فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1389)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر رضا طلایی خوزانی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، محمدرضا طلایی خوزانی، مسعود بهشتی صفحه 111
    زمینه وهدف
    هدف از انجام این تحقیق تعیین ضرایب بیوسینتیک فرآیند حذف نفت توسط میکروارگانیسم جدا شده درتحقیقات قبلی از سویه سودوموناس آئروژنوزا بر اساس معادله مونود بود
    روش بررسی
    در این مطالعه پارامترهای سینتیکی فرآیند حذف بیولوژیکی نفت توسط میکروارگانیسمی از سویه سودوموناس آئروژنوزا که قبلا در تحقیقات منتشر شده قبلی از خاک پمپ بنزین جداسازی شده بود و برای تجزیه ترکیبات نفتی مورد استفاده قرار گرفته بود، تعیین گردید. میکروارگانیسم ها در این مطالعه در محیط کشت مایع که حاوی نفت خام به عنوان تنها منبع کربن بود رشد یافتند. در نهایت با تعیین مقدار میکروارگانیسم و غلظت نفت ضرایب بیوسنتیک مشخص شدند. برای این امر از معادله اصلاح شده مونود استفاده شد.
    یافته ها
    . ورود ترکیبات نفتی به محیط زیست در کلیه مراحل مختلف استخراج، حمل و نقل، نگهداری و... در صنایع نفت امکان پذیر است. بدین سبب محققین فراوانی بر روی حذف ترکیبات نفتی در محیط به روش های گوناگون فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مطالعه نموده اند. از جمله روش های مورد استفاده در حدف ترکیبات نفتی از محیط، روش های بیولوژیکی می باشد که به دلیل سادگی و اقتصادی بودن معمولا بیش از سایر روش ها مورد مطالعه قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه پل ارتباطی بین نتایج حاصل از مطالعات آزمایشگاهی و کاربردهای صنعتی حذف بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب، تعیین ضرایب بیوسینتیک است، مطالعات بیوسینتیک برای تکمیل نتایج تحقیقات قبلی انجام پذیرفت. در این مطالعه میزان kd برابر 107/0 بر معکوس روز، Y برابر با 882/0 میلی گرم بر لیتر، k برابر با 39/9 بر معکوس روز و در نهایت Ks برابر با 3/169 میلی گرم بر لیتر در روز محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: نفت خام، تجزیه بیولوژیکی، ضرایب بیوسینتیک، تصفیه فاضلاب
  • محمد ملکوتیان، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، محمد احمدیان، مهشید لؤلؤیی صفحه 123
    زمینه و هدف
    در بسیاری از کشورهای جهان شیرابه زباله بدون هیچ گونه تصفیه ای در محیط رها می شود و به دلیل ترکیب متفاوت شیرابه زباله در مکان های مختلف، تاکنون روش تصفیه یکنواختی برای آن ارائه نشده است. عدم کنترل و بی توجهی نسبت به تصفیه و دفع صحیح شیرابه موجبات آلودگی محیط را فراهم می آورد. هدف از این مطالعه کاربرد فرآیند فنتون برای کاهش آلاینده های شیرابه زباله شهر کرمان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه شیرابه زباله جمع آوری شده از خودروهای جمع آوری زباله شهر کرمان طی دو مرحله مورد تصفیه قرار گرفت. در مرحله اول جهت تصفیه مواد آلی قابل تجزیه زیستی، بر اساس خصوصیات محل دفن پسماند های شهر کرمان پایلوتی ساخته شد و شیرابه خام در داخل این پایلوت به صورت بی هوازی تصفیه شد. درمرحله بعد شیرابه مورد تصفیه در پایلوت، با استفاده از فرآیند فنتون مورد تصفیه قرار گرفت و تاثیر پارامترهایی pH، زمان تماس، مقدار بهینه آهن دو ظرفیتی ((Fe2+ و مقدار بهینه پراکسید هیدروژن (H2O2) بر آن نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    راندمان حذف TSS، BOD5 وCOD در اثر تصفیه بی هوازی شیرابه در پایلوت به ترتیب برابر با 62%، 96% و 89% بود. نسبت BOD5/COD نیز از 6/0 در شیرابه خام به 2/0 در شیرابه تصفیه شده، کاهش یافت. حداکثر راندمان حذف COD برابر 78% در 3= pH، زمان تماس=min 75، mg/L 1400 =Fe2+ و mg/L2500 = H2O2 حاصل شد. نسبت BOD5/COD روند افزایشی داشت و از 2/0 به 51/0 افزایش یافت که حاکی از افزایش تصفیه پذیری زیستی شیرابه پس از انجام فرآیند فنتون بود.
    نتیجه گیری
    کیفیت شیرابه از لحاظ آلودگی های موجود درآن به وسیله تصفیه زیستی بی هوازی و تصفیه با فرآیند فنتون میزان زیادی بهبود یافت. تصفیه زیستی به تنهایی برای کاهش آلودگی های شیرابه زباله کافی نبود و مقادیر آلودگی های شیرابه پس از تصفیه زیستی و فرآیند فنتون به میزان زیادی کاهش پیدا کرد. مهمترین مزیت فرآیند فنتون کاهش مواد آلی مقاوم، ترکیبات سمی و همچنین افزایش تجزیه پذیری زیستی شیرابه زباله است.
    کلیدواژگان: فرآیند فنتون، تصفیه بی هوازی، شیرابه زباله، شهر کرمان
  • محمد مهدی امین، بهزاد جابریان، محسن سعدانی، رضا هادیان، غلامرضا بنیادی نژاد، عباس خدابخشی صفحه 135
    زمینه و هدف
    کربن فعال پودری PAC به عنوان جاذب مناسبی برای مواد آلی شناخته شده است. هدف از این تحقیق بررسی میزان کارایی استفاده از کربن فعال پودری درحذف کربن آلی محلول DOC در تصفیه خانه آب اصفهان می باشد.
    روش بررسی
    افزایش PAC در سه مسیر تصفیه خانه شامل: 1) آبگیر تا ورودی تصفیه خانه 2) آبگیر تا خروجی تصفیه خانه 3) حوضچه اختلاط تا خروجی، توسط دستگاه جار شبیه سازی گردید و پارامترهای DOC، میزان جذب UV254 اندازه گیری و پارامتر SUVA و ایزوترم جذب کربن فعال برای نمونه ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    تزریق کربن فعال در دوزهای 100، 80، 60، 40، 20 میلی گرم در لیتر باعث پایین آمدن مقدار DOC و همچنین کاهش میزان جذب UV254 نمونه های برداشت شده از تمام مسیرها شد. میانگین این کاهش از آبگیر تا خروجی تصفیه خانه (مسیر دوم) بیشترین مقدار بوده (9/3 8/69 درصد) و فرایند متداول تصفیه خانه قابلیت حذف 35% از DOC را دارا بود. مسیر سوم دارای راندمان حذف (5/7 55%) بود. نتایج جذب کربن فعال از ایزوترم جذب فرندلیخ تبعیت می نمود.
    نتیجه گیری
    شبیه سازی افزودن کربن فعال در حوضچه اختلاط سریع همراه با منعقد کننده (مسیر سوم) دارای راندمان حذف کمتری از میزان مورد انتظار بود که دلیل این امر را میتوان به کاهش تخلخل کربن فعال به علت اثر منعقدکننده روی آن نسبت داد. همچنین بر اساس راندمانهای مسیرهای مختلف، افزودن کربن فعال در محل آبگیر مناسب تر می باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، کربن آلی محلول، کربن فعال پودری، تری هالومتان ها
  • حاتم گودینی، عباس رضایی، فاطمه بیرانوند صفحه 143
    زمینه و هدف
    نیترات یکی از آلاینده های مهم آب می باشد که می تواند بر سلامتی انسان و حیوانات اثر و باعث اتروفیکاسیون منابع آب گردد لذا ممکن است حذف آن از منابع آب به وسیله سیستم های تصفیه لازم باشد. در این مطالعه، دنیتریفیکاسیون هیدروژنوتروفیک با استفاده از هیدروژن تولیدی توسط آهن ظرفیت صفر برای حذف نیترات و امکان پذیری استفاده از آن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت منقطع در بطری های 250 میلی لیتری در دمای oC 35-20 در شرایط آنوکسیک انجام شده است. غلظت اولیه نیترات در mg N/L 20 تنظیم و در سه سری مجزا مورد آزمایش قرار گرفت. محیط های سری اول شامل باکتری های دنیتریفایر و Fe0، محیط های سری دوم فقط Fe0، و به محیط های سری سوم هیچ ماده ای اضافه نشده و به عنوان کنترل مورد استفاده قرار گرفته است. اثر Fe+2 و درجه حرارت نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان داده است که در راکتور حاوی باکتری ها و Fe0، در طی دو روز 97 درصد نیترات احیا شده است در حالی که در محیطی که فقط از آهن ظرفیت صفر استفاده شده است فقط 30 درصد کاهش در دمای 30 درجه سانتیگراد را نشان داده است. Fe+2 تولیدی در اثر خوردگی Fe0 نیز می تواند به عنوان دهنده الکترون برای نیترات عمل نماید. احیای بیولوژیکی و شیمیایی نیترات متاثر از دما بوده و با کاهش دما میزان احیا نیترات کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داده است که استفاده از Fe0 به عنوان منبع الکترون برای احیای بیولوژیکی نیترات قابل کاربرد بوده و استفاده از آن مضرات همراه با دنیتریفیکاسیون بیولوژیکی معمول نظیر لجن تولیدی و گاز هیدروژن قابل انفجار را تا حدی مرتفع می نماید.
    کلیدواژگان: دنیتریفیکاسیون، هیدروژنوتروفیک، آهن ظرفیت صفر، یون هیدروژن
  • افشین ملکی صفحه 153
    زمینه و هدف
    رنگزاهای آزو به عنوان دسته ای از رنگزاها، کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارند که پتانسیل جهش زایی و سرطان زایی برخی از این نوع رنگزاها معلوم شده است. این مطالعه به منظور بررسی میزان تجزیه رنگزای راکتیو قرمز 198 توسط فرایند های فتولیز، التراسونولیز، فتولیز پراکسید هیدروژن و التراسونولیز پراکسید هیدروژن انجام شد.
    روش بررسی
    فرایند فتولیز با استفاده از یک فتوراکتور مجهز شده به یک لامپ کم فشار بخار جیوه (طول موج کوتاه) و با توان 55 وات و فرایند التراسونولیز توسط یک سونوراکتور مجهز شده به یک مبدل صفحه ای 42 کیلو هرتز با توان 170 وات در مقیاس آزمایشگاهی با تاکید بر اثرات انواع پارامترهای موثر بر روی روند رنگبری و راندمان تخریب رنگ انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که راندمان حذف رنگزا توسط فرایندهای التراسونولیز و التراسونولیز پراکسید هیدروژن بسیار کم و قابل صرف نظر است. تقریبا حذف کامل رنگزای راکتیو قرمز 198 با غلظت اولیه 20 میلی گرم در لیتر در فرایند فتولیز پراکسید هیدروژن بعد از مدت زمان 10 دقیقه بدست آمد. همچنین مشخص شد که pH پایین و غلظت کمتر رنگزا برای تجزیه مناسب تر است و هر گونه افزایش در غلظت اولیه رنگزا منجر به کاهش سرعت تخریب می شود. هم چنین نتایج حاصل نشان داد که ثابت های سینتیکی فرایندهای التراسونولیز و فتولیز به ترتیب از درجه اول کاذب و درجه اول پیروی می نمابد.
    نتیجه گیری
    فرایند فتولیز پراکسید هیدروژن در خصوص تجزیه رنگ نسبت به سایر فرایندها بسیار موثر تر عمل می کند و سرعت واکنش نسبت به پارامترهای بهره برداری حساس بوده و با افزایش دز پراکسید هیدروژن تا غلظت 15 میلی مول افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فرایند اکسیداسیون پیشرفته، فتولیز، التراسونولیز، رنگبری، راکتیو قرمز 198
  • محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، قادر غنی زاده، محبوبه دهواری، مریم ابوترابی، طاهره جاسمی زاد صفحه 165
    زمینه و هدف
    رنگ ها، ترکیبات آلی با ساختار پیچیده هستند که به دلیل سمیت، سرطان زایی وعدم قابلیت تجزیه بیولوژیک یکی از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی محسوب می شوند. هدف این مطالعه بررسی امکان سنجی استفاده از پرسولفات پتاسیم در حضور نور خورشید جهت حذف رنگ راکتیو آبی 19 محیط های آبی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه درمقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته با استفاده از راکتورهایی با حجم 200 میلی لیتر انجام گرفت. در این تحقیق اثر pH، غلظت پرسولفات پتاسیم، غلظت اولیه رنگ و زمان واکنش فتوشیمیایی بر حذف رنگ راکتیو آبی 19 بررسی شد. برای تهیه غلظت های اولیه مختلف فاضلاب جرم های متفاوتی از پودر خشک رنگ مورد نظر در آب شهر حل شد. راکتورها درمحدوده زمانی ساعات 11 صبح تا 14 عصر در معرض تماس نور طبیعی خورشید قرارگرفتند. طول موج حداکثر جذب رنگ مورد نظر(max λ) با استفاده از اسپکتروفتومتر (Unico 2100) تعیین و غلظت رنگ در نمونه های مورد آزمایش با استفاده از منحنی استاندارد تهیه شده در طول موج 592 نانومتر و معادله بهترین خط برازش آن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر اساس آنالیزطیف جذبی، max λ رنگ مورد نظر 592 نانومتر تعیین شد. متوسط شدت پرتو ماورای بنفش ساطع شده از خورشید معادل 6/54 میکرو وات بر سانتی مربع تعیین گردید. نتایج نشان داد که پرسولفات پتاسیم به صورت مجزا با زمان تماس 3 ساعت می تواند 2/38 درصد رنگ مورد نظر را حذف نموده و با کاهش pH راندمان حذف رنگ افزایش می یابد. بر اساس این نتایج میزان راندمان حذف رنگ برای زمان تماس 3ساعت و pH 4، 6 و 8 به ترتیب 2/98، 5/88 و 5/78 درصد تعیین شد. بررسی اثر غلظت پرسولفات پتاسیم در حذف رنگ نیز نشان داد که با افزایش غلظت پرسولفات پتاسیم راندمان حذف افزایش یافته و میزان حذف طی زمان 3 ساعت و غلظت1 تا5 میلی مول در لیتر به ترتیب75، 86، 92، 95 و 2/98 درصد است. واکنش حذف رنگ راکتیو آبی 19 با این فرایند یک واکنش درجه یک می باشدکه ثابت سرعت آن معادل min-1 01/0 است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلات بهره برداری فرایندهای فتوکاتالسیتی غیر همگن در جداسازی عوامل فتوکاتالیست، هزینه بهره برداری و نگهداری سیستم های فتوکاتالیستی با منبع نور مصنوعی، استفاده از فرایند فتوکاتالیستی همگن با پرسولفات پتاسیم و نور طبیعی خورشید می تواند به عنوان یک گزینه جهت حذف رنگ از فاضلابهای صنایع نساجی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون فتوشیمیایی، پرسولفات پتاسیم، نور خورشید، رنگ راکتیوآبی 19، محیط های آبی
  • رضا شکوهی، امیرحسین محوی، ضیاءالدین بنیادی صفحه 177
    زمینه و هدف
    سیانید یک ماده بسیار سمی است که بطور معمول از ترکیبات معمول در فاضلاب صنایع متعددی از جمله آبکاری، استخراج معدن فلزات، فلزکاری و تمیزکاری فلزات وجود دارد. ورود این ماده به محیط زیست مخاطرات بهداشتی زیادی را به همراه دارد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه کارایی فناوری سونوشیمیایی و فتوسونوشیمیایی جهت حذف سیانید از محیط آبی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از یک دستگاه مولد امواج فراصوت با توان 500 وات در دو فرکانس 35 و 130 کیلوهرتز و یک لامپ 125 وات جیوه ای با فشار کم استفاده شده است. غلظت سیانید در تمام آزمایشات 5/2 تا 75 میلی گرم در لیتر بوده است. در این تحقیق اثر فاکتورهای pH محیط آبی، غلظت اولیه سیانید و مدت زمان فرایند بر کارایی حذف مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که ماکزیمم کارآیی حذف سیانید در فناوری سونوشیمیایی (فرکانس 130 کیلوهرتز، زمان تماس 90 دقیقه، pH=11 و با غلظت 5/2 میلی گرم بر لیتر سیانید) به 71% رسیده است در حالیکه در شرایط مشابه با فناوری فتوسونوشیمیایی کارایی حذف به 74% رسیده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که کارایی فرایند فتوسونیک جهت حذف سیانید از محیط آبی بیشتر از فرایند سونوشیمیایی است. ضمنا راندمان حذف سیانید توسط هر دو فرایند با pH، فرکانس و زمان ماند رابطه مستقیم و با غلظت سیانید رابطه عکس دارد.
    کلیدواژگان: سیانید، فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته، فتوسونوشیمی، سونوشیمی
  • مهدی احمدی مقدم، هدی امیری صفحه 185
    زمینه و هدف
    فنل و فرمالدهید از جمله مواد اصلی تشکیل دهنده فاضلاب صنایع تولید کننده رزین هستند. به علت سمیت این ترکیبات، وجود آنها در واحدهای تصفیه بیولوژیکی مانع از عملکرد طبیعی جمعیت های میکربی می شود. در نتیجه بر فرایندهای تصفیه بیولوژیکی تاثیر منفی می گذارند. هدف از این مطالعه بررسی فرایند الکتروکواگولاسیون در حذف TOC از فاضلاب صنایع تولید رزین فنل فرمالدهیدی با استفاده از الکترودهای آلومینیومی است.
    روش بررسی
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی است که به صورت پایلوت اجرا گردید. نمونه فاضلاب پس از تنظیم مقایر pH، هدایت الکتریکی و شدت جریان مورد نظر به درون راکتور حاوی چهار عدد الکترودهای آلومینیومی وارد شد. الکترودها به یک دستگاه منبع تغذیه الکتریکی با جریان مستقیم (V40-0، A3-0) متصل شدند. نمونه ها پس از گذشت مدت زمان منظم، از میانه راکتور جهت اندازه گیری TOC جمع آوری شدند. نمونه های جمع آوری شده با استفاده از دستگاه آنالیزTOC اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که شرایط بهینه جهت حذف TOC، شدت جریان A/m2 150، pH طبیعی فاضلاب (4) و هدایت الکتریکی ms/cm 3 است. در این شرایط میزان انرژی مصرفی kWh/m3 5/22 بعد از 60 دقیقه زمان واکنش بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که فرایند الکتروکواگولاسیون در پیش تصفیه فاضلاب های صنایع تولید رزین فنل فرمالدهیدی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الکتروکواگولاسیون، فاضلاب های صنعتی، کربن آلی کل
  • سعید ناظمی، علیرضا عسگری، مهدی راعی صفحه 195
    زمینه و هدف
    سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم هستند. آلودگی سبزیجات به فلزات سنگین از طریق آب آلوده می تواند منجر به تجمع زیستی در بدن مصرف کنندگان گردد به همین منظور در این مطالعه میزان فلزات سرب،کروم،کادمیوم، آرسنیک و روی در سبزیجات پرورشی حومه شهر شاهرود در سال 1387 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و 150 نمونه سبزی در طی 3 ماه، هر ماه 50 نمونه، به طور تصادفی برداشت گردید و پس از آماده سازی از دستگاه جذب اتمی برای تعیین میزان فلزات و از نرم افزار SPSS با سطح معناداری 05/0 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرب، کروم، کادمیوم و روی در گونه های مختلف سبزیجات با یکدیگر متفاوت و اختلاف از نظر آماری معنادار است((p<0/001. اختلاف معناداری بین میانگین غلظت آرسنیک مشاهده نشد (p =0.173). با حدود اطمینان 95% میانگین غلظت سرب، کروم و کادمیوم موجود در سبزیجات با حدود استاندارد مجاز مواد غذایی از طریق گیاهان هم خوانی ندارد. آرسنیک اختلاف چندانی با حدود استاندارد ندارد و روی موجود در سبزیجات با بازه (mg/Kg74/188و7/151)در محدود استاندارد قرار دارد.
    نتیجه گیری
    به جز فلزات روی و آرسنیک میانگین غلظت کروم، کادمیوم و سرب بیشتر از محدود استاندارد ارائه شده توسط FAO & WHO برای گیاهان می باشد. پساب های شهری و صنعتی علت اصلی آلودگی سبزیجات پرورشی مزارع حومه شهر شاهرود به فلزات سنگین می باشد و توصیه می شود از آبیاری سبزیجات با آب آلوده به هر نحو جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سبزیجات پرورشی، شهرستان شاهرود
  • احمد علی پوربابایی، فرید کرمی، عارف امیرخانی، بهنام رجب پور صفحه 203
    زمینه و هدف
    وبا واقعی با مشخصات بالینی تقریبا همیشه به وسیله گروه های سرمی O1 و O139 ایجاد می شود و بیماری بالینی مشابهی به صورت تک گیر، توسط گروه های غیر O1 نیز ظاهر می شود. نظر به اهمیت شرایط اقلیمی و محیطی در انتشار و فراوانی ویبریو کلرا، هدف از این پژوهش بررسی وضعیت پراکندگی ویبریوکلرا در نمونه های محیطی مناطق مختلف شهر قم و ارتباط آن با مبتلایان می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مجموعا5220 نمونه محیطی از 12 منطقه مختلف شهر قم و 60 نمونه بالینی در طی فصل مختلف سال 1385 از نظر وجود ویبریوکلرا و وضعیت بیماران با روش های استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه از نوع توصیفی و منطقی بوده و داده ها پس از ثبت و ورود به محیط رایانه با تست های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از نظر تعداد موارد Nag بیش ترین فراوانی مربوط به بخش های امامزاده ابراهیم، شیخ آباد و خیابان شاهد از مناطق خاک فرج و نیروگاه است و کم ترین فراوانی مربوط منطقه سالاریه به دست آمد. از لحاظ توزیع فراوانی وضعیت آلودگی نمونه در بین 7 نمونه مختلف فراوانی سویه های Nag در پساب، فاضلاب و سبزیجات بیش ترین و در آب شرب کم ترین است که برحسب آزمون تطابق نظری با p<0.05 این اختلاف معنی دار است. نتایج مربوط به توزیع فراوانی مطلق وضعیت بیماران مبتلا در هر بخش منطقه 4 برحسب جنسیت نشان داد که بیش ترین درصد آلودگی به بخش های امامزاده ابراهیم، شیخ آباد و شاهد از منطقه نیروگاه در فصل تابستان اختصاص دارد و از مناطق 72 تن و شهرداری هیچ مورد آلودگی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن تعداد مبتلایان و بیماران در همین مناطق و نتایج دیگر محققین مبنی بر افزایش فراوانی سویه های غیر O1 در محیط در هنگام اپیدمی، بنابرین می توان یک ارتباطی بین انتشار سویه های ویبریوکلرا O1 و فراوانی سویه های غیر O1 در این مطالعه نتیجه گیری نمود.از طرف دیگر، از هیچ یک از نمونه های بالینی و محیطی، ویبریوکلرا O1 جدا نشد، بنابرین احتمالا ناقلین ناقه در شهر قم، نمی تواند عامل اصلی ظهور مجدد این بیماری باشد.
    کلیدواژگان: ویبریوکلرا، Nag، آب و پساب، سبزیجات، زیستگاه خاکی
  • محمدرضا منظم، مهدیه نادرزاده، پروین نصیری، سمانه مومن بالله فرد صفحه 213
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر به کاربرد مانع های صوتی توجه زیادی شده است. مانع های صوتی به عنوان یک راهکار کنترل صوت می توانند با افزایش افت صدا گیرنده ها را در مقابل نوفه محافظت کنند. این مقاله نتایج بررسی عملکرد آکوستیکی پخش کننده (PRD) را روی مانع T شکل زیست محیطی ارایه می کند.
    روش بررسی
    جهت پیش بینی افت صدای مانع های مورد آزمایش از روش عنصر مرزی دو بعدی استفاده شد. همچنین نتایج به دست آمده از مانع سفت با مانع پوشیده شده با(QRD) مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    کاهش فرکانس طراحی(PRD) آثار فرکانس را به سمت فرکانس های پایین ترهدایت می کند که بدین صورت افت صدا در شبکه A نیز بهبود می یابد. از طرفی کاربرد وایر مش با مقاومت موثر در سطح فوقانی (PRD)، بازده مانع های پخشنده را بالا می برد. با این وجود به کارگیری وایر مش برروی یک مانع (PRD)با مقاومت جریان بیش از امپدانس صوتی ویژه هوا، باعث کاهش چشم گیر عملکرد مانع پخش کننده در محدوده باند فرکانس پهن می شود. در نواحی دور و نزدیک به زمین عملکرد مانع T شکل با پوشش (PRD)در فرکانس 200 هرتز بهتر از عملکرد مانع های (QRD)معادل آن می باشد. میزان بهبود ناشی از استفاده مانع((PRDدر مقایسه با مانع سفت معادل آن در نواحی دور از زمین حدود 2 تا 3 دسی بل می باشد. در حالی که این بهبود نسبت به مدل مانعQR4 به 4 تا 6 دسی بل هم می رسد.
    نتیجه گیری
    عملکرد موانع در صورت به کارگیری (PRD) بر روی سطح مانعT شکل در مقایسه با کاربرد پوشش سفت و (QRD) در گیرنده های مورد بررسی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: مانع صوتی، لایه مقاوم، مانع T شکل، PRD
  • رضا دهقانزاده ریحانی، حسن اصلانی*، بهزاد افشارفروغ شمس، بهاره قریشی صفحه 227
    زمینه و هدف

    به دلیل محدود بودن منابع قابل دسترس آب، کاهش میزان نزولات جوی، افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی و گسترش صنایع، استفاده بهینه از منابع موجود آب و جلوگیری از آلودگی آن که در جهت توسعه پایدار و حفظ محیط زیست و سلامت و بهداشت عمومی می باشد به یک امر غیر قابل اجتناب و ضروری تبدیل شده است. هدف از این مطالعه نشان دادن وضعیت کیفی رودخانه مهران رود و تعیین آلوده بودن یا آلوده نبودن آن به فاضلاب شهری و ارزیابی و طبقه بندی آن بر اساس شاخص بین المللی کیفیت آب و نهایتا ارایه راهکارهای مدیریتی برای بهبود کیفیت آن می باشد.

    روش بررسی

    پیمایش مسیر عبور رودخانه مهران رود از سرچشمه تا محل حوزه آبریزی که وارد آن می شود به منظور تعیین نمودن محل های دقیق انشعابات رودخانه، ورود رواناب های داخل شهری و اتصال فاضلاب های شهری صورت گرفت. در این پیمایش تصمیمات لازم در خصوص محل های نمونه برداری و نیز مشخص نمودن نقاط بحرانی و تاثیرگذار در کیفیت رودخانه انجام و سپس برنامه نمونه برداری برای آنالیز خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی اجرا گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف معیار مقادیر BOD5، COD، TSS، NO3، DO، pH، کدورت و رنگ بترتیب برابر 30±80، 58±155، 637±1013، 2±3/7، 5/3±5/4 میلی گرم در لیتر، 1±2/7، 238±385 NTU و 70±122 TCU می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه مشخص شد که این رودخانه کاملا آلوده به فاضلاب های شهری و غیربهداشتی می باشد. شاخص کیفی آب در گستره 41-52 در تغییر بوده و آب این رودخانه در زمره آب های طبقه 4 قرار دارد. بنابراین آب این رودخانه در حال حاضر در وضعیت بسیار خطرناک و یا سمی قرار داشته و برای شرب اصلا قابل استفاده نبوده و یا نیاز به تصفیه های خیلی اختصاصی دارد.

    کلیدواژگان: مهران رود، بار آلودگی، فاضلاب، کیفیت آب
|
  • A.R.Talaie Khozani, N. Jafarzadeh Haghighi Fard, M.R. Talaie Khozani, M. Beheshti Page 111
    Backgrounds and
    Objectives
    Oil pollution can be generated as a result of spillage, leakage, discharge, exploration, production, refining, transport and storage of crude oil and fuels in the environment. Consequently, many researchers have developed and studied the chemical, physical and biological methods to degrade crude oil. Among them, the biological treatments are the most interesting as they are simple and economical methods. The aim of this study was to determine biokinetic coefficients of crude oil degradation by pseudomonas aerogenusa. This microorganism was isolated in our previous work.
    Materials And Methods
    In this study the bio-kinetic coefficients of crude oil biodegradation were evaluated. Pseudomonas aerogenusa bacteria which had been isolated from the soil sample taken from a gas station in our previous work were used in this study. This microorganism was cultured in the liquid medium containing crude oil as sole carbon source. Finally with determining the amount of microorganisms and crude oil concentration during biodegradation process, the bio-kinetic coefficients based on modified Monod equation were calculated.
    Results
    bio-kinetic coefficients obtained from laboratory studies are vital factors in industrial applications. As a result, the bio-kinetic study was performed to find bio-kinetic coefficients for biodegradation of crude oil using the isolated bacteria. The results showed that, Y, k and were equal 0.107, 0.882, 9.39 and 169.3 respectively.Coculusion:Our results showed that pseudomonas aerogenusa is usable for treatment of oily wastewaters in the full scale facility. Results of this study indicated bio kinetics confections.
  • M. Malakootian, N. Jafarzadeh Haghighi Fard, M. Ahmadian, M. Loloei Page 123
    Backgrounds and
    Objectives
    Untreated leachate is discharging into the environment in the many countries of worldwide. Leachate treatment methods have not been unified so far due to variable composition of leachate. Moreover, the uncontrolled management of leachate, cause many environmental dissociates. The aims of this study apply the Fenton process to decrease the pollutants of Kerman leachate.
    Materials And Methods
    Rawleachatewas obtained fromcompactor vehicles used for the collection of Kerman city solid waste, before final disposal. In order to removal of biodegradable organic compounds, a rector was built based on characteristics of landfill Kerman city and raw leachate underwent anaerobic treatment in this pilot. In the next stage, treated leachate in the pilot, was affected by Fenton process. The optimized parameters in Fenton process including pH, reaction time and dosage of H2O2 and Fe2+ were also studied.
    Results
    The results showed that TSS, BOD5 and COD decrease to 62*, 96*and 89*, respectively, after 60 days treatment in the pilot. BOD5/COD ratio also decreased from 0.6 to 0.2 in anaerobic treated leachate. In optimum condition (pH=3, reaction time=75 min, Fe2+=1400 mg/L and H2O2 = 2500 mg/L) maximum COD removal was 78 * by Fenton process. BOD5/COD ratio increased from 0.2 to 0.51 which showed an increase in biodegradability of leachate as a result of Fenton process.
    Conclusion
    anaerobic biologically treatment followed by Fenton processes could be assumed as an efficient process that could improved the leachate quality. Biological treatment to reduce leachate pollution alone was not enough. The most important Fenton process advantage is reduction of refractory and toxic leachate compounds and increasing leachate.s biodegradability
  • M.M. Amin, B. Jaberian, M. Saadani, R. Hadian, G.R. Bonyadi Nejad, A. Khodabakhshi Page 135
    Backgrounds and
    Objectives
    Powdered Activated$ carbon is known as a suitable absorbent for organic materials. The aim of this research is evaluation of Powdered Activated-Carbon (PAC) efficiency in removal of Dissolved Organic Carbon (DOC) in water treatment in Isfahan.
    Materials And Methods
    The increase of PAC for DOC reduction has done in three paths in the Isfahan water treatment plant (WTP). These paths including: 1) Intake up to entrance of WTP 2) Intake to exit ofWTP 3) Between entrance and exit of waterworks. The paths were simulated by the Jar test system. Then DOC and UV254 absorption were analyzed and SUVA parameter for samples and activated-carbon adsorption isotherm was calculated.
    Results
    The injected PAC doses of 20,40,60,80 and 100 mg/l caused decreasing in DOC and UV254 absorption in every sample in all paths. The average of this decrease, from intake to WTP.s exit (second path) was the greatest 69.8± 3.9%and the commonWTP process had capability of removing 35% of DOC. The first path also showed that PAC can reduce 33± 2% DOC of raw water by itself. Activated-carbon absorption results were adhered from Freundlich adsorption isotherm.
    Conclusion
    In the third path therewas lessDOCremoval efficiency than exceptedwhen Activated- Carbon injected in rapid mixed basin with coagulant. Powdered activated carbon porosity reduction due to effect of coagulant can be the reason for this issue.Also according to different paths, the point of intake is more suitable for powdered activated carbon addition
  • H. Godini, A. Rezaee, F. Beranvand Page 143
    Backgrounds and
    Objectives
    Nitrate is a water contaminant that can cause health problems in human and animals, in addition to eutrophication of the water body. So, Nitrate-contaminated water may be treated by treatment systems. In this study, hydrogenotrophic denitrification using hydrogen produced by Fe0 as an electron donor to nitrate removal was evaluated to assess the feasibility of employing Fe0 in the biological nitrate treatment.Materials and
    Methods
    Batch experiments were conducted using 250 ml amber bottles at 20-35oC under anoxic conditions. The nitrate concentration in each reactor was 20 mg N/L and triplicate samples were prepared for the following treatment: Fe0 plus cells, Fe0 only, and control. The effect of Fe+2 and temperature on nitrate reduction was evaluated.
    Results
    97 percent of Nitrate was reduced within 2 day in a Fe0-cell reactor, while only 30% of the nitrate was abiotically reduced over 2 day at 30 oC. Fe+2, which is produced during anaerobic iron corrosion in the Fe0-cell system, might act as an electron donor for nitrate. Abiotic reduction and microbial reduction of nitrate was significantly affected by temperature conditions. The reduction rate decreased as the temperature deceased.
    Conclusion
    This study demonstrated the potential applicability of employing Fe0 as a source of electrons for biological nitrate reduction. Use of Fe0 for microbial nitrate reduction can obviate the disadvantages associated with traditional biological denitrification that relies on the use of organic substrates or explosive hydrogen gas.
  • A. Maleki Page 153
    Backgrounds and
    Objectives
    Carcinogenic and mutagenic potential of some azo dyes as a category of common dyes in different types of industries has been reported. The degradation of one commercially available dyestuff [C.I. Reactive Red 198 (RR 198)] by means of ultraviolet radiation (UV), ultrasonic irradiation (US), UV/H2O2 and US/H2O2 processes was investigated.
    Materials And Methods
    Photolysis process was accomplished in a laboratory-scale batch photoreactor equipped with an 55W immersed-type low-pressure mercury vapour lamp (UVC) and sonication in a sonoreactor with low frequency (42 kHz) plate type transducer at 170W of acoustic power with emphasis on the effect of various parameters on decolouration and degradation efficiency.
    Results
    Initial results showed that, color removal efficiencies by US and US/H2O2 processes were negligible. Almost complete disappearance of RR 198 (20 mg/L) in UV/H2O2 process was possible to achieve after 10 min of irradiation. It is found that lower pH and lower concentration of dye favor the dye degradation. Hence any increase in initial dye concentration results in decreased decolouration rates. Also, the experimental results indicated that the kinetics of sono-oxidation and photo-oxidation processes fit well by pseudo-first order kinetics and first order reaction kinetics, respectively.
    Conclusion
    It is concluded that UV/H2O2 reaction was more effective than other reactions in bleaching and the reaction rate was sensitive to the operational parameters and increased with increasing H2O2 concentration up to 15 mM.
  • M.T. Ghaneian, M.H. Ehrampoush, Gh Ghanizadeh, M. Dehvary, M. Abootoraby Page 165
    Backgroundand
    Objectives
    Dyes are organic compoundswith complex structures,which due to toxicity, carcinogenicity and nonbiodegredabity, this type of pollutants is one of the most important pollutants of the environment. The goal of this researchwas to study the feasibility of the application of solar irradiation in presence of potassium persulfate (K2S2O8) for the removal of Reactive blue19 (RB19) from synthetic wastewater.Materials and
    Methods
    This researchwas carried out in laboratory scalewith using of 200ml volume of batchphotoreactor.The effectsofoperatingparameters suchas concentrationofK2S2O8,pH,photoexposure time and preliminary concentrations of dye on decolorization have been evaluated.Different concentrations of pollutant inwastewaterwere prepared by solution of variousmasses of RB19 on tapwater. The reactors were exposedwith natural solar irradiation as aUVAsource from11 amto 14 pm.Themaximumabsorbtion wave length of this dye (!max) was determined by spectrophotometer (Unico, 2100). The measurement of dye concentrations was determined with using of standard curve and its best line equation
    Results
    Analysis of absorbtion spectra showed that the! max of RB19 is 592 nm. The average intensity of the UVA irradiated from solar system was 54.6 µW/Cm2. The results of decolorization process showed that 38.2%of this dye can be removed within 3 hr in the presence of potassium persulfate and decreasing of pH leads to the elevation of dye removal efficiency. Based on these findings, the efficiency of dye removal with 3h photoexposure time and pH ranges of 4,6 and 8 were found to be 98.2 88.5 and 78.5%, respectively.Also, the results showed that increasing of K2S2O8 dosage leads to elevation of dye removal efficiency in 3h photoexposure time and K2S2O8 dosages within 1-5mmol/L, with the removal efficiency of 75,86,92,95 and 98.5%, respectively.Analysis of data indicates that the kinetic of the removal of RB19 with this process is a first order reaction which its rate constant is 0.01min-1.
    Conclusion
    Due to the operation problems presented in heterogeneous photocatalitical processes such as catalysts separation and high costs of operation and maintenance of these processes caused by manmade sources of irradiations; homogeneous photocatalitical process with using of potassium persulfate associated with natural solar irradiation can be used as a suitable process for the removal of dyes from textile industries wastewaters.
  • R. Shokuhi, A.H. Mahvi, Z. Bonyadi Page 177
    Backgrounds and
    Objectives
    Cyanide is a species of high toxicity that found mostly in industrial effluents such as electroplating, metal mining, metallurgy and metal cleaning processes. Intrance of it to Existence enviroment contains very health hazardous. Purpose of this study, efficiency compare of both sonochemical and photosonochemical technologies for cyanide removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    in this study, it has been used from a productive set of 500w power ultresound waves in of two frequencies 35 kHz and 130 kHz and a 125 W low pressure mercury lamp. Experiments were performed at initial cyanide concentrations varying from 2.5 to 75 mg/L. in this study, The effects of parameters such as pH, time and initial cyanide concentration on the sonochemical and photosonic degradation have been studied.
    Results
    The results of the study showed that the maximom removal efficiency of cyanide had been achieved sonochemical technology was 71% while it was 74% by photosonic at frequency of 130 kHz, at time of 90 min, pH of 11 and initial cyanide concentration of 2.5 mg/l.
    Conclusion
    The results of the study showed that efficiency of photosonic process is more than for sonochemical cyanide removal fromaqueous solutions.Also efficiency of cyanide removal has direct relationship with pH, frequeny and time, and it has reverse relationship with cyanide concentration for both processes.
  • M. Ahmadimoghadam, H. Amiri Page 185
    Backgrounds and
    Objectives
    Formaldehyde and phenol are key precursors in the industrial manufacture of resins. Toxicity of these compounds prevents function of microbial populations, so they affect the biological treatments. The aim of this study was investigation of TOC removal from phenol-formaldehyde resin manufacturing wastewater by electrocoagulation using Al- electrodes.
    Materials And Methods
    This study is the laboratory scale experiment was conducted as a pilot. Wastewater sample was adjusted in the desired pH, electrical conductivity and current density, then it was placed in to the reactor contains four electrodes in aluminum. The electrodes were connected to a DC power supply (0-40V, 0-3A). Samples were collected for TOC determination in the middle of cell at regular time intervals. Collected samples were analyzed using TOC analyzer.
    Results
    The results indicated that the optimum conditions for the removal of TOC were current density 75 A/m2, solution pH 4 and Conductivity 3 mS/cm. In this condition energy consumption was found 22.5 kWh m-3 after 60 min reaction.
    Conclusion
    This study shows that electrocoagulation of wastewater from phenol-formaldehyde resin manufacturing can be used as a pretreatment process.
  • S. Nazemi, A.R. Asgari, M. Raei Page 195
    Backgrounds and
    Objectives
    Vegetables are one of the most important components of daily food. Contamination of vegetables with heavy metals might ends to accumulate in the body, there for in this study the level of lead, chromium, cadmium, arsenic and zinc in cultural vegetables of shahroud suburb were measured in 1387.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study, 150 vegetable samples through 3 months, 50 for each month, were randomly harvested. Atomic absorption instrument was used to determine the amount of mentioned heavy metals after sample preparation, SPSS whit 0.05 was used for statistically data analyzing.
    Results
    For vegetables the average value of Pb, Cr and Cd in different vegetables were different from each other and P value was less than<0.001. There are no significant amounts of Arsenic concentration. The value of these metals with 95% acceptable level was in the range of satisfaction. Arsenic didnt have that much of error of its contamination
    Conclusion
    Except Zn and As other metals like Cr, Cd and Pb were above the standard zone by FAO&WHO. The wastewaters of urban and industrial facilities are the main reason for this problem.The best suggestion is using pure water for this purpose.
  • A. A. Pourbabaee, F. Karami, A. Amirkhani, B. Rajabpour Page 203
    Backgrounds and
    Objectives
    True cholera with typical clinical features nearly always occurs by serologic groups O1 and O139 but the non-O1 group can produce a disease with same clinical characteristic sporadically. According to the important of climate and environmental conditions in the distribution and abundance of Vibrio cholera, in this study, the distribution of the serologic group was evaluated in different parts of Qom city with relation to the affected patients.
    Materials And Methods
    In this study 5220 environmental specimens were taken from 12 parts of Qom city and during different seasons of the year 1325, 60 clinical specimens were taken from the patients and all were evaluated for Vibrio cholera with standard methods. The study was of Descriptive and cross sectional and the results were analyzed with statistical soft ware (Epi-info).
    Results
    The most abundance of Nag strains were related to Emamzadeh Ebrahim and Sheikhabad parts and Shahed Street from Khak faraj and Niroogah area and the least abundance were related to Salariyeh area. The abundance distribution of Nag strain, 7 different specimens was most in hogwash, sewerage and vegetables and least in pipe water which reveal a significant difference (P< 0.05) according to statistical goodness of fit test. The frequency distribution of the patients in each part of area 4 with relevance to sex revealed that the most contamination percentage was attributed to Emamzadeh Ebrahim and Sheikhabad and Shahed from Niroogah area and no positive specimen was taken from Haftado-do-tan and Shahrdary areas.
    Conclusion
    According to high occurrence of the disease in same areas, and results from other researchers based on increased frequency of non-O1 strains in the environment during the epidemic, so can release a connection between Vibrio cholera O1 strains and non-O1 strains to conclude. On the other hand, none of the clinical and environmental samples, Vibrio cholera O1 was isolated, so probably human carriers in Qom, not the main factor is the emergence of this disease.
  • M.R. Monazzam, M. Naderzadeh, P. Nassiri, S. Momen Bellah Page 213
    Backgrounds and
    Objectives
    There is a considerable notice in the use of noise barriers in recent years. Noise barriers as a control noise solution can increase the insertion loss to protect receivers. This paper presents the results of an investigation about the acoustic efficiency of primitive root sequence diffuser (PRD) on environmental single T-shape barrier.
    Materials And Methods
    A 2D boundary element method (BEM) is used to predict the insertion loss of the tested barriers. The results of rigid and with quadratic residue diffuser (QRD) coverage are also predicted for comparison.
    Results
    It is found that decreasing the design frequency of PRD shifts the frequency effects towards lower frequencies, and therefore the overall A-weighted insertion loss is improved. It is also found that using wire mesh with reasonably efficient resistivity on the top surface of PRD improves the efficiency of the reactive barriers; however utilizing wire meshes with flow resistivity higher than specific acoustic impedance of air on the PRD top of a diffuser barrier significantly reduces the performance of the barrier within the frequency bandwidth of the diffuser. The performance of PRD covered T-shape barrier at 200 Hz was found to be higher than that of its equivalent QRD barriers in both the far field and areas close to the ground. The amount of improvement compared made by PRD barrier compared with its equivalent rigid barrier at far field is about 2 to 3 dB, while this improvement relative to barrier model. QR4. can reach up to 4- 6 dB.
    Conclusion
    Employing PRD on the top surface of T-shape barrier is found to improve the performance of barriers compared with using rigid and QRD coverage at the examined receiver locations.
  • R. Dehghanzadeh, H. Aslani, A.F. Shams, B. Ghoraishi Page 227

    Backgrounds and

    Objectives

    Shortage of available water resource and deficiency of rainfall, increasing in population growth and industrial development, suitable use of water resources and pollution prevention is an essential issue in accord with sustainable development and environmental protection. Present study shows the qualitative status ofMehran River and determines its pollution or non pollution tomunicipal wastewater and to assess qualitative characteristics of the water according to international water quality index.

    Materials And Methods

    Padding strand of MEHRAN River from source to end has been done for wistful determination of branches, runoff and wastewater entrances, etc. Necessary decisions were made for determining sampling points and critical and effective points on water quality then water samples were analyzed to determine chemical and microbiological characteristics.

    Results

    Results showed the average of BOD5, COD, TSS, NO3, DO, pH, Turbidity and color are about 80±30, 155±58, 1013±637, 7.3±2, 4.5±3.5 mg/l, 7.2 ±1, 385±238 NTU, 122±70 TCU respectively.

    Conclusion

    It could be concluded that the Mehran River is completely polluted with municipal sewage and is unsanitary.Water quality index varies in the range of 41-52 and the water is classified as number 4. At present the river is in a dangerous ore toxic state and could not be considered as drinking water resource or needs more advanced water treatment units.