فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:15 Issue: 1, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فردوس آقاگل زاده، رضا خیر آبادی صفحات 1-10
    مقاله حاضر به بررسی زبانشناسانه عوامل گزینش و نگارش اخبار در مطبوعات ایران بر مبنای شاخص های دوازده گانه گالتانگ و روژ می پردازد.تحقیق با طرح این پرسش که عوامل اصلی گزینش علمی خبر کدامند و مطبوعات ایران در اخبار و اطلاع رسانی به مردم تا چه حد از این عوامل استاندارد تبعیت می نمایند در صدد بوده که با جمع آوری پیکره زبانی در غالب سیصد و سه عنوان(تیتر)اصلی از چهار روزنامه کثیر الانتشار کشور به تحلیل زبان شناختی آنها بپردازد. نتایج حاکی از آن است که اولا در بسیاری از موارد مطبوعات ایران در فرایند گزینش و نگارش خبر از اصول گالتانگ و روژ تبعیت نمی کنند و بیشتر متاثر از شیوه های سنتی هستند ثانیا مطبوعات ایران از میان شاخص های دوازده گانه به دو شاخص «ارجاع به شخصیت های برجسته»و«همخوانی»بیشترین وابستگی را دارد و این از نگاه تحلیل گفتمان انتقادی نیز نشانگر نقش تعیین کننده عامل «دسترسی»در رابطه با زبان و قدرت است.
    کلیدواژگان: ارزشهای خبری، تحلیل زبان شناختی، گالتانگ و روژ، گزینش خبر
  • اکبر پرهیزگار، محمدرضا حافظ نیا، مهدی طاهر خانی، رودابه فرهادی صفحات 11-32
    در سال 86-1985 دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت برنامه ارتقاء سطح سلامت را تحت عنوان «پروژه شهر سالم» پیشنهاد نمود. ستاد شهر سالم تهران نیز با هدف تامین رفاه فردی و اجتماعی بر پایه مشارکت عمومی و هماهنگی بین بخشی به منظور ایجاد شهری سالم در هشتم اسفند ماه 1371 فعالیت خود را به طور رسمی در کوی سیزده آبان شهر ری آغاز نمود.
    از آنجا که در پروژه شهر سالم، بر بهره گیری از همکاری بین بخشی و جلب خودیاری و مشارکت اجتماعی تاکید شده است، مساله اصلی تحقیق حاضر این است که بین نظرات مردم و مسؤولان در مورد برنامه های پروژه شهر سالم تفاوت معنی داری وجود دارد یا نه؟ بدین منظور، نظریات مردم در بین 424 نمونه تصادفی در کوی سیزده آبان با نظریات 46 تن از مسئولان مرتبط با پروژه شهر سالم در مورد فعالیت های انجام گرفته در زمینه تفاوت سطح رضایت مندی مردم و مسؤولان از پروژه شهر سالم و تفاوت دیدگاه های آن ها از سطح مشارکت اجتماعی در زمینه های بهداشت جسمی و روانی، امنیت فردی و اجتماعی، محیط زیست و نهایتا ورزش و آموزش مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که در رابطه با سطح رضایت از پروژه شهر سالم بین نظریات مردم و مسؤولان تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی در مورد تفاوت دیدگاه های آن ها از سطح مشارکت اجتماعی در زمینه های بهداشت جسمی و روانی، امنیت فردی و اجتماعی، محیط زیست و ورزش و آموزش بین نظرات مردم و مسئولان تفاوتهای معنی داری وجود دارد. به طوری که در تمام زمینه های فوق نتایج حاصل از کارشناسان و مسئولان در سطحی بالاتر از مردم قرار داشته است.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، بهداشت جسمی و روانی، شهر سالم، مشارکت اجتماعی، هماهنگی بین بخشی
  • احمد خالقی دامغانی صفحات 33-54
    مشروعیت سیاسی از مفاهیم بنیادین نظریه پردازی سیاسی معاصر است. در توضیح این مفهوم، دسته ای از نظرات، متاثر از وبر، بر روی نقش باورهای سیاسی شهروندان تاکید می کند. اما نظرات آکادمیک متاخر ضمن توجه به مباحث ساختارگرایان با اشاره به عاملان سیاسی، نقش کنش آنان را مد نظر قرار می دهند. این مقاله، با محورقراردادن این مفهوم، اوضاع اقتصادی-اجتماعی ایران در دهه 1370 را بررسی و زمینه های روی کار آمدن اصلاح طلبان را نشان می دهد. در دنباله، استراتژی اصلاح طلبان، به مثابه عاملان سیاسی، بررسی و نقاط ضعف و قدرت شان به بحث گذاشته می شود و دلیل عمده شکست آنان مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: اصلاحات، شرایط اقتصادی، سیاسی ایران، مشروعیت
  • ادراک ذهنی ساکنین محله از فرایند مشارکتی توسعه نمونه موردی: محله جلفا- تهران
    مجتبی رفیعیان، سید غلامرضا اسلامی، هانیه هودسنی صفحات 55-68
    در چند دهه اخیر دیدگاه توسعه پایدار به عنوان دیدگاه غالب در تمام زمینه های علوم به عنوان رویکردی نوین وارد گردیده است. این دیدگاه و رویکرد خاص آن به محله یعنی توسعه محله ای پایدار حل مشکلات شهری را در بازگشت به مفهوم محلات در شهرها می دانند. در مقیاس محلی استفاده از فرایندهای مشارکتی توسعه، بر اساس مشارکت بهینه عموم مردم محلی به عنوان سرمایه های اجتماعی امری ضروری است. در این راستا لازم است ابتدا مشخص گردد که ادراک مردم محلی از فرایند مشارکتی چیست و چه مسایلی را سبب تقویت و یا تضعیف این فرایند می دانند.
    در این مقاله با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و استفاده از گروه های کانونی در یک محله نمونه شهری (محله جلفا) که دارای پیشینه قوی تاریخی و شبکه های اجتماعی قوی در گذشته بوده است، ادراک و تصورذهنی ساکنین از یک فرایند مشارکتی و عوامل مثبت و منفی مؤثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. از بررسی های بعمل آمده می توان چنین استنباط نمود که در کنار عدم وجود ویا تضعیف فرهنگ مشارکت در میان مردم محله، یکی از دلایل اصلی عدم وجود روابط اجتماعی در میان ساکنین محلات، عدم وجود فضاهای محلی و اجتماعی است که از طریق آن بتوان زمینه ایجاد تعاملات و شبکه اجتماعی قوی و انگیزه لازم در ساکنین محلی، برای مشارکت در طرح های محلی را ایجاد نمود. بنابراین ایجاد و طراحی فضاهای عمومی اجتماعی شهری در مقیاس محلات می تواند زمینه ای برای تشویق به مشارکت فعال تر مردم در برنامه های توسعه محلی باشد.
    کلیدواژگان: تصورات ذهنی ساکنین، توسعه محله ای پایدار، سرمایه اجتماعی، مشارکت مردمی، مصاحبه عمیق، گروه های بحث جمعی
  • حمیدرضا شعیری، فرهاد ساسانی صفحات 69-81
    در این پژوهش تلاش ما بر این است تا عملکرد زاویه دید در گفتمان را مشخص کنیم. همان گونه که نشان داده خواهد شد، زاویه دید ارتباط زیادی با نیت گفته پرداز/ نویسنده، و درنتیجه ارتباط زیادی با جهت گیری او در گفتمان دارد. بر این اساس، زاویه دیدی که گفته پرداز برمی گزیند مشخص می شود. نشانگرهای اشاری به عنوان نشانگرهای گفتمانی برای تثبیت زمان، مکان، کنشگر و دیگر عناصر گفتمانی عمل می کند. سپس انواع مختلف زاویه دید در گفتمان که عبارتند از زاویه دید کل گرا، جز گرا، انباشت گرا و گزینشی معرفی و نمونه هایی از آنها ارائه خواهد شد. همچنین رابطه زاویه دید با دید نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: انواع دید، جهت، زاویه دید، هدف، گفتمان، گفته خوان، گفته پرداز
  • محمدرضا طالبی نژاد، علیرضا جلیلی فر صفحات 83-95
    در طول تاریخ، محققان امر فراگیری زبان در تلاش بوده اند تا مسئله فراگیری زبان را که ذهن بشر را به خود مشغول کرده است توصیف و تشریح نمایند. در این راستا، دو مکتب فلسفی تجربه گرایی و عقل گرایی همیشه با هم در تعارض بوده اند. یک گروه از مکتب تجربه گرایی (یعنی مثبت گرایان) نقش ذهن را در یادگیری حذف می کنند و ادعا می کنند که قرار گرفتن در معرض زبان به تنهایی می تواند باعث فراگیری زبان شود. از طرف دیگر، طرفداران مکتب عقل گرایی مهمترین نقش در یادگیری زبان را به ذهن منتسب می کنند. این گروه ادعا می کنند که انسان دارای استعدادی ذاتی به نام زبان تفکر است که با قرار گرفتن در معرض زبان طبیعی (مادری) فعال شده و زبان طبیعی را فرا می گیرد. قرار گرفتن در معرض زبان طبیعی که به نظر چامسکی (1980) آینه زبان تفکر است تنها زبان تفکر را فعال می کند و بنابراین نقش عمده ای در کیفیت زبان تفکر ندارد. در این مقاله انتقادی، بحث می شود که علیرغم شهرت و آوازه این نظریه شواهد نظری و تجربی موجود نظریه زبان تفکر را باطل می سازد: توانایی خود تعبیری زبان تفکر(self-(interpretive، عدم دسترسی پردازش های شناختی به مفاهیم حقیقت-مدار (truth-conditional (meaning تجربه های معنادار، عدم امکان آزمون حافظه جهت آزمایش آن، مشکلات نظریه تخصیص دهنیmodulaity)) و ارتباط آن با سیستم مرکزی ذهن و همچنین تکامل بیولوژیکی مشکلاتی هستند که نظریه زبان تفکر را به چالش می کشاند. در پایان این مقاله با در نظر گرفتن مشکلات نظریه زبان تفکر که زیر بنای دستور جهانی چامسکی را تشکیل می دهد، چار چوبی بر پایه نظریه های ویتگنشتاین و ویگوتسکی ارایه شده است که شاید بتواند پدیده زبان آموزی را بهتر توجیه نماید.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی، دستور جهانی، زبان تفکر، عقل گرایی، مثبت گرایی
  • حسن عابدی جعفری، محمد علی سرلک صفحات 97-117
    انتخابها و تصمیمات مختلفی که افراد اتخاذ می کنند متاثر از عاملی به نام اعتماد است. این تحقیق با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر اعتماد افراد به دانشگاه های مجازی و مشخص کردن وجود رابطه یا فقدان رابطه بین اعتماد افراد به دانشگاه های مجازی و تمایل آن ها به انتخاب این دانشگاه ها شکل گرفت. در این راستا مدل مفهومی تحقیق به کمک روش دلفی با 9 مؤلفه طراحی شد و سعی شد به کمک تحلیل عاملی و روش تحلیل مسیر، روابط بین متغیرها مشخص شود. در پایان مشخص شد، 5 مؤلفه شهرت علمی دانشگاه مجازی، کارآمدی اداری دانشگاه مجازی، اندازه دانشگاه مجازی، اقتصادی بودن تحصیل در دانشگاه مجازی و شرایط محیطی مساعد برای فعالیت دانشگاه مجازی از جمله عوامل مؤثر بر اعتماد افراد به این دانشگاه ها هستند، با این وجود معلوم شد که میزان نقش هر کدام از این مؤلفه ها در ایجاد اعتماد نسبت به دانشگاه های مجازی با موارد پیش بینی شده از سوی محققان تفاوتهایی دارد. همچنین مشخص شد تمایل افراد به انتخاب دانشگاه های مجازی متاثر از عامل اعتماد است.
    کلیدواژگان: اعتماد، انتخاب، تمایل به انتخاب، دانشگاه مجازی
  • عامر قیطوری، ارسلان گلفام صفحات 119-133
    ترتیب غیر خطی آیات قرآن کریم، اغلب از منظر بسیاری از محققان به منزله فقدان انسجام و پیوستگی و بازتاب نوعی پراکندگی محتوایی محسوب می شود. بنظر می رسد انسجام و عباراتی از این دست، مختصه بارز زبان قرآن، یعنی ماهیت غیر خطی آیات آن را از نظرها پنهان می سازد، ماهیتی که کلام قرآن را از زبان روزمره متمایز می سازد. نگارندگان بر این باورند که برای آشکار ساختن ماهیت غیر خطی آیات قرآن، باید پروردگاری را در نظر گرفت که برای سخن گفتن با مخاطبانش نه از زبان یک سخنگوی مرسوم که سخنانش به بافت زبانی وابسته است و آغاز و انجامی دارد، بلکه از زبان خاص خود بهره می گیرد. نباید از آفریدگار انتظار داشت تا همانند انسان سخن بگویید. بنابراین قرآن را بایستی متنی بی زمان و غیرخطی در نظر گرفت که ساخت زدایی نظام مند از بافت زبانی و مکانی و ترتیب خطی زبان، بازتاب منشا الهی آن است.
    کلیدواژگان: انسجام، خطی بودن، ساختگرایی، قرآن، متن
|
  • Ferdows Aghagolzadeh, Reza Kheirabadi Kheirabadi Pages 1-10
    How does a journalist or an editor decide which news is worthy and which is not? According to some media researchers, they refer to a set of news values. One of the best known lists of such news values have been supplied by Johan Galtung and Marie H. Ruge. An analytical discussion on news values always refers to this list, which initially intended to cover international events. These factors include: 1- Frequency 2- Threshold 3- Unambiguity 4- Meaningfulness 5- Consonance 6- Unexpectedness 7- Continuity 8- Composition 9- Reference to elite nations 10- Reference to elite people 11-Reference to persons 12- Negativity. The current research collected 303 headlines from the front pages of four widely circulated Iranian newspapers: Hamshahri, Keyhan, Shargh and Iran. Out of these headlines, 426 news were distinguished and considered. As such, results show that the factors like reference to elite people (F10) and consonance (F5) play main role in Iranian press. Further Iranian press do not focus on Galtung and Ruge’s news values although, in general, headlines possess one or more of above factors. However, two factors (F10 and F5) show that Iranian press follow traditional process in news selection.
  • Akbar Parhizkar, Mohammadreza Hafezniya, Mahdy Taherkhani, Roudabeh Farhady Pages 11-32
    In 1985-86, the European office of World Health Organization (WHO) proposed the health promotion program under the theme “Healthy Cities Projects”. With the aim of securing individual and collective welfare, the staffs of healthy city in Tehran also began their official activities at 13th Aban Street at Rey (Tehran’s 20th municipal district) along with community participation and intersectoral coordination. Since, the “Healthy Cities Projects”, emphasised on intersectoral coordination, self-awareness and community participation; the issue of the current research is whether or not there is any specific difference of opinion among people and officials regarding this project? For this purpose, people’s viewpoints on the activities was conducted through 424 samples from 13th Aban Street coincidentally with 46 officials of the “Healthy Cities Projects” and thus analytical study was carried out keeping in view level of differences between people and officials of “Healthy Cities Projects” and their viewpoints regarding community participation in the physical and mental health, individual security, environment and utmost to sports and training. The results indicate that with reference to the satisfaction level on “Healthy Cities Projects”, there isnt a significant difference between people's and officials viewpointsBut, with respect to their viewpoints about the level of community participation, there exists significant differences between people's and officials viewpoints in the fields of “Healthy Cities Projects” physical and mental health, individual and social safety, environment and utmost sportive and educational activities. The obtained results from officials, therefore, are more than those obtained from people.
  • Ahmad Khaleghi Damghani Pages 33-54
    Political legitimacy is one of the fundamental notions in contemporary political theorizing. To explain this notion, a set of views, influenced by Weber, put emphasis on the role of political beliefs of the citizens. Yet, recent academic enterprises refer to the political agents, focusing on their actions. This article studies Iranians’ socio-economic conditions in 1990’s, and reveals the setting of the emergence of the reformism, with regard to the notion of legitimacy. Along this line, the strategy of the reformists as the political agents is examined and their weaknesses and strengths as well as the reason of their failure are discussed.
  • People's Perception of the Participatory Process of Development in Jolfa Mahalla
    Mojtaba Rafieian, S. G. Reza Islami, Haniyeh Houdsony Pages 55-68
    In recent decades, the theory of Sustainable Development has been introduced to several strands of science. This theory and its special view to communities (Sustainable Community Development) as the cell of urban life, demonstrates the solution to urban problems by highlighting the meaning of city neighborhoods. In the local scale, it is essential to use a collaborative process of development, which is based on the active participation of local people as social capital. In this way, the perception of local residents of a collaborative process is what makes this process successful or otherwise. This article identifies the perception of local residents towards the collaborative process and its positive and negative aspects. This is done using the “Deep Interview” and “Focus Group Discussion” techniques, deployed within the Jolfa Mahalla community, as a sample urban neighborhood in Tehran, with a rich historical background and strong social networks. This paper aims to argue that the lack of participatory culture between people and local residents can lead to the breakdown of relationship and communication between them, but more importantly, the absence of local urban spaces in neighborhoods further augments this problem. Thus, making suitable local spaces encourages people to participate in local development projects.
  • Hamid-Reza Shairi, Farhad Sasani Pages 69-81
    This study tries to show that how viewpoint functions in discourse. As it will be clarified, it is highly related to the intention of the speaker/writer, and as a result, the orientation (s)he adopts in the discourse. Deictic markers function as discourse markers to fix and anchor time, place, agent, and other discursive elements. In this way, the viewpoint adopted by the enunciator/utterer is determined. Different types of viewpoint, then, are introduced and exemplified. Its relation with perspective is also examined.
  • Mohammad Reza Talebinezhad, A. R. Jalilifar Pages 83-95
    Throughout the years, philosophers and psychologists have striven to solve the mind-boggling question of learning by juxtaposing the two competing theories, namely, empiricism and rationalism. They have usually opted for one and ruled out the other on the grounds that it cannot account for learning because theoretical and empirical evidence discredits it. Since 1965, with the publication of Chomsky's Aspects of the Theory of Syntax in which, he explicitly introduces the notion of Universal Grammar and implicitly employs the term to support Fodor's philosophical view of learning in terms of 'language of thought', the rationalistic arguments seem to have taken over this never-ending and perpetual battle. Here in this article, it is argued that despite its popularity among a good number of scholars, the rationalistic account of learning suffers from serious flaws. A conglomerate of empirical and theoretical evidence challenges the notion of 'language of thought'. Self-interpretive power of the language of thought, inaccessibility of cognitive theories to truth conditional meaning, meaningful experiences, inability to test memory, problems with modularity and regulation are simply some of the arguments that might be raised against the idea of 'language of thought'. Finally, a framework for the acquisition of language is presented.
  • Hassan Abedi Jafari, Mohammad Ali Sarlak Pages 97-117
    The current research tries to offer a conceptual model in order to create trust among people for choosing virtual universities. To this end, the conceptual model of research has been designed with nine factors. The relationship among factors tested by using statistical methods such as factor analysis and path analysis. In the end, five components were established from among the affecting factors of student trust towards these virtual universities. They are: academic reputation, administrative efficacy, size, economical factor of studying and the suitable environmental conditions for virtual universities activity. However, it was established that the role of each of these components in creating trust towards virtual universities were different from those predicted by the researchers. Also, it was established that student's willingness toward choosing virtual universities is being influenced by the trust factor.
  • Amer Gheitury, Arsalan Golfam Pages 119-133
    The non-linear order of revelations is often considered by many scholars to signify lack of coherence, disunity, and fragmentariness. It seems that 'coherence' and the related terms have veiled a significant linguistic feature of the Qur’an, namely, the non-linear nature of revelations, which might be used to make a distinction between ordinary and Quranic discourse. We will argue that to unveil the non-linearity, we should consider revelations in relation to God who reveals Himself in language not as an ordinary speaker whose speech is limited to a certain context, with a beginning and an end. We should not expect God to speak like a man. The Qur’an, thus, is seen here as a non-temporal, non-linear text that reflects its divine origin, by systematically destructing the spacio-temporal context and the linear order of language.