فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 74، امرداد 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا انصاری، احمد کاظمی، اسماعیل شهابی صفحه 7
    زمینه و هدف
    ایمونوگلوبولین داخل وریدی((Intra Venous Immunoglobulin-IVIG یک محصول مشتق از پلاسما می باشد که در درمان بسیاری از بیماری های خود ایمنی ترومبوستوپنی، موارد نقص ایمنی و بیماری های عفونی کاربرد دارد. در این مطالعه تاثیر تزریق IVIG بر روی تعداد گلبول های سفید، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها و پلاکت ها و همچنین تاثیر IVIG بر درصد سلول های CD4 و CD8 مثبت، لنفوسیت های T cell و تعداد مطلق آن ها در بیماران با پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمیون ITP)-(Immune Thrombocytopenic Purpura مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    مطالعه انجام شده از نوع مقطعی بوده و بر روی 32 بیمار مبتلا به ITP انجام شده است. در این بیماران قبل و یک ساعت بعد از شروع تزریق دوز درمانی IVIG، یک نمونه خون گرفته شد. برای تمام نمونه ها یک شمارش کامل سلول های خونی، پلاکت و شمارش افتراقی لوکوسیت های خون توسط دستگاه Sysmex kx-21 انجام شد. سپس به منظور بررسی نوع لنفوسیت ها، از آنتی بادی های ضد مارکر های CD4 و CD8 نشان دار شده استفاده شد. جهت تحلیل آماری نتایج به دست آمده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 15 و آزمون student t-test با سطح معنی داری p<0.05 استفاده شد. همچنین برای بررسی ارتباط بین سن بیماران و حجم کلی IVIG تزریق شده با نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی شمارش سلول های خونی نشان داد که کاهش معنی داری در میانگین گلبول های سفید، نوتروفیل ها و لنفوسیت ها پس از تزریق ایمونوگلوبولین داخل وریدی دیده می شود. اما این تغییرات در مورد پلاکت ها از نظر آماری معنی دار نبود. مقایسه میانگین درصد سلول های CD4 و CD8 افزایش معنی داری را در نسبت سلول های CD4/CD8 پس از تزریق نشان می دهد. تعداد مطلق لنفوسیت های CD4 و CD8 یک ساعت پس از تزریق IVIG با کاهش معنی داری همراه بود، اما نسبت آن ها پس از تزریق افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    IVIG باعث کاهش در تعداد مطلق نوتروفیل ها می گردد، اما این کاهش با مشکلات ناشی از عفونت همراه نمی باشد. همچنین این کاهش در تعداد لنفوسیت ها نیز دیده می شود. اما به نظر می رسد که تغییر در تعداد و درصد سلول های CD4 وCD8 وابسته به زمان نمونه گیری متعاقب تزریق IVIG باشد.
    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین داخل وریدی، پورپورای ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک، شمارش نوتروفیل، لنفوسیت
  • منصور ثالثی، زیبا فرج زاده گان، منصور کریمی فر، پیمان متقی، زهرا سید بنکدار، هادی کریم زاده صفحه 15
    زمینه وهدف
    آرتریت روماتوئیدRheumatoid Arthritis-RA)) یکی از شایع ترین بیماری های خود ایمنی است که در حدود 1% مردم جهان گرفتار آن هستند. اندازه گیری سطح سرمی آنتی بادی بر ضد پپتیدهای سیترولینه حلقوی (Anti-cyclic Citrullinated peptide1:Anti-CCP1) در بیماران مبتلا به RA تست جدیدی است که اخیرٲ در کشورمان انجام می شود و بر طبق مطالعات انجام شده از ویژگی بیشتری نسبت به فاکتور روماتوئید (Rheumatoid Factor-RF) در تشخیص بیماری RA برخوردار است(97%). این تست در مراحل خیلی اولیه بیماری مثبت می شود و ارزش پیشگویی کننده بالایی دارد. بیمارانی که Anti-CCP1 مثبت هستند نسبت به آن هائی که Anti-CCP1 منفی هستند، تغییرات رادیولوژیک و تخریب مفصلی بیشتری دارند. برخی از مطالعات نشان داده اند که سطح خونی این آنتی بادی با فعالیت بیماری ارتباط داشته است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سطح خونی Anti-CCP1 و فعالیت بیماری در بیماران روماتوئید بود.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی (Cross-sectional)، جهت بررسی ارتباط بین سطح خونی Anti-CCP1 و فعالیت بیماری انجام شد. تعداد 90 بیمار مبتلا به RA به روش آسان انتخاب شده؛ پس از خونگیری سطح خونی Anti-CCP1 و ESR از آن ها چک شد. همچنین فرم DAS28 برای هر بیمار تکمیل گردید و سپس اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS V.15 بررسی گردید. نتایج به وسیله آزمون آماری پیرسون و t-test آنالیز شد.
    یافته ها
    رابطه متوسط معنی داری بین اندکس فعالیت بیماری با Anti-CCP1وجود دارد (57/0r= و 001/0p<). بیشترین رابطه خطی Anti-CCP1 با VAS بود؛ به این معنی که هرچه مقادیر Anti-CCP1 بالا باشد، احتمال احساس درد مفاصل توسط بیماران بیشتر است. میانگین اندکس فعالیت بیماری در بیماران با Anti-CCP1مثبت 1/1±07/5 و دربیماران Anti-CCP1 منفی 5/1±5/3 بود (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه بین سطح خونی Anti-CCP1 و اندکس فعالیت بیماری ارتباط منطقی وجود داشت، ولی چون این ارتباط در حد متوسط بود (57/0r=) نمی توان از این تست در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید به عنوان فاکتوری از فعالیت بیماری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اندکس فعالیت بیماری (DAS28)، آرتریت روماتوئید، Anti، CCP1
  • غلام رضا جهانی، محسن فیروزرای، حسن متین همایی، بهمن تاروردیزاده، محمد علی آذربایجانی، غلام رضا موثقی، محمدرضا سراسکانی، رامین هدایت زاده صفحه 22
    زمینه و هدف
    فعالیت های بدنی شدید سبب تولید استرس اکسیداتیو می شود. در سلول های بدن بر علیه گونه های اکسیژن فعال شده(Reactive Oxygen Species-ROS) و رادیکال های اکسیژن تولید شده، سیستم های دفاع آنزیمی و غیر آنزیمی وجود دارد. با توجه به افزایش مصرف اکسیژن در تمرینات هوازی در مقایسه با تمرینات بی هوازی به میزان 10 الی200 برابر بیشتر از زمان استراحت، متابولیسم سلولی افزایش می یابد؛ و تولید استرس اکسیداتیو نیز افزایش می یابد. به دنبال فعالیت های ورزشی وافزایش استرس اکسیداتیو،آیا فعالیت سیتم های دفاع سلولی نیز افزایش می یابد؟ هدف از این تحقیق، بررسی اثرات 8 هفته تمرینات منظم و مستمر بر میزان فعالیت آنتی اکسیدان تام(Total Antioxidant-TAC)، سوپر اکسید دیسموتاز(Super Oxide Dismutase-SOD)، گلوتاتیون پر اکسیداز(Glutathione Peroxidase-GSH-px) اریتروسیتی و مقادیر مالون دی آلدئید(Malone Dialdehyde-MDA) شاخص پراکسیداسیون غشاء لیپیدی اریتروسیت ها در بازیکنان جوان فوتبال بوده است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع مداخله ای بوده و 32 مرد جوان سالم 14 الی 17 ساله که فعالیت بدنی برنامه ریزی شده ای نداشتند، انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی طبق برنامه هشت هفته تمرین کردند. نمونه های خونی جهت تعیین مقادیر TAC، SOD، GSH-px و MDA ناشتا در دو مرحله گرفته شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون آماری t ویژه گروه های همبسته استفاده شد. کلیه محاسبات آماری از طریق نرم افزار SPSS V.15 انجام شد و اشکال نیز با استفاده از نرم افزار EXCEL ترسیم گشت.
    یافته ها
    در پایان تمرینات در گروه تجربی، توان هوازی و بی هوازی (000/0(p<، MDA، SOD پس از هشت هفته تمرین افزایش معنی دار به ترتیب (000/0(p< و (00/0 (p<یافت؛ درحالی که TAC پس از هشت هفته تمرین کاهش معنی دار (05/0p<) و GSH-px افزایش غیر معنی داری یافت.
    نتیجه گیری
    تمرینات ورزشی سبب افزایش استرس اکسیداتیو شده و همزمان با آن فعالیت آنتی اکسیدان سوپر اکسید دیسموتاز اریتروسیتی نیز افزایش یافته که کاهش میزان پر اکسیداسیون لیپیدی غشاء اریتروسیت ها را به دنبال دارد. احتمالا تمرینات ورزشی، افراد را در مقابل استرس اکسیداتیو ها مقاوم تر ساخته و زندگی سالمی را تامین می کند.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، آنزیم های آنتی اکسیدانی، تمرینات منظم و مستمر
  • علی اکبر شرفی، سپیده حکمت، توحید مرتضی زاده، منصور موحد صفحه 33
    زمینه وهدف
    هدف از این مطالعه اندازه گیری دوز رسیده به کلیه ها، مثانه، کبد و تخمدان در سنتی گرافی کلیه با رادیو داروی(Ethylene dicysteine-99mTc (99mTc-EC و مقایسه آن با دوز رسیده از رادیو داروی(99mTc -Dietheylne Triamine Penta-Acid)99mTc-DTPA می باشد، که به طور متداول در سنتی گرافی کلیه از آن استفاده می شود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کاربردی می باشد. در این پژوهش ابتدا از یک فنتوم آب با ابعاد هندسی مشابه بدن، متشکل از قسمت های تنه و شکم استفاده شد. در داخل قسمت های شکم و تنه، فنتوم های کلیه، کبد، مثانه و تخمدان از جنس Perspex با ابعاد استاندارد مطابق با دستورالعمل 23 ICRP ساخته و در داخل فنتوم شکم و تنه قرار گرفت. برای دوزیمتری از 30 تراشه مکعبی شکل لیتیم فلوراید دوزیمتر ترمولومینسانس (100TLD-) استفاده گردید. دوز رسیده به کلیه ها، کبد، مثانه و تخمدان ها با توزیع مقادیر متفاوت از رادیو داروهای 99mTc-EC و 99mTc-DTPA که در کلینیک از آن ها استفاده می شود، در قسمت های مختلف فنتوم قرار داده شده و دوز جذبی اندام و نیز دوز سطحی در ناحیه هر اندام اندازه گیری شد. سپس با اندازه گیری دوز جذبی پوست در نواحی کلیه ها، کبد، مثانه و تخمدان ها در 20 بیمار زن (10 بیمار برای هر رادیو دارو) تحت اسکن کلیه، دوز جذبی اندام های مذکور با استفاده از نتایج به دست آمده از فنتوم محاسبه گردید. در این طرح، نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ به طوری که ابتدا با استفاده از آزمون One-sample Kolmogorov-Smirnov نرمال بودن توزیع داده ها بررسی شد و سپس با استفاده از آزمون آماری t-test مقایسه ای بین مقادیر میانگین دوز جذبی بین دو گروه از بیماران تحت اسکن کلیه با دو رادیو دارو انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری دوز سطح پوست و دوز جذبی کلیه ها، کبد، مثانه و تخمدان هاارتباط خطی خوبی را با یکدیگر نشان می دادند. همچنین رابطه بین دوز جذبی و دوز سطح پوست اندام های مذکور با اکتیویته کل به کار رفته به صورت خطی تغییر می کرد. دوز جذبی محاسبه شده اندام های مورد نظر با رادیو داروهای 99mTc-EC و 99mTc-DTPA عبارتند از:الف: برای مثانه به ترتیب mrad/mCi 74/0 ±91/2 و mrad/mCi 98/0±42/4 بود (001/0p=).
    ب: برای کبد برای به ترتیب mrad/mCi 019/0± 58/1و mrad/mCi 44/0± 44/2 بود (000/0p=).
    ج: برای کلیه چپ در اسکن به ترتیب mrad/mCi 14/0±60/2 و، mrad/mCi 93/0± 11/4 بود (000/0p=).
    د: برای کلیه راست در اسکن به ترتیب mrad/mCi 036/0±67/2 و، mrad/mCi 06/1± 04/4 بود(003/0p=).
    ه: و برای تخمدان ها نیز به ترتیب mrad/mCi 025/0±62/1 و، mrad/mCi 28/0± 55/2 بود (000/0p=).
    نتیجه گیری
    به طورکلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در بیماران تحت اسکن کلیه با رادیو داروی 99mTc-EC دوز جذبی کلیه ها، کبد، مثانه و تخمدان ها در مقایسه با دوز جذبی از رادیو داروی 99mTc-DTPA به طور قابل ملاحظه ای کمتر است. رادیو داروی 99mTc-EC با توجه به مزایای دیگری مانند سهولت تهیه، کم هزینه بودن، برداشت کبدی ناچیز، دفع کلیوی سریع و تصاویر با کیفیت بالا که نسبت به رادیو داروی99mTc-DTPA دارد، می تواند به عنوان رادیو داروی مناسب در اسکن رادیوایزوتوپی کلیه در بخش های پزشکی هسته ای مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: دوز جذبی اندام ها، سنتی گرافی کلیه، دوزیمتری ترمولومینسانس، فنتوم معادل بافت
  • معصومه شفیعی، مجید چالیان، احمد مورکی، سمیرا رایگان، مهرنوش قانع، اشرف سادات معظم، مسعود محمودیان صفحه 43
    زمینه و هدف
    نوسکاپین، یک آلکالوئید فتالید ایزوکینولینی با اثرات شناخته شده ضد سرفه می باشد. در سال های اخیر بعضی اثرات فارماکولوژیکی دیگر به همراه کاربردهای بالقوه جدید بالینی برای این دارو پیشنهاد شده است. از آنجا که هیچ اطلاعاتی درباره اثرات قلبی-عروقی نوسکاپین در دست نیست، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات قلبی-عروقی این دارو انجام گرفت.
    روش کار
    در یک مطالعه تجربی (Experimental)، تاثیر غلظت های بالارونده نوسکاپین بر تونوس عروقی در آئورت مجزای موش سفید صحرایی سالم و بر قدرت انقباض و تعداد ضربان قلب در دهلیز مجزای خوکچه هندی سالم در حمام بافت(Organ bath technique) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، در یک مطالعه مداخله ای (Interventional)، فشار خون سیستولیک موش های سفید صحرایی سالم پس از تزریق داخل صفاقی دوزهای مختلف نوسکاپین (5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم بر کیلوگرم) با استفاده از کاف دمی (Tail-cuff method)اندازه گیری شد. علاوه بر این، در یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده، متقاطع، دو سو کور و کنترل شده با پلاسبو اثر دوزهای مرسوم ضد سرفه نوسکاپین (15 میلی گرم خوراکی، سه بار در روز) بر فشار خون و تعداد نبض 24 داوطلب سالم مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه میانگین ها از آزمون های آماری Student''s t-test و ANOVA استفاده گردید.
    یافته ها
    1) غلظت های بالای نوسکاپین، حلقه های دارای آندوتلیوم آئورت را متسع کرد. پاسخ متسع کنندگی آئورت به نوسکاپین در حضور یک مهار کننده آنزیم سیکلواکسیژناز (ایندومتاسین 5-10 مولار) و یا یک مهار کننده آنزیم نیتریک اکسید سنتاز (L-NMMA 4-10 × 2 مولار) به طور معنی داری کاهش یافت. 2) قدرت انقباض دهلیز با غلظت های بالارونده نوسکاپین (به خصوص در غلظت های بالاتر) افزایش یافت، درحالی که تعداد ضربان خودبخودی با همین غلظت ها کاهش یافت. 3) فشار خون سیستولیک موش های سفید صحرایی سالم به دنبال تزریق داخل صفاقی دوزهای مختلف نوسکاپین تغییری نکرد. 4) دوز ضد سرفه نوسکاپین بر روی فشار خون و تعداد نبض داوطلبین سالم در وضعیت نشسته و خوابیده تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    غلظت های بالای نوسکاپین باعث وازودیلاتاسیون مستقیم آئورت مجزای موش صحرایی شد. حداقل بخشی از این اتساع وابسته به مسیر نیتریک اکساید و نیز مسیر سیکلواکسیژناز بود. همچنین، غلظت های بالای نوسکاپین اثرات اینوتروپیک مثبت و کرونوتروپیک منفی در دهلیز مجزای خوکچه هندی ایجاد کرد. علاوه بر این، نوسکاپین بر فشار خون حیوانات یا داوطلبین سالم تاثیری نداشت، اگرچه مطالعه اثر دارو بر فشار خون در شرایط پاتولوژیک مانند پرفشاری خون در مطالعات آتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوسکاپین، فشار خون، آئورت موش صحرایی، دهلیز خوکچه هندی
  • آذردخت طباطبایی، محمد فرهادی، احمد رضا شمشیری، ثمیله نوربخش، مهدی شکر آبی، شیما جوادی نیا صفحه 52
    زمینه و هدف
    مطالعات چندی به بررسی هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori-H.pylori) در مخاط سینوس و بینی بیماران مبتلا به رینوسینوزیت مزمن پرداخته اند، ولی مطالعه مستقیم این باکتری در بافت پولیپ بینی محدود است. لذا، هدف از انجام این پژوهش بررسی فراوانی باکتری هلیکوباکتر پیلوری در بافت پولیپ و مخاط سینوس بیماران مبتلا به پولیپ بینی در مقایسه با مخاط سینوس افراد سالم بود.
    روش کار
    در این مطالعه مورد- شاهدی 62 بیمار مبتلا به پولیپ بینی و تعداد 25 فرد سالم (که به دلیل شکستگی بینی مورد عمل جراحی قرار گرفتند) با روش نمونه گیری غیر احتمالی متوالی وارد مطالعه شدند. این افراد سن بالاتر از 12 سال داشتند و مبتلا به بیماری زمینه ای مزمن نبودند. برروی سرم افراد، آزمون الیزا برای بررسی آنتی بادی های A و G ضد هلیکوباکتر پیلوری و برروی نمونه بافت پولیپ بینی بیماران و مخاط سینوس گروه شاهد، آزمون PCR انجام شد. جهت مقایسه فراوانی متغیرهای مورد مطالعه بین دو گروه از آزمون کای-دو استفاده شد.
    یافته ها
    میانه سنی گروه بیماران 38 سال (12 تا 65 سال) و گروه شاهد 26 سال (18 تا 54 سال) بود. درصد مردها در گروه بیماران 63 % و در گروه شاهد 40 % بود. موارد IgA مثبت بین دو گروه بیمار و شاهد یکسان بود (5/14 % درمقابل 4 %، 27/0=p-value)، ولی IgG اختلاف معنی داری داشت (71 %درمقابل 32 %، 001/0p-value=). نتایج PCR نیز بین دو گروه تفاوت داشت (3/32 %درمقابل 4 %، 005/0p-value=). موارد مثبت توام PCR و IgG نیز در گروه بیماران بیشتر بود (29 % درمقابل 4 %، 01/0p-value=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد باتوجه به مطالعات مولکولی و تغیرات غلظت IgG برای هلیکوباکتر پیلوری، این باکتری می تواند به عنوان یکی از عوامل کاندید در بروز ضایعات پولیپی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: پولیپ بینی، هلیکوباکتر پیلوری، الیزا، PCR
  • میرهادی عزیز جلالی، بابک جعفری، منصور اصفهانی صفحه 61
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو یک بیماری شایع پوست می باشد که به صورت لکه های فاقد پیگمان در پوست فرد مبتلا دیده می شود و عامل آن نامشخص است. روش های متعدد درمانی برای ویتیلیگو وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تاثیر روش جراحی کاشت فولیکول موی سالم در درمان ویتیلیگوی سگمنتال بود.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، در نواحی ویتیلیگوی سگمنتال که به سایر درمان ها پاسخ نداده بودند، پیوند فولیکول موی پیگمانته انجام شد و مدت زمان و میزان پیگمانتاسیون محدداندازه گیری شد. 10 بیمار مبتلا به ویتیلیگوی سگمنتال برای این مطالعه انتخاب شدند. از موهای ناحیه پشت سر یک یا دو پانچ mm5 (اتوگرافت)، حاوی فولیکول مو برداشته شد و پس از تقسیم به قطعات کوچک، یک فولیکول (میکروگرافت) در محل ضایعات کاشته شد.اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه 14 توسط آزمون کای-دو آنالیز شد.
    یافته ها
    در تمام بیماران نقاط رپیگمانتاسیون پس از 4، 8 و 12 هفته به ترتیب به مقدار mm2-1، mm4-2 و mm9-6 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کاشت فولیکول مو((Hair follicle graft در ویتیلیگوی سگمنتال یکی از روش های درمان موثر می باشد.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، سگمنتال، اتوگرافت
  • مریم کاشانیان، مازیار مرادی لاکه، شهلا نوری صفحه 67
    زمینه و هدف
    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک در حدود 50% از زنان در سنین باروری دیده می شود و شایع ترین شکایت ژنیکولوژیک در بین زنان جوان و علت غیبت از مدرسه یا محل کار است. بنابراین یافتن درمانی که بدون عارضه بتواند آن را تحت کنترل درآورد، همیشه مدنظر بوده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تجویز ویتامین E خوراکی در کاهش درد لگن زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه و مقایسه آن با پلاسبو می باشد.
    روش کار
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 140 زن مبتلا به دیسمنوره اولیه صورت گرفت. سپس زنان به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند و نهایتا 94 نفر مطالعه را تمام کردند. در گروه مورد (42 نفر) ویتامین E،400 واحد روزانه از 2 روز قبل تا 3 روز بعداز شروع خونریزی (جمعا 5 روز) و در دو سیکل متوالی تجویز گردید. در گروه شاهد (52 نفر)، پلاسبو که دقیقا به همان شکل و مزه و بوی پرل ویتامین E ساخته شده بود، به همان صورت تجویز گردید. شدت درد یک ماه قبل از شروع مطالعه در بیماران با استفاده از خط کش درد Visual Analogue Scale(VAS) سنجش شده و در 2 ماه بعد نیز به همان صورت ارزیابی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V.15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از تست های آماری square Chi و t-test، و Pair t-test استفاده گردید.
    یافته ها
    بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری از نظر گروه خون، سن، سابقه خانوادگی دیسمنوره و میزان تحصیلات و BMI وجود نداشت. میانگین شدت درد قبل از درمان در گروه کنترل 75/1±15/7 و در گروه مورد 82/1± 47/7 بود که تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (3/0p=). میزان شدت درد یک ماه پس از مصرف پلاسبو (001/0=p) و 2 ماه پس از مصرف پلاسبو (001/0=p) نسبت به قبل از درمان کاهش معنی داری را نشان داد و همچنین میزان شدت درد یک ماه پس از مصرف ویتامین E (001/0=p) و 2 ماه پس از مصرف ویتامین E (001/0=p) نسبت به قبل از درمان کاهش معنی داری را نشان داد، پس هر دو سبب کاهش معنی دار درد دیسمنوره شده اند. میزان شدت درد یک ماه پس از مصرف ویتامین E،4/2±41/5 و یک ماه پس از مصرف پلاسبو 08/2±76/5 (1/0p=) و دو ماه پس از مصرف ویتامین E،89/1±73/4 و 2 ماه پس از مصرف پلاسبو، 05/2±35/5 بود (6/0=p) که تفاوت معنی داری را نشان نداد. میزان کاهش درد در گروه پلاسبو 2 ماه پس از درمان،4/2± 8/1- و در گروه ویتامین E،1/2±7/2- بود که تفاوت معنی داری را نشان داد (04/0=p)، پس ویتامین E کاهش بیشتری در دیسمنوره ایجاد می کند.
    نتیجه گیری
    پلاسبو و ویتامین E هر دو سبب کاهش درد لگن در دیسمنوره اولیه می شوند. ولی ویتامین E کاهش درد بیشتری ایجاد می کند و با توجه به ایمن بودن آن، می تواند یک روش درمان ساده و بی خطر برای دیسمنوره باشد.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، ویتامین ایی، پلاسبو، شدت درد، درد لگنی، عادت ماهانه دردناک
|
  • Sh. Ansari, Mdi A. Kazemi, ii E. Shahabi, Msciii Page 7
    Background
    Intravenous immunoglobulin (IVIG) is a plasma derived product. IVIG has been used in treatment of autoimmune, immunodeficiency and infectious diseases. In this study we assessed the effect of intravenous immunoglobulin administration on WBC, neutrophil, lymphocyte and platelet counts as well as the percent of CD4 and CD8 T-cell lymphocytes and number of lymphocytes in pediatric patients with Immune Thrombocytopenic Purpura (ITP).
    Methods
    In this cross-sectional study, we analyzed blood samples from 32 patients with ITP few minutes before and 1 hour after completion of IVIG infusion. In all patients platelet count, white blood cell count and differential cell count was performed with Sysmex kx-21 before and after IVIG infusion. The following lymphocyte phenotypic markers of CD4 and CD8 lymphocytes were also examined. Statistical analysis was carried out using paired t-test (p<0.05). Correlation between age and total volume IVIG infused with variables was analyzed with Pearson coefficient correlation.
    Results
    Cellular blood count showed significant decrease in leukocyte (p<0.001), neutrophil (p<0.001) and lymphocyte counts (p<0.001) 1 hour after IVIG infusion, but this changes was not significant in regard to the number of platelets (p=0.377). CD4/CD8 ratio increased significantly after IVIG infusion (p<0.001). Absolute counts of CD4 and CD8 lymphocytes significantly decreased after IVIG treatment (p<0.001).
    Conclusion
    It seems that the IVIG decreases the Absolute Neutrophil Count (ANC) after treatment (without increasing the risk of infection). It can also decrease lymphocyte number. However, changes in the number and percentage of CD4 and CD8 lymphocytes depend on the time of sample collection after IVIG infusion.
    Keywords: Intravenous immunoglobulin, Idiopathic thrombocytopenic purpura, Neutrophil count, Lymphocyte
  • M. Salesi, Mdi, Z. Farajzadegan, Mdii, M. Karimifar, Mdi, P. Mottaghi, Mdi Z. Sayed Bonakdar, Mdiii, H. Karimzadeh, Mdiii Page 15
    Background
    Rheumatoid arthritis (RA) is one of the most frequent autoimmune diseases in the world which affects about 1% of the worldwide population. Measurement of the Anti-CCP1 titer in these patients is one of the new tests that is available in our country. It has been shown to be more specific than Rheumatoid Factor (RF) in the diagnosis of RA (97%) in multiple studies. This test becomes positive in early disease and it has a high predictive value. Patients with high levels of this antibody (positive) have more radiological erosions and destruction in their joints as compared to the negative patients.Some researches show that the level of this antibody has moderate correlation with disease activity. The aim of our study was to determine the relationship between Anti-CCP1 and disease activity in patients with rheumatoid arthritis.
    Methods
    A cross-sectional study was performed on 90 patients with RA for evaluating the relation between Anti-CCP1 titer and disease activity index. Patients were selected by simple sampling method. Blood specimens were taken for detection of Anti-CCP1 titer and ESR. DAS28 form was completed for each patient. Data was analyzed with SPSS V.15 software. Statistical analysis performed with t test and Person's correlation coefficient.
    Results
    There was moderate correlation between disease activity index and Anti-CCP1 titer (p<0.001, r=0.57). The largest linear correlation was between Anti-CCP1and VAS; it means that higher titer of Anti-CCP1 is associated with more painful joints in our patients. The average of disease activity index in our positive and negative Anti-CCP1 patients was 5.07±1.1 and 3.5±1.5 (p<0.05), respectively.
    Conclusion
    Because there was moderate correlation between Anti-CCP1 titer and disease activity index (r=0.57), this test cant be used as a marker of disease activity in rheumatoid arthritis patients.
    Keywords: Disease Activity Index (DAS28), Rheumatoid arthritis, Anti, CCP1
  • Gh.R. Jahani, i M. Firoozrai, ii H. Matin Homaee, iii, B. Tarverdizadeh, iii M.A. Azarbayjani, iii, Gh.R. Movaseghi, Mdiv R. Sarasghani, Mscv R. Hedayatzadeh, Bscvi Page 22
    Background
    Intensive physical activity is known to induce oxidative stress. Contrarily, there are enzymatic and non enzymatic defence systems against Reactive oxygen Species (ROS) and oxygen radicals in aerobic organisms. As compared to non aerobic excersie, during aerobic exercise the need for oxygen increases up to 10-200 times that of rest time; therefore increasing cell metabilism and stress oxidative. The purpose of this research was to determine the effect of 8 weeks continuous and regularexercise on Total Antioxidant (TAC), Superoxid Dismutase (SOD), Glutathion peroxidase(GSH-px) enzymes activity and Malondialdehyde (MDA- as the index of lipid peroxidation) in young soccer players.
    Methods
    The study was of semi-experimental type. For this purpose 32 young male volunteer soccer players were selected and then randomly divided in two groups (experimental and control). The above healthy young men, aged 14-17 years old, did not have any programmed physical activity. Erythrocyte lipid peroxidation, ACT, SOD, GSH-px erytrocyte activities and MDA, were determined in fasting blood samples which were taken (twice) before and after the end of 8 weeks training program at rest. For statistical analysis t-test and SPSS V.15 was used.
    Results
    At the end of training, aerobic and anaerobic capacity increased significantly (respectively p<0.000 and p<0.000). Also MDA (index of erythrocyte lipid peroxidation) and SOD activity after 8 weeks of exercise increased significantly(p<0.000), (p<0.000), while TAC activity decreased significantly (p<0.05); increase in GSH-px was observed which was significant in the experimental group.
    Conclusion
    The present research reveals the fact that continuous and regular exercise increases oxidative stress and SOD activity which is followed by decrease in lipid peroxidation levels. We conclude that exercise makes individuals stronger against oxidative stress and provides a healthy life.
    Keywords: Stress oxidative, Antioxidant enzyme, Continuous, regular exercise
  • A.A. Sharafi, i S. Hekmat, Mdii T. Mortezazadeh, Msciii, M. Movahed, Mdii Page 33
    Background
    In this survey the absorbed dose by kidneys, bladder, liver and ovaries with 99mTc-EC (99mTc Ethylene dicysteine) renal scintigraphy was measured and compared with the absorbed dose from 99mTc-DTPA (99mTc - Dietheylne Triamine Penta-Acid), which often is used in renal scintigraphy.
    Methods
    In this applicable study, we used a water phantom with geometrical sizes similar to that of human body and composed of thorax and hip. Then in accordance with International Committee on Radiation Protection ICRP -23, we placed kidney, liver, bladder and ovary phantoms in to the thorax and hip parts. For dosimetry 30 cubical Lithium fluoride chips (TLD-100) were used. By using different values of 99mTc-EC and 99mTc-DTPA distributed in different phantom parts, the absorbed doses in kidneys, liver, bladder and ovaries were measured. Then by measuring skin dose in the region of kidneys, bladder, liver and ovaries in 20 female patients (10 patients for each radioisotope)that were under renal scan, the absorbed doses of above mentioned organs using phantom results were calculated. Statistical software used was SPSS V.16 and statistical data analysis was done by One sample Kolmogorov-Smirnov and t-tests.
    Results
    The results of skin and organ absorbed doses of kidneys, liver, bladder and ovaries showed a good linear regression. The relationship between organ dose and skin dose with total activity varied linearly. The results of organ absorbed dose in patients that were under renal scan with both radiopharmaceuticals showed: - Bladder absorbed dose with 99mTc-DTPA and 99mTc-EC respectively were: 4.42±0.98 mrad/mCi, 2.91±0.74 mrad/mCi (p=0.001).-Liver absorbed dose with 99mTc-DTPA and 99mTc-EC respectively were: 2.44±0.44 mrad/mCi, 1.58±0.019 mrad/mCi (p=0.000).-Right kidney absorbed dose with 99mTc-DTPA and 99mTc-EC respectively were: 4.04±1.06 mrad/mCi, 2.67±0.036 mrad/mCi (p=0.003).- Left kidney absorbed dose with 99mTc-DTPA and 99mTc-EC respectively were: 4.11±0.93 mrad/mCi, 2.60±0.14 mrad/mCi (p=0.000).-Ovaries absorbed dose with 99mTc-DTPA and 99mTc-EC respectively were: 2.55±0.28 mrad/mCi, 1.62±0.025 mrad/mCi (p=0.000).
    Conclusion
    The results of this study showed that in patients under renal scan with 99mTc-EC, absorbed dose by kidneys, liver, bladder and ovaries is considerably lower than those with 99mTc-DTPA. Also as 99mTc-EC has several other advantages such as: easily prepared, cheap, lower hepatic uptake, produces high quality images and has high renal excretion as compared to 99mTc-DTPA, thus it could be used more in radioisotopic renal scan in nuclear medicine clinics.
    Keywords: Organ absorbed dose, Renal scintigraphy, Thermoluminescence dosimetry, Antropomorphic phantom
  • M. Shafiei, i M. Chalian, Mdii A. Mooraki, Mdiii, S. Rayegan, Pharmdiv, M. Ghane, Pharmdv A. Sadaat Moazzam, Bscvi, *M. Mahmoudian, vii Page 43
    Background
    Noscapine is a phtalideisoquinoline alkaloid with known anti-tussive properties. Recently, some other pharmacological effects and new potential clinical applications have been proposed for the drug. Since there is no data regarding its cardiovascular effects, cardiovascular actions of Noscapine were investigated in the present study.
    Methods
    In this experimental study, the effects of cumulative concentrations of Noscapine on the vascular tone in rat isolated aorta and atrial rate and force of contraction in guinea pig isolated atria were evaluated using organ bath technique. Also, the Systolic Blood Pressure (SBP) was assessed after administration of different single doses of Noscapine (0.5, 1, 2 and 3 mg/kg, i.p.) by tail-cuff method in rats. Moreover, in a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study, the effect of conventional anti-tussive dosage of Noscapine (15 mg, p.o., t.i.d) on the blood pressure and pulse rate of 24 healthy volunteers was assessed. For data analysis Student's t-test and ANOVA were used.
    Results
    1) High concentrations of Noscapine relaxed endothelium-lined rat aortic segments. Significant reduction in the dilatory response (%) of aortic segments was shown in the presence of Indomethacin (10-5 M), a cyclooxygenase (COX) inhibitor, or L-NMMA (2×10-4 M), a nitric oxide synthase (NOS) inhibitor, 2) Atrial contractility increased progressively with higher concentrations of Noscapine. Conversely, there was a trend for a decrease in spontaneous atrial contraction rate with the same concentrations of the drug, 3) No changes in SBP were demonstrated in rats receiving different doses ofNoscapine and 4) Noscapine did not affect the blood pressure and pulse rate of healthy volunteers in both supine and upright positions.
    Conclusion
    High concentrations of Noscapine caused a direct vasodilation, partly dependent to the COX and NO pathways in rat isolated aorta, and exerted positive inotropic and negative chronotropic effects in guinea pig isolated atria. Also, the drug did not affect the blood pressure either in healthy animal model or human volunteers, but further studies seems to be necessary to evaluate its effects in pathophysiological processes such as hypertension.
    Keywords: Noscapine, Blood Pressure, Rat Aorta, Guinea Pig Atria
  • *A. Tabatabaei, Msci M. Farhadi, Mdii A.R. Shamshiri, Mdiii, S. Noorbakhsh, Mdiv M. Shekarabi, v Sh. Javadinia, Mdvi Page 52
    Background
    There are several studies evaluating Helicobacter pylori (H.pylori) in nasal and sinus mucosa in chronic rhinosinusitis; however studies dealing with the direct evaluation of H.pylori in nasal polyps are limited. So the objective of this research was to evaluate the frequency of H.pylori nasal polyp and sinus mucosa of patients with nasal polyp in comparison to sinus biopsy specimens of healthy control group.
    Methods
    In this case-control study 62 patients with nasal polyp and 25 healthy individuals with nasal bone fracture, older than 12 years and without any chronic systemic disease were enrolled by nonrandom consecutive sampling method. Serum anti-H.pylori IgA and IgG were evaluated by ELISA and the antigen was evaluated by PCR in nasal polyp and sinus mucosa specimens of patients and controls, respectively. To compare the study variables between the two groups Chi-square analysis was performed.
    Results
    Median age of patients and controls was 38 years (range: 12-65 yrs) and 26 years (range: 18-54 yrs), respectively. Male percentage was 63% in patients and 40% in controls. IgA positives were similar in both patients and controls (14.5% vs. 4%, p-value=0.27), but significant difference was observed in case of IgG (71% vs. 32%, p-value=0.001). Also the PCR results were different between groups (32.3% vs. 4%, p-value=0.005). There were more cases of both IgG/PCR positive results in patients group (29% vs. 4%, p-value=0.01).
    Conclusion
    Based on the molecular study and variation in IgG concentration for H.pylori, there is a correlation between H.pylori, as a potential etiologic agent, and nasal polyp in our study.
    Keywords: Nasal polyp, Helicobacter pylori, ELISA, PCR
  • M.H. Aziz Jalali, Mdi B. Jafari, Mdii M. Esfahani, Mdiii Page 61
    Background
    Vitiligo is a common skin disease in which depigmented macules appear on skin. The etiology of disease is unknown. There are many different treatment options available for vitiligo. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of Hair follicle autograft in treatment of segmental vitiligo.
    Methods
    In this clinical trial study we transplanted pigmented hair follicles on segmental vitiligo patches that were unresponsive to other treatments; and duration plus response of repigmentation was estimated. Ten patients who were suffering from segmental vitiligo were chosen for this study. One or two 5mm punch autografts were harvested from occipital area of the scalp, and trimmed and divided to micrograft (containing one hair follicle in each) and then inserted in to the depigmented areas. Data were analyzed with Chi-square test. SPSS V.14 was used.
    Results
    In all 10 patients, repigmentation spots of about 1-2mm, 2-4mm and 6-9mm in size appeared after 4, 8 and 12 weeks, respectively.
    Conclusion
    Follicular hair graft is one of the effective treatment methods for segmental vitiligo.
    Keywords: Vitiligo, Segmental, Autograft
  • M. Kashanian, Mdi M. Moradi Lackeh, Mdii Sh. Noori, Mdiii Page 67
    Background
    Dysmenorrhea or painful menstruation is seen in about 50% of women in reproductive age. It is the most common gynecologic complaint of young women and is one of the most common causes of sick leave; therefore finding a safe treatment for its control, has long been a concern. The purpose of the present study is to evaluate the effect of vitamin E on the reduction of pelvic pain in women suffering from primary dysmenorrhea and to compare its effect with placebo.
    Methods
    A double blind randomized clinical trial was performed on 140 women suffering from primary dysmenorrhea. These women were randomly assigned into two groups and finally 94 women finished the study. In the case group (n= 42) Vitamin E was prescribed as a dose of 400 IU daily starting 2 days before the beginning of menstruation and continuing for 3 days (total duration of 5 days), for two consecutive cycles. In the control group (n=52) a placebo was prescribed which was completely similar to Vitamin E pearls in shape, color, taste and smell. Pain severity was evaluated using Visual Analogue Scale (VAS) for one month before the study and during the 2 months of study. The pain severity during these cycles was then compared using SPSS V.15, t-test, Chi square and pair t-tests were used for analysis.
    Results
    There was no statistically significant difference between the two groups according to blood group, age, family history of dysmenorrhea, educational status, and BMI (body mass index). The mean pain severity before the study did not show any significant difference between the two groups (7.15± 1.75 in the case group and 7.47±1.82 in the control group, p=0.3). Pain severity one month (p=0.001) and two months (p=0.001) after treatment with placebo showed significant reduction as compared to that of " before treatment". Similarly pain severity one month (p=0.001) and two months (p=0.001) after treatment with Vitamin E showed significant reduction as compared to that of " before treatment"; thus both conditions led to a decrease in dysmenorrhea. Pain severity during the first month of the study was 5.41 ±2.4 in the case group and 5.76±2.08 in the control group (p=0.1); and 4.73±1.89 and 5.35±2.05 in the case and control groups, respectively during the second month of the study (p=0.6), not showing significant difference.The mean reduction of pain in the case group (-2.7±2.1) was more than the control group (-1.8±2.4), during the second month of the study (p=0.04), showing significant difference. Therefore Vitamin E can lower the pain severity of dysmenorrhea more than placebo.
    Conclusion
    Vitamin E and placebo both may reduce the pelvic pain of dysmenorrhea, but vitamin E can cause a more significant reduction. With regard to its safety, the study indicates that it can be a simple and safe option for the treatment of dysmenorrhea.
    Keywords: Primary dysmenorrhea_Vitamin E Placebo_Pain severity_VAS (Visual Analogue Scale)_Pelvic pain