فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:11 Issue: 4, 2010

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:11 Issue: 4, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی سروری، محمد مهدی نادری، مهناز حیدری، امیرحسن زرنانی، محمود جدی تهرانی، محمدرضا صادقی، محمد مهدی آخوندی صفحه 221
    ناباروری یکی از مشکلات عدیده پزشکی در دنیای امروز است. به طوریکه میزان آن در جهان از سال 1955 تاکنون 50% افزایش یافته است و هم اکنون 10-15% از زوجها از این مشکل رنج می برند. با صنعتی شدن جوامع و تغییر شیوه زندگی، به مرور بر انواع گوناگون عوامل خطرساز محیطی افزوده شده و منجر به بروز اختلالاتی در ارگان های مختلف بدن انسان شده است. ترکیبات زیانبار، نظیر سرب، استفاده از آب شرب آلوده به مواد مضر شناخته شده و ناشناخته حاصل از صنایع گوناگون نظیر ترکیبات آرسنیک، کروم، بنزن و غیره، آب و خاک کشاورزی آلوده به سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی و به تبع آن، محصولات زراعی آلوده، استفاده از هورمونها و داروهای گوناگون در صنعت پرورش دام و طیور و وجود بقایای آنها در محصولات لبنی و گوشتی، نظیر هورمون های استروییدی دفع شده در شیر، افزایش استفاده از مواد سنتتیک و نگهدارنده ها در صنایع غذایی، در کنار عادات تغذیه ای و رژیم های غذایی نامناسب و کمبود آنتی اکسیدانها و عناصری نظیر روی، سلنیم و مس در رژیم غذایی روزانه از جمله این عوامل خطرساز است. همچنین، آثار جانبی زیانبار برخی داروها و مواد شیمیایی نظیر کتوکونازول و دیوکسین، تماس روزانه با انواع پرتوهای مضر در محیط زندگی و کار، نظیر پرتوهای ایکس و فرابنفش، امواج ساطع شده از فرستنده های مخابراتی و تلفن همراه، تنش های فیزیکی و روانی محیط کار و زندگی، استعمال دخانیات، کاهش تحرک و عوارضی نظیر چاقی و افزایش سن ازدواج نیز، همه و همه عواملی هستند که ممکن است به طور مستقیم و غیرمستقیم بر کاهش باروری در انسان تاثیر گذار باشند؛ از آنجائیکه، بررسی اغلب این عوامل به دلیل ماهیت چند نقشی آنها و نیز تنوع عوامل موثر بر باروری، پایش و اندازه گیری دقیق این عوامل و نوع ارتباط آنها را با کاهش باروری، با مشکل مواجه می کند و ارایه رابطه مستقیم و شفاف بین این عوامل و پارامترهای ارزیابی باروری را دشوار می سازد؛ همچنان جای شک و سئوال در مورد بسیاری از این عوامل و ارتباط آنها با کاهش باروری در انسان باقی است و به مطالعات بیشتری نیاز دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اجمالی تاثیر عوامل خطرساز محیطی به ویژه عوامل نوظهور بر کاهش باروری در انسان، است.
    کلیدواژگان: باروری، زنان، عوامل خطرساز، عوامل محیطی، مردان، ناباروری
  • اکرم حسینی، صمد زارع، فیروز قادری پاکدل، عباس احمدی صفحه 227
    زمینه و هدف
    سیکلوفسفامید (CP) یک داروی ضد سرطان است که بعد از متابولیسم در کبد به عنوان یک عامل آلکیلاسیون عمل می کند. این دارو علیرغم کاربردهای کلینیکی فراوان در درمان سرطان، دارای اثرات سمی بر یاخته های بدن به ویژه در ارگان های جنسی می باشد. یکی از مهمترین عوارض جانبی آن، تغییر عملکرد سیستم تناسلی در جنس نر است که ممکن است منجر به ناباروری گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانتی عصاره گیاه جنسینگ و ویتامین E به تنهایی و همراه هم بر سمیت القاء شده توسط داروی سیکلوفسفامید در دستگاه تناسلی موش های بزرگ سفید آزمایشگاهی نر می باشد.
    روش بررسی
    موش های نر بالغ نژاد ویستار با وزن g30±220 به طور تصادفی در هشت گروه هفت تایی تقسیم شدند. حیوانات گروه اول جهت حذف اثر استرس گاواژ به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد که فقط آب و غذا دریافت کردند. گروه دوم حلال دارو را به صورت گاواژ و گروه سوم mg/kg1/6 سیکلوفسفامید به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت نمودند. گروه چهارم mg/kg500 عصاره جینسینگ و گروه پنجم mg/kg100 ویتامین E به صورت گاواژ دریافت کردند. گروه ششم دوزهای موثر جینسینگ و سیکلوفسفامید و گروه هفتم، دوزهای موثر ویتامین E و سیکلوفسفامید را همزمان و به فاصله 1 ساعت از هم دریافت کردند. گروه هشتم نیز هر دو آنتی اکسیدانت را همزمان با هم و یک ساعت قبل از تزریق سیکلوفسفامید دریافت کردند. تیمار به صورت روزانه و به مدت 50 روز ادامه داشت. یک روز بعد از پایان دوره تیمار، حیوانات کشته شده و بعد از اندازه گیری وزن بدن و بیضه ها، نمونه برداری از بافت ها انجام و تعداد موش های ماده آبستن شده، تعداد زاده ها، میزان باروری در موش های نر و برخی از پارامترهای اسپرم بررسی شد. داده ها توسط نرم افزار آماریGB STAT و براساس آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه تحلیل شد. مقادیر 05/0p< و 01/0p< معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    در گروه هایی که در معرض سیکلوفسفامید قرار داشتند تعداد اسپرم، تعداد اسپرم های زنده کاهش معنی دار و تعداد اسپرم های بد شکل و ناهنجار افزایش معنی دار نشان دادند (01/0p<). به علاوه میزان باروری در موش های نر، تعداد ماده های آبستن و تعداد نوزادان متولد شده در این گروه کاهش یافتند. در حالیکه مصرف آنتی اکسیدانتها اختلالات فوق را به طور معنی دار کاهش داد.
    نتیجه گیری
    شیمی درمانی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان را بهبود می بخشد. اما علیرغم این موفقیتها، اکثر داروهای ضد سرطان باعث ایجاد آسیب های ناخواسته می شود. با توجه به عوارض جانبی کمتر این ترکیبات، به نظر می رسد که به کارگیری محصولات آنتی اکسیدانتی مانند عصاره برخی از گیاهان و یا ویتامینها عملکرد مناسبی در کاهش سمیت سیکلوفسفامید داشته باشند.
    کلیدواژگان: پارامترهای اسپرم، سیکلوفسفامید، شیمی درمانی، عصاره جینسینگ، موش بزرگ آزمایشگاهی، ناباروری مردان، ویتامین E
  • عباس احمدی، رجبعلی صدرخانلو صفحه 239
    زمینه و هدف
    استرس اکسیداتیو می تواند از دلایل توقف رشد جنین در خارج از رحم باشد که منجر به از بین رفتن در اثر نکروز یا مرگ برنامه ریزی شده می شود. در بدن مکانیسم های متعددی برای محافظت جنین در برابر ROS وجود دارد؛ ولی در شرایط آزمایشگاهی این سیستم دفاعی وجود ندارد و میزان تولید رادیکال های آزاد نیز بیشتر است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانتی تمپول به عنوان یک آنتی اکسیدانت سینتتیک قابل نفوذ بر روند رشد رویان های موش سوری در شرایط کشت آزمایشگاهی در دو حالت طبیعی و تنش اکسیداتیو است.
    روش بررسی
    بعد از انجام لقاح آزمایشگاهی زیگوتها در محیط HTF حاویmg/ml BSA 4 در گروه های مختلف کشت داده شدند. برای بررسی اثر استرس اکسیداتیو، زیگوتها به مدت یک ساعت در محیط کشت حاوی غلظت های مختلف H2O2 کشت داده و بعد از شستشو به محیط کشت منتقل شدند و برای مطالعه اثر تمپول بر روند رشد جنین در شرایط تنش اکسیداتیو زیگوتها بعد از کشت در محیط کشت حاوی uM10 H2O2، در محیط کشت حاوی غلظت های مختلف تمپول کشت داده شدند و اثر تمپول بر روند رشد جنینها با افزودن غلظت های مختلف آن به محیط کشت بدون تنش اکسیداتیو بررسی شد. داده ها توسط روش آماری مقایسه بین نسبتها و ANOVA مورد آنالیز قرار گرفت (05/0p<).
    نتایج
    نتایج نشان داد که رشد جنینها پس از قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض H2O2 به طور کاملا معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت که در غلظت های بالا مشخص تر بود. تمپول به میزان کمی آسیب های ناشی از تنش اکسیداتیو را مهار نمود. در شرایط نرمال تمپول باعث بهبود روند رشد جنینی و کیفیت جنینها و سبب افزایش معنی دار درصد جنین های دوسلولی (از 78/91% در گروه کنترل تا 99/96% در محیط کشت حاوی غلظت μM5/0 تمپول)، درصد بلاستوسیستها (از 80/67% در گروه کنترل تا 33/81% در محیط کشت حاوی غلظت μM5/0 تمپول) و کاهش معنی دار توقف جنینی (از 19/32% در گروه کنترل به 67/18% در محیط کشت حاوی غلظت μM5/0 تمپول) و افزایش معنی دار میزان تسهیم و بهبود مورفولوژی جنین های کشت داده شده در مقایسه با گروه کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    رادیکال های آزاد اکسیژن از علل توقف رشد جنین های کشت آزمایشگاهی است. برای مقابله با اثرات سوء ROS در سیستم های کشت جنین از آنتی اکسیدان های گوناگونی می توان استفاده کرد. عدم نفوذپذیری مناسب این آنتی اکسیدانتها مانع عملکرد مناسب آنها می شود. این مطالعه نشان داد افزودن تمپول به عنوان یک آنتی اکسیدانت سینتتیک قابل نفوذ باعث بهبود روند رشد جنین می شود. براساس یافته های این مطالعه افزودن آنتی اکسیدانت های قابل نفوذ نظیر تمپول به محیط کشت های جنینی جهت جلوگیری از آسیبها در روند رشد جنین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت سینتتیک، تمپول، تنش اکسیداتیو، رادیکال های آزاد اکسیژن، رشد جنین، زیگوت، موش سوری
  • سید محمد جواد مرتضوی، علیرضا توسلی، فهیمه رنجبری، پریچهر معمایی صفحه 251
    زمینه و هدف
    رایانه های کیفی به عنوان یکی از منابع میدان های الکترومغناطیسی شناخته شده اند. بسیاری از افراد این رایانه ها را در هنگام استفاده روی پاهای خود قرار می دهند. تاکنون تنها گزارش هایی در مورد اثرات حرارتی استفاده از رایانه های کیفی روی پاها منتشر شده است. در این مطالعه تلاش شد تا با حذف اثرات حرارتی رایانه های کیفی، اثر میدان های مغناطیسی تولید شده توسط این دستگاه ها بر اسپرماتوژنز مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    بدین منظور 30 موش صحرایی همخون از نژاد ویستار با محدوده وزنی g200 تا 250 به صورت تصادفی به چهار گروه مختلف تقسیم شدند. شدت میدان مغناطیسی در نقاط مختلف رایانه کیفی با استفاده از دستگاه اندازه گیری میدان، اندازه گیری و روی رایانه کیفی نشانه گذاری شد. حداکثر شدت میدان معادل μT15/1 بود. موش های گروه های آزمون (21 سر موش صحرایی، هر گروه شامل 7 سر موش صحرایی و تحت اثر 3 شدت میدان متفاوت) به مدت یک هفته هر روز هفت ساعت روی یک صفحه عایق حرارتی در نواحی نشانه گذاری شده نگهداری شدند. موش های گروه کنترل (شامل 9 سر) در مدت زمان مشابهی روی یک دستگاه رایانه کیفی خاموش قرار گرفتند. بعد از این مدت در تمام حیواناتی که از طریق قطع نخاع کشته شده بودند، پارامترهایی مانند تعداد اسپرم، قابلیت تحرک و مرفولوژی اسپرمها بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از بسته نرم افزار آماری SPSS و آزمون های t و ناپارامتریMann Whiney و Kruskal Wallisاستفاده گردید. در این تحقیق، اختلاف های با 05/0>p به عنوان معنی دار در نظر گرفته شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که قابلیت تحرک اسپرمها با افزایش شدت میدان مغناطیسی، کاهش معنی داری پیدا کرده است. فراوانی نسبی اسپرم هایی که در گروه تحرک d طبقه بندی می شدند، در میدان های مغناطیسی زمینه (کنترل)، ضعیف، متوسط و زیاد به ترتیب در حدود 17%، 31%، 29% و 68% بود. همچنین فراوانی نسبی اسپرم هایی که در گروه تحرک c طبقه بندی می شدند، در میدان های مغناطیسی زمینه (کنترل)، ضعیف، متوسط و زیاد به ترتیب در حدود 52%، 43%، 51% و 16% بود. پس از ادغام تحرک های d و c فراوانی نسبی اسپرم هایی که در این گروه ادغام شده طبقه بندی می شدند، در میدان های مغناطیسی زمینه (کنترل)، ضعیف، متوسط و زیاد به ترتیب در حدود 69%، 74%، 80% و 84% بود. اگرچه تعداد اسپرم در گروه دارای مواجهه با میدان مغناطیسی شدید به کمترین میزان ممکن رسیده بود؛ اما این تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در مجموع مطابق نتایج این مطالعه، قابلیت تحرک اسپرمها در موش صحرایی با افزایش شدت میدان مغناطیسی به صورت معنی دار آماری کاهش پیدا می نماید. از این رو میدان مغناطیسی ناشی از رایانه های کیفی می تواند از طریق تاثیر بر میزان تحرک اسپرمها، قابلیت های تولید مثلی آنها را دچار اختلال نماید.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، رایانه کیفی، موش صحرایی، میدان های الکترومغناطیسی، ناباروری مردان
  • ملیحه کشوری شیروان، رحیم تقوی رضوی زاده، حامی اشرف صفحه 259
    زمینه و هدف
    نیمی از علل ناباروری به دلیل عوامل مردانه است که از مهمترین آنها نقایص ژنتیکی است. ریز حذف نواحی از کروموزوم Y در 7% مردان نابارور دیده می شود که با انتخاب ویژه بیماران بروز آن افزایش می یابد. اهمیت این حذف های ژنی در احتمال انتقال آن به نسل بعد به دنبال استفاده از روش های کمک باروری است. هدف از این مطالعه بررسی بروز ریزحذف های ناحیه AZF در جمعیت خراسان و نیز فاکتورهای دخیل در بروز آن بود.
    روش بررسی
    این مطالعه که توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی می باشد روی مردان نابارور مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد طی سال های 87 – 85 انجام شد. برای 47 مرد نابارور با الیگواسپرمی شدید یا آزواسپرمی غیر انسدادی، آزمایش کاریوتایپینگ، بررسی ریزحذف نواحی کروموزوم Y، اندازه گیری سطوح هورمونی به ویژه FSH و بیوپسی بیضه انجام شد. بررسی حذف ژنی با 11 جفت پرایمر مختص نواحیAZF وSRY به روش STS انجام شد. آنالیز داده ها به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 13 انجام شد. در توصیف داده ها از نمودارها و جداول آماری استفاده شد و در تحلیل نیز آزمون 2، دقیق فیشر، من ویتنی و غیره بکار رفتند. 05/0p< سطح معنی داری آزمون در نظر گرفته شد.
    نتایج
    سه مورد از چهار بیمار (5/8%) دارای حذف نواحی از کروموزوم Y آزواسپرم بودند. حذف SRY و سندرم کلاین فلتر هر کدام در 2 مورد (3/4%) وجود داشت که هر 4 بیمار اخیر آزواسپرم بودند. حذف چندتایی AZF در 75% بیماران (3 بیمار از 4 نفر) ملاحظه شد. حذف های AZFa وAZFb وAZFc در 25%، 50% و 100% از بیماران ملاحظه گردید. بیماران از لحاظ سطح FSH خون به دو گروه اختلال هورمونی و بدون آن تقسیم شدند، که حذف AZF در این دو به ترتیب 6/17% و 3/3% بود (128/0p=). در بیماران آزواسپرم و الیگواسپرم شدید، حذف AZF به ترتیب 1/11 و 5% بود (626/0p=). همچنین تفاوت معنی داری در حذف AZF در مبتلایان به واریکوسل با سایرین مشاهده نشد. سابقه فامیلی نیز تاثیر معنی داری در بروز حذف نواحی کروموزوم Y نداشت. 3 مورد از 4 مورد حذف AZF که بیوپسی بیضه انجام شده بود، دچار سندروم سلول های سرتولی (SCOS) بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع حذف نواحی از کروموزوم Y در ناباروری با عامل شدید مردانه بالا است و به ویژه از این نظر که شانس انتقال این نقص به فرزند به دنبال استفاده از روش های کمک باروری وجود دارد، لزوم ارزیابی آن در موارد الیگواسپرمی شدید (million/ml 5<) یا آزواسپرمی غیر انسدادی روشن می شود.
    کلیدواژگان: آزواسپرمی، حذف نواحی کروموزوم Y، ناباروری، الیگواسپرمی، الیگواسپرمی شدید
  • طاهره افتخار، زینت قنبری، طاهره فروغی فر، شهرزاد شیخ حسنی، فدیه حق اللهی صفحه 269
    زمینه و هدف
    آپلازی رحم و فقدان دو سوم فوقانی واژن (سندرم مایر راکی تانسکی) به دلیل عدم توانایی انجام مقاربت، موجب اضطراب و مشکلات روانی می شود و واژینوپلاستی (بازسازی واژن)، باعث توانایی مقاربت و بهبود کیفیت زندگی می گردد. این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه عملکرد جنسی بیماران فاقد واژن به دلیل سندروم مایر راکی تانسکی که تحت عمل واژینوپلاستی بدون گرافت قرار گرفته اند، با زنان گروه کنترل سالم، انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1387-1383 در درمانگاه بیماری های زنان بیمارستان امام خمینی انجام شد، 19 مورد زنانی که سابقه انجام واژینوپلاستی به روش گذاشتن مولد بدون گرافت داشتند با زنان سالم بدون سابقه اختلالات و آنومالی دستگاه تناسلی از نظر عملکرد جنسی مقایسه شدند. جهت بررسی اختلالات جنسی این افراد با استفاده از پرسشنامه عملکرد جنسی خانمها اختلالات جنسی افراد بررسی و در دو گروه مقایسه گردید. اطلاعات با نرم افزار SPSS v.15 آنالیز شد و در آنالیز توصیفی از میانگین، انحراف از معیار و درصد فراوانی و در آنالیز تحلیلی از تست های Chi square، T-test، Mann-Whitney استفاده گردید و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران11/6±57/29 سال بود. در مقایسه میل جنسی، در افراد با سابقه واژینوپلاستی میانگین نمره کسب شده،5/2±84/22 بود و در گروه شاهد، 94/2±63/24 که میل جنسی در گروه شاهد بیشتر بود (033/0p=). میانگین نمره برانگیختگی زنانی که سابقه واژینوپلاستی داشتند، 47/2±89/13 و گروه شاهد 41/3 ±27/15 بود که با وجود بیشتر بودن نمره در گروه شاهد این تفاوت معنی دار نبود. همچنین در مقایسه لوبریکاسیون، ارگاسم، رضایت جنسی و درد تفاوتی میان دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش واژینو پلاستی بدون گرافت، یک روش نسبتا کم عارضه تر و قابل قبول در مقایسه با روش های واژینوپلاستی با گرافت می باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی زنان، راکی تانسکی، عملکرد جنسی، واژینوپلاستی بدون پیوند
  • محمد راسخ، امیرحسین خداپرست صفحه 275
    اخلاق زیستی شامل بخشی از فعالیت های انسانی می شود که به طور خاص و مستقیم با کاربرد تکنولوژی در زندگی طبیعی او سر و کار دارد. تکنولوژی هایی از این سنخ با عنوان «بیوتکنولوژی» یا «فناوری زیستی» متمایز و مشخص می شوند. بیوتکنولوژی افزون بر آنکه زندگی انسان را از رهگذر تغییر زندگی گیاهی و حیوانی تغییر داده، آن را به طور مستقیم نیز زیر تاثیر قرار داده است. به همین دلیل، ارزیابی اخلاقی مسائل بیوتکنولوژی از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا منظر اخلاقی، منظری بنیادین است و در پرتو آن می توان برخی دیگر از نظرگاه ها را مانند نظرگاه های دینی یا حقوقی نیز تبیین یا حتی متعین و مقید کرد. گستره اخلاق زیستی حیات انسان را پیش از تولد، در طول زندگی و پس از مرگ در بر می گیرد و شامل موضوعاتی چون «درمان ناباروری»، «سقط جنین»، «پیوند اعضا»، «شبیه سازی انسان و پژوهش بر او»، «دستکاری های ژنتیک در گیاهان و حیوانات»، «معیار مرگ» و «مرگ آسان» می شود. در این مقاله، قلمرو اخلاق زیستی از طریق معرفی و تحلیل مسائل آن، طرح و سنجش دیدگاه های رقیب و ارائه راهکارهایی برای نگرش دقیق به مسائل و حل آنها کاویده میشود. مسائل اخلاق زیستی را باید به دور از جزم اندیشی، به صورت یک کل نگریست و داوری های اخلاقی مربوط به آن را در چارچوب نظریه ای قابل دفاع که مبانی آن نیز در فرا- اخلاق مستحکم شده است روشن، رسا و با یکدیگر سازگار ساخت.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، بیوتکنولوژی، تولید مثل، زندگی، مرگ
  • غلامعلی سیفی صفحه 295
    تمایل به تولیدمثل از غرایز طبیعی هر موجود زنده ای است. شوق داشتن فرزند، نزد آدمیان کمال بیشتری یافته است؛ زیرا که انسان احساس بقای نسل و تداوم شخصیت بعد از فوت را در این روش می بیند. با این حال، در مواردی توانایی طبیعی فرد جهت باروری به طور موقت و یا دائم سلب می شود. قطع نظر از مداخلات غیرمستقیم دولتها در این زمینه که در راستای کنترل جمعیت و از طریق اتخاذ تدابیر خاص صورت می پذیرد، در موارد زیادی خود افراد به دلایل پزشکی، روانی، فرهنگی، اقتصادی و یا اجتماعی در مقام تحدید و یا حذف توانایی باروری خویش برمی آیند. کاهش و یا نابودی توانایی تولید مثل از روی اراده افراد که می تواند در قالب تراضی حقوقی و از طریق انعقاد قرارداد با پزشک و یا احیانا در چارچوب شرط ضمن عقد (مثلا ضمن نکاح یا قرارداد استخدامی) و یا در محدوده یک قرارداد بی نام بین زوجین انجام پذیرد، این سئوال را به ذهن متبادر می سازد که آیا انسان براساس مقررات موضوعه و موازین فقهی مختار به اسقاط و یا سلب این توانایی خدادادی از خویشتن می باشد یا آنکه آزادی در این زمینه قابل کنترل و نظارت از طریق اعمال قوانین و نظریه ها و قواعد حقوقی است؟ بالاخره چگونه می توان میان ضرورت کنترل جمعیت و آزادی فرد در داشتن فرزند را جمع کرد، به طوریکه اساس آزادی انسان صدمه نبیند؟
    آنچه مسلم است اینکه هیچکس نمی تواند مطابق مقررات قانونی آزادی خود را به طور کلی جهت برخورداری از توان باروری سلب نماید؛ ولی امکان سلب این توانایی طبیعی به طور جزئی ممکن است.
    با این حال روشن ساختن و تمایز مفهوم سلب ارادی توانایی باروری به طور کلی و جزئی از یکدیگر با ملاک قرار دادن سن و مدت زمان سلب توانایی فوق ضرورت دارد. البته تعیین مرز این مفهوم همیشه به آسانی ممکن نمی باشد.
    کلیدواژگان: باروری، تحریم حلال، سلب آزادی، سلب جزئی حق طبیعی، سلب کلی حق طبیعی، کنترل جمعیت
  • امید آسمانی، محمد امامی صفحه 305
    زمینه و هدف
    رحم جایگزین یا رحم جانشین یکی از تحولات علمی دهه های اخیر در حیطه درمان ناباروری می باشد و تاکنون اثر و پیامدهای عمیقی در مذهب، حقوق، اخلاق و جامعه به دنبال داشته است. در این میان، وضع قواعد و قوانین خاص حقوقی می تواند بسیاری از چالشها، مشکلات و انحرافات برآمده از عملکرد سلیقه ای افراد در این قبیل موضوعات را مرتفع سازد. لذا در این مطالعه سعی شده است، با توجه به تفاوت در منابع حقوقی کشورها، راهکارهایی را که قانونگذار ایرانی هنگام وضع قانون خاص این موضوع باید مدنظر قرار بدهد، پیشنهاد گردد.
    روش بررسی
    در این مقاله سعی شده است تا ضمن آشنایی با تنها قانون خاص موجود در موضوع جانشینی و چند منبع حقوقی دیگر، مقایسه ای اجمالی با حقوق مادر جانشین در ایران صورت گیرد.
    نتایج
    قانون خاص جانشینی در برخی از کشورها چون هند و استرالیا، تنها در حد پیش نویس اولیه است و تاکنون تنها ایالت ایلینوی آمریکا به تصویب قانون خاص مبادرت کرده است. مقایسه این قوانین و مقررات محدود، تفاوت های ساختاری اندک و شباهت های بیشماری را بین آنها آشکار می کند. اگرچه این مسئله نوظهور در ایران نیز هنوز مطابق قانون خاصی نیست؛ ولی در حال حاضر، انجام آن با توجه به جواز شرعی گروهی از فقها و با استعانت از قواعد عمومی حقوق، امکان پذیر است.
    نتیجه گیری
    به جز مسائل شرعی، عمده مفاد قوانین و مقررات موجود، پایه عقلانی دارند و براساس نیاز شکل گرفته اند. لذا می توان در تدوین قانون خاص جامع و مانع ایرانی نیز، از آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جانشینی حامل، حقوق رحم جانشین، رحم جایگزین، قرارداد رحم جایگزین، مشروعیت رحم جانشین
  • زهره بهجتی اردکانی، محمد مهدی آخوندی، کوروش کمالی، زهرا فضلی خلف، شمیسه اسکندری، بهزاد قربانی* صفحه 319
    زمینه و هدف

    ناباروری تجربه عاطفی احساسی دردناکی است که واکنش زوج در برابر این احساس به شکل اضطراب، افسردگی، علائم جسمانی و کاهش عملکرد بروز می کند. هدف از این تحقیق غربالگری زوج های نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری ابن سینا از حیث سلامت روانی است که با استفاده از پرسشنامه سلامت روانی (GHQ- 28) بود.

    روش بررسی

    این مطالعه در قالب یک مطالعه مقطعی و توصیفی روی 400 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری ابن سینا صورت گرفت. برای انتخاب افراد شرکت کننده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. تکمیل پرسشنامه GHQ-28 توسط خود افراد و به صورت مجزا برای هر یک از زوجین انجام گردید. برای آنالیز از نرم افزار SPSS 11.5 و از تست مجذور کای استفاده گردید. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    400 زوج نابارور با سن 21 تا 63 سال و میانگین سنی (6±34) در مطالعه شرکت کردند. علت ناباروری مراجعین در 9/21% زنانه، 5/65% مردانه، 1/7% با منشا هر دو جنس و در 4/5% نامشخص بود. براساس نقطه برش بالینی 24، غربالگری مراجعین با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 نشان داد که در مجموع 4% مراجعین و به تفکیک جنسیت 3/2% مردان و 8/5% زنان نمره غیرطبیعی را کسب نمودند که بیش از همه در مقیاس عملکرد اجتماعی (5/43%) و پس از آن به ترتیب در مقیاس علائم اضطراب (9/10%)، مقیاس علایم جسمانی (6/9%) و در مقیاس افسردگی (3/3%) زوجها نمره غیر طبیعی را نشان دادند. تست غربالگری 28 GHQ نشان داد که در زوجین نابارور مراجعه کننده، سلامت روانی زنان نسبت به مردان اختلال بیشتری را نشان می دهد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    4% بیماران نابارور مورد بررسی در این مطالعه از حیث سلامت روانی در معرض خطر بوده و پرداختن به جنبه های روانی درمان این بیماران در کنار سایر اقدامات پزشکی ضروری و اجتناب ناپذیر است. ضروری است که کلیه پرسنل و متخصصین مراکز درمان ناباروری به این مهم اهتمام داشته و سعی نمایند حمایت های روانی لازم را از این گروه به عمل آورند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افت عملکرد، افسردگی، پرسشنامه سلامت عمومی، علائم جسمانی، غربالگری، ناباروری
  • صفحه 325
  • صفحه 326
|
  • Ali Sarvari, Mohammad Mehdi Naderi, Mahnaz Heidari, Amir Hassan Zarnani, Mahmood Jeddi-Tehrani, Mohammad Reza Sadeghi, Mohammad Mehdi Akhondi Page 221
    Infertility is believed to be part of the various medical problems that has increased up to 50% since 1955 in the world and 10-15% of couples are already suffering from it.Development of industrialization and urbanization in human societies have dramatically changed the human life style and led gradually to the increase of various environmental risk factors. Humans are exposed to polluted air, containing harmful elements such as lead, drinking water which is frequently contaminated by different noxious materials like arsenic, chromium, benzene, agricultural water and soil containing pesticides and chemical fertilizers – which subsequently will produce contaminated crops – use of hormones and drugs in animal husbandries and presence of their residues such as steroidal hormones in meat and dairy products, the ever-growing use of synthetics and preservatives in food industry. Furthermore, poor dietary habits and malnutrition, consumption of diets deficient in antioxidants, zinc, selenium and copper, adverse effects of some pharmaceutical products and chemical agents such as ketoconazole and dioxin, daily exposure to harmful radiations such cosmic, ultraviolet and X rays, electromagnetic waves emitted from telecommunication transmitters and cell-phones, physical and psychological stresses in living and working environments, smoking, stationary life-style, obesity, and the increasing age of marriage all are the factors which can directly and indirectly affect human fertility. Although measuring environmental hazards and studying their effect on fertility reduction is difficult due to their multifactorial and diverse nature, the problem still remains indeterminate and more studies are required to draw a strong conclusion. The purpose of this review was to study the effects of environmental risk factors, especially emerging risk factors, on decreasing human fertility.
  • Akram Hosseini Samad Zare Firouz Ghaderi Pakdel Abbas Ahmadi Page 227
    Background
    Cyclophosphamide (CP) is a mustard alkylating agent used in the treatment of some neoplastic diseases such as leukemia, breast and pulmonary cancers. CP administration induces oxidative stress and has cytotoxic effects on normal cells, especially in the reproductive organs. A major side-effect of CP is the alteration of male reproductive function which may result in oligospermia or azoospermia. The aim of the present study was to evaluate the protective effects of vitamin E and ginseng extract on the reproductive system of male rats during cyclophosphamide administration.
    Methods
    Fifty-six adult male Wistar rats (220±30 g) were randomly divided into seven groups of eight. To eliminate the stress induced by gavage, the animals in the first group were considered as the control group and only received water and food. The second group received the placebo for CP via gavage. The third group received CP, 6.1 mg/kg/day, through intraperitoneal administration. The fourth and fifth groups, respectively, received Ginseng, 500 mg/kg/day, and vitamin E 100 mg/kg/day via gavage. The eighth group received both antioxidants by intubation 1 h prior to CP administration for 50 days. The animals were sacrificed one day after the last injection. The testes, body weight, sperm parameters and fertility status of animals were evaluated at the end of the experiments. For the evaluation of fertility index, the male rats were mated with untreated female rats on the 40th day of the treatment period.
    Results
    Cyclophosphamide decreased sperm count, lowered fertility rate and decreased testis weight while it increased the number of dead and abnormal sperms (p < 0.01). In addition, the number of pregnant animals and viable offspring were reduced too; while antioxidant use diminished the adverse effects of CP.
    Conclusion
    The results of the study showed that antioxidative agents vitamin E and Ginseng could diminish the adverse effects of cyclophosphamide in the reproductive system of male rats during cyclophosphamide administration.
  • Abbas Ahmadi, Rajabali Sadrkhanlou Page 239
    Background
    Etiologically, oxidative stress can be considered as one of the reasons for defective embryonic development which leads to developmental arrest due to necrosis or apoptosis. Under in vivo conditions, multiple mechanisms act to protect the embryo against reactive oxygen species (ROS), but under in vitro conditions most of these mechanisms are absent leading to higher levels of ROS in the culture medium. The objective of this study was to compare the antioxidant effects of Tempol, 4-hydroxy-2, 2, 6, 6-tetramethylpiperidine-1-oxyl, a permeable synthetic antioxidant, on mouse pre-implantation embryonic development in vitro conditions in the presence or absence of oxidative stress.
    Methods
    Mature oocytes from mouse were retrieved following ovarian stimulation by the administration of Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG) and hCG. Upon in vitro fertilization, the zygotes were cultured in different groups in HTF medium containing 4 mg/ml BSA. To study the effects of oxidative stress on embryo development, the zygotes were cultured for an hour in a medium containing different concentrations of H2O2. After washing, the zygotes were transferred to the culture plate. The zygotes were later placed in the media containing different concentrations of Tempol following their culture in 10 µM H2O2 for one hour to study the effects of different concentrations of the substance in the absence of other oxidative stresses. The data were later compared and statistically analyzed.
    Results
    The pre-implantation embryonic development decreased significantly in the case group, compared to the control group after a short exposure to H2O2, – the effect being more noticeable in higher concentrations. Tempol reduced the impairments resulting from the oxidative stress to some extent. Under in vitro conditions and a concentration of 0.5 µM, Tempol improved embryonic development quality, quantitatively and morphologically. Tempol increased the percentage of two-cell embryos from 91.78% in the control group to 96.99% (p < 0.05), blastocysts from 67.80% in the controls to 81.33% (p < 0.05) in the cases, and significantly decreased embryonic arrest from 32.19% in the controls to 18.67% in the cases (p < 0.05).
    Conclusion
    ROS has a major role in embryonic arrest, witnessed in embryo cultures in vitro conditions. The present study showed that supplementation of embryo cultures with Tempol improved the embryonic development. It seems that addition of permeable synthetic antioxidants, such as Tempol, to embryo cultures could protect embryos from oxidative damage and improve embryonic development.
  • Seyed Mohammad Javad Mortazavi, Alireza Tavassoli, Fahimeh Ranjbari, Parichehr Moammaiee Page 251
    Background
    Laptop computers are known sources of electromagnetic field and as the name implies a number of people use these computers frequently on their laps. To date, there seems to be only reports on the thermal effects of these devices on spermatogenesis in a laptop position. This study aimed to investigate the bioeffects of electromagnetic fields induced by laptop computers on rat spermatogenesis after blocking its thermal effects.
    Methods
    Thirty inbred Wistar rats (200–250 g) were randomly divided into a control and three experiment groups. The magnetic field strength of the lap-side of a computer was measured (in an upside down position) at different areas by using a TES 1390 EMF tester and marked it with an appropriate marker. The maximum magnetic field strength was 1.15 µT. Animals in the test groups (21) were kept on the marked area on a thermal shield 7 hours a day for one week. The controls (9) were kept on a switched-off laptop for the same period. Subsequently, the animals were sacrificed and sperm parameters such as count, motility and morphology were analyzed. Non-parametric tests such as Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used to compare the results between the experimental groups and the controls.
    Results
    A significant and correlated decrease was seen in sperm motility parallel to the increase in the magnetic field. Sperm motility was divided into four groups (A to D), A exhibiting the highest and D the lowest motility. The relative frequency of group D sperms (immotile sperms) exposed to background, moderate, high and very high magnetic fields were 17%, 31%, 29%, and 68% and the relative frequency of sperm in class C sperms (non-progressive sperms) exposed to background, moderate, high and very high magnetic fields were 52%, 43%, 51% and 16%, respectively. After merging sperms in classes C and D, the relative frequencies of sperms in animals exposed to the background, moderate, high and very high magnetic fields were 69%, 74%, 80% and 84%, respectively. Although, the lowest sperm count was observed in animals exposed to the highest magnetic field but this difference was not significant.
    Conclusion
    There seems that sperm count and motility decrease as the magnetic field strength increases. In this light, magnetic fields induced by laptop computers may decrease sperm count and sperm motility, ultimately affecting male reproductive capabilities. It is advisable to limit the time these devices are used in a laptop position.
  • Maliheh Keshvari Shirvan, Rahim Taghavi Razavizadeh, Hami Ashraf Page 259
    Background
    Male factors account for nearly 50% of infertilities, among which genetic defects constitute some of the major ones. Microdeletion of the long arm of Y chromosome has been seen in about 7% of infertile men. The importance of these microdeletions lies in the possibility of their occurrence in the off-springs in ART and their de novo appearance.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 47 individuals with azoospermia or severe oligozoospermia. The cases were recruited when they attended Imam Reza Hospital in Mashad during 2006–2008. Hormone profile, including FSH, was measured and karyotyping, testicular biopsy and Y chromosome microdeletion detection, using 11 pairs of sequence-tagged site (STS method) sets which were specific for AZF and SRY loci, were performed.
    Results
    Three out of four patients with azoospermia had Y chromosome microdeletion (8.5%). Klinefelter's syndrome and deletion of SRY region were each seen in two patients (4.3%). Multiple AZF region deletions were seen in 75% of Y chromosome microdeletions and deletions in AZFa, AZFb and AZFc regions were seen in 25%, 75% and 100% of the cases, respectively. The prevalence of AZF deletion in patients with and without FSH abnormality were 17.6% and 3.3%, respectively, however, the differences were not statistically significant (p = 0.125). In patients with azoospermia and severe oligozoospermia, AZF deletion were 11.1% and 5%, respectively (p = 0.628). In addition, there were no significant differences in AZF deletion between patients suffering from varicocele or other related disease (p = 1.0). Family history had no significant effect on AZF deletion (p = 0.239). Testicular biopsy showed Sertoli-cell-only syndrome in three out of four patients with AZF microdeletions.
    Conclusion
    Male factor infertility is associated with a high incidence of Y chromosome microdeletions and transmission of these defects to the off-springs in ART, aside from their de novo occurrence, seems probable. Therefore, it would be wise to look for microdeletions in cases with severe oligozoospermia or cases with non-obstructive azoospermia. There seems to be a correlation between the prevalence of AZF regional deletions and the degree of spermatogenesis disruption but this finding needs further scientific evidence.
  • Tahereh Eftekhar, Zinat Ghanbari, Tahere Foroghifar, Shahrzad Sheikhhassani, Fedyeh Haghollahi Page 269
    Background
    Aplasia of the uterus and upper two-thirds of the vagina due to Mayer–Rokitansky–Kuster–Hauser syndrome prevents normal coitus which may lead to anxiety and other psychiatric problems in these women. Vaginal reconstruction improves the patients’ quality of life. This study intends to compare sexual function in normal women and women having undergone vaginoplasty for Mayer–Rokitansky–Kuster–Hauser syndrome.
    Methods
    This descriptive and analytical study was carried out in the gynecologic clinic of Imam Khomeini Hospital in 2004 to 2008. Nineteen female patients with Mayer–Rokitansky–Kuster–Hauser syndrome and a history of vaginoplasty were compared to 30 women without any anatomical malformations in their genitalia. The female sexual function index (FSFI) was used to evaluate the problem in the two groups. The calculated scores of the two groups were compared and statistically analyzed.
    Results
    The mean age of the patients was 29.57 (SD = 6.11) years. The mean score for sexual desire in individuals with a history of vaginoplasty was 22.84 (SD = 2.5) compared to 24.63 (SD = 2.94) in the healthy women (p = 0.033) and the mean score for sexual arousal in women having undergone vaginoplasty was 13.89 (SD = 2.47) compared to 15.27 (SD = 3.41) in the healthy individuals. Sexual arousal, orgasm and pain were not different between the two groups.
    Conclusion
    Sexual arousal and satisfaction were not different in women having undergone vaginoplasty and women with normal sexual function. It seems that the surgery offers a better quality of life and is acceptable to women with Mayer–Rokitansky–Kuster–Hauser syndrome.
  • Mohammad Rasekh, Amir Hossein Khodaparast Page 275
    Bioethics consists of human conducts that directly and particularly relate to the application of technology in his natural life. Technologies of this kind are distinguished under the title of biotechnology. Biotechnology has indirectly changed the human life through changes made in animal and vegetable lives, while directly affecting his own life too. Therefore, the moral evaluation of biotechnology is very important since the moral perspective is fundamental in light of which other perspectives, such as religious and legal ones, could be interpreted or determined. All aspects of human life – before birth, during his life and after death – fall within the scope of bioethics. These aspects include subject matters such as “infertility treatment”, “abortion”, “organ transplantation”, “human cloning”, “research on human beings”, “vegetable genetic modification”, “animal genetic manipulation”, “concept and criteria of death” and “euthanasia”. In this paper we deal with the scope of bioethics by introducing and analyzing the problems that dominate this field, present and evaluate contending viewpoints in this field, and put forth solutions for a precise approach for the analysis of the problems. Approach to bioethical problems needs to be both free of dogmatism and holistic. Moreover, it is proposed that moral judgements in this field, be presented within a justifiable moral theory whose bases are established at the meta-ethical level, in a clear, sufficient and consistent way.
  • Gholamali Seifi Page 295
    Reproduction is a natural inclination in human beings. Having a child has become more important for human beings, as they see their eternity and survival in child bearing. However, one may temporarily or permanently remove his natural ability to reproduce. Despite the indirect intervention of governments to enforce family planning policies through taking specific measures, there are many cases in which individuals wish to make themselves infertile due to medical, psychological, cultural, economic or social reasons. Voluntarily reducing or removing fertility potential may be done through various methods. It could be done through a mutually legal consent in a contract with a physician or an unnamed contract between couples or stated as in implied conditions included in marriage or employment contracts. A number of questions may be raised in this regard: Can human beings make themselves infertile and destroy this divine ability, or could this right be regulated? Or how can we integrate autonomy in reproduction and family planning policies? In fact, no one is legally allowed to completely remove one’s freedom to reproduction. However, a partial / a conditional permission for removal is legally possible. After all, it is necessary to clarify and distinguish between general and partial willful removal of one’s reproduction capability, according to the criteria of age and duration of removal. Finally, the aforesaid clarification and distinctions are not always an easy task to make.
  • Omid Asemani, Mohammad Emami Page 305
    Background
    Gestational surrogacy is a recent revolutionary subject in assisted repro-ductive technology (ART) with profound effects on religious, legal, ethical and societal matters. Since enacting the law in this matter could efficiently handle challenges and prevent subjective inclinations, the authors of this study wished to suggest the adoption of a particular Iranian law on the subject, regarding the different legal systems worldwide.
    Methods
    In this article, effort has been made to conduct a comparison between the Gestational Surrogacy Law of Illinois, USA and some other similar resources with those of Iranian laws and regulations.
    Results
    Surrogacy laws in some countries like India and Australia have been drafted but only in the Illinois, USA it has been signed into law. Drawing a crude comparison between the limited existing laws and regulations on surrogacy reveals small structural differences but a bulk of similarities among them. Despite its novelty and regardless of any specific law, surrogacy practices have been made possible in Iran due to the utilization of common rules and observation of Fatwa issued by clerics in this regard.
    Conclusion
    Aside from religious rules, surrogacy laws meet a rational basis and they have been evolved to address societal needs and seem justifiable enough to be applicable for a general Iranian law preparation.
  • Zohreh Behjati Ardekani, Mohammad Mehdi Akhondi, Kourosh Kamali, Zahra Fazli Khalaf, Shomeiseh Eskandari, Behzad Ghorbani Page 319
    Background

    Infertility bears a painful psychological distress and affected couples’ reaction to it is commonly seen in the form of anxiety, depression, somatization or social dysfunction. The goal of this study was to evaluate the mental health status of the infertile couples referred the Avicenna Infertility Clinic by the General Health Questionnaire-28 (GHQ-28).

    Methods

    In this qualitative study, 400 couples were randomly selected among couples referred to Avicenna Infertility Clinic for infertility work-up and treatment. After signing an informed consent form, each individual filled a questionnaire on demo-graphic characteristics and one for mental health status assessment, the GHQ- 28.

    Results

    The mean age of the couples (21 to 63 years) was 34  6 years. The prelimin-ary diagnosis of infertility related to gender included 21.9% female, 65.5% male, 7.1% both and 5.4% unexplained causes of infertility. By regarding a cut-off point of 24 for the GHQ-24 questionnaire, 4% of the individuals showed an abnormal score. The abnormal scores were in domains of social dysfunction (43.5%), anxiety (10.9%), somatization (9.5%) and depression (3.3%). Significant statistical difference were seen between male and female participants in total GHQ-28 scores, as well as somatization and depression, (p < 0.05), where the female participants showed worse psychological health states (p < 0.05).

    Conclusion

    About 4% of the infertile patients attending Avicenna Infertility Clinic seem to be at risk of psychological disorders and provision of psychological health care alongside the medical treatment is advisable.