فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی تحولات در فهم روایات اسلامی بر پایه مفهوم «گفتمان» / بررسی موردی روایت «انا قتیل العبره»
    یونس دهقانی فارسانی، سید کاظم طباطبایی صفحه 7
    تحول در فهم برخی روایات برجای مانده از پیشوایان دین، مسئله ای است که از دیرباز مورد توجه دانشمندان مسلمان بوده، و روش هایی نیز برای تحلیل این مسئله از سوی آن ها ابداع شده است. در کنار آن روش ها به کارگیری برخی مفاهیم پرکاربرد در حوزه علوم انسانی، در برخی موارد می تواند تحلیل قابل قبول تری از این مسئله در اختیار نهد. مفهوم «گفتمان» یکی از این مفاهیم است. در این نوشتار، تحول صورت گرفته را در فهم روایت «انا قتیل العبره» و کارکردهای گریه بر امام حسین(ع) در دوره معاصر(سده های 1314 قمری) نسبت به دوره متاخر تاریخ اسلام(سده های1012 قمری) با استفاده از مفهوم «گفتمان» مورد بررسی قرار داده ایم. یافته های پژوهش نشان می دهد که تحول در اندیشه سیاسی شیعه در دوران معاصر موجب شده است که گریه بر ابا عبدالله(ع) که در دوره متاخر، غالبا عاملی برای کسب ثواب و آمرزش گناه دانسته می شد، بیشتر عاملی برای مبارزه با ظلم و بیداد تلقی شود.
    کلیدواژگان: انا قتیل العبره، گریه، اندیشه سیاسی شیعه، گفتمان، امام حسین(ع)، فقه الحدیث
  • محمد مهدی مسعودی، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحه 25
    بی شک، پرداختن به تبیین و تشریح مراد حدیث، مبتنی بر احراز صحت صدور و نیز احراز صحت متن قابل استناد به معصومین(ع) و به دیگر عبارت، بررسی میزان انطباق متن نقل شده با متن اصلی است. در این خصوص، اهتمام عالمان دین از گذشته تا حال پوشیده نیست، به گونه ای که می توان نقد حدیث را همزاد تقریبی نقل حدیث دانست؛ اما روش اصحاب در نقد حدیث به خصوص از ناحیه صدوری، در مقابل روشی که می-کوشد تا از راه بررسی سند یک نقل، میزان اعتبار آن نقل را مشخص سازد، روش واحدی نبوده است. برخی، مواردی همچون تواتر، محفوف بودن به قراین و در باب فقه، روش عملی اصحاب ائمه(ع) و شهرت فتوایی را نشان اعتبار حدیث دانسته و به این ترتیب، روشی جداگانه در نقد حدیث اتخاذ نموده اند. از سالکان قسم دوم، می توان سید عبدالله شبر از دانشمندان پرکار امامیه را نام برد که روش ایشان در دو حوزه نقد صدوری و متنی، موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سید عبدالله شبر، نقد حدیث، نقد صدوری حدیث، نقد متنی حدیث
  • عباس مصلایی پور یزدی، محسن دیمه کار گراب صفحه 47
    به استناد بسیاری از آیات و روایات، ائمه اطهار(ع) تنها کسانی هستند که پس از خدا و پیامبر(ص)، آگاهی کامل به معارف قرآن، و مراد و مقصود آیات آن دارند. ائمه(ع)، با توجه به نیاز بشر، به تفسیر و تبیین آیات قرآن کریم پرداخته اند. با عنایت به اهمیت و جایگاه ویژه روش شناسی در تفسیر قرآن کریم از یک سو، و کثرت روایات تفسیری اهل بیت(ع) از سوی دیگر، در این مقاله تنها روایات تفسیری امام رضا(ع) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. بر اساس این پژوهش، مهم ترین گونه های تفسیری روایات امام رضا(ع) عبارت است از:ذکر سبب نزول، بیان معنی مفردات، تبیین آیات از راه بیان مصداق و نیز قیدهای توضیحی آیات، تعیین مرجع ضمیر، توجه به نوع خطاب، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر قرآن با سنت، تفسیر موضوعی، تاویل آیات متشابه، بیان بطون آیات، تبیین آیات الاحکام، ذکر جزئیات داستان های قرآن، استناد به آیات در روایات، بیان چرایی مطالب در آیات، توجه به پیام و اهداف تربیتی و هدایتی، زدودن شبهه و تصحیح بدفهمی نسبت به قرآن کریم و تبیین معارف اعتقادی و نیز ارائه برخی مباحث علوم قرآنی.
    از دیگر مباحث مطرح شده در این نوشتار، بیان برخی مبانی قرآن-شناختی و تاکید بر وجود دو رویکرد روایی و کلامی در روایات تفسیری امام رضا(ع) است.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، تفسیر قرآن، تاویل، روش تفسیری، روایات تفسیری، تفاسیر ماثور
  • محسن رفعت، محمدکاظم رحمان ستایش صفحه 79
    این مقاله، جستاری است در مورد مقتل الحسین کتاب الفتوح که ابن اعثم کوفی در حدود قرن چهارم آن را نوشته است. الفتوح نیز همچون سایر کتب تاریخی روایی از هجمه تحریفات عاشورایی مصون نمانده، چنان که ما را در بعضی از مطالب مربوط به جریان عاشورا در تردید قرار می دهد. لذا در این بررسی سعی شده، پس از ارزیابی شخصیت مولف و توضیحاتی در مورد کتاب او، به برخی از این هجمه های تحریفی اشاره و مطالب تاریخی روایی آن مورد کند و کاش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الفتوح، ابن اعثم، امام حسین(ع)، تحریفات، روایات، عاشورا
  • محسن قاسم پور صفحه 117
    آموزه هایی روایی شیعی بر مباحث کلامی تاثیرگذار بوده، و بسیاری از متکلمان افزون بر استفاده از مبانی و روش های عقل گرایانه، از احادیث نیز هم به لحاظ مضمونی و هم به جهت روش و نوع خاص رویکرد ائمه بهره گرفته اند. بررسی این تاثیرها بیانگر آن است که این امر خطیر در جنبه های گونه گون تحقق پذیرفته است. در این خصوص، تاثیر روایات امام صادق(ع) به دلیل شرایط خاص عصری ایشان، شگرف و قابل توجه است به گونه ای که گاهی از رهگذر آنها این تاثیر، در قالب تبیین صحیح مواضع کلامی امامیه و نفی اندیشه های نااستوار انتسابی به شیعه اثنی عشری نمود پیدا کرده و در دوره های پس از امام(ع) به ویژه در شکل گیری و تحول منابع مکتوب کلامی شیعه، این تاثیر قابل ردیابی است. یعنی متکلمان شیعی هم، به مثابه پشتوانه های نظری و تئوریک و هم در روش و متدولوژی مباحث خود از این قبیل روایات استفاده کرده اند. این مقاله بر آن است تا با کاوشی پیرامون این مسئله ابعاد آن را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: روایات، امام صادق(ع)، کلام، شیعه، فرق
  • دکترکامران ایزدی مبارکه، سیدمحمدهادی گرامی صفحه 147
    در این مقاله، کاربردهای گوناگون اصطلاح «اخباری» در گذر زمان بررسی شده است. مفهوم آغازین اصطلاح «اخباری» تا سده ششم، قصه-پرداز یا تاریخ نویس بود. پس از سده ششم، «اخباری» علاوه بر مفهوم پیشین، در مفهومی نزدیک به حدیث گرایی به کار رفت. این اصطلاح از سده یازدهم به پیرو مکتب استرآبادی اطلاق گردید و از همان زمان با نوعی ابهام رو به رو بود. در ادامه مقاله، پس از بررسی این ابهام به پیامدهای آن در تطبیق مصادیق اخباریان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اخباری، اهل حدیث، اصحاب حدیث، استرآبادی
  • محمد هادی مفتح صفحه 167
    قانون گرایی رسول اکرم(ص) از اموری است که در سیره آن بنیانگذار تئوری حکومت اسلامی، به روشنی جلوه گر می باشد. روایت مشهوری که از طرق خاصه و عامه نقل شده، اشاره به واقعه ای ناموسی دارد که در زمان حکومت نبوی در مدینه النبی به وقوع پیوسته و رسول الله در آن، ضمن ممانعت از انتقام گیری فردی، بر التزام شهروندان جامعه اسلامی نسبت به رعایت قوانین تاکید ورزیده اند. فقی هان با قرار دادن این روایت در کنار دو دسته روایت دیگر که آن ها را بر معنایی جز این حمل کرده اند، و از جمع میان آن ها به نظری رسیده اند که زیبایی قانون محوری حکومت نبوی را بی فروغ نموده است. در این مقاله، با مناقشه در این نحوه جمع حدیثی، توانسته ایم نحوه جمعی را پیشنهاد نماییم که روح قانون گرایی سیره رسول الله متلالئ گردد.
    کلیدواژگان: سیره پیامبر، جمع احادیث، قانون گرایی، حد زنا، قصاص، فقه سیاسی
|
  • Yunus Dehqani Farsani, Seyyed Kadim Tabatabaie Page 7
    Changes in the understanding of some of the narrations from the religious guides, is an issue which has been the concern of the Muslim scholars for long time, and for analyzing it they have devised some methods. Besides these methods, employing some of the most used concepts in the field of humanities can in some cases provide a more acceptable analysis of this issue. The concept of dialogue is one of these concepts. In this article, the changes occurred over the understanding of the tradition of Qatil al- Abrah (murdered in tears), and the function of crying for Imam Hosein in the contemporary period (the thirteenth and the fourteenth centuries) in comparison to the previous periods of Islamic history (the twelfth and the tenth centuries) are discussed by means of “discourse”. The findings of the research show that the course of changes of political thoughts in Shia in the contemporary period causes that crying for Imam Hosein, which was chiefly deemed as a means of reward and redemption previously, is now mostly deemed as a factor for fighting against the injustice and cruelty.
    Keywords: Qatil al Abrah (murdered in tears), crying, political thought of Shia, dialogue, Imam Hosein, jurisprudence of tradition
  • Muhammad Taqi Diyari Bidgoli, Muhammad Mahdi Masudi Page 25
    The explanation and study of the meaning of a tradition is certainly based on confirming its receiving validity and also its content validity, a content which should be attributed to the infallible. In other words, it is based on the degree of the consistency of the narrated text to the original one. In this regard, the efforts of religious scholars from the past to thepresent are so ostensible that it can be said the criticism of traditions and the narration of traditions have been related to the same period. However, the method of the Companions in the criticism of a tradition, especially in its receiving from the infallible, unlike the method that endeavors to find the validity of a tradition through its chain of transmission, has not been a unified method. Some scholars have adapted a separate method on the criticism of traditions by choosing instances like successive cited tradition and accompanying a tradition with evidence. In jurisprudence, they believe the practical method of the companions of Imams and the fame of fatwa are signs for the validity of a tradition. Among the practitioner of the second group is Seyyed Abdollah Shobbar who has been one of the industrious scholars of Shia whose method in the two fields of criticism of receiving tradition and its content validity is studied in this article.
    Keywords: Seyyed Abdollah Shobbar_criticism of a tradition_criticism of receiving tradition_criticism of hadith_content validity
  • Abbas Mosallaiepour Yazdi, Mohsen Dimakar Garab Page 47
    Based on a great deal of verses and traditions, the purified Imams are the only persons who beside Allah and the Prophet have the most perfect and exact understanding of the knowledge of the Quran and the meanings of its verses. Due to the needs of humanity, the Imams explained and interpreted the verses of the holy Quran. Considering the significant role of typology in exegesis of the holy Quran from one hand, and the enormous number of exegetic traditions of the purified Imams on the other hand, I am obliged in this article to focus only on exegetic traditions of Imam Reza. On the basis of this research, the most important types of exegetic traditions of Imam Reza are as follows: Presenting the occasions of revelation, bringing the definition of the Quran’s vocabulary, explaining verses through their referents and also additional explanation of verses, finding the pronoun referents, considering the types of address, interpreting the Quran by means of the Quran itself, interpreting the Quran by means of traditions of the Prophet, thematic exegesis, interpretation of allegorical verses, mentioning the esoteric aspects of the verses, presenting verses of judgments, stating the details of the Quranic stories, making references to the verses in the traditions, stating the reasons of the content of verses, considering the educative and guiding messages and purposes, eliminating the doubt and clearing up the misconception concerning the holy Quran, and explaining the principles of belief and finally presenting some of the issues of Quranic sciences.Other presented issues are the principles of knowing the Quran and focusing on the two narrative and theological methods in exegetic traditions of Imam Reza.
    Keywords: Imam Reza, exegesis of the Quran, interpretation, exegetic method, exegetic traditions, transmitted exegeses
  • Muhammad Kadim Rahman Setayesh, Mohsin Rafat Page 79
    This article is a research on a book about the martyrdom of Imam Hosein entitled Al- Futuh written by Ibn A’tham Kufi about the fourth century A. H. Like other historical- narrative books Al- Futuh was not immune from distortion of Ashura. This work makes us doubt some events of Ashura. In this research, after the evaluation of the personality of the author and his book, some of the distortions are mentioned and historicalnarrative issues of this event are analyzed.
    Keywords: al Futuh, Imam Husein, distortion, tradition, Ashura
  • Mohsen Qasimpour Page 117
    Teachings of Shi’a traditions have influenced theological issues. Besides employing logical principles and methods, many theologians have used traditions thematically and for the sake of the specific way and method of the Imams’ approach. The study of these influences shows that this demanding affair has been realized in various aspects. In this respect, the influence of Imam Sadiq’s traditions because of the special historical situation in which he lived, is so remarkable that sometimes through this influence, the correct position of Shi’a theologians is demonstrated and the false thoughts attributed to Shia are refuted, and specifically this influence is ostensible in the years after Imam’s life in the formation and changes of written sources of theology of Shi’a. In other words, Shi’a theologians also employ these traditions as a support both theoretically and methodologically in their issues. This article is a research about this subject and analyzes its various aspects and dimentions.
    Keywords: traditions, Imam Sadiq, theology, Shia, sects
  • Kamran Izadi Mobaraka, Seyyed Muhammad Hadi Guerami Page 147
    In this article the different uses of the term “Akhbari” are studied in the course of the history. Up to the sixth century A.H, the first meaning of “Akhbari” was a story teller or a historian. After the sixth century, besides its previous implications, it was employed in the meaning close to the traditionalist. From the eleventh century A.H this term was applied to the followers of Astarabadi School and from that time it bore an ambiguity. In this article, after analyzing this ambiguity, the consequences of showing akhbari instances will be mentioned.
    Keywords: Akhbari, traditionist, people of hadiths, follower of hadith
  • Muhammad Hadi Mufattih Page 167
    The law- abiding attitude in the way of life of the Prophet who is the founder of the Islamic government, is apparently evident. The famous tradition which was narrated by experts and masses points to an event which occurred at the time of the Prophet’s government in Medina, where the Prophet prevented from committing any personal revenge and stressed on the duty of people of the Islamic society to obey the law. Jurists have placed this tradition beside two other groups of tradition which has been applied in a different way, and by combining them, they have reached at the view which disparages the beauty of the law- abiding view of the Prophet’s government. In this article, by challenging the way of combining traditions, we propose a way of combination which shows the spirit of the law- abiding attitude of the Prophet’s life.
    Keywords: Prophet's way of life, combining traditions, law, abidingness, punishment for adultery, political jurisprudence