصادفی سهمیه ای، 38 تن از پزشکان عمومی و متخصصین داخلی و قلب جهت همکاری انتخاب شدند و بوسیله پرسشنامه، اطلاعات لازم در مورد داروهای ضدفشار خون مصرفی بیمار، توسط پزشکان وارد شد و سپس اطلاعات حاصل از 400 پرسشنامه، براساس اهداف و فرضیات مطالعه، به کمک آمارهای توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بتابلوکرها شایعترین داروی مصرفی در 48% بیماران هستند و مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE inhibitors)، اغلب برای بیمارانی که دارای بیماری زمینه ای هستند تجویز می گردند. پزشکان متخصص داخلی و قلب تمایل بیشتری به درمان چند دارویی نسبت به پزشکان عمومی داشتند.
    بطور کلی نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که پزشکان شهر همدان در مورد تجویز داروهای ضد فشار خون از الگوی مصرفی پیشنهادی کمیته استاندارد بین المللی (JNC) تبعیت می کنند.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، داروهای ضدفشار خون، کاربرد
  • محسن فیروزرای، سهیلا عباسیان صفحه 589
    گرفتگی عروق کرونر قلب (CAD) یکی از علل مرگ و میر در بیماران دیابتی غیروابسته به انسولین (NIDDM) می باشد. یکی از عوامل خطرزا در ابتلا به CAD، غیرطبیعی بودن لیپیدها است. با توجه به شیوع بالای NIDDM و CAD در مردم کشورمان، در این مطالعه، سطح لیپیدها و لیپوپروتئین ها در سرم خون 2 گروه از بیماران (گروه + /NIDDM + CAD و گروه - /NIDDM + CAD) اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه گردید. هر کدام از گروه های + /NIDDM + CAD و - /NIDDM + CAD شامل 50 بیمار بودند که گرفتگی عروق کرونر در آنها توسط آنژیوگرافی مورد تایید قرار گرفته بود. همچنین یک گروه کنترل که شامل 30 نفر فرد سالم بود، در نظر گرفته شد که این افراد مبتلا به CAD و دیابت نبودند(- /NIDDM - CAD). غلظت کلسترول و تری گلیسرید و HDL-c سرم خون، با استفاده از روش آنزیمی و استفاده از اتو آنالیزر اندازه گیری گردید. سطح سرمی لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم خون، در گروه + /NIDDM + CAD در مقایسه با گروه - /NIDDM + CAD تفاوت معنی دار آماری نداشت. سطح HDL-c سرم در گروه + /NIDDM + CAD درمقایسه با افراد سالم پایینتر بود(01/0 P<). افزایش معنی داری در نسبتهای TC/HDL-c و LDL-c/HDL-c در گروه + /NIDDM + CAD و گروه - /NIDDM + CAD در مقایسه با افراد سالم وجود داشت. در این مطالعه مشاهده شد که سطح سرمی لیپیدها و لیپوپروتئین ها در بیماران دیابتی مبتلا به CAD در مقایسه با بیماران غیردیابتی مبتلا به CAD، تفاوت معنی دار آماری ندارد، بنابراین بنظر می رسد که غیرطبیعی بودن لیپیدها در بیماران دیابتی با ابتلا به CAD ارتباطی ندارد اما سطح سرمی HDL-c و نسبتهای TC/HDL-c و LDL-c/HDL-c در بیماران دیابتی و غیردیابتی مبتلا به CAD، در مقایسه با افراد سالم تفاوت معنی داری را نشان داد. با توجه به نتایج این مطالعه باید گفت که پارامترهای ذکر شده، در پیگیری پیشرفت CAD در بیماران دیابتی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: گرفتگی عروق کرونر قلب، دیابت ملیتوس تیپ 2، لیپید سرم، لیپوپروتئین سرم
  • شهناز قهرمانی، شهرزاد بلوکانی صفحه 597
    از بین علل آسیت می توان به انواع سیروتیک و بدخیم اشاره نمود. روش قراردادی تشخیص این 2 نوع آسیت، پاراسنتز می باشد که روشی وقت گیر و تهاجمی است. در مقایسه با این روش، سونوگرافی روشی ساده و در دسترس است که با صرف وقت اندک، می توان نتایج ارزشمندی از آن بدست آورد. هدف از این مطالعه، پی بردن به ارزشمند بودن بررسی سونوگرافیک جدار کیسه صفرا در افتراق آسیت سیروتیک و بدخیم از هم می باشد. برای این مطالعه در مدت 5/1 سال، از میان مبتلایان به آسیت سیروتیک و بدخیم مراجعه کننده به بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تعداد 50 بیمار انتخاب شدند، که نماهای سونوگرافیک جدار کیسه صفرا و ضخامت جداری آن مورد بررسی قرار گرفت. در تمام بیماران سیروتیک ضخامت جدار کیسه صفرا بیش از 5 میلی متر بود که در 69% آنها جدار ضخیم و 2 لایه و در 31%، جدار ضخیم و تک لایه مشاهده شد. در حالیکه در 71% مبتلایان به بدخیمی، جدار کیسه صفرا دارای ضخامت نرمال بود. این بررسی نشان داد که نمای سونوگرافیک جدار کیسه صفرا و بررسی میزان ضخامت آن در تشخیص آسیت سیروتیک از بدخیم بطور قابل ملاحظه ای حساس و اختصاصی می باشد.
    کلیدواژگان: آسیت، سیروز، بدخیمی، نمای سونوگرافیک جدار کیسه صفرا
  • حمید کمالی پور، آصف پرویزکاظمی، فرزاد حسینی صفحه 603
    لارینگوسکوپ مکینتاش بیش از نیم قرن است که بعنوان یکی از شایعترین انواع لارینگوسکوپ ها جهت لوله گذاری بیماران استفاده می شود. در رابطه با آسیب به دندانها، حتی با وجود متخصصین مجرب بیهوشی نیز نمی توان ازآسیب به دندانهای پیشین فوقانی جلوگیری کرد. بطور کلی 3 فاکتور مهم در این آسیب دخالت دارند که عبارتند از: 1- آناتومی دهان و دندان بیمار 2- مهارت متخصص بیهوشی 3- نوع تیغه لارینگوسکوپ. هر 3 فاکتور بطور همزمان در بروز این آسیبها دخالت دارند. بر اساس این مطلب، در این تحقیق ما لارینگوسکوپ مکینتاش را جهت کاهش آسیب به دندانها تغییر دادیم(قسمت ابتدایی تیغه برداشته شد). در 100 بیمار مورد مطالعه پس از القای بیهوشی برای لارینگوسکوپی 1 بار از لارینگوسکوپ استاندارد و 1 بار از نوع تغییر یافته استفاده کردیم. در بهترین نمای مدخل گلوت، فاصله بین هر دو لارینگوسکوپ تا دندانهای پیشین مرکزی فک بالا بوسیله کولیس اندازه گیری شد. نمای مدخل گلوت بر اساس درجه بندی CORMACK-LEHANE تعیین شده بود.کلیه این اعمال توسط یک متخصص بیهوشی انجام گرفت و در صورتیکه در فاصله بین 2 لارینگوسکوپی، درصد اشباع اکسیژن شریانی پایینتر از 90% می شد، لارینگوسکوپی قطع و بیمار اکسیژن 100% می گرفت. در 23 مورد از 100 مورد، تیغه لارینگوسکوپ استاندارد کاملا با دندانها تماس داشت یعنی فاصله بین تیغه تا دندان صفر بود. در مقابل تنها در 2 مورد از 100 مورد، تیغه لارینگوسکوپ تغییر یافته، با دندانها برخورد پیدا کرد. نمای لارینگوسکوپی در تیغه استاندارد بدین ترتیب بود. درجه 1، 84 نفر درجه 2، 11 نفر درجه 3، 5 نفر و درجه 4، صفر(هیج بیماری نداشتیم). نمای لارینگوسکوپی در تیغه تغییر یافته شامل درجه 1، 38 نفر- درجه 2، 44 نفر – درجه 3، 18 نفر – درجه 4، صفر بود. اولین اقدام موفقیت آمیز جهت لوله گذاری بیماران زمانی که از لارینگوسکوپ تغییر یافته استفاده شد، 72% بود اما زمانی که از لارینگوسکوپ استاندارد استفاده شد در تمام موارد اولین اقدام موفقیت آمیز بود. با توجه به مسائل فوق باید گفت که تغییر در تیغه لارینگوسکوپ باعث افزایش فاصله دندانها از تیغه لارینگوسکوپ و در نتیجه کاهش فشار و آسیب به دندانها می گردد. اما از سوی دیگر، این تغییر باعث افزایش درجه نمای لارینگوسکوپی شده که نشان دهنده کاهش دید آزمایش کننده است.
    کلیدواژگان: لارینگوسکوپ مکینتاش تغییر یافته، صدمات دندانها، عوارض لوله گذاری
  • طاهره لاریجانی، اعظم میرزایی، دکترلادن حقیقی صفحه 609
    از آنجائیکه تعیین سن جنین جهت ارزیابی رشد جنین و جلوگیری از عوارض ناشی از زایمان پیش از موعد و بارداری طول کشیده اهمیت دارد و از طرفی جدول مرجع در این زمینه، با اندازه جنینهای ایرانی، بخصوص در 3 ماهه سوم حاملگی مطابقت ندارد، موضوع این تحقیق جهت بررسی انتخاب گردید. در یک مطالعه آینده نگر و توصیفی 817 مورد بارداری (200 نفر در 3 ماهه دوم و 617 نفر در 3 ماهه سوم) با LMP دقیق (اولین روز آخرین قاعدگی) در مدت 1 سال بررسی شدند. در این مطالعه، اندازه طول استخوان ران بوسیله دستگاه سونوگرافی real time با پروب 5-5/3 مگاهرتز، اندازه گیری شد. سن جنین با استفاده از LMP تعیین، و سپس شاخصهای مرکزی و پراکندگی این اطلاعات محاسبه گردید. جهت پیشگویی نهایی سن جنین براساس اندازه هایی که بدست آمده بود از روش آماری Linear Regression استفاده شد و نتایج بدست آمده با نتایج مطالعه Hadlock (مهمترین ورایج ترین جدول که در این مورد استفاده می شود)، مقایسه شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که طول استخوان ران در جنینهای این مطالعه تا هفته 22 حاملگی، با جدول Hadlock مطابقت دارد ولی از هفته 22 به بعد، طول استخوان ران در جنینهای این مطالعه کوتاهتر از جنینهای مورد مطالعه Hadlock می باشد. با توجه به یافته های فوق پیشنهاد می گردد جهت تعیین سن جنینهای ایرانی از جدول حاصل از این مطالعه استفاده شود.
    کلیدواژگان: طول استخوان ران، سن جنین، سن حاملگی
  • خدیجه محلوجی صفحه 615
    عفونت های حاد تنفسی (ARI) از علل مهم مرگ و میر در کودکان می باشد. در اغلب کشورها ARI بیشتر از بیماری های حاد دیگر، از جمله اسهال و بیماری های گرمسیری اتفاق می افتد. بر اساس تخمین سازمان بهداشت جهانی در سال 1990، ARI عامل 3/4 میلیون مرگ در کودکان بوده است که بطور عمده در ارتباط با پنومونی رخ داده است. نوع و شدت پنومونی به عوامل مختلفی از جمله سن، فصل، وضعیت ایمنی و عوامل محیطی بستگی دارد. پنومونی در اغلب موارد توسط میکروارگانیسمها ایجاد می شود اما عوامل غیرعفونی نیز می توانند در آن دخیل باشند که عبارتند از: آسپیراسیون غذا یا اسید معده، جسم خارجی، حساسیت و پنومونی ناشی از داروها. در یک مطالعه گذشته نگر، پرونده بیمارانی که با تشخیص اولیه پنومونی، طی سالهای 1369 تا 1372 بستری شده بودند، بررسی شد. 457 مورد با تشخیص اولیه پنومونی بستری شده بودند که تشخیص پنومونی براساس معاینه بالینی و نتیجه رادیوگرافی داده شده بود و در بعضی موارد کشت مثبت خون، ادرار و ترشحات راه های تنفسی به تشخیص کمک کرده بود. این بیماران از نظر سنی به 3 گروه، صفر تا 3 ماه، 4 ماه تا 5 سال و 6 تا 16 سال تقسیم شدند که 147 مورد در گروه اول، 266 مورد در گروه دوم و 44 مورد در گروه سوم قرار گرفتند.
    از نظر جنس، 273 مورد مردو 184 مورد زن بودند. پنومونی مکرر در 30 مورد دیده شده بود که در 14 مورد علت آن شناخته نشد و در سایر موارد آسم، فلج مغزی، ریفلاکس گاسترو ازوفاژیال، جسم خارجی، آترزی مری، لوسمی لنفوبلاستیک حاد و تشنج علت پنومونی مکرر شناخته شدند.
    علائم بالینی به ترتیب شیوع عبارت بودند از: سرفه، تب، افزایش تعداد تنفس، شیرنخوردن، استفراغ، بی حالی و سیانوز. میزان رشد برحسب نمودار رشد اندازه گیری شده بود که 75 % بیماران، درجاتی از FTT داشتند. 8/58 % درجه حرارت بالاتر از طبیعی و 1/80 % تاکی پنه داشتند.
    از نظر علائم آزمایشگاهی، ESR در 66 % افزایش یافته بود. باندمی در 147 مورد و کشت مثبت در 78 مورد دیده شد که کشت خون در 24 مورد، کشت ادرار 24 مورد، کشت مایع مغزی نخاعی 9 مورد و کشت ترشحات راه های تنفسی، چشم، گوش، پوستول و کشت مدفوع، کلا 21 مورد، مثبت بود.در آنالیز گازهای خون شریانی، هیپوکسی و اسیدوز متابولیک مشاهده شد. رادیوگرافی قفسه سینه، در هر سه گروه سنی انفیلتراسیون منتشر را نشان داده بود. درمان آنتی بیوتیکی در 373 مورد انجام شده بود که در 7/95 % موارد کمتر یا مساوی 14 روز و در 3/4 % موارد بیشتر از 14 روز بود. مرگ ناشی از پنومونی در 31 مورد (7 %) و در سنین کمتر از 3 ماه و مبتلایان به FTT اتفاق افتاده بود. از آنجائیکه عفونت تنفسی شدید در شیرخواران جوان کوچکتر از 3 ماه و افراد مبتلا به سوء تغذیه و FTT بیشتر اتفاق می افتد، لذا بهتر است هر چه زودتر آنتی بیوتیک مناسب شروع شود تا در موارد فوق از مرگ ومیر پنومونی، جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: پنومونی، عفونت حاد تنفسی، مرگ ناشی از پنومونی
  • الهه ملکان راد، نادر ممتازمنش صفحه 623
    با توجه به شیوع تالاسمی ماژور در کشور ما و با در نظر گرفتن اینکه عوارض قلبی ناشی از اضافه بار آهن، از مهمترین علل مرگ و میر در این بیماران می باشد، بر آن شدیم تا عوارض قلبی را در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در شهر کاشان در طی سالهای 1378 تا 1379 بررسی نمائیم. باید به این نکته اشاره شود که مطالعه مشابهی تاکنون در این منطقه انجام نشده بود. این پژوهش به روش توصیفی و آینده نگر، روی 17 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد. تمام بیماران، مورد بررسی کامل و غیرتهاجمی قلبی عروقی (شرح حال، معاینه فیزیکی، الکتروکاردیوگرافی(ECG)، پرتونگاری قفسه سینه (CXR) و اکوکاردیوگرافی کامل 2 بعدی و داپلر M-Mode رنگی) قرار گرفتند. در گروه شاهد، اندازه گیری فشار خون شریانی و بررسی اکوکاردیوگرافیک کنش (Function) دیاستولی در 17 فرد سالم که از نظر سن و جنس با گروه بیماران مشابه بودند، انجام شد. داده های بدست آمده ثبت و انحراف معیار تعیین شد و P value کمتر از 05/0 معنی دار محسوب گردید. از 17 بیمار، 11 نفر مرد و 6 نفر زن بودند که سن آنها بین 18 ماه تا 25 سال (با میانگین 14 سال) بود در شرح حال، 88% بیماران از ضعف و خستگی شکایت داشتند. در تمام بیماران فشار خون شریانی بین منحنی 5% تا 25% برای قد، جنس و سن قرار داشت. ECG و اندازه قلب در CXR به ترتیب در 82% و 76% بیماران طبیعی بود.
    یافته های غیر طبیعی در ECG عبارت بودند از هیپرتروفی بطن چپ در 2 بیمار و بلوک دهلیزی بطنی درجه یک در 1 بیمار(که در ECG 6 ماه قبل وجود نداشت). در اکوکاردیوگرافی، دژکنشی(dysfunction) دیاستولی و سیستولی به ترتیب در 82% و 11% از بیماران ملاحظه گردید. دژکنشی دیاستولی، پیش از دژکنشی سیستولی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور رخ می دهد. ECG و پرتونگاری قفسه سینه ابزار حساسی برای شناسایی زودرس اختلال در کنش دیاستولی بیماران نمی باشند، اما اکوکاردیوگرافی بهترین ابزار غیر تهاجمی جهت بررسی کنش بطنها بویژه کنش دیاستولی می باشد و انجام آن برای شناسایی زودرس عوارض قلبی در این بیماران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، دژکنشی سیستولی، دژکنشی دیاستولی، اکوکاردیوگرافی
  • مرضیه نجومی، مهناز اشرفی، جلیل کوهپایه زاده صفحه 633
    این مطالعه به منظور تعیین شیوع ناباروری زوجها (اولیه و ثانویه)، تعیین پی آمد بارداری و جستجوی خدمات درمانی در این زمینه و بررسی برخی عوامل دموگرافیک زنان در یک جمعیت تعریف شده، انجام شده است. در این مطالعه 1200 زن متاهل بین سنین 40 تا 50 سال که ساکن در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران (غرب تهران) بودند توسط مصاحبه پرسشنامه و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. 26 پرسشنامه که بطور صحیح و کامل پر نشده بود از مطالعه حذف گردید. بنابراین میزان پاسخ دهی 98 درصد بود. نوع مطالعه مقطعی (Cross-sectional) بود و داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت. از 1174 زن بررسی شده 3/87 % مشکلی در باروری نداشتند. 98 نفر (3/8 %) نازایی اولیه را تجربه کرده و 43 نفر (7/3 %) دچار نازایی ثانوی بودند (با تعریف 1 ساله نازایی). از 98 زن (3/8 %) با تجربه نازایی اولیه، 80 نفر (8/6 %)، و از 43 زن (7/3 %) با نازایی ثانوی 33 نفر (8/2 %) در نهایت باردار شدند و 49 نفر (2/4 %) مشکل ناباروری حل نشده داشتند. 63 % زنان با مشکل در ناباروری، از پزشک متخصص کمک گرفته بودند و 7 % به طور کلی بدنبال خدمات درمانی در این زمینه نبودند.
    بین جستجوی خدمات درمانی و شغل و تحصیلات زنان ارتباط معنی داری وجود نداشت. شیوع کلی نازایی زوجها 12 % بود که بیش از آنها در نهایت باردار شدند. شیوع نازایی اولیه بیش از نازایی ثانوی بود و تنها 63 % زنان برای حل مشکل ناباروری خود به پزشک متخصص مراجعه کرده بودند.
    کلیدواژگان: ناباروری، نازایی اولیه و ثانویه، جستجوی خدمات درمانی
  • ثمیله نوربخش، شهناز ریماز، خانم فاطمه آقاحسینی صفحه 641
    بعلت شیوع فراوان اریون در کشور ایران (ناشی از عدم تزریق معمول واکسن در کودکان) و عوارض ناشی از آن که عمدتا بصورت مننگوآنسفالیت تظاهر می یابد، بر آن شدیم تا یک مطالعه طولی، جهت بررسی میزان بروز، سیر و عوارض مننگوآنسفالیت اریونی روی تمام کودکان کمتر از 15 سال که با تشخیص مننگوآنسفالیت اریونی در 2 بیمارستان رسول اکرم و فیروزآبادی طی سالهای 1376-1374 بستری شده بودند انجام دهیم. بر حسب مدت زمان بستری و عوارض، بیماران به 2 گروه بدخیم و خوش خیم تقسیم شدند. 70 % بیماران در گروه خوش خیم بودند که در عرض 5 روز بدون هیچ عارضه ای، مرخص گردیدند. 30 % باقیمانده در گروه بدخیم بودند که فوت کرده یا بعد از 5 روز با عارضه (تشنجهای مکرر، هیدروسفالی، سربلیت، فلج عصب 7، کری حسی عصبی و...) مرخص شدند. بین 2 گروه از نظر سن، جنس، فصل ابتلا و تغییرات مایع نخاع مقایسه انجام گرفت که متوسط سن ابتلا در گروه بدخیم بالاتر از گروه خوش خیم بود. هر 2 مورد خوش خیم و بدخیم، در فصل بهار بیشتر دیده شدند، فرم خوش خیم در بهار و تابستان بیشتر و فرم بدخیم در فصل زمستان و بهار یکسان بود. در پاییز موردی از آن دیده نشد. نسبت ابتلا به مننگوآنسفالیت در پسر/دختر 4 به 1 بود، تفاوتی از نظر جنس بین گروه خوش خیم و بدخیم وجود نداشت. یافته های مثبت مایع نخاع (مننژیت آسپتیک) بنفع فرم خوش خیم بوده است(01/0 P<). نتیجه اینکه در 30 % موارد مننگوآنسفالیت اریونی، احتمال وقوع فرم بدخیم وجود دارد. باید به این نکته اشاره کرد که عوارض اریون در این مطالعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته بوده است.
    کلیدواژگان: اریون، مننگوآنسفالیت، کری حسی عصبی
  • دکترامین ا& نیک اقبالی، مصطفی سلطان، پیروز صالحیان، عباسعلی رفعتی صفحه 649
    این مطالعه که یک مطالعه آینده نگر می باشد، جهت بررسی اثر ضد میکروبی پوویدون آیودان روی فلور نرمال ملتحمه و مقایسه آن با نرمال سالین، روی 100 بیمار که در بیمارستان حضرت رسول تحت عمل جراحی چشم قرار گرفته بودند طی 1 سال انجام شد. از 100 بیمار که تحت عمل جراحی داخل چشمی قرار گرفتند، 67 مورد عمل کاتاراکت و لنز داخل چشمی و 33 مورد عمل ویترکتومی عمیق داشتند. قبل از پرپ و درپ از کلدوساک تحتانی نمونه برداری و کشت انجام شد. سپس بیماران بطورتصادفی به 2 گروه 50 نفری تقسیم شدند، که در گروه اول کلدوساک ها با10 سی سی محلول نرمال سالین و در گروه دوم با10 سی سی محلول پوویدون آیودان 5% به مدت 1 دقیقه، شستشو داده شدند. پس از خاتمه عمل نیز در هر 2 گروه نمونه برداری از کلدوساک تحتانی انجام شد. تمام نمونه ها به آزمایشگاه میکروب شناسی ارسال، و برای تشخیص آنها از روش های میکروبیولوژی استفاده گردید. سپس نتایج مورد بررسی آماری قرار گرفت. در این بررسی 85% کشتها قبل از عمل مثبت بود و شایعترین میکروارگانیسمی که در محیط کشت رشد کرده بود، استافیلوکوک اپیدرمیدس بود. در مجموع استفاده از پوویدون آیودان در مقایسه با نرمال سالین، بطور قابل ملاحظه ای تعداد موارد کشت مثبت از ملتحمه را پس از عمل کاهش داده بود (2/76% در مقایسه با 5/46%). در مقایسه این 2 گروه، از نظر شستشوی ملتحمه و ارتباط آن با نوع عمل این نتیجه بدست آمد که در گروه کاتاراکت اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت (75% در گروه پوویدون آیودان در مقابل 2/55% در گروه نرمال سالین)، در حالیکه این اختلاف در گروه ویترکتومی کاملا معنی دار بود (6/78% در گروه پوویدون آیودان در مقابل 6/28% در گروه نرمال سالین021/0= P). از نظر مدت زمان عمل، با توجه به نوع شستشوی ملتحمه با یکی از این 2 محلول دیده شد، در مواردی که مدت عمل 2 ساعت ویا کمتر بود بین 2 گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت در حالیکه در مدت عمل بالای 2ساعت، در گروه پوویدون آیودان بطور قابل ملاحظه ای درصدمنفی شدن کشت ها بیش از گروه نرمال سالین بوده است. (75% در مقابل 5/35%، 037/0= P). با توجه به طیف وسیع ضدمیکروبی، در دسترس بودن، ارزان بودن و عوارض بسیارکم محلول پوویدون آیودان 5%، توصیه می گردد جهت شستشوی ملتحمه، قبل از اعمال جراحی چشمی، ازآن استفاده شود و یا اینکه حداقل در عملهای طولانی مدت (مانند ویترکتومی) بکار برده شود.
    کلیدواژگان: پوویدون آیودان (PVI)، شستشوی ملتحه، جراحی داخل چشم، فلورنرمال ملتحمه
|
  • A. Ehteshami Afshar*, M.M. Zahmatkesh, A. Mirabzadeh Page 515
    Organic presentation is the main complain in psychiatric disorders which represent in different features, symptoms like shortness of breath and chronic cough are common when patient complication of pulmonary problems. One of the psychiatric disorder which presents with organic problems is factitious disorder. In this disorder patient complain about some organic dysfunctions that are voluntary but unconsciously. Patient tries to deceive the physician and his or her relatives without any obvious and recognazible to assume the sick role.In this article we introduce two cases with chief complaint of hemoptysis that we found production of this physical sign was intentional and the motivation for the behavior is to assume the sickrole. The diagnosis of these two patients was factitious disorder with prodominantly physical signs and symptoms.
    Keywords: Hemoptysis, Factitious disorder, Pulmonary presentation
  • M. Afshar* Page 523
    Phenobarbital is a drug of barbiturates class that it’s Anticonvulsant and sedative effects has been caused it’s widely. Usage in nervous system diseases espicially epilepsy. The epileptic pregnant women who taking this drug maybe bear neonates with congenital malformation e.g:hypoplasia or occasionally aplasia of finger - and toenails and distal phalanges, cleft lip, cleft palate and cardiac malformation. Phenytoin is another antiepileptic drugs that teratogenic effects was better known than the phenobarbital as a “Fetal Hydantoin Syndrome”. This report was focused on the infant whose epileptic mother’s consumed phenobarbital during pregnancy. The infant had palatine and labial cleft associated with low set ears, ear deformity, ocular hypertelorism, broad nasal bridge, short neck. Most of this anomallies was seen in Fetal Hydantoin syndrome.
    Keywords: Phenobarbital, Phenytoin, Palatine cleft, Labial celft, Epilepsy
  • M.Y. Aarabi Moghadam, Sh Rajaee*, M. Samadi Page 529
    Pulmonary hypertension is one of the causes of cyanosis in children. Pulmonary hypertention may be primary or secondary. Etiology of secondery PH are variable and one of them is pulmonary ventilation abnormality. One of the rare causes of secondary PH is congenital central hypoventilation syndrome or ondines curse. The patient was 6 years old boy presented with easy fatigability and mild cyanosis. Evaluation of the patient showed pulmonary hypertension and ondines curse was considered.
    Keywords: Ondines curse, Pulmonary hypertention, Congenital central hypoventilation syndrom
  • J. Baghdadchi, R. Amani*, N. Khajeh Mugahi Page 535
    The main objective of the research was evaluation of the effects of breakfast on attention and short-term memory of 8-years old school children. The study design was randomized controlled trial (RCT) which is done in a cross-over frame. 38 school children divided into two groups randomly and group one was given a standard breakfast (as 20% of RDA for energy in this age) at 8:00 AM. Before and one hour after breakfast pre-and post test of arithmetic and vocabulary tests were performed. At phase 2 of study (after two days), by crossing over the groups new tests were given and results analysed. All individual characteristics such as anthropometric, socio-economic, parents and teacher’s opinion about children activity and school performances, and school average scores were obtained. Results indicate that both attention ability and short-term memory scores of subjects have elevated at least 2 scores (P<0.05) in breakfast group, but in other group memory test failed, although decrement was not significant. Because of similarity of both groups, we suggest that the promotion of scores is due to consumption of breakfast.
    Keywords: Breakfast, Attention, Short, term memory, School children
  • H. Bazzazi, F.D. Fateminasab, K. Entezami*, A.R. Salek Moghaddam, Sh Shahghasempour Page 541
    Natural Killer cells (NKs), are considered an important first line of defence and were originally defined by their ability to kill certain tumor cells and virally infected cells. Our aim is to study expression of HLA class-Ia on tumor cell lines and their susceptibility of NK cells. In this study MDA-MB-468 tumor cell line (NCB1, C208) That derived from human breast adenocarcinoma, is selected as a model which expresses total alleles of HLA class I. To test HLA class I expression, we used the F.I.T.C conjugatedm Ab W6/32 which recognize assembled HLA-A, B and C locus products. Surface expression of HLA class I on the cell line are determined with single- color flowcytometry analysis. NK cells are obtained from PBL of healthy donors. Results of our study indicate that expression of HLA class I molecules on MDA- MB- 468 Tumor cell line are increased after IFN-γ Treatment. Cytolytic activity of NK cells have direct correlation (r =1) with up- regulation of HLA class I expression on the MDA- MB- 468 tumor cell line. Therefore, on the basis of this results, we suggest that, on the surface of NK cells may exsist activating receptors that recognize allogenic HLA class I molecules and/or non HLA class I ligand that is upregulated by IFN- & treatment, and cause lysis of target cells.
    Keywords: Human Leukocyte Antigen (HLA), Natural killer cell (NK), Tumor cell line (TCL), Monoclonal Antibody (m AB), Major Histo compatibility complex (MHC)
  • S.A. Jalali*, S.M. Jalali, P. Shishineh Page 549
    Primary or spontaneous infarction of omentum is a rare disease producing acute abdominal condition. This is due to vascular changes in circulation of greater omentum. Infarction can be caused by torsion of omentum around the adhesion band following an operation, or it can occur spontaneously without an adhesion and operation. Rarely this condition is not due to torsion and is spontaneous without any visible cause at operation. In either cases the signs and symptoms of an acute abdomen is produced. Our case was an idiopathic segmental infarction of omentum which is much rare compared with 2 other causes of omental infarction. Less than 150 cases of idiopathic segmental infarction of omentum has been reported after its first presentation in almost 100 years ago. The importance of this disease is in differential diagnosis of acute appendecitis which is indistinguishable before surgery. At laparotomy the appendix is normal and variable amounts of serosanguinous fluid is present in peritoneal cavity and a segment of greater omentum is infarcted. Our case was a 37-year-old overweight male with a spontaneous segmental infarction of greater omentum. Suggested surgical treatment is appendectomy and resection of the necrotic segment of omentum.
    Keywords: Segmental infarction of omentum, Omentum, Omental Necrosis
  • N. Khosravi*, A. Arabmohamd Hoseini Page 555
    Necrotizing enterocolitis is the most common acquired life threating intestinal disease in the neonates. This disease affects predominately preterm infants (less than 37 weeks gestational age). The pathogenesis of NEC is unknown predisposing. Risk factors for NEC include: lschemia, Hypotension, RDS (Respiratory distress syndrom), umbilical artery catheterization, Hypothermia, patent ductus arteriosus- early entral alimentation and infection. Clinical manifestation of NEC include: Feeding intolerance, delayed gastric emptying time, Abdominal distension tenderness, Occult blood or bloody stools, lethargy, Apnea-Respiratory distress. In progressive stage, Acidosis, shock, Bactremia and disseminated intravascular coagulation (DIC) were occured. Studied that the infection is an important ethiology of NEC,and studied effects of prophylactic oral antibiotic therapy in prevention of NEC in preterm infants, with different results. So we studied the effect of prophylactic oral Gentamicin in NEC in AliAsghar hospital on 40 preterm neonates with history of fetal distress, respiratory distress syndrome or postnatal asphyxia and umbilical artery catheterization, Hypothermia, PDA, early entral alimentation and infections. This was a clinical trial study. The 40 preterm infants with history of risk factors divided in 2 groups.(each groups 20 infants). 20 neonates were randomized selected for remedy with 5 mg/kg/day BD oral gentamicin with density 2.5 mg/ml in DW 5% for 21 days. The same as equievalent density volum of DW 5% has been given to the control group. Clinical diagnosis of NEC was based on the blood or occult blood in stool, abdominal distention, Radiologic evidence include existance of pnumatosis intestinalis and intestinal marginal edema. In controlled group (20 neonates), 5 neonates affected NEC: These were 2 (25%) of them died. In exprimental group (20 neonates), 3 neonates (15%) affected NEC that 3 of them died. At the base of this study useage of oral gentamicin had positive effects in prevention of NEC in preterm infants.
    Keywords: Necrotizing enterocolitis, Gentamicin, Preterm infant
  • A. Daneshi, Sh Mohamadi*, H. Emamgomeh, Sh Mohamadi, A.R. Forotan Page 563
    Menier’s disease or Idiopatic endolymphatic hydrops is a disorder of the inner ear associated with a symptom complex consist of spontaneous, episodic attacks of vertigo, sensorineural hearing loss that usually fluctuates, tinnitus and often a sensation of aural fullness. The pathologic basis of disease is a disorder of the membranous labyrenth, due to endolymphatic hydrops. Acute attacks typically last from minutes to hours but symptom of dysequilibrium and unsteadiness may persist for several days. Electrocochleography or recording the electrical activity of cochlea and auditory nerve is a useful test about the function of inner ear. Audiotory Brain stem Response (ABR) is representing the activity of the some part of auditory pathway, that is useful undiagnosis of cochlear disorder. In this study we consider the electrocochleography and ABR changes in 100 patients with Menier’s disease. There is increased of SP/AP in 67% of cases and in 54% of patients.
    Keywords: Menier's disease, Electrocochleography, SP, AP, ABR
  • A. Zirak*, M. Nobackt, M. Mehdizadeh Page 567
    The present study has been investigated the teratogenic effects of retinoic acid (RA) on development of neural tube in mice. We has studied the effects of teratogenic retinoic acid on central nervous system development, because use of RA in drug-compositions and significance of this system. For teratogenic studies, after natural mating, pregnant mice were divided into a intact group, control group and two experimental groups. On the 8th day of gestation, the pregnant mice were given DMSO and RA in DMSO intraperitoneally in a dose of 40 or 60 mg/kg of body weight. Embryos were then isolated at 10th day of gestation and evaluated for macroscopic (apparent form, size and number of embryos), microscopic (neuroepithelial cells changes) and morphometric characteristics. The results show that RA cause craniofacial anomallies, decrease of size and the number of embryos of experimental groups which has a direct relation with the higher dose of this substance. Some cases show unfused neural folds in the dose of 40 mg/kg, but in the dose of 60 mg/kg this anomally is found in all the cases. Changes of neuroepithelial cells and disorganization enhance with the increase of dose. As a whole, doses of 40 and 60 mg/kg, cause disorganization and qualitative changes and also, delay the process of neural tube development.
    Keywords: Mice, Retinoic Acid, Development of Naral tube
  • R. Setarehshenas*, M. Ebrahimi, M. Farshidpour Page 575
    The Patient is a 58 years old woman who admitted in Hazrat-Rasoul Akram Hospital because of enlargement of anterior of neck and signs of upper respiratory tract obstruction. By X-Ray, sonography and C-T scanning, a mass in pararetropharyngeal region (4.5×10 cm) was detected. After FNA and biopsy, plasmacytoma was suggested which confirmed by immunohistochemical staining. This uncommon case should be controlled and even cured by proper diagnosis and radiotherapy.
    Keywords: Extramedullary plasmacytoma, Head, neck tumor, Upper respiratory tract obstruction
  • S. Fallah Tafti*, Kh Mani Kashani, P. Khatibian Page 581
    The significant variation of Antihypertensive drugs and also in extensive clinical studies has led to different ideas about administration of these drugs.In such conditions the acceptability of therapeutic schedulls by the patient considering either the cost or side effects, physician’s ideas and underlying diseases are of the factors which can influence the suitable drug.The objective of this research is to evaluate the influence of such factors such as age, sex, underlying diseases and the physician’s speciality on this choice. In order to achieve this purpose, 38 general physicians, Internists and cardiologists were chosen to accomplish a discriptive and cross-sectional, stratified-random study. The required data of the sheet forms about antihypertensive Drug were fulled by the physicians the collected data from 400 pateints had been analysed in the basis of the goals and the aid of the descriptive statistics. Results of this study on 400 cases showed that blockers are the commonest drugs being used in %48 of cases and the ACE inhibitors for patient with underlying problems these observation indicated that the adminsteration of these drugs compatible with the suggestion pattern of the international advisor committes.
    Keywords: Hypertension, Antihypertensive agents, Utilization
  • M. Firoozrai*, S. Abasian Page 589
    Coronary artery disease (CAD) is the leading cause of death among non-insulin dependant diabetic (NIDDM) Patients. One of risk factor for CAD in dyslipidemia. In regards to high prevalence of NIDDM and CAD among our people, in the present study, levels of lipids and lipoproteins in two groups of patients, CAD+/NIDDM+ group and CAD+/NIDDM- group, were evaluated and compared. The study contained 50 NIDDM patients with CAD by coronary angiography (CAD+/NIDDM+ group) and 50 patients with CAD but without NIDDM (CAD+/NIDDM- group). The study also included a control group without CAD and NIDDM (CAD-/NIDDM- group)comprised 30 healthy subjects. The concentrations of cholesterol and triglyceride and HDL-c in serum were measured by an enzymatic colorimetric assay using an automated analyzer. Serum lipids and lipoproteins were not significantly different in CAD+/NIDDM+ group as compared to CAD+/NIDDM- group. Serum HDL-c was decreased in CAD+/NIDDM+ group compared to the healthy sabjects (P<0.01). We observed the significant increase in TC/HDL-c and LDL-c/HDL-c ratios in CAD+/NIDDM+ and CAD+/NIDDM- groups compared to healthy subjects. In conclusion, we have shown no significant differences in serum lipids and lipoproteins in diabetic patients with CAD compared to non-diabetic patients with CAD, therefor, dyslipidemia does not appear to be correlated with CAD in diabetic patients. However, serum levels of HDL-c and TC/HDL-c and LDL-c/HDL-c ratios in diabetic and non-diabetic patients with CAD were significantly different compared to those of healthy subjects. These results show the importance of these factors as markers for monitoring the progression of CAD.
    Keywords: Coronary artery disease_Type 2 diabetes mellitus_Serum Lipids_Serum Lipoproteins
  • Sh Ghahramani, Sh Bolukani* Page 597
    Among the causes of ascites, there is two kinds, including cirrhotic and malignant ascites that conventional diagnostic method for them is Paracentesis. This method is invasive and time consuming, however sonography is an easy and available method for providing valuable results in a short period of time. The aim of this study is survey of valuability of gallbladder wall sonography in discrimination between cirrhotic and malignant ascites. During the period of 1.5 years, from the patients with complaint of cirrhotic and malignant ascites, who refered to educational hospitals of Iran university we selected 50 patients and gallbladder wall thickness and patterns in them were studied. In all cirrhotic patients, gallbladder wall thickness was more than 5mm, and in 69% of them the wall was thick and Double layered, and in 31% the wall was thick and single layered, However in 71% of patients with malignancy, gallbladder wall thickness was normal. The result of this study was: The use of Sonographic gallbladder wall thickness and patterns as a predictor of cirrhotic and malignant ascites has a significant sensitivity and specificity.
    Keywords: Ascites, cirrhosis, malignancy, sonographic gallbladder wall patterns
  • H. Kamalipour*, A.P. Kazemi, F. Hosseini Page 603
    The Macintosh Laryngoscope has proved itself over half a century and is still one of the most popular laryngoscopes. Even in experienced hands, however, complications can occur notably damage to the maxillary incisors. Damage to teeth is reported to be the most common single reason for complaints against anesthesiologists. Dental injuries could be caused by friction or by contact of the upper teeth with a hard blade during a rigid laryngoscopy there are three major groups of causative factors 1- unfavorable patient anatomy, 2-the skill of the laryngoscopist, 3-the designof the laryngoscope blade. Generally a combination of these factors is responsible. We modified macintosh laryngoscope for redution of dental complication when the optimum visibility of the glottis was obtained.100 elective surgical patients scheduled for general anesthesia with endotracheal intubation, were enrolled in this study. After induction, they were intubated using both the modified and standard macintosh laryngoscope. The distance between the blade and the upper central incisors was measured when the optimum visibility of the glottis was obtained. The visibility was determined according to the Cormack-Lehane grading. All laryngoscopies were performed by the same anesthesiologist. If a spo2 value decreased to less than 90% the measurment of the blade-tooth distance was to be interrupted temporarily while the patients was further ventilatd with 02 100%. Visibility in standard blade were, grade 1=84%, grade 2=11%, grade 3=5% and grade 4=0, and for modified blade were, grade1=38%, grade 2=44%, grade 3=18% and grade 4=0. The first intubation attempt was successful in 72pt (72%) of the modified blade group and in all patients of the standard blade group. The modification resulted in reduction of the forces and damage on the teeth but increased of the laryngoscopic view, also, the modification resulted in reduction of the success of intubation. These results suggest that laryngoscope blade with low proximal step, might be less traumatic than blade in which proximal step is high.
    Keywords: Moified macintosh laryngoscope, Tooth injary, Complication of Endotracheal intubation
  • T. Larijani*, A. Mirzaei, L. Haghighi Page 609
    The selection of this subject is, because of the importance of determination of fetal age for evaluation of the fetal growth and preventing of complication due to preterm delivery, prolonged pregnancy and the absent of the complete conforming of refrence table in this case is by the measure of Iranian fetus, particular in the third trimester. This study which is descriptive and prospective, it has exactly been done for one year in 817 pregnancies (in the second and third trimester) by certain date LMP (last menstrual period). In this study the femur length was measured by real time sonography system by 3/5-5 MHZ probe and then the fetal age was calculated by the use of LMP, then the central indexes and dispersion of obtained data was calculated, and the final forcasting fetal age, was used based on the obtained measures from the way of linear regression statistical and at last the obtained results was compared with Hadlock study result. The obtained results contain the femur length in the fetus of this study is compatible with study of hadlock to 22 week and shorter than fetus under studying of Hadlock from 22 week to term. In attention to the above findings, it is suggested to use of the obtained table from this study to determain Iranian fetus age.
    Keywords: Femur length (FL), Fetal age, Gestational age
  • Kh Mahlooji* Page 615
    Acute respiratory infections (ARI) are a leading cause of childhood illness and death. In most countries, ARI occurs more frequently than other acute illnesses, including diarrhea and tropical disease. WHO estimates that in 1990, ARI caused 4.3 million death in this age group. Pneumonia is responsible for the majority of these deaths. The type and severity of the illness are influenced by several factors including age, season of the year, immune status of the host and Enviromental factors. Most cases of pneumonia are caused by microorganisms but a number of noninfectious causes sometimes, need to be considered, these non infectious causes include but are not limited to aspiration of food or gastric acid, foreign bodies, hypersensitivity reactions, and drug induced pneumonitis. This study was done retrospectively by the study of case records during 1990-1993. 457 cases were hospitalized with primary diagnosis of pneumonia. Diagnosis was made by physical examination, result of chest radiography and culture of blood, urine, and respiratory tract secretions. Description of cases: Of 457 cases that met the criteria for inclusion, age distribution: 0-3 month 147 cases, 4 month-5years 266 cases and 6-16 years 44 cases. Sex distribution male 273 cases, female 184 cases. 30 cases were hospitalized with recrrent pneumonia, in 14 cases there were no definitive cause and in others, asthma, cerebral palsy, gastroesophageal reflux, foreign body, lymphoblastic leukemia esophageal atresia and convulsion were found. the symptoms of the disease by their prevalence were as follows: cough, increased respiratory rate per minute, respiratory distress, poor feeding, vomiting, lethargy and cyanosis. Growth & development. 75% of patients had some degrees of FTT. Temperature. 58.5% of patients had high temperature. Respiratory Rate per minute was increased in 80.1%. Lab test: ESR was elevated in 66%., Bandemia were seen in 147 cases, and cultures were positive in 78 cases asfollow: blood culture in 24 cases, urine in 24 cases, CSF in 9 cases, eye, ear, pustules, respiratory secretions and stool culture in 21 cases were positive. ABG was done and 37 cases had hypoxia and 39 cases had metabolic acidosis. The results of chest radiography finding was diffuse infiltration in all three age groups. Antibiotic treatment was done in 373 cases, and duration of treatment was equal or less than 14 days in (95.7%), and more than 14 days in (4.3%). Mortality rate of pneumonia in this study was 31 cases (7%) because of young age and FTT. As life threatening lower respiratory tract infections do occur especially among infants younger than three months and those with underling conditions such as FTT (that were seen in this study), With appropriate antibiotic therapy instituted early in the course of the illness the mortality rate during infancy and childhood can be reduced.
    Keywords: ARI(Acute Respiratory Infection), Pneumonia, Mortality Rate of Pneumonia
  • A. Malakan Rad*, N. Momtazmanesh Page 623
    Due to the frequency of major thalassemia in our country and cardiac complications secondry to iron overload as one of the most important causes of death in these patients and the absence of any similar study in this region (Kashan city), we studied the cardiac complications in patients with major thalassemia in Kashan in 1999 and 2000. A prospective descriptive study was performed on seventeen patients with major thalassemia. All patients underwent a thorough noninvasive cardiovascular investigation including history taking, physical examination, electrocardiography (ECG), chest roentgenography (CXR) and complete two-dimensional, color M-Mode Doppler echocardiography. Arterial blood pressure and indices of diastolic function by Doppler echocardiography were measured in seventeen age and sex-matched healthy individuals as control group. The obtained data were recorded and standard deviation was calculated. P value less than 0.05 was considered as significant. A study was carried out on seventeen patients (including eleven male and six female) with the age range of 18 months to 25 years old (mean 14 years). Weakness and easy fatiguabiltiy were the most common complaints in the history of patients. In all patients arterial blood pressure was between the 5% and 25% for height, sex and age (significantly lower than the control group) ECG and cardiac size in CXR were normal in 82% and 76% of patients respectively. Abnormal findings in the ECG included left ventricular hypertrophy in two patients and first degree atrioventericular block (not present in the ECG of the same patient at six months ago) in one of the cases. Diastolic and systolic dysfunction were observed in 82% and 11% of cases respectively, by echocardiography. Diastolic dysfunction occurs earlier than systolic dysfunction in patients with major thalassemia and electrocardiography and chest X-Ray are not sensitive tools for early detection of diastolic dysfunction in these patients. Echocardiogarphy is the best noninvasive means for evaluation of ventricular function particularly diastolic function and is recommended for early detection of cardiac complications in these patients.
    Keywords: Major thalassemia, Systolic dysfunction, Diastolic dysfunction, Echocardiography
  • M. Nojomi*, M. Ashrafi, J. Koohpayehzadeh Page 633
    To study the prevalence of infertility, both primary and secondary, also outcome of pregnancy and uptake of medical services about that and some demographic factors in a given population of women. An interview-questionnaire survey of 1200 married women in the age group 40-50 who lived in the west of Tehran. Method of women selection was stratified random sampling. 26 questionnaire excluded because of incorrectly completed. Therefore response rate was 98%. The type of study was cross-sectional. Analysis of data performed by SPSS. Among the 1174 women contacted, 87.3% reported no difficulties in having children. 98 (8.3%) women had primary infertility and 43(3.7%) had secondary infertility (definition of one year). In total 98 (8.3%) women with primary infertility, 80(6.8%) eventually conceived. Of the 43 (3.7%) with secondary infertility only 33(2.8%) conceived. Overall 49(4.2%) of the population were left with an unresolved problem of infertility. Only 63% infertile women had made use of specialist and 7% did not seek medical services. Between use of medical services and occupation and literacy of women were not significant difference. The prevalence of infertility was 12%, although 2/3 of these women eventually conceived. Primary infertility was more common that secondary infertility and only 63% of infertile women attended specialist services.
    Keywords: Infecundity, Primary, secondary infertility, Medical services use
  • C. Noorbakhsh*, S. Rimaz, F. Agahosaini Page 641
    Due to high prevalance of mumps infection in Iran, (in results of no routine vaccination of children with mumps vaccine) and sequale of its that mostly manifestes as meningoencephalitis (M,E) for detection of ferequancy, clinical course and complication of mumps meningo encephalitis in children less than 15 years this longitudinal study was done in mumps meningoencephalitis patients whom admited in pediatric ward of Rasool Akram & Firroz Abadi Hospital in 1995-1997. These patients grouped in Benign and malignant group regard to duration of hospital stay and complication. 70% of all grouped in benign form M.E, that discharged without sequle in 5 th day of admission, Remanant of patients(30%) grouped as malignant M.E, died (1 case) or discharged after 5 days and with sequles (Recurrent convulsion, hydrocephallus, cerebellitis, facial palsy, sensory neural hearing, changes loss…). These two groups compared for age, sex,season, positive CSF findings. Mean age of patients was higher in malignant form than benign form of M.E.Two form of M.E were seen in spring season. Benign form of M.E were higher in spring and summer, but malignant M.E were equal in winter and spring, No cases of malignant form were seen in Autumen. M/F ratio of ME was 4/1, No sex diferrence were seen two groups, positive CSF finding (Aseptic meningitis) was due to benign form. (Pvalue, 0.01) Results compare with studies in developed countries (prevaccination period). It was determined that complication of mumps M.E in this study probably more common than previous studies in developed countries.
    Keywords: Mumps, Meningoencephalitis, Sensory neural hearing loss
  • A. Nikeghbali*, M. Soltan Sangari, P. Saleheyan, A. Rafati Page 649
    This prospective study has been performed to compare antimicrobial effect of Povidone lodine (PVI) and Normal Saline (N/S) on conjunctival flora by washing the culdesac before starting intraocular surgery in Rasool-Akram Hospital from July 1999 to July 2000. 100 eyes that underwent intraocular surgery were included for this study randomly (67 cases cataract surgery and 33 cases vitrectomy). From each eye in 2 phases specimens were taken and cultured in blood agar, Macconkey agar, sabouraud dextrose agar & thioglycollate medias. In first stage before prep & drep specimen was taken & then culdesac washed by 10cc N/S or 10cc 5% PVI for 1 minut in each group respectively. Second specimen was taken at the end of the operation. Culture specimen were studied and reported by microbiologist results classified and underwent statistical analysis by X2 tests. Microorganisms grew up from 85% of 1 st stage culture and it was staph epidermidis mainly. Overall use of PVI has decreased growth of microorganism significantly in comparision to N/S (76.2% in PVI group versus 46.5% in N/S group). In cataract surgery group there was no significant difference between PVI and N/S (75% versus, 55.2% respectively) but in vitrectomy group this difference was significant (78.6% versus, 28.6% respectively P=0.021). If operation time was longer than 2 hours there was significant difference (75% in PVI group versus 35.3% in N/S group) between N/S and PVI groups (P=0.037). PVI is safe, cheep, available, with least side effects and has good bactericidal effect if used for culdesac washing at the begining of intraocular surgeries, especially if operation time takes longer than 2 hours.
    Keywords: Povidon Iodine (PVI), Conjunctival washing, Intraocular surgery, Conjunctival normal flora