فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:17 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر انواری رستمی صفحات 1-18
    این مقاله نتایج آزمون تجربی محرکهای به کارگیری تکنولوژی اطلاعات در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه را ارائه می نماید. جهت نیل به این هدف، ابتدا مدلی مفهومی متشکل از 5 فاکتور اصلی ارائه گردیده است و سپس این مدل بر اساس داده های 34 کشور توسعه یافته و 211 کشور در حال توسعه در سال 2008 از جمله ایران مورد آزمون تجربی قرار گرفته است. نتایج بیانگر نقش مهم و برجسته و معنا دار فاکتور «انتقال دانش از طریق تجارت» یا فاکتور (Trade-Related Knowledge Spillover: TRKS) بر توسعه به کارگیری تکنولوژی اطلاعات در هر دو دسته از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و همچنین نشانگر اهمیت معنادار فاکتور «منابع مالی جهت سرمایه گذاری» در شتاب بخشیدن به میزان به کارگیری تکنولوژی اطلاعات در کشورهای در حال توسعه می باشد. نتایج حاصله را می توان ابزاری جهت سیاست سازان در راستای توسعه به کارگیری تکنولوژی اطلاعات بشمار آورد به نحوی که کشورهای در حال توسعه را نیز قادر به بهره مندی از مزایایی نماید که کشورهای توسعه یافته تا کنون از آن بهره مند بوده اند.
    کلیدواژگان: محرک های به کارگیر تکنولوژی اطلاعات، کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه، انتقال دانش مبتنی بر تجارت
  • هاشم داداش پور، اندریو الن صفحات 19-46
    این مقاله در جستجوی یافتن شواهد تجربی از ماهیت پیوندهای درون منطقه کلان شهری تهران و خوشه ایشدن صنعتی و تاثیر این پیوندها بر فرایند یادگیری و ظرفیتهای نوآوری صنعتی در بخش صنعتی قطعات خودروست که ماحصل آن ایجاد مزیتهای رقابتی در منطقه می باشد. تحقیق نشان می دهد که رشد شتابان بخش خودرو از دهه گذشته محرک اصلی اقتصاد منطقه کلان شهری تهران در محیط اقتصادی جهانی شده بوده است وبخشی ازاین رشد مدیون ایجاد پیوندهای سیستماتیک و خوشه ایشدن صنعتی بوده است. همچنانکه تحلیل مطالعه موردی شمار قابل توجهی از یافته ها را درباره درجه قوی ازخوشه ایشدن صنعتی را در منطقه کلان شهری تهران نشان می دهد اگرچه شواهدی از محیط نهادی ضعیف را می توان در منطقه پیدا کرد.
    کلیدواژگان: خوشه ایشدن صنعتی، یادگیری، نوآوری، مزیت های رقابتی، منطقه کلان شهری تهران
  • عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، نگار مؤمنی صفحات 47-66
    قدرت به عنوان یک مقوله اجتماعی مطرح می شود و به توانایی اطلاق می شود که صاحب آن می تواند برای نیل به هدف مورد نظر طرف مقابل را مجاب به اطاعت کند. این برتری به واسطه عوامل گوناگون مانند نقش اجتماعی، جنسیت و حتی سبک خاصی از گفتار ایجاد می شود. هدف از این مقاله ارائه تعریفی قابل قبول از قدرت و نقش آن در قالب سبکهایی از قدرت موجود در گفتار است. بنابراین با شناسایی نشانه های زبانی می توانیم قدرت در گفتار را دقیقتر اندازه بگیریم. در واقع، قدرت درگفتار به معنای اجتناب از متغیرهای زبانی عدم قطعیت (پر کننده، مکث...) و استفاده از برخی نشانه های زبانی مانند(داشتن لهجه استاندارد،...) است. نشانه هایی مانند کشش، سوال ضمیمه ای (شنونده محور، گوینده محور) و استفاده از واژه انگلیسی برای اولین بار در این تحقیق بررسی می شوند. در واقع می خواهیم بدانیم آیا می توان این نشانه ها را جزو متغیرهای زبانی عدم قطعیت لحاظ کرد. جامعه آماری در این تحقیق سی مدیر مذکر بین سی تا چهل سال هستند. نتیجه تحقیق نشان داد که کشش و انواع آن را می توان جزو نشانه های زبانی عدم قطعیت بیان کرد که بیانگر سبک ضعیف گفتار هستند. سؤال ضمیمه ای (گوینده محور مانند مگه نه؟) نشاندهنده عدم قطعیت یا سبک ضعیف گفتار است اما این نشانه در گفتار جامعه آماری ما یافت نشد. اما سوال ضمیمه ای (شنونده محور مانند درسته) بیانگر قطعیت یا سبک گفتاری قوی است و این نوع سؤال ضمیمه ای در گفتار مدیران یافت شد. واژگان انگلیسی در این مصاحبه ها ثبت شد اما این نشانه را نمی توان جزو نشانه هایی دانست که بیانگر عدم قطعیت یا سبک ضعیف گفتار هستند. بنا به نظر نگارندگان واژگان انگلیسی ضبط شده می توانند جزو واژگان صنفی مدیران باشند.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت در گفتار، متغیر های زبانی عدم قطعیت (کشش، سؤال ضمیمه ای، ، ، )
  • ملیحه مغازه ای، علی محمد ولوی، صادق آیینه وند، سوسن باستانی صفحات 67-82
    نگاه انتقادی - تحلیلی به متون و رابطه دو طرفه یا گفتگوی خواننده با متن بخصوص متون مقدس یکی از موضوعات پراهمیت و محوری مباحث هرمنوتیکی است. در این مباحث داستان آفرینش در قرآن و انجیل یکی از ظریف ترین، پیچیده ترین و چالش انگیزترین موضوعاتی بوده که از سوی متفکران مسیحی و مفسران مسلمان مبنای اندیشه های گوناگون در مورد تفاوت های جوهری میان زن و مرد قرار گرفته است. این مقاله با استفاده از رهیافت بین متنی نشان می دهد که علیرغم تفاوت عمیق میان این دو متن از نقطه نظر جایگاه زن در این داستان و با وجود تفاسیر متضاد و برداشت های مختلف، نظریه پردازی های جنسیتی مشابهی میان مفسرین مسلمان و صاحب نظران مسیحی بر مبنای این داستان به وجود آمده است. این مساله تاییدی است بر این نظریه که زمینه تاریخی متون، گفتمان بینا متنی و گرایش ها و پیشافهم های مفسران در تولید تفاسیر موثر هستند. مقاله نتیجه می گیرد که به علت این عوامل، که خود در عین حال موید پویایی، چند معنایی و سیالی متون مقدس بخصوص قرآن است، برخی از تفاسیر این داستان با وجود نفی نابرابری های جنسیتی ذاتی در داستان آفرینش در قرآن ابزار توجیه این نابرابری ها یا (نگاه دیگری نسبت به زن) برای پیروان هر دو مذهب شده است.
    کلیدواژگان: رهیافت میان متنی، داستان آفرینش، کتاب مقدس (شامل عهد عتیق و عهد جدید)، قرآن، گناه اولیه، منابع کلاسیک اسلامی، هبوط، سنت یهودیت، مسیحیت، درخت ممنوعه، آیین مسیحیت، دیدگاه دوگانگی جوهری
  • محسن معصومی صفحات 83-96
    حکومت دکن از نیمه قرن هشتم تا پایان قرن یازدهم هجری در دست شش سلسله حکومتگر مسلمان یعنی بهمنیان و جانشینان آنها بود. پادشاهان و اغلب افراد طبقه حاکم و نیز بسیاری از اشراف و درباریان در این دوره، مسلمان بودند و تلاش می شد که جامعه بر اساس دستورات و احکام اسلامی اداره شود. اما توده مردم بویژه در روستاها و شهرهای کوچک بر آئین هندو بودند و هندوان همچنان اکثریت مردم دکن را تشکیل می دادند. در نتیجه، مسلمانان که از نظر تعداد در اقلیت بودند، برای حکومت بر اکثریت هندو و اداره تشکیلات نظامی و دیوانی این سرزمین پهناور، چاره ای جز استمداد از بومیان که از تجربه و توانایی کافی در این زمینه نیز برخوردار بودند نداشتند. در نتیحه هندوان را به طور گسترده در تشکیلات نطامی و دیوانی خویش استخدام کردند. و با آسان گیری مذهبی نسبت به آنها، راه را برای همکاری بیشتر و مؤثرترشان باز کردند. تکیه اصلی پادشاهان مسلمان در امور نظامی بر اقوام مرتهه بود و تعداد زیادی از خاندانهای بزرگ مرتهی با نظامیان تحت امر خویش به خدمت آنها درآمدند. تشکیلات مالی این حکومتها نیز عمدتا بر دوش برهمنان قرار داشت. به علاوه هندوان در مسائل سیاسی و دربار نفوذ و تاثیر زیادی داشتند و برخی از آنها به بالاترین مناصب درباری همچون وزارت و پیشوائی دست یافتند. این مقاله به بررسی نقش و سهم هندوان در اداره تشکیلات حکومتهای مسلمان دکن، در سه زمینه، نظامی گری، مالیه و سیاست، در دوره فوق پرداخته است.
    کلیدواژگان: حکومتهای مسلمان دکن، تشکیلات نظامی و دیوانی، هندوان، مرتهه ها، برهمنان
  • طاهره میرعمادی صفحات 97-108
    این مقاله در رابطه با احتمال اقدام حقوقی علیه شرکتهای بیگانه خدمات اینترنتی که به دلایل مختلف با قطع ارائه خدمات به شهروندان ایرانی موجب تضییق حقوق آنها می گردد، نوشته شده است. مقاله تنها بعد شکلی موضوع را بررسی می کند و نتیجه می گیرد که با توجه به دلایل متعدد از جمله عدم وجود یک مرجع رسیدگی بین المللی و نوع ماهیت رابطه قراردادی بین شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی و مشتریان به نظر می رسد که احتمال نیل به مقصود که همانا احقاق حقوق شهروندان ایرانی است، از طریق طرح دعوا حقوقی علیه شرکتهای اینترنتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فضای تبادل اطلاعات، حقوق شهروندی، اپراتورهای سیستم، فرایند حل اختلاف، قراردادهای الکترونیکی
  • جواد نیستانی، سعید امیرحاجلو صفحات 109-125
    حمام های عمومی در بافت شهرهای اسلامی از اهمیت زیادی برخوردارند و تقریبا از مهمترین بناهای شهری پس از مسجد و مدرسه محسوب می شوند. عوامل متعددی در شکل گیری فضاها و بخشهای حمام نقش دارند که مهمترین آنها تنظیم دما، رطوبت، مسیر دسترسی و قرارگیری در بافت شهری، آبهای روان و ایجاد راه های خروجی فاضلاب است.
    در این مقاله کوشیده ایم با بررسی و مطالعه و مقایسه تطبیقی معماری حمامهای صفوی تا قاجار در شهر اصفهان، کلیه عوامل اثرگذار بر شکل گیری و نوع ساختار معماری آنها، شناسایی شود. از همین رو، پس از بررسی میدانی تعداد 13 باب حمام عمومی در شهر اصفهان و تهیه و تنظیم گزارشها، داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماریSPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن (ناپارامتریک) تجزیه و تحلیل شده و همبستگی و ارتباط میان عوامل و شاخصه های مؤثر بر معماری آنها در جداولی آمده است.
    کلیدواژگان: حمام، گرمابه، معماری اسلامی، اصفهان، صفوی، قاجار
  • محمد سعیدی مهر صفحات 127-148
    در طول سده های گذشته، سنتهای بزرگ دینی و نیز مکاتب برجسته فلسفی و الهیاتی با مساله نام آشنای «شرور» روبه رو بوده و کوشیده اند راه حلهای خردپسند و مقبولی برای آن ارایه کنند. مقاله حاضر در پی آن است که رویکرد فیلسوفان مسلمان به این مساله و راه حلهای پیشنهادی آنان را بررسی کند. پس از بررسی روایتهای مختلف مساله شر در فلسفه اسلامی دیدگاه فیلسوفان مسلمان درباره عدمی بودن سرشت شرور تحلیل می گردد و سپس به اختصار به چالش «شر ادراکی» و پاسخهای سه گانه آن خواهم پرداخت. در پایان از راه حلهای پیشنهادی فیسلوفان مسلمان در خصوص روایتهای سه گانه مساله شر بحث خواهد شد.
    کلیدواژگان: مساله شر، فلسفه اسلامی، قضای الهی، حکمت الهی، ابن سینا، ملاصدرا
|
  • Ali Asghar Anvary Rostamy Pages 1-18
    This paper provides an empirically based insight into IT diffusion drivers in developed and developing countries. For this purpose, a new conceptual model with five main factors has been provided and tested using data from 34 developed and 209 developing countries in 2008. The results explore major role of factor "Trade Related Knowledge Spillovers: TRKS) in promoting IT diffusion in both developed and developing countries, and the importance of factor "Financial Resources" in accelerating IT diffusion in developing countries. The results can help IT policy-makers improve greater IT diffusion in a way that developing countries can take advantage of what already being enjoyed by the developed world
  • Hashem Dadashpoor, Andrew Allan Pages 19-46
    This paper explores the empirical evidence of the nature of intra-metropolitan supply linkages and industrial clustering and searches for the driving forces that enhances the learning processes and innovation capacities hence; contributing to competitive advantage within the Tehran metropolitan. The research points to accelerating growth in the automotive sector since the late 1980s and early 1990s which has been the driving force of the Tehran’s economy. This growth appears to be related to industrial clustering and systemic linkages with actors such as suppliers, sub-contractors and so on. The analysis of empirical evidences from the sample industrial cluster indicates a considerable number of interesting findings from strong degrees of industrial clustering. However, there are some weak evidences of industrial clustering such as weak institutional environment in the cluster.
  • Aliye Kord Zafaranlu Kambuziya, Negar Momeni Pages 47-66
    Power is a social phenomenon, which refers to the ability of its holders to compliance or obedience of other individuals to their will. This superiority is caused by different factors including social role, sex or even a particular style of speech. This study aims at presenting comprehensive definition of power, its role in terms of different speech styles of language and its signs. Therefore, the authors can measure power in language more carefully, recognizing new signs. In fact, power in language means avoiding linguistic uncertainty variables (filler, pause…) and using some linguistic signs (like following standard accent, etc…). "lengthening", "tag question (hear-oriented, speaker-oriented)" and "use of English word" are studied for the first time. In fact, we want to know if these three factors can be considered as linguistic uncertainty variables showing powerless speech. Sample research is 30 male managers at the age of 30-40. The results showed "lengthening" and its different kinds are one of the uncertainty linguistic variables showing powerless speech style.
  • Malihe Maghazei, Ali Muhammad Valavi, Sadegh Aeinevand, Susan Bastani Pages 67-82
    A critical analysis of reader-text, especially the sacred texts as the important topic of hermeneutic, is one of the focal points of attention among scholars of humanities. This paper, through a comparative study between the Bible and the Qur’an, concentrates on the image of woman in the account of creation. The paper first shows that there are deep differences between these two sacred texts concerning the image of woman. Then it argues that throughout the Judaea-Christian history and the Islamic traditions multi and contradictory interpretations and understandings of the account have been produced by religious authorities, scholars and critics. The main purpose of the paper is to show that despite the differences between the two texts, there is a common paradigm between Judeo-Christian and Islamic traditions regarding the image of woman. This paradigm is that the authoritative discourses of both traditions have used the creation story, as a theoretical tool to downgrade women. Certainly, many factors are influential in producing this paradigm including disposition of the authors, extratextuality (the context of reading) and intertextuality (relationship of texts). In this paper, the notion of intertextuality will be emphasized, as an important factor in bringing about this paradigm.
  • Mohsen Massumi Pages 83-96
    Deccan was under the control of six Muslim ruling dynasties, i.e. the Bahmanîds and their successors from the second half of the eight century to the end of the eleventh century (A.H.). Most of the ruling class, the aristocrats and courtiers in that period were Muslims. But the state particularly villages and small towns were dominated practicing Hindus and they still form the majority in Deccan. Consequently, the Muslims minority had no way but to employ the experienced and capable natives to rule over the Hindus and administer the military and governmental organizations of that vast territory. Moreover, they employed Hindus in large numbers for their military and governmental organizations. Giving Hindus more religious freedom, Muslim dynasties paved the way for their further effective cooperation. The main reliance of the Muslim kings in military affairs was on Maratha tribes and a number of big Maratha families with forces serving them. The financial organizations of these dynasties were mainly controlled by the Brahmans. In addition, the Hindus had a great influence on political issues and the court hence; some of them achieved the highest ranks such as ministerial position (pîshwâ). This article aims at reviewing the role and share of the Hindus in administrating the bodies of the Deccan Muslim governments in three areas of military, finance and politics.
  • Tahereh Miremadi Pages 97-108
    This paper aims to probe the nature of possible responses to the actions taken by certain foreign companies to unilaterally terminate their services to the Iranian public and private Internet service providers. The paper examines specifically the procedural aspects of the issue and concludes that due to the lack of the biased nature of relationship between sysops and Internet users and the absence of an effective international body, it is highly unlikely that any legal action could bring about desired results. The paper, in the end, suggests some other non legal strategies as topics for the future research.
  • Javad Neyestani, Saeid Amirhajloo Pages 109-125
    Public bathes have much importance in Islamic cities, after the most significant structures like mosques and schools. There are a number of factors affecting the construction of bathes among which temperature regulation, humidity, access path, location in the urban texture, watercourses, and construction of exit paths are the most important. This study tries to make a comparative analysis of the architectures of bathes during Safavid and Qajar in order to reveal factors affecting their construction as well as the types of architecture implemented. Consequently, 13 public bathes were recognized and examined. The data elicited was then subjected to SPSS for further statistical investigation. Nonparametric Spearman correlation test was utilized to know the relationship among the variables and the factors affecting the architectures. The findings reveal a number of factors to be in statistically high correlation.
  • Mohammad Saeedimehr Pages 127-148
    During the last centuries, great religious traditions as well as prominent philosophical and theological schools have been facing the so-called "problem of evil" and trying to solve it in a reasonable and convincing way. This paper seeks to explore Muslim philosopher's approach to the problem and examine their proposed solutions for it. After the main versions of the problem in Islamic philosophy are briefly sketched, the author explains its view about the non-existential nature of evil. At this stage, he discusses the challenge of "apprehensional evil" and three reactions to it. Then he turns to three main solutions proposed by Muslim philosophers in order to meet three versions of the problem of evil, i.e., the problem of evils and God's decree, the problem of creation-dualism and the problem of evils and Divine wisdom.