فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1389)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1389)

  • 92 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیانوش کریم پور، سیدجابر صفدری، سیدمحمدعلی موسویان صفحه 1
    جریان عبوری از تله های شیمیایی در فرایند غنی سازی اورانیم هگزافلورید، شامل مخلوطی از گازهای سبک، هیدروژن فلورید و اورانیم هگزافلورید است. برای اطمینان از عملکرد درست تله های شیمیایی ، عدم اشباع جاذب ، میزان جذب مناسب و در حد مجاز بودن غلظت اولانیم هگزافلورید و هیدروژن فلورید خروجی از سیستم لازم است از این جریان در فواصل زمانی معین نمونه گیری شود. ولی با توجه به پیوستگی فرایند جذب و تحت خلاء بودن سیستم، امکان انجام نمونه گیری های عادی میسر نمی باشد. در این مقاله با فرض عدم وجود اورانیم هگزافلورید در خروجی تله های شیمیایی یک سیستم نمونه گیری برای نمونه برداری از خروجی تله های شیمیایی پیشنهاد شده و پارامترهای موثر بر افزایش دقت نمونه گیری بهینه شده اند. بر این اساس زمان و فشار مورد نیاز برای نمونه گیری (به عنوان مهم ترین پارامترهای نمونه گیری) تخمین زده شده و سپس مقادیر بهینه ی آن ها مشخص شده است.
    کلیدواژگان: تله ی شیمیایی، نمونه گیری، خلاء هیدروژن فلوراید
  • جواد مشیدی، امیر رحیمی، غلامرضا جهانفرنیا صفحه 7
    در این تحقیق عملکرد رآکتور دوار تولید دی اکسید اورانیم (2(UO از تتراآمونیم اورانیل کربنات (AUC) مورد مدل سازی ریاضی قرار گرفته است. بدین منظور معادلات حاکم شامل معادلات پایستگی جرم جزیی و کلی مربوط به اجزای جامد و گازی موجود در رآکتور، و معادلات موازنه ی انرژی برای فازهای جامد و گاز بر مبنای قوانین پایستگی استخراج گردیده و این معادلات همراه با معادلات مربوط به محاسبه ی شرایط هیدرودینامیکی رآکتور، خواص ترموفیزیکی مواد موجود در رآکتور و مدل سینتیکی مربوط به روش عددی حل گردیده اند. با توجه به عدم تطبیق روابط سینتیکی ارایه شده در منابع و مراجع مورد استناد با نیازهای مدل سازی صورت گرفته، یک مدل سینتیکی جدید برای مدل سازی واکنش های موجود در رآکتور ارایه گردیده است. نتایج حاصل از مدل با نتایج و روند مورد انتظار، بر مبنای اصول کلی علم مهندسی شیمی و مشاهدات و داده های تجربی مربوط به یک واحد عملیاتی موجود مورد مقایسه قرار گرفته و روند صحیح پاسخ های مدل مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دی اکسید اورانیم، تتراآمونیم اورانیل کربنات، رآکتور دوار، مدل سازی، مدل سینتیکی
  • احمد مستعار، بیژن هاشمی، محمدحسن زحمتکش، سیدمحمودرضا آقامیری، سیدربیع مهدوی صفحه 23
    با پیشرفت های اخیر در پرتودرمانی، لزوم تهیه ی دزیمترهایی که بتوانند توزیع دز را به صورت سه بعدی اندازه گیری کنند آشکارتر شده است. در حال حاضر ژل های حساس به تابش، به کمک روش های تصویربرداری، امکان اندازه گیری توزیع سه بعدی دز را فراهم آورده اند. اما این روش دارای محدودیت هایی است. پلی مر جامد رادیوکرومیک PRESAGE، ماده ی جدیدی برای دزیمتری سه بعدی است که تحت تابش پرتوهای یوننده، پاسخ کرومیکی از خود نشان می دهد و مزیت هایی بر دیگر روش های ژل دزیمتری دارد. در این مطالعه حساسیت، خطی بودن و پایداری پاسخ این دزیمتر به ازای غلظت های مختلفی از ماده ی فعال کننده و رنگ دانه، مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، ابتدا دزیمترهای PRESAGE با ترکیبات مختلف ساخته شده و تحت تابش پرتوهای گامای کبالت-60 در محدوده ی دز صفر تا 50 گری قرار گرفتند. سپس تغییرات جذب اپتیکی دزیمترها توسط اسپکتروفوتومتر تا 14 روز پس از پرتودهی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت فعال کننده منجر به افزایش حساسیت و کاهش پایداری پاسخ این نوع دزیمتر می شود. علاوه بر این، مشاهده شد که پاسخ دزیمتر با ضریب همبستگی خوبی (بزرگ تر از 99/0) خطی می باشد.
    کلیدواژگان: پرتودرمانی، دزیمتری تابش، پلی مر رادیوکرومیک، حساسیت، پایداری، خطی بودن
  • امیر حیدری، سیدجواد احمدی، محمدرضا اسدی، فرید اصغری زاده صفحه 30
    در این تحقیق دو مبادله کننده ی آلی- معدنی، پلی اکریلونیتریل- تیتانیم تنگستوفسفات، با نسبت های مولی مختلف تولید شد. این مبادله کننده های یونی با استفاده از روش های طیف سنجی مادون قرمز، پراش پرتو ایکس، تجزیه ی گرمایی، میکروسکوپ الکترونی روبشی و تجزیه ی عنصری شناسایی و ظرفیت تبادل کاتیونی آن ها به روش پیوسته (ستونی) اندازه گیری شد. مطالعات ضریب توزیع برای یون های فلزی به روش ناپیوسته انجام شد و با استفاده از این مبادله کننده ها جداسازی یون های فلزی به روش ستونی صورت گرفت.
    کلیدواژگان: مبادله کننده ی یونی، پلی اکریلونیتریل، تیتانیم تنگستوفسفات، جذب یون های فلزی، ظرفیت تبادل کاتیونی، جداسازی، روش ناپیوسته، ضریب توزیع
  • روح الله عادلی، محمد قنادی مراغه، مجتبی شمسایی زفرقندی، علی بهرامی سامانی، بهرام سلیمی صفحه 40
    تسکین درد ناشی از متاستازهای استخوان یکی از چشم اندازهای علم پزشکی است. از میان روش های متعدد موجود، استفاده از رادیونوکلیدها بسیار کارساز بوده است. یکی از این رادیونوکلیدها، ایتریم- 90 Y)90) به همراه ترکیب شیمیایی EDTMP است. یکی از روش های تولید رادیونوکلید Y90، فعال سازی نوترونی Y89 می باشد. این رادیونوکلید گسیلنده ی خالص بتا با نیم- عمر مناسب و انرژی بالا بوده و مورد توجه پزشکی هسته ای برای کاربردهای درمانی می باشد. در این کار تحقیقاتی، Y90 از طریق پرتودهی پودر ایتریم دی اکسید تولید و با افزودن لیگاند EDTMP، کمپلکس Y-EDTMP90 در دمای محیط تشکیل گردید. خلوص رادیوشیمیایی با استفاده از روش ITLC و خلوص رادیونوکلیدی با استفاده از شمارگر سوسوزن مایع بررسی شد. سپس توزیع زیست شناختی رادیودارو، روی اندام های مختلف موش های صحرایی بررسی گردید. نتایج نشان داد که پس از گذشت حدود یک نیم- عمر از زمان تزریق رادیودارو، عمده انباشت رادیودارو در استخوان مشاهده می شود، در حالی که در دیگر اندام ها، کاهش رادیوداروی تجمع یافته مشاهده شد.
    کلیدواژگان: متاستازهای استخوانی، ایتریم، 90، EDTMP، رادیودارو، توزیع زیست شناخ
  • فرحناز معتمدی سده، رضا افشاریان، حمیدرضا ذوالفقاریه، مجید نیکبخت، سیدکمال الدین شفایی، مسعود ایازی، هادی فتح الهی، اکبر محرمی، محمد بابایی صفحه 44
    میگو یکی از محصولات صادراتی مهم کشور است که از نظر تغذیه و اقتصادی مهم می باشد. به دلیل فاسد شدن سریع این محصول، استفاده از روشی که بتواند بدون ایجاد اثرات منفی کنترل آلودگی های میکروبی این محصول را امکان پذیر سازد، بسیار حایز اهمیت است. در این کار تحقیقاتی، پرتودهی محصول میگوی استان هرمزگان به منظور کنترل آلودگی های میکروبی آن انجام شد. نمونه های مورد آزمایش از کارگاه های فرآوری و بسته بندی میگو در بندرعباس و هم چنین از مزارع پرورش میگو در استان هرمزگان تهیه شده و به صورت منجمد به آزمایشگاه میکروب شناسی پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج انتقال داده شد. آن گاه، آلودگی های باکتریایی میگو به لحاظ تعداد باکتری های مزوفیل هوازی، استافیلوکوکوس آرئوس، و کلی فرم ها، تعیین وجود یا عدم وجود ویبریوپاراهمولیتیکوس و سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها تا دزهای مختلفی پرتودهی شده و آلودگی های باکتریایی نمونه ها مجددا بررسی گردید. بنابراین دز مطلوب برای کاهش این آلودگی ها و به ویژه برای از بین بردن آلودگی باکتریایی ویبریوپاراهمولیتیکوس در میگوی فرآوری شده و فرآوری نشده، برابر 2 کیلوگری تعیین گردید. بررسی آلودگی های باکتریایی میگو پرتودهی نشده و پرتودهی شده پس از یک سال نشان داد که دز 2 کیلوگری پرتو گاما به خوبی این آلودگی ها را کنترل نموده و باکتری ویبریوپاراهمولیتیکوس را نیز از بین می برد. چهار نوع بسته بندی متفاوت (Pet. pe-Pp. Pe-Bopp-Pe. 20) برای نگه داری نمونه های میگو به مدت یک سال و در دمای º C18- با تکیه بر خواصی چون رنگ، بو، بافت، طعم میگو و شکنندگی و دوخت پذیری بسته بندی بررسی گردید. بسته بندی Pet. pe برای نگه داری میگو پرتودهی شده در دمای انجماد و به مدت 12 ماه به لحاظ جنس مناسب تشخیص داده شد ولی برای میگوی پرتودهی نشده جنس بهتر، از آن بسته بندی Pp. pe می باشد.
    کلیدواژگان: میگو، آلودگی های باکتریایی، پرتو گاما، بسته بندی
  • سعید علمدار میلانی، هادی حمیدیان صفحه 49
    کانسارهای عیار پایین، قبل از عملیات فرآوری نهایی نیازمند عملیات پیش فرآوری می باشند. این عملیات به ویژه در مورد کانسارهای اورانیم و طلا، که به صورت طبیعی با عیار پایین در پوسته ی زمین تشکیل می شوند، صادق است. در این کار پژوهشی چگونگی افزایش عیار اورانیم کانسار آنومالی 5 ساغند با استفاده از روش های جداسازی ثقلی بررسی شده است. مطالعه ی کانی شناسی و میکروسکوپی و تجزیه ی عنصری با استفاده از تکنیک XRF نشان داد که کانی حاوی اورانیم این ناحیه دیویدیت با عیار متوسط 300 میلی گرم در کیلوگرم (ppm) می باشد. این کانسار هم چنین حاوی ترکیبات دیگری چون 2SiO، CaO، 3O2Fe، 2TiO و مقادیر مناسبی از ترکیبات خاکی های نادر مانند Ce، La و عناصری مانند Sr، Th و Zr می باشد. اولین مرحله ی عملیات پیش فرآوری، آزادسازی اورانیم می باشد. برای دست یابی به درجه ی آزادی مطلوب، نمونه ها ابتدا با استفاده از سنگ شکن فکی و استوانه ای و سپس با استفاده از آسیای میله ای و گلوله ای خرد شدند. سپس محصول آسیا به وسیله ی سرندهای آزمایشگاهی به شش دسته تقسیم شد. خروجی هر یک از سرندها پس از شستشو با آب، به وسیله ی میز لرزان تغلیظ گردید. نتایج حاکی از افزایش میزان عیار اورانیم تا 4463 میلی گرم برکیلوگرم (تا 15 برابر مقدار اولیه) و هم چنین افزایش عیار خاکی های نادر می باشد.
    کلیدواژگان: پیش فرآوری، درجه ی آزادی، جداسازی ثقلی، اورانیم، ساغند
  • احمد غدیری*، ناصر نوذری، شیوا مقتدری صفحه 54

    برای بررسی امکان کاهش مقادیر مولیبدن موجود در محلول فروشویی اورانیم تا حد استاندارد، آزمایش‌های جذب با استفاده از چند نوع زغال فعال انجام شد. با بهینه‌سازی پارامترهای موثر بر جذب مولیبدن توسط زغال فعال، 83.59% مولیبدن موجود در محلول فروشویی با زغال فعال نوع Norit PK 0.25-1 جذب شد. از آن جایی که شرایط مطلوب در آزمایش جذب مولیبدن، کم‌ترین میزان جذب اورانیم می‌باشد، با انجام آزمایش‌های بهینه‌سازی مقدماتی، میزان جذب اورانیم توسط زغال فعال به 2.74%. کاهش یافت.

    کلیدواژگان: زغال فعال، مولیبدن، محلول فروشویی، اورانیم
  • مهدی وفابخش، عباس رحیمی، امیرحسین طاهری زاده ساغند، حمزه هواسی صفحه 60
    آهنگ دز یکی از پارامترهای مهم در کنترل پرتوگیری شغلی و کنترل پرتوگیری عامه ی مردم در نتیجه ی حمل و نقل، انبارداری و کار با مواد پرتوزا است (یکی از مواد پرتوزای مورد استفاده در صنعت غنی سازی هگزافلورید اورانیم است که برای نگه داری و جابه جایی آن از مخازن مخصوصی از جنس کربن استیل استفاده می شود). در این کار پژوهشی، آهنگ دز جذبی از پرتوهای گسیلیده از سیلندر مدل 30Bمحتوی 6UF طبیعی توسط کد کامپیوتری MCNP4C محاسبه شده و با نتایج تجربی مقایسه گردیده است. آهنگ دز به عواملی هم چون میزان محتویات سیلندر، طول عمر ماده، طیف انرژی پرتوهای گسیلیده، هندسه و درصد غنا و غیره بستگی دارد. سازگاری بسیار خوب نتایج تجربی و محاسبه، حاکی از آن است که فرضیات استفاده شده منطقی بوده و از آن ها می توان برای شبیه سازی سیستم های بزرگ تر مانند انبار سیلندر، سیستم حمل و نقل و غیره برای تعیین زمان مجاز مواجهه با مخزن و کنترل پرتوگیری استفاده کرد. این کار به صورت تجربی در شرکت کالا الکتریک انجام شده است.
    کلیدواژگان: MCNP، آهنگ دز، پرتوزایی، اورانیم هگزافلورید، سیلندر محتوی 6UF
  • امیررضا جلیلیان، آریندخت وکیلی، سونا نظری، فاطمه بلوری نوین، سعید رجبی فر صفحه 67
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر تهیه ی کمپلکس Ga-oxine67 برای مقاصد نشان دارسازی گلبول های سفید خون می باشد. Ga67 تولید شده در سیکلوترون (MeV30) پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج از طریق بمباران پروتونی هدف روی غنی شده و با استفاده از واکنش Ga67 (n2p،) Zn68 به شکل 3GaCl67 در شرایط بهینه برای تهیه ی کمپلکس Ga-oxine67 به کار گرفته شد. مخلوطی از μ l3 از 3GaCl67 با فعالیت μ Ci200 و μ l100 از محلول اتانولی اکسین mg/ml1 تبخیر شده و در مجاورت بافر استات با 5/5=pH به مدت 1 ساعت در دمای º C25 واکنش داده شد. ITLC (1) با فاز متحرک آمونیم استات 10% متانول (1:1) و کاغذ واتمن انجام و فعالیت با استفاده از دستگاه RTLC scanner (AR-2000) با هدف کنترل کیفی خوانده شد. در این شرایط خلوص رادیوشیمیایی 18/95% و فعالیت ویژه ی GBq/mmol1432 حاصل شد. سپس تخلیص گلبول های سفید خون تازه تهیه شده از داوطلبان انسانی و نشان دارسازی آن در دمای 37 درجه انجام شد. Ga-oxine67 به دلیل چربی دوستی و گسیل پرتوهای گاما مناسب می تواند ماده ای ارزان و قابل دسترس برای مقاصد نشان دارسازی سلول های خونی، بنیادین و هم چنین موجودات ذره بینی باشد.
    کلیدواژگان: گالیم، 67، کمپلکس اکسینات، بهینه سازی، نشان دارسازی سلولی
  • فریدون افلاکی، علی روزبهانی، مریم صلاحی نژاد صفحه 72
    ارتو- تیروزین به عنوان معیاری برای تشخیص مواد غذایی سرشار از پروتئین پرتودهی شده پیشنهاد شده است. در این کار تحقیقاتی، اندازه گیری ارتو- تیروزین با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) و آشکارسازی فلورسانس با قابلیت تعیین کمی ng1/0 ارتو- تیروزین انجام شده است. این روش شامل یخ زدن و خشک کردن نمونه، هیدرولیز اسیدی و جداسازی از طریق HPLC است. با استفاده از ستون Spherisorb ODS2 امکان جداسازی خط مبنای ارتو- تیروزین از ناخالصی ها فراهم گردید. با اندازه گیری ارتو- تیروزین در نمونه های ران و سینه ی مرغ نشان داده شد که مقدار تشکیل شده ی آن در نمونه ها متناسب با دز پرتودهی بوده ولی به دلیل آن که مقدار ارتو- تیروزین اندازه گیری شده در نمونه های پرتودهی نشده متغیر بود (15/0 تا μg/g42/0) ، این روش می تواند تنها برای شناسایی نمونه های مرغ پرتودهی شده با kGy4 و بالاتر به کار رود. با توجه به افزایش خطی ارتو- تیروزین تشکیل شده در نمونه های پرتودهی شده تا kGy50، این روش به خصوص برای شناسایی نمونه های پرتودهی شده در دزهای غیرمجاز بالا مناسب است.
    کلیدواژگان: ارتو، تیروزین، مواد غذایی پرتودهی شده، تشخیص، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
|
  • K. Karimpour*, J. Safdari, M.A. Mousavian Page 1
    The flow passed chemical traps is a mixture of light gas, hydrogen fluoride and uranium hexafluoride. It is necessary to take samples from the chemical traps output flow, to assure the accurate operation, non-saturation of adsorbent, proper loading and to control the output concentration of hydrogen fluoride and uranium hexafluoride. The routine approach for sampling is impossible because of the process of continuity and vacuum conditions. A procedure for the chemical traps output sampling is introduced in this paper under the assumption of the lack of uranium hexafluoride at the output of the chemical trap, and its effective parameter was optimized. As a result, the sampling time and pressure which are considered as the most important parameter were evaluated and their optimized values were estimated.
    Keywords: Chemical Trap, Sampling, Vacuum, Hydrogen Fluoride
  • J. Moshayyedi, A. Rahimi*, G.R. Jahanfarnia Page 7
    In the present study the rotary reactor used for producing UO2 from AUC is modeled. For this purpose, the governing equations, including mass and energy balance equations for the existing species and phases are derived based on the conservation laws and then they were solved numerically. All other required parameters for solving the governing equations, including the geometrical characteristics of the solid bed, hydrodynamic conditions of the bed and reactor, thermo-physical properties of gaseous and solid species and existing reactions were obtained from the literature and were used. Individual reaction kinetics, presented in the literature for the reactions which are taking place in this reactor, shows many shortages for condition in which all the reactions are taking into account simultaneously. Thus, for the first time, a new kinetics model is proposed and is applied successfuly. The results of using the model are in good agreement with the logical and expected behavior which can be obtained based on the principles of chemical engineering science.
    Keywords: UO2, AUC, Rotary Reactor, Modeling, Kinetics Model
  • A. Mostaar, B. Hashemi*, M.H. Zahmatkesh, S.M.R. Aghamiri, S.R. Mahdavi Page 23
    Recent advances in radiation therapy have made obvious the need for dosimeters that can measure three-dimensional (3-D) dose distributions. Currently, radiosensitive gel dosimeters have provided 3-D dose measurements using the MRI technique. However, this method has some limitations. Recently, a novel transparent polymer dosimeter, PRESAGE, has been introduced which exhibits a radiochromic response when exposed to ionizing radiation. This dosimetry technique has some advantages compared with other gel dosimeters. In this study, the dose response, linearity, sensitivity, and stability of this type of dosimeter were investigated for different levels of the activator, and leuco dye concentration. In this regard, the PRESAGE dosimeters were made with different formulations and were irradiated by gamma-rays of Cobalt-60 in the dose range of 0-50 Gy. Then, the optical absorption changes of the dosimeters were measured by a spectrophotometer over a period of 14 days after the irradiation. The results indicated that increasing the activator concentration leads to the increase of the sensitivity, but decreases the stability of the dosimeter response. Furthermore, it was noted that the dosimeter shows a linear response to the radiation dose with a high level of correlation (R2>0.99).
    Keywords: Radiotherapy, Radiation Dosimetry, Radiochromic Polymer, Sensitivity, Stability, Linearity
  • A. Haidary*, S.J. Ahmadi, M.R. Asadi, F. Asgharizadeh, P. Ashtari Page 30
    In this study two Polyacrylonitril-Ti(IV) tungstophosphate organo-inorganic ion exchangers with different molar ratios have been synthesized. These ion exchangers have been characterized by FT-IR, X- ray diffraction, TG, SEM and CHNSO techniques and their cation exchange capacity has been measured by continuous method. Distribution coefficients (Kd) for metal ions and radionuclides were determined by batch method and with these ion exchangers, separation of metal ions was achieved on a glass column.
    Keywords: Ion Exchanger, Polyacrylonitrile-Ti(IV) Tungstophosphate, Metal Ions, Cation Exchange Capacity, Separation, Batch Method, Distribution Coefficient
  • R. Adeli*, M. Ghannadi Maragheh, M. Shamsaei Zafarghandi, A. Bahrami Samani, B. Salimi Page 40
    Pain palliation of bone metastases is one of the perspectives of medical science. Among the different modalities, the use of radionuclides is a well-established approach. One of these radionuclides is Yttrium-90 (90Y) associated with chemical component EDTMP. One method for production of 90Y is neutron activation of 89Y. This radionuclide is a pure beta emitter with a high energy and appropriate half life and has been considered for medical usages in nuclear medicine. In this research 90Y has been produced by irradiation of Y 2 O 3 powder and by the addition of EDTMP ligand, the 90Y-EDTMP complex has been achieved at ambient temperature. Radiochemical purity was investigated by ITLC method and radionuclidic purity by liquid scintillation counting. The radiopharmaceutical biodistributions were performed in different rat organs.
    Keywords: Bone Metastases, Yttrium-90, EDTMP, Radiopharmaceutical, Biodistribution
  • F. Motamedi Sedeh*, R. Afsharian, H. Zolfagarieh, M. Nikbakht, S.K. Shafaee, M. Ayazi, H. Fatolahi, A. Moharami, M. Babaee Page 44
    The aim of this study was the application of irradiation process to decrease bacterial contamination of the penaeus monodon. The shrimp samples were obtained from Hormozgan and were sent to the microbiological laboratory. Bacterial contamination of shrimp were determined by counting the aerobic mesophil bacteria, Staphylococcus areus, Choliforms, Vibrio parahemolyticus and Salmonella. The shrimp samples were irradiated at different doses of gamma ray. Finally, the optimum dose of the gamma ray for bacterial decontamination of shrimp, especially of Vibrio Parahemolyticus, was obtained to be 2kGy. Also, the chemical factors of irradiated and non-irradiated samples such as Protein, Fat, total volatile Nitrogen (TVN), Non Protein Nitrogen (NPN), Peroxide Value (PV) and Amino Acids were measured. There were not any important difference among them. Also, there were not any significant difference between TVN and Peroxide Value (P>0.05) for the irradiated and non-irradiated shrimp samples. Study of bacterial contaminations of the irradiated and non irradiated samples after 12 months showed that irradiation by 2kGy can control the microbial contaminations. Four types of films for packaging: Pet.pe, Pp.pe, Bopp, and Pe.20 were used for storage of the irradiated and non irradiated shrimp samples in-18°C during 12 months. All of the packages were studied on the aspects of color, odor, tissue and taste of shrimp samples and elasticity and pressing of packages. For the irradiated and non irradiated shrimp Pet.pe and Pp.pe were preferred, respectively.
    Keywords: Shrimp, Bacterial Contamination, Gamma Radiation, Packaging
  • S. Alamdar Milani*, H. Hamidian Page 49
    The low grade mineral needs pre-treatment operation prior to concluding processing. This is especially proper for uranium and gold mineral naturally forming low grade into crest of the earth. This paper surveyes the enhancement of uranium ore grade in Saghand by using gravity separations methods. The mineral deposits grade is low and refractory within this realm. The study of mineralization demonstrated that uranium ore type is Davidite and the average content of the uranium specified by X-ray diffraction analysis was 300ppm. Also, the amount of other minerals were 57.39% (SiO2), 1.29% (TiO2), 5.64% (Fe2O3) and the contented value of rare earth elements, as well. The initial step of processing operation is to release the elements, particularly uranium. Therefore, the ore sample is crushed by jaw and roll crusher and then ground by rod milling to gain access to suitable degree of liberation. The milling output size was classified by the laboratory screens and divided into six sections. Each section of the screened product was washed by water and separated by shaking table. The results confirmed an increase in the grade of uranium and other minerals up to 4463ppm.
    Keywords: Pretreatment, Degree of Liberation, Gravity Separation, Uranium, Saghand
  • A. Ghadiri*, N. Nozari, Sh. Moghtaderi Page 54

    In this work, the possibilities of molybdenum content reduction in uranium leach liquor was investigated by adsorption techniques. Several activated charcoals were used as adsorbents. Under the optimized condition, 83.59% of molybdenum was adsorbed with “Norit PK 0.25-1” activated charcoal. Since the low uranium adsorption is the aim of this work, by performing the optimization conditions, the uranium adsorption with activated charcoal was determined to be 2.74%.

    Keywords: Activated Charcoal, Molybdenum, Leach Liquor, Uranium
  • M. Vafabakhsh*, A. Rahimi, A.H. Taherizadeh Saghand, H. Havasi Page 60
    Dose rate is one of the most important factors that should be considered in handling, stacking and transportation of nuclear materials for the occupational radiation protection and for the people who are exposing to. Uranium hexafluoride is one of the radioactive compounds of uranium which is used in the enrichment industry. UF6 is kept and transferred in special carbon steel containers. In this study, the absorbed dose of radiations emitted from 30B cylinder containing fully-aged natural UF6 is simulated by MCNP4C code and results are compared with the actual data. The absorbed dose rate depends on some factors such as cylinder contents, storage time before and after discharge, radiation energy, geometry, the enrichment percent, etc. The satisfactory consistency between the calculations and measurements confirms that the simulation model can contribute to the dose mapping data around the UF6 cylinder and can be used for determination of the allowable exposure time and to control absorbed dose rate. This study is performed experimentally at the KALA ELECTRIC Company.
    Keywords: MCNP, Dose Rate, Radioactivity, Uranium Hexafluoride, UF6 Cylinder
  • A.R. Jalilian*, A. Vakili, S. Nazari, F. Bolourinovin, S. Rajabifar Page 67
    In this work, the effective factors on the preparation of 67Ga-oxinate complex for white blood cell labeling were determined. Gallium-67 was produced at AMIRS 30MeV cyclotron via 68Zn(p,2n)67Ga reaction in the from of 67GaCl3, and was used for radiolabeling of oxinate complex at optimized conditions. A mixture of 67GaCl3 (3uL, 200uCi) and ethanolic oxine solution (1mg/ml, 100μl) was evaporated and reacted at 25ºC for 1 h in the presence of NaOAc solution (pH. 5.5). ITLC was performed using a mixture of ammonium actetae and methanol solution (1:1) followed by recording the activity using radio thin layer chromatography scanner. The radiochemical purity of %95.18 at these conditions was obtained (specific activity of 1432 GBq/mmol). Freshly prepared white blood cells were separated from human volunteers and used for labeling by the above mentioned complex at 37ºC. 67Ga-oxinate complex due to it’s lipophilicity and suitable gamma rays is a suitable cell labeling agent and available for blood stem cell and microorganism studies.
    Keywords: Gallium-67, Oxinate Complex, Optimization, Cell Labeling
  • F. Aflaki*, A. Roozbahani, M. Salahinejad Page 72
    O-Tyrosine is proposed as a marker for identification of irradiated protein-rich foods. In this study, HPLC/ Fluorescence method that allows accurate quantification of 0.1ng of o-tyrosine has been used. The method involves freeze-drying of sample, acid hydrolysis and fractionation by HPLC. By using Spherisorb ODS2 column, the base-line separation of o-tyrosine from impurities was performed. The yield of o-tyrosine in the irradiated chicken meat was proportional to the irradiation dose. Since the variable levels of o-tyrosine were found in unirradiated chicken meat (0.15-0.42 µg/g per wet weight), this method is able to identify the irradiated chicken meat at 4kGy or higher. Because the dose response curve can be extended over 50kGy, the method is suitable for detecting the overdosed samples.
    Keywords: O-Tyrosine, Irradiated Food, Detection, High Performance Liquid Chromatography
  • H.G.Mohammadi, R.Khodabakhsh, A.Hassanzadeh Page 80
    The variation of thermal and structural properties of 2-{[4-(2-hydroxybenzylideneamino) phenylimino]methyl}phenol (PAM) Schiff base were studied using differential scanning calorimetry (DSC) and powder X-ray diffraction techniques before and after fast neutron (1.050 and 1.740kGy), beta (11.01Gy) and gamma (453.0Gy) irradiations. Under fast neutron irradiation, the melting and decomposition enthalpies and temperatures were changed with increasing the irradiation time. The kinetic parameters were calculated using both model free isoconversional and Kissinger analysis methods. Gamma irradiation showed similar effect on structural and thermal properties.
    Keywords: Schiff Base, Model- Free Isoconversional Method, Kissinger Analysis Method, Fast Neutron, Beta, Gamma Irradiations