فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال هفدهم شماره 6 (پیاپی 75، شهریور 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمودرضا آل بویه، کامبیز سادگی، مهدی کدخدازاده اصل صفحات 7-15
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده است که وراپامیل به عنوان یک بلوک کننده کانال کلسیمی، باعث تقویت اثرات بی حسی بی حس کننده های موضعی می شود. با این حال هنوز در دوز مورد استفاده از آن اختلاف نظر وجود دارد. در این مطالعه سعی شده است اثربخشی دو دوز مختلف وراپامیل در ترکیب با لیدوکائین در کیفیت بی حسی و بی دردی آگزیلاری در اعمال جراحی ارتوپدی اندام فوقانی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سوکور طراحی و اجراء شد. در این مطالعه 92 بیمار کاندیدای انجام عمل جراحی اندام فوقانی تحت بی حسی آگزیلاری وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند: گروه اول فقط لیدوکائین 5/1%؛ گروه دوم لیدوکائین 5/1% به همراه 5 میلی گرم((mg وراپامیل؛و گروه سوم لیدوکائین 5/1% به همراه mg 10 وراپامیل دریافت کردند. اطلاعات مرتبط با زمان شروع و طول بلوک سمپاتیک، حسی و حرکتی و بی دردی به همراه تغییرات همودینامیک شامل ضربان قلب و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و متوسط فشار خون شریانی طی مراحل قبل، حین و پس از عمل و درد پس از عمل جراحی بیماران در سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V.13، آزمون کای دو و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری در این مطالعه در حد 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و فشار خون متوسط شریانی در دو گروه وراپامیل مشابه و افت معنی داری داشت؛ به طوری که از دقیقه 15 الی 60 این تغییرات به لحاظ آماری معنی دار و پس از آن وضعیت فشار خون بیماران در سه گروه مشابه بود. متوسط زمان شروع بلوک سمپاتیک، حسی و حرکتی نیز در گروه بیمارانی که وراپامیل به همراه لیدوکائین دریافت کرده بودند در هر دو گروه به لحاظ آماری کمتر از گروه بیماران لیدوکائین بود(001/0=p). دو گروه وراپامیل از نظر شروع بلوک سمپاتیک اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (18/0=p). طول مدت بلوک حسی و حرکتی نیز در دو گروه وراپامیل بیش از لیدوکائین تنها بود. شدت درد پس از عمل جراحی تا 6 ساعت پس از عمل جراحی در دو گروه وراپامیل مشابه و کمتر از بیماران گروه لیدوکائین تنها بود که این تغییرات به لحاظ آماری معنی دار است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که وراپامیل mg 10 با افزایش طول مدت بلوک حسی و حرکتی و میزان بی دردی پس از عمل با تغییرات همودینامیک مشابه به وراپامیل mg 5 می تواند در ترکیب با لیدوکائین در بیماران کاندیدای بی حسی آگزیلاری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: وراپامیل، بلوک آگزیلاری، لیدوکائین، تغییرات همودینامیک، بلوک حسی و حرکتی
  • فرناد ایمانی، محمودرضا آل بویه، حسین فراهینی، هاله طواف، مژگان سخایی صفحات 16-22
    زمینه و هدف
    درد پس از عمل جراحی، یکی از مشکلات شایع بخش های جراحی به خصوص در اعمال جراحی ارتوپدی به شمار می رود. روش بی دردی تحت کنترل بیمار توسط روش های مختلفی همچون داخل وریدی، رژیونال از طریق بلوک عصب محیطی، یا اپیدورال صورت می گیرد. در این مطالعه سعی شده است اثربخشی دو نوع پمپ بی دردی PCA (Patient Controlled Analgesia) به دو روش وریدی Patient Controlled Intravenous Analgesia) PCIA) با استفاده از مورفین و روش رژیونال Patient Controlled Regional Analgesia) PCRA) از طریق کاتتر عصب فمورال با داروی بوپیواکائین، در اعمال جراحی ترمیمی زانو ACL (Anterior Cruciate Ligamentum) مقایسه گردد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده طراحی و اجرا شد. 70 بیمار کاندیدای عمل جراحی ترمیمی زانو پس از انتخاب به طور تصادفی در دو گروه پمپ بی دردی وریدی (PCIA) و پمپ بی دردی رژیونال (PCRA) قرار گرفتند. در گروه وریدی، مورفین با دوز 2/0 % و در گروه رژیونال پس از انجام بلوک عصب فمورال در ریکاوری و گذاشتن کاتتر، پمپ بی دردی رژیونال حاوی بوپیواکائین 1/0% بود. شدت درد پس از عمل جراحی بر اساس معیار نمره بندی 10 نمره ای VAS (Visual Analog Scale-VAS) در ساعت های اول، هشتم، شانزدهم، بیست و چهارم، سی و دوم و چهلم پس از عمل (هر هشت ساعت) سنجش و ثبت می گردید. به منظور آنالیز نتایج از آزمون های کای دو، t-test و آنالیز واریانس استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V.13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اطلاعات دموگرافیک در هر دو گروه یکسان بود. هر چند نمره درد در تمام زمان ها در هر دو گروه کمتر از 3 بود، ولی نمره درد در ساعت اول در گروه پمپ رژیونال کمتر از گروه پمپ وریدی بود. در مقابل، در سایر زمان های پیگیری (8، 16، 24، 32 و 40 ساعت پس از عمل جراحی) شدت درد در گروه پمپ وریدی به لحاظ آماری کمتر از بیماران گروه پمپ رژیونال بود. عارضه خاصی در دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که هر دو روش می تواند به طور مطلوب شدت درد پس از عمل جراحی ترمیم رباط قدامی زانو کاهش دهد؛ با این حال روش پمپ بی دردی داخل وریدی بهتر از روش بی دردی با استفاده از کاتتر فمورال بود.
    کلیدواژگان: درد پس از عمل، جراحی ترمیمی زانو، بی دردی وریدی، بی دردی رژیونال
  • علی بیداری، سپیده نورگستر، شهرام صادقی، ندا علی بیگی صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    کمردرد ناشی از کار به عنوان شایع ترین آسیب عضلانی ناتوان کننده محسوب می شود که درخواست غرامت های شغلی را در پی دارد. اگرچه آسیب های فیزیکی ناشی از کار از علل مطرح در بروز این عارضه است، دلایل دیگر نظیر آستانه پایین احساس درد به عنوان یک عامل زمینه ای در مزمن شدن کمردرد مطرح است. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط آستانه پایین احساس درد با تظاهر کمردرد مزمن و فراوانی سندرم فیبرومیالژی در کارکنان یک مجتمع صنعتی بزرگ انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی از مهرماه 1384 لغایت پایان خرداد ماه 1385 در یک مجتمع بزرگ فولادسازی انجام گرفت. کارگرانی که کمردرد آن ها در بیشتر اوقات روز با شدت متوسط 3 از مقیاس ده نمره ای و حداقل در 3 ماه اخیر ادامه یافته و فاقد سابقه سرطان، مصرف کورتیکواستروئیدها، کیفواسکولیوز شدید و بیماری التهابی ستون فقرات بوده و منطقه حداکثر شدت درد بالاتر از سطح 12 T نبود، به عنوان گروه مورد وارد مطالعه شدند. گروه شاهد از بین کارگران فاقد کمردرد که برای معاینات دوره ای مراجعه نموده بودند، انتخاب شد. هیجده نقطه حساس در دو گروه توسط دولوریمتر ارزیابی شد تا امتیاز کلی میالژیک و فراوانی سندرم فیبرومیالژی براساس معیارهای فیبرومیالژی کالج روماتولوژی آمریکا (سال 1990) به دست آید. در این مطالعه برای بیان نتایج، ضمن استفاده از آمار توصیفی، برای مقایسه متغیرهای کمی از Student t-testو در مورد متغیر های کیفی از آزمون آماری مجذور کای استفاده شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزار SPSS V. 11.5 استفاده شد.
    یافته ها
    از 150 کارگر مبتلا به کمردرد، 45 نفر در گروه «مورد» وارد مطالعه شدند و 72 نفر نیز به عنوان گروه «شاهد» انتخاب شدند. میانگین امتیاز کلی میالژیک در گروه مورد و شاهد به ترتیب 5/0 ± 4/1 و 2/0 ± 2/1 بود(2../.p=). چهار نفر معیارهای فیبرومیالژی را تکمیل می کردند که همگی در گروه مورد قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    آستانه پایین تر احساس درد و فراوانی بیشتر سندرم فیبرومیالژی در کارگران مبتلا به کمردرد می تواند حاکی از تاثیر عوامل زمینه ای در مزمن شدن کمردرد در کارگران باشد. تایید این نظریه می تواند در شناسایی بهتر پاتوفیزیولوژی کمردرد شغلی و شناسایی افراد مستعد به این عارضه کمک نماید. مطالعات بعدی برای تایید این نظریه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کمردرد، سندرم فیبرومیالژی، کارگران
  • داود حکمت پو، عیسی محمدی، فضل الله احمدی، سید حسین عارفی، محمد رفیعی صفحات 33-50
    زمینه و هدف
    علی رغم پیشرفت در تشخیص و درمان دارویی نارسایی احتقانی قلب [Congestive Heart Failure (CHF)]، هنوز میزان بستری مجدد و عوارض ناشی از این بیماری بالاست. به همین دلیل بکارگیری مدل های بومی که تاکنون کمتر مورد مطالعه بوده اند، می تواند به عنوان یک ضرورت در کنترل این بیماری مطرح باشند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بکارگیری مدل بومی بالینی مراقبتی «حساس سازی بستری مجدد» در کنترل عوارض بیماری نارسایی احتقانی قلب است.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی است که بر روی 120 بیمار(62 نفر گروه آزمون و 58 نفر گروه شاهد) در مدت 90 روز در 2 بیمارستان فوق تخصصی قلب و عروق در شهر تهران انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه (دموگرافیک، میزان بستری مجدد، شاخص های خونی وتوده بدنی) و پرسشنامه سنجش میزان فعالیت روزمره زندگی لاوتون بود که قبل و بعد از اجرای مدل در دو گروه تکمیل شدند. داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS V.17 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (t مستقل، و من ویتنی یو و آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین های میزان بستری مجدد بیماران قبل از مداخله در گروه های آزمون و شاهد به ترتیب (58/2 و 59/2) بود که بعد از مداخله به (33/0 و 62/2) تغییر یافت. همچنین شاخص توده بدنی قبل از مداخله درگروه های آزمون و شاهد به ترتیب (72/28 و 39/28) که بعد از مداخله به (55/26 و 46/29)، و نیز میانگین امتیاز لاوتون از فعالیت روزمره زندگی قبل از مداخله در گروه های آزمون و شاهد مردان به ترتیب (9/2 و3)بود که بعد از مداخله به (13/4 و3/2)رسید. در زنان قبل از مداخله در دو گروه آزمون و شاهد به ترتیب (89/4و5) بود که بعد از مداخله به (52/6 و3/4) تغییر کرد. نتایج آزمون های آماری t مستقل، و من ویتنی یو نشان داد بین دو گروه آزمون و شاهد میزان دفعات بستری مجدد، میانگین نمایه توده بدنی و شاخص های خونی(میزان سدیم، پتاسیم و کراتینین سرم) تفاوت معنی دار (001/0≥p) وجود دارد. از طرفی آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد تغییرات میزان فعالیت روزمره زندگی بیماران در طی قبل (یک بار اندازه گیری)و بعد از مداخله (دو بار اندازه گیری) بین دو گروه آزمون و شاهد معنی دار بود، به طوری که در گروه آزمون بیشتر از گروه شاهد شده است.
    نتیجه گیری
    بکارگیری «مدل حساس سازی بستری مجدد» در اکثر پارامترهای مربوط به شاخص های کنترل بیماری نارسایی احتقانی قلب مانند میانگین دفعات بستری مجدد، نمایه توده بدنی، شاخص های خونی و میزان فعالیت روزمره زندگی بیماران گروه مداخله اثر مثبت داشته است؛ یعنی بکارگیری مدل موجب حساس شدن بیماران، خانواده و پرستاران نسبت به بستری مجدد به عنوان یک مشکل و به دنبال آن کنترل عوارض بیماری نارسایی احتقانی قلب شده است. بنابراین با توجه به بار این بیماری و هزینه های هنگفت درمان و از طرف دیگر به دلیل کارآیی این مدل بومی جهت کنترل بستری مجدد و عوارض این بیماری، بکارگیری آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نارسایی احتقانی قلب، بستری مجدد، مدل مراقبتی، حساس سازی بستری مجدد
  • صلاح الدین دلشاد صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    بی اختیاری مدفوع متعاقب عمل آنورکتوپلاستی در بیماران مقعد بسته، یکی از عوارض این عمل در کودکان به شمار می آید. جابجایی رکتوم و نقص عضله اسفنکتر از علل نسبتا شایع بی اختیاری مدفوع متعاقب عمل آنورکتوپلاستی در بیماران مقعد بسته می باشد. در صورتی که دهانه آنورکتوم به طور کامل جدا از اسفنکتر باشد، جابجایی کامل رکتوم یاComplete mislocation و در صورتی که علت نقص اسفنکتر باشد، Partial mislocation مطرح می گردد. با ترمیم اسفنکتر مقعد و یا قرار دادن رکتوم در محل طبیعی خود، به بی اختیاری پایان داده می شود. هدف از این پژوهش، بررسی علت بی اختیاری مدفوع متعاقب عمل آنورکتورپلاستی در کودکان مقعد بسته به دلیل جابجایی دهانه مقعد و ارزیابی نتایج درمان جراحی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی و گذشته نگر (Retrospective) بوده و بر اساس روش آماری نمونه گیری در دسترس انجام گرفته است. یازده کودک (7 پسر و 4 دختر) با متوسط سن 5/4 سال که متعاقب عمل آنورکتوپلاستی دچار بی اختیاری مدفوع شده بودند، با استفاده از امکانات پاراکلینیکی همچون EMG، MRI، سونوگرافی Endoanal و بررسی زیر بیهوشی با Muscle stimulator، نقشه برداری (Mapping) اسفنکتر مقعد تهیه و محل جابجایی یا نقص مشخص گردید. در دو مورد دهانه مقعد کاملا خارج از اسفنکتر و به صورت جابجایی کامل رکتوم Complete mislocation و در 9 مورد نقص عضلانی اسفنکتر Partial mislocation منجر به بی اختیاری شده بود. در 7 مورد ترمیم به همراه کلستومی و در 4 مورد بدون انجام آن، صورت گرفت. درمان در دو مورد جابجایی کامل، با قرار دادن آنورکتوم در میان عضله اسفنکتر(Relocation) و در 9 مورد با ترمیم نقص عضلانی اسفنکتر مقعد صورت گرفت.
    یافته ها
    از 11 بیمار عمل شده، 9 بیمار از کنترل کافی برخوردارشدند. 2 بیمار 6 و 11 ساله تا مدت 8 و 48 ماه بعد از عمل 3-2 بار در هفته از عدم کنترل موردی گاز روده شاکی بودند که با درمان داروئی (دایمیتیکون) و آموزش تقویت عضلات اسفنکتر مقعد به روش Biofeedback therapy این حالت به حداقل رسید و فعالیت های اجتماعی و مدرسه ای را با همسن و سالان خود از سر گرفتند.
    نتیجه گیری
    اغلب نقص های اسفنکتر در ساعت 12 و 6 بوده که لازم است جراحان کودکان به هنگام انجام عمل آنورکتوپلاستی دقت کافی را در ترمیم عضله اسفنکتر مقعد به کار گیرند.
    کلیدواژگان: بی اختیاری مدفوع، جابجایی عضله اسفنکتر مقعد، نقص اسفنکتر مقعد، مقعد بسته، آنورکتوپلاستی
  • صبا عرشی، راضیه زرین فرد، سید محمد فرشته نژاد، آرش پورستار بجه میر، ناصر جواهرتراش صفحات 59-67
    زمینه و هدف
    رینیت آلرژیک (Allergic Rhinitis) به عنوان شایع ترین بیماری آلرژیک، روند رو به تزایدی در جهان داشته و کیفیت زندگی بیماران را به طور قابل توجهی مختل می کند. آلرژن های استنشاقی (ائروآلرژن ها) علت اصلی رینیت آلرژیک هستند و در این میان گرده گیاهان آلرژن های مهم ایجاد کننده رینیت آلرژیک هستند. نقش هر یک از این گیاهان در ایجاد رینیت آلرژیک در ایران هنوز به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع حساسیت به گیاهان پاییزه در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک به انجام رسید.
    روش کار
    در این مطالعه ی مقطعی (Cross-sectional) و گذشته نگر، پرونده بالینی 245 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک مراجعه کننده به درمانگاه ایمونولوژی–آلرژی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) شهر تهران در طی سال های 85-1384 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات لازم جهت تکمیل چک لیست رینیت آلرژیک، مشتمل بر علائم و نشانه های بیماری، عوامل تشدید کننده علائم، آزمایش های پاراکلینیک (سطح Ig E توتال سرمی و ائوزینوفیلی در اسمیر بینی) و نتایج تست پوستی پریک برای گیاهان پاییزه از پرونده بالینی بیماران استخراج گردید. درنهایت داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS V.14 مورد آنالیز قرار گرفت و از آزمون های Chi2 و Mann-Whitney U در آنالیز داده ها استفاده شد..
    یافته ها
    از 245 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک، 238 نفر (1/97%) حداقل به یکی از آلرژن های استنشاقی شایع حساسیت داشتند و شیوع حساسیت به گرده گیاهان پاییزه (علف های هرز و بوته ها) در 214 نفر (3/87 %) گزارش شد. در میان گیاهان پاییزه، آلرژی به گیاه Lambs Quarter بیشترین فراوانی را داشت (7/74%). همچنین 9/35% بیماران ائوزینوفیلی در اسمیر بینی داشتند و میانگین Ig E توتال سرمی 06/219 واحد بین المللی در میلی لیتر(IU/ml) بود. تفاوت معنی دار آماری بین دو جنس در آلرژی به گیاهان پاییزه دیده نشد، ولی بزرگسالان به طور معنی داری حساسیت بیشتری به این گیاهان داشتند (6/89% در برابر 5/73%، 009/0 p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر گرده ها، خصوصا گرده گیاهان پاییزه، آلرژن های اصلی مسئول رینیت آلرژیک در این منطقه می باشند که موید نتایج مطالعات قبلی در مناطق با پوشش گیاهی و آب و هوای مشابه است. با توجه به شیوع بالای حساسیت به گیاهان پاییزه در این منطقه، در کنار درمان دارویی رینیت آلرژیک، اقدامات و توصیه های لازم در جهت کاهش تماس با این آلرژن ها ضروری است. همچنین ایمونوتراپی اختصاصی در برخی موارد می تواند کمک کننده باشد
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، حساسیت، گیاهان پاییزه، شیوع
  • مریم کدیور، سارا احمدی صفحات 68-76
    زمینه وهدف
    سرطان های سلول های سنگفرشی سر و گردن (Head and Neck Squamous Cell Carcinoma-HNSCC) بیماری بالغین است، اما اخیرا گزارش هایی از افزایش بروز این بیماری در بالغین جوان دیده شده است. عوامل مختلفی در ایجاد این نوع سرطان دخیل می باشند. دو ریسک فاکتور مصرف سیگار و الکل، ریسک فاکتورهای اصلی برای ابتلاء به HNSCC می باشند. کم خونی(آنمی) مزمن که منجر به آتروفی مخاط می شود هم می تواند از عوامل افزایش استعداد به سرطان، به خصوص سرطان زبان باشد. مطالعه موجود با هدف بررسی میزان شیوع سرطان های سلول های سنگفرشی سر و گردن و ارتباط این تومور با ریسک فاکتورهای آن در افراد 40 و زیر 40 سال (بیماران جوان) در مقایسه باافراد بالای 40 سال انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، توصیفی و گذشته نگر پرونده های 262 بیمار مبتلا به SCC سر و گردن طی 15 سال از سال 1371 تا 1386 در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) تهران بررسی شد؛ 15 نفر از آن ها کمتر از 40 سال داشتند. توزیع جنسی، محل، ریسک فاکتورها، مرحله و تمایز تومور، درگیری لنفاوی، مصرف سیگار، مصرف الکل و وجود آنمی دراین بیماران مورد بررسی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار آماری SPSS V.15 وارد شده و توسط آزمون های آماری Chi-Square و Mann-Whitney آنالیز می شود. 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    ارتباط آماری معنی داری بین محل تومور با سن، جنس، مصرف سیگار، مصرف الکل، آنمی و درگیری لنفاوی وجود دارد. بیشترین محل درگیر در هر دو جنس، لارنکس بود. درگیری لارنکس بیشتر در مردان(92%) و درگیری هیپوفارنکس بیشتر در زنان(61%) وجود داشت و درگیری زبان به نسبت برابر در هر دو جنس وجود داشت. بیشترین محل های درگیر دربیماران جوان لارنکس(40%) و زبان(40%) و در گروه سنی بیشتر از 40 سال، لارنکس(5/82%) می باشد. در این مطالعه 8/5% بیماران 40 سال و کمتر از 40 سال سن داشتند که 6/66% از این بیماران فاقد ریسک فاکتور مصرف سیگار و 3/53% از این بیماران فاقد هر دو ریسک فاکتور مصرف سیگار و الکل بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های بالا و نبود ریسک فاکتورهای متداول در SCC سر و گردن در جوانان به نظر می آید که بیولوژی SCC سر و گردن در جوانان با افراد مسن تر متفاوت باشد و ممکن است ریسک فاکتورهای دیگری در پیشرفت SCC سر و گردن در بیماران جوان نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرطان های سلول های سنگفرشی سر و گردن، بالغین جوان، ریسک فاکتور
  • شهلا انصاری، مریم تشویقی، عادل باقرسلیمی صفحات 77-82
    مقدمه
    تالاسمی ماژور یک نوع کم خونی همولیتیک شدید ناشی ازساخت نا کافی زنجیره گلوبین بتا می باشد. بزرگی طحال ثانوی به خون سازی خارج استخوانی و تجمع آهن ناشی از تزریق مکرر خون یکی از یافته های برجسته در این بیماران می باشد که طحال برداری را غیر قابل اجتناب می سازد..همچنین این بیماران به دلایل مختلف در معرض افزایش انعقاد می باشند. ترومبوز ورید پورت یک عارضه نادر طحال برداری می باشد. در اینجا یک بیمار 24 ساله مبتلا به تالاسمی ماژور که پس از طحال برداری دچار ترومبوز ورید پورت شده است، گزارش می شود.
    معرفی بیمار: یک پسر 24 ساله مورد شناخته شده تالاسمی ماژور که از 2 سالگی تحت تزریق منظم ماهیانه خون بوده به علت هیپراسپلنیزم طحال برداری می شود. دوازده روز پس از عمل جراحی، بیمار دچار درد شدید شکمی و تب می شود. به دنبال بستری شدن و با انجام سونوگرافی داپلر، ترومبوز کامل ورید پورت تشخیص داده شده و بیمار تحت درمان با هپارین قرار می گیرد. پس از چهار روز هپارین با وزن مولکولی کم جایگزین هپارین معمولی شده و از روز پنجم وارفارین آغاز می گردد. روز دوازدهم بستری بیمار با حال عمومی خوب و توصیه به ادامه مصرف وارفارین و مراجعه مجدد به درمانگاه خون مرخص می شود. چهار ماه بعد حال عمومی بیمار همچنان خوب بود.
    نتیجه گیری
    این مورد نشان می دهد که طحال برداری در بیماران تالاسمیک با رسیک ترومبوز ورید پورت همراه می باشد. تب خفیف و درد شکمی در بیماران طحال برداری شده شک به ترومبوز ورید پورت را تقویت می کند. سونوگرافی داپلر مناسب ترین روش تشخیص غیر تهاجمی در این موارد است. درمان با آنتی کواگولان ها روشی انتخابی، موثر و کم خطر می باشد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، طحال برداری، آنتی کواگولان، ترومبوز ورید پورت، سونوگرافی داپلر رنگی
|
  • M.R. Alebouyeh, Mdi, K. Sadegi, Mdii M. Kadkhodazadeh Asl, Mdiii Pages 7-15
    Background
    Studies showed that Verapamil as a calcium channel blocker, potentiates the analgesic effects of local anesthesia; however there is controversy regarding the dosage of Verapamil in this regard. In this study, we evaluated the effect of two doses of Verapamil (5 and 10 mg) in combination with Lidocaine, on quality of local axillary blockage in comparison with placebo.
    Methods
    The present study was a double blind placebo –controlled clinical trial. Ninety two patients candidate for upper limb orthopedic and plastic surgery with axillary block were enrolled and divided in three groups randomly. In group A, the patients received only lidocaine 1.5%; in group B, the patients received Verapamil 5 mg plus lidocaine 1.5%; and in group C, the patients received Verapamil 10 mg plus lidocaine 1.5%. Time of onset and duration of analgesia, sympathetic, sensory and motor blocks as well as hemodynamic changes (heart rate, blood pressure and mean arterial pressure) before, during and after surgery were evaluated and compared in the three groups. SPSS V.13, Chi2 and One way ANOVA tests were used for data analysis. P= 0.05 was considered as statistically significant.
    Results
    Systolic, diastolic and mid arterial blood pressures significantly decreased during 15-60 min in both groups receiving Verapamil (5 and 10 mg); after which the blood pressure remained similar in the three groups. Mean onset of sympathetic, sensory and motor block was shorter in patients who received Verapamil (5 and 10 mg) than those who received Lidocaine alone (p<0.001). There was no difference in regard to the onset of sympathetic block in the groups receiving Verapamil (p=0.18). Meanwhile duration of motor and sensory block in Verapamil groups was greater than Lidocaine group. Patients who received Verapamil experienced less post-operative (6 hours) pain than those in placebo group, which was statistically significant.
    Conclusion
    Our finding showed that Verapamil 10 mg could amplify quality of axillary blockage (prolonged duration of analgesia, sensory and motor block and reduced post operation pain) without significant changes in hemodynamic situations in comparison with patient who received Verapamil 5 mg.
    Keywords: Verapamil, Axillary block, Lidocaine, Hemodynamic change, Sensory, Motor Block
  • F. Imani, Mdi M.R. Aleboye, Mdii H. Farahini, Mdiii, H. Tavvaf, Mdiv M. Sakhaei, Mdv Pages 16-22
    Background
    Post operative pain is one of the most common complains in surgery wards especially in orthopedics surgery. Analgesic methods vary and include intravenous, regional (by peripheral nerve block) and epidural. In this study, we evaluated two methods of Patient Controlled Anesthesia (PCA) i.e.intravenously (Patient Controlled Intravenous Analgesia-PCIA) with Morphine 0.2% and regional by peripheral femoral nerve block (Patient Controlled Regional Analgesia-PCRA) with Bupivacaine 0.1%, to reduce post-operative pain after Anterior Cruciate Ligamentum (ACL) repair.
    Methods
    The study was a randomized clinical trial. Seventy patients candidates of ACL repair surgery were re-enrolled and assigned in two PCIA and PCRA groups, randomly. In PCIA group the patients received Morphine 0.2% and in PCRA group, after femoral nerve block in recovery and insertion of the catheter, the PCRA pump was filled with Bupivacaine 0.1%. Visual analogue scale for pain severity was measured and recorded 1, 8, 16, 24, 32 and 40 hours post-operatively. Statistical analysis was performed by Chi square, t-test, and analysis of variance. SPSS V.13 was used for data analysis.
    Results
    Demographic data was the same in both groups. Although the pain score was less than 3 during all follow-ups in both groups, pain score in PCRA in the first hour postoperative time was less than that in the PCIA. However, the pain severity at other times (8, 16, 24, 32, 40 hours after the surgery) in PCIA group was significantly less than that in PCRA group. No side effects were observed in the patients.
    Conclusion
    Our finding showed that postoperative pain was favorably reduced in both PCIA and PCRA groups after ACL repair; however pain relief was better in PCIA than PCRA group.
    Keywords: Post, operative pain, Anterior cruciate ligamentum repair, PCIA 4) PCRA
  • A. Bidari, Mdi S. Nourgostar, Mdii Sh. Sadeghi, Mdiii, N. Alibeigi, iv Pages 23-32
    Background
    Job related Low Back Pain (LBP) is considered as the most common disabling musculoskeletal complaint that can lead to compensation claims by workers. Although physical injuries at work place have been known as a reason for LBP, other factors such as a low pain threshold may contribute to the chronicity of LBP. This study aimed to determine the frequency of Fibromyalgia Syndrome (FMS) in workers with chronic LBP in a large industrial community and evaluate whether those with chronic LBPhad a lower pain threshold compared to other workers.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in a large steel manufacturing plant between Sep. 2005 and Jan. 2006. Workers suffering from LBP most of the time for the past 3 months, with a severity index of ≥3 in numerical rating scale were recruited. Those with a history of taking corticosteroids, malignancy, severe kyphoscoliosis, inflammatory spinal diseases, or describing the maximum painful area above T12 were excluded. Workers without LBP presented for the routine annual examinations were selected as control group. Eighteen tender points were assessed by dolorimetry in case and control groups to determine the total myalgic score and the frequency of FMS according to American College of Rheumatology (ACR) classification criteria (1990). Descriptive statistics were used for expressing the data and Student t-test and chi-square were applied for comparing the variables, whenever appropriate. SPSS V.11.5 was used for data analysis.
    Results
    Forty-five out of 150 workers with LBP met the study inclusion criteria and were enrolled into the study. Seventy-two workers were enrolled as control group. The mean (±SD) total myalgic scores were 1.4±0.5 and 1.2±0.2 in case and control groups, respectively (p=0.002). Four of the participants fulfilled the ACR 1990 criteria for FMS; all in the case group.
    Conclusion
    Lower pain threshold and higher prevalence of FMS in case group suggest that an overall susceptibility to pain may be a factor to chronicity of job related LBP. Clarification of this hypothesis would be important for further understanding of the pathophysiology of job related LBP. Subsequent studies are required to validate our findings.
    Keywords: Low back pain, Fibromyalgia syndrome, Workers
  • D. Hekmatpou, i *E. Mohammadi, ii F. Ahmadi, iii, S.H. Arefi, Mdiv M. Rafie, v Pages 33-50
    Background
    Despite the progression in diagnosis and medical treatment of Congestive Heart Failure (CHF), readmission rate and complications of this disease are yet high. Accomplished studies on applying native caring models are rare. So, for controlling this disease, using "caring models" should be considered as a necessity. The goal of this study is to investigate the effectiveness of applying “making sensitivity to re-admission” caring model in controlling CHF complications.
    Methods
    This is a quasi-experimental research which was done on 120 patients (62 patients as intervention and 58 as control groups) during 90 days in two cardiovascular specialized hospitals in Tehran. Data gathering tools were two questionnaires; a questionnaire considering demographic, readmission rate, blood indices, and body mass indices and Lawton Activity of Daily Living scale (LADL) which were completed before and after the intervention in both groups. Data were analyzed with SPSS V.17, Independent t, Mann-Whitney, and repeated measure ANOVA tests.
    Results
    The results showed that the means of re-admission rates in intervention and control groups have changed from before intervention (2.58 and 2.59) to (0.33 and 2.62) after intervention, respectively. Body mass indices have also changed in intervention and control groups before intervention from (28.72 and 28.39) to (26.55 and 29.46) after intervention. The means of Lawton ADL scales have also changed in intervention and control groups before intervention from(2.9 and 3) to (4.13 and 2.3)after intervention in men and from (before intervention 4.89 and 5) to (6.52 and 4.3 after intervention) in women, respectively. The results of statistical test like Independent t test and Man Whitney U test showed a significant difference in re-admission rates, body mass indices and blood indices (Na, K, and creatinine) between two groups(p≤ 0.001). On the other hand, the results of repeated measure ANOVAtests showed that there are significant differences in ADL means between two groups, and it is increased in intervention group.
    Conclusion
    Applying “making sensitivity to re-admission” caring model has had positive effects on controlling CHF complications (re-admission rate, body mass index, blood indices and ADL of the patients). It means that using this model has made participants sensitive to re-admission (as a problem) and has controlled the complications. Thus considering the burden of CHF disease, expenditures of treatment and health promotion of the afflicted persons using this native model (because of its efficacy in controlling the complications of CHF) is recommended.
    Keywords: Congestive heart failure, Re, admission, Making sensitivity to re, admission caring model
  • S. Delshad Pages 51-58
    Background
    Fecal incontinence after repair of imperfoate anus is one of the major complications of the anorectoplasty surgery in children. Mental and emotinal distress of fecal incontinence can be problematic and therefore appropriate surgical management is essential. Rectal mislocation is a common cause of fecal incotinence after anorctoplasty in patients with imperfoate anus. Complete mislocation of the rectum is a term used when the rectum is totally displaced from the anal sphincter and partial mislocation is refered mostly to the partial defect of the anal sphincter. Surgical treatment of complete and partial mislocation of the anorectum may lead to fecal continence. The aim of this research was to evaluate the cause of the fecal incontinency and the therapeutic outcome of it in patients operated for imperforate anus and mislocation of the anorectum after anorectoplasey.
    Methods
    The study was of descriptive and retrospective type. Eleven patients(7 boys, 4 girls) with mean age of 4.5 years who had fecal incontinence after anorectoplasty were evaluated. The diagnosis of fecal incontinence was based on EMG, MRI, and endoanal sonograply. The author used muscle stimulator under general anesthesia as a final assessment for drawing sphincter mapping to identify the location ofthe defect of anal sphincter. Two patients had complete mislocotion and 9 had partial mislocation of the sphincter muscle. Four patients had surgical repair without colostomy and 7 underwent repair together with colostomy. In 2 patients with complete mislocation, fecal incontinence was treated with anorectum relocation. Nine patients who had sphincter muscle defect (partial mislocation) underwent sphincter repair.
    Results
    Out of 11 patients, nine had adequate control of their bowel movenment (were continent). Meanwhile two patients (6 and 11 years old) had occasional(2 to 3 times/week)involuntary gas passing (for 8 and 48 months after operation, respectively) which was treated medically with Dimethicone. Biofeedback therapy was also taught to enhance anal-sphincter muscle function. All patients had goodsocial inteaction and and their behavior showed a high level of self confidence.
    Conclusion
    Most of sphincter defects occur at 6 and 12 oclock in lithotomy position. So pediatric surgeons have to operate carefully an anal sphincter repair during anorectoplasty procedure.
    Keywords: Fecal incontinence, Rectal misloction, Sphincter muscle defect, Imperforate anus, Anorectoplasty
  • S. Arshi, Mdi R. Zarrinfard, Mdii S.M. Fereshtehnejad , Mphiii, A. Poorsattar Bejeh Miriv, N. Javahertarash, Mdv Pages 59-67
    Background
    Allergic rhinitis (AR), the most prevalent allergic disease, has a rising trend in the world and has significantly impaired the quality of life of the patients. Aeroallergens are the major cause of allergic rhinitis and among them pollens are the main allergens responsible for allergic rhinitis in Iran.There is a little information about the role of different pollens in allergic rhinitis, in our country.Therefore, this study was conducted to determine the prevalence of allergy to autumn pollens in allergic rhinitis patients.
    Methods
    In this retrospective cross-sectional study, the medical records of 245 allergic rhinitis patients referred to Immunology-allergy clinic of Hazrat Rasool-e-Akram Hospital in Tehran during 2005- 06 were assessed. Required information about allergic rhinitis sign and symptoms, laboratory data (total serum Ig E level and eosinophilia in nose smear) and Skin Prick Test (SPT) results for autumn pollens were obtained from the medical records of each patient. Finally, data were analyzed using SPSS V.14 software and Chi2 and Mann-Whitney U tests were performed in analysis.
    Results
    Out of 245 allergic rhinitis patients, 238 patients (97.1%) had positive skin prick test for at least one aeroallergen and the prevalence of allergy to autumn pollens (weeds) was 87.3% (214 cases). Among autumn pollens, Lamb’s Quarter caused the most positive skin prick test (74.7%). Moreover, nasal smear eosinophilia was present in 35.9% of patients and the mean of total serum Ig E level was 219.06 IU/mLit. There was no statistical difference in the prevalence of allergy to these pollens betweentwo sexes; whereas, adults had significantly higher rates of allergy to autumn pollens (89.6% versus 73.5%, p=0.009).
    Conclusion
    According to our results, pollens especially autumn pollens, were the main aeroallergens responsible for allergic rhinitis in our area, which is compatible with other studies conducted in similar geographical regions. Considering the high rate of allergy to autumn pollens in our area, in addition to the usage of prophylactic medication in allergic rhinitis patients, advices should be made in regard to avoiding the exposure to this allergen. Also specific immunotherapy could be effective in some cases.
    Keywords: Allergic rhinitis, Allergy, Autumn pollens, Prevalence
  • M. Kadivar, Mdi S. Ahmadi, Mdii Pages 68-76
    Background
    Squamous Cell Carcinoma of the Head and Neck (HNSCC) is a disease of older adults, but recently there have been reports of a rising incidence in young adults. There are several etiological factors for HNSCC. The use of cigarette and alcohol are two main risk factors of tumors of the HNSCC. Chronic anemia which leads to mucosal atrophy may increase the susceptibility to carcinogenesis especially tongue cancer. The purpose of this research is to study the incidence of SCC of head and neckand relationship of this tumor to the risk factors in patients 40 years old or less in comparison to patient over 40 years old.
    Methods
    In this retrospective, descriptive study medical files of 262 patients with SCC of the head and neck were studied (a 15 year period -from 1982 to 2007) in Hazrat Rasool-e- Akram hospital in Tehran. Fifteen patients were young and aged less than 40 years old. This study compared sex, tumor site, risk factors, stage and grade of tumor, cervical node involvement and hematologic statues. All data were analyzed using Chi2 and Mann-Whitney tests. SPSS V.15 software was also used. Probability of less than 0.05% was considered as significant.
    Results
    There was significant statically association between site of tumor and age, sex, consumption of cigarette, consumption of alcohol, anemia and cervical node involvement. Larynx was the most common site of involvement in both sexes. Laryngeal involvement was more common in men (92%) and involvement of hypopharynx was more in women (61%). Tongue involvement was the same in both sexes. The most common site of involvement in young patients was larynx (40%) and tongue (40%) andin patients older than 40 years it was larynx (82.5%). In this study 5.8% of patients were 40 years or less, 66.6% had never smoked and 53.3% had not shown any exposure to two major risk factors, alcohol and cigarette.
    Conclusion
    Due to absence of two major risk factors in head and neck SCC of young patients it seems that biology of SCC of the head and neck in young and old adults could be different. Other risk factors may play a role in development of SCC of head and neck in former group.
    Keywords: Head, Neck Squamous Cell Carcinoma (HNSCC), Young adult, Risk factor
  • Sh. Ansari, Mdi M. Tashvighi, Mdii, A. Baghersalimi, Mdiii Pages 77-82
    Introduction
    Beta thalassemia major is a severe hemolytic anemia due to inadequate synthesis of beta chain globin. Splenomegaly secondary to extramedullary hematopoiesis and iron overload is one of the most prominent findings and makes splenectomy inevitable in majority of these patients. For many reasons these patients are at risk of hypercoagulation. Portal vein thrombosis is a rare consequence of splenectomy. We report a 24 year old thalassemic patient that developed portal vein thrombosis following splenectomy.Case Report: A 24 year old man was diagnosed with thalassemia major at 2 years of age. Regular transfusion regimen was initiated at the time of the diagnosis. At this age, patient underwent open splenectomy secondary to hypersplenism with a smooth postoperative recovery. Twelve days later, he developed severe abdominal pain with fever. Portal vein thrombosis was detected by Color Doppler ultrasonography. Therapy with heparin which was replaced by low molecular weight heparin after 4 dayswas begun, and was followed by the addition of warfarin on day 5. The patient was discharged on the 12th day of admission with good condition, and with instructions to continue warfarin and to follow up with a hematologist. Four months later the patient remained well.
    Conclusion
    This case suggests that thalassemia major patients undergoing splenectomy have an increased risk of Portal Vein Thrombosis (PVT). We recommend that PVT should be considered in a patient with abdominal pain and fever after splenectomy. Color Doppler ultrasonography imaging is the best non-invasive study for the diagnosis at onset of presentation. Treatment with anticoagulants is safe and highly recommended.
    Keywords: Major Thalassemia, Splenectomy, Anticoagulant, Portal vein thrombosis (PVT), Color Doppler ultrasonography