فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1389)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1389)

  • 88 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/06/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بابک شیرانی، فریدون عباسی دوانی صفحه 1
    در این تحقیق، نوترون دهی پلاسمای کانونی نوع مدرSBUPF1 با مشخصات (kJ5/2=E و Fμ 6/8=C) در فشارهای مختلف گاز دوتریم و برای دو آند با اندازه های مختلف 12 و 18 سانتی متر مورد بررسی قرار گرفته است. از سه شمارگر فعال سازی نقره که یکی از آن ها بالای سر آند و دوتای دیگر در زوایای 45 و 90 درجه نسبت به محور آند قرار داده می شدند، برای شمارش نوترون و تعیین تقریبی توزیع زاویه ای گسیل نوترون استفاده شده است. هم چنین یک آشکارساز سوسوزن پلاستیکی («5×» 5ø) برای ثبت تپ نوترون و پرتو ایکس سخت و تعیین انرژی میانگین نوترون ها به کار گرفته شد. نتایج آزمایش های انجام شده نشان دادند که برای آند با طول بزرگ تر، فشار بهینه ی گاز برای تولید نوترون کم تر شده و بهره ی نوترون در این فشار بهینه افزایش می یابد. در این شرایط، فشار بهینه ی گاز دوتریم برای تولید نوترون، mbar6، بهره ی نوترون در این فشار بهینه به طور متوسط حدود 107×4/6 نوترون در هر تپ و انرژی میانگین نوترون ها MeV24/2 است.
    کلیدواژگان: پلاسمای کانونی، هم جوشی، نوترون، فشار بهینه، شمارگر فعال سازی
  • امیررضا جلیلیان، حسن زندی، مهدی اخلاقی، محسن کمالی دهقان، فاطمه بلوری نوین، صدیقه مرادخانی، عباس مجدآبادی صفحه 9
    تولید رادیونوکلید مس-61 در سیکلوترون از طریق بمباران روی طبیعی با باریکه ای از پروتون های به انرژی MeV22 و جریان Aμ150 و به مدت 90 دقیقه انجام شد، در پایان پرتودهی مقدار فعالیت به دست آمده برابر GBq222 معادل Ci6 (mCi5 ± Ci6) و بازده محصول برابر MBq/μAh440 بود. رادیوداروی Cu61- بلئومایسین (Cu-BLM61) در شرایط بهینه (دمای اتاق، زمان پرتودهی 45 دقیقه، 1/0 میلی گرم بلئومایسین به ازای 2 تا 10 میلی کوری کلرید مس-61) تهیه شد. جداسازی، به روش کروماتوگرافی یونی صورت گرفت و بازده جداسازی رادیوشیمیایی به روش کروماتوگرافی لایه ی نازک پرتوزا (RTLC) و کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) بیش تر از 98% به دست آمد. رادیوداروی BLMCu]61 [به موش های سالم و دارای تومور بافت هم بند تزریق و پراکنش بافتی آن در فاصله ی زمانی 210 دقیقه با بهره گیری از اندازه گیری های همفرودی زمانی دوربین گاما مورد مطالعه قرار گرفت. تجمع قابل قبول رادیودارو در تومور نسبت به سایر اعضاء توسط تصاویر PET و مطالعات پراکنش بافتی مشاهده گردید. رادیوداروی BLMCu] 61[ می تواند برای مشخص نمودن تومور در تصاویر PET مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رادیودارو، مس، 61، بلئومایسین، توموگرافی، گسیل پوزیترون، نشان دار سازی پرتوی، کنترل کیفی
  • سید حمیدجزایری، مجید حیاتی آشتیانی، سیدنظام الدین اشرفی زاده، محمد قنادی مراغه، احمد نورزاد گلی کند صفحه 18
    در این پژوهش به بررسی امکان استفاده از بنتونیت (مونتموریلونیت) طبیعی و فعال شده با اسید به عنوان جاذبی ارزان و در دسترس برای حذف فلزات سنگین از پسماندهای مایع سنتزی پرداخته شده است. بنتونیت یکی از کانی های رسی آلومینوسیلیکاتی لایه ای است که مهم ترین فاز سازنده ی آن مونتموریلونیت می باشدکه دارای حفرات و ساختاری در ابعاد نانو است (نانو ساختار و حفره ای مونتموریلونیت). مونتموریلونیت کلیه ی خواص بنتونیت را تحت تاثیر قرار می دهد. در مرحله ی بعدی اثر فعال سازی اسیدی در جذب دو فلز سرب (Pb) و تالیم (Tl) مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق، پس از کانی شناسی، تجزیه ی عنصری و دانه بندی، جذب فلزات سنگین چون Cr، Co، Cu، Fe، Pb، Tl، Ni و Zn بر روی پنج نمونه -RAW2S، -RAW3S، -RAW3ES، -RAW1G، -RAW1GH بررسی شد. سپس در فرایند فعال سازی اسیدی، از سولفوریک اسید برای تقویت قابلیت جذب بنتونیت استفاده شد و اثر غلظت، نسبت مایع به جامد، زمان و دمای فعال سازی بر میزان جذب دو فلز سنگین سرب و تالیم بر روی دو نمونه ی طبیعی و فعال شده ی –RAW3ES و -RAW1GH مورد بررسی قرار گرفت. در تمامی موارد فاز غالب نانومونتموریلونیت موجود در بنتونیت ها به علت ساختار ویژه ی نانومونتموریلونیتی، از قابلیت جذب بیش تری نسبت به سایر رس ها برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: بنتونیت، جذب سطحی، فعال سازی اسیدی، فلزات سنگین، نانوساختار و نانوحفره ای مونتموریلونیت
  • زهره هم نبرد، سعید کاکویی، رفیع علی رحیمی صفحه 28
    در مراکز پزشکی، هسته ای و صنعتی برای جلوگیری از تاثیرات منفی پرتوها از شیشه های سربی استفاده می گردد. از آن جایی که ویژگی اپتیکی این شیشه ها از اهمیت بالایی برخوردار است، برای جلوگیری از ناهمگن شدن مذاب شیشه و ته نشینی آن، مذاب به روش های مختلف همگن می گردد. یکی از این روش ها که برای سایر شیشه ها نیزکاربرد دارد، تکرار عملیات ذوب و فریت سازی است. بدین منظور شیشه به دفعات مختلف و پی درپی تحت عملیات ذوب و تخلیه ی مذاب قرار می گیرد. در کار حاضر ابتدا ترکیب شیشه ی سربی پایه انتخاب و سپس چندین مرحله عملیات فریت سازی مذاب شیشه انجام و تاثیر آن بر خصوصیات فیزیکی، حرارتی، همگن بودن و مقاومت اسیدی بررسی گردید. در نهایت ریزساختار نمونه های حاصله مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش دفعات ذوب شیشه تاثیر منفی بر خواص آن داشته و استفاده از این روش به منظور رسیدن به نتایج مطلوب باید همراه با در نظر گرفتن سایر عوامل موثر در این ارتباط باشد.
    کلیدواژگان: شیشه سربی، روش همگن سازی، عملیات حرارتی، خصوصیات فیزیکی، ریزساختار
  • یوسف قنبری، سینا صائن، ایوب معمار صفحه 34
    در راستای اجرای طرح سراسری اکتشاف ذخایر اورانیم در ایران مرکزی توسط سازمان انرژی اتمی ایران، برگه ی 000‚1:100 اسفوردی واقع در استان یزد و در حد فاصل شهرهای بافق و بهاباد مورد پی جویی و اکتشاف مقدماتی قرار گرفت. به منظور پتانسیل یابی عناصر پرتوزا در این برگه، از نتایج تجزیه ی نمونه های رسوب آبراهه ای برداشت شده توسط سازمان زمین شناسی کشور استفاده شد. چون عناصر اورانیم و توریم و هم چنین عناصر خاکی نادر مورد تجزیه قرار نگرفته بودند، از ردیاب های اورانیم برای بررسی استفاده شد. فرایند پردازش داده ها شامل بهنجارسازی داده ها، بررسی های تک متغیره و چندمتغیره و در نهایت ترسیم و تفسیر نقشه ی آنومالی عناصر است. با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی های ژئوشیمی، سه محدوده به عنوان مناطق پتانسیل دار برای ذخایر اورانیم معرفی شد. این سه محدوده توالی های مارن و کانگلومرا در شمال غرب ناحیه، جنوب توده ی گرانیتی زریگان و توالی های ماسه سنگی همراه با توده های کوچک نفوذی در محدوده ی اطراف معدن اسفوردی و حد فاصل آن تا حوالی معدن کوشک است. با توجه به نتایج حاصله، می توان گفت که برگه ی اسفوردی به لحاظ ذخایر اورانیم رسوبی اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: عناصر پرتوزا، رسوب آبراهه ای، عناصر کم مقدار، اسفوردی
  • عبدالرضا نیلچی، رضا رفیعی، علی اکبر بابالو، سمیه رسولی گرمارودی صفحه 42
    در این تحقیق، رزین اکریلونیتریل (AN) - دی وینیل بنزن (DVB) - متیل اکریلات (MA) به روش پلی مریزاسیون تعلیقی و در حضور عامل رقیق کننده ی تولوئن و آغازگر بنزوئیل پراکساید (BPO) سنتز شد. اثر میزان متیل اکریلات، تولوئن و اصلاح قلیایی بر روی ظرفیت تبادل یونی رزین بررسی گردید. نتایج نشان داد که ظرفیت تبادل آنیونی با افزایش مقدار متیل اکریلات کاهش می یابد در حالی که اصلاح قلیایی تاثیر چندانی بر آن ندارد. هم چنین با افزایش میزان عامل آب دوست، ظرفیت تبادل کاتیونی افزایش می یابد و به مقدار بیشینه می رسد. تعادل جذب نسبتا سریع و در مدت زمان 40 دقیقه حاصل می شود. میزان جذب اورانیم به pHمحلول بستگی دارد. در نهایت اصلاح قلیایی سبب جذب سریع تر یون های اورانیم (VI) شده و رزین های کی لیت کننده، ساختارهای متخلخل مناسبی برای نفوذ سریع تر یون های اورانیم فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: رزین آمیداکسیم، جذب، ظرفیت تبادل یونی، عامل آب دوست، اصلاح قلیایی
  • حسین اهری مصطفوی، ناصر صفایی، هادی فتح اللهی، محمد بابایی، حمیدرضا دری، محمدرضا لک صفحه 48
    در سال های 1384-1385 گیاهان با علایم پوسیدگی ریشه و طوقه از 48 مزرعه ی مختلف لوبیا واقع در استان های خوزستان و مرکزی جمع آوری شد. پس از شناسایی ریخت شناختی، تعداد 20 جدایه ی فوزاریم سولانی تعیین شد. با انجام آزمایش های بیماری زایی، فرم مخصوص چهار جدایه ی فوزاریم سولانی اختصاصی لوبیا مشخص گردید. با به کارگیری آغازگرهای اختصاصی برای این فرم مخصوص (FSPHR وFSPHF) ، تعداد سه جدایه به عنوان فرم مخصوص لوبیا مورد تایید قرار گرفت. به منظور القای جهش، هاگ تولید شده در محیط کشت قارچ پس از شمارش و تعیین رقت، بر سطح محیط کشت آب آگار پخش شد. محیط های کشت حاوی هاگ با استفاده از دستگاه گاماسل با چشمه ی کبالت 60 (فعالیت 2500 کوری و آهنگ دز 38/0 گری در ثانیه) در دزهای 0، 60، 90، 120، 150 و 180 گری پرتودهی شد. پس از گذشت 18 ساعت، درصد جوانه زنی هاگ ها محاسبه گردید. مقایسه ی درصد جوانه زنی و میزان رشد کولونی در دزهای مختلف نشان داد که در محدوده ی 120 تا 180 گری می توان انتظار وقوع جهش مفید در ژنوم هاگ های قارچ را داشت.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، القای موتاسیون، فوزاریم سولانی اختصاصی لوبیا، آغازگرهای اختصاصی
  • سعید باقری فام، امیر لکزیان، سیدجواد احمدی، امیر فتوت، محمدرضا رحیمی صفحه 52
    اورانیم یکی از مولفه های همه جا حاضر محیط زیست با غلظت متوسط 4 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. معمولا غلظت آن به علت فعالیت های انسانی در بعضی مناطق زمین به بالاتر از حد مجاز رسیده و این امر سبب آلودگی خاک ها و آب های زیرزمینی گردیده است. به منظور بررسی تاثیر مقدار اورانیم بر فعالیت آنزیم فسفاتاز و جمعیت های میکروبی خاک، مطالعه ای در قالب طرح کاملا کاتوره ای به صورت فاکتوریل با شش غلظت مختلف اورانیم (0، 50، 100، 250، 500 و 1000 میلی گرم اورانیم بر کیلوگرم خاک) با سه تکرار در شرایط ثابت انکوباسیون انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که غلظت های مختلف اورانیم باعث کاهش معنی دار فعالیت آنزیم فسفاتاز در طول زمان آزمایش شد. هم چنین با افزایش مقدار اورانیم در خاک، جمعیت باکتری ها، قارچ ها و اکتینومیسیت ها به طور معنی داری کاهش یافت. بنابراین مطالعه ی تغییرات جمعیت موجودات میکروبی و فعالیت های آنزیمی می تواند به عنوان شاخص های سودمند در مدیریت خاک های آلوده به اورانیم و سایر مواد پرتوزا حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: اورانیم، جمعیت میکروبی خاک، فعالیت آنزیم فسفاتاز
  • شهاب شیبانی، حسین پوربیگی، یاسر حسین توکلی، مهدی کیوانی صفحه 58
    در این طرح تحقیقاتی، تولید رادیونوکلید Re186 از طریق واکنش Re186 (n،γ) Re185 در رآکتور تحقیقاتی تهران (T. R. R) مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت Re186 تولید شده، پس از یک زمان خنک سازی 4 روز با استفاده از یک شمارگر سوسوزن مایع و یک دز کالیبراتور اندازه گیری شد. هم چنین فعالیت نمونه ها با استفاده از شار نوترونی به دست آمده از شبیه سازی مونت کارلو قلب رآکتور محاسبه شدند. مقادیر محاسبه شده و اندازه گیری شده ی فعالیت با اختلاف 18 درصد با یک دیگر قابل قیاس بودند و ضرایب تجربی تصحیح فعال سازی برای نمونه های رنیم طبیعی (شار نوترون گرمایی 1-s 2-cm1013×5/6) و رنیم غنی شده از Re185 (شار نوترون گرمایی 1-s 2-cm1013×18/1) برای رآکتور تحقیقاتی تهران، به ترتیب برابر، با 820/0 و 003/1 به دست آمد. نتایج نشان داد که Re186 به شکل پررنات با خلوص رادیوشیمیایی و رادیونوکلیدی، به ترتیب، برابر با 5/96 و 99 درصد قابل دست یابی است. رنیم با فعالیت ویژه ی بالا (در حدود mCi/mg300) برای مصارف درمانی از هدف رنیم با غنای بالای Re185 در رآکتور تحقیقاتی تهران قابل دست یابی می باشد و برای نمونه های با فعالیت ویژه ی متوسط از رنیم طبیعی می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رنیم، 186، تولید ایزوتوپ، کاربردهای درمانی، شار نوترون، نوترون های حرارتی، راکتور تحقیقاتی تهران، روش مونت کارلو، فراوانی عناصر
  • اصغر صدیق زاده، مهدی رستمی، صولت ثنا صفحه 63
    سیستم پالایش و تصفیه ی آلاینده های گازی تاسیسات فرآوری اورانیم (UCF) متشکل از چهار دستگاه فوم اسکرابر برای جذب آلاینده های گازی خطرناک و چهار مجموعه ی 24 تایی از فریم فیلتر برای ربایش ذرات می باشد. در این مقاله، فرایندهای شستشو و جذب گازهای خطرناک در فوم تاورها و تصفیه و ربایش ذرات در فیلترها ارایه می شود. آلاینده های گازی این تاسیسات فرآوری، حاوی ترکیبات شیمیایی و پرتوزا می باشد. بنابراین کارآیی بالا باید از ویژگی های این سیستم پالایش باشد. برای نیل به این هدف، مطالعات نظری و تجربی برای انتخاب بسترهای فریم فیلترها انجام شد. مطالعات نظری نشان داد که بهترین بستر فیلتر دارای ضخامت و تخلخل بالا و قطر الیاف پایین می باشد. مطالعات تجربی برای انتخاب بستر های مناسب به صورت تابعی از کارآیی، افت فشار، مقاومت شیمیایی و مکانیکی بر روی 30 عدد بستر فیلتر انجام شد. هم چنین نمونه ی سیستم پالایش در مقیاس نیمه صنعتی طراحی و ساخته شد و کارآیی جذب آن برای آلاینده های گازی و پارامترهای اثرگذار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بررسی های تجربی نشان داد که کارآیی حذف آلاینده های ذره ای و گازی سیستم پالایش تاسیسات فرآوری اورانیم اصفهان، به ترتیب، بیش از 7/99% و 97% است. با توجه به این نتایج و استانداردهای مورد استفاده در تاسیسات فرآوری اورانیم اصفهان و میزان آلودگی کارگاه ها، سطح آلاینده ها در خروجی دودکش نباید بیش از حد مجاز باشد.
    کلیدواژگان: پالایش و تصفیه، آلاینده های گازی، تاسیسات فرآوری اورانیم، سیستم فوم اسکرابر
  • بختیار آزادبخت، کمال حداد، محمدحسن زحمت کش صفحه 70
    برای تعییندرصد دز عمقی باریکه های فوتونی با انرژی های مختلف دردزیمتر ژلی- پلی مری PAGATو وابستگی آن به آهنگ دز با استفاده از تکنیک ام. آر. آی از مواد و ترکیبات شیمیایی با درصدهای وزنی زیر استفاده شده است: 5/4 درصد بیس N-N'' متیلن- بیس-آکریل آمید 5/4 درصد آکریل آمید، 5 درصد ژلاتین، 5 میلی مول تتراکیس، 01/0 میلی مول هیدروکینون و 86 درصد آب دو بار تقطیر شده. برای تابش دهی ویال ها از فوتون های Co60 دستگاه درمانی سری c780-Theratron انستیتو پرتو پزشکی نوین تهران و شتاب دهنده ی خطی الکتا بیمارستان نیروی هوایی تهران استفاده شده است. تصویربرداری با استفاده از یک سیستم ام. آر. آی ساخت شرکت زیمنس به قدرت T5/1 انجام شده است. تمام ژل های پلی مری یک روز پس از ساخت، پرتودهی شده و یک روز بعد از پرتودهی با استفاده از سیستم ام. آر. آی تصویربرداری شده اند. در تعیین درصد دز عمقی در ژل پلی مری نورمکسیک PAGAT، برای انرژی های بالاتر، فوتون ها تمایل به نفوذ بدون پراکندگی در ماده داشته و پراکندگی فوتون ها نیز رو به جلو می باشد. میزان دز عمقی باریکه های فوتونی Co60 در عمق cm5/0 برابر 100 درصد بوده و برای عمق cm21 این مقدار به 48 درصد کاهش یافته است و برای فوتون های 4، 6 و MV18 شتاب دهنده میزان دز عمقی بیشینه برای عمق cm21، به ترتیب، به مقادیر 52، 3/57 و 73/59 درصد کاهش یافته است و این نشان می دهد که برای انرژی های بالاتر میزان تجمع دز در فواصل عمقی بیش تر خواهد بود. بررسی حساسیت ژل PAGAT به آهنگ دز نشان داد که با تغییر آهنگ دز از 80 به cGy/min480 تغییری در مقادیر آهنگ واهلش عرضی، 2R، مشاهده نشده است. به عبارت دیگر این نشان می دهد که ژل پلی مری PAGAT به آهنگ دز وابسته نبوده و در نتیجه می توان برای بالا بردن سرعت پرتودهی و کاهش زمان پرتودهی از آهنگ های دز بالاتر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دزیمتر ژنی، پلی مری، ژل پلی مری نورمکسیک PAGAT درصد دز عمقی، آهنگ دز
  • مهدی غلامپور، جعفر قیصری، غضنفر میرجلیلی، محمدعلی شفایی، لیلا شکاری، علیرضا محبی، ارژنگ شاهور صفحه 77
    در این کار تحقیقاتی، نمونه های کلسیم فلورید، به شکل قرص، تحت تابش گامای چشمه ی کبالت قرار داده شد و بلافاصله شدت نوردهی توسط دستگاه TLDخوان تعیین گردید. قله های منحنی درخشش در دماهای تقریبا برابر 135، 170، 260 و 370 درجه ی سانتی گراد مشاهده شد. قله ی اصلی در دمای 260 درجه ی سانتی گراد قرار دارد. در این پژوهش حساسیت کلسیم فلورید خالص و تاثیر ناخالصی دیسپروسیم (Dy) بر آن بررسی و با مقدار 2 درصد مولی دیسپروسیم بیش ترین میزان حساسیت مشاهده شد. حساسیت این دزیمتر حدود 5 برابر 100TLD- است که با افزودن ناخالصی دیسپروسیم به حدود 18 برابر رسید. میزان محوشدگی در دمای اتاق در طول یک روز، دو روز و 500 ساعت، به ترتیب، 13، 36 و 50 درصد تعیین گردید. پس از 10 بار تکرار پرتودهی، و متعاقب آن انجام عملیات خواندن و بازپخت تحت شرایط معین، تکرارپذیری این دزیمتر مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کلسیم فلورید، دزیمتر ترمولومینانسی، دیسپروسیم، منحنی درخشندگی، حساسیت، محوشدگی
|
  • B. Shirani, F. Abbasi Davani Page 1
    In this work, neutron production of SBUPF1 (a 2.5 kJ Mather type plasma focus device) at various pressures of deuterium and two different anode lengths (12 cm, 18 cm) were studied. Three silver activation counters were used at three different angels (0º, 45º and 90º) in order to determine the angular distribution of neutrons. The neutron and hard x-ray pulses were registered by a ø5"×5" plastic scintillator. These pulses were further used to determine the average energy of the detected neutrons. Experiments showed that for the 18cm anode at the optimum gas pressure, the neutron generation has decreased while the neutron yield at this pressure has increased. Under these conditions, the optimum pressure is 6 mbar, the neutron yield at the optimum pressure is about 6.4×107 per pulse, and the average energy of neutrons is 2.24 MeV.
    Keywords: Plasma Focus, Fusion, Neutron, Optimum Pressure, Activation Counter
  • A.R. Jalilian*, H. Zandi, M. Akhlaghi, M. Kamali Dehghan, F. Bolourinovin, S. Moradkhani, A. Majdabadi Page 9
    [61Cu]Bleomycin ([61Cu]BLM) was prepared using [61Cu]CuCl2 produced via natZn(p,x)61Cu (180μA proton irradiation, 22MeV, 3.2h), purified by ion chromatography method. [61Cu]BLM was prepared at optimized conditions (room temperature, 45 min, 0.1 mg bleomycin for 2-10mCi 61CuCl2) with radiochemical purity over 98% determined by HPLC and RTLC. [61Cu]BLM was administered into the normal and tumor bearing rodents up to 210 minutes followed by biodistribution and co incidence imaging studies. A significant tumor/non tumor accumulation was observed either by animal sacrification or imaging method. [61Cu]BLM can be a potential PET radiotracer for tumor imaging.
    Keywords: Radiopharmaceutical, Copper-61, Bleomycin, Positron Emission Tomography, Radiolabeling, Quality Control
  • S.H. Jazayeri, M. Hayati Ashtiani, S.N. Ashrafizadeh*, M. Ghannadi Maragheh, A. Nozad Golikand Page 18
    This paper examines heavy metals removal from synthetics wastes by the use of natural and sulfuric acid-activated bentonite so that a cheap adsorbent can be attained for removing these metals from the wastes. Bentonite is a 2:1 layer aluminnisilicate whose dominant mineral is montmorillonite which is a nano-structure and nanoporous material. Montmorillonite affects all the properties of bentonite. In the next step, the effect of acid activation on the adsorption of both of lead (Pb) and thallium (Tl) is studied. In this research, after the mineralogical and chemical composition analyses by X-ray diffraction and fluorescence (XRD and XRF) methods, granulometric analysis is carried out on five samples namely, S2-RAW, S3-RAW, ES3-RAW, G1-RAW and GH1-RAW to remove the heavy metals such as Cr, Co, Cu, Fe, Pb, Tl, Ni, and Zn accompanying atomic absorption spectroscopy (AAS). Then, the effect of four factors including concentration, liquid to solid ratio (L/S), time, and activation temperature in acid activation process were studied. This process is done by a mineral acid, sulfuric acid, to promote the adsorbability of lead and thallium in both natural and activated types of ES3-RAW and GH1-RAW. In all case, due to the presence of dominant mineral of nano-montmorillonite and its unique structure, montmorillonite has a higher adsorbability in comparison with that of the other clay minerals.
    Keywords: Bentonite, Adsorption, Acid-Activation, Heavy Metals, Nanostructured, Nanoporous Montmorillonite
  • Z. Hamnabard*, S. Kakooei, R.A. Rahimi Page 28
    Radiation shielding lead glasses can be used in any facility, which requires protection from radiation, for example medical centers, industrial and nuclear sites. Usually, for improvement of optical properties and homogeneity control of these glasses, homogenization process in different ways is applied. One of the important methods, which is also industrially practical for other glass systems, named fritting, is the process of melting and quenching of molten materials to form small glass particles. In the current work, the effect of homogenization on the thermal and physical properties of lead glasses is investigated. In this way, a composition of lead glass was selected. Then fritting procedure applied six times for this composition and the effect of fritting on thermal, physical, properties and homogeneity of glass were discussed. Finally, microstructural analyses of glass specimens were carried out. The results showed that the increase of the fritting period has an unwanted influence on different properties of the glass samples and this process can be used in joint with considering the other effective parameters.
    Keywords: Lead Glass, Homogenization Method, Heat Treatment, Physical Properties, Microstructure
  • Y. Ghanbari*, S. Saen, A. Memar Page 34
    According to Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) Uranium exploration program in Central Iran, Esfordi 1:100,000 sheet which is located in Yazd province, between Bafq & Behabad cities was prospected. The analysis result of the stream sediment samples which were collected by the Geography Society of Iran (GSI) have been used for radioactive resources of this area. Due to lacking of uranium, thorium and Rare Earth Elements (REE) analysis data, the uranium tracers have been used. The data processing, i.e. normalization, univariate and multivariate analysis were studied and ultimately, anomalies maps were prepared. Three uranium potential areas were introduced. These areas include marl and conglomerate sequence in North-west of region, south of Zarigan granite and sandstone sequence with aplites between Esfordi mine and Kooshk mine. Thus, Esfordi sheet is important as a sediment hosted uranium deposit.
    Keywords: Radioactive Elements, Stream Sediment, Tracer Elements, Esfordi
  • A. Nilchi*, R. Rafiee, A.A. Babalou, S. Rasouli Garmarodi Page 42
    In this study, the acrylonitrile (AN)-divinylbenzene (DVB)-methylacrylate (MA) resin was synthesized via suspension polymerization in the presence of toluene as a diluent, and benzoylperoxide (BPO) as an initiator. The effect of MA, toluene and alkaline treatment on the exchange capacity of the resin were investigated. The results showed that the anion exchange capacity decreases with an increase of the amount of MA, while alkaline treatment has no significant effect. Also, the cation exchange capacity increases with an increase in the amount of hydrophilic agent and reaches a maximum. The sorption equilibrium was achieved relatively fast within 40 minutes. The adsorption of uranium was directly depends on the pH value. Finally, the alkaline treatment enhances the potential for the much faster adsorption and the chelating resin provides a more favourable pore structure for the rapid diffusion of the ions.
    Keywords: Amidoxime Resin, Adsorption, Ion Exchange Capacity, Hydrophilic Agent, Alkaline Treatment
  • H. Ahari Mostafavi, N. Safaie*, H. Fathollahi, M. Babaie, H.R. Dorri, M.R. Lak Page 48
    During 1384-1385, the plants showing root and crown rot were collected from 48 bean fields in the Khuzestan and Markazi provinces. Twenty isolates were identified as Fusarium solani based on morphological characteristics. The pathogenicity tests confirmed four isolates as Fusarium solani
    f.sp. phaseoli. By using specific primers for this specific form, three isolates showed concordant results with pathogenicity tests. As a result three isolates morphologically and molecularly identified as F.solani f.sp. phaseoli. In order to induce mutation, conidia scraped from F.solani f.sp. phaseoli cultures, were counted, diluted and then plated on water agar. The plates containing conidia were irradiated in a
    60Co-gamma cell (with activity of 2500 curi and 0.38 gray per second dose rates) in doses 0, 60, 90, 120, 150, 180 Gy. After 18 hours, the percentage germination of spores were scored. The comparison of percentage germination and vegetative growth in different dose rates showed that spore mutagenesis can be expected in 120-180 Gy.
    Keywords: Gamma Ray, Mutation Induction, Fusarium Solani F.Sp.Phaseoli, Specific Primer
  • S. Bagherifam*, A. Lakziyan, S.J. Ahmadi, A. Fotovvat, M.F. Rahimi Page 52
    Uranium is an ubiquitous constituent of natural environment with an average concentration of 4mg/kg in earth crust. However, in local areas it may exceed the normal concentration due to human activities resulting in radionuclide contamination in groundwater and surface soil. The effect of six levels of uranium concentration (0, 50, 100, 250, 500 and 1000mg kg-1) on soil phosphatase activities and microbial populations were studied in a completely randomized design as a factorial experiment with three replications. The results showed a significant decrease in phosphatase activity. The result of the experiment suggests that soil microbial populations (bacteria, funji and actinomysetes) decrease by increasing the uranium levels in the soil. Therefore, assessment of soil enzymatic activities and microbial populations can be helpful as a useful index for a better management of uranium and radioactive contaminated soils.
    Keywords: Uranium, Soil Microbial Populations, Enzime Phosphatase Activity
  • Sh. Sheibani*, H. Pourbeigi, Y.H. Tavakoli, M. Keyvani Page 58
    In this work, the production of 186Re by 185Re (n,γ) 186Re reaction in the Tehran Research Reactor (T.R.R) is investigated. The activity of 186Re was measured after a cooling time of 4 days, using a liquid beta scintillation system and a dose calibrator. Also, activity of the samples were calculated using fluxes determined by Monte Carlo simulation of the reactor core. The calculated and measured values for the activity of irradiated samples are comparable in the range of ±18% and the irradiation correction factors are 1.135 and 0.820 for natural rhenium (thermal neutron flux of 6.5×1013 cm-2 s-1) and rhenium samples with high the isotope abundance of 185Re (thermal neutron flux of 1.18×1013 cm-2 s-1), respectively. The results have shown that 186Re samples (in the form of perrhenate) can be achieved with 96.5% radiochemical purity and 99% radionuclidic purity. The products with the high specific activity of about 300mCi/mg for therapeutical aplications can be achieved in T.R.R. using rhenium sample target with a high abundance from rhenium-185 target; and for the medium with the mean specific activity, natural rhenium can be used.
    Keywords: 186Re, Isotope Production, Therapeutic Uses, Neutron Flux, Thermal Neutron, Tehran Research Reactor, Monte Carlo Method, Abundance
  • A. Sadighzadeh*, M. Rostami, S. Sana Page 63
    Gaseous pollutants purification and filtration system of Uranium Conversion Facility includes four Foam Scrubbers and four groups of 24 frame filters to remove dangerous gases and particles from polluted air. In this paper, the purification processes of the dangerous gases in foam towers and removal of the particles in filters are presented. The gas pollution of this facility includes dangerous chemical and radioactive compounds; as a result the high efficiency can be one of the main properties of this purification system. For achieving this goal, theoretical and experimental studies are made to select filter frame media. Our theoretical studies show that the characteristics of the best filter media are: upper thickness, high porosity and formed by fine fibers. The experimental studies to select suitable media concerning efficiency, pressure drop, chemical and mechanical resistance are done in 30 filter media. The efficiency of chosen media is determined of about 99.7% by the experiment. In addition, a semi industrial sample of foam scrubber system was designed and built. The absorption efficiency of the system for acidic gas, the same as in UCF, was measured to be about 97%. Considering these results and prevailing the standards used in UCF and also the level of air pollution in workshops, the air pollution level in the stack outlet must not surpass the authorized amount.
    Keywords: Purification, Filtration, Gaseous Pollutants, Uranium Conversion Facility, Foam Scrubbers System
  • B. Azadbakht*, K. Hadad, M.H. Zahmatkesh Page 70
    In this work, the investigation of the normoxic PAGAT polymer-gel dosimeter percentage depth dose (PDD) and it’s dose rate dependence has been made. Using MRI, the formulation to give the maximum change in the transverse relaxation rate R2 was determined to be 4.5% N,N'-methylen-bis-acrylamide©(bis), 4.5% acrylamid (AA), 5% gelatine, 5mM tetrakis (hydroxymethyl) phosphonium chloride (THPC), 0.01 mM hydroquinone (HQ) and 86% HPLC(Water). Irradiation of vials was performed using photon beams of Co-60 therapy unit and an Electa linear accelerator. Gel dosimeters were imaged in a Siemens Symphony 1.5 Tesla clinical MRI scanner using a head coil. Post-manufacture irradiation and post imaging times were both selected to be 1 day. For determing the percentage depth dose of the PAGAT gel it was found that at the depth of 21cm, the percentage depth dose for 1.25 MeV γ-ray photons of 60Co and for 4,6 and 18 MV x-ray photons of Electa linear accelerator, are 48%, 52%, 57.3% and 59.73%, respectively. Thus, in the case of the higher energy photon beams, a higher dose can be delivered to deep-seated tumors. The dose rate dependence of PDD was studied for 6 MV x-ray photons with the use of dose rates of 80, 160, 240, 320, 400 and 480cGy/min. No trend in polymer-gel dosimeter 1/T2 dependence was found on the mean dose rate and energy for the photon beams.
    Keywords: Polymer-Gel Dosimeter, PAGAT Normoxic Polymer Gel, PDD, Dose Rate
  • M. Gholampoor*, J. Gheisari, Gh. Mirjalili, M.A. Shafaie, L. Shekari, A.R. Moini, A. Shahvar Page 77
    In this study, CaF2 pellet samples were prepared and its thermoluminescence (TL) properties were investigated after gamma irradiation. The TL glow curve of the CaF2 pellet has four peaks at around 135, 170, 260 and 370ºC for the heating rate of 10ºC/S. The main peak occurs at 260ºC. The sensivity of CaF2 and Dy doped CaF2 were examined. The observed TL sensivity of the prepared CaF2 pellet is abut five times than that of TLD-100. The sensivity of the Dy doped CaF2 is approximately 18 times higher than that of TLD-100. The fading is approximately 13% in one day, 36% in two days and 50% in 500 hours. These examinations repeated for 10 times and all the results were found to be consistant. These properties make the CaF2 pellets a useful can dilate for γ-ray irradiation dosimetry applications.
    Keywords: Calcium Fluoride, Thermoluminescence Dosimeter, Dy, Glow Curve, Sensitivity, Fading